Hemijski elementi u Kur'anu

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Vipera bosniensis

#226 Re: Hemijski elementi u Kur'anu

Post by Vipera bosniensis »

Teea wrote:
Vipera bosniensis wrote:drizte se teme i nemoj te se svadjati i gubiti energiju na gluposti :-)

Tea mozes li nam ti barem jednu jedinu ovakvu stvar donijeti iz Biblije da vidimo imalo ovako nesto u njoj kao sto sam prilozio iz Kur'ana. nemoj nikakve video slati koje niko nerazumije, daj nam ti jedan primjer kojeg mozes lahko objasniti.
Vipere ne znam jesi li primjetio da ovo sto postiras niko ne cita osim tebe?Shah mat si dobio ne znam sta se vise koprcas.

Ne iz biblije nego iz harry pottera ako treba.Plati mi satnicu i nikakav problem.
itekako cita raja nemoj mislim da ne cita, pogotovo oni koji znaj u arapski jer ga oni mogu provjeriti.

sta se koprcam?? hm :D koprcat cu se dok god imam dokaza, i mogu da uzdignute glave idem gradom i param nosom po nebesima i punog srca i prosirenih pluca kazem iz svega glas, hej narode , pogledajte sta moja sveta knjiga sadrzi, kakve informacije, kakvi dokazi samo sto ni jedna knjiga na ovome svijetu nema osim Kurana. jedina knjiga koja bi mogla donekle parirati Kuran i to samo malo djelimicno sto sam se licno uvjerio jeste Biblija koja nagovjestava ocito poslanika Muhammeda, cak ga i imenom zove u orginalnoj bibliji na Hebrejskom jeziku i jos dosta toga sto se tice poslanika Muhammeda a mozemo procitati kako u starom tako i u novom zavjetu.

Ne iz biblije nego iz harry pottera ako treba.Plati mi satnicu i nikakav problem
ako je biblija tvoja sveta knjiga , valjda je poznajes barem u pola kao sto mi poznajemo Kuran, daj nam makar jednu stvar koja bi nas mogla impresionrati kad su u pitanju nauka i cifre ;-)
Towelie

#227 Re: Hemijski elementi u Kur'anu

Post by Towelie »

Pre ce biti da je njena sveta knjiga "O poreklu vrsta". :D
fatamorgana

#228 Re: Hemijski elementi u Kur'anu

Post by fatamorgana »

Vipera bosniensis wrote:
sta se koprcam?? hm :D koprcat cu se dok god imam dokaza, i mogu da uzdignute glave idem gradom i param nosom po nebesima i punog srca i prosirenih pluca kazem iz svega glas, hej narode , pogledajte sta moja sveta knjiga sadrzi, kakve informacije, kakvi dokazi samo sto ni jedna knjiga na ovome svijetu nema osim Kurana. jedina knjiga koja bi mogla donekle parirati Kuran i to samo malo djelimicno sto sam se licno uvjerio jeste Biblija koja nagovjestava ocito poslanika Muhammeda, cak ga i imenom zove u orginalnoj bibliji na Hebrejskom jeziku i jos dosta toga sto se tice poslanika Muhammeda a mozemo procitati kako u starom tako i u novom zavjetu.
Ovo je već delirijum, nek' neko zovne ambulantu .... :roll:
fatamorgana

#229 Re: Hemijski elementi u Kur'anu

Post by fatamorgana »

Towelie wrote:Pre ce biti da je njena sveta knjiga "O poreklu vrsta". :D
A da tvoja nije "O porEklu vehabija", :wink:
Vipera bosniensis

#230 Re: Hemijski elementi u Kur'anu

hajde mi recite da je i ovo neka slucajnost i da se moze naci u drugim knjigama :-)

Ove cinjenice su pronadjene od drugih istrazivaca brojcanih cuda Kur'ana a ja sam ih licno potvrdio sa Kur'anskim pretrazivacem koji prebrojava i sortira rijeci u raznim formama i korjenima.

Rijeci suprotnog ili slicnog znacenja koje se ponavljaju u Kur’anu

1.
Meleci/Andjeli- 88 puta
Sejtani/Djavoli-88 puta

2.
Dunjaluk (Ovaj svijet) -115 puta
Ahiret (Onaj svijet) -115 puta

3.
Hladnoca (Bard) -4 puta
Vrucina (Harr)-4 puta

4. Muskarac (Redzul)- 24 puta
Zena (Imra’ah)-24 puta

5.
Sunce (Shams)-33 puta
Svjetlo (Nur, u jednostavnoj formi)-33 puta

6.
Vino (Khamr)-6 puta
Opijenost/Opijati se (Sakr)-6 puta

7.
Pricati (Vaiz)-25 puta
Jezik (Lisan)-25 puta

8.
Briga (Daiq)- 13 puta
Smirenje,sigurnost (Tamn) - 13 puta

9.
Dan stajanja (Yewm-qiyameh)- (Sudnji dan)- 70 puta
Toga Dana (Yewm-izin)-(misli se na Sudnji dan)- 70 puta

10.
Blizu (Zalf)-10 puta
Daleko (Azal)-10 puta

11.
Ljudi od razuma(Ulul albab)-16 puta
Lud, ludilo(Madznun,Djinnat) – 16 puta

12.
Korjen rijeci Poslanik (Resul) se spominje u raznim oblizicima (poslanik, poslati, poslanica itd) – 513 puta
Sva imena poslanika (Adem, Nuh, Ibrahim, Musa, Isa, Muhammed, Davud…..itd) – 513 puta

13.
Rijec Nebi (vjerovjesnik) dolazi od rijeci Naba sto znaci vijest/informacija:
Vjerovjesnik (Nabi) – 80 puta
Vijest/Informacija (Naba)- 80 puta

14.
Sedam nebesa(Saba semawat)- 7 puta
Stvaranje nebesa(Khalq samawat)-7 puta

15.
Vjerovanje (Iman, jednostavna forma)- 25 puta
Nevjerovanje (Kufr, jednostavna forma)-25 puta

16.
Reci (Qul)-332 puta
Rekli su (Qalu) -332 puta

17.
Korist (Naf’an)- 9 puta
Steta (Darran)- 9 puta

Ponavljajuce rijeci koje spaja ajet

18.
Allah kaze:
3:59. Uistinu, primjer Isaa kod Allaha je kao primjer Adema. Stvorio ga je od prašine, potom mu rekao: “Budi!”, i on bi.
Iz ovog ajeta mozemo da zekljucimo da su Isa i Adem isti kod Allaha u pogledu stvaranja, intresantno je da su isto toliko puta spomenuti imenom u Kuranu:
(Adem-25 puta)
(Isa-25 puta)
Do ajeta 3:59 su spomenuto obadvojica po 7 puta, a do devetneste sure u Kur’anu, Sura Merjem, su spomenuto obadvojica po 19 puta.

19.
Allah kaze:
41:36. A kad šejtan pokuša da te na zle misli navede, ti zatraži utočište u Allaha, jer On, uistinu, sve čuje i zna sve.

Iblis je glavni sejtan.
Iblis- 11 puta
Utjecem se(Euzu)- 11 puta

20.
Allah kaze:
7:176. A da smo htjeli, mogli smo ga s njima uzvisiti, ali se on ovom svijetu priklonio i za svojom strašdu krenuo. Njegov slučaj je kao slučaj psa: ako ga potjeraš on isplažena jezika dahce, a ako ga se okaniš on opet dahce. To je primjer ljudi koji poriču ajete Naše. Zato kazuj priču, da bi oni razmislili.

Pas(Kalb) – 5 puta
Ljudi koji poricu ajete Nase(El-kawmi lezine kezebu bi-ajati)-5 puta

21.
Covjek (musko i zensko)(Insan)-65 puta
Sve rijeci od cega je covjek stvoren- 65 puta

Allah kaze:
23:14. pa onda kap sjemena(Nutfah) ugruškom(Alaq) učinimo, zatim od ugruška grudu mesa(Mudgah) stvorimo, pa od grude mesa kosti(Izam) napravimo, a onda kosti mesom(Lahm) zaodjenemo, i poslije ga, kao drugo stvorenje, oživimo - pa neka je uzvišen Allah, najljepši Stvoritelj!
18:37. Drug njegov mu reče - a on je raspravljao s njim: “Zar ne vjeruješ u Onog koji te je stvorio od prašine(Turab), zatim kap sjemena (Nutfah), zatim te upotpunio u čovjeka?

Kap sjemena(Nutfah)-12 puta
Zakvacak/Ugrusak/Pijavica(embrio)(Alaq)-6 puta
Gruda mesa(fetus)(Mudgah)-3 puta
Kosti(Izam)-15 puta
Meso(Lahm)-12 puta
Prasina(Turab)-17 puta
Ukupno (12+6+3+15+12+17)=65 puta
--------------------------------------------
Covjek (musko i zensko)(rijec Insan)-65 puta

22.
Allah kaze:
4:114. Nema kakva dobra u mnogim njihovim tajnim razgovorima, osim kada traže da se milostinja udjeljuje ili da se dobra djela čine ili da se uspostavlja sloga među ljudima. A ko to uradi, tražeći zadovoljstvo Allahovo, pa daćemo mu nagradu veličanstvenu.

Raditi, uraditi(Fail)-108 puta
Nagrada(Adzr)-108 puta

24.
Allah kaze:

29:41. Primjer onih koji uzimaju mimo Allaha zaštitnike, je kao primjer pauka koji isplete kuću. A uistinu - od najslabijih kuća je kuća paukova - kad bi znali!

"onih koji uzimaju mimo Allaha zaštitnike" 2 puta se spominje u Kur'anu
Pauk 2 puta isto tako
fatamorgana

#231 Re: Hemijski elementi u Kur'anu

Post by fatamorgana »

Vipera bosniensis wrote:
29:41. Primjer onih koji uzimaju mimo Allaha zaštitnike, je kao primjer pauka koji isplete kuću. A uistinu - od najslabijih kuća je kuća paukova - kad bi znali!

Pauk 2 puta isto tako
Pa nije paukova kuća najslabija iako ju je naizgled lako pokidati, niti od kojih je satkana paukova mreža su izdržljivije od čeličnih niti iste debljine, to je valjda piscu Kurana promaklo što je i razumljivo ako se uzme nivo naučnog saznanja kad je isti napisan.
Vipera bosniensis

#232 Re: Hemijski elementi u Kur'anu

fatamorgana wrote:
Vipera bosniensis wrote:

Pauk 2 puta isto tako
Pa nije paukova kuća najslabija iako ju je naizgled lako pokidati, niti od kojih je satkana paukova mreža su izdržljivije od čeličnih niti iste debljine, to je valjda piscu Kurana promaklo što je i razumljivo ako se uzme nivo naučnog saznanja kad je isti napisan.
naravno da je najslabija jer je paucinu lahko unistiti kad gledamo kakve kuce imaju drugi insekti. kao naprimjer pcelina krosnja, termiti sto prave zgrade i to je najveca gradjevina sto jedno bice moze da sagradi, cak vece i od covjekove gradjevine Burj Khalifa, ili recimo kuce mrava pod zemljom gdje rade ogromni ventilacijski sistem.
daj mi neku drugu kucu koja je jos lakse za unistiti od paukove. paukova kuca mozda jeste jaka za insekte koji upadaju u nju ali opet je najslabija. ako ima nesto slabije reci slobodno da vidimo jeli to to.

sto je interesantno stvar, ti se obavezao paukove kuce a ovamo ne komentarises i vjerovatno ne obazires na brojcana cuda Kurana koja su gore navedena. isto kao kad bi se obazirao na muhu koja ti leti iznad nosa a ne obazires se na lava koji stoji 5 metara od tebe :D
Last edited by Vipera bosniensis on 17/11/2013 21:39, edited 1 time in total.
Lavabo

#233 Re: Hemijski elementi u Kur'anu

Post by Lavabo »

Vipera/cackalice, pa zasto bi bilo cudno za knjigu da ima toliko "brojcanih cuda" kad je ta knjiga objaviljivana 23 godine, hej zamisli 23 godine, nađi nekog obicnog covjeka daj mu 23 godine da sastavi neko dijelo i ja mislim da ce uradit isto tako dobar posao.
Vipera bosniensis

#234 Re: Hemijski elementi u Kur'anu

Lavabo wrote:Vipera/cackalice, pa zasto bi bilo cudno za knjigu da ima toliko "brojcanih cuda" kad je ta knjiga objaviljivana 23 godine, hej zamisli 23 godine, nađi nekog obicnog covjeka daj mu 23 godine da sastavi neko dijelo i ja mislim da ce uradit isto tako dobar posao.
znaci Muhammed koji je bio nepismen da je sastavio jedan ovakav Kuran, golemo stvari, a znas li ti uospte kakve su okolnosti bile za muslimane te 23 godine? Muhammed je bio nepismen, muslimani su bili muceni, proganjani, gladni izedni, ubijani, kad su protjerani, konstantno su vodili ratove brotiv mnogobozaca i drugih neprijatelja koji su ih napadali i ugrozavali u Medini. Ne samo to, nego nisu imali papira pa su morali zapisivati Kuran na komadima raznih stvari, kao zivotinjske koze, kostima, suhom liscu,keramici i po koji papir ako se nadje itd Kuran je prebacen sa ovih komadica u papirnu formu tek poslije Muhammedove smrti. i da se neko u ovim okolnostima bakce sa ovako banalnim stvarima kao koliko ce cega spomenuti, to jedino moze Bog kojem je lahko to uraditi da progrmira Kuran pa da bude dokaz za generacije poslije a to je generacije koje imaju kompijutere, jer ove stvari se nisu poznavale dok nije dosao kompijuter da pretrazi sve ovo. shvatas li?

ali hajmo sad reci da muhammed bio pismen, i da su mu svi ljudi ovogh svijeta pomagali opet nebi mogli napraviti ovakav Kuran pa cak i da se sad svi ljudi sakupe sa svim kompijuterima svijeta opet nebi mogli da urade ovakav Kuran.

Ako i dalje tvrdis je covjek uradio Kuran, onda objasni kako je mogao programirati ove hemijske elemente sa njihovim brojem elementa i atomskom masom, kako je neko mogao postaviti jedinu neutron rijec NTRN i to na mjesto koje odgoavara za to itd itd ove stvari su se otkrile tek zadnji 200 godina a Kuran je objavljen prije 1400 godina. tako da to pada u vodu da je covjek mogao uraditi ovako nesto.

kada bi se sastavili svi ljudi ovog svijeta za vrijeme Muhammed nebi mogli uprogrmirati hemijske elemente u tekst, pa da se cijeli svijet okrene naopako dzaba nebi mogli to uraditi jer ve stvaru su otkrive tek zadnjih 200 godina. zato je nemoguce da covjek napise Kuran u to vrijeme.
fatamorgana

#235 Re: Hemijski elementi u Kur'anu

Post by fatamorgana »

Vipera bosniensis wrote:
fatamorgana wrote:
Vipera bosniensis wrote:

Pauk 2 puta isto tako
naravno da je najslabija jer je paucinu lahko unistiti kad gledamo kakve kuce imaju drugi insekti. kao naprimjer pcelina krosnja, termiti sto prave zgrade i to je najveca gradjevina sto jedno bice moze da sagradi, cak vece i od covjekove gradjevine Burj Khalifa, ili recimo kuce mrava pod zemljom gdje rade ogromni ventilacijski sistem.
daj mi neku drugu kucu koja je jos lakse za unistiti od paukove. paukova kuca mozda jeste jaka za insekte koji upadaju u nju ali opet je najslabija. ako ima nesto slabije reci slobodno da vidimo jeli to to.

sto je interesantno stvar, ti se obavezao paukove kuce a ovamo ne komentarises i vjerovatno ne obazires na brojcana cuda Kurana koja su gore navedena. isto kao kad bi se obazirao na muhu koja ti leti iznad nosa a ne obazires se na lava koji stoji 5 metara od tebe :D
NIje jer je paukova mreža mnogo tanja i finija od npr od košnice ali u odnosu na poporcije između jedne i druge zapravo jača kao materijal ... još jedna fula? :wink:
fatamorgana

#236 Re: Hemijski elementi u Kur'anu

Post by fatamorgana »

Zapravo pukova nit iste debljine kao i jedna čelična nit je jača i izdržljivija od te čelične niti ...
B@snj@

#237 Re: Hemijski elementi u Kur'anu

Post by B@snj@ »

NIje jer je paukova mreža mnogo tanja i finija od npr od košnice ali u odnosu na poporcije između jedne i druge zapravo jača kao materijal ... još jedna fula? :wink:
Daj ba fatamorgana uozbilji se kad bi pauk pravio kucu velicine kosnice opet nebi bila jaca :lol:
Vipera bosniensis

#238 Re: Hemijski elementi u Kur'anu

fatamorgana wrote: NIje jer je paukova mreža mnogo tanja i finija od npr od košnice ali u odnosu na poporcije između jedne i druge zapravo jača kao materijal ... još jedna fula? :wink:
baci pcelinu kosnicu na paukovu mrezu i vidi sta ce se prije unistiti paucina ili kosnica, a isto tako pokusaj baciti ako je i moguce paukovu mrezu na kosnicu i vidi hoce li joj nauditi nesto :-)
fatamorgana

#239 Re: Hemijski elementi u Kur'anu

Post by fatamorgana »

B@snj@ wrote:
Daj ba fatamorgana uozbilji se kad bi pauk pravio kucu velicine kosnice opet nebi bila jaca :lol:
Ma kako ne bi, imam ja takve paučine u podrumu, ni Indijana Jones se ne bi probio s mačetom, ja kad meni nešto treba moram ić' s motorkom, :lol:
fatamorgana

#240 Re: Hemijski elementi u Kur'anu

Post by fatamorgana »

Vipera bosniensis wrote:
fatamorgana wrote: NIje jer je paukova mreža mnogo tanja i finija od npr od košnice ali u odnosu na poporcije između jedne i druge zapravo jača kao materijal ... još jedna fula? :wink:
baci pcelinu kosnicu na paukovu mrezu i vidi sta ce se prije unistiti paucina ili kosnica, a isto tako pokusaj baciti ako je i moguce paukovu mrezu na kosnicu i vidi hoce li joj nauditi nesto :-)
Ma ti ašćare nisi bio u Amazoniji k'o ja, :lol:
B@snj@

#241 Re: Hemijski elementi u Kur'anu

Post by B@snj@ »

Gluposti paukova mreza onakva kakva je jeste najslabija ehh sad... kad bi pauk pleo mrezu debelu 1 cm hmm ali kad bi :D
fatamorgana

#242 Re: Hemijski elementi u Kur'anu

Post by fatamorgana »

B@snj@ wrote:Gluposti paukova mreza onakva kakva je jeste najslabija ehh sad... kad bi pauk pleo mrezu debelu 1 cm hmm ali kad bi :D
Ali nije i nit u odnosu na vlastitu veličinu, :wink:
Last edited by fatamorgana on 17/11/2013 22:25, edited 1 time in total.
udrch

#243 Re: Hemijski elementi u Kur'anu

Post by udrch »

nemojte zamjeriti ovom hobitu fatamorgani..izgrdili su ga na temi "masovne gobnice" gdje se provalio momački..
nisam odavno vidio takvu blamažu, pa se pokušava ovdje vaditi u klasičnom stilu, kad nema šta da kaže izbacuje ove smajlije..
B@snj@

#244 Re: Hemijski elementi u Kur'anu

Post by B@snj@ »

fatamorgana wrote:
B@snj@ wrote:Gluposti paukova mreza onakva kakva je jeste najslabija ehh sad... kad bi pauk pleo mrezu debelu 1 cm hmm ali kad bi :D
Ali nije i nit u odnsu na vlastitu veličinu, :wink:
Naravno ali moras priznati da je paucina ipak paucina :D mahnes jednim prstom i nema je
fatamorgana

#245 Re: Hemijski elementi u Kur'anu

Post by fatamorgana »

udrch wrote:nemojte zamjeriti ovom hobitu fatamorgani..izgrdili su ga na temi "masovne gobnice" gdje se provalio momački..
nisam odavno vidio takvu blamažu, pa se pokušava ovdje vaditi u klasičnom stilu, kad nema šta da kaže izbacuje ove smajlije..
A ime li tebe u Kuranu kao SDA elementa, :wink:
udrch

#246 Re: Hemijski elementi i ostala naucna cuda u Kur'anu

Post by udrch »

demimonde wrote:1. nisu uopće sasvim točni. Poprilično su realistični, ali imaju pogrešaka (tipa da prvo nastaju kosti, tek onda meso, u stvarnosti prvo nastaje mesnato tkivo unutar kojeg se počinje postupno okoštavati skelet)
23:14. pa onda kap sjemena(Nutfah) ugruškom(Alaq) učinimo, zatim od ugruška grudu mesa(Mudgah) stvorimo, pa od grude mesa kosti(Izam) napravimo, a onda kosti mesom(Lahm) zaodjenemo, i poslije ga, kao drugo stvorenje, oživimo - pa neka je uzvišen Allah, najljepši Stvoritelj!
fatamorgana

#247 Re: Hemijski elementi u Kur'anu

Post by fatamorgana »

udrch wrote:nemojte zamjeriti ovom hobitu fatamorgani..izgrdili su ga na temi "masovne gobnice" gdje se provalio momački..
A ako se ko blamira onda su to kleronacionalisti kao ti koji zagovaraju sveopštu mržnju protv drugih i drugačijih, :wink:
udrch

#248 Re: Hemijski elementi u Kur'anu

Post by udrch »

fatamorgana wrote:
A ako se ko blamira onda su to kleronacionalisti kao ti koji zagovaraju sveopštu mržnju protv drugih i drugačijih, :wink:
širok forumski auditorij je rekao svoje..koliko si se prosuo dovoljno govori da nisi ni prijavio ove postove, a nisu to uradili ni drugi što obično čine, vjerovatno smatrajući da to zaslužuješ..

http://www.klix.ba/forum/masovne-grobni ... 4s150.html

ja ne znam da je bilo kad na ovom forumu neko se ovako izblamirao i dobio ovakve epitete, a da nije bilo banova..
bosn.om

#249 Re: Hemijski elementi u Kur'anu

Post by bosn.om »

Pauk pravi mrezu da s njom lovi, ne da na njoj spava - to je zamka koju koristi, "kuca" mu je u obljiznjoj rupi. Uglavnom, nije to tema.
hladan.preminger

#250 Re: Hemijski elementi i ostala naucna cuda u Kur'anu

Post by hladan.preminger »

udrch wrote:
demimonde wrote:1. nisu uopće sasvim točni. Poprilično su realistični, ali imaju pogrešaka (tipa da prvo nastaju kosti, tek onda meso, u stvarnosti prvo nastaje mesnato tkivo unutar kojeg se počinje postupno okoštavati skelet)

Neka je uzvisen Gallen!
Locked