HAPKIDO

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Tomahawk11, Charuga

Post Reply
User avatar
loodiak
Posts: 13
Joined: 18/12/2003 00:00

#1 HAPKIDO

Post by loodiak »

Hapkido je borilačka vještina porijeklom iz Koreje. U prevodu Hapkido znači "način koordinirane snage". Hapkido je put fizičke i mentalne koordinacije. Svaka kretnja zahtijeva koordinaciju uma i tijela te redovno vježbanje da bi se održala ta koordinacija.

Hapkido koristi široku lepezu napada i odbrana. Njegovi udarci rukama i nogama čine ga da liči na taekwondo ili karate. Poluge na zglobove čine ga sličnim aikidu. Mnoge tehnike bacanja čine ga sličnim judu. Zahvati hvatanja i izvlačenja čine se sličnim ju jutsuu. Tradicionalne tehnike oružjem čine ga sličnim kobudu. Hapkido sadrži sve te tehnike u jednoj vještini pa ga to čini samoobrambenom borilačkom vještinom .

Tehnike koje se vježbaju u hapkidou sadrže:

Poluge na zglobove
Bacanja
Hvatanje nogu
Gušenja
Čišćenja i rušenja
Udarce nogama i rukama
Kružne blokove
Pritiske na bolne točke i uhvate za kožu
Padove
Meditaciju
Tehnike s tradicionalnim oružjem

Glavne Hapkido tehnike su podijeljene na:

1. goloruk protiv golorukog

2. goloruk protiv naoružanog

3. naoružan protiv naoružanog

Svaka kategorija je razdijeljena u napadačke i obrambene tehnike. Tehnike koje se izvode iz različitih situacija – stojeći, sjedeći, u skoku i ležeći. Kombinacije spomenutih tehnika sačinjavaju zaokruženi sistem samoodbrane koji pripremaju za svaku situaciju.

Vježbajući Hapkido dobit ćete više od same sposobnosti samoodbrane. Postoje mnoge pozitivne nuspojave. Najvažnija je dobro zdravlje koje se postiže redovnim treningom i vježbama, te disciplina i usredotočavanje, potrebne da bi se ovladalo tehnikama Hapkidoa služi korisno i izvan dvorane u svakodnevnom životu.

Hapkido klub ''Novi Grad'' Sarajevo ima facebook grupu :
http://www.facebook.com/groups/303712352999844/
Post Reply