Hanini vegetarijanski recepti

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
mačak u čizmama

Post by mačak u čizmama »

sprava za rendanje-rende :)
mačak u čizmama

Post by mačak u čizmama »

...i ne kaže se naerende kora
nego narende kora :)
Pooll

Post by Pooll »

ja kazem herende :D
stella_k

Post by stella_k »

mačak u čizmama wrote:...i ne kaže se naerende kora
nego narende kora :)
I da dopunim svoje: i priglavki naizvrat :-)
FIKUS2

Post by FIKUS2 »

danas wrote:FALAFEL

sastojci

* oko pola kile (2 velike konzerve) garbanzo beans (leblebije)
* 1 veliki zuti luk, isjeckan (a moze i veci svezanj mladog luka, isjeckan)
* 2 cesnja bijelog luka, isjeckana (moze i vise ako volite bijeli luk)
* 1/2 solje isjeckanih listova peperminta i persuna
* 1 vece jaje
* zacini: kasicica korijandera i kasicica kumina; soli i bibera po ukusu; ako volite, moze i malo vegete

leblebije procijediti od vode iz konzerve, dobro izgnjeciti ili propasirati u blenderu. dodati sve ostale sastojke, i dobro izmijesati kao kad se prave fasirane snicle. oblikovati kao cufteta osrednje velicine i ostaviti malo da se stegne u frizideru (sat-dva). prziti na vrelom maslinovom ulju dok falafeli ne postanu zlataste boje i hrskavi.

sluziti u pita hljebu ili lepinji, sa salatom, paradajzom, svjezim mladim lukom, krastavicama, malinama... i obavezno preliti falafele sa dzadzikom (sos od jogurta, svjezeg limuna, sitno isjeckanog mladog luka, krastavica, i persuna).

mogu samo najtoplije preporuciti, sam sam vec pravio :) leblebije imaju da se kupe na carsiji, tacnije kod sebilja u ... ma znate vec gdje :) ako se leblebije svjeze kupe treba ih dugo (preko noci) u vodu uvaliti da malo smeksaju :)
danas

Post by danas »

FIKUS2 wrote:

sastojci

* 1 vece jaje
* zacini: kasicica korijandera i kasicica kumina; soli i bibera po ukusu; ako volite, moze i malo vegete

leblebije procijediti od vode iz konzerve, dobro izgnjeciti ili propasirati u blenderu. dodati sve ostale sastojke, i dobro izmijesati kao kad se prave fasirane snicle. oblikovati kao cufteta osrednje velicine i ostaviti malo da se stegne u frizideru (sat-dva). prziti na vrelom maslinovom ulju dok falafeli ne postanu zlataste boje i hrskavi.

sluziti u pita hljebu ili lepinji, sa salatom, paradajzom, svjezim mladim lukom, krastavicama, malinama... i obavezno preliti falafele sa dzadzikom (sos od jogurta, svjezeg limuna, sitno isjeckanog mladog luka, krastavica, i persuna).

mogu samo najtoplije preporuciti, sam sam vec pravio :) leblebije imaju da se kupe na carsiji, tacnije kod sebilja u ... ma znate vec gdje :) ako se leblebije svjeze kupe treba ih dugo (preko noci) u vodu uvaliti da malo smeksaju :)
:kravata: :kravata: :kravata: :kravata:
Pooll

Post by Pooll »

FIKUS2 wrote:

sastojci

* 1 vece jaje

Uuuu... kako mi je ovo promaklo... zvuci supeeerrr ;) :thumbup:
hananah

Post by hananah »

falafel je super sa humusom :) recept za humus je na jednoj od prvih stranica :)
nevjerovatno je kako leblebije dobivaju drugaciji okus kad se spremaju sa drugacijim zacinima :)
penda

Post by penda »

ima li iko ideju sta da napravim od crvenog graha-konzervirani-nesto novo i drugacije...hvala
zlata

Post by zlata »

"Latino Grah"

Ako imas crveni grah iz konzerve...onda...'vako

izprzi isickani luk i cesnjak...na maslinovom ulju

Ubaci taj grah iz konzerve

dodaj vode

Svjeze samlivenog bibera

Soli po ukusu

vrlo malko octa (obicnog-ne vinskog)

Malo samlivenog kima

Malko isickanog korijandera ili persuna

Ovaj grah nije voden...i jede se kao prilog. Idealno sa malo rize, salate, i przenim jajima ili malom kajganom (za vegeterijance). Inace grah prespes preko rize...ili onako gust...metnes na tanjur uz rizu.
penda

Post by penda »

hvala...probano....brzo i fino za promjeniti....
Pooll

Post by Pooll »

A da mi nekad uprilicimo forumsko grupno kuhanje pa da se fino najeDemo svi skupa :P
stella_k

Post by stella_k »

Pooll wrote:A da mi nekad uprilicimo forumsko grupno kuhanje pa da se fino najeDemo svi skupa :P
Pik ja degustator :lol:
hananah

Post by hananah »

ideja je super mozeeeeeeeeee :) samo veg hranu kuhamo i super dogovorimo se ovih dana otvaram posebnu temu za to vazi :)
uostalom dogovorimo ono kad se vidimo :) svi veg. su pozvani :) pa super prilika za dogovor :)
Bumbar

Post by Bumbar »

hananah wrote:ideja je super mozeeeeeeeeee :) samo veg hranu kuhamo i super dogovorimo se ovih dana otvaram posebnu temu za to vazi :)
uostalom dogovorimo ono kad se vidimo :) svi veg. su pozvani :) pa super prilika za dogovor :)
super ideja...posto vas necu vidjeti veceras a niti u subotu (sve su sanse :roll: riknuo mi je komp izgleda pa sve moram ponovno pisati :( :x ) meni javite pm-om :)
penda

Post by penda »

Hani, ti si fakat zena od akcije-nije mi jasno sto se onaj T necka :shock: -uglavnom ja sam za, Stella nek degustira( obavezno ono njeno mmmmmmm :-) ) ja cu da kuham drage volje....javnite mi kad bude...
debela

Post by debela »

a da vi otvorite kakav restorancic uz obaveznu dostavu. mi, kancelarijski misevi, cemo pocrkati od sendvica, pita i slicne hrane :cry:
Bumbar

Post by Bumbar »

debela wrote:a da vi otvorite kakav restorancic uz obaveznu dostavu. mi, kancelarijski misevi, cemo pocrkati od sendvica, pita i slicne hrane :cry:
hananah vidis ideje :-) :) :)
hananah

Post by hananah »

ma ideje su odlicne, vrijedi se o tome dogovoriti, uglavnom ja sam za neko skupljanje pa da zajedno kuhamo i poslije zajedno hapamo, i nevegeterijanci su dobro dosli da pomognu u sjeckanju i poslije u gozbi :)
Bumbar

Post by Bumbar »

hananah wrote:ma ideje su odlicne, vrijedi se o tome dogovoriti, uglavnom ja sam za neko skupljanje pa da zajedno kuhamo i poslije zajedno hapamo, i nevegeterijanci su dobro dosli da pomognu u sjeckanju i poslije u gozbi :)
samo sto bi nam pogolema kuhinja trebala...a mozda i ne... :D
Pooll

Post by Pooll »

Golema, golema... :D :D :D :D

Pik tito ja pravim onu svoju poznatu francusku cokoladnu tortu sa orasima ;) :D Orgazmicna je :D
pitt

Post by pitt »

Pooll wrote:Golema, golema... :D :D :D :D

Pik tito ja pravim onu svoju poznatu francusku cokoladnu tortu sa orasima ;) :D Orgazmicna je :D
Stevo is back! :D:D:D Posalji fedexom :D:D:D
Pooll

Post by Pooll »

svakako... :P
Bumbar

Post by Bumbar »

Pooll wrote:Golema, golema... :D :D :D :D

:D samo poreci kasnije :lol:
danas

Post by danas »

evo brzi recept za cileansku tikvu...

treba ona butternut squash (sliku sam vec bila okacila na jednom od ranijih postova) -- oljustena i isjecena na kockice. tikvu treba prvo skuhati (ali se time gubi dosta vitamina) pa je bolje isjeckati na male kockice, staviti u vecu posudu, doliti malo vode, prekriti posudu onom tankom providnom folijom i skuhati tako u mikrovalnoj. tikva je skuhana kad omeksa i kad se moze zgnjeciti viljuskom.

dok se ova tikva kuha, na maslinovom ulju izdinstati veliki crni luk (isjeckan na kockice), dodati 2-3 cesnja bijelog luka takodje isjeckanog. posoliti i pobiberiti po ukusu, i onda dodati po kasicicu cilea, korijandera i kumina; sve promijesati da se zacini pomijesaju sa lukom i proprze. na to dodati isjeckane na kockice jednu zelenu i jednu crvenu papriku, pa proprziti. dodati i solju-dvije kukuruza (ili svjezeg ili smrznutog, svejedno je). kad se sve to isprzilo i tikva se skuhala, ispasirati tikvu da dobijes pire; umijesati smjesu od luka i paprika i kukuruza, i dodati 2-3 jajeta. sve pomijesati dobro. izliti u puterom podmazanu vecu vatrostalnu posudu, i peci na srednje visokoj vatri, dok se smjesa ne stegne. pred kraj, dodati naribanog zutog sira na vrh, pa zapeci jos malo da se sir istopi. eto. :)
Post Reply