HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Da li sarajevska Hagada treba da bude izložena na neodređeno u Metropolitan muzeju u NY?

DA
22
25%
NE
62
70%
NE ZNAM
1
1%
SVEJEDNO MI JE
4
4%

Total votes: 89

Damir_5

#51 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY

Post by Damir_5 »

Ne znam zasto se u FBIH barem, ne oporezuje dodatno kockanje i odredjena suma se ne odvaja za muzeje?

Recimo kladionice, puknuti im veci porez i muzej ce plivati u parama.

Osim toga, sramotno je da zemaljski muzej BiH ne moze dosta toga finansirati sam. Sve je ipak u organizaciji. Pored jedne hagade, stecaka, kojekakvih povelja, rukopisa Andrica itd, da jedan muzej propada i da ne moze skupiti recimo barem 50% sredstava od prodaja ulaznica, svasta na ovom dunjaluku.

Novo poduzetno rukovodstvo, sredjivanje muzeja, organizacija skolskih ekskurzija i posjeta muzeju, sa recimo ulazom od 1 marke po dijetetu, uz povoljan prijevoz do Sarajeva, moze dosta toga napraviti i konsolidirati muzej na duge staze, a istovremeno i prilika da se djeca upoznaju sa bosanskom historijom. Zapravo posjeta zemaljskom muzeju BiH treba da je obaveza za sve osnovne skole ne samo u FBIH nego i u BiH i da tako djeca iz prve ruke se upoznaju sa BiH historijom.

Sto se tice Hagade u New Yorku, nista protiv da se posudi na par mjeseci i ne na par godina, Ameri i New York su prijatelji, pod uslovom da Metropolitan NY plati osiguranje na milijardu dolara sumu, koja bi se isplatila BiH ako Hagada ne bude u Sarajevu na tacno odredjene vrijeme i u identicnom stanju. Onda da, u suprotnom ne. Sto je neko rekao, veliki muzeji su vecinom puni eksponata koje nisu vratili ili su opljackani.

Inace prije par decenija, sarajevska Hagada je procijenjena na 750 miliona dolara, sto je sad vrijednosti koja je mozda i veca od milijarde dolara.
iz dna duše

#52 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY

Post by iz dna duše »

Damir_5 wrote:Ne znam zasto se u FBIH barem, ne oporezuje dodatno kockanje i odredjena suma se ne odvaja za muzeje?

Osim toga, sramotno je da zemaljski muzej BiH ne moze dosta toga finansirati sam. Sve je ipak u organizaciji. Pored jedne hagade, stecaka, kojekakvih povelja, rukopisa Andrica itd, da jedan muzej propada i da ne moze skupiti recimo barem 50% sredstava od prodaja ulaznica, svasta na ovom dunjaluku.

Novo poduzetno rukovodstvo, sredjivanje muzeja, organizacija skolskih ekskurzija i posjeta muzeju, sa recimo ulazom od 1 marke po dijetetu, uz povoljan prijevoz do Sarajeva, moze dosta toga napraviti i konsolidirati muzej na duge staze, a istovremeno i prilika da se djeca upoznaju sa bosanskom historijom. Zapravo posjeta zemaljskom muzeju BiH treba da je obaveza za sve osnovne skole ne samo u FBIH nego i u BiH i da tako djeca iz prve ruke se upoznaju sa BiH historijom.

Sto se tice Hagade u New Yorku, nista protiv da se posudi na par mjeseci i ne na par godina, Ameri i New York su prijatelji, pod uslovom da Metropolitan NY plati osiguranje na milijardu dolara sumu, koja bi se isplatila BiH ako Hagada ne bude u Sarajevu na tacno odredjene vrijeme i u identicnom stanju. Onda da, u suprotnom ne. Sto je neko rekao, veliki muzeji su vecinom puni eksponata koje nisu vratili ili su opljackani.

Inace prije par decenija, sarajevska Hagada je procijenjena na 750 miliona dolara, sto je sad vrijednosti koja je mozda i veca od milijarde dolara.
Slažem se, vezano za potrebu aktivnije uloge rukovodstva i zaposlenih u Muzeju. Poznati svjetski muzeji, uključujući i Metropolitan imaju ljude koji osim znanja u struci posjeduju i menadžerske kvalitete. Imam nekada osjećaj da se kod nas i rukovodstvo pretvori u eksponate koje nema neke akcije i koje je naučilo da čeka grant ili što već i da to rasporedi....oni sami moraju osmisliti kako da privuku posjetitelje, da organizuju razna događanja i da se pobrinu za promociju. Za promociju ne moraju uvijek biti angažirani marketing i PR "stručnjaci". Kada se radi ono što se voli, kada se vjeruje u to, nađe se načina da se i promovira.... (znam to iz jedne druge oblasti i iz ličnog isu+kustva)...A Zemaljski muzej u Sarajevu ima toliko puno zanimljivih stvari za pokazati, da bi mogla čitavu godinu imati popunjen program.
Zamjerku dajem i prosvjeti...U BiH imamo toliko bogato kulturno-historijsko i prirodno naslijeđe, ali slabo
vidim da se djeca upoznaju sa time na pravi način. Posebno ako je to na teritoriji drugog entiteta. Uzmimo stećke, koliko djeca, i mi odrasli, znamo o nalazištima, i historijatu istih...i tu se upetljala politika, pa se spominju najviše u kontekstu današnjih vjera i nacija....svojataju se itd...Ekskurzije se i dalje prave u Španiju, Grčku itd...umjesto da upoznaju svoju domovinu, posjete i vide ostatke naše kulturno-historijske prošlosti i vide naše prelijepe planine, rijeke, jezera....Izvinite na maloj digresiji, ali mi se jednostavno nametne razmišljanje.....
karanana

#53 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY

Post by karanana »

kakih ba 750 miliona dolara?
ovo prvi put cujem.
onako laicki ukucam na wikipediji i vidim da je trazeno da se osigura na 7 miliona dolara kad je trebala ici u spaniju. eto nek i wiki laze desetorostruko. ali 750 miliona....ma dajte ba. ne postoji umjetnicko djelo niti knjiga na svijetu da vrijedi ni priblizno toliko.
za te pare mozes sve one piramide u egiptu kupiti.

sto se tice toga stava o jevrejima, dakle treba razlikovati politiku izraelske drzave od stava individualnih jevreja. mi se mozemo neslagati sa onim sto se radi u palestini i sa tim se ne slaze i velika grupa jevreja u izraelu, ali karakterisati taj citav narod negativno, to je fasizam.
uostalom, dok je bosna gorila, braca muslimani iz arapskog svijeta su se druzili sa milosevicem i seseljem i prodavali im naftu, uticajni jevreji SAD-a su u velikoj mjeri stali uz zrtvu genocida jer znaju sta je to i borili se da se bosni ukine embargo na oruzje i da se bombarduje agresor.
iz dna duše

#54 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY

Post by iz dna duše »

karanana wrote:kakih ba 750 miliona dolara?
ovo prvi put cujem.
onako laicki ukucam na wikipediji i vidim da je trazeno da se osigura na 7 miliona dolara kad je trebala ici u spaniju. eto nek i wiki laze desetorostruko. ali 750 miliona....ma dajte ba. ne postoji umjetnicko djelo niti knjiga na svijetu da vrijedi ni priblizno toliko.

sto se tice toga stava o jevrejima, dakle treba razlikovati politiku izraelske drzave od stava individualnih jevreja. mi se mozemo neslagati sa onim sto se radi u palestini i sa tim se ne slaze i velika grupa jevreja u izraelu, ali karakterisati taj citav narod negativno, to je fasizam.
uostalom, dok je bosna gorila, braca muslimani iz arapskog svijeta su se druzili sa milosevicem i seseljem i prodavali im naftu, uticajni jevreji SAD-a su u velikoj mjeri stali uz zrtvu genocida jer znaju sta je to i borili se da se bosni ukine embargo na oruzje i da se bombarduje agresor.
Karanana, potpisujem ovaj dio za jevreje!
Damir_5

#55 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY

Post by Damir_5 »

karanana wrote:kakih ba 750 miliona dolara?
ovo prvi put cujem.

Ranije jos davno sam citao i to prije Wikipedie, da je neki muzej procijenio na 750 miliona. Poslije je Finci izjavio da se radi vjerovatno o gresci i da se mislilo na 7 miliona. Medjutim Finci lobira da se Hagada posalje na izlete, mozda je i to razlog da je se obezvrijedi u Bosni, ko ce ga znati. Uglavnom stara vise od 600 godina, nepoznatog autora, veoma bitna za jevrejsku zajednicu, proglasena nacionalnim blagom Bosne i Hercegovine, sto znaci cisto sumnjam da bi je neko smjeo u ime BiH prodati i za 100 miliona eura, a kamoli 7 miliona eura.

Imas umjetnickih dijela kojima je vrijednost neprocijenjiva, recimo Mona Lisa LdV-a. Hagada nije neprocijenjiva, ali jeste veoma skupa i veoma znacajna, ne samo zbog toga sto je vise od 600 godina stara, nego i zato sto joj je sudbina u Bosni bila takva da se komotno moze snimiti dobar film o njoj i njenoj sudbini.

Samo da se sjeti koji bosanski reditelj?

Sto se tice Jevreja, potpuno se slazem. Jedno je Izreal, drugo su Jevreji. Isto tako se slazem sto se tice Jevreja i Bosne. Puno pomogli Bosni, dok su nas oni koje je Bosna proizvela i finansirala da budu poznati, kad su postali poznati blatili i postali peta kolona, kao recimo Kusturica, dotle su mnogi jevrejski intelektualci i to ne samo iz Amerike, nego recimo i iz Francuske, se grcevito borili za Bosnu i Sarajevo. To im se ne smije nikad zaboraviti. Jer u nevolji se poznaju prijatelji, osim toga sudbina Jevreja i Bosnjaka je dosta slicna. U isto vrijeme vecina muslimanskih zemalja su suradjivale sa Milosevicevim rezimom. I danas stvar nije puno pozitivnija sto se tice muslimanskih zemalja.
Last edited by Damir_5 on 14/02/2013 10:05, edited 1 time in total.
karanana

#56 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY

Post by karanana »

slazem se. nevjerovatno je kako ova knjiga veze period od prije 600 godina sa dva dogadjaja u 20. vijeku.
stvarno bi se mogao snimiti film.
ako nista onda dokumentarac.
mO k3

#57 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY

Post by mO k3 »

Ja Sam Odavle wrote:Svima ovima koji vriste kako Hagadu ne treba izloziti u jednom od najvecih svjetskih muzeja, jer bi nam je neko mogao "otudjiti", predlazem da vrijedno rade na tome da se ova knjiga vrati svojim zakonitim vlasnicima, u Spaniju, odakle je prethodno "otudjena".

Naravno da DA.
Otudjena ? znaci ukradena ??
iz dna duše

#58 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY

Post by iz dna duše »

Ni meni nije Finci jasan, prije nekoliko godina sam čitala da je on isključivo za to da Hagada ostane u Sarajevu, da bi sada (naglo ili ne) promijenio mišljenje. Ja bih od njega više očekivala zalaganje da se omoguće uslovi da se Zemaljski muzej ponovo otvori, da Hagada bude izložena više od 4 dana, da se omogući da je što veći broj ljudi vidi-iz zemlje i svijeta itd...ali on nekako "olako" poče se zalagti da ide u Metropolitan
granita

#59 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY

Post by granita »

alibegoa wrote:A sta je nama Hagada i sto je toliko branimo? Svako malo na ovome forumu citam o mrskim "cifutima" uz obaveznu nadu i vjeru u njihovo unistenje od pravednih muslimana koji ce ispuniti boziju volju. A nesto branimo Hagadu koja je samo donesena na ove prostore silom prilika.
Hmmm...am I missing something? Pobio bi Jevreje, odnosno nadas se da ce ih pravedni muslimani unistiti, dok ti pri tome uredno na avataru stoji americka zastava. Kakav si ti licemjer! I zatucan nadasve. Ubi te covjece dogma i propaganda, razmisli sam malo.

Jevreji i jevrejska kultura su blago za BiH, a da njih nije bilo u ratu, odnosno Jevrejske opstine u Sarajevu, pola starog grada ne bi imalo sta da jede i cime da se lijeci jer su oni nemilosrdno dijelili i lijekove i hranu. S druge strane, jevrejski konvoj je 1993 spasio na desetine muslimanske, sprske i hrvatske djece i odveo ih u Hrvatsku.

A sto se tice Hagade (malo skrenuh), sigurno ce je bolje cuvati u Metropolitanu nego sto ce to biti ovdje. Najveca svjetska djela bivaju izlozena u muzejima kao sto je Metropolitan, a mi izmisljamo bijesne gliste i ne damo da ode jer je nacionalno blago. Pa tom istom nacionalnom blagu dajemo da propada, a rijetki medju nama su vidjeli originalni eksponat jer se izlagao samo jednom mjesecno.
Last edited by granita on 14/02/2013 10:12, edited 1 time in total.
iz dna duše

#60 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY

Post by iz dna duše »

Ženski Dr.Med wrote:
Ja Sam Odavle wrote:Svima ovima koji vriste kako Hagadu ne treba izloziti u jednom od najvecih svjetskih muzeja, jer bi nam je neko mogao "otudjiti", predlazem da vrijedno rade na tome da se ova knjiga vrati svojim zakonitim vlasnicima, u Spaniju, odakle je prethodno "otudjena".

Naravno da DA.
Otudjena ? znaci ukradena ??
Na koji god način da je došla, ako isti princip primijenimo za sve, posebno velike i čuvene muzeje u svijetu, opustjet će onda...često je sve "legalno" dobavljeno u bogate zemlje, za vrijeme nekih kriznih vremena u tim zemljama i kupljeno za šaku dolara i time dobilo legimitet, da nije ukradeno, nego "kupljeno"...
clone033

#61 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY

Post by clone033 »

Apsolutno sam za da Hagada ide u njujorski muzej. Jer stajanjem u nasem muzeju nemamo nikakve koristi od Hagade, niti je ko moze vidjeti niti moze muzej nesto profitirati od izlozene Hagade.
Metropoliten je ponudio da nasi ljudi rade osiguranje Hagade cijelo vrijeme koje bi Hagada bila izlozena. Takodjer su ponudili da isplate ogronu svotu novca Zemaljskom muzeju, na osnovu izlozbe Hagade u New Yorku.
Od Hagade koja je zakljucana u zatvorenom muzeju niko nema koristi, a ovo nam je prilika da promovisemo nasu drzavu na jedan puno bolji nacin nego sto smo to radili do sada.
I ono sto je najbitnije, nije Zemaljski Muzej vlasnik Hagade, kao sto nisu ni jevreji i Jevrejska zajednica u BiH. Vlasnik Hagade je drzava BiH.
I nije ni prvi ni zadnji put, da tako vrijedni eksponati putuju svijetom po muzejima i budu izlozeni.
Ali mi kao i uvjek najpametniji.
karanana

#62 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY

Post by karanana »

mjesto da molimo svjetske muzeje da je uzmu i izlazu i da ona prica pricu bosne milionima ljudi, mi je ljubomorno drzimo u vlaznom podrumu muzeja ili u najboljem slucaju u bakirovom sefu u centralnoj banci.
iz dna duše

#63 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY

Post by iz dna duše »

Iako sam i dalje za to da se pod hitno riješi pitanje Zemaljskog muzeja, omogući da Hagada bude izložena ne samo 4 dana u godini i da se uradi sve na njenoj promociji, ipak poštujem da postoje i drugačija mišljenja, mada mene ovo Ahmeda Burića nije ubijedilo da promijenim svoje (iako i ja ne simpatišem nimalo našu vlast i utjecaj koji ona ev. ima na Komisiju za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH):

Nije moguće otvoriti link, pa evo teksta za Radiosarajevo.ba

Haggada: Kako blago postaje sramota
Piše: Ahmed Burić

Odluka Državne komisije za očuvanje nacionalnih spomenika da u ovom trenutku ne izda dozvolu da se Sarajevska Haggada izloži u Metropolitan Museumu u New Yorku je dvostrana, ali u krajnjem pokazuje jedno: nesposobnost da se bilo kakva – pa makar i najveća vrijednost izvuče ispod naslaga dnevne politike. S jedne strane su argumenti Komisije: „Na taj način smo željeli pritisnuti vlast da uradi nešto po pitanju zatvorenog muzeja.“ S druge strane, Jevrejska zajednica tvrdi da je veliki gubitak da Haggada stoji zaključana, umjesto da je vidi million posjetilaca. Najkomičnija (opet) ispada 'argumentacija' direktora Muzeja koji se poput malog Mujice (Perice ili Đokice, svejedno) brine da „loša finansijska situacija u kojoj se našao Muzej ne postane izgovor da se jednom posuđena Haggada ne vrati iz New Yorka“.

Vlast da je htjela, mogla i znala nešto uraditi s Muzejem, ne bi čekala Ameriku i odluku Komisije da nešto učini. Iz Metropolitana tvrde da bi Haggadu svaka tri mjeseca moglo vidjeti 600.000 posjetilaca, od čega bi dio svakako došao u Sarajevo i pomogao u sanaciji Zemaljskog muzeja. Riječi direktora koji se boji krađe, zbog ozbiljnosti teme i poštovanja prema čitaocima ne treba ni komentirati. Jer, tako mogu misliti samo oni kojima bi samima palo na pamet da učine ono za šta se, kao, boje da se ne uradi njima. Ozbiljan svijet radi drugačije.

Namazan k’o Picasso

Recimo, ovako: jedan od najljepših muzeja svijeta i malo hodočašće koje treba napraviti pri svakoj posjeti Parizu je muzej Pabla Picassoa. Trokatnica u Maraisu, srednjovjekovnom zanatskom kvartu koji je u 18. vijeku dobio novo buržoasko lice ispunjena je radovima velikog majstora iz svih njegovih faza, a tu su još i artefakti koje je skupljao tokom života. Veliki umjetnik, ali ništa manje „namazan“ kolekcionar, Picasso je imao zavidnu kolekciju u kojoj značajna mjesta pripadaju slikama majstora koje je cijenio (između ostalih Cezannea, Matissea, de Chirica), te komadima iberijske i afričke umjetnosti iz kojih je genije crpio inspiraciju.

Pariška općina je još u šezdesetim godinama prošlog stoljeća otkupila tu zgradu od njenih vlasnika, dok je Picassova brojna familija, da bi izbjegla velike poreze na nasljedstvo, njegovu ogromnu umjetničku ostavštinu poklonila državi. To je bio vrlo dobar deal između države i nasljednika jednog od najvećih slikara 20. vijeka.

Nakon dvadeset i pet godina rada i 12 miliona posjetilaca Picassov muzej je 2008. godine zatvoren zbog rekonstrukcije. Procijenjeno je da se zbog neodgovarajućeg protivpožarnog sistema i nedostupnosti za osobe s posebnim potrebama muzej mora renovirati. Stvar je potrajala duže nego što se očekivalo, pa se novo otvaranje očekuje u ljeto 2013. godine. Ukupna cijena radova procijenjena je na 54 miliona eura: jednu trećinu troškova snosi država, a dvije trećine sam muzej. Toliki novac je sakupljen organiziranjem Picassovih izložbi diljem svijeta. Za petogodišnje “turneje” Picassovih djela po velikim svjetskim muzejima, vidjelo ih je oko šest miliona ljudi: u San Franciscu, Torontu, Moskvi, Abu Dabiju, Madridu i Zagrebu, gdje će biti jedno od posljednjih gostovanja Muzeja prije nego što ponovo bude otvoren. Nakon toga, djela će natrag i neće se više šetati po svijetu.

Davide, nije fer

Vlast je, dakle, učinila što je trebala, muzej isto tako, niko neće ukrasti Picassova i druga djela, i biće vraćena odakle su krenula. Jer, ako ćemo pravo, svijet niti počinje od nas, niti je sudbina Muzeja i Haggade jedine takve. Skulptura koja se smatra temeljem povijesti umjetnosti zapadne civilizacije Verocchijev David, vlasništvo Nacionalnog muzeja iz Firenze, prije nekoliko godina doživio je sličnu sudbinu: u nemogućnosti da ga restauriraju na najbolji način i nastave odgovarajuće održavati Italijani su ga poslali u Atlantu, gdje je laserskom tehnikom spašeno ovo remek djelo. Nakon izlaganja u Washingtonu, David se uredno 'sređen', vratio kući. U Firenzu.

Ali, vrijedi li kod nas uopće razmišljati na ovakav način? Apsurd je bojati se da ćeš biti pokraden u zemlji gdje se, valjda, svako može potkupiti, gdje se svaka diploma može (na)platiti, gdje se biva akademik bez potvrde o završenoj srednjoj školi, gdje se ništa ne odvija na fer i pošten način. Tamo gdje su svi već pokradeni.

Valja, eto, samo zabilježiti da postoji i trune jedan dokument vrijedan i star preko šest i po stoljeća. Koji od našeg blaga postaje naša sramota.

Jer smo, svi skupa, zažmirili na to da su naši Golijati pobijedili naše Davide.
karanana

#64 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY

Post by karanana »

da ne znam da se zovem karanana, mislio bih da se zovem ahmed buric i da sam ja napisao ovaj tekst.

fakat je najsmjesnije kontati da ce je onaj kome je posudis uzeti i nece ti je htjeti vratiti.
fakat trebamo malo izaci iz ovih nasih okvira gdje je sve moguce pa i to.
alibegoa

#65 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY

Post by alibegoa »

granita wrote:
alibegoa wrote:A sta je nama Hagada i sto je toliko branimo? Svako malo na ovome forumu citam o mrskim "cifutima" uz obaveznu nadu i vjeru u njihovo unistenje od pravednih muslimana koji ce ispuniti boziju volju. A nesto branimo Hagadu koja je samo donesena na ove prostore silom prilika.
Hmmm...am I missing something? Pobio bi Jevreje, odnosno nadas se da ce ih pravedni muslimani unistiti, dok ti pri tome uredno na avataru stoji americka zastava. Kakav si ti licemjer! I zatucan nadasve. Ubi te covjece dogma i propaganda, razmisli sam malo.

Jevreji i jevrejska kultura su blago za BiH, a da njih nije bilo u ratu, odnosno Jevrejske opstine u Sarajevu, pola starog grada ne bi imalo sta da jede i cime da se lijeci jer su oni nemilosrdno dijelili i lijekove i hranu. S druge strane, jevrejski konvoj je 1993 spasio na desetine muslimanske, sprske i hrvatske djece i odveo ih u Hrvatsku.

A sto se tice Hagade (malo skrenuh), sigurno ce je bolje cuvati u Metropolitanu nego sto ce to biti ovdje. Najveca svjetska djela bivaju izlozena u muzejima kao sto je Metropolitan, a mi izmisljamo bijesne gliste i ne damo da ode jer je nacionalno blago. Pa tom istom nacionalnom blagu dajemo da propada, a rijetki medju nama su vidjeli originalni eksponat jer se izlagao samo jednom mjesecno.
You're missing just about everything.
Ne bih ja pobio jevreje, nego bi svi na ovome portalu i forumu pobili jevreje a onda sa kao nesto vezu za hagadu. Ja bih je donirao Izraelu kao kreaciju njihove kulture.
It_is_a_Leclerc

#66 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY

Post by It_is_a_Leclerc »

Ne - naravno. To je načisto pitanje zdravog razuma. Meni nije jasno kako neko može biti ZA, ako znamo da Muzej u New Yorku iznova odbija dati novčane i pismene garancije da će Hagadu vratiti u Sarajevo, već se sve nešto izvlače, prenemažu...

Hagada je bosanska, i takva će i ostati.
matematicar_teski

#67 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY

Post by matematicar_teski »

Damir_5 wrote:Ne znam zasto se u FBIH barem, ne oporezuje dodatno kockanje i odredjena suma se ne odvaja za muzeje?

hajmo prodati i napuniti budzet, vazniji mi jedan RVI od 100 hagada
thekupus

#68 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY

Post by thekupus »

Sramota je da svaka javna licnost, bez obzira na njihovo znanje ili neznanje, umislja sebi da moze dati strucne komentare na osjetljive teme kao sto je ova. Originalna Hagada je skoro 700 godina star dokument, iznimno osjetljiv. Strucno, predivdjeno je njeno izlaganje svjetlosti 4 dana godisnje kako bi se zastitila od propadanja. Bez obzira na svu strucnost i tehnicku opremljenost Metropolitan Muzeja u New Yorku, izlaganjem Hagade na period od 3 godine vijek njenog trajanja smanjio bio se za, po procjeni, 200 godina. Da li je novac koji bi dobili od tih izlozbi vrijedan unistavanja necega sto ima neprocjenjivu vrijednost? Da li je poenta postojanja Hagade i slicnih stvari promocija Bosne i Hercegovine u svijetu? NE

ovaj sto kaze da mu je vazniji jedan RVI od 100 Hagada uopste nije svjestan da je Hagada ono za sta su se svaki od tih vojnika borili, temelj kulture i historije Bosne i svih njenih naroda. To je jako glupo, primitivno razmisljanje.
nbnr

#69 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY

Post by nbnr »

Podržite inicijativu za spas mzeja...http://www.spaszamuzej.info
iz dna duše

#70 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY

Post by iz dna duše »

Evo šta kaže američki ambasador u BiH o sarajevskoj Hagadi:

http://www.ekapija.com/website/bih/page ... kog-muzeja
udrch

#71 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY

Post by udrch »

Vrijeme je da kustosi, direktori, bibliotekari i zaljubljenici u kulturu napuste stari način razmišljanja i učine istinski napor da modernizuju poslovanje svojih najvrednijih institucija kulture.
Patrik Mun o sarajevskoj Hagadi
ovo je suština najvećeg dijela problema u našim kulturnim institucijama..
nevjerovatno zvuči plač uprave muzeja, a da isti ti ljudi nigdje nisu ni nagovjestili da postoji mogućnost da će oni podnijeti ostavke ukoliko se ne riješi finansiranje..
oni su se sjetili da zatvore muzej i trajno ga obilježe sa one dvije daske, a nisu se sjetili da dadnu otkaz..
thekupus

#72 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY

Post by thekupus »

udrch wrote:
Vrijeme je da kustosi, direktori, bibliotekari i zaljubljenici u kulturu napuste stari način razmišljanja i učine istinski napor da modernizuju poslovanje svojih najvrednijih institucija kulture.
Patrik Mun o sarajevskoj Hagadi
ovo je suština najvećeg dijela problema u našim kulturnim institucijama..
nevjerovatno zvuči plač uprave muzeja, a da isti ti ljudi nigdje nisu ni nagovjestili da postoji mogućnost da će oni podnijeti ostavke ukoliko se ne riješi finansiranje..
oni su se sjetili da zatvore muzej i trajno ga obilježe sa one dvije daske, a nisu se sjetili da dadnu otkaz..

smijesan si druze, kapetan posljednji napusta brod, ionako ne primaju plate, zasto bi dali otkaz? pa ljudi besplatno cuvaju eksponate od propadanja ili kradje sad kad muzej ne radi. nisu oni krivi sto se muzej zatvorio nego vlast!
Post Reply