Hećo vs Dodik: Sukob koncepcija u elektroenergetskom sektoru

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...
Post Reply
User avatar
Zavatoni
Posts: 1615
Joined: 06/07/2005 07:44
Location: Sarajevo

Hećo vs Dodik: Sukob koncepcija u elektroenergetskom sektoru

Post by Zavatoni » 07/08/2007 11:56

Hećo vs. Dodik: Sukob koncepcija u elektroenergetskom sektoru

Image

Za Biznis.ba piše: Eldar Dizdarević

Iako to na prvi pogled mnogima ne izgleda jasno, ono što radi Vahid Hećo, aktuelni ministar industrije, energije i rudarstva u Vladi FBiH, daleko je efikasnije, smišljenije i pametnije od onoga što u elektroenergetskom sektoru RS provodi Milorad Dodik, premijer manjeg bh. entiteta. U ovom slučaju riječ je o klasičnom sukobu koncepcija razvoja elektroenergetskog sektora, pri čemu Hećo ima veliku prednost nad Dodikom.

Ustvari, cijeli dosadašnji „uspjeh“ Dodika zasnovan je na dobrom marketingu i kontroli nad medijima u RS-u. Pogledajmo to na jednom konkretnom primjeru kako to izgleda. Milorad Dodik je, naprimjer, početkom ove godine kategorično tvrdio da se elektroenergetski sektor u Republici Srpskoj neće privatizirati. Samo par mjeseci nakon toga potpisao je ugovor sa ČEZ-om (Češka elektroprivreda) o RiTE (Rudnik i termoelekrana) Gacko, na osnovu kojeg su Česi zapravo došli bez uložene ijedne marke do kontrole nad tom termoelektranom. Dodik je taj projekat predstavio u medijima kao investiciju od dvije milijarde maraka, iako zapravo niakvog novčanog transfera (barem javnog) do sada nije bilo. No, najtužnije je od svega da ni u budućnosti neće biti novčanih prihoda za RS po tom osnovu.

Dodik je, naime, sa ČEZ-om sklopio dogovor da se osnuje nova kompanija, koja se zove Nove elektrane Republike Srpske i koja je osnovana kao društvo ograničene odgovornosti. Većinski vlasnik (51 posto) te nove kompanije je ČEŽ, a na nju je bez ikakve naknade preknjižena cjelokupna imovina (zajedno sa uposlenicima) stare kompanije RiTE Gacko (!?!), tako da Česi zapravo već sada mogu da raspolažu sa električnom energijom iz te termoelekrane. Sličan koncept „tihe privatizacije“ Dodik je namijenio i ostalim elektroenergetskim objektima u RS. Već se provodi isti scenarij i RiTE Ugljevik, samo što je ovoga puta „u igri“ umjesto Čeha britanski AES.

Zbog ovih Dodikovih najblaže rečeno čudnih ugovora Transparency International BiH zatražio je od Vlade RS da objavi sadržaje ugovora sa Česima. No, iz Dodikovog kabineta su odgovorili da je to poslovna tajna. Iako nije jasno zašto se jedna takva kompanija kakav je ČEZ upušta u ovakve netransparentne dogovore, jedno je sigurno - Republika Srpska sa ovakvim Dodikovim ugovorima ostaje bez najznačajnijih elektroenergetskih potencijala.

S druge strane, iako ministar Hećo nema toliko zvučnih i medijski prenapuhanih investicija kao Dodik (nema ih, zapravo, ni premijer Vlade RS), koncepcija koju on provodi u razvoju elektroenergetskog sektora u FBiH daleko je efikasnija i bolja za građane ove zemlje. Prva stvar u Hećinom konceptu, koja je vjerovatno i najvažnija, jeste da nema promjene vlasničke strukture u elektroenergetskom setkoru FBiH.

Dakle, Vlada FBiH ostaje većinski vlasnik svih objekata koje kontroliše sada, ali i onih koje će uz pomoć strateških partnera razvijati u budućnosti. Finansijska pomoć i sudjelovanje strateških partnera u razvoju elektrenergetskog sektora u većem bh. entitetu plaćat će se električnom energijom, ali će država i dalje ostati vlasnik postrojenja za proizvodnju. S druge strane, Dodik i RS za manje od dva mjeseca ostali su bez kontrole nad dvije velike termoelektrane, koje su i do sada radile bez ikakvih problema, a da pri tome u budžet RS nije došla niti jedna jedina KM.

Kako sada stvari stoje, uskoro će građani RS od Čeha i Britanaca skupo kupovati električnu energiju koja se proizvodi u njihovom neposrednom susjedstvu. Za razliku od tog koncepta, iz elektroenergetskih postrojenja u FBiH u narednom periodu strateškim partnerima će se isporučivati elektrčna energija po povlaštenim cijenama, ali će postrojenja i dalje biti u državnom vlasništvu. A nije isto kada stanujete u tuđem stanu i plaćate kiriju i kada sopstveni stan izdajete nekom drugom dobijate i rentu, zar ne? Upravo takva je rezlika između koncepta „razvoja“ elektroenergetskog sektora kojeg provodi Milorad Dodik i koncepta Vahida Heće.


Radi se po meni o veoma interesantnom tekstu koji govori o privatizaciji elektroenergetskog sektora u BiH, koji mislim da zaslužuje odvojen prostor za diskusiju.

Naravno, imena Heće i Dodika u naslovu služe isključivo za privlačenje što šireg auditorija ovog foruma. :D


Post Reply