pa to je klasika u nasem narodu. Pa kada bi svako pricao samo o onom o cemu ima pojma 90% bi cutalo citav zivot.LSD wrote: ↑24/06/2025 14:22Strasno kakve nezalice i bolidi daju sebi za prvo da lupetaju o necemu o cemu nemaju pojma.¤ jelena ¤ wrote: ↑24/06/2025 06:18 Knjiga ,,zaostala i zatucana''?
Stvarno je nevjerovatno u šta sve ljudi vjeruju danas.
Ovdje vecina ne da nikad nije procitala Kur'an u zivotu, vec ga nije uzela u rukeal zato znaju laprdati o svemu sto se tice njega
![]()
Hidzab je ljudsko pravo!!
-
ljubijankic
#926 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
-
LSD
#927 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Ova tema me podsjeca na one kloceve koji komentarisu Ferarije, Mercedese, BMW-ove itd.ljubijankic wrote: ↑24/06/2025 14:27pa to je klasika u nasem narodu. Pa kada bi svako pricao samo o onom o cemu ima pojma 90% bi cutalo citav zivot.LSD wrote: ↑24/06/2025 14:22Strasno kakve nezalice i bolidi daju sebi za prvo da lupetaju o necemu o cemu nemaju pojma.¤ jelena ¤ wrote: ↑24/06/2025 06:18 Knjiga ,,zaostala i zatucana''?
Ovdje vecina ne da nikad nije procitala Kur'an u zivotu, vec ga nije uzela u rukeal zato znaju laprdati o svemu sto se tice njega
![]()
A onda ih pitas - ima li ko od vas da je vozio tako auto ? nema...pa ima li iko od vas da je polozio bar vozacki ispit ? nema niko
Last edited by LSD on 24/06/2025 14:35, edited 1 time in total.
- TojoOptics
- Grijem se na: Sunce
- Vozim: bicikl
-
Hakiz
#929 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Allah vam naređuje da od djece vaše - muškom pripadne toliko koliko dvjema ženskima.
Muškarci vode brigu o ženama zato što je Allah dao prednost jednima nad drugima i zato što oni troše imetke svoje. Zbog toga su čestite žene poslušne i za vrijeme muževljeva odsustva vode brigu o onome o čemu trebaju brigu voditi, jer i Allah njih štiti.
A one čijih se neposlušnosti pribojavate, vi posavjetujte, a onda se od njih u postelji rastavite, pa ih i udarite, a kad vam postanu poslušne, onda im zulum ne činite!
Samo mali dio primjera naprednih ideja u knjizi, koliko je ta knjiga relevantna i smjernica kako se treba ponašati danas. Naročito prema ženama.
Muškarci vode brigu o ženama zato što je Allah dao prednost jednima nad drugima i zato što oni troše imetke svoje. Zbog toga su čestite žene poslušne i za vrijeme muževljeva odsustva vode brigu o onome o čemu trebaju brigu voditi, jer i Allah njih štiti.
A one čijih se neposlušnosti pribojavate, vi posavjetujte, a onda se od njih u postelji rastavite, pa ih i udarite, a kad vam postanu poslušne, onda im zulum ne činite!
Samo mali dio primjera naprednih ideja u knjizi, koliko je ta knjiga relevantna i smjernica kako se treba ponašati danas. Naročito prema ženama.
- TojoOptics
#930 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Nije lako ni muškaricima sa mahalušama. Zamisli, imaš deset mahaluša koje kokodaču po cijeli bogovetni dan. Spas u džamiji, pa samo odrađuješ guma flex top form namaz za advanced vjernike. Ali, vakat se i kući vratiti, a one i dalje kokodaču. I šta onda? Zamotati ih, pa u dolaf spakovati.
- moonco
- Grijem se na: Plin
- Horoskop: Vaga
#931 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Jeste pa kad se gospođe udaju uvijek one imaju materijalne koristi. Rijetko kad kroz brak muško profitira. Može samo da osiromaši. Bitno je naglasiti da ženska djeca imaju manje prava na nasljedstvo, a ovo što profitiraju kroz brak to čemu nekako sakriti.Hakiz wrote: ↑24/06/2025 15:02 Allah vam naređuje da od djece vaše - muškom pripadne toliko koliko dvjema ženskima.
Obrazovane žene ili one koje nemaju obrazovanje. Čistačica sa 8 razreda ili magistrica šefica , gospođa menadžer svaka se nekako iza superiornijeg i finansijski jačeg uda. Znači lomi kičmu opet muškima. I što je zanimljivo uvijek je nekako muško to koje djecu izdržava i školuje, dok gospođe mogu da budu i domaćice i da ne donose pare u kuću. Ili ako rade biraju manje stresna radna mjesta i poslove koji su i manje plaćeni i gdje nemaju potrebu da izgaraju, već eto samo kući da ne sjede i da nije na njima pritisak da moraju sve na svojim leđima da nose.
One imaju izbor da na tržištu budu ravnopravne. Mogu da imaju znanja i kvalifikacije kao i muški. Mogu da budu kreditno sposobne, da imaju oslonac u primarnoj porodici. Što se kaže mogu da nose pantalone i kao muškarci.
Ali najveći uspjeh žene i najveći profit u životu jedne žene je brak. To je za žene najveća sigurnost. Koliko god bila školovana, obrazovana, samostalna, uvijek će tražiti putem seksualne manipulacije i braka profit. Dovoljno je raširiti noge i sva se vrata otvaraju.
-
snijeg_led
#932 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Hakize ovdje nas loze da pisemo sta pisemo, samo zato da bi nas ti isti mogli vrijedjati i govoriti nam kakve smo neznalice.Hakiz wrote: ↑24/06/2025 15:02 Allah vam naređuje da od djece vaše - muškom pripadne toliko koliko dvjema ženskima.
Tipicna navlakusa, odustajem.
- ¤ jelena ¤
#933 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Jadna ne bila, šta očekuješ drugo kad vrijeđaš tuđe svetinje i banalizuješ do besvijesti nešto čiju vrijednost ne vidiš ili ne razumiješ?
Last edited by ¤ jelena ¤ on 24/06/2025 20:47, edited 1 time in total.
- Mate_Miso_Kovac
#934 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Religija nije urodjeno i neotudjivo svojstvo covjeka i kao takva je podlozna propitivanju, kritici i ismijavanju. Kao recimo što je izbor kluba za koji navijaš ili mišljenje da je zemlja ravna itd. It's just, like, your're opinion, dude... <umetni gif iz Big Lebowskog ovdje>

- Better Man
#935 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Pokrivanje žena je zastarjelo i primitivno, ali kad već se to praktikuje, ja bih podržao samo ako je to lična želja žene, a ne nametanjem od strane muškarca, jer u suprotnom, neka se prvo dotični muškarac pokrije, pa nek onda traži to od žene.
- ¤ jelena ¤
#936 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Nema tu ni samosvijesti, a kamoli sposobnosti razumijevanja drugog i drugačijeg - prije svega.LSD wrote: ↑24/06/2025 14:22Strasno kakve nezalice i bolidi daju sebi za prvo da lupetaju o necemu o cemu nemaju pojma.¤ jelena ¤ wrote: ↑24/06/2025 06:18 Knjiga ,,zaostala i zatucana''?
![]()
A o znanju i čitanju ne vrijedi ni govoriti, nažalost.
- ¤ jelena ¤
#937 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Mate_Miso_Kovac wrote: ↑24/06/2025 18:38 Religija nije urodjeno i neotudjivo svojstvo covjeka i kao takva je podlozna propitivanju, kritici i ismijavanju. Kao recimo što je izbor kluba za koji navijaš ili mišljenje da je zemlja ravna itd. It's just, like, your're opinion, dude... <umetni gif iz Big Lebowskog ovdje>![]()
![]()
Ih... i dugačak nos il klempave uši su urođena svojstva čovjeka, a djelimično i neotuđiva
Što će reći da ta urođenost svojstava i nije baš neka garancija zaštite ni od ismijavanja
kaš to operisat, klempo? Baš ti ružno... i tako to.
- TojoOptics
#938 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
I Batman je govorio kako je plašt ljudsko pravo dok se nije sapleo za isto, svi znamo šta mu se desilo, trebali mjeseci dok polomljena noga i ruka nisu zarasli. Eno ga sad keti k'o Bruce Wayne, no more Batman. A, da ne spominjem Supermana, njegov plašt i automatska vrata od voza, gluho, neuzubilah, bilo.
-
Hakiz
#939 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Svaka uvreda koju upute je poraz onoga šta brane. Jer ih je to učinilo ljudkma koji upućuju uvrede.snijeg_led wrote: ↑24/06/2025 18:14Hakize ovdje nas loze da pisemo sta pisemo, samo zato da bi nas ti isti mogli vrijedjati i govoriti nam kakve smo neznalice.Hakiz wrote: ↑24/06/2025 15:02 Allah vam naređuje da od djece vaše - muškom pripadne toliko koliko dvjema ženskima.
Tipicna navlakusa, odustajem.
Ssmo neka nastave.
-
Dead Man Walking
#940 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Zasto na religijskim temama najvise obitavaju ateisti i slicni? Imate milion drugih tema, ne tjera vas niko da vjerujete niti da radite bilo sta, cemu ta potreba za palamudjenjem o necemu sto vas ne tangira i o cemu pojma nemate?
-
kuli1961
#941 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Teme i podteme foruma su otvorene za sve. Prema tome....Dead Man Walking wrote: ↑24/06/2025 21:30 Zasto na religijskim temama najvise obitavaju ateisti i slicni? Imate milion drugih tema, ne tjera vas niko da vjerujete niti da radite bilo sta, cemu ta potreba za palamudjenjem o necemu sto vas ne tangira i o cemu pojma nemate?
-
Hakiz
#942 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Ova tema nije religijska. Ne bavi se religijskim pitanjima hidžaba, ne razmatra da li ga po islamu žene trebaju, moraju nositi ili ne u javnosto, kako treba biti nošen, može li žena u džamiju bez njega ući itd. Bavi se pitanjem hidžaba u sekularnom društvu, uključujući koje je njegovo mjesto u institucijama sekularne države, pa se i to društvo ima pravo osvrnuti na to pitanje.Dead Man Walking wrote: ↑24/06/2025 21:30 Zasto na religijskim temama najvise obitavaju ateisti i slicni? Imate milion drugih tema, ne tjera vas niko da vjerujete niti da radite bilo sta, cemu ta potreba za palamudjenjem o necemu sto vas ne tangira i o cemu pojma nemate?
Vjernici bi da se petljaju u sve aspekte javnog života, ne kao građani nego kao vjernici, ali da se njima niko ne upliće u vjerski život. Ova tema je baš dobar primjer i tog uplitanja i zbog čega je tvoja reakcija pogrešna.
Ne može, ako se uplićemo, uplićemo se svi, svako svakome.
Ako može vjeronauk u javnu školu, može i javnost u religijska pitanja da se upliće.
-
Dead Man Walking
#943 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Ne govorim samo za ovu temu nego generalno teme vezane za vjeru, od posta, zekata, itd uglavnom najvise pametuju oni koji ne prate nista od toga.
Koliko znam vjeronauka nije obavezna u skoli, tako da ako neces da ides na vjeronauku nit te tangira nit ti se uplice. Meni apsolutno ne smeta da mi sluzbenik u bilo kojoj instituciji bude sa hidzabom, krstom oko vrata, jarmulkom, ili nicim. Zasto bi mi to smetalo ako ce ono po sta sam dosao odraditi profesionalno? Zasto se ti osjecas da se neko takav uplice u tvoj zivot? Kako ti doprinosi ili steti to sto neko na glavi ima kacket, hidzab, jarmulku, brljanitn, gel, krestu ili sta god zeli da ima?
Koliko znam vjeronauka nije obavezna u skoli, tako da ako neces da ides na vjeronauku nit te tangira nit ti se uplice. Meni apsolutno ne smeta da mi sluzbenik u bilo kojoj instituciji bude sa hidzabom, krstom oko vrata, jarmulkom, ili nicim. Zasto bi mi to smetalo ako ce ono po sta sam dosao odraditi profesionalno? Zasto se ti osjecas da se neko takav uplice u tvoj zivot? Kako ti doprinosi ili steti to sto neko na glavi ima kacket, hidzab, jarmulku, brljanitn, gel, krestu ili sta god zeli da ima?
-
sumirprimus
#944 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Al ne u bosni.
-
broj dva
#945 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Samo sportski tipovi koji zdravo zive da komentarisu fudbal i kosarku ? Samo ekonomi i advokati da komentarisu ekonomiju i pravo ?Dead Man Walking wrote: ↑24/06/2025 21:30 Zasto na religijskim temama najvise obitavaju ateisti i slicni? Imate milion drugih tema, ne tjera vas niko da vjerujete niti da radite bilo sta, cemu ta potreba za palamudjenjem o necemu sto vas ne tangira i o cemu pojma nemate?
I mnogi ateisti znaju vise o religiji od mnogih vjernika.
-
broj dva
#946 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Dead Man Walking wrote: ↑24/06/2025 23:14 Ne govorim samo za ovu temu nego generalno teme vezane za vjeru, od posta, zekata, itd uglavnom najvise pametuju oni koji ne prate nista od toga.
Zato sto se religija bavi nama.
Moramo se boriti protiv uticaja religije da ne postanemo naredni Iran ili USA. Ni jedan od tih rezima ne tolerise ateizam u politici, sto je nakaradno i pogresno. Moramo se boriti protiv zabluda i lazi urodjeni abrahamskim pokretima, protiv morala baziranog na religiji, protiv drustvenog sistema zasnovanog na religji i religijskim vrjednostima i slicno.
Lako bi ja vjeru ignorisao da se ne petlja u sve.
- sinuhe
#947 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Islam je politička ideologija, osnivač religije ili političkog pokreta je bio vojskovođa. I samo nošenje hidžaba nerijetko jeste politička poruka a u nekim zemljama zakonom obavezno.
-
kuda dalje?
#948 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Da i to sam čitao. Znači za nepovjerovati. Udari ženu ako neslušaHakiz wrote: ↑24/06/2025 15:02 Allah vam naređuje da od djece vaše - muškom pripadne toliko koliko dvjema ženskima.
-
kuda dalje?
#949 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
Zato što nam je religija nametnuta u svakojakim sferama društva. Nema bijega. Tako da me se itekako tiče. Bio bi najsretniji kad bi ste vi religiju tretirali kao nesto vase licno i privatnoDead Man Walking wrote: ↑24/06/2025 21:30 Zasto na religijskim temama najvise obitavaju ateisti i slicni? Imate milion drugih tema, ne tjera vas niko da vjerujete niti da radite bilo sta, cemu ta potreba za palamudjenjem o necemu sto vas ne tangira i o cemu pojma nemate?
Pogotovo je tesko prihvatiti da religija utice toliko na moj zivot kad vidim kakva je to glupost. Zato sam i procitao Kuran nadajuci se da cu procitati nesto pametno pa da je lakse prihvatiti, ali sam se sokirao kako je to banalno i zaostalo
-
Barakuda12
#950 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!
U vjeri nema prisile, tako da tvoja tvrdnja da je nametnunta ne pije vode. Niko te ne tjera da vjerujes, radi ono sto mislis da trebas da radis. Ti si odgovoran za svoj zivot. Ti da si procitao Kur'an kako treba, ne bih te nebuloze izrekao.kuda dalje? wrote: ↑25/06/2025 12:25Zato što nam je religija nametnuta u svakojakim sferama društva. Nema bijega. Tako da me se itekako tiče. Bio bi najsretniji kad bi ste vi religiju tretirali kao nesto vase licno i privatnoDead Man Walking wrote: ↑24/06/2025 21:30 Zasto na religijskim temama najvise obitavaju ateisti i slicni? Imate milion drugih tema, ne tjera vas niko da vjerujete niti da radite bilo sta, cemu ta potreba za palamudjenjem o necemu sto vas ne tangira i o cemu pojma nemate?
Pogotovo je tesko prihvatiti da religija utice toliko na moj zivot kad vidim kakva je to glupost. Zato sam i procitao Kuran nadajuci se da cu procitati nesto pametno pa da je lakse prihvatiti, ali sam se sokirao kako je to banalno i zaostalo