Herman Potocnik Noordung: "Problem voznje svemirom"

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Maksim
Posts: 931
Joined: 18/11/2006 03:25
Location: Bec, Austrija
Contact:

#1 Herman Potocnik Noordung: "Problem voznje svemirom"

Post by Maksim » 25/02/2007 22:50

Feral Tribune
Broj 1118, Split, 23. veljace 2007.

SVEMIRSKA PROMATRACNICA

Herman Potocnik Noordung (1892.-1929.), casnik austrougarske vojske - strucnjak za gradnju zeljeznickih pruga i mostova, i diplomirani becki inzenjer raketne tehnologije porijeklom Slovenac, no rodjen u Puli, umro je u svojoj 36. godini u velikom siromastvu, nema ni vlastitog groba, a svojom je jedinom i na samrti dovrsenom knjigom uspio postati jednim od pionira svjetske astronautike i "ocem" geostacionarnih satelita. Njegova, pak, detaljna rjesenja "svemirske promatracnice" iliti svemirske stanice (koja danas u obliku Medjunarodne svemirske postaje - ISS lebdi na nebu) inspirirala su slavni dvojac Arthur C. Clarke - Stanley Kubrick prigodom njihova rada na filmu "2001: Odiseja u svemiru".
Potocnikova knjiga "Problem voznje svemirom" prvotno je objavljena 1929. godine u Berlinu, iste godine objavljen je u americkom casopisu Science Wonder Stories i prvi engleski prijevod, dok je nesto kasnije knjiga "osvanula" i na ruskome jeziku. Ovo labinsko izdanje predstavlja prvi hrvatski prijevod djela koje je uvelike, zajedno sa zamislima Ciolovskog i Clarkea, "kumovalo" prvom americkom i ruskom geostacionarnom satelitu, Telstaru i Saljutu, a i veliki Wernher von Braun , "otac" znane njemacke naci-rakete V-2, priznao je Potocniku - na "pressici" povodom priprema za prvi let americkog "Apolla" - iznimne zasluge za razvoj letova u svemir.
Inace, Potocnikova se knjiga lako cita - kako je autor primarno inzenjer, a tek potom vizionar i sanjar njome dominira jednostavan i pomalo suhoparan strukovni stil; autorova romanticarska promisljanja o "dalekim svjetovima" i "dosezanju zvijezda stajacica" tek su na nekoliko mjesta naznacena, no velikom ju je, ocito, ucinila upravo austro-ugarska konkretnost, pragmaticnost i detaljnost u razradi osnovne vizije i ideje - putovanja svemirom, koje je na pocetku 20. stoljeca daleko vise spadalo u domenu znanstvene fantastike negoli "ozbiljne" znanosti.
"Kada budemo jednog dana, u tijeku jednog jutra, mogli prevladati udaljenost od Berlina do Tokija ili sto vise oko cijele Zemlje, iz temelja cemo morati promijeniti svoje pojmove o njenoj velicini. Tek cemo se uistinu moci smatrati gospodarima Zemlje; istovremeno spoznat cemo kako je u stvarnosti malen nas planet, a nasa ce ceznja doseci i one udaljene svjetove koje smo sve do danas poznavali tek kao zvijezde", pise 1929. godine H. P. Noordung, planirajuci svoju svemirsku postaju postaviti "u otvorenom svemirskom prostoru" na visini od 35.900.000 metara, a u cijeloj prici nije zaboravio ni baviti se pitanjima poput, primjerice, odsutnosti sile teze i ljudskog organizma, mogucnostima postavljanja ogromnog teleskopa u "promatracnici" ili, pak, obavljanja mnogih fizikalnih i kemijskih pokusa u bestezinskom stanju...

D. Vukorepa[/b]


Vertigo
Posts: 1194
Joined: 04/12/2005 12:06
Location: Sarajevo

#2

Post by Vertigo » 25/02/2007 23:01

Odlican vizionar, izuzev nade "nasa ce ceznja doseci i one udaljene svjetove koje smo sve do danas poznavali tek kao zvijezde"

Post Reply