HDD ATA umjesto SATA

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

User avatar
Mustang1
Posts: 26684
Joined: 29/12/2010 17:31
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

HDD ATA umjesto SATA

Post by Mustang1 » 03/12/2011 15:45

Kako da stavim ATA hard disk ..Do sada je bio SATA i ne moze nesto izbacuje neki plavi ekran svako malo i nesto pise .. Pretpostavljam da je do hard diska .. Pokusavam da ubacim ovaj ATA ali ne moze izbaci mi ono boot device pres key to try again select proper .. kako vec pise :D Ova maticna je "foxconn a6vmx" i pise da moze ata ..ali onaj utor koji ima ne moze se u njega staviti onaj kabal ide kako vec .. nego sam iskoristio onaj koji ide u citac pa stavio i u hard disk :D Nije racunar moj od rodice probi mi glavu a ne mogu mu nista :D


Nermin_BH
Posts: 1166
Joined: 03/01/2011 18:07

Re: HDD ATA umjesto SATA

Post by Nermin_BH » 03/12/2011 15:50

Na tome ata hard disku nije instaliran sistem.

User avatar
Mustang1
Posts: 26684
Joined: 29/12/2010 17:31
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: HDD ATA umjesto SATA

Post by Mustang1 » 03/12/2011 16:00

Pa nije ..Jel mora ? :D Ja konto da mi izbaci ono i da instaliram sistem ..imam cd u citacu

User avatar
Mustang1
Posts: 26684
Joined: 29/12/2010 17:31
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: HDD ATA umjesto SATA

Post by Mustang1 » 03/12/2011 16:01

A ubacivao sam i drugi hard disk isto ata na kojem ima sistem .. i izbaci mi ono nesto inspecting ... i restartuje se :D

User avatar
Bobi
Forum administrator
Posts: 12169
Joined: 30/10/2002 00:00
Location: http://www.klix.ba
Has thanked: 29 times
Been thanked: 11 times
Contact:

Re: HDD ATA umjesto SATA

Post by Bobi » 03/12/2011 16:46

Pa ubaci instalacioni CD i upali racunar :) , a imas vec, pa prvo u BIOS i stavi da ti je cd prvi :D

User avatar
Mustang1
Posts: 26684
Joined: 29/12/2010 17:31
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: HDD ATA umjesto SATA

Post by Mustang1 » 03/12/2011 17:04

I to sam radio :D

User avatar
davorf
Posts: 11086
Joined: 15/02/2008 15:53
Location: lost in thought and lost in time while the seeds of life and the seeds of change were planted...

Re: HDD ATA umjesto SATA

Post by davorf » 03/12/2011 17:55

Provjeri kako su ti podeseni jumperi na HDDu. Na vecini P-ATA diskova imas set jumpera sa zadnje strane. Provjeri da li je disk Primary ili Secondary, a onda da li je Master ili Slave...te na osnovu toga namjesti jumper (obicno je shema nacrtana na gornjoj strani diska, na onoj naljepnici)

User avatar
Mustang1
Posts: 26684
Joined: 29/12/2010 17:31
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: HDD ATA umjesto SATA

Post by Mustang1 » 03/12/2011 18:27

I to sam mijenjao na svaki ubacivao i nece :D Kontam mozda nesto u biosu treba ali ne znam sta ne pada mi nista na pamet

Loky
Posts: 142
Joined: 16/09/2011 03:54

Re: HDD ATA umjesto SATA

Post by Loky » 03/12/2011 18:45

Bubalo1 wrote:Kako da stavim ATA hard disk ..Do sada je bio SATA i ne moze nesto izbacuje neki plavi ekran svako malo i nesto pise .. Pretpostavljam da je do hard diska .. Pokusavam da ubacim ovaj ATA ali ne moze izbaci mi ono boot device pres key to try again select proper .. kako vec pise :D Ova maticna je "foxconn a6vmx" i pise da moze ata ..ali onaj utor koji ima ne moze se u njega staviti onaj kabal ide kako vec .. nego sam iskoristio onaj koji ide u citac pa stavio i u hard disk :D Nije racunar moj od rodice probi mi glavu a ne mogu mu nista :D

Skini MANUAL za svoju plocu pa procitaj.
Ne kontam kako si shvatio da je HDD crko????
***ono boot**** to samo ti mozes da vidis i znas i niko vise.
De napisi sta ti izbaci. Sto je specificno svi pisu OVO, ONO..NESTO... tacno napisi sta izbaci.
Mozda je do memorije ili neceg drugog.
Vrati SATA HDD ubaci CD i pokreni instalaciju. Pa ces tacno znati sta je i kako.

User avatar
Mustang1
Posts: 26684
Joined: 29/12/2010 17:31
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: HDD ATA umjesto SATA

Post by Mustang1 » 03/12/2011 18:53

Kada ubacim cd dok je taj sata unutra ocita cd i sve i kad dodjem tamo da odaberem particiju izbaci mi ih nekoliko i pise na svakoj "unknown partition"

Loky
Posts: 142
Joined: 16/09/2011 03:54

Re: HDD ATA umjesto SATA

Post by Loky » 03/12/2011 19:14

Bubalo1 wrote:Kada ubacim cd dok je taj sata unutra ocita cd i sve i kad dodjem tamo da odaberem particiju izbaci mi ih nekoliko i pise na svakoj "unknown partition"
Jarane NEMA LJUTIS, ti pojma nemas o kompu. Ne daraci dok jos nisi sta vise pokvario.
Daj to nekome ko ce da odradi kako treba.
Hem si lijen da citas hem si lijen da potrazis na netu.
http://www.internetskola.info/instalaci ... indows-xp/
Evo ti sa slikama (tako da se ne mucis citati) kako instalirati WINXP
http://www.mycity.rs/Windows/Instalacij ... korak.html
A ovo je kako instalirati WIN7

A dalje se snalazi...

User avatar
Mustang1
Posts: 26684
Joined: 29/12/2010 17:31
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: HDD ATA umjesto SATA

Post by Mustang1 » 03/12/2011 19:46

Reci mi da se salis ? :D

Loky
Posts: 142
Joined: 16/09/2011 03:54

Re: HDD ATA umjesto SATA

Post by Loky » 03/12/2011 19:50

Bubalo1 wrote:Reci mi da se salis ? :D
More bit bidne.. :thumbup:

User avatar
Mustang1
Posts: 26684
Joined: 29/12/2010 17:31
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: HDD ATA umjesto SATA

Post by Mustang1 » 03/12/2011 21:30

Ti meni bolan govoris kako cu instalirat XP :D Pa da ja to ne znam ne bih ni pokusavao nista ... Ne moze covjece kad dodjem ono instal pise unknown partition ... ne mozes joj nista .. ne mozes uopste birati ni to sto izbaci .. samo pise to i imas exit i to je to

User avatar
hakazvaka
Forum administrator
Posts: 6313
Joined: 11/02/2008 09:27
Location: $_SESSION[]
Contact:

Re: HDD ATA umjesto SATA

Post by hakazvaka » 03/12/2011 22:17

Amaaaan... :D

Prvo, ne mozes to spajati "na sve moguce nacine", nego ces lijepo uzeti kabl koji si ustekao u utor na ploci, i na njegov dio na kojem pise Primary ces spojiti hard disk. Na hard disku ces jumpere postaviti na PRIMARY MASTER.

Odspoji sve ostale hard diskove. Ako je na tom HDD-u koji pokusavas spojiti vec instaliran neki sistem, vrlo vjerovatno je da ce uzrokovati ovaj BSOD (plavi ekran smrti) koji dobijes. Zato kod paljenja pristupi BIOS-u i podesi boot device(s) na nacin da je CD/DVD uredjaj prvi, a da su svi ostali DISABLED.

Kada se bootuje CD Windows XP-a, ako je ona neka instalacija originalna, na pocetku ces ici kroz neke plave ekrane ako se dobro sjecam, imaces mogucnost da podesis particije na tom HDD-u. Nema veze ako pise Unknown partition, samo ako ima neka obrisi je (sa D ili L, pise ti gore iznad), a onda kreiraj novu particiju (sa C ja mislim)...

To bi trebalo biti to...

Loky
Posts: 142
Joined: 16/09/2011 03:54

Re: HDD ATA umjesto SATA

Post by Loky » 03/12/2011 23:42

hakazvaka wrote:Amaaaan... :D

Prvo, ne mozes to spajati "na sve moguce nacine", nego ces lijepo uzeti kabl koji si ustekao u utor na ploci, i na njegov dio na kojem pise Primary ces spojiti hard disk. Na hard disku ces jumpere postaviti na PRIMARY MASTER.

Odspoji sve ostale hard diskove. Ako je na tom HDD-u koji pokusavas spojiti vec instaliran neki sistem, vrlo vjerovatno je da ce uzrokovati ovaj BSOD (plavi ekran smrti) koji dobijes. Zato kod paljenja pristupi BIOS-u i podesi boot device(s) na nacin da je CD/DVD uredjaj prvi, a da su svi ostali DISABLED.

Kada se bootuje CD Windows XP-a, ako je ona neka instalacija originalna, na pocetku ces ici kroz neke plave ekrane ako se dobro sjecam, imaces mogucnost da podesis particije na tom HDD-u. Nema veze ako pise Unknown partition, samo ako ima neka obrisi je (sa D ili L, pise ti gore iznad), a onda kreiraj novu particiju (sa C ja mislim)...

To bi trebalo biti to...
Nacrtaj mu.... on nista drugo ne vidi osim unknown patition ( i to nekoliko). Nacrtaj mu da treba izbrisati pa formatirati pa onda dalje na instalaciju.

Ali vidis da on zna sve...
Ono sa onim, i pokaze ono pa kliknem na ono....

User avatar
hakazvaka
Forum administrator
Posts: 6313
Joined: 11/02/2008 09:27
Location: $_SESSION[]
Contact:

Re: HDD ATA umjesto SATA

Post by hakazvaka » 03/12/2011 23:54

Loky wrote:
hakazvaka wrote:Amaaaan... :D

Prvo, ne mozes to spajati "na sve moguce nacine", nego ces lijepo uzeti kabl koji si ustekao u utor na ploci, i na njegov dio na kojem pise Primary ces spojiti hard disk. Na hard disku ces jumpere postaviti na PRIMARY MASTER.

Odspoji sve ostale hard diskove. Ako je na tom HDD-u koji pokusavas spojiti vec instaliran neki sistem, vrlo vjerovatno je da ce uzrokovati ovaj BSOD (plavi ekran smrti) koji dobijes. Zato kod paljenja pristupi BIOS-u i podesi boot device(s) na nacin da je CD/DVD uredjaj prvi, a da su svi ostali DISABLED.

Kada se bootuje CD Windows XP-a, ako je ona neka instalacija originalna, na pocetku ces ici kroz neke plave ekrane ako se dobro sjecam, imaces mogucnost da podesis particije na tom HDD-u. Nema veze ako pise Unknown partition, samo ako ima neka obrisi je (sa D ili L, pise ti gore iznad), a onda kreiraj novu particiju (sa C ja mislim)...

To bi trebalo biti to...
Nacrtaj mu.... on nista drugo ne vidi osim unknown patition ( i to nekoliko). Nacrtaj mu da treba izbrisati pa formatirati pa onda dalje na instalaciju.

Ali vidis da on zna sve...
Ono sa onim, i pokaze ono pa kliknem na ono....
A cini mi se da ni ti nisi daleko od toga da sve znas...

Loky
Posts: 142
Joined: 16/09/2011 03:54

Re: HDD ATA umjesto SATA

Post by Loky » 04/12/2011 00:40

hakazvaka wrote:
Loky wrote:
hakazvaka wrote:Amaaaan... :D

Prvo, ne mozes to spajati "na sve moguce nacine", nego ces lijepo uzeti kabl koji si ustekao u utor na ploci, i na njegov dio na kojem pise Primary ces spojiti hard disk. Na hard disku ces jumpere postaviti na PRIMARY MASTER.

Odspoji sve ostale hard diskove. Ako je na tom HDD-u koji pokusavas spojiti vec instaliran neki sistem, vrlo vjerovatno je da ce uzrokovati ovaj BSOD (plavi ekran smrti) koji dobijes. Zato kod paljenja pristupi BIOS-u i podesi boot device(s) na nacin da je CD/DVD uredjaj prvi, a da su svi ostali DISABLED.

Kada se bootuje CD Windows XP-a, ako je ona neka instalacija originalna, na pocetku ces ici kroz neke plave ekrane ako se dobro sjecam, imaces mogucnost da podesis particije na tom HDD-u. Nema veze ako pise Unknown partition, samo ako ima neka obrisi je (sa D ili L, pise ti gore iznad), a onda kreiraj novu particiju (sa C ja mislim)...

To bi trebalo biti to...
Nacrtaj mu.... on nista drugo ne vidi osim unknown patition ( i to nekoliko). Nacrtaj mu da treba izbrisati pa formatirati pa onda dalje na instalaciju.

Ali vidis da on zna sve...
Ono sa onim, i pokaze ono pa kliknem na ono....
A cini mi se da ni ti nisi daleko od toga da sve znas...
U pravu si ....
Ja ne idem kroz plave ekrane....Majstore

User avatar
Mustang1
Posts: 26684
Joined: 29/12/2010 17:31
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: HDD ATA umjesto SATA

Post by Mustang1 » 05/12/2011 00:24

Loky ti si moj idol :D Ne mozes covjeku objasnit da nije unpartitioned space nego nesto drugo :D Ali hajd nebitno nasao sam rjesenje

Loky
Posts: 142
Joined: 16/09/2011 03:54

Re: HDD ATA umjesto SATA

Post by Loky » 05/12/2011 01:29

Bubalo1 wrote:Loky ti si moj idol :D Ne mozes covjeku objasnit da nije unpartitioned space nego nesto drugo :D Ali hajd nebitno nasao sam rjesenje

Ma vazno je da si rijesio problem.

User avatar
Bobi
Forum administrator
Posts: 12169
Joined: 30/10/2002 00:00
Location: http://www.klix.ba
Has thanked: 29 times
Been thanked: 11 times
Contact:

Re: HDD ATA umjesto SATA

Post by Bobi » 07/12/2011 16:39

Bubalo1 wrote:Loky ti si moj idol :D Ne mozes covjeku objasnit da nije unpartitioned space nego nesto drugo :D Ali hajd nebitno nasao sam rjesenje
Napishi sta si uradio ili ti je ban :lol:

User avatar
Mustang1
Posts: 26684
Joined: 29/12/2010 17:31
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: HDD ATA umjesto SATA

Post by Mustang1 » 07/12/2011 16:51

Odnio nekome ko zna :D :oops:
Donio drugi racunar sa satom i skopcao hard disk onaj sata formatirao ga i onda sve nanovo ...Samo sto rodica kaze da bude neko vrijeme tako i onda odjednom plavi ekran i ne moze nista vise .. pa sad ja koristim ovaj racunar da vidim hoce li poplaviti :D

User avatar
slobodni armirach
Posts: 5588
Joined: 22/06/2010 17:17
Location: Administrativni Centar Kantona 4

Re: HDD ATA umjesto SATA

Post by slobodni armirach » 07/12/2011 16:53

Bobi wrote: Napishi sta si uradio ili ti je ban :lol:
nemoj mi na komsiju nije on za Ban on je za Kurbana :D :D

User avatar
Mustang1
Posts: 26684
Joined: 29/12/2010 17:31
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: HDD ATA umjesto SATA

Post by Mustang1 » 07/12/2011 17:10

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Samo vi zajebajite :D Eto objasnio sam .. valjda necu dobiti ban 8-)

User avatar
slobodni armirach
Posts: 5588
Joined: 22/06/2010 17:17
Location: Administrativni Centar Kantona 4

Re: HDD ATA umjesto SATA

Post by slobodni armirach » 07/12/2011 17:15

jarane kakv Bobi i njegovo interesovanje o rjesivosti tvog problema,..za par minuta ce te pitati,
'kol'ko je stara rodica?' :lol: :lol: :lol:

Post Reply