Heroji odbrane Bosne i Hercegovine

User avatar
sniperalley
Posts: 31
Joined: 20/01/2021 08:08
Contact:

#676 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine

Post by sniperalley »

Image
Image
Image
Image

Fotografije©Richard Schneider
jefff
Posts: 4301
Joined: 05/08/2015 11:16

#677 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine

Post by jefff »

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
jefff
Posts: 4301
Joined: 05/08/2015 11:16

#678 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine

Post by jefff »

Image

Image

Image
aka Enki
Posts: 3
Joined: 29/04/2021 13:30

#679 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine

Post by aka Enki »

Image

Mjesec maj jeste mjesec rađanja, mjesec života, ali imala su Živinice nažalost i svoje tragične majeve.Dan,7.05.1995. godine najtragičniji je dan u istoriji ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane Armije Republike Bosne i Hecegovine. Izvršavajući najhumaniji zadatak za spas naroda opkoljenih enklava Srebrenice i Žepe u helikopterskoj nesreći živote su izgubili Zlatni Ljiljani ratnog vazduhoplovstva Džemal Malkić, Enver Čokić i Izet Džambić.

Taj 7.05.1995. godine, jubilarni deseti let za Žepu i najtragičniji dan u istoriji ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane Armije Republike Bosne i Hercegovine. Tri bisera ratnog vazduhoplovstva, major Džemal Malkić, natporučnik Enver Čokić i natporučnik Izet Džambić, u noći šestog na sedmi maj 1995. godine kreću na svoj posljednji put.

Kažu da je svako umiranje rađanje nove svjetlosti. U ovom primjeru to je zaista tako. Njih trojica izvršavajući najhumaniji zadatak za spas naroda OPKOLJENE Žepe umiru da bi osvanulo ljepše sutra za hiljadu napaćenih djece, žena i staraca.

Letovi za opkoljenu enklavu Žepa graniče se sa gotovo nemogućim. Znaju to trojica momaka ratnog vazduhoplovstva koji kreću na svoj posljednji let. Međutim znali su oni isto tako i ko ih čeka u Žepi i šta njihov dolazak znači za hiljadu gladnih Žepljaka i Srebreničana. Zato i kreću bez trunke razmišljanja. Sa njima osim tereta koji prevoze kreće i 21 putnik koji se vraća u Žepu. Bili su to uglavnom civili a među njima i četiri ljekara koji su krenuli na svoj humani put u pomoć bolesnima.

Nažalost agresorske horde ne znaju za humanost, trojica od četvorice ljekara ginu na ovom putu u ovoj tragediji.Helikopter se srušio. Nijedan od članova posade nije preživio udes. U brdima Žepe ostali su sada, pukovnik pilot Džemal Malkić vođa vazduhoplova, kapetan Enver Čokić drugi pilot i kapetan Izet Džambić letač mehaničar, svi dobitnici ratnog priznanja značke Zlatni Ljiljan. Njihova imena ostaće ispisana zlatnim slovima u istoriji ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane. Njihova svjetlost i dalje gori iznad okupirane i sada već daleke Žepe, i opominje da se ne zaboravi a narod Žepe i Srebrenice ih ne zaboravlja. A bili su lijepi kao curice, rekao je tada komandant Prve vazduhoplovne brigade major Mustafa Hucić u oproštajnom govoru.

Malkić ( Mehe ) Džemal Džemo rođen 1958. godine u selu Kuljan općina Živinice. Osnovnu školu je završio u Kuljanu i Gračanici, a srednju vojnu i vazduhoplovnu akademiju u Mostaru i Zadru. Još za vrijeme službovanja u bivšoj JNA važio je za jednog od najboljih pilota helikoptera. Po izbijanju agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu napušta bivšu JNA i javlja se u vazduhoplovnu grupu Mostar. Iz Mostara odlazi na zadatak obavljanja letova za opkoljeni Bihać. Po dolasku sa ovih zadataka prelazi u vazduhoplovnu grupu Tuzla a odatle u Zenicu pa ponovo u Tuzlu.

Hrabar i neustrašiv kao lav a osjećajan i lijep kao djevojčiva po pravilu je obavljao najteže letove za opkoljene enklave u istočnoj Bosni. U najtežim trenutcima za Goražde smogao je snage i hrabrosti da izvrši gotovo nemoguće letove, a poslije toga i nekoliko letova za Žepu.Jedan takav let je bio koban za njega i njegove kolege Envera i Izu. Više puta pohvaljivan i nagrađivan. Značku Zlatni Ljiljan je dobio povodom 15. aprila 1995. godine dana Armije Republike Bosne i Hercegovine. Njegov otac Meho, supruga Šefika te kćerke Vanesa i Lejla mogu biti ponosne na sina, supruga i oca.

Čokić ( Ejuba ) Enver rođen u Đurđeviku gdje je završio osnovnu školu, nakon čega odlazi na školovanje u Mostar i Zadar gdje završava Vojnu akademiju i postaje pilot helikoptera. Kao tek svršeni akademac Enver napušta bivšu JNA i prijavljuje se u vazduhoplovnu grupu Tuzla. Volio je život i ljude ali sudbina nije dala da i poživi. Izvršavajući let koji je značio spas za hiljadu života Srebreničana i Žepljaka dao je svoj mladi tek započeti život. Značkom Zlatni Ljiljan je posmrtno odlikovan 15. aprila 1996. godine povodom četvrte godišnjice Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Džambić Izet Izo rođen u Dobrnji, važio je za jednog od najboljih stručnjaka za vazduhoplovnu opremu. Rat ga zatiče na službi u Mostaru odakle bježi i prijavljuje se u teritorijalnu odbranu Mostar. Koliko je bio tih i miran u životu toliko je bio i hrabar i neustrašiv kada su bile u pitanju borbe sa agresorom. Njegova specijalnost je bila protivoklopna borba gdje se sa maljutkama pokazao kao nepogrješiv strijelac. Agresori na Mostar, Gradačac i Brčko imali su priliku da osjete njegove majstorije u pogađanju tenkova i drugih oklopa. Kažu da je bio nepogrješiv. Dolaskom u vazduhoplovnu grupu kao letač mehaničar leti za opkoljenu Žepu gdje u udesu helikoptera i gubi život. Značkom Zlatni Ljiljan posmrtno je odlikovan 15. aprila 1996. godine u povodu četvrte godišnjice Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Heroji BH neba Džemal Malkić, Enver Čokić i Izet Džambić, kao i svi najbolji sinovi Bosne i Hercegovine, koji nisu žalili ni svoje živote za naše bolje sutra i naše države Bosne i Hercegovine ne smiju biti zaboravljeni./Nihad Kovačević TV Zivinice/

El-Fatiha
toska
Posts: 552
Joined: 26/09/2016 14:08

#680 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine

Post by toska »

@aka Enki imaš li više podataka o tom kobnom letu, broj stradalih, preživjelih ?
toska
Posts: 552
Joined: 26/09/2016 14:08

#681 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine

Post by toska »

Pad helikoptera Armije RBiH kod enklave Žepa u noći 7. maja 1995. godine i dalje je jedna od misterija minulog rata. U ovoj tragediji poginula su sva tri člana posade i devet putnika, među kojima i trojica od četvorice tuzlanskih ljekara koji su upućeni u Srebrenicu, a povrijeđeno preostalih deset putnika.

Nakon pada helikoptera, obustavljen je "vazdušni most" za Žepu i Srebrenicu. A to se kasnije itekako odrazilo na subinu istočnih enklava, jer su u Tuzli ostali komandant 28. divizije Naser Orić i 15 njegovih saboraca - oficira koji su završili Ratnu oficirsku školu u Zenici i trebalo je narednim letom da se vrate u Srebrenicu.

Jula 1995. njihova pomoć u odbrani Srebrenice bila bi dragocjena...

A u večernjim satima 7. maja 1995. godine s heliodroma Višća kod Živinica helikopter, u kojem se nalazilo 19 putnika i 3 člana posade, poletio je za Žepu.

Za Srebrenicu su putovala četiri ljekara iz Tuzle, koji su dobrovoljno prihvatili poziv da pomognu narodu Srebrenice: dr. Sead Halilović, dr. Muharem Deljković, dr. Husein Halilović i dr. Dževad Džananović.

Na heliodromu Igrišnik na Žepskoj planini, gdje je vatrama bilo obilježeno mjesto slijetanja, helikopter su čekali komandant 285. brdske brigade Avdo Palić i major Dževad Brgulja, s grupom boraca.

Međutim, helikopter je pao u blizini mjesta gdje je trebao sletjeti...


cijeli tekts
https://radiosarajevo.ba/metromahala/te ... ice/416534
jefff
Posts: 4301
Joined: 05/08/2015 11:16

#682 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine

Post by jefff »

Glavno da se supak Naser sa zlatom izbavio a ostalo nije ni vazno.
Dimu1927
Posts: 517
Joined: 24/05/2020 17:41
Location: Sarajevo

#683 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine

Post by Dimu1927 »

Pa zar gubitak helikoptera malo ne pobija teoriju da je oric pobjegao i da je sve bilo unaprijed dogovoreno.

ovdje pise trebao se vratiti iducim letom, samim gubitkom helikoptera vise nije mogao nazad u okupiranu teritoriju ?
toska
Posts: 552
Joined: 26/09/2016 14:08

#684 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine

Post by toska »

Dimu1927 wrote: 10/05/2021 01:49 Pa zar gubitak helikoptera malo ne pobija teoriju da je oric pobjegao i da je sve bilo unaprijed dogovoreno.

ovdje pise trebao se vratiti iducim letom, samim gubitkom helikoptera vise nije mogao nazad u okupiranu teritoriju ?
hmmm...ne znam kojih si godina, ali ova verzija je zvanična od strane BiH vlasti nakon pada Srebrenice,
nezvanične verzije o padu kao izdaji, prodaji... počele su također kružiti možda nešto kasnije.

pored Orića u članku se navodi još 15 oficira Armije koji su trebali biti vraćeni :
"u Tuzli ostali komandant 28. divizije Naser Orić i 15 njegovih saboraca - oficira koji su završili Ratnu oficirsku školu u Zenici i trebalo je narednim letom da se vrate u Srebrenicu."


u helikopteru su bili i preživjeli sa povredama:

"načelnik Štaba 28. divizije Ramiz Bećirović, komandant Manevarskog bataljona iz Srebrenice Ejub Golić i načelnik Štaba 285. brdske žepske brigade Ramo Čardaković, kjoji su zajedno sa Orićem dvadesetak dana ranije izašli iz Srebrenice i Žepe."

kako god, odbrana Srebrenice je nedostatkom oficira sigurno bila značajno oslabljena, ne toliko zbog njihovog vojnog znanja već zbog onoga što su značili ljudima u vremenu napada.
Zastozato
Posts: 797
Joined: 27/09/2014 23:18

#685 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine

Post by Zastozato »

Srebrenica nikad ne bi pala da su Naser i tih 15 saboraca bili tu 1995.
Bez njegovog autoriteta nastalo je rasulo i vecina vojno sposobnih samo je cekalo da zapuca pa da se upute prema Tuzli. Osim nesto malo na samom pocetku napada, nije tu bilo nekog otpora. Naser ne bi cekao da svijet, odnosno Nato reaguje, vec bi poduzeo sve da se Srebrenica odbrani.
tempuser
Posts: 17100
Joined: 08/04/2015 10:35

#686 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine

Post by tempuser »

Vezao za ovaj pad sam čitao šta je rekao lik koji je navodio helikopter na heliodrom koji je također pilot. Ako se dobro sjećam, bilo je neke neprijateljske paljbe, ali je komunikacija bila ok, ovaj koji ga je navodio ih je čak i vidio u dolasku, plilot je nakratko upalio far, pa nastavio sa prilaskom, zatim je nastavio seriju manevara suprotnih standardnim pristupu i navođenju sa zemlje, prije nego što je pao opet je upalio far tako da je pred sobom moram vidjeti šumu.
Probaću naći link pa editovati post.

EDIT: evo ga

http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzla ... p?id=16553
Last edited by tempuser on 10/05/2021 18:10, edited 1 time in total.
tempuser
Posts: 17100
Joined: 08/04/2015 10:35

#687 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine

Post by tempuser »

Zastozato wrote: 10/05/2021 17:57 Srebrenica nikad ne bi pala da su Naser i tih 15 saboraca bili tu 1995.
Bez njegovog autoriteta nastalo je rasulo i vecina vojno sposobnih samo je cekalo da zapuca pa da se upute prema Tuzli. Osim nesto malo na samom pocetku napada, nije tu bilo nekog otpora. Naser ne bi cekao da svijet, odnosno Nato reaguje, vec bi poduzeo sve da se Srebrenica odbrani.
Bajke...
costacurta
Posts: 2436
Joined: 05/05/2005 08:25

#688 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine

Post by costacurta »

Zastozato wrote: 10/05/2021 17:57 Srebrenica nikad ne bi pala da su Naser i tih 15 saboraca bili tu 1995.
Bez njegovog autoriteta nastalo je rasulo i vecina vojno sposobnih samo je cekalo da zapuca pa da se upute prema Tuzli. Osim nesto malo na samom pocetku napada, nije tu bilo nekog otpora. Naser ne bi cekao da svijet, odnosno Nato reaguje, vec bi poduzeo sve da se Srebrenica odbrani.
Pusti tu priču.
Džaba ti 15000 boraca kad nemaju čime da ratuju.
Nije Naser Tom Kruz iz Posljednjeg Samuraja. :roll:
Mi smo vjerovali UNu, demilitarizovali vojsku, ostalo samo nešto lakog naoružanja sa vrlo malo municije, bez hrane, medicinske opreme, goriva.......
Nije bilo TEORETSKE šanse da se odbrani Srebrenica ni sa 10 Nasera niti im se moglo pomoći iz pravca Kladnja, niti od bilo kuda jer je to dubok džep, izginulo bi stotine ljudi.
Ne petljajte bezzee
toska
Posts: 552
Joined: 26/09/2016 14:08

#689 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine

Post by toska »

tempuser wrote: 10/05/2021 18:08
Zastozato wrote: 10/05/2021 17:57 Srebrenica nikad ne bi pala da su Naser i tih 15 saboraca bili tu 1995.
Bez njegovog autoriteta nastalo je rasulo i vecina vojno sposobnih samo je cekalo da zapuca pa da se upute prema Tuzli. Osim nesto malo na samom pocetku napada, nije tu bilo nekog otpora. Naser ne bi cekao da svijet, odnosno Nato reaguje, vec bi poduzeo sve da se Srebrenica odbrani.
Bajke...

vjerovatno si u pravu ali ne znamo i nikada nećemo znati tačno,
da je odbrana izdržala 7-10 dana ostavilo bi se puno vremena za diplomatiju, nešto slično Igmanu 93. zaštićena zona UN, civili...
navodno je bilo dovoljno oružja i municije za tih nekoliko dana, zračni udari su se stalno pojavljali kao opcija, ali sve je nažalost prebrzo završeno.
šbbkbb...
tempuser
Posts: 17100
Joined: 08/04/2015 10:35

#690 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine

Post by tempuser »

costacurta wrote: 10/05/2021 18:18
Zastozato wrote: 10/05/2021 17:57 Srebrenica nikad ne bi pala da su Naser i tih 15 saboraca bili tu 1995.
Bez njegovog autoriteta nastalo je rasulo i vecina vojno sposobnih samo je cekalo da zapuca pa da se upute prema Tuzli. Osim nesto malo na samom pocetku napada, nije tu bilo nekog otpora. Naser ne bi cekao da svijet, odnosno Nato reaguje, vec bi poduzeo sve da se Srebrenica odbrani.
Pusti tu priču.
Džaba ti 15000 boraca kad nemaju čime da ratuju.
Nije Naser Tom Kruz iz Posljednjeg Samuraja. :roll:
Mi smo vjerovali UNu, demilitarizovali vojsku, ostalo samo nešto lakog naoružanja sa vrlo malo municije, bez hrane, medicinske opreme, goriva.......
Nije bilo TEORETSKE šanse da se odbrani Srebrenica ni sa 10 Nasera niti im se moglo pomoći iz pravca Kladnja, niti od bilo kuda jer je to dubok džep, izginulo bi stotine ljudi.
Ne petljajte bezzee
Srebrenica teško da se mogla odbraniti iznutra, ali se moglo nešto napraviti sa vanjske strane.
Ja nisam pobornik teorija zavjere ali sam sklon vjerovanju o nekom dogovoru o zaokruživanju teritorija na jako visokom nivou po kojem je trebalo režirati da se te teritorije vojnički osvoje. Kao što @toska piše, da je postojala volja MZ-a da se ofanziva zaustavi mogla se zaustaviti prijetnjom i ultimatumima kao što je zaustavljena na Igman 1993. i Goražde 1994.
U srpskom dokumentarcu "Pad Krajine" general VRSK Milisav Sekulić prepričava susret sa Mladićem nakon pada Srebrenice (a neposredo prije pada Krajine) u kojem mu Mladić objašnjava pojedinosti i da je plan o osvajanju Srebrenice napravljen još početkm 1995. i da je za njega znalo tek par oficira.
Također, vrlo je indikativno da je VRS izvršila tako moćan i nezaustavljiv napad na Srebrenicu, a istovremeno gubila tetorije na platou Bjelašnica-Treskavica, Dinaru, Livanjsko polje itd... Tu sumnju o fingiranju i režiji i sam Sekulić potvrđuje tvrdnjom da mu je Mladić rekao da će za 2-3 dana rješiti sve što je HVO uzeo na DInari, Grahova itd, da bi mu im za par dana, kad se Oluja zaholcala Karadžić i Mladić rekli da VRS nije u mogućnosti da im pomogne.
jefff
Posts: 4301
Joined: 05/08/2015 11:16

#691 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine

Post by jefff »

Odbrana je potkopavana od pocetka. Pad je bio kruna tog svrsenog posla.
costacurta
Posts: 2436
Joined: 05/05/2005 08:25

#692 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine

Post by costacurta »

jefff wrote: 10/05/2021 18:53 Odbrana je potkopavana od pocetka. Pad je bio kruna tog svrsenog posla.
Snabdijevanje enklave bilo je moguće jedino zračnim putem. Kad su chetnici upratili koordinate i način na koji je vršena ta opskrba, skontali koridore uspjeli su oboriti taj jedan helikopter nakon čega je postalo preopasno nastaviti operaciju. Što znači da je prekinut jedan od dva načina opskrbe. Drugi način je bio diverzantski, možda bolji termin gerilski, upad u srpska sela i krađa hrane, municije i drugih dobara. To je sve bilo "isplativo" do trenutka dok RSu Srbija nije uvela embargo zbog sukoba sa vojnopolitičkim vrhom RSa. Tad i oni postaju goli kokuzi i nije se više imalo šta ni ukrast.
I muslimanska brig bila je stacionirana u Kladnju, od 92. do 96. Sastavljena uglavnom od ljudi protjeranih iz Podrinja, njih oko 4000. Moje pitanje je zašto ih nije Naser okupio, ako su bili kivni na II korpus zbog izdaje i nečinjenja ništa, i nisu otišli na Vlasenicu i pomogli "svojima"? Odgovor je pa zato što su znali da je to smoubilačka misija. Znali su da je preriskantno žrtvovati par stotina ljudi. Svak' ko poznaje taj teren tamo zna o kakvoj konfiguraciji užasnoj za izvođenje ratnih operacija se radi. Srebrenica sama smještena je u kotlini između 2 brda, postaviš par praga na kote i ne treba ti 50 ljudi da brani položaj niko da ti prići ne može.
Kakve bolan teorije zavjere i izdaje.
UN je kontrolisao enklavu. Jedina izdaja u Srebrenici je izdaja Evrope. I tu je kraj priče.
jefff
Posts: 4301
Joined: 05/08/2015 11:16

#693 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine

Post by jefff »

Diskusiju bi trebali nastaviti na odgovarajucoj temi-
tempuser
Posts: 17100
Joined: 08/04/2015 10:35

#694 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine

Post by tempuser »

costacurta wrote: 10/05/2021 19:51
jefff wrote: 10/05/2021 18:53 Odbrana je potkopavana od pocetka. Pad je bio kruna tog svrsenog posla.
Snabdijevanje enklave bilo je moguće jedino zračnim putem. Kad su chetnici upratili koordinate i način na koji je vršena ta opskrba, skontali koridore uspjeli su oboriti taj jedan helikopter nakon čega je postalo preopasno nastaviti operaciju....
Pošto se i za Bihać jedino moglo helikopterom, da citiram izjave i razgovor Atifa Dudakovića i Manojla Milovanovića:

"Snadbdijevanje je poznato u vojnoj teoriji: vlastita proizvodnja, ratni plijen i dotur. Taj dotur je od prijatelja – saveznika, ali za nas je bilo karakteristično – uslovno – i od neprijatelja", kaže Dudaković.

"Odjednom, muslimanski su minobacači počeli da dejstvuju i danju i noću. I ja, preko obaveštajnih grupa, uspostavim vezu sa Dudakovićem. Pitam ga da odakle mu municija. On mi kaže: Prodali mi tvoji Srbi!"

"I naišao je Alija Izetbegović u pauzi između dve sednice", seća se Milovanović. "Ja mislim da se Dudaković uplašio. Bilo mu je neprijatno, pocrveneo je, a Alija prolazi pored nas i kaže: ‘Dobro je dok razgovaraju ratni komandati.’ Dudaković, valjda da bi se izvadio, kaže: ‘Gospodine predsedniče, objašnjavam generalu kako sam odbranio Bihać.’ Na to Alija u prolazu – onako, ni pet ni šest – reče: ‘Vraga bi ti obranio Bihać da ja to nisam platio četrdeset i šest miliona maraka.’"

Znači sve se moglo da se htjelo i da se tako dogovorilo...
Sa izuzetkom prije svega Sarajeva (sami bog zna čime smo i koliko to platili), pa Mrkonjić Grada i možda još nekih lokacije, sve što je osvojeno do oktobra 1995. se poklopilo sa i Dejtonskim razgraničenjem, uključujući odbranjene enklave Bihać i Goražde, osvojene Vozuću, Bjelašnicu, Treskavicu, dio Krajine i JZ Bosne itd i izgubljene Žepu i Srebrenicu. Meni je to prevelika podudarnost, pogotovo kad slika obuhvati i pitanje RSK.
Zastozato
Posts: 797
Joined: 27/09/2014 23:18

#695 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine

Post by Zastozato »

Zepa se uspjesno branila 15 dana, iako je imala vecu slobodnu teritoriju od Srebenice, nije imala ni 20 % oruzja i municije u odnosu na Srebrenicu, a na kljucnim polozajima nisu zbog UN- uspjeli ni ukopati se, a neke kote su odmah izgubili opet zbog UN-a jer u Zepi je bio ukrajinski bataljon koji je bio blizak sa Srbima. Na linijama je bilo oko 1,000 ljudi, manje od 500 njih naoruzanih i to samo lahkim naoruzanjem, uz vrlo malo municije.
tempuser
Posts: 17100
Joined: 08/04/2015 10:35

#696 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine

Post by tempuser »

Sve to ne mjenja činjenicu da se to moglo "završiti" kao u drugim enklavama (da su se tako dogovorili). Cerska, Konjević Polje, Srebrenica i Žepa očigledno nisu dogovoreni.
Zauzimanje tih prostora nije kao npr. zauzimanje gradskih zona ili platoa i sl, da se bukvalno sve očisti... Prije 12-13 godina sam bio u nekom selu iznad Srebrenice, zaboravio sam ime (u Potočarima se odmah iza Mezarja iz pravca Bratunca se skrene desno i vozi uzbrdo) u kojem se formirao dio kolone (nisu Šušnjari) u koje četnička čizma do te 2009. nikad nije zagazila pa ni 1995. jer je to tako bugu iza tregera da su tu čuku jednostavno zaobišli.
Dimu1927
Posts: 517
Joined: 24/05/2020 17:41
Location: Sarajevo

#697 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine

Post by Dimu1927 »

toska wrote: 10/05/2021 16:04
Dimu1927 wrote: 10/05/2021 01:49 Pa zar gubitak helikoptera malo ne pobija teoriju da je oric pobjegao i da je sve bilo unaprijed dogovoreno.

ovdje pise trebao se vratiti iducim letom, samim gubitkom helikoptera vise nije mogao nazad u okupiranu teritoriju ?
hmmm...ne znam kojih si godina, ali ova verzija je zvanična od strane BiH vlasti nakon pada Srebrenice,
nezvanične verzije o padu kao izdaji, prodaji... počele su također kružiti možda nešto kasnije.

pored Orića u članku se navodi još 15 oficira Armije koji su trebali biti vraćeni :
"u Tuzli ostali komandant 28. divizije Naser Orić i 15 njegovih saboraca - oficira koji su završili Ratnu oficirsku školu u Zenici i trebalo je narednim letom da se vrate u Srebrenicu."


u helikopteru su bili i preživjeli sa povredama:

"načelnik Štaba 28. divizije Ramiz Bećirović, komandant Manevarskog bataljona iz Srebrenice Ejub Golić i načelnik Štaba 285. brdske žepske brigade Ramo Čardaković, kjoji su zajedno sa Orićem dvadesetak dana ranije izašli iz Srebrenice i Žepe."

kako god, odbrana Srebrenice je nedostatkom oficira sigurno bila značajno oslabljena, ne toliko zbog njihovog vojnog znanja već zbog onoga što su značili ljudima u vremenu napada.
Nisi me mozda shvatio, cisto sam onako postavio pitanje zbog te teorije "da je oric izvucen jer je unaprijed dogovoreno bilo sve". Dok u izvjestaju helikopterske nesrece pise da se oric trebao vratiti iducim letom. bez helikoptera se nije mogao vratiti, zar ne?
tempuser
Posts: 17100
Joined: 08/04/2015 10:35

#698 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine

Post by tempuser »

Dimu1927 wrote: 11/05/2021 01:30
toska wrote: 10/05/2021 16:04
Dimu1927 wrote: 10/05/2021 01:49 Pa zar gubitak helikoptera malo ne pobija teoriju da je oric pobjegao i da je sve bilo unaprijed dogovoreno.

ovdje pise trebao se vratiti iducim letom, samim gubitkom helikoptera vise nije mogao nazad u okupiranu teritoriju ?
hmmm...ne znam kojih si godina, ali ova verzija je zvanična od strane BiH vlasti nakon pada Srebrenice,
nezvanične verzije o padu kao izdaji, prodaji... počele su također kružiti možda nešto kasnije.

pored Orića u članku se navodi još 15 oficira Armije koji su trebali biti vraćeni :
"u Tuzli ostali komandant 28. divizije Naser Orić i 15 njegovih saboraca - oficira koji su završili Ratnu oficirsku školu u Zenici i trebalo je narednim letom da se vrate u Srebrenicu."


u helikopteru su bili i preživjeli sa povredama:

"načelnik Štaba 28. divizije Ramiz Bećirović, komandant Manevarskog bataljona iz Srebrenice Ejub Golić i načelnik Štaba 285. brdske žepske brigade Ramo Čardaković, kjoji su zajedno sa Orićem dvadesetak dana ranije izašli iz Srebrenice i Žepe."

kako god, odbrana Srebrenice je nedostatkom oficira sigurno bila značajno oslabljena, ne toliko zbog njihovog vojnog znanja već zbog onoga što su značili ljudima u vremenu napada.
Nisi me mozda shvatio, cisto sam onako postavio pitanje zbog te teorije "da je oric izvucen jer je unaprijed dogovoreno bilo sve". Dok u izvjestaju helikopterske nesrece pise da se oric trebao vratiti iducim letom. bez helikoptera se nije mogao vratiti, zar ne?
Nije ARBiH imala samo jedan helikopter, pa ako je taj jedan pao nema zračnog mosta???
Nije tu samo pitanje namjere, nego kako to prikazati narodu i borcima.
U smislu teorije o predaji i prodaji, kud ćeš bolji izgovor od izvlačenja podobnog komadanta od "nije se moga vratiti"?!

Ja u principu nisam pobornik teorija zavjere, ali uzimajući u obzir širu sliku svih dešavanja od ljeta 1993. godine do Dejtona, pogotovo distanice od 25 god., činjenicu da je Alija itekako radio mutne stvari na štetu svog naroda i sve kontroverze koje kolaju oko Naserovog izlaska, pada helikoptera itd, itekako se otvara prostor za sumnje o dogovorima, predaji i prodaji.

Ja i dalje ostajem u ubjeđenju da je "Amerikanac" u ljeto 1993. i nakon pokušaja VRS-a da napravo dupli obruč oko Sarajeva, odlučio da podvuče crtu i stavi tačku na ratove u ex Jugoslaviji jer nijedna strana nije imala dovoljno vojne snage da završi rat, da je odlučeno ko će s kim biti saveznik, kome će šta pripasti, što će 1995. biti realizovano u Oluji i "dogovoreno" u Dejtonu i da se sve dalje dešavalo u tom pravcu.
toska
Posts: 552
Joined: 26/09/2016 14:08

#699 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine

Post by toska »

Ne bih išao u te teorije, prije da se radilo o spletu nepovoljnih okolnosti, haosu u samoj enklavi i agresivnoj zločinačkoj namjeri Vrs.
tempuser
Posts: 17100
Joined: 08/04/2015 10:35

#700 Re: Heroji odbrane Bosne i Hercegovine

Post by tempuser »

Ma ja, đe bi dobri Dedo šta mutio i spletkario!
Post Reply