Fakat...sabanss wrote:Mislim da je nagluplji moguci kriterij za vrednovanje ljudi muzika koju slusaju.
Govorio sam!
Heavy metal za inteligentne
Moderator: _BataZiv_0809
-
rikardoreis
Loud wrote:Nigdje u postu nisam rekao da branis il tako nesta, ti si rekao da je neshvatljivo po tebi da neko od 25 pa nagore slusa metal sto samo po sebi govori koliko si "open minded". Kategorises ljude pod "dzigerasi", malo grublji oblik od glup. A da nisi rob trendova vjerovatno nebi poceo slusati Metallicu u vrijeme kad je i moja nena za njih glasala na lokalnom radiju.
Sta si se nasao uvrijedjen....pisi i ti protiv mojih Doorsa ili EKV ako imas sta
Vec te pocinjem polako upoznavat
Dzigeras je, koliko znam, naziv za turbofolkase...pa ih ti smatraj kakvim god hoces, glupim, prosjecnim, pametnim, inteligentnim, kakogod...tesko je to definisat...pamet, memoriju, inteligenciju...znam prilicno inteligentnih ljudi koji su jedva zavrsavali skole, a znam i „pametne“ sa svim peticama, s kojima covjek ne moze ni kafu popit...u smislu da se nesto suvislo poprica s njima...
Daleko od tog da sudim o ljudima samo na osnovu onog sto slusaju, ne pada mi na pamet, ali, DJELIMICNO se moze znati, npr.iz svog iskustva znam da me takvi ljudi, UGLAVNOM, ne mogu dojmiti, nit se mogu sprijateljit s njima, sto ne mora znacit da ih ne cijenim zbog drugih stvari...postenja npr...ili dobrote (ovo je ujedno odgovor @sabanssu i @rashomonu)
A to za Metallicu si stvarno zloban...kakvi trendovi? Kakvo serviranje i robovajne? Jel ti to jedini smisleniji odgovor? Neki ljudi se u startu cupaju i pozivaju na neke trendove, komercijalizaciju, robovanje sistemu blablabla...Sta hoces da kazes? Meni si pokazao da ti je mama sirih pogleda na muziku od tebe...
Tebi je, izgleda dobro samo ono sto vecina ne gotivi ili ne zna za to...neka alternativa radi alternative,
neki trashevi, chrusevi
Kao da i u rocku, ili ostalim zanrovima nema smeca...ima itekako...
Fino sam rekao od kada mogu slusat Metallicu (mada ih ne obozavam, vise sam ih naveo kao primjer), od kad prestaju biti sviraci motornih pila
I da...stojim da mi je cudno to kad 25-disnjak ili stariji slusa metal...pa i naucnici su svrstali metal u adolescentsku dob...ja ti tu nisam nista kriv...
Naravno da je prisutna evolucija kod covjeka u slusanju muzike, jer covjek se s godinama umno razvija...S deset sam slusao Crvenu jabuku, s petnaest Riblju Corbu i slicne bendove...ubrzo AZRU i EKV, koje i dan danas rado poslusam iako sam usao u tridesetu, pa onda Doorse, Stoogese, zatim Joy Divison i tako dalje, da ne nabrajam sad...sve do jazza kojeg sad intenzivno slusam...i akobogda klasike, koja mi je jos strana, ali polako mi se sve vise svidja...
Ako cemo uzet da je muzika umjetnost (ako je smatras za obicnu zabavu tj.ciguljanje, onda mi je zao sto sam sad ista pisao) onda se moze uporedit i sa evolucijom u covjekovu istrazivanju svake druge umjetnosti npr. knjizevnosti...
Citao kao mali Defoovog Robinsona Krusoa i Sviftova Guliverova putovanja, pa onda Bukowskog i sad dosao do Borgesa ili bilo kog drugog jakog i teskog pisca...
Zato, priznaces, smijesno bi bilo da mi kazes da i sad citas Gulivera
Eto, pokusao sam u najkracem objasnit (moze se o ovome danima razglabat, a za to nemam ni volje ni vremena) pa ti tumaci kako god hoces...i ne vidim nista neljudsko sto neke ljude koje znam smatam glupima (muzika je tu usput - dokazali su se oni na drugom, vaznijem polju)nismo sveci, a nisi to ni ti, pa da si imun tako etiketirati nekoga za koga znas da je to zavrijedio...
-
rikardoreis
Kid_A wrote:Metal sam slusao sa 13...
Ekv sa 17...
Radiohead, bjork , portishead sa 19
Klasika i jazz sa 22...
Fraktalnu glazbu sa 24...
Sad uglavnom slusam zhenu i hodju
u sridu!
salio se ili ne salio...takav redoslijed je normala...
-
Kid_A
Ne salim serikardoreis wrote:Kid_A wrote:Metal sam slusao sa 13...
Ekv sa 17...
Radiohead, bjork , portishead sa 19
Klasika i jazz sa 22...
Fraktalnu glazbu sa 24...
Sad uglavnom slusam zhenu i hodju![]()
![]()
u sridu!
salio se ili ne salio...takav redoslijed je normala...
Mrtav sam ozbiljan
-
Interceptor
Bruce je i dalje sa Iron Maiden. Gledao ih 14.03 u Beogradu...Metal prevazišao 1995 kada je Bruce Dickinson svirao sa bendom...
Dalje od toga stvarno ne ide i nema smisla slušati!
Sto se tice el.muzike-inspirativna je k'o zrno pijeska u pustinji. Narodna je definitivno sa svojim debilnim teksticima inspirativnija, pa sad vidite...
OVER AND OUT!
-
Loud
[quote=]Sta si se nasao uvrijedjen....pisi i ti protiv mojih Doorsa ili EKV ako imas sta , ja ti necu ni jedne reci...nit cu to zlobno tumacit...
[/quote]
Naprotiv, mislim da su se u samoj temi nasli uvrijedjeni neki koji ne slusaju metal. Valjda se u nekim krugovima vjerovalo da je jazz taj koji prednjaci.
Protiv gore navedenih grupa nemam sta da pisem kao ni protiv bilo kojih drugih, ne pada mi na pamet. Toliko nisam ogranicen.
Samo da se jos osvrnem na ovo "Tebi je, izgleda dobro samo ono sto vecina ne gotivi ili ne zna za to...neka alternativa radi alternative"...Svi ljudi nisu isti! Hvala Bogu!
[/quote]
Naprotiv, mislim da su se u samoj temi nasli uvrijedjeni neki koji ne slusaju metal. Valjda se u nekim krugovima vjerovalo da je jazz taj koji prednjaci.
Protiv gore navedenih grupa nemam sta da pisem kao ni protiv bilo kojih drugih, ne pada mi na pamet. Toliko nisam ogranicen.
Samo da se jos osvrnem na ovo "Tebi je, izgleda dobro samo ono sto vecina ne gotivi ili ne zna za to...neka alternativa radi alternative"...Svi ljudi nisu isti! Hvala Bogu!
-
rashomon
Nema se šta vjerovati, jedno od istraživanja bijelih britanskih naučnika koje prednjači u gluposti između niza drugih besmislenih naučnih istraživanja koja sprovode glupi bijeli Britanci.
Klasificirati ljude prema muzici i prema njoj suditi o nečijoj inteligenciji može biti samo gore od rasizma.
No, kako je rasizam i razni drugi oblici superiornosti manje-više ustaljen način razmišljanja kod VEĆINE metalaca, onda mi se ni furanje na ove tupozne rezultate ne čini iznenađujućim.
Slušam sve vrste muzike, dominira hip hop i elektronika, jazz i funk...Baš me zanima kako kanite dokazati da sam gluplji od VAS...
Klasificirati ljude prema muzici i prema njoj suditi o nečijoj inteligenciji može biti samo gore od rasizma.
No, kako je rasizam i razni drugi oblici superiornosti manje-više ustaljen način razmišljanja kod VEĆINE metalaca, onda mi se ni furanje na ove tupozne rezultate ne čini iznenađujućim.
Slušam sve vrste muzike, dominira hip hop i elektronika, jazz i funk...Baš me zanima kako kanite dokazati da sam gluplji od VAS...
-
rashomon
Turbo-folk u percepciji Britanaca, pa kada su u pitanju i sami naučnici, ne postoji.debela wrote:a sta cemo sa turbofolkom u svim tim klasifikacijama
Njihove naučno-istraživačke sonde za mjerenje inteligencije još uvijek ne mogu doći do Balkana.
Drugim riječima, kao primitivni oblik života čekamo još uvijek da nas otkriju, muzički.
-
hatorio_hanzo
-
Loud
Bas tako ni meni ni mrvu ne smeta turbofolk, jednostavno ono sto je za mene taraba za nekoga je dobro i obrnuto.sabanss wrote:Turbofolk, pa sta?
Relativno sam muzicki obrazovan, ali mi ne smeta cak ni taj odron od muzike.
Muzika je tu da malo razonodi covjeka, da se ispuste ventili i sl. Necu uzimati muziku kao filozofiju zivota. Nek' svako slusa sta mu je cejf.
@Raso, cemu ona izjava za rasizam? Govoris da ne treba klasificirati ljude po muzici koju slusaju, a sam to radis.
-
Maksim
pravi metal, to su bandovi kao kreator, destruction, coroner, atheist, nocturnus, monstrosity, forbidden, mortem, massacra, agressor, gorguts, cynic itd...... a i mi srecom imamo neku scenu sa najboljim bandom na balkanu: toxicdeath!
a za onog gore, koji se pita kako netko moze biti inteligentniji tko slusa metal od nekog tko slusa massive attack.... kratko samo, ako slusas massive attack, mozes biti samo retard koji nema ni trunke postenja prema glazbi. kad ja kliknem misem na neki link, cujem zvuk i to ne smatram glazbom.
-
rikardoreis
o, boze, sad bi to kao trebalo biti smijesno...lupas ko maksim po divizijiMaksim wrote:cuj, poceo slusat metallicu od black albuma..... prespavo si njihove najbolje stvari. sa black albumom su usli u eru propasti i kurvaluka i prodali sve sto se moze prodati. o stvarima koje su poslije izasle je suvisno trosit rijeci.
pravi metal, to su bandovi kao kreator, destruction, coroner, atheist, nocturnus, monstrosity, forbidden, mortem, massacra, agressor, gorguts, cynic itd...... a i mi srecom imamo neku scenu sa najboljim bandom na balkanu: toxicdeath!
a za onog gore, koji se pita kako netko moze biti inteligentniji tko slusa metal od nekog tko slusa massive attack.... kratko samo, ako slusas massive attack, mozes biti samo retard koji nema ni trunke postenja prema glazbi. kad ja kliknem misem na neki link, cujem zvuk i to ne smatram glazbom.
pa vidis da govorimo s razlicitih pozicija...ne u smislu glup-pametan
(da dezurni moralizatori ne shvate pogresno) nego s pozicije toga da ti volis metal, koji meni apsolutno nista ne znaci...
i zato mi je drago sto sam, po tebi, prespavao period prije black albuma, a gledajuci s moje tacke, taj period sam sasvim lijepo odzivio zanimajuci se za meni mnogo kvalitetnije i sadrzajnije muzicke zanrove od metala (nevezano za metallicu)...
i hvala za te nabrojane bendove s destruktivnim imenima i istom takvom muzikom ali me ne zanimaju...
-
Maksim
Heavy Metal i svi njegovi genreovi nije najkvalitetnija glazba. Ja ne slusam samo Metal, nego i Jazz, Jazz-Fusion, kubansku glazbu, Bossa Novu, volim i ostale razne juznoamericke vrste glazbe, klasicnu glazbu i naravno poseban genre u Metalu, Neo-classical Metal. Sve ovo je tehnicki kvalitetnije od Heavy/Thrash/Speed/Death i Black Metala a da ne govorimo o Nu Metalu ili Metalcoreu, jer to uopce ne spada pod Metal.rikardoreis wrote:o, boze, sad bi to kao trebalo biti smijesno...lupas ko maksim po divizijiMaksim wrote:cuj, poceo slusat metallicu od black albuma..... prespavo si njihove najbolje stvari. sa black albumom su usli u eru propasti i kurvaluka i prodali sve sto se moze prodati. o stvarima koje su poslije izasle je suvisno trosit rijeci.
a za onog gore, koji se pita kako netko moze biti inteligentniji tko slusa metal od nekog tko slusa massive attack.... kratko samo, ako slusas massive attack, mozes biti samo retard koji nema ni trunke postenja prema glazbi. kad ja kliknem misem na neki link, cujem zvuk i to ne smatram glazbom.![]()
(da dezurni moralizatori ne shvate pogresno) nego s pozicije toga da ti volis metal, koji meni apsolutno nista ne znaci...
i zato mi je drago sto sam, po tebi, prespavao period prije black albuma, a gledajuci s moje tacke, taj period sam sasvim lijepo odzivio zanimajuci se za meni mnogo kvalitetnije i sadrzajnije muzicke zanrove od metala (nevezano za metallicu)...
i hvala za te nabrojane bendove s destruktivnim imenima i istom takvom muzikom ali me ne zanimaju...
Svrha Metala nije da bude destruktivan, nego mnoga djecurlija upada u to misleci da se radi upravo o tome. Posebno Thrash Metal je visoko tehnicki obojen genre Metala za koji moras dobro sjesti i vjezbati da bi savladao tu tehniku. Ja ne znam zasto ti imas tako misljenje prema Metalu, nadam se samo da sa kvalitetnijom glazbom ne mislis MC Hammera ili Duran Duran.
-
rikardoreis
ma ok, jasta ces nego slusat i ostalo, ne sporim ti nista, pa ni metal, jedino sto sam iznio svoje misljenje o metalu...nema tu sta sad da se diskutuje...Maksim wrote:Heavy Metal i svi njegovi genreovi nije najkvalitetnija glazba. Ja ne slusam samo Metal, nego i Jazz, Jazz-Fusion, kubansku glazbu, Bossa Novu, volim i ostale razne juznoamericke vrste glazbe, klasicnu glazbu i naravno poseban genre u Metalu, Neo-classical Metal. Sve ovo je tehnicki kvalitetnije od Heavy/Thrash/Speed/Death i Black Metala a da ne govorimo o Nu Metalu ili Metalcoreu, jer to uopce ne spada pod Metal.rikardoreis wrote:o, boze, sad bi to kao trebalo biti smijesno...lupas ko maksim po divizijiMaksim wrote:cuj, poceo slusat metallicu od black albuma..... prespavo si njihove najbolje stvari. sa black albumom su usli u eru propasti i kurvaluka i prodali sve sto se moze prodati. o stvarima koje su poslije izasle je suvisno trosit rijeci.
a za onog gore, koji se pita kako netko moze biti inteligentniji tko slusa metal od nekog tko slusa massive attack.... kratko samo, ako slusas massive attack, mozes biti samo retard koji nema ni trunke postenja prema glazbi. kad ja kliknem misem na neki link, cujem zvuk i to ne smatram glazbom.![]()
Svrha Metala nije da bude destruktivan, nego mnoga djecurlija upada u to misleci da se radi upravo o tome. Posebno Thrash Metal je visoko tehnicki obojen genre Metala za koji moras dobro sjesti i vjezbati da bi savladao tu tehniku. Ja ne znam zasto ti imas tako misljenje prema Metalu, nadam se samo da sa kvalitetnijom glazbom ne mislis MC Hammera ili Duran Duran.
i naravno da ne mislim na Duranovce il tog drugog... nesto sam naveo u prijasnjem postu...ma ima dosta toga, da ne nabrajam sad..nije tema
-
rashomon
Ne radim to ja, pogledaj prvi post ove teme. Očito neko očajnički teži da se izdvoji.Loud wrote:
@Raso, cemu ona izjava za rasizam? Govoris da ne treba klasificirati ljude po muzici koju slusaju, a sam to radis.
Ovo je samo reakcija na taj pokušaj...Meni lično su svi ljudi isti...
- Faust
Samo me interesuje ko je naručio ovo istraživanje, kojoj velikoj kompanije je ponestalo profita pa je odlučila to nekako potpomoći pričom da metal slušaju inteligentna djeca, jer im pomaže da se nekako osjećaju sigurni u svojoj buntovnosti.MRAVOJED wrote:ma pričajte vi šta hoćete. istraživanja su pokazala
Buntovnst društvena izražena je tako što "u raji" (ulici, školi, mjesnoj zajednici) slušaš nešto drugačiju muziku nego većinski pipl. Nema to veze s inteligencijom. Intelignetnih ljudi ima među poklonocima bilo koje moguće vrste, kao i debila.
Pored ovog istraživanja, smiješna mi je i lista @Kid_A: svakom životnom razdoblju odgovara nekakav tip muzike ili religijski umnjak. I tako dođemo do podatka (istraživanje pokazalo) da se nikako ne oslobađamo autoriteta, nemamo snage za samostalan životni proboj. (Posljednja sintagma se čita u ironičnom ključu