HEMA (Historical European Martial Arts)

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: Tomahawk11, Charuga

Post Reply
ProgramskiJezik
Posts: 217
Joined: 07/03/2019 13:47

#1 HEMA (Historical European Martial Arts)

Post by ProgramskiJezik »

Pozz,

Ne znam jel se neko interesuje za ovo ili da li se vec neko bavi ovim?

Ja licno sam fasciniran i Godinu i 3 mjeseca se aktivno bavim HEMA-om. Trenutno malo manje zbog lockdown-a.

Kratki mozda uvod sta je HEMA i kako izgleda (Nazalost svi videji su na engleskom):


U sustini uci se macevanje, borba sa stapovima, velikim bihander macevima, mac + stit, Luk i Strijela itd. U vecini skola koristi se instrukcije ucitelja Fiore - Italijanska skola, Meyer - meni jedan od drazih ucitelja i Liechtenauer. To su 3 najpoznatija i sacuvana upustva za macevanje i rukovanje oruzjem iz 14 i 15 stoljeca.

dosta tehnika i vjestina dolazi od starih zapisa od tih ljudi. Inace su bili odlikovani vitezovi i isli su od kraljevstva do kraljestva i ucili druge.

Na prvu mozda izgleda kao "mlataranje macevima" (Pogotovo nemojte misliti ono u hollywood filmovima sto vidite da je iole nalik pravom macevanju) al ustvari je stvano efikasna borba, ideja je da sa sto brze ubijes sto vise ljudi i tako su tehnike i napravljene. Primjer nekih osnova guardova i drzanja tokom macevanja sta je dobro / lose:
Licno sam trenirao Takewondo i Krav maga. Gdje u taekwondo sam bio crveni pojas u 2 god. Medjutim HEMA je fkt nesto drugo i meni licno najzanimljiviji sport koji sam dosad praktikovao. Zelim samo da podijelim i da pokazem ljudima da ovaj sport postoji i kako je cool :D Prva stvar koju sam uradio kad sam se preselio u dijasporu jeste da sam upisao ovu skolu, volio bi nekada da i kod nas ovaj sport postane popularan.

Nasa skola koristi "prave" maceve tj Sparring maceve koji su tupi, ali imaju odprilike 1:1 izgleda i balans kao pravi macevi:
Image

Druge skole koriste federe koji su kao "training macevi" i izgledaju ovako:
Image

Stvar je preference, ali ne mozes bit ravnodusan kad uzmes pravi mac u ruke i boris se sa nekim :D

Traing se odrzaje BEZ zastitne opreme, sa laganim dodirom i uci se preciznost tokom traininga naravno, dok sparring i turniri budu sa opremom naravno. Ako neko ima kakvih pitanja, bujrum :DTrialer moje skole macevanja:Cak postoji HEMA MMA gdje dosad najvise Rusi dominiraju:

Post Reply