Hidzab je ljudsko pravo!!

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Dead Man Walking

#951 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by Dead Man Walking »

broj dva wrote: 25/06/2025 10:10 I mnogi ateisti znaju vise o religiji od mnogih vjernika.
Ti si i ovdje demonstrirao svoje znanje i razumjevanje navodeci kako se propisuje da maramu za glavu treba nositi umjesto grudnjaka. Mogu samo zamisliti kako ostale stvari tumacis. :-)
broj dva wrote: 25/06/2025 10:23
Lako bi ja vjeru ignorisao da se ne petlja u sve.
U sta se tebi licno petlja i kako ti je nastetila, konkretni primjeri?
kuda dalje? wrote: 25/06/2025 12:25
Zato što nam je religija nametnuta u svakojakim sferama društva. Nema bijega. Tako da me se itekako tiče. Bio bi najsretniji kad bi ste vi religiju tretirali kao nesto vase licno i privatno
Slicno pitnaje i za tebe, gdje i sta je tebi licno nametnuto i kako si ti licno ostecen religijom? Konkretni primjeri, a ne neko ridikulno uopstavanje tipa religija ti dovela SDA na vlast.
banjaluka078

#952 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by banjaluka078 »

moonco wrote: 24/06/2025 15:23 I što je zanimljivo uvijek je nekako muško to koje djecu izdržava i školuje, dok gospođe mogu da budu i domaćice i da ne donose pare u kuću.
Ostatak posta ti je toliko odvratan da ću ga samo preskočiti. Nego, ti to misliš da domaćica nije zanimanje? Da ne radi? Da ne zadržava pare u kući, kao što kažeš "ne donosi pare u kuću"?

Kakvih sve budalaština čovjek ovdje može pročitati...

OT Nemam problem s hidžabom koji je lični izbor. S nikabom imam i uvijek ću imati. I s pokrivanjem djevojčica kojima to još nije obaveza.
moonco
Grijem se na: Plin
Horoskop: Vaga

#953 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by moonco »

banjaluka078 wrote: 25/06/2025 21:02
moonco wrote: 24/06/2025 15:23 I što je zanimljivo uvijek je nekako muško to koje djecu izdržava i školuje, dok gospođe mogu da budu i domaćice i da ne donose pare u kuću.
Ostatak posta ti je toliko odvratan da ću ga samo preskočiti. Nego, ti to misliš da domaćica nije zanimanje? Da ne radi? Da ne zadržava pare u kući, kao što kažeš "ne donosi pare u kuću"?

OT Nemam problem s hidžabom koji je lični izbor. S nikabom imam i uvijek ću imati. I s pokrivanjem djevojčica kojima to još nije obaveza.
Istina boli. Šta ćeš, a ne manipulisati i zavoditi. Veći je stres raditi i donositi pare, a ne sjediti kući i šnjuhati i mahalati ko kako živi, ko šta ima. Vidi ovo vidi ono. Hajde nek muško bude domaćica i nek sjedi kući. Aha. Nećemo taj film gledati. Nije to tradicija, đe će muško da sjedi kući užas. Jak mi je posao upaliti mašinu i oprati usrane gaće jednom sedmično. Napraviti ručak, oprati suđe u mašini. Ne sikiraj se zna to danas svako i to nije nikakav posao. Osim onim nesposobnim i sebi da brinu.

Nego jok one imaju izbor hoću biti domaćica hoću biti poslovna žena i ganjati karijeru, hoću da naslijedim isto ko i muška djeca, hoću da samo ja imam hajra i koristi. Zato ovaj sistem globalno treba i razvaliti. Zapravo i sam se urušava jer je nakaradan i pogrešan i nepravedan. Zato bijela kuga ubi na zapadu, u Evropi i Americi. To vam je donijela ta emancipacije. Hoćeš sebi i svojoj guzi dobro. U redu. Sama sebi to stvori, a ne preko tuđih leđa. Ali nekako najveći hajr vam je dobro se negdje utovariti. I naći sebi konja i magarca da tegli i da vuce. I onim pokrivenim i otkrivenim. Neke manipulišu seksualnim privlacnoscu, a neke preko vjere ili religije ili preko tradicije. Šatro u vjeri a ona utegnuta, našminkana, namontirana ono Top. Ima gorih tih pokrivenih nego onih što su gole.

I nek se pokriva ko god hoće. Meni lično ne smeta ni one što su gole ni one pokrivene. Svako za sebe odgovara i pred Bogom i pred zakonom. Samo folova ničijih Boga mi ne mogu.

Eto ćao. :-D
moonco

#954 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by moonco »

Dead Man Walking wrote: 24/06/2025 23:14 Ne govorim samo za ovu temu nego generalno teme vezane za vjeru, od posta, zekata, itd uglavnom najvise pametuju oni koji ne prate nista od toga.

Koliko znam vjeronauka nije obavezna u skoli, tako da ako neces da ides na vjeronauku nit te tangira nit ti se uplice. Meni apsolutno ne smeta da mi sluzbenik u bilo kojoj instituciji bude sa hidzabom, krstom oko vrata, jarmulkom, ili nicim. Zasto bi mi to smetalo ako ce ono po sta sam dosao odraditi profesionalno? Zasto se ti osjecas da se neko takav uplice u tvoj zivot? Kako ti doprinosi ili steti to sto neko na glavi ima kacket, hidzab, jarmulku, brljanitn, gel, krestu ili sta god zeli da ima?

Zato sto se religija bavi nama.
Moramo se boriti protiv uticaja religije da ne postanemo naredni Iran ili USA. Ni jedan od tih rezima ne tolerise ateizam u politici, sto je nakaradno i pogresno. Moramo se boriti protiv zabluda i lazi urodjeni abrahamskim pokretima, protiv morala baziranog na religiji, protiv drustvenog sistema zasnovanog na religji i religijskim vrjednostima i slicno.
Ne može to tako. Ovdje je vjera i religija uvijek igrala ključnu ulogu.
kuli1961

#955 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by kuli1961 »

moonco wrote: 25/06/2025 21:24

Istina boli. Šta ćeš, a ne manipulisati i zavoditi. Veći je stres raditi i donositi pare, a ne sjediti kući i šnjuhati i mahalati ko kako živi, ko šta ima. Vidi ovo vidi ono. Hajde nek muško bude domaćica i nek sjedi kući. Aha. Nećemo taj film gledati. Nije to tradicija, đe će muško da sjedi kući užas. Jak mi je posao upaliti mašinu i oprati usrane gaće jednom sedmično. Napraviti ručak, oprati suđe u mašini. Ne sikiraj se zna to danas svako i to nije nikakav posao. Osim onim nesposobnim i sebi da brinu.

Nego jok one imaju izbor hoću biti domaćica hoću biti poslovna žena i ganjati karijeru, hoću da naslijedim isto ko i muška djeca, hoću da samo ja imam hajra i koristi. Zato ovaj sistem globalno treba i razvaliti. Zapravo i sam se urušava jer je nakaradan i pogrešan i nepravedan. Zato bijela kuga ubi na zapadu, u Evropi i Americi. To vam je donijela ta emancipacije. Hoćeš sebi i svojoj guzi dobro. U redu. Sama sebi to stvori, a ne preko tuđih leđa. Ali nekako najveći hajr vam je dobro se negdje utovariti. I naći sebi konja i magarca da tegli i da vuce. I onim pokrivenim i otkrivenim. Neke manipulišu seksualnim privlacnoscu, a neke preko vjere ili religije ili preko tradicije. Šatro u vjeri a ona utegnuta, našminkana, namontirana ono Top. Ima gorih tih pokrivenih nego onih što su gole.

I nek se pokriva ko god hoće. Meni lično ne smeta ni one što su gole ni one pokrivene. Svako za sebe odgovara i pred Bogom i pred zakonom. Samo folova ničijih Boga mi ne mogu.

Krajnje seksistički, neprimjeren tekst, kojim negiraš ženu kao jednakovrijedno ljudsko biće, njenu ulogu i mjesto u porodici, društvu.
Nadam se da će admin adekvatno reagovati.
moonco

#956 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by moonco »

kuli1961 wrote: 25/06/2025 21:41

Krajnje seksistički, neprimjeren tekst, kojim negiraš ženu kao jednakovrijedno ljudsko biće, njenu ulogu i mjesto u porodici, društvu.
Nadam se da će admin adekvatno reagovati.
Nikoga ja ne negiram, osim nakaradno nasađenog sistema. Da li je to vjera, religija nošenje hidzaba, tradicija nikab, običaji ili društveni sistem nije ni bitno kako je natureno i nametnuto i da kojim ciljem. Vjerujem da na kraju sve to biologija i zakon prirode niveliše i dovede u pravu mjeru. A zapadno propagiranje ateizma muslimanima i muslimankama i nametanje tuđih kultura i običaja kao simbol kolonizovanja. To okačite mačku o rep. Ovdje su na temi sve ateisti, a kod kuće vrte brojanice.
banjaluka078

#957 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by banjaluka078 »

Težak slučaj zaostalosti, seksizma i mizoginije. Šteta.
moonco

#958 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by moonco »

Moderni i moderne ubi vas bijela kuga od zapadne kulture.
moonco

#959 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by moonco »

snijeg_led wrote: 24/06/2025 06:39 Nego da jeste. Pise koliko necega treba dati za zenu kad se uda. Srednji vijek
Pa dobro negdje piše, a neke školovanije i mudrije same iščeprkaju imaju li kakvog hajra od toga odnosa. Srednji vijek. A ja mislio sve ljubav. Nije rijetkost da svekrve grme na snahe. Ona gura svojima! A sina i nas čerupa. :D
snijeg_led

#960 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by snijeg_led »

moonco wrote: 25/06/2025 22:36
snijeg_led wrote: 24/06/2025 06:39 Nego da jeste. Pise koliko necega treba dati za zenu kad se uda. Srednji vijek
Pa dobro negdje piše, a neke školovanije i mudrije same iščeprkaju imaju li kakvog hajra od toga odnosa. Srednji vijek. A ja mislio sve ljubav. Nije rijetkost da svekrve grme na snahe. Ona gura svojima! A sina i nas čerupa. :D
Ma ne znam stvarno sta hoces da kaze, nije ni vazno. Zbog onoga gore napisanog valjda ce te banovati :D
Hakiz

#961 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by Hakiz »

Nije zanimanje. Jeste rad, ali nije zanimanje.

Ako budemo išli u takve kvalifikacije, doći ćemo u situaciju u kojoj će supružnik morati platiti supružniku koji taj dan skuha ručak, ako je jedan supružnik otprije braka vlasnik kuće u kojoj žive onaj drugi će morati plaćati stanovanje itd.

Rodiš djecu da bi ti se platilo što brineš o njima jer su ti djeca tada zanimanje, rad koji naplaćuješ?

A možda je to dobro. Onda će se brak vratiti svojoj pravoj definiciji, a to je ekonomska veza dvije porodice, prestati će biti današnja iluzija da je zajednica dvije osobe koje se vole.

Draga, ja sam skuhao ručak, dođeš mi ovoliko KM, ja tebi za pranje veša dugujem ovoliko KM, maloprije zćmoja zamjena česme u kupatilu te kpšta toliko KM, mene tvoje usisavanje ovoliko...

Na sve to PDV, fiskalni račun, poreska prijava za ostvareni prihod iznad 5.000 KM godišnjr (Nije Nikšićeva vlada sličajno tako krenula :mrgreen: ) itd. Doprinosi za ddravstveno i penziono.

Ujutro ustaneš i prije umivanja otkucaš karticu za dolazak na posao i poslije 8 sati prestaješ voditi brigu o domaćinstvu, jer, ja ti nemam namjeru plaćati prekovremene.

Koliko košta odkazak sa djetetom u hitnu u 3 ujutro?

Na frižideru stoji cjenovnik?

Ko će meni platiti što sam svoj stan okrečio? Jeste to bio rad, ali dobrovoljan, jer, ako je bilo zanimanje, ko će mi platiti?

Pazi šta želiš, moglo bi ti se ostvariti.
¤ jelena ¤

#962 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by ¤ jelena ¤ »

Ljubavi, dajem otkaz da ti ne bi bankrotirao, a djecu ti poklanjam da i ti malo uznapreduješ na poslovnom planu...

Cool koncept braka. Moglo bi se to odraditi bez po muke.
broj dva

#963 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by broj dva »

moonco wrote: 25/06/2025 21:33
Dead Man Walking wrote: 24/06/2025 23:14 Ne govorim samo za ovu temu nego generalno teme vezane za vjeru, od posta, zekata, itd uglavnom najvise pametuju oni koji ne prate nista od toga.

Koliko znam vjeronauka nije obavezna u skoli, tako da ako neces da ides na vjeronauku nit te tangira nit ti se uplice. Meni apsolutno ne smeta da mi sluzbenik u bilo kojoj instituciji bude sa hidzabom, krstom oko vrata, jarmulkom, ili nicim. Zasto bi mi to smetalo ako ce ono po sta sam dosao odraditi profesionalno? Zasto se ti osjecas da se neko takav uplice u tvoj zivot? Kako ti doprinosi ili steti to sto neko na glavi ima kacket, hidzab, jarmulku, brljanitn, gel, krestu ili sta god zeli da ima?

Zato sto se religija bavi nama.
Moramo se boriti protiv uticaja religije da ne postanemo naredni Iran ili USA. Ni jedan od tih rezima ne tolerise ateizam u politici, sto je nakaradno i pogresno. Moramo se boriti protiv zabluda i lazi urodjeni abrahamskim pokretima, protiv morala baziranog na religiji, protiv drustvenog sistema zasnovanog na religji i religijskim vrjednostima i slicno.
Ne može to tako. Ovdje je vjera i religija uvijek igrala ključnu ulogu.
Osim u periodu kada smo dobro zivili
broj dva

#964 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by broj dva »

Dead Man Walking wrote: 25/06/2025 18:40
broj dva wrote: 25/06/2025 10:10 I mnogi ateisti znaju vise o religiji od mnogih vjernika.
Ti si i ovdje demonstrirao svoje znanje i razumjevanje navodeci kako se propisuje da maramu za glavu treba nositi umjesto grudnjaka. Mogu samo zamisliti kako ostale stvari tumacis. :-)
Zato što nam je religija nametnuta u svakojakim sferama društva. Nema bijega. Tako da me se itekako tiče. Bio bi najsretniji kad bi ste vi religiju tretirali kao nesto vase licno i privatno
Slicno pitnaje i za tebe, gdje i sta je tebi licno nametnuto i kako si ti licno ostecen religijom? Konkretni primjeri, a ne neko ridikulno uopstavanje tipa religija ti dovela SDA na vlast.
Nisi skontao da ja malo podjebajem religiju ? Nema veze, nadoći ćeš...
A za štetni uticaj, istorija je jasna. Što više religije u društvu to više sranja i govana (metaforički). Da vam se pusti imali bi šarijatske sudove i bilo bi zabranjeno ne vjerovati, da ne pričamo o podjebavanju religije. Ne hvala, neću to društvo
Last edited by broj dva on 26/06/2025 07:44, edited 1 time in total.
banjaluka078

#965 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by banjaluka078 »

Ovaj odnos prema zanimanju domaćice pokazuje koliko se neki nikad nisu bavili kućom, okućnicom, djecom, vođenjem rqčuna da su svi čisti, mirisni, opeglani i nahranjeni. Čak ni razmišljanjem o tome koliko vremena i energije odlazi na to i kako to ne prestaje u u 16:00 ili u petak popodne.

https://www.bl-portal.com/drustvo/a-kuc ... dnu-plate/

https://www.nezavisne.com/ekonomija/ana ... ice/893897
Dead Man Walking

#966 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by Dead Man Walking »

broj dva wrote: 26/06/2025 07:33
Dead Man Walking wrote: 25/06/2025 18:40
Nisi skontao da ja malo podjebajem religiju ? Nema veze, nadoći ćeš...
A za štetni uticaj, istorija je jasna. Što više religije u društvu to više sranja i govana (metaforički). Da vam se pusti imali bi šarijatske sudove i bilo bi zabranjeno ne vjerovati, da ne pričamo o podjebavanju religije. Ne hvala, neću to društvo
E ti si bas nadoso. :lol:

Ukratko, ne petlja ti se nigdje nego si malo laga laga pa onda opet palamuda i metafore prigradske.
snijeg_led

#967 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by snijeg_led »

Hakiz wrote: 25/06/2025 23:53

Nije zanimanje. Jeste rad, ali nije zanimanje.

Ako budemo išli u takve kvalifikacije, doći ćemo u situaciju u kojoj će supružnik morati platiti supružniku koji taj dan skuha ručak, ako je jedan supružnik otprije braka vlasnik kuće u kojoj žive onaj drugi će morati plaćati stanovanje itd.

Rodiš djecu da bi ti se platilo što brineš o njima jer su ti djeca tada zanimanje, rad koji naplaćuješ?

A možda je to dobro. Onda će se brak vratiti svojoj pravoj definiciji, a to je ekonomska veza dvije porodice, prestati će biti današnja iluzija da je zajednica dvije osobe koje se vole.

Draga, ja sam skuhao ručak, dođeš mi ovoliko KM, ja tebi za pranje veša dugujem ovoliko KM, maloprije zćmoja zamjena česme u kupatilu te kpšta toliko KM, mene tvoje usisavanje ovoliko...

Na sve to PDV, fiskalni račun, poreska prijava za ostvareni prihod iznad 5.000 KM godišnjr (Nije Nikšićeva vlada sličajno tako krenula :mrgreen: ) itd. Doprinosi za ddravstveno i penziono.

Ujutro ustaneš i prije umivanja otkucaš karticu za dolazak na posao i poslije 8 sati prestaješ voditi brigu o domaćinstvu, jer, ja ti nemam namjeru plaćati prekovremene.

Koliko košta odkazak sa djetetom u hitnu u 3 ujutro?

Na frižideru stoji cjenovnik?

Ko će meni platiti što sam svoj stan okrečio? Jeste to bio rad, ali dobrovoljan, jer, ako je bilo zanimanje, ko će mi platiti?

Pazi šta želiš, moglo bi ti se ostvariti.
Dobro si ovo napisao. Istina je, da je stvar u tome, sto se toliko nagomilalo robovanja od jedne strane u braku / zajednici da onda se pocinje razmisljati ili dolazi do ove strukture.

Jer sve sto se desava u drustvu danas su posljedice necega ili nekoga iz proslosti. Iskustva traze promjene.
Sanjarko

#968 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by Sanjarko »

Domacica biti je rad i posao i to tezak pogotovo ako se brinu za bolesnu djecu i slicno, ne bi domacicama kada muz umre drzave davale nasljedno penzije bez razloga.

Dokaz jos jedan, lola u Spaniji nije htio nista da, da svojoj bivsoj supruzi koja je bila domacica, oderala ga sutkinja i sud za milion eura da joj mora da isplati.

Neka su ga.
nemezis

#969 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by nemezis »

Sanjarko wrote: 28/06/2025 08:07 Domacica biti je rad i posao i to tezak pogotovo ako se brinu za bolesnu djecu i slicno, ne bi domacicama kada muz umre drzave davale nasljedno penzije bez razloga.

Dokaz jos jedan, lola u Spaniji nije htio nista da, da svojoj bivsoj supruzi koja je bila domacica, oderala ga sutkinja i sud za milion eura da joj mora da isplati.

Neka su ga.
Ne daje se penzija zato što je domaćixa nego zato sto što je supruga.
Sanjarko

#970 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by Sanjarko »

nemezis wrote: 28/06/2025 08:41
Sanjarko wrote: 28/06/2025 08:07 Domacica biti je rad i posao i to tezak pogotovo ako se brinu za bolesnu djecu i slicno, ne bi domacicama kada muz umre drzave davale nasljedno penzije bez razloga.

Neka su ga.
Pa vid zastite je uglavnom. Kazem nek su ovog u Spaniji lolu oderali.
Vjecita_zavrzlama

#971 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by Vjecita_zavrzlama »

Profesorica sa fakulteta islamskih nauka ”hidzab nije kljucan”

Pametna zena :bih:

https://www.facebook.com/share/r/1Jk6oH ... tid=wwXIfr
nemezis

#972 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by nemezis »

Sanjarko wrote: 28/06/2025 09:02

Neka su ga.
Nije ono što si prethodno tvdio, da se daje jer je teško biti domaćica. I muškarac može naslijediti penziju od supruge.
nemezis

#973 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by nemezis »

Vjecita_zavrzlama wrote: 28/06/2025 09:11 Profesorica sa fakulteta islamskih nauka ”hidzab nije kljucan”

Pametna zena :bih:

https://www.facebook.com/share/r/1Jk6oH ... tid=wwXIfr
Sa aspekta religije, nije bitno je li ključan, naravno da nije, nego je li obavezan. Nije ni nepijenje alkohola ključno, ne garantuje spas i tako dalje.
Sanjarko

#974 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by Sanjarko »

nemezis wrote: 28/06/2025 10:22
Sanjarko wrote: 28/06/2025 09:02
Nije ono što si prethodno tvdio, da se daje jer je teško biti domaćica. I muškarac može naslijediti penziju od supruge.
Nisam tvrdio da se bas daje sto je tesko biti domacica, nego sam tvrdio da je tezak rad i posao biti domacica pogotovo ako se brinu i za bolesnu djecu i slicno i da dobiju penzije muzeva ako nisu radile nikako u zivotu, naslijede ih. A za ovo sta govoris nisam znao, ni za prethodno, ni za muskarce i penzije. +1

Nisam jbga sveznajuci.
Hakiz

#975 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by Hakiz »

Neka su ga.
Baš me zanima da li je sudinica uzela u obzir njen besplatan boravak, trošenje struje, vode, grijanja, hrane, odjrće i obuće itd jer ako je domaćica nema prihode, on je to sve morao plaćati za nju.

Trebao bi on to sa advokatima protabiriti.

Ona domaćica, imaju bolesno dijete, on plati ljekare, medicinsko osoblje, ona besplatno živi u kući, on plaća čistačice itd, a onda njoj fitness, manikuru, masaže na koje ide dok to osoblje vodi brigu o djetetu i kući, plaća majstore i dizajnere kada njoj iz dosade padnu na pamet promjene, onda je zavede čistač bazena i pri razvodu ona traži da joj se plati briga o djetetu i kući.

Zakjučak: Ne treba se ženiti.
Post Reply