Hajde da ne uđemo u Evropsku Uniju

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Erzsebet

#51 Re: Hajde da ne uđemo u Evropsku Uniju

Post by Erzsebet »

Pa ja govorim o balkanskoj uniji, pa čak i ako uđemo u EU, niko nam ne može braniti da stvorimo i neku svoju uniju pride, u kojoj bi se našli Hrvatska, Srbija, BiH, Crna Gora, Makedonija, Albanija, Bugarska, Rumunija i Turska, pa možda čak i Slovenija... Naravno da nije pametno da mi ostanemo rupa, a da svi oko nas uđu, jer onda bi vrlo teško bilo opstati u takvom okruženju za ovako malu zemlju.
staza

#52 Re: Hajde da ne uđemo u Evropsku Uniju

Post by staza »

Mnogo moraš čitati dok ne naučiš da isprovociraš nešto u odgovoru, pogotovo kada hoćeš da voda dođe i na tvoj mlin.
Dobro je rekao jedan evropski intelektualac da su neke istočnoevropske zemlje pod ruskom čizmom platile svo gospodsko izrabljivanje koje su priredile malim narodima.
Tužno što jedna Turska, koja je i danas umjetničko-alternativan i dobrim dijelom naučna supersila za mnoge srednjoevropske zemlje: nikad neće možda ući u EU, a jedna BiH (ovaj put moram biti neutralni promatrač, iako osobno za mene BiH i u povijesnom i u sadašnjem kontekstu ima beskonačnu primarnosti i prednost u odnosu prema nekadašnjoj kolonijalnoj nam Turskoj carevini) će možda za desetljeće ući.
Nikad mi primjer za EU ne bi bili ni Bugarska, a ni Mađarska (iako Mađarsku intimno obožavam, a iz tog kraja, je došao značajan dio bh. begovata u sklopu nekadašnje osvajačke tur. vojske), već: Slovačka, naša južnoslavaneska bratska Slovenija: oni koji su odabrali Mađarsku kao svoj životni pogotovo kulturalni egzemplar, osima ako se vrhunski naučno nisu vezali za spomenutu zemlju, imaju ozbiljan problem u životnoj orijentaciji.
I Krleža je tamo bojovao pa je zadržao kulturni životni i naučni otklon.
:thumbup:
lopta

#53 Re: Hajde da ne uđemo u Evropsku Uniju

Post by lopta »

Erzsebet wrote:Pa ja govorim o balkanskoj uniji, pa čak i ako uđemo u EU, niko nam ne može braniti da stvorimo i neku svoju uniju pride, u kojoj bi se našli Hrvatska, Srbija, BiH, Crna Gora, Makedonija, Albanija, Bugarska, Rumunija i Turska, pa možda čak i Slovenija... Naravno da nije pametno da mi ostanemo rupa, a da svi oko nas uđu, jer onda bi vrlo teško bilo opstati u takvom okruženju za ovako malu zemlju.
Samo ako je bez Srbije. :wink:
atko

#54 Re: Hajde da ne uđemo u Evropsku Uniju

Post by atko »

Hajde da ne udjemo nigdje ... kad svi udju negdje i postanu dosadne UE drzave u kojim je definisan i ugao pod kojim ga moras drzati dok piskis ... a mi cugamo, pusimo gdje hocemo, zajebavamo se itd itd ... bili bi atrakcija No1 za te europljane mogli bi ih uzimati lopatom :lol: :lol: :lol: :D :D :D
kekec

#55 Re: Hajde da ne uđemo u Evropsku Uniju

Post by kekec »

Post Reply