Hidžab-mahrama

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply

Kviz 3: Da bi odjeća muškarca zadovoljila propis muškarac na sebi treba imati...

šorc
24
22%
šorc do ispod koljena
36
33%
trofrtaljke
5
5%
hlače
0
No votes
hlače i majicu kratkih rukava
17
15%
hlače i košulju
11
10%
hlače, košulju i kapu
2
2%
hlače, košulju, kapu i čarape
15
14%

Total votes: 110

Ateista

#976 Re: Hidžab-mahrama

Post by Ateista »

idealnaM wrote:
HAVANA wrote:
idealnaM wrote:
Gore negdje porčitah da je pokrivene službenice mrko i porijeko gledaju stranke druge nacionalnosti.. 8) ..ovo mi je opet oko pozdrava zanimljivo :-D ..

Pojasni nam malo ovo8-) pa onda ovo:-D
ovo ---> 8) :drzavni sluzbenici uglavnom stranke gledaju mrko poprijeko,da se ne lazemo,sa hidzabom,kačketom ili kantom na glavi...vazda namrgođeni.
ovo----> :-D:pa ovo mora da je vic,budući da je rečeno da je eto "neprijatno"pozdraviti tetu iza šaltera sa mahramom sa "dobar dan",već eto pošto ne može ni "selamalejkum",onda se koristi "kako ste"...i eto...to je sad neka vrsta "nelagodnosti"koja se osjeca u prisustvu pokrivene službenice,jer ne znate kako ćete se pozdraviti..

:D hooj.
Samo mi ije jasno, zasto bi nekom smetao pozdrav "dobar dan", to je univerzalni pozdrav isto kao i "kako ste". Imali smo jednu profesoricu na faksu koja je uglavnom pozdravljala sa "selamalejkum", a kad joj neko kaze "dobar dan", ona odgovara samo sa "kako ste"... svasta, proseravanje.
beautyfool

#977 Re: Hidžab-mahrama

Post by beautyfool »

@ Ateist pa htjela zena "da se upita" :D , sto si ti takav kriticar :D
Ateista

#978 Re: Hidžab-mahrama

Post by Ateista »

beautyfool wrote:@ Ateist pa htjela zena "da se upita" :D , sto si ti takav kriticar :D
Sta ces, to mi je u prirodi da budem kriticar, ili bi vjernici rekli - bog me je takvog napravio, sta cu sad. :D

Nego, ozbiljno govoreci, glupo je pravo sto pozdrav "dobar dan" neki dozivljavaju kao neki anti-vjerski ili ne znam ni ja sta, mozda ga dozivljavaju kao srpski ili hrvatski pa hoce da se sto vise razlikuju. U stvari, to je samo jedan neutralan pozdrav koji u sebi nema nikakvih primjesa necega nacionalnog ni religijskog, a ni antireligijskog, te ne vidim razlog zasto bi nekom smetao.

Ok je kad se zene koje su pokrivene medjusobno pozdravljaju "selam alejkum" ili na neki drugi nacin, pravslavci medjusobno sa "pomoz bog" i slicno, ali smatram da je osnovna kultura ljude za koje ne znas koje su vjeroispovijesti, odnosno da li su uopste vjernici, pozdravljati neutralno.

To je kao kad bih ja sad isao okolo i sve ljude pozdravljao sa "peace" uz podignuta dva prsta i uz ocekivanje da i oni meni tako odgovore, ili sa "may the force be with you". :D
idealnaM

#979 Re: Hidžab-mahrama

Post by idealnaM »

[/quote]

ovo ---> 8) :drzavni sluzbenici uglavnom stranke gledaju mrko poprijeko,da se ne lazemo,sa hidzabom,kačketom ili kantom na glavi...vazda namrgođeni.
ovo----> :-D:pa ovo mora da je vic,budući da je rečeno da je eto "neprijatno"pozdraviti tetu iza šaltera sa mahramom sa "dobar dan",već eto pošto ne može ni "selamalejkum",onda se koristi "kako ste"...i eto...to je sad neka vrsta "nelagodnosti"koja se osjeca u prisustvu pokrivene službenice,jer ne znate kako ćete se pozdraviti..

:D hooj.[/quote]
Samo mi ije jasno, zasto bi nekom smetao pozdrav "dobar dan", to je univerzalni pozdrav isto kao i "kako ste". Imali smo jednu profesoricu na faksu koja je uglavnom pozdravljala sa "selamalejkum", a kad joj neko kaze "dobar dan", ona odgovara samo sa "kako ste"... svasta, proseravanje.[/quote]

Pa to i ja kažem,meni ne smeta,kako me pozdrave,tako i odpozdravim..,mimikom,klimanjem glavom,svejedno.A ti ne možes na osnovu primjera svoje profesorice uopćeno govoriti,stotinu ljudi,sto ćudi.Ovo nema nikakve veze sa gore započetom temom,a buduci da ti ne pratis ,samo ti i mozes da komentarises nesto ovako. :skoljka:
Ateista

#980 Re: Hidžab-mahrama

Post by Ateista »

idealnaM wrote:

:D hooj.[/quote]
Samo mi ije jasno, zasto bi nekom smetao pozdrav "dobar dan", to je univerzalni pozdrav isto kao i "kako ste". Imali smo jednu profesoricu na faksu koja je uglavnom pozdravljala sa "selamalejkum", a kad joj neko kaze "dobar dan", ona odgovara samo sa "kako ste"... svasta, proseravanje.[/quote]

Pa to i ja kažem,meni ne smeta,kako me pozdrave,tako i odpozdravim..,mimikom,klimanjem glavom,svejedno.A ti ne možes na osnovu primjera svoje profesorice uopćeno govoriti,stotinu ljudi,sto ćudi.Ovo nema nikakve veze sa gore započetom temom,a buduci da ti ne pratis ,samo ti i mozes da komentarises nesto ovako. :skoljka:[/quote]
Ne govorim uopsteno, samo kazem da ima i tih slucajeva.

Nisam ja prvi spomenuo, samo sam se nadovezao. :D
Prozor

#981 Re: Hidžab-mahrama

Post by Prozor »

@istocnjak :thumbup:

selamim sve zene sa hidzabom, :) a i bez :D :)
zonbirile

#982 Re: Hidžab-mahrama

Post by zonbirile »

Ateista wrote:
beautyfool wrote:@ Ateist pa htjela zena "da se upita" :D , sto si ti takav kriticar :D
Sta ces, to mi je u prirodi da budem kriticar, ili bi vjernici rekli - bog me je takvog napravio, sta cu sad. :D

Nego, ozbiljno govoreci, glupo je pravo sto pozdrav "dobar dan" neki dozivljavaju kao neki anti-vjerski ili ne znam ni ja sta, mozda ga dozivljavaju kao srpski ili hrvatski pa hoce da se sto vise razlikuju. U stvari, to je samo jedan neutralan pozdrav koji u sebi nema nikakvih primjesa necega nacionalnog ni religijskog, a ni antireligijskog, te ne vidim razlog zasto bi nekom smetao.

Ok je kad se zene koje su pokrivene medjusobno pozdravljaju "selam alejkum" ili na neki drugi nacin, pravslavci medjusobno sa "pomoz bog" i slicno, ali smatram da je osnovna kultura ljude za koje ne znas koje su vjeroispovijesti, odnosno da li su uopste vjernici, pozdravljati neutralno.

To je kao kad bih ja sad isao okolo i sve ljude pozdravljao sa "peace" uz podignuta dva prsta i uz ocekivanje da i oni meni tako odgovore, ili sa "may the force be with you". :D
-------------------------------------------------------------
pa ima mnogo razloga,što se pokrivaju,a po meni jedan od prioritetnih je vjerska diferencijacija-u smislu da se pokaža njena vjerska pripadnost i opredjeljenje,koje bi trebalo biti kao jače od normalne vjernice.Normalno kao i sve u životu,suština nije takva,a zadržava se vanjska forma.Pozdravi su u istoj funkciji,i u eri dirigovane emancipacije vjere,služe istom cilju-vjerskoj diferencijaciji i identifikaciji pripadnika iste vjere.
beautyfool

#983 Re: Hidžab-mahrama

Post by beautyfool »

Naletila sam na ove razglednice Bosne pa sam morala da ih podjelim sa vama :-D , prelijepe su a i fino se uklapaju u ovu temu :) ...cini mi se da je neko vec ranije postirao neke slicne razglednice, ali evo jos
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
idealnaM

#984 Re: Hidžab-mahrama

Post by idealnaM »

:roll: ,ah da...vidi mi deda sa dvije hanume... :-)
beautyfool

#985 Re: Hidžab-mahrama

Post by beautyfool »

idealnaM wrote::roll: ,ah da...vidi mi deda sa dvije hanume... :-)
Jes' vidila "vehabija" i onom vaktu :-)
idealnaM

#986 Re: Hidžab-mahrama

Post by idealnaM »

Jah moja ti,poglen' kako su žene zamotavali... :D
beautyfool

#987 Re: Hidžab-mahrama

Post by beautyfool »

idealnaM wrote:Jah moja ti,poglen' kako su žene zamotavali... :D
Bit ce da su ih arapi placali, ja ko bi drugo, gledaj luksuza bona :shock: :-)
andrija2007

#988 Re: Hidžab-mahrama

Post by andrija2007 »

idealnaM wrote::roll: ,ah da...vidi mi deda sa dvije hanume... :-)
Malo je off topic al' se sjetih sto rece jedan moj prijatelj, citiram: Etno - deda babi metno.
idealnaM

#989 Re: Hidžab-mahrama

Post by idealnaM »

Jes' upravo...sve se ja pitam oklen neni nol'ki dukati...bome,plaćali im da se zamotavaju,vjerovatno neka organizacija,.. :D
beautyfool

#990 Re: Hidžab-mahrama

Post by beautyfool »

idealnaM wrote:Jes' upravo...sve se ja pitam oklen neni nol'ki dukati...bome,plaćali im da se zamotavaju,vjerovatno neka organizacija,.. :D
Pogledaj bona koliko je tu materijala utroseno, :shock: luksuz pravi ! Pa u danasnjem vaktu se gleda sto vise ustedjeti na odjeci, samo dvije sto manje,uze i krace krpice i dosta je, sve vise od toga je rasipnistvo ! Vidi ti hanuma sto se rasipaju materijalima, ma jes' mora da je to neko sa strane finansirao, ko bi se trosio ovoliko za nista! :-)
travar

#991 Re: Hidžab-mahrama

Post by travar »

Okolo kalajli, unutra belajli :D :D
idealnaM

#992 Re: Hidžab-mahrama

Post by idealnaM »

Ama,iskreno da ti kazem,mene zabezeknuo naslov na jednom fotosu gore...veli"Muhamedanska porodica na izletu",pa mi neka šuhva dođe..zar je moguće da su i žene na piknik vodili..u taj vakat...e svašta.. :D ,jest i to sto veliš..pljus 'volki mat'rijal se kupov'o i trošio...nisu to čista posla..jok...
Post Reply