Haris Silajdzic na BBC World, danas 11-10 u 20:30
-
nemaveze
jedan političar koji je pokupio onoliko glasova na izborima treba da je bar 10 puta jasniji, bučniji ili konkretniji kad odgovara na bilo kakva pitanja.
u slučaju BIH to treba pomnožiti sa još 50 puta.
njegov stav je bio nadasve papanski, ima držanje i priču - samo što ne kaže "ja pobjedio na izborima, boli me k... šta će sutra biti"
koliko pameti treba da prevede ovo na engleski "evropa i SAD koče i rasturaju BiH i direktan razlog toga je postojanje RS, odnosno podijeljenost BiH što smo bili prisiljeni potpisati ili izginuti svi"
oni nas uništavaju sistematski, sve smo izgubili, bar možemo nazvati stvari pravim imenima, je..o ga onaj novinarčić kad ni nemu neće da kaže kako jeste!!
više ti pije vode šta ćeš reći na BBC nego sva priča po skupštinama, jer su stranci oni koji ti kroje sutrašnjicu a ne nene koje glasaju!
u slučaju BIH to treba pomnožiti sa još 50 puta.
njegov stav je bio nadasve papanski, ima držanje i priču - samo što ne kaže "ja pobjedio na izborima, boli me k... šta će sutra biti"
koliko pameti treba da prevede ovo na engleski "evropa i SAD koče i rasturaju BiH i direktan razlog toga je postojanje RS, odnosno podijeljenost BiH što smo bili prisiljeni potpisati ili izginuti svi"
oni nas uništavaju sistematski, sve smo izgubili, bar možemo nazvati stvari pravim imenima, je..o ga onaj novinarčić kad ni nemu neće da kaže kako jeste!!
više ti pije vode šta ćeš reći na BBC nego sva priča po skupštinama, jer su stranci oni koji ti kroje sutrašnjicu a ne nene koje glasaju!
-
neupucena
The Balkans
Troubling times
Oct 5th 2006, Sarajevo
From The Economist print edition
The future of both Kosovo and Bosnia gets murkier
THE Balkan endgame is starting to look messy. Expectations that Kosovo would be independent by early next year have just suffered a blow. Over 1.8m of the Serbian province's 2m people are ethnic Albanians who will settle for nothing less than independence. Yet the UN talks on Kosovo under Martti Ahtisaari, a former Finnish president, have got nowhere. Two weeks ago Mr Ahtisaari was given a go-ahead to draft his own plan for Kosovo's future. On September 22nd the UN Security Council said it hoped that the talks would be finish by the end of the year.
Mr Ahtisaari, who is likely to propose some form of independence, was expected to present his plan later this month. But on September 30th the Serbian parliament adopted a new constitution that declares Kosovo to be an inalienable part of Serbia. This was a shrewd delaying tactic on the part of Vojislav Kostunica, the Serbian prime minister. The constitution must be ratified in a referendum at the end of October, and it will be followed by an election. Mr Ahtisaari can hardly put forward his plan before then, as the voters might react by switching in droves to the extreme nationalist Radical Party. That could destabilize the whole region.
Diplomats dealing with Serbia prefer Serbia to have its election first, in the hope that democratic forces will win and then come round to accepting Kosovo's independence. But the election could be delayed. And if Kosovo's Albanians then start fretting that Serbia is successfully outmanoeuvring them, there is a risk that extremists among them will return to violence, which would not do their case any good.
Voters in Bosnia also caused an upset on October 1st. A majority chose to put Bosnia’s wartime foreign minister, Haris Silajdzic, into the Bosniak (Muslim) presidential seat in Sarajevo, turning out Sulejman Tihic, who was seen by Western diplomats as a moderate with whom they could work. Mr Silajdzic wants to scrap the Bosniak-Croat federation, as well as the Serb's Republika Srpska. That upsets the Croats, who form 14% minority, mostly in the south and west of the country. It also ruffles Milorad Dodik, who was easily re-elected as prime minister of Republika Srpska.
Many Bosnian Serbs see their republic as a legitimate legacy of the war. Mr Dodik has been making secessionist rumblings, claiming that, should Kosovo gain independence, his republic should be allowed to do so as well. The election of Mr Silajdzic will encourage more such talk, even though Bosnia's international overseers firmly reject the idea.
Christian Schwarz-Schilling, the German who now wields the power of international proconsul, has said that his office should be closed in mid-2007. It will be replaced by a lower-key European Union mission (and some of the 6,000 soldiers of the EU peacekeeping mission will stay). Although most parties in Bosnia say they want to get into the EU, one analyst, Senad Pecanin, fears that the necessary reforms could be blocked by the political radicalization that is splitting the country into opposing camps. It does not help the moderates in Bosnia and Kosovo – nor in Serbia, for that matter – that the mood in Brussels and other EU capitals has recently turned against letting any more countries into their club.
-
BAHadzic
Zahvali se Karadzicu Mladicu Milosevicu i Tudjmanu... da su svi bosanci i hercegovci slusali Aliju nebi bila podjelena!nemaveze wrote:važno je ko je pobjedio a nije važno što ti je država podijeljena... svaštaBAHadzic wrote: Hare je pobjedio i seher grad je uz njega i njegovu partiju!
-
nemaveze
jasno mi je sve za miloševiće, ali Alija potpisa sporazum koji podjeli BiH, ili da nacrtamBAHadzic wrote:Zahvali se Karadzicu Mladicu Milosevicu i Tudjmanu... da su svi bosanci i hercegovci slusali Aliju nebi bila podjelena!nemaveze wrote:važno je ko je pobjedio a nije važno što ti je država podijeljena... svaštaBAHadzic wrote: Hare je pobjedio i seher grad je uz njega i njegovu partiju!
jedno je šta se desilo a drugo je šta Dayton nametnu: RS i ostatak
-
nemaveze
živi bili pa vidjeli, jedno su obećanja a drugo realizacijaneupucena wrote:Mr Silajdzic wants to scrap the Bosniak-Croat federation, as well as the Serb's Republika Srpska. That upsets the Croats, who form 14% minority, mostly in the south and west of the country. It also ruffles Milorad Dodik, who was easily re-elected as prime minister of Republika Srpska.
-
Dont Let
Narodu treba Vođa. Neko koga će slušati i klanjati mu se, neko ko će za njih biti ... Tito (Nema veze sa JBT-om, nego eto....izreka koja će utihnuti uskoro, ali važno je da je sada razumjemopisko wrote: Ali dozvolite da velikani poput mene ili Osnivaca imaju los dan.
Na drugim temama ako se slučajno ne slažeš sa nečijim mišljenjem ili slučajno ukažeš na nelogičnost...odmah si Zlatkova ulizica (neka druga riječ je uobičajna, ali kako je nikad do sad nisam čula, ne mogu da je se sjetim nikako, a iskreno odvratna mi je riječ, pa ni ne pokušavam ... nešto sa p...kao poltron, ali nije to...elem...), sdp ti je napunio glavu itd.
Uglavnom, ko je sad Osnivač? I čega je osnivač? Ako me neko može prosvjetliti? Jer znam da je moj Tito jedna osoba kojeg poštujem najviše na svijetu jer je urnebesno pametan, ali sa kojim se ne slažem u svemu, nego eto slučajno nekad imamo slično mišljenje. Ali, da ga nazivam Osnivačem - i to sa velikim slovom? - nikad!...ili da ga dižem u nebesa, pljujem po svim njegovim protivnicima...Ma daj...Pa nije ... Tito
P.S. Ovo Tito ide kao Tiiiiito...da ne bude zabune. A i ova osoba koju super poštujem i cijenim...nije javna ličnost ili nešto slično, a siguno nije niko od političara...isto da ne bude zabune!
-
Dezze
A Sta Mislis Da Se Velikan Poput Tebe Malo Informise Pa Onda Da Razmisli Da Li Zeli Valjati Gluposti Kao Sto Ih U Tvojim Postovima Mozemo Vidjeti?pisko wrote:Osnivac sam napisao velikim zbog osobne skromnosti, jer da sam pisao malim onda bi morao staviti 'velikani poput Mene'
-
pisko
E ovo je već ujedanje za guzicu !
Nego, blagoizvolite vi koji ste se drznuli na ovaj izvanredni ugriz i koji tako drsko kidišete na moju iskrenost, da konkretizujete ono što vas iritira glede moje neinformiranosti – koja po vama ishodi osobno mi glupo očitovanje...
Nego, blagoizvolite vi koji ste se drznuli na ovaj izvanredni ugriz i koji tako drsko kidišete na moju iskrenost, da konkretizujete ono što vas iritira glede moje neinformiranosti – koja po vama ishodi osobno mi glupo očitovanje...
- Saian
pisko wrote:Ovo sa zakasnjenjem jer me ni bilo..
/Pishko jesi ti gledao interview ?/ - saian
Nisam!
Ali dozvolite da velikani poput mene ili Osnivaca imaju los dan.
Moje izvinjenje svim dobrim dusama na formumu zbog nesto vece doze lajanja.
e jebi ga sad
-
Dezze
Tvrdis da je Haris inteligentan. Po cemu zakljucujes? Ne iznosi subjektivne ocjene nego nam dokazi - ima negdje njegov IQ?pisko wrote:Dakle, mrziti covjeka zato sto je inteligentan,
Da nece mozda japanski sa Englezom (pod pretpostavkom da taj Englez japanski ne govori, kao i Hare, uostalom)?pisko wrote:sto sa Englezom govori engleski,
Ali je zato bosnjacki ekvivalent njima - dovoljan dokaz za to su stenogrami iz ratnog predsjednistva.pisko wrote: sto nije cetnik ili ustasa,
Treba talenat da budes eksplozivan?!pisko wrote:sto ima stav diplomatski ili eksplozivan - ovisno od potrebe itd.itd. - za to stvarno treba talenat.
Blago nama kad imamo tako pametne kao sto si ti. Ali izgleda si ipak malo informisan, pa ostavljas otvorenu opciju da je Osnivac kriminalac...pisko wrote:Pa i da je je kriminalac u nasoj bh. kriminalnoj politici, ni to nije razlog da ga se mrzi.
Cccccc, ljepse se izrazavaj.pisko wrote:Mislim da je Haris na prethodnim izborima popisao sve svoje patoloske mrzitelje, sto se najbolje da uociti iz pojedinih smrdljivih komentara.
-
koop
tema je Haris S. na BBC-iju Hardtalk-u.
Gled'o, i nazalost Haris tanak k'o lilihip.
Silajdzic nepripremljen, i ovo nema veze sa engleskim jezikom. Pitanja su bila prosta i na kraju krajeva u puno slucajeva (ako ne vecini) su se ticala predizbornih obecanja koje je dao.
Najjace je bilo kad' ga je voditelj pitao (parafraziram)naprimjer, odakle lova koje je odredio u predizbornim obecanjima za najugrozenije slojeve stanovnistva (izmedju ostaloga za invalide rata i porodice poginulih boraca). Odgovor, "trebamo napuniti budzet".
Bravo majstore!
Sackur (voditelj) ga pita, ok, a kako mislite to izvesti?
Odgovor: Hidro potencijal. Bosna ima najveci, odnosno jedan od najvecih, odnosno mozda najveci hidropotencijal u Europi.
I tako dalje i tako blize. Mislim stvarno, nula bodova. Isto vazi i za odgovore date na pitanja oko ukidanja entiteta, rijesavanja pitanja korupcije, itd.
Gled'o, i nazalost Haris tanak k'o lilihip.
Silajdzic nepripremljen, i ovo nema veze sa engleskim jezikom. Pitanja su bila prosta i na kraju krajeva u puno slucajeva (ako ne vecini) su se ticala predizbornih obecanja koje je dao.
Najjace je bilo kad' ga je voditelj pitao (parafraziram)naprimjer, odakle lova koje je odredio u predizbornim obecanjima za najugrozenije slojeve stanovnistva (izmedju ostaloga za invalide rata i porodice poginulih boraca). Odgovor, "trebamo napuniti budzet".
Bravo majstore!
Sackur (voditelj) ga pita, ok, a kako mislite to izvesti?
Odgovor: Hidro potencijal. Bosna ima najveci, odnosno jedan od najvecih, odnosno mozda najveci hidropotencijal u Europi.
I tako dalje i tako blize. Mislim stvarno, nula bodova. Isto vazi i za odgovore date na pitanja oko ukidanja entiteta, rijesavanja pitanja korupcije, itd.
-
specijalni slucaj
za sve one koji nisu gledali (a imaju solidnu konekciju)
http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/h ... 049454.stm
http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/h ... 049454.stm
-
Dezze
Da, ali na osnovu njegovog nastupa na BBC-u mozes pretpostaviti kakvi ce njegovi politicki potezi u buducnosti biti....Mr_M wrote:Nije toliko bitan njegoiv nastup na BBC-u, nego sta ce on uciniti u drzavi da ispuni ono sta je rekao, na kraju krajeva njegovi glasaci su glasali za njega zbog toga ili ne?
-
pisko
Haj dezze !
Puno si mi duzio pa cu malo da ti skratim, tj odvratim kroz blic odgovore
- Haris je inteligentan a ti nisi - dokazi suprotno
- Govori eng. za razliku od ona 3 beduina koja su isla u SAD da dogovaraju ustav
- Ako je Hare ekvivalent za Č i U onda si ti neusporedivi prdes
- Ako prdez moze eksplodirati onda se i ti razumijes u eksplozivnost
- Jest, Hare je kriminalac, nas voljeni, iako to postenjacinama ne pasuje
Eto vidis, ovo je lijepo, jednostavno i odmjereno izrazavanje - pisnem ti taman toliko koliko treba, bez suvisne pjene.
Puno si mi duzio pa cu malo da ti skratim, tj odvratim kroz blic odgovore
- Haris je inteligentan a ti nisi - dokazi suprotno
- Govori eng. za razliku od ona 3 beduina koja su isla u SAD da dogovaraju ustav
- Ako je Hare ekvivalent za Č i U onda si ti neusporedivi prdes
- Ako prdez moze eksplodirati onda se i ti razumijes u eksplozivnost
- Jest, Hare je kriminalac, nas voljeni, iako to postenjacinama ne pasuje
Eto vidis, ovo je lijepo, jednostavno i odmjereno izrazavanje - pisnem ti taman toliko koliko treba, bez suvisne pjene.