HELP! kako se zovu one "pape" za gimnastiku 80-te...

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
chengaba

#176 Re: HELP! kako se zovu one "pape" za gimnastiku 80-te...

Post by chengaba »

A sve isti postovi se vrte godinama! :D :D :D
sheilak

#177 Re: HELP! kako se zovu one "pape" za gimnastiku 80-te...

Post by sheilak »

Evo, u glavi mi odjekuju nanini povici s balkona da ponesem patike za fizicko, a 3 sekunde nakon toga i kese s pomenutim patikama u glavu :D
Nehoticno, nije htjela, ali ipak.
Isla sam 2. razred i morali smo nositi baletanke ( i djecaci :lol: ).

Nista ne namecem, samo kazem. :-D
Mure_NL

#178 Re: HELP! kako se zovu one "pape" za gimnastiku 80-te...

Post by Mure_NL »

Naravno da su vjezbanke bile sveske, ili zbirke zadataka, ali tako su se nazivale, sasvim jednostavno, i te pape. Nastavnica fizickog u mojoj osnovnoj skoli ih je tako zvala.
Problem je jedino sto su se u bivsoj Jugoslavije one zvale i po proizvodjacu. Sad ce se mnogi od vas smijati, ali evo da opsirnije obrazlozim. Valjda vam nece biti dosadno.

Fabrika Borovo imala je u svom pogonu jedan dio proizvodnje gdje su radili razne poluproizvode. Jedan od tih proizvoda bila je obuca od startasa (kombinacija gume i koze). Oni su cak citavu liniju i nazvali Startas. Oni malo stariji ce se sjetiti tih patika. E, jedan od tih proizvoda za noge bile su vam te pape. Tako su se u negdje zvale Startasice, ili Startaske. Evo vam slika i vidite na slici da se one jos u Sloveniji prodaju. Kazu da su opet hype, i na ovoj slici kostaju malih 15 eura. Valjda bi te pape mogle biti (a ne vjerujem da ih jos prave) nekih 3 eura :wink:

http://img34.imageshack.us/img34/812/startaske.jpg

Ovo su patike, bas patike. Zamislite ih samo malo vise degradirane na kozu i tanku gumu i to je to.

Drugo ime bile su jasarice. A to ime su imale radi proizvodjaca Yassa (jug. asortiman sportskih artikala)

Mnogo vise rasirenije ime bile je, baletanke, ali sa raznim prefiksima, a meni je najsmjesnije ime bilo LEbaletanke.
Ovo LE, dolazi od Bruce Lee, pa se ono LE (bez drugog E) "lijepilo" na "baletanke" i izgovaralo se bez pauze (kao iz topa): LEBALETANKE :)

Bas je vama fino...ehehe, toliko muke radi jednog poluproizvoda.
A i jeste fino. Da je Bogdom vise tih neobaveznih stvari kao prije, da se i o tome u veselom tonu "diskutuje".

Na FB sam jednoj dobroj skolskoj drugarici (a i ona veli da je natrapala na tu grupu koja ne zna kako su se pape zvale) rekao i ovo:
"Eto sto ste vi zenske...da smo ih mi muski morali nositi, pa zapamtili bi im ime, pa taman da su se zvale i hazimudajajagaga"
:wink:
vozač

#179 Re: HELP! kako se zovu one "pape" za gimnastiku 80-te...

Post by vozač »

Mure_NL wrote:Naravno da su vjezbanke bile sveske, ili zbirke zadataka, ali tako su se nazivale, sasvim jednostavno, i te pape. Nastavnica fizickog u mojoj osnovnoj skoli ih je tako zvala.
Problem je jedino sto su se u bivsoj Jugoslavije one zvale i po proizvodjacu. Sad ce se mnogi od vas smijati, ali evo da opsirnije obrazlozim. Valjda vam nece biti dosadno.

Fabrika Borovo imala je u svom pogonu jedan dio proizvodnje gdje su radili razne poluproizvode. Jedan od tih proizvoda bila je obuca od startasa (kombinacija gume i koze). Oni su cak citavu liniju i nazvali Startas. Oni malo stariji ce se sjetiti tih patika. E, jedan od tih proizvoda za noge bile su vam te pape. Tako su se u negdje zvale Startasice, ili Startaske. Evo vam slika i vidite na slici da se one jos u Sloveniji prodaju. Kazu da su opet hype, i na ovoj slici kostaju malih 15 eura. Valjda bi te pape mogle biti (a ne vjerujem da ih jos prave) nekih 3 eura :wink:

http://img34.imageshack.us/img34/812/startaske.jpg

Ovo su patike, bas patike. Zamislite ih samo malo vise degradirane na kozu i tanku gumu i to je to.

Drugo ime bile su jasarice. A to ime su imale radi proizvodjaca Yassa (jug. asortiman sportskih artikala)

Mnogo vise rasirenije ime bile je, baletanke, ali sa raznim prefiksima, a meni je najsmjesnije ime bilo LEbaletanke.
Ovo LE, dolazi od Bruce Lee, pa se ono LE (bez drugog E) "lijepilo" na "baletanke" i izgovaralo se bez pauze (kao iz topa): LEBALETANKE :)

Bas je vama fino...ehehe, toliko muke radi jednog poluproizvoda.
A i jeste fino. Da je Bogdom vise tih neobaveznih stvari kao prije, da se i o tome u veselom tonu "diskutuje".

Na FB sam jednoj dobroj skolskoj drugarici (a i ona veli da je natrapala na tu grupu koja ne zna kako su se pape zvale) rekao i ovo:
"Eto sto ste vi zenske...da smo ih mi muski morali nositi, pa zapamtili bi im ime, pa taman da su se zvale i hazimudajajagaga"
:wink:
pozdrav, vidim da je većina odmarala preko nedjelje, kao i moja malenkost BTW, no da se mi vratimo važnijim stvarima u životu. :-)
moram prokomentarisati ovo iznad, mislim da navodi ne stoje iz prostog razloga što se startas i jasa pojavljuju mnogo kasnije kao marke, dakle u vrijeme kad sam se već nagledao ovih papa. osim toga, barem u sarajevu si bio papak, ako nosiš jassa proizvode, jao užasa, čuj jassa, ovo ti stvarno nije trebalo
to definitivno nisu ni startasice ni jasarice, ovi malo ozbiljniji (mislim po godinama ozbiljniji), vjerujem da će se složiti sa mnom.
dakle napredujemo, imamo mnogo naziva koji nam ništa ne znače, pa i to je nešto :-)

jel ko spomenuo "šunjalice", ovo se hvatam za slamku, znam da nisu, al eto da probam, očajan sam, vidim i da su me mezili preko vikenda
vozač

#180 Re: HELP! kako se zovu one "pape" za gimnastiku 80-te...

Post by vozač »

hadzinica wrote:
sanabe wrote:
vozač wrote:.ebo me svak, ako su se ikako zvale
znam za zepe, espadrile, šangajke, čistačice su nosile borosanu, al kako su se zvale one crne pape sa onom gumom ko 2 slova u, da me j.... ne znam
mens čini da su se zvale samo PAPE
ja što me zadevera
dobrodoshao :D
:lol:
pa ja...sto da mi dumamo..sad neces rahat biti i sigurno ces nazvati neku rodicu ili strinu i pitati: " e znas li ti kako su se zvale one...", a onda ce te sutradan ista nazvati i odg " aaa sto me zadevera....na vrh mi jezika" :D :skoljka:
dobro si matere mi, znam kako ću, nazovem ovu stariju rodicu što je nisam nazvao 100 godina, kad dodje sebi od šoka :lol: kažem joj eto mene na fuka s familijom,
kad se povrati od ovog drugog šoka :lol: onda dogovorim konkretan termin posjete i onako uz kaficu neobavezno je upitam (moram prvo smisliti kako da navedem priču da dodjemo do toga),
"možda da počnem sa "neš vjerovat ša mi se desilo, gledam neki dan slike s djetetom i znaš šta mi reče moja cura lijepa, ma neš vjerovat, pita me kako se zovu ove pape što ih nose ove curice, a ja ne mogu da se sjetim nikako, ma znaš one, .ebo im ja mater, crne sa ona dva oka na njima ... itd.
e sad, ako rodica kaže, ma jeble te pape i ti njih, onda ne znam šta ću, rezervnog plana nemam :skoljka:
a možda i nju zadeveram :lol:
moram samo pažljivo to izvesti, da me ne prožiku, možda me skonta ako je i ona na forumu :lol:
iceman ze

#181 Re: HELP! kako se zovu one "pape" za gimnastiku 80-te...

Post by iceman ze »

ja sam ih vidio u Intersportu.....ako jos nekome trebaju..... :D doduse bile su....mozda ste ih svi sa ove teme vec opuhali s polica.... :-)
dharma

#182 Re: HELP! kako se zovu one "pape" za gimnastiku 80-te...

Post by dharma »

Stvarno da nisu šunjalice. Pitala sam mamu, ipak je ona tih godina isla u skolu, ali nema pojma, zna koje su a ime pif :D
dharma

#184 Re: HELP! kako se zovu one "pape" za gimnastiku 80-te...

Post by dharma »

sanabe wrote:
dharma wrote:Stvarno da nisu šunjalice. Pitala sam mamu, ipak je ona tih godina isla u skolu, ali nema pojma, zna koje su a ime pif :D
pozdravi mamu :D
nisu shunjalice, shunjalice su neshto sasvim drugo :D
Jel ima iko predstavu sa kojim slovom bi mogle pocinjati, pa cemo izmisljati, mozda se sta i pogodi:D
karanana

#185 Re: HELP! kako se zovu one "pape" za gimnastiku 80-te...

Post by karanana »

jeli moguce da su zavrsavale na .....ice?
Margita81

#186 Re: HELP! kako se zovu one "pape" za gimnastiku 80-te...

Post by Margita81 »

Sjecam ih se i ja bile su obavezan dio fizickog...i da imale su svoje ime al kao sto pretpostavljate nemam blage veze kako su se zvale.
Zanimljivo je sto vecina sigurno zna da je postojalo neko njihovo ime ali niko nema ni izbliza predstavu koje bi to moglo biti. I svi prijedlozi zvuce lazno i sigurni smo da to nije ono pravo ime. Fakat cudno!
Balerinke? Nesto mi eto to u glavi cijelo vrijeme dok sam citala temu al ni sama ne znam sto i kako :D
Margita81

#187 Re: HELP! kako se zovu one "pape" za gimnastiku 80-te...

Post by Margita81 »

A misa mu!
Zamislite samo jedan dan se neko pojavi sa tacnim nazivom!!! Drama...
Margita81

#188 Re: HELP! kako se zovu one "pape" za gimnastiku 80-te...

Post by Margita81 »

ma jok boldirano nego onako najobicnije i samo tu jednu jedinu rijec. Bilo bi natipkano jos 40ak strana cistog odusevljenja garant :lol:
vozač

#189 Re: HELP! kako se zovu one "pape" za gimnastiku 80-te...

Post by vozač »

sanabe wrote:Image

dakle ...? :D
ma to su mestve, bježi
vozač

#190 Re: HELP! kako se zovu one "pape" za gimnastiku 80-te...

Post by vozač »

pustopoljina wrote:
sandra01 wrote:Koliko se ja sjecam mi smo ih zvali Shangajke :razz:
sangajke-bijele platnene tene,zelen djon-pertlanje. mi morali imati na fizickom (osim kad je gimnastika).
a kad ih duže nosiš istanji se džon, onda se kroz džon podere čarapa i to na onom dijelu odmah iza palca, e kad počne asfalt da te češe odozdo po tabanima, vrijeme je za nove 8-)
vozač

#191 Re: HELP! kako se zovu one "pape" za gimnastiku 80-te...

Post by vozač »

sanabe wrote:
dharma wrote:Stvarno da nisu šunjalice. Pitala sam mamu, ipak je ona tih godina isla u skolu, ali nema pojma, zna koje su a ime pif :D
pozdravi mamu :D
nisu shunjalice, shunjalice su neshto sasvim drugo :D

sjetio sam se da smo trolejbus zvali šunjalica 8-)
fixer

#192 Re: HELP! kako se zovu one "pape" za gimnastiku 80-te...

Post by fixer »

Vidio sam ove pape u filmu Lajanje na zvezde. U sceni kad je onaj Djuricko napucao kozlic, pa on pao na profesora.
maslina

#193 Re: HELP! kako se zovu one "pape" za gimnastiku 80-te...

Post by maslina »

Ne bih da vas obeshrabrim, ali uzalud vam trud. Ja već 5-6 godina ispitujem ljude kako su se zvale te pape, ali niko se ne može sjetiti. Počeo sam razmišljati o tome da one nisu imale ime, ali nam je svima u glavi ostao neki naš naziv. Ili su nas onomad drogirali nečim, pa izbrisali pamćenje.
Željezničar

#194 Re: HELP! kako se zovu one "pape" za gimnastiku 80-te...

Post by Željezničar »

Ma zvale su se baletanke, dječaci crne šorceve a djevojčice crne trikoe.
Ridjobrki

#195 Re: HELP! kako se zovu one "pape" za gimnastiku 80-te...

Post by Ridjobrki »

Ejebajiga, ja redovno kliknem ovu temu kad viđam da ima novi post: sve se ponadam da je misterija riješena pa se vajik razočaram...

:x :x :x
bijela

#196 Re: HELP! kako se zovu one "pape" za gimnastiku 80-te...

Post by bijela »

sanabe wrote:
Ridjobrki wrote:Ejebajiga, ja redovno kliknem ovu temu kad viđam da ima novi post: sve se ponadam da je misterija riješena pa se vajik razočaram...

+ 1 :roll: :x :D
+1 :zoka:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#197 Re: HELP! kako se zovu one "pape" za gimnastiku 80-te...

Post by Chmoljo »

=3

:mrgreen:
vaca

#198 Re: HELP! kako se zovu one "pape" za gimnastiku 80-te...

Post by vaca »

stvarno niko ne zna. nevjerovatno!
star(i)mo

#199 Re: HELP! kako se zovu one "pape" za gimnastiku 80-te...

Post by star(i)mo »

:? :? :?

Koja tema... nema spavanja nocas. :cry: :x :-) :roll:
andolC

#200 Re: HELP! kako se zovu one "pape" za gimnastiku 80-te...

Post by andolC »

bijela wrote:
sanabe wrote:
Ridjobrki wrote:Ejebajiga, ja redovno kliknem ovu temu kad viđam da ima novi post: sve se ponadam da je misterija riješena pa se vajik razočaram...

+ 1 :roll: :x :D
+1 :zoka:
-1 :lol:
Post Reply