Haris Silajdzic - Izdajica ili ....

Fair Life

Post by Fair Life »

Al-aqsa wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Pa kada Haris podrzava cjelovitu BiH sto potpisa i sto je dijelio BiH u Dejtonu a i neposredno prije Dejtona da mu nanu kroz naninu njegovu. Zbog njega i slicnih se danas trvemo sa Republikom Smrdskom.... :x :x :x

Ovakvo nesto je mogao reci samo neko ko je budala, ili ko je veoma blizak sa SDP-om ili SDS-om ili SNSD-om!!
Dejton je potpisao da bi TI danas imao mir, ma kakav takav, bolji je od rata. I ne smrdi vise! :x
Nije Haris dijelio BiH. Bosnu su dijelili humanitarci u Karadjordjevu i mladicevi fasisti. Mi smo branili Bosnu, i to goloruko. NE IZJEDNACAVAJ ZLOCINCE I BRANIOCE!!! :x :x
Samo tri posta iznad si napisao:
Al-aqsa wrote:NAMA IZGLEDA TREBA JOS JEDAN RAT, IZGLEDA DA NAS NIJE OPAMETIO ONAJ PROSLI!!
kojsino

Post by kojsino »

Haris je jedini dosljedni branioc DAYTONSKOG sporazuma,
kojeg je sa Milosevicem i Tudjmanom kreirao i potpisao.
Zato je danas, takav zestoki protivnik bilo kakvih promjena
daytonskog Ustava.
Providno zar ne...
grep

Post by grep »

kojsino wrote:Haris je jedini dosljedni branioc DAYTONSKOG sporazuma,
daytonskog Ustava.
Providno zar ne...
"Grejt Thinking" nema sta!! :roll:
On kreirao, mi kreirali, oni kreirali; razmisli malo o ovom zadnjem.

Treba nam jedan bogat, sposoban da petlja i da zna pricat hengleski.
Haretov rezime se ubio za presjednika danasnje BiH. :D
daduli_sa

Post by daduli_sa »

grep wrote:
daytonskog Ustava.
Providno zar ne...

Treba nam jedan bogat, sposoban da petlja i da zna pricat hengleski.
Haretov rezime se ubio za presjednika danasnje BiH. :D
Popusti nas majke ti! Gluho bilo! :x
daduli_sa

Post by daduli_sa »

emmiirr wrote:Evo konkretno pitanje , molim konkretne odgovore.

Navedite ovdje ime i prezime politicara koji bi mogao biti urnek borca za nezavisnu, suverenu, nedjeljivu, gradjansku Bosnu i Hercegovinu??

Hajde nadam se da cete imati obraza navesti makar 5 ljudi...
Mogu li politicarke?
Meni "od prve" pada Lamija Tanovic na pamet... Vise mi i ne treba... :-D
Murat Sabanovic

Post by Murat Sabanovic »

http://www.avaz.ba/absolutenm/anmviewer ... z=9&isasp=

Haris Silajdžić, osnivač Stranke za BiH

Ako ukinu entitetsko glasanje, odričem se bilo kakve funkcije

Milorad Dodik je svojim izjavama demaskirao priču o ustavnim promjenama i potvrdio da je cilj podjela BiH * Hejz ovdje nije bio na dobrovoljnom radu, nego ga je dobro naplatio

Dodikove posljednje izjave demaskiraju priču o ustavnim promjenama i otkrivaju pravi cilj, a to je definitivna podjela države BiH i ovjera etničke podjele, ali sada slobodnom voljom Parlamenta BiH.
On govori ono što drugi neće javno da kažu i potvrđuje argumente "protiv" ustavnih amandmana sa kojima je izašao Patriotski blok, poručuje Haris Silajdžić, osnivač Stranke za BiH, u razgovoru za "Dnevni avaz".

Politička korist

Osjećate li se krivim nakon svega što se događalo u Parlamentu BiH?

- Zašto? Pa Dodik sam potvrđuje da smo bili u pravu. Izjavio je da se amandmanima koje su ponudili dodatno ojačava entitetsko glasanje, te da je posve logično, kako kaže, da galame oni iz Federacije jer nisu naivni pa da ne razumiju o čemu se radi. Sve vrijeme se govorilo o drugoj fazi, a onda on izađe i kaže da se vještački stvara priča o drugoj fazi promjena.

Donald Hejz optužuje SBiH i HDZ 1990 da su bile protiv kako bi izvukle kratkotrajnu političku korist zbog predstojećih izbora. Vaš komentar?

- Djelovanje SBiH konzistentno je od osnivanja. To ne znaju samo oni koji neće da znaju. U našem osnivačkom dokumentu zapisano je da želimo građansku parlamentarnu demokratiju, regionaliziranu BiH bez entitetske podjele, demokratsku BiH u članstvu EU. Zbog toga smo trpjeli pritiske, pa čak i sankcije OSCE-a. Nismo za etničku podjelu nego za demokratiju kakvu uživaju građani u razvijenim demokratskim društvima. Što se drugima čini da mi nismo vrijedni toga, to je njihov problem.

Nevladine organizacije

Dosta toga ste objasnili, ali niste odgovorili na pitanje. Koliko ima predizborne kampanje u vašem "ne"?

- Evo moje ponude: neka ukinu entitetsko glasanje i odričem se bilo kakve funkcije. Je li to predizborna? Je li to želja za vlašću? Ako mi imamo zadnje motive, a ja tvrdim da nemamo i da je ovo iznad ne samo pojedinca nego i stranke, šta ćemo onda reći za one na koje se srećom ne može vršiti pritisak i koji su jednoglasno prepoznali i odbili ovu prevaru, a to je dijaspora? Šta ćemo reći za brojne nevladine organizacije demobilisanih boraca, civilnih žrtava rata koje su izašle s jasnim stavom? Žrtve najbolje i najbrže prepoznaju istinu bez obzira na slojeve celofana kojima su ove promjene bile umotane.

Kako komentirate izjavu ambasadora SAD Daglasa Meklhenija, koji je najavio sankcije prema BiH zbog odbijanja amandmana?

- BiH je već pod sankcijama od 1992. kada nam je embargom na uvoz oružja oduzeto pravo da se branimo. Na zločinu i nepravdi napravljeno je uređenje BiH. Od nas se sada traži da to zaboravimo, čak i da to ne spominjemo.
Iz reakcija u ova dva dana proizlazi da je proteklih deset godina bila ustvari samo priprema za potpunu legalizaciju genocida u BiH. Ispada da u BiH nema patriota osim onih koji se duboko klanjaju svakom diktatu.
Oni koji su na sve moguće načine opstruirali izgradnju države BiH i normalnog demokratskog društva sada su favoriti međunarodne zajednice i poručuju nam da smo mi problem. Valjda zbog toga što nismo izvršili etničko čišćenje i što vjerujemo u demokratsku i multietničku BiH. Pitam kakve se to sankcije najavljuju kada sve ovo vrijeme govore o tome da su ove ustavne promjene rezultat rada domaćih političara. Dakle, slobodna volja se treba sankcionirati.

Ovih dana čuli smo izjave kako oni koji su protiv nisu ponudili bolju alternativu.

- Ne samo da nudimo, nego radimo na tome i imamo rezultate već deset godina. Tokom razgovora o ustavnim promjenama nudili smo i javno objavljivali sve naše stavove, dostavili prijedlog ustava koji je u proceduri u Parlamentu BiH. Kada je potpisan sporazum koji betonira podjelu BiH i državu ostavlja na milost i nemilost entiteta, ponudili smo jedan jedini amandman, a to je ukidanje entitetskog glasanja, što, naravno, nije prihvaćeno. Prema tome, onaj ko kaže da ništa nismo ponudili ili to ne zna ili obmanjuje javnost.

Interes građana

Predstavnici međunarodne zajednice pozivaju se i na građane BiH i kažu da je većina njih bila za ustavne promjene.

- Ne znam zaista otkuda im pravo da stalno govore u ime građana BiH. Pa nisu se oni borili za ovu BiH. Ako već govore o nekim interesima, kao što to čini Hejz, koji, koliko znam, ovdje nije bio na dobrovoljnom radu nego ga je dobro naplatio. I otkud im pravo da oni govore o tome ko se zalaže za interese za BiH! Oni se zalažu za interese svojih zemalja, zato su tu i to je uredu. Ali, neka ne misle da i ovdje nema onih koji rade za interese BiH. Da nije tako, ne bi opstala do sada.

Ali, provedena su istraživanja i većina građana se izjasnila za promjene?

- Znamo kako se rade istraživanja. Kako oni koji nisu u direktnom kontaktu sa građanima mogu govoriti o tome šta to oni žele? Mi samo želimo da se ostvari "puna demokratija BiH" koju zagovara međunarodna zajednica i tražimo od nje da nam u tome pomogne. Ako nas zbog toga treba sankcionisati, onda je "nešto truhlo u državi Danskoj".

Što nema sankcija za Dodika

Ako se već najavljuju sankcije, kako to da ih nema za Dodika koji je u NSRS podržao Sporazum o reformi policije, a sada upozorava da, ukoliko MUP RS ne ostane, propadaju pregovori s EU. Za to nema sankcija, ali za odluku Parlamenta BiH, koji želi spriječiti etničke podjele i napraviti korak ka demokratizaciji BiH, ima.

Jesu li Bošnjaci i Hrvati u RS unaprijed otpisani

- Slušam Dodika kako kaže da 99 posto Srba hoće RS. Da li to znači da su Bošnjaci i Hrvati u tom entitetu unaprijed otpisani? Zašto nisu u svojim domovima i da li ih je i međunarodna zajednica otpisala? Da li je Dodik pitao one što su pod prijetnjom smrti morali napustiti svoje domove? Ispada da smo mi izvršili agresiju, pobili 200.000 ljudi, otvarali logore za ubijanje, mučenje i silovanje.
U reakcijama koje slušamo nema ni riječi o dovršavanju etničkog čišćenja, o kompletiranju Miloševićevog projekta. Pošto nam je medijski prostor u BiH sužen, uložit ćemo sav trud da ovo kažemo i putem medija u svijetu. Prije agresije, na teritoriji RS je živjelo 476.000 Bošnjaka i Hrvata, a sada njih samo 40.000 živi u svojim domovima. Gdje su ostali?

Razgovarala: Edina SARAČ
domi

Post by domi »

ko god sebe smatra bosnjakom, srbinom ili hrvatom je po mom misljenju IZDAJICA one ideje o bosni i hercegovini za koju se glasalo na prvim visestranackim izborima i ideje za koju su borili borci arbih svih etnickih grupa.

sda je samo sprovela u djelo ideju i politiku sanu-a o tzv. nacionalnoj podjeli bih.

samo se pitajte na kakvoj predizbornoj kampanji ove tri vladajuce " nacionalne " stranke pokusavaju pridobiti glasace.
iz godine u izbornu godinu utjeruju strah u kosti biraca od onih drugih bosanskih " nacija ".

ne moze a da se ne zapazi, da je haris s. jedan od kreatora te politike.

jebat' ih sve redom.
plavi9

Post by plavi9 »

daduli_sa wrote:Haris Silajdzic - Izdajica ili ....

GOVNO?!

Ako si to htio reci onda se tu mogu definiitvno sloziti stobom!
:x :x :x

Jedan ogomni lezihljebovic koji dobro uvijek zna gdje mu je guzica - uglavnom van svakih desavanja koja se odnose na konkretan rad, ali zato isto tako uvijek dobro zna kako da bla-bal prosipa suplju i kupi veliku lovu... Samo sto mu srecom to u zadnje vrijeme bas ne ide dobro, raja ga cita. Sada pokusava sa nekim radikalnim mijenjanjem svoje politike da kao uvjeri nekoga u nesto sto nema sanse da se desilo - da je vuk sa dlakom promijenio i ćud!
Ne nisam htio to.
Vrijedanjem samo dajemo novi postrek i novu nadu propalim politicarima.
Politicki kredibilitet Harisa Silajdzica je "mrtav"onoga trena kad je zajedno sa ostalim politicarima SDA poceo pregovore sa ljudima o djeljenju i rasparcavanju Bosne i Hercegovine.
Na sta on mene sad posjeca...hm..na covjeka koji je "nevino" napravio djete sa "kurvom" i sad bi da "izbrise to svoje djete"kao da ga nikad nije ni bilo.
E ne moze nazalost tako jer "djete " ne samo da je prohodalo nego je i ojacalo i sad se polako pocelo pomalo i uvazavati ..
I sad bi"babo" da ga sunati...ne ide jelda Harise..
Ja ne zelim govoriti o lovi koju su ti "takozvani" lideri i idoli naroda pokupili i strpali u dzepove..jer ako su idoli moraju imati i zasto to biti pa mi obicni sledbenici "krda"ili "stada" nemamo ni pravo pitati odakle im..jer ako se naljute koga cemo tako slijepo slijediti.
Politicar bez morala je najveci problem svakog poredka,svakog sistema.
Problem Harisa Silajdzica je sto je sve zapoceo a nista nije zavrsio i tako bi u nedogled mogao pocinjati i stati na po puta i vodati nas u nedogled..
Njegovo vrijeme je proslo..
Potrosio je sve kredite..
plavi9

Post by plavi9 »

Sarajevo, 27. 04. 2006. Rahmetli Alija Izetbegović o dr. Harisu Silajdžiću
Alija Izetbegović – izlaganje sa prve vanredne (proširene) sjednice Glavnog odbora SDA održane 25.08.1995. u Zenici

Svjedoci smo ovih dana sramne uloge dr. Harisa Silajdžića u političkom životu BiH. Kod neupućenih, njegovo ponašanje i istupi izazivaju brojne reakcije: od čuđenja, zaprepaštenosti, gađenja do straha od onog što govori. A nas nema šta čuditi: sve o njemu i kako se treba postaviti prema njemu rekao nam je još davno naš predsjednik, rahmetli Alija Izetbegović. Zato Vam ponovo donosimo njegove riječi izrečene u momentima kada je Haris Silajdžić dao ostavku na mjesto premijera Vlade FBiH. Znamo u kakvoj se situaciji nalazio naš narod tada. Podsjetimo se zato riječi koje nam trebaju biti putokaz spram Silajdžića i svih sličnih njemu. Ovako je kazivao rahmetli Alija Izetbegović:
...Ne može ni jedan čovjek ucijeniti narod i reći: ili će biti ovako, ili ja odoh. Ova kriza Vlade jeste u stvari mina u nezgodan čas. Haris je napravio neodgovoran potez. To se ne radi u ovakvim danima. Haris treba da objasni šta je htio s tim? Kakvi su pravi razlozi? Da li zaista Haris više nije mogao da radi, je li ga neko ometao da vrši svoj posao? Njega ovdje nema, iako je bio pismeno pozvan. Čuo sam da je otišao u Tuzlu. To predstavlja ignoriranje i Glavnog odbora i naših poslanika, ponašanje razmažene primadone, kojoj stalno govore kako je lijepa i pametna. To ponašanje nećemo trpjeti. Haris će biti pozvan da se vrati, ako hoće, ali neće biti moljen. Ni ja ni bilo ko ne bi trebalo da bude moljen. Ako vam sutra ponudim ostavku, odmah je usvojite. Nema hajra ako molite nekoga. Mi imamo ponašanje da Haris izvoljeva da radi ovo, a da ne radi ono. Bira šta će raditi... Haris je birao da radi vanjske poslove, a uglavnom je zapostavljao druge. Ja bih vas zamolio da se u tom pogledu isključivo služimo činjenicama. Zamolio bih vas, koji ste sa terena, da ispitamo, da procijenimo, bilo u korist ili protiv Harisa, ali da istinito kažemo, kako su stvari stajale u privredi, finansijama, bankarstvu, žurnalistici, informatici, penzionom i invalidskom osiguranju, prosvjeti, sudstvu, zdravstvu, o čitavom tom domenu od koga narod živi. Ratno stanje je izvanredno stanje, sutra će se rat završiti. Ne živi narod da bi ratovao, nego da bi radio i podizao djecu. Na propuste koji su u tom pogledu učinjeni, ja sam u zadnjih godinu dana više puta skretao pažnju Harisu, tražeći od njega da se više posveti pitanjima koja mi drugi ne možemo da radimo, jer nemamo aparat za to i jer je to isključivo Vladin domen. Tražio sam da konačno riješi nešto što se tiče zdravstva, koje se raspada i o kojem niko ne vodi računa. Vlada je prihvatila kao gotovu činjenicu da će narod raditi besplatno zauvijek. Ne bi se nikada sjetila plata. Ljudi treba da budu plaćeni. Ja bih vas zamolio da se iznese situacija kakva jeste, nemojte je ni uljepšavati, ni bojiti crnim bojama. Ja znam kakva je situacija u Sarajevu. Znam kakva je u Zenici, jer sam dolazio i malo se obavijestio. Ne znam tačno kakva je u Tuzli, ali pretpostavljam da nije mnogo bolja. U Sarajevu, da mi nismo intervenisali kao Stranka, mislim da bi se Klinički centar zatvorio... Nama su se bebe godinu dana rađale u podrumskim memljivim prostorijama. Žene su derale svoju odjeću da zamotaju bebe jer pelenica nije bilo. Niko se iz Vlade nije potrudio da to riješi, nego su važni »Vašingtoni«, »Kuvajti«; vanjska politika. Govorio sam: »Daj, konačno, Harise, riješi pitanje sudstva«...Sudovi ih oslobodili. Sudstvo inače ne funkcionira jer se niko o njemu ne brine. Sve što je bilo sudija, koji su mogli otići u advokate da rade za pare, otišli su. Sudstvo je uglavnom ostalo na Srbima, preko 50 posto sudija su Srbi... Univerzitet se također raspada.Univerzitetski profesori gladuju. O tome bi trebalo da Vlada vodi računa. Slično je i sa cestama, informatikom. Haris kritikuje Amilu, kaže da na TV nema novinara, a je li se ikada išta platilo novinarima? Ove razne kuće koje su se razmnožile i koje uglavnom finansiraju stranci — a oni ne rade za nas nego za sebe — daju 500 do 1000 DM novinaru koji će da radi za njih. Na sve strane cvjetaju neki listovi koji pišu protiv nas. Neka pišu, ali oni nisu nezavisni. Kako će biti nezavisan list koga plaća neki stranac! A naši su kao zavisni listovi. Novinari su svi jedan za drugim otišli da rade za platu jer Amila ne može svom novinaru dati mi dvadeset maraka mjesečno. A Haris kaže, pogledajte kakva je televizija, nema tamo nikoga. Ima u engleskom jeziku jedan izraz koji kaže — self fulfilling profecy — samoispunjavajuće proročanstvo. Ako vi jednoj kući, kao što je televizija, ne dajete ništa ona će se sigurno početi raspadati. Vi ste dakle pogodili situaciju koju ste stvorili. Ja ne branim ni Amilu ni Televiziju, ali pitam se kako ona uopće radi i kako se snalazi. Ja sam u jednom članku pročitao da je Zenicu do sada napustilo 600 zdravstvenih radnika od kojih 200 Ijekara. U članku se dalje kaže: »Ako.se ovako nastava mi možemo staviti ključ u bravu...« Ko će liječiti ljude? Niko iz Vlade se ne sjeća da bi se tim ljudima morala dati nekakva plata, kaikva-takva egzistencijalna sigurnost. Ljekari mogu naći posao vani. Imaju porodice van države, koje ih zovu da dođu. Ja znam tri četiri Ijekara koji su otišli jer imaju porodice vani. Ovdje niko o njima ne vodi računa i jednog dana samo čuješ otišao, zaposlio se negdje u Njemačkoj, Švedskoj i sl. Je li normalno da zagrebačka čokolada u Zenici bude jeftinija nego u Zagrebu? Sama ta činjenica pokazuje da nešto nije u redu sa finansiranjem i oporezivanjem, Obični svijet nakon toga donosi zaključke da neko tu ima računa, neko na vlasti. Zašto se roba ne oporezuje? Hrvatska oporezuje sve proizvode, te pare se daju za vojsku, zdravstvo itd. Čini mi se da je i kahva kod nas jeftinija nego u Austriji. Kako, ja ne znam, ali znam da je dijelom zbog toga što se porez ne uzima za tu robu. Kada je riječ o cigaretama, čokoladi, kahvi, alkoholu itd. porezi su u normalnim zemljama 100 posto, te pare idu u neki fond iz koga se održavaju službe u korist siromašnijeg dijela stanovništva. To mi nismo učinili. Situacija je teška, mi je, nepreduzimanjem nekih mjera, činimo još težom. Poseban je slučaj sa vojničkim platama. Stranka je više puta tražila da se uvedu vojničke plate. Vojnik, s pravom, traži da njegov status bude riješen. Ja sam prestao ići po linijama, ne znam šta vojnicima da kažem. Ja sam se na kraju lično založio i riješio taj problem, tražio sam od Stranke da to izdejstvuje. da ide na Vladu, da insistira. Sve je to urađeno dok je Haris bio u Americi. Mislim da on nema afiniteta prema tim problemima. Što se tiče toga puta u Ameriku, zahtijevao je od mene da ide, ja sam rekao: »Dobro, Harise, hajde, ali mislim da su vojničke plate važnije«. Ne znam kakva je korist bila od tog puta u Ameriku. Ako on dođe, upitajte ga kakvi su rezultati toga puta. Kongres je bio već izglasao zakon o embargu, zašto je trebalo da se ide? Da ne bi bilo u našoj javnosti problema, mi smo ga pokrili nekom odlukom da ode i vidi implikacije te odluke. Ali meni se čini da je važnije bilo ostati u zemlji i odraditi posao ovdje. Kažu mi da strani novinari slikaju sve i svašta, odu do linija pa slikaju one naše jadne žene, nene kako dolaze. Nema akreditacija, Vojska to ne može rješavati. U jednom slučaju ona zabrani. Onda novinari počinju pisati kako im se ništa ne dozvoljava, kako se nešto krije od javnostd, itd. To pitanje Vlada treba da riješi, odnosno Ministarstvo za informiranje, koje je sada u sastavu Ministarstva za obrazovanje. Ali ta stvar ne ide i niko o tome ne vodi računa. Nema nikakvih pravila. Niču TV i Radio stanice širom Bosne, bez ikakve kontrole jer nema zakona kako treba raditi. Neke od tih TV stanica čak ne prenose ni naš Dnevnik. Ja sam morao da skrenem pažnju Harisu da naš Dnevnik mora da ide. Nema u tom pogledu nikakvog reda. Hoću da kažem da jedan čitav niz pitanja nije bio pokriven, jer je Haris svoje interesovanje pa i težište Vlade pomjerio sa tih životnih pitanja na teren visoke politike. A to nije bilo potrebno, jer vanjska politika je sada pokrivena vrlo dinamičnim ministrom inostranih poslova ...
Sada kada je dao ostavku, Haris nije našao za vrijedno da dođe među nas pa da kaže: »Dajem ostavku zbog toga i toga“. Ima tu malo razmaženog ponašanja. I mi smo tome sami doprinijeli. Mi smo njega hvalili, ja ga nisam nikada javno kritikovao. Sve sam ovo znao, sve sam i držao među nama, ja sam » rješavao s njim razgovorima, pismima, ali hajra nije bilo. Pošto ostavka nije Obrazložena, počinju špekulacije pa i priče da je to sukob između moderne i fundamentalističke Bosne, modernog i fundamentalističkog lica Bosne. Pristao bih da kažu da je to razlika između lijepog i ružnog, mladog i starog lica, jer njegovo je lijepo, a moje ružno, njegovio mlado, moje staro, ali da je jedno lice moderne Bosne, a da je ovo drugo fundamentalističke Bosne, jednostavno su laži i propaganda. Haris je otkačio taj proces, koji se više ne može kontrolirati. Da je obrazložio ostavku, ljudi bi se kretali u okviru toga obrazloženja, ali ovako se razvijaju razne špekulacije. Po mome mišljenju Haris je učinio neodgovornu stvar. Mi ćemo ga zbog javnosti vjerovatno pozvati da povuče ostavku, uprkos svemu ovome. Ne zbog Harisa Silajdžića, mi bez njega možemo, zapamtite, nema. nikoga bez koga ne možemo, nego ćemo to uraditi zbog naroda. Ne može se svakom čovjeku doći u kuću i objašnjavati o čemu se radi. Pošto narod to teško doživljava, mi ćemo ponuditi Harisu da se vrati, pod uvjetom da poštuje ovo tijelo ovdje. Ono što ima muslimanskog uha koje nešto znači, to je sada u ovoj sali. Nije gore u Tuzli, gdje je on otišao, nego je ovdje.
Jučer je opozicije dizala glas. Zašto opozicija? Zašto baš ona brana Harisa? — Zato da oslabi našu poziciju. Jasna je stvar jer mene ne mogu ugroziti ljudi iz opozicije i njihove stranke, ali rascjep u Stranci bi mogao ugroziti poziciju SDA i poziciju muslimanskog naroda. Rascjep bio mogao da jača opoziciju koja je sjedila ovdje i koja je prije tri dana poslala ono pismo da prenošenje izbora Predsjednika na Skupštinu nije u redu, da je to protuustavno dtd. To se preko Harisa može uraditi, čujem da on kaže »Ja sam dao ostavku, jer se nisam mogao složiti da je Srebrenica i Žepa pala«, pa očekuje da narod odgovori: »Tako je, imaš ti pravo, vidiš ovo je čovjek koji brani Srebrenicu i Žepu«. Kako da mi ostali nismo branili Srebrenicu i Žepu. Ja sam mu neki dan rekao ovdje da ni Vlada ni on nisu ništa praktički učinili za Srebrenicu i Žepu. Ima tu neko iz Srebrenice, pa neka kaže šta je Haris uradio za Srebrenicu, osim što je izlazio na televiziju. Ova vojska je, a ne Vlada, našla i poslala ona tri nesretna ljekara koji su poginuli u onoj nesreći. Nije ih Vlada našla i ubijedila da odu, iako je to njen zadatak bio, nego je to vojska učinila, iako je Vlada ta koja treba da brine ko će liječiti narod. Nas sviju boli Srebrenica, i neka je proklet onaj koga ne boli stradanje Srebrenice.

Harisova ostavka je, po mojem mišljenju, jedan neprinci¬pijelan potez koji se ticao borbe za vlast, da se ta vlast uzme u cjelosti. Od mene je Haris tražio da se uklone Ganić i Šaćirbegović... Ja se nisam mogao na takav neprincipijelan način odricati tih ljudi.
Što se tiče Ganića, koji se slomio radeći i čitavog sebe dao, ja sam rekao Harisu: »Kada si ti bio u Americi i hodao po svijetu — jer Haris je došao u Bosnu godinu i po dana nakon početka rata — Ganić je ostao u Sarajevu, koje je bilo bombardovano iz dana u dan i radio u Predsjedništvu koje je bilo bez grijanja i struje. On je profesor jednog uglednog američkog sveučilišta. Je li trebalo da se odreknem Ganića za hater Harisa. To mi nikada nije palo na pamet, uostalom, Ganić je izabran od strane naroda. Da vam pravo kažem, ja sam balansirao između njih dvojice a zamorio sam se Više od toga. Šta god uradi Ganić za Harisa to ne valja, uključujući Petersburški dogovor, samo zato jer nije urađen sa njegovim znanjem. Nije ni Vašingtonski sa znanjem Ganića, pa ga je Ganić prihvatio. Otiišao je Haris u Vašington pa pripremio Vašingtonske dogovore o Federaciji. Istina je da je bio u stalnom dogovoru sa mnom, ali telefononin se ne može mnogo uticati. Veliku većinu posla je Haris uradio onako kako je on mislio da treba uraditi. I sada ode Ganić, kao potpredsjednik te Federacije u Petersburg i napravi jedan dobar ugovor. Haris kaže da taj ugovor ne valja, uprkos toga što ga je Predsjedništvo usvojilo, što ga je usvojila Stranka, što su ga sve stranke ocijenile kao koristan, ali Haris kaže: »Nisam ja bio tamo.' To je urađeno bez mog znanja«. — To je jedna vrsta uobraženosti koja ne može izdobriti. Trebalo je, valjda, da ja kažem Ganiću: „Pošto tebe Haris ne voli, vrati se ti u Ameriku«...
On (Silajdžić) će se morati konačno početi baviti privredom, zdravstvom i tim nesretnim ranjenicima i invalidima. Mi ćemo morati danas odavde narediti Vladi, da ima da se konačno donese Zakon u vezi šehidskih porodica i invalida. Mene pitaju šta je sa tim zakonom čiji je nacrt Vladi podnesen još početkom godine. Jučer taj zakon nije bio iznesen pred Skupštinu. Rekao sam da ćemo ga donijeti po skraćenom postupku i to ćemo učiniti. To ćemo uraditi bez obzira koliko god se neko bunio. Ti se poslovi ne rade, jer su to neki nečujni poslovi. Šehidske porodice i invalidi vise u zraku, u zakonima ih nema. Jučer mi je jedan čovjek spomenuo ime jednog bivšeg borca — ranjenika iz onog rata, zove se Ramos. Kaže: »Zadužio me Ramos, koji je izgubio sina neki dan, poselamio Aliju i poručuje mu da pogrešno radi. Ramos kaže da je njegov položaj, kao ranjenika, bio dobar u onoj bivšoj Jugoslaviji. Zašto? — Zato, jer je Tito postavljao na važna mjesta ljude koji su se borili u onom ratu. ; važnim mjestima, gdje su se rješavala boračka pitanja sjedio je borac, koji je štitio boračke interese. Alija je stavio nekakve činovnike koji o nama ne vode računa«. — Čovjek ima potpuno pravo, ali ja te ljude nisam postavio. Naprotiv. Ja sam još davno inicirao da se na svakom mjestu pomogne pri zapošljavanju invalida, ako treba i vani da se zaposle. Evo, tu je ministar unutrašnjih poslova, njemu sam istu stvar naredio, on kaže da to provodi kada šalje ljude vani. Događa se da u sekretarijatima za odbranu sjede ljudi koji nisu omirisali barut, i onda obično oni su ti koji šalju ljude na Treskavicu i druge frontove. A to može uspješno i sa pravom da radi samo onaj ko je bio dvije-tri godine u ratu...

... Ja bih vas na kraju zamolio da kažete o ovome što sam danas izložio, je li to tako ili nije. Ako nije, ispravite me. Recite vaše mišljenje i zaključke na osnovu toga šta treba da radimo. Koliko ja znam, na Izvršnom odboru je formuliran neki stav. Tiraži se od Harisa Silajdžića da povuče ostavku. Bila je jedna oštrija varijanta, koju je podržavala skoro polovina Odbora da se ostavka usvoji i da se ne bi trebalo pogađati s čovjekom koji je u ovako teškom momentu našao da daje ostavku, koji nije došao da na ovom skupu kaže svoj stav, nego će ga obrazložiti preko CNN-a itd. Bio je, dakle, jedan oštriji stav... Dajemo mu mogućnost da se vrati, ne zbog njega nego zbog naroda, koji u doba ovih blokada često ne zna sve okolnosti i činjenice. Četnici već komentarišu, tvrde kako raste raskol u muslimanskom narodu i trljaju ruke. Kome je to u ovom momentu trebalo? Da li su zaista postojali razlozi za to? — Mislim da se radilo o pribavljanju političkih poena u ovom teškom momentu za BiH, u trenutku stradanja naroda Srebrenice i Žepe...
Bog će pomoći onoj strani čije su namjere iskrene. Neka tako bude! Hvala.
Dodao/la Amir u April 28 2006 15:14:37 ·
Revolucionar

Post by Revolucionar »

spongebob wrote:
lahor wrote: Nisam nijednom rijecju osporijo tvoju tvrdnju?Pa zar te nisam vec pitao koja stranka i koji politicar ne krade i ne laze narod
Nisi osporiJo, nego mi cak i prodajes jeftinu demagogiju i prelazis preko otvorenih pitanja poput prodaje Tuzlanske Banke. I spomenuh vec, to sto je neko drugi lopov (tvoj argument) ne amnestira tvog idola od lopovluka moj dobri lahore...Nauci se argumentovanoj diskusiji (i gramatici bosanskog, prijateljski savjet ;) )
Ne raspravljaj se snjim nabodi gaaaaaaa! :D :D :D
senada

Post by senada »

daduli_sa wrote:
emmiirr wrote:Evo konkretno pitanje , molim konkretne odgovore.

Navedite ovdje ime i prezime politicara koji bi mogao biti urnek borca za nezavisnu, suverenu, nedjeljivu, gradjansku Bosnu i Hercegovinu??

Hajde nadam se da cete imati obraza navesti makar 5 ljudi...
Mogu li politicarke?
Meni "od prve" pada Lamija Tanovic na pamet... Vise mi i ne treba... :-D
oooo.. bravo daduli_sa... ja cu Lamiji dati svoj glas... LDS-u bih rado dodala Pokret DOSTA i Pokret Mladih... i jos neke normalne ljude i stranke ali Pokret DOSTA se ne zeli politicki aktivirati... ipak do izbora ima jos vremena a kako citam u danasnjim BH novinama jos nije kasno za registraciju stranke....za BH predsjednistvo ili za predsjednicki dom je potrebno prikupiti 3 000 potpisa, za entitetske parlamente 2 000 i za kantonalne skupstine 500 potpisa... e koliko to sve (nas) kosta para ne znam ali znam da sve stare treba ukinut i novima dati sansu glasanjem za njih...eto :zzzz:
spongebob

Post by spongebob »

domi wrote:
samo se pitajte na kakvoj predizbornoj kampanji ove tri vladajuce " nacionalne " stranke pokusavaju pridobiti glasace.
iz godine u izbornu godinu utjeruju strah u kosti biraca od onih drugih bosanskih " nacija ".

ne moze a da se ne zapazi, da je haris s. jedan od kreatora te politike.

jebat' ih sve redom.

ovdje se izgleda zaboravlja...s kakvom su se izbornom retorikom odrzali prvi visestranacki izbori...I mnogi zaboravljaju- a pogotovo pristalice nacionalistickih stranaka- da je smrt gradjanske BIH zapoceo jos prije rata
Jasho

Post by Jasho »

Haris jeste dijelio BiH i to prije Dejtona! Još 1993 godine Haris je zagovarao podjelu BiH, o čemu svjedoće stenogrami, a i sam Nijaz Duraković je nedavno to potvrdio! Haris je potrošena roba i mjesto mu je na otpadu! Haris ne može ništa ponuditi i dobro uraditi za BiH! Jedino šta on može to je da omogući svojim tajkunima koji ga finansiraju da se još više napljačkaju! Haris je jedan obični imbecil i parazit, koji samo uništava sve dobro oko sebe (zarad lične koristi i interesa), a ništa nedoprinosi! Glasanjem protiv ustavnih promjena stavio je sebe i svoju stranku rame uz rame sa Šešeljevim radikalima i vjeriujem da će njemu i članovima njegove od strane Voje šešelja biti uručene titule četničkih vojvoda, kao zasluge za srušene ustavne promjene i održavanja statusa quo!
plavi9

Post by plavi9 »

Silajdžić: “... Dakle o Srebrenici je riječ, šta je to Vlada uradila, osim priče. Ne znam šta je uopšte iko učinio, ali mogu vam reći da su antitenkvoski projektili koje tamo imamo nabavljeni na inicijativu Vlade. Ako je i to priča onda je sve drugo priča... Nudio sam se da idem helikopterom UN-a tamo... Smatrao sam da vojska treba prvo da ide u Srebrenicu i da bude sa ljudima tamo, ali dobro... Pa se ovdje spominju 26 aviona oružja, a ako kažem šta je sa 10.000 RPG raketa, 10.000 raketa za VBR i 800 avio bombi!!??“

Izetbegović: “To još nije stiglo.“

Silajdžić: "Kad sam govorio četiri leta su već bila otišla, to znači da je stizalo, a to je nabavila moja sestra ambasador koja je dala ostavku u Pakistanu, a ja sam se za pare pobrinuo i plaćeno je preko Brunej - Malezije... Kaže se nije Vlada...“

Izetbegović: “Odnos je 90%:10%...“

Silajdžić: “Ako je takav odnos onda to znači da je stigla milijarda i pol ili dvije oružija. Onda ja to ne znam... Jer kada si mi ti zamjerao što će ti to oružije kada je prebačeno u Tursku, to je bilo između 70 i 80 miliona dolara. E ako je to 1 ili 2%,onda se ja pitam kako Vlada može 2%, a neko drugi 100%??? Moć je u rukama tih koji imaju 98%, a tvrdim da nije toliko jer bi se radilo o milijardama.
A ako govoriš o zadnjih 26 aviona, ti kažeš mi - smo to uradili, pa ko smo to 'mi'???“

Izetbegović: “Ja i moja ekipa... U čitavom modernom svijetu uz Vladu, 90% stvari se završava privatnim linijama...“

Silajdžić: “Nije tačno!“

Izetbegović: “Privatne inicijative, lične...“

Silajdžić: “Sam si rekao da 90% novaca ide izvan Vlade, e onda je tu i 90% moći.“

Izetbegović: “Ja sam rekao da kontrolišem fond za odbranu, a ostalo je u rukama Vlade...“

Silajdžić: “Zašto fond ne bi bio u Ministarstvu odbrane?“

Izetbegović: “Ti znaš razloge zbog čega... Vladu vode Pelivan i Akmadžić, taman sam njima trebao dati...“

Silajdžić: "... Što se tiče Bihaća, šta je za Bihać urađeno i ko je radio i šta je mogao učiniti, uradio je. Vlada je slala koliko je mogla slati. Koliko sam ja vidio zbir dobili su puno više novaca nego Goražde. Trebali smo ići helikopterima. Rahmetli Ljubijankić je otišao i poginuo, i ako znaš predsjedniče da sam ja trebao sjesti u taj helikopter.
I ti si rekao da to ne treba da radim...“

Izetbegović: “Ne mislim da si trebao ići u onaj naš helikopter...“

Silajdžić: “Ja sam predlagao da idem tim helikopterom. Ti si rekao ne trebaš da ideš time, nego prijavi da ideš sa UN-om, jer je isuviše opasno.
U čemu sam prikraćen?
Prikraćen sam u vlasti, Vlada nema vlasti. Od tunela, do visočkog aerodroma, do toga šta se uopšte dešava u zemlji!... Ja nisam imao Alija ništa protiv da većina vlasti bude u tvojim rukama, ja sam to tebi i rekao. Ona i jeste 90% u tvojoj ruci. Ali dozvolite jedno, ja ne mogu raditi ako ne znam gdje mi je ministar!“

Izetbegović: “Koji ministar?“

Silajdžić: “Evo Šaćirbegović!“

Izetbegović: “Šta će ti on?“

Silajdžić: “Ja sam predsjednik Vlade!“

Izetbegović: “Dobro, eto trebaš da znaš gdje je, a što je baš tu problem?“

Silajdžić: “Ne samo da trebam da znam gdje je nego i da sam obavješten o njegovom poslu. Molim te, ja imam pismene naloge gdje ti naređuješ mome ministarstvu šta da plati, isplati itd...“

Izetbegović: “Bio si odsutan..“

Silajdžić: “Alija dozvoli da kažem, nemoj da se nadvikujemo. Ja ne raspolažem većinom para nego ti... I ne prihvatam da ne znam gdje mi je ministar vanjskih poslova!“

Izetbegović: “Šta tražiš?“

Silajdžić: "Ono što piše u Ustavu... Vjerujte mi taj Šaćirbegović ni prije ni poslije kada sam poslao pismo predsjedniku Izetbegoviću, nije me ni nazvao i danas me blati na sva usta, jer je izgleda dobio takvu instrukciju...

Izetbegović: "Kaže da si ti rekao: 'Ovaj čovjek neće biti ministar dok sam ja premijer itd”'

Silajdžić: “On je izgleda dobio nalog... Jeste li i neki dan dali nalog mome ministru da radi ovo ili ono? Jeste! Prema tome, ako je ovo predsjednički sistem, molim vas da to odmah usvojimo i ja ću glasati za to, vjerujte... Ali ako ima predsjednik Vlade ne može Predsjedništvo dati nalog i to se ponavlja stalno...“

Izetbegović: “Muhanat si ti malo Harise... Radi se o osobinama koje ovdje stvaraju teškoće.“

Silajdžić: “Ja Alija, kad već tražiš, pojma nemam o vojsci, pojma nemam zadnjih mjeseci šta se radi u vanjskim poslovima. Zoveš Smailbegovića bez mene, zoveš Lemeša bez mene. Nema koga ne zoveš i dalje daješ instrukcije!!! Ja nikakve vlasti ovdje nemam i to cijela Bosna zna. 90% vlasti je u tvojim rukama e onda snosi i toliko odgovornosti.“

Izetbegović: “Pa i snosim, ali ne sa toliko vlasti!“

Pejanović: “Hoćete li omogućiti nama nešto da kažemo???“

Izetbegović: “Vi budite neka vrsta porote. Problem je između mene i Harisa.“

Silajdžić: “I zadnje pitanje je, kad sam ja to rekao da Vlada treba da određuje ambasadore? Jesam li ikada ikome rekao? Ti hoćeš da određuješ ambasadore i službenike u ministarstvima...“
Izetbegović: “Tako je napisano u zakonu koji si ti redigovao, mislim ovaj novi..“

Silajdžić: “Nisam ga ja redigovao! Nikad ni jednog ambasadora i službenika MIP-a ja nisam postavio, niti sam se miješao u to.“

Izetbegović: “Hadžimusića si ti postavio, pa Bijedića pa Sadžidu... Nemam ništa protiv, to su sve dobri ljudi.“

Silajdžić: “Nisam ih ja postavio, nego su bili tamo. Nismo imali nikog drugog, nisu Harisovi kadrovi...“

Odem li uvenut cu ...
Ostanem li poludjet cu....
E Tito brate sto nisi zivio makar jos 500 godina...
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

spongebob :
Hoce da zadovolji svoju sujetu
mostarac :
Kratko i jasno - HARIS SILAJDZIC - KRIMINALAC I PSIHICKI BOLESNIK
drug_clan :
Dovoljno je pogledati ko mu je u stranci i sta ta stranka radi, da bude jasno ko je Harkan.
stitch_ :
....ili interesdzija i lopov. Nosi govna napolje.
plavi9 :
Da je podjeli..raskomada..usitni..koliko se zalagao zato je na ovome stepenu...
daduli_sa :
Jedan ogomni lezihljebovic koji dobro uvijek zna gdje mu je guzica
bornheim :
On nije izdajnik vec kratkovidna budala.
Jasho :
Haris je potrošena roba i mjesto mu je na otpadu!
Savjet Evrope :
28. For many observers however, it was obvious from day one that the parties treated the whole process as a power game3. Parties from Republika Srpska (RS) entered the negotiations under condition that Bosnia's division into entities would not be on the table, nor would the "entity voting system" in the House of Representatives be discussed -- even though these two aspects of Bosnia's post-war set-up had been identified by most independent observers as among Dayton's key deficiencies.

29. It is this voting system, the insistence on it and its political implications, which is to blame for the failure of the constitutional initiative, not a handful of individual representatives who voted against the proposal.

30. The entity voting system consists of decision-making procedures in Bosnia's state-level parliament whereby all decisions need to be taken by a majority that includes one-third of the delegates from each entity. According to many expert opinions, most notably those issued by the Venice Commission, this protection against majority rule by the largest ethnic group is redundant since all decisions need to be approved anyway by the upper chamber of parliament, which can block any decision that threatens the national interest of one people.

31. Parties from RS insisted on keeping this system for purely political purposes – this mechanism has ensured that nothing can be done in Bosnia without the explicit approval from the RS.
Nezavisne Novine :
BANJA LUKA - Predsjednik i premijer RS Dragan Čavić i Milorad Dodik saopštili su juče da iznenadno uvršteni prijedlog rezolucije Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, o kojem će se raspravljati danas u Strazburu, predstavlja izlobirani i naručeni dokument poguban za stabilnost i budućnost BiH.
Mozda je slucajnost to da se Svarc Siling u toku donosenja ove rezolucije nalazi u posjeti Evropskoj Zajednici. Ali imajuci u vidu njegovo ratno poznanstvo sa Silajdzicem, svasta je moguce, pa i dogovor da jedan odbije amandmane a da drugi to iskoristi "kako treba".

Naravno, nece se doci do racionalnih zakljucaka sve dok nasi komentari degradiraju kvalitet ovog foruma. A to je steta, ne zato sto je ovaj forum nekom bitan, nego zato sto ovakvi forumi cesto oslikavaju generalno stanje drustva.
Uh

Post by Uh »

grep wrote:
daytonskog Ustava.
Providno zar ne...

Treba nam jedan bogat, sposoban da petlja i da zna pricat hengleski.Haretov rezime se ubio za presjednika danasnje BiH. :D

:D :-D Ovo HENGLESKI mi je zvučalo tako smješno još se valjam po podu.

Dođe mi ko BOSANSKI HENGLESKI :D :D \

....JOJ JARANE NE MOGU OD SMJEHA VIŠE PISAT.

Vidio sam nesto slično i na Pink(H) te(H)leviziji,,,, učimo Bosanski dodavanjem slova H
clan2

Post by clan2 »

Mozda je slucajnost to da se Svarc Siling u toku donosenja ove rezolucije nalazi u posjeti Evropskoj Zajednici. Ali imajuci u vidu njegovo ratno poznanstvo sa Silajdzicem, svasta je moguce, pa i dogovor da jedan odbije amandmane a da drugi to iskoristi "kako treba".

Naravno, nece se doci do racionalnih zakljucaka sve dok nasi komentari degradiraju kvalitet ovog foruma. A to je steta, ne zato sto je ovaj forum nekom bitan, nego zato sto ovakvi forumi cesto oslikavaju generalno stanje drustva.

Jel to Jastrijebe places, vjere ti?
(..........degradiraju kvalitet ovog foruma... propade ti plan, jazuk!!!) :lol: :lol: :lol:
A_I_

Post by A_I_ »

Jastreb35 wrote: Savjet Evrope :
28. For many observers however, it was obvious from day one that the parties treated the whole process as a power game3. Parties from Republika Srpska (RS) entered the negotiations under condition that Bosnia's division into entities would not be on the table, nor would the "entity voting system" in the House of Representatives be discussed -- even though these two aspects of Bosnia's post-war set-up had been identified by most independent observers as among Dayton's key deficiencies.

29. It is this voting system, the insistence on it and its political implications, which is to blame for the failure of the constitutional initiative, not a handful of individual representatives who voted against the proposal.

30. The entity voting system consists of decision-making procedures in Bosnia's state-level parliament whereby all decisions need to be taken by a majority that includes one-third of the delegates from each entity. According to many expert opinions, most notably those issued by the Venice Commission, this protection against majority rule by the largest ethnic group is redundant since all decisions need to be approved anyway by the upper chamber of parliament, which can block any decision that threatens the national interest of one people.

31. Parties from RS insisted on keeping this system for purely political purposes – this mechanism has ensured that nothing can be done in Bosnia without the explicit approval from the RS.
Nezavisne Novine :
BANJA LUKA - Predsjednik i premijer RS Dragan Čavić i Milorad Dodik saopštili su juče da iznenadno uvršteni prijedlog rezolucije Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, o kojem će se raspravljati danas u Strazburu, predstavlja izlobirani i naručeni dokument poguban za stabilnost i budućnost BiH.

i sta, ti sad imas pretpostavku kako je mozda rijec o zavjeri da silajdzic odbije jedine realno ostvarive ustavne promjene, kako bi siling&eu NAMETNULI ili sta vec temeljne promjene ustava USPRKOS tome sto rs to nikad nece prihvatiti ?????????????????

zavjera protiv rs-a ???

malo se spusti na zemlju!
kako ce to ohr i eu nametnuti promjenu glasanja u parlamentu ako ovi iz rs-a to ni za zivu glavu nece prihvatiti?
odavno vec imam utisak kako naginjes ka SzagraBIH cija se verzija dogacaja oko ustavnih promjena svodi manje-vise na:

-rs-u su amandmani odgovarali jer bi se samo ojacala rs a oslabila bih
-sda&sdp su izdajnici-saucesnici u tom naumu sds-a,snsd-a itd. iz rs-a
-MZ je isla na podjelu bih...

a sad obrati paznju na gore citirani clan 28. - on govori upravo u prilog metodi "malim koracima naprijed" umjesto silajdzicevoj metodi "sve ili nista" !!!
da su sda&sdp zagovarali metodu "sve ili nista" pregovora NE BI NI BILO!

otpocetka se sirila prica kako je u pitanju zavjera protiv bih i kako do II dijela ustavnih promjena ne bi ni doslo itd itd.
-----------
sve sto se dosad desilo upucuje me na zakljucak kako:
1. silajdzic&co su previse htjeli i vec kroz stavove o ustavnim promjenama poceli s predizbornom kampanjom
2. rs je jedva natjeran i na onakve promjene tako da bi silajdziceve dozivjele totalni fijasko
3. mz nije ni u kakvoj zavjeri protiv ustavnosti bih
4. nakon silajdziceve hajke s ciljem ukidanja rs-a i propadanja reformi rs se vratio na stari put radikalizacije i poceo s predizbornom kampanjom

i da zakljucim: trebalo je ici s ovim prijedlogom reformi i PROBITI LED a u drugom krugu ukljuciti izmjenu glasanja i eventualno ukidanje entiteta - tu bi mz mogla i nametnuti promjene a ovako ce ocito morati nametati i u ponovljenom prvom krugu a s drugim ko ce nati sta i kada ce biti. sve to samo pogorsava situaciju u bih pogorsavaju se perpucavanja, polarizuju strane, GUBI SE VRIJEME itd.
dzanum

Post by dzanum »

GUBI SE VRIJEME
ovo je kljucno :x

nema bih vremena da se nateze sama sa sobom i drugima, nemaju mladi vremena da cekaju, niko nema vremena

proslo je 10 godina od rata....

sve i da se sutra ukinu entiteti - sta bi to rijesilo?
boric

Post by boric »

A_I_ wrote:
Jastreb35 wrote: Savjet Evrope :

Nezavisne Novine :

i sta, ti sad imas pretpostavku kako je mozda rijec o zavjeri da silajdzic odbije jedine realno ostvarive ustavne promjene, kako bi siling&eu NAMETNULI ili sta vec temeljne promjene ustava USPRKOS tome sto rs to nikad nece prihvatiti ?????????????????

zavjera protiv rs-a ???

malo se spusti na zemlju!
kako ce to ohr i eu nametnuti promjenu glasanja u parlamentu ako ovi iz rs-a to ni za zivu glavu nece prihvatiti?
odavno vec imam utisak kako naginjes ka SzagraBIH cija se verzija dogacaja oko ustavnih promjena svodi manje-vise na:

-rs-u su amandmani odgovarali jer bi se samo ojacala rs a oslabila bih
-sda&sdp su izdajnici-saucesnici u tom naumu sds-a,snsd-a itd. iz rs-a
-MZ je isla na podjelu bih...

a sad obrati paznju na gore citirani clan 28. - on govori upravo u prilog metodi "malim koracima naprijed" umjesto silajdzicevoj metodi "sve ili nista" !!!
da su sda&sdp zagovarali metodu "sve ili nista" pregovora NE BI NI BILO!

otpocetka se sirila prica kako je u pitanju zavjera protiv bih i kako do II dijela ustavnih promjena ne bi ni doslo itd itd.
-----------
sve sto se dosad desilo upucuje me na zakljucak kako:
1. silajdzic&co su previse htjeli i vec kroz stavove o ustavnim promjenama poceli s predizbornom kampanjom
2. rs je jedva natjeran i na onakve promjene tako da bi silajdziceve dozivjele totalni fijasko
3. mz nije ni u kakvoj zavjeri protiv ustavnosti bih
4. nakon silajdziceve hajke s ciljem ukidanja rs-a i propadanja reformi rs se vratio na stari put radikalizacije i poceo s predizbornom kampanjom

i da zakljucim: trebalo je ici s ovim prijedlogom reformi i PROBITI LED a u drugom krugu ukljuciti izmjenu glasanja i eventualno ukidanje entiteta - tu bi mz mogla i nametnuti promjene a ovako ce ocito morati nametati i u ponovljenom prvom krugu a s drugim ko ce nati sta i kada ce biti. sve to samo pogorsava situaciju u bih pogorsavaju se perpucavanja, polarizuju strane, GUBI SE VRIJEME itd.
kako ces nesto ukinuti ako si ga prethodno ojacao i nebi bilo drugog kruga ustavnih reformi.to su pricice za malu djecicu..patrioti su bili svjesni zamke koju im je postavila MZ a podrzali je izdajnicka SDA-SDP u dogovoru sa SDS-om i SNSD Miljorada Dodika.

NO PASSARAN!!!!!

IZDAJNICI
A_I_

Post by A_I_ »

boric wrote: kako ces nesto ukinuti ako si ga prethodno ojacao i nebi bilo drugog kruga ustavnih reformi.to su pricice za malu djecicu..patrioti su bili svjesni zamke koju im je postavila MZ a podrzali je izdajnicka SDA-SDP u dogovoru sa SDS-om i SNSD Miljorada Dodika.

NO PASSARAN!!!!!

IZDAJNICI
djes' keyboard-warriore :lol: :D :-)
nek si i ti dao "patriotski" doprinos :-)
Slavko Klisura

Post by Slavko Klisura »

Izvinite , ali mi treba pomoć .
Ko je molim vas , Haris Silajdžić ? Neki političar ili tako nešto...
zzzzz

Post by zzzzz »

Cinjenica je da ce se o ovom raspravljati na Parlamentarnoj skupstini Vijeca Evrope svidjalo se to ovim kriticarima ili ne.....

Eh sad sto se iz R Sportske oglasavaju zajednicki Cavic i Dodik dok se kod nas i dalje sve koristi u politicke svrhe i podrzava samo ako ide u korist "svoje" partije, to je druga stvar.

Cini mi se da bi pojedini SDP-ovci odbili i ukidanje entiteta, ulazak u EU, trostruki BNP ili bilo sta, samo ako izvjesni Haris Silajdzic ima ikakve veze s tim. Zalosno, postali ste pateticni u tom silnom pljuvanju po SBiH.

Prije svega kontraproduktivni ste za svoju partiju jer ako je covjek i imao namjeru glasati za SDP, nakon ove antikampanje stvori se kontraefekat i prosto ti se pocne povracati na blacenje svega sto ne dolazi od evlija iz SDP-a
dizZaster

Post by dizZaster »

Slavko Klisura wrote:Izvinite , ali mi treba pomoć .
kratka biografija

Haris Silajdžić, je bosanskohercegovački političar. Rođen 1. oktobra 1945. godine u Brezi sin Hadži Hafiza Kamila efendije Silajdžića. Doktor je historijskih nauka a radi kao profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i drži predavanja na univerzitetima širom svijeta. Obavljao je dužnost ministra vanjskih poslova u Vladi R BiH (1990-93.), bio Premijer Vlade R BiH (1993.-95.). Bio je premijer Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini. Uz rahmetli predsjednika Izetbegovića, podnio je najveći teret ratnog liderstva napadnute i dobrim dijelom okupirane države.

Od 1997. god. kao i obavljao je dužnost dopredsjednika Vijeća ministara BiH. Izabran je za profesora na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1996. i na Cornell University Ithaca, u New Yorku - 1998. Važi za velikog bh. patriotu i intelektualca. Uživa značajan ugled u međunarodnim krugovima, a pogotovo u nekadašnjoj američkoj administraciji pod rukovodstvom demokrata. Govori nekoliko jezika. Osnivač je Stranke za Bosnu i Hercegovinu.

Fakultet arapskog jezika i islamistike završio je u Bengaziju, magistrirao je i doktorirao u Prištini. Nikada nije bio član Saveza komunista, ali jeste Stranke demokratske akcije. Oženjen je i ima sina: Mirzi je 21 godina i živi i školuje se u Istanbulu. :D :D
A_I_

Post by A_I_ »

Slavko Klisura wrote:Izvinite , ali mi treba pomoć .
u kratkim crtama:

-'profesionalni' politikaner pardon politicar
-svojevremeni zagovarac fildzan drzavice tj. dzamahirije i bivsi sda-ovac
-miljenik sirokih lakovjernih masa
-kratkovidnoscu/nekompetentnoscu i pohlepom zeljezaru zenica s.ebao kao i odigrao ulogu u prodaji/pljacki tuzlanske banke ljubljanskoj (koja bi btw da imamo pameti bila sprijecena uopste da posluje u bih sve dok ne izmiri stotine hiljada duga opljackanim stedisama u koje i sam spadam s,prema drugim opljackanim, simbolicnih 1.000km)
...

mada ne sumnjam da ce se naci simpatizeri "patriote" koji ce ga obasuti komplimentima...
Post Reply