Hajmo dati krv!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
HelaS

#901 Re: Hajmo dati krv!

Post by HelaS »

mayab wrote: 26/06/2025 06:16 bio u ponedjeljak na darivanju, imao vremena , a svakako proteklo 3 mjeseca od posljednjeg , kad ono , iznenađenje i to duplo,
besplatna karta za jednu vožnju žičarom ,
i još poklon od OLX-a , 500 bodova kredita , što je vrijednost 50 KM
:thumbup:
Kad ljekari u bolnicama u BiH rade transfuzije krvi pacijentima, na njihovom računu nakon liječenja je li prikazana ta krv, njena vrijednost?
banjaluka078

#902 Re: Hajmo dati krv!

Post by banjaluka078 »

HelaS wrote: 03/07/2025 00:04
Kad ljekari u bolnicama u BiH rade transfuzije krvi pacijentima, na njihovom računu nakon liječenja je li prikazana ta krv, njena vrijednost?
Na cjenovniku UKC u BL je prikazana različita cijena za davanje tranfuzije (11-40 KM) u zavisnosti od odjela, ali ne znam da li se cijena odnosi na samu uslugu davanja i materijal ili i krv.

https://www.kc-bl.com/lat/docs/UKCRS/Cj ... k25Maj.pdf
HelaS

#903 Re: Hajmo dati krv!

Post by HelaS »

banjaluka078 wrote: 04/07/2025 08:48
HelaS wrote: 03/07/2025 00:04
Na cjenovniku UKC u BL je prikazana različita cijena za davanje tranfuzije (11-40 KM) u zavisnosti od odjela, ali ne znam da li se cijena odnosi na samu uslugu davanja i materijal ili i krv.

https://www.kc-bl.com/lat/docs/UKCRS/Cj ... k25Maj.pdf
Vjerovatno pišem besmislice u svom razmišljanju da bi briga društva o životima ljudi trebala biti besplatna za te ljude, pojedinačno, da bi društvo - zajednica ljudi na određenom području, trebali solidarno finansirati ljudsko zdravlje. Pišem ovo u kontekstu dobrovoljnog davanja krvi za potrebe drugih ljudi, za njihove živote. Bio je ovdje @Dr.Gog koji je snažno tvrdio da se donirana krv ne naplaćuje, a vidio sam nekoliko puta onaj izvještaj sa blagajne KCUS o cijeni transfuzije. Detalje ne znam, možda je ovako kako ti nagovještavaš, da se plaća samo usluga transfuzje i oprema, da je krv besplatna.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#904 Re: Hajmo dati krv!

Post by dr.gog »

HelaS wrote: 04/07/2025 09:02
Vjerovatno pišem besmislice u svom razmišljanju da bi briga društva o životima ljudi trebala biti besplatna za te ljude, pojedinačno, da bi društvo - zajednica ljudi na određenom području, trebali solidarno finansirati ljudsko zdravlje. Pišem ovo u kontekstu dobrovoljnog davanja krvi za potrebe drugih ljudi, za njihove živote. Bio je ovdje @Dr.Gog koji je snažno tvrdio da se donirana krv ne naplaćuje, a vidio sam nekoliko puta onaj izvještaj sa blagajne KCUS o cijeni transfuzije. Detalje ne znam, možda je ovako kako ti nagovještavaš, da se plaća samo usluga transfuzje i oprema, da je krv besplatna.
Apsolutno ste u pravu. Meni je jako stalo da određene stvari, kao što je respekt prema darivalaštvu krvi, budu način razmišljanja. Svakako da bi darivaoci trebali imati još više privilegija u vezi sa zdravstvenim uslugama, ali i građanskih povlastica praktične naravi.

Postoje već poznati običaji kao što je besplatan parking za osobe koje su darovale 10+ puta, a što zagrepčanima npr. omogućava Gradska uprava grada Zagreba, na osnovu inicijative pokojnog gradonačelnika Milana Bandića. Moja procjena je da to, kod nas, ne bi opteretilo budžet Grada Sarajeva ili Kantona Sarajevo, pa čak ni jedne opštine, jer se u suštini ljudi time rijetko i koriste- za obavljanje sitnih obaveza. Volio bih da se ta potreba prepozna od strane političkih funkcionera Gradskog vijeća npr., a ne sumnjam da bi Transfuzija mogla brzo odgovoriti u praktičnom smislu.

Fakt: Krv se ne plaća. To znači da nijedan darivalac , niti pacijent , dobijaju novac odn. plaćaju samu darovanu krv. Također, Zavod za svaku dozu obavi komplet analiza na 4 zarazne bolesti najsavremenijom metodom, uz obaveznu kontrolu krvne grupe i Rh faktora, te specijalne analize za dodatno usklađivanje. Krv se potom šalje ovlaštenoj klinici na prethodno dostavljeni zahtjev u najkraćem mogućem roku bez odlaganja.
Cijenu koju možete vidjeti na računima bolnice sačinjava trošak primjene krvne terapije na klinici KCUS, tj. sav ljekarski i rad tehničara koji je vezan za samu primjenu krvi, te naknadne kontrole vezane uz efekat aplicirane krvi.

Transfuziologija, naravno, ima velike troškove zbog izrazito skupih reagensa i stalnog održavanja vrlo složene opreme. Ta sredstva obezbjeđuje Vlada FBiH i Kanton Sarajevo, mada sve tehničke detalje ne znam- uglavnom je sve javno dostupno kroz Zakon o krvi i krvnim pripravcima FBiH po kojem mi radimo.

Mali primjer: Samo jedan komplet vrećica za krv najviše kvalitete, za jedno darivanje , košta oko 50 KM, a komplet za darivanje trombocita ( koje poznajete kao darivanje "od sat vremena") košta oko 1.000 KM bez analiza. Taj trošak nećete vidjeti na nečijem računu , kao ni trošak transfuzioloških reagensa. Dakle, sve što neko plaća tokom boravka u bolnici je iznos koji određuje KCUS ili Opća bolnica.
HelaS

#905 Re: Hajmo dati krv!

Post by HelaS »

dr.gog wrote: 17/07/2025 16:43
HelaS wrote: 04/07/2025 09:02
Apsolutno ste u pravu. Meni je jako stalo da određene stvari, kao što je respekt prema darivalaštvu krvi, budu način razmišljanja. Svakako da bi darivaoci trebali imati još više privilegija u vezi sa zdravstvenim uslugama, ali i građanskih povlastica praktične naravi.

Postoje već poznati običaji kao što je besplatan parking za osobe koje su darovale 10+ puta, a što zagrepčanima npr. omogućava Gradska uprava grada Zagreba, na osnovu inicijative pokojnog gradonačelnika Milana Bandića. Moja procjena je da to, kod nas, ne bi opteretilo budžet Grada Sarajeva ili Kantona Sarajevo, pa čak ni jedne opštine, jer se u suštini ljudi time rijetko i koriste- za obavljanje sitnih obaveza. Volio bih da se ta potreba prepozna od strane političkih funkcionera Gradskog vijeća npr., a ne sumnjam da bi Transfuzija mogla brzo odgovoriti u praktičnom smislu.

Fakt: Krv se ne plaća. To znači da nijedan darivalac , niti pacijent , dobijaju novac odn. plaćaju samu darovanu krv. Također, Zavod za svaku dozu obavi komplet analiza na 4 zarazne bolesti najsavremenijom metodom, uz obaveznu kontrolu krvne grupe i Rh faktora, te specijalne analize za dodatno usklađivanje. Krv se potom šalje ovlaštenoj klinici na prethodno dostavljeni zahtjev u najkraćem mogućem roku bez odlaganja.
Cijenu koju možete vidjeti na računima bolnice sačinjava trošak primjene krvne terapije na klinici KCUS, tj. sav ljekarski i rad tehničara koji je vezan za samu primjenu krvi, te naknadne kontrole vezane uz efekat aplicirane krvi.

Transfuziologija, naravno, ima velike troškove zbog izrazito skupih reagensa i stalnog održavanja vrlo složene opreme. Ta sredstva obezbjeđuje Vlada FBiH i Kanton Sarajevo, mada sve tehničke detalje ne znam- uglavnom je sve javno dostupno kroz Zakon o krvi i krvnim pripravcima FBiH po kojem mi radimo.

Mali primjer: Samo jedan komplet vrećica za krv najviše kvalitete, za jedno darivanje , košta oko 50 KM, a komplet za darivanje trombocita ( koje poznajete kao darivanje "od sat vremena") košta oko 1.000 KM bez analiza. Taj trošak nećete vidjeti na nečijem računu , kao ni trošak transfuzioloških reagensa. Dakle, sve što neko plaća tokom boravka u bolnici je iznos koji određuje KCUS ili Opća bolnica.
EXTRA! :thumbup: Hvala na preciznom odgovoru.

Ne želim nikakvu naknadu, ni materijalnu ni finansijsku, ako darujem svoju krv drugom čovjeku. Niti želim da je neko komercijalizira. Ako je moja krv bez naplate spram pacijenta, davat ću je dok god mogu, ne treba mi plaćati za ljudskost.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#906 Re: Hajmo dati krv!

Post by konektovan »

Ja neki dan dao krv,..ja ljepote majko moja. Nisam od prosle godine davao, tacno od juna..zbog zdravstvenih problema. Inace dajem 2 puta godisnje krv minimalno.
Kod nasih ljudi je nazalost jos uvijek, niska svijest o darivanju krvi..i na tome se treba raditi maksimalno, koliko uslovi dozvoljavaju..od mobilnih punktova, reklama...
HelaS

#907 Re: Hajmo dati krv!

Post by HelaS »

konektovan wrote: 17/07/2025 17:45 Ja neki dan dao krv,..ja ljepote majko moja. Nisam od prosle godine davao, tacno od juna..zbog zdravstvenih problema. Inace dajem 2 puta godisnje krv minimalno.
Kod nasih ljudi je nazalost jos uvijek, niska svijest o darivanju krvi..i na tome se treba raditi maksimalno, koliko uslovi dozvoljavaju..od mobilnih punktova, reklama...
"Zavod" mi nije usput, plus nemam gdje parkirati. Te mobilne "darovaonice", to je odlična ideja :thumbup:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#908 Re: Hajmo dati krv!

Post by konektovan »

HelaS wrote: 17/07/2025 17:50
konektovan wrote: 17/07/2025 17:45 Ja neki dan dao krv,..ja ljepote majko moja. Nisam od prosle godine davao, tacno od juna..zbog zdravstvenih problema. Inace dajem 2 puta godisnje krv minimalno.
"Zavod" mi nije usput, plus nemam gdje parkirati. Te mobilne "darovaonice", to je odlična ideja :thumbup:
Ako si ti voljan,..dodju po tebe na adresu,..odvuku, dovuku..
Ja idem uvijek svojim autom, i imas dozvolu za parkiranje u krugu transfuziologije.
HelaS

#909 Re: Hajmo dati krv!

Post by HelaS »

Hoću, sljedeće sedmice ću
banjaluka078

#910 Re: Hajmo dati krv!

Post by banjaluka078 »

Prnjavor odavno, Banjaluka od prošle godine, imaju besplatan gradski parking za davaoce. Lijep gest. Ti ljudi bi svakako davali, bez obzira na tu olakšicu, ali je lijepo da se prepozna njihova donacija.
problemnatravunu

#911 Re: Hajmo dati krv!

Post by problemnatravunu »

HelaS wrote: 17/07/2025 17:50
uvijek dođem autom i zaštitaru kažem da hoću dati krv, i parking mjesto je tu :thumbup:
HelaS

#912 Re: Hajmo dati krv!

Post by HelaS »

Ja sam u svom životu dao krv, mislim skoro 50x, raznim medicinskim ustanovama. Još prije JNA, pa poslije tokom obrazovanja... I najviše sarajevskoj Transfuziologiji. Prije nekoliko godina jednostavno stao. Izgubio svijest na pola doze... Ne znam zašto. A imam odličnu krv i potpuno zdravlje.
lonely_wolf

#913 Re: Hajmo dati krv!

Post by lonely_wolf »

HelaS wrote: 17/07/2025 17:50 "Zavod" mi nije usput, plus nemam gdje parkirati. Te mobilne "darovaonice", to je odlična ideja :thumbup:
Ne kasnim puno sa repliciranjem :run:
Ispred Transfuziologije imaju dva parking mjesta za davaoce, samo se javiti zaštitaru i to je to.
Ukoliko su oba zauzeta zaštitar dozvoli i da se unutar objekta parkira, nađe se neko mjesto. Ja dosad nisam niti jednom došao da nisam mogao negdje parkirati i zaista moram ovako javno pohvaliti kompletno osoblje na ljubaznosti.
tap3ah75

#914 Re: Hajmo dati krv!

Post by tap3ah75 »

Imam pitanjce
Kako mi je najjednostavnije i najbezbolnije za maloljetnika od 17 godina da saznamo koja mu je krvna grupa?
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#915 Re: Hajmo dati krv!

Post by bitanga_sa_otesa »

jucer jubilarno 50-ti put :)
Peacean

#916 Re: Hajmo dati krv!

Post by Peacean »

Svaka čast :thumbup:
Meni baš žao što ne mogu dati zbog pritiska, uvijek me odbiju :(
Peacean

#917 Re: Hajmo dati krv!

Post by Peacean »

tap3ah75 wrote: 27/03/2026 00:05 Imam pitanjce
Kako mi je najjednostavnije i najbezbolnije za maloljetnika od 17 godina da saznamo koja mu je krvna grupa?
Najbolje da pitaš u domu zdravlja ili centru za transfuziju.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#918 Re: Hajmo dati krv!

Post by bitanga_sa_otesa »

Peacean wrote: 23/04/2026 08:41 Svaka čast :thumbup:
Meni baš žao što ne mogu dati zbog pritiska, uvijek me odbiju :(
srecom nemam problema s tim jos uvijek :thumbup:
Brus Lee

#919 Re: Hajmo dati krv!

Post by Brus Lee »

bitanga_sa_otesa wrote: 23/04/2026 08:16 jucer jubilarno 50-ti put :)
Cestitke
Post Reply