pa hajmo konkretnije pitanje... muslimanima je strogo zabranjena kamata a danas svaka marka u sebi ima bar 0,001% kamate jer je cijeli monetarni sistem zasnovan na kamati, pa kako onda muslimani mogu koristiti novac?Alfons Kauders wrote:Ja bas i nisam ateista, ali nisam ni vjernik. Ne vjerujem u organiziranu religiju, a pojma nemam da li ima Boga.MUNAFIK wrote:hahaha sve dezurni ateisti (manji ili veci) daju odgovor na iskljucivo vjersko pitanje koje je postavljeno za norme i pravila ISLAMA. Na sa-x nusta novo
![]()
Ja ne mogu da vjerujem da u 21 stoljecu jos uvjek ima tako neobrazovanih ljudi pa ne znaju (pa se valjda radi toga cude) da je u Islamu zabranjen alkohol (pit,prodavat, kupovat, proizvodit, servirat itd...) da je zabranjena svinjetina itd... dajete ljudi obrazujte se vec jednom i naucite nesto o Islamu, ipak sve vise i vise vasih komsija zivi po njegovim normama...
Ja ne znam da li je zabrana za svinjetinu identicna kao i ona za alkohol (gdje je ucestvovanje u bilo kojem priocesu od proizvodnje pa do potrosnje zabranjeno), ali generalno pravilo je ako nema drugi posao onda radi taj koji ima, dok se ne nadje nesto bolje i prihvatljivije.
Elem, ja sam na prosloj stranici postavio par pitanja na koja bi rado volio da cujem tvoj odgovor. Ok, alkohol i svinja su zabranjeni, ne smije se konzumirati, trgovati, ne smije se pomagati nekome da se konzumira ili omogucavati konzumiranje itd... Ali kako onda prakticno skontati dokle seze ta zabrana? Je li onda npr. zabranjeno i kupovati u prodavnicama koje nude tu robu, jer se bave distribucijom zabranjenog i kupovinom bilo cega im se pomaze?
Ako jeste, onda je jedini nacin da osoba ne krsi svoja vjerska ubjedjenja da zivi u drustvu gdje uopste nema alkohola, svinjetine i svega ostalog sto je zabranjeno. Austrija se ne cini kao bas dobar izbor, ni Bosna...
Moraju jer nema drugog, kada bude drugi onda ce ovaj biti haram...
svaki musliman bi volio da ne kupuje u prodavnicama koje prodaju alkohol, kao ni da sjedi i pije kafu u kafani gdje se pije alkohol (mnogi i paze da sto manje posjecuju takve kafane i prodavnice) ali tu je izbor znatno manji i zabrane nisu toliko direktne kao sto su zabrane (proizvodnje, prodaje, konzumiranja, kupovine, serviranja itd...) ali ovo nema veze sa pitanjem, o npr prodaji alkohola, za to je jasno to je ZBARANJENO KAO I NJEGOVO KONZUMIRANJE. Mi mozemo filoziforat dokle to ide, ali otisli smo daleko od sustine i one izricite zabrane, a prije svega trebaju se postovat izricite zabrane pa onda dalje...
Zato danas muslimani razvijaju Ekonomiju zasnovanu na islamskim principima, zato postoji sve veci broj kafica i restorana bez alkohola (sirom svijeta) zato se polahko formira monetarni sistem bez kamate, zato se otvaraju prodavnice i cetri bez alkohola itd... Ostavljeno je svakome sa njegovu slobodnu volju da procjeni kada je opravdano da radi u prodavnicama gdje se prodaje alkohol a kada ne, kao i u svemu drugom... I naravno uvjek opravdana potreba covjeka ponistava njegov haram i u svemu se moze naci balans...