Ozimician wrote: ↑20/06/2025 15:27
Zavisi sta znaci "ugnjetavana", valjda svako za sebe odlucuje. Ali svakako u danasnjoj modernoj Evropi i sire, pored toliko institucija koje se bave pravima zena, niko ne moze reci da "na silu" nosi hidzab. Po Njemackoj sreo more primjera zena iz tvrdih konzervativnih porodica bliskog istoka koje su se toga odrekle. Tako da slobodna volja nije upitna.
Tako da zabrana toga od strane drzave jeste ukidanje ljudskih prava. Za nikab zabrane mogu da se opravdaju sigurnosnim rizicima i to svakako podrzavam, ali za hidzab to nije razlog.
Ja licno nemam nista protiv ni da ljudi hodaju goli ulicama i to mi bas nije jasno zasto je zabranjeno, al hajd. Moguce isto zbog sigurnosnih rizika.
Ma, ne. Moral, društvena, tradicionalna, religijska norma pretočena u zakon.
Iako, u nekim državama golotinja i nije zabranjena. Ali...
Evo ti Njemačka kao primjer:
Germany
There are no explicit legal regulations on clothing in Germany. Nudity on private grounds is considered as legal even if visible from outside. The same applies for naked sunbathing as long as not otherwise stated by local laws. On the other hand, naked jogging or naked cycling have been considered in certain circumstances as public nuisance by several courts.
Germany has a long history of allowing mixed sex public nudity in designated areas (e.g., beaches and parks). This was true before WWII, after WWII in both West and East Germany, and currently. Some of these areas are where clothing is optional and some are where clothing is forbidden (i.e., mandatory nudity). In non-designated areas, appearing nude in public "counts as a minor breach of the law. Prosecutions can follow if another citizen is offended, but few ever are."[44]
See also: Naturism in Germany and Freikörperkultur
Section 118 of the Act on Regulatory Offences: "(1) Whoever commits a grossly offensive act which is apt to disturb or endanger the public and to prejudice public order shall be deemed to have committed a regulatory offence.
(2) The regulatory offence may be sanctioned by a regulatory fine unless the act may be sanctioned pursuant to other provisions."
The regulatory fine is between 5 and 1.000 Euros (sec. 17 (2) of the act). More likely, the local or state police may politely demand to cover up without further sanction or a cautionary fine of 5 to 55 Euros if immediately obeyed (sec. 56 (1) of the act).
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Clothin ... by_country
Ovo mi je interesantno:
Prosecutions can follow if another citizen is offended, but few ever are.
Ako bi neko hodao gol, i neko drugi, uvrijeđen, tu osobu prijavi (neću da mi djeca budu izložena nemoralu), da li onaj koji prijavljuje nameće? I šta ako prijavitelj nosi hidžab, dozvoljava li drugima slobodu koju za sebe traži