ovako si rekla i za edindinna pa je isti iza sebe ostavio samo teme koje bi prije bile zatvarane, komentare koji bi bili upozorenje za ban zbog trolanja itd... ako cemo pokusati nauciti sta od bliske istorije - lako je zakljuciti da ti vjerovatno grijesis u procjeni.nasa wrote:Nisi bas skroz upravuharač wrote:bio je osvježenje u odnosu na standardnu pogan iz islamske zajednice. ali, da je sada neki naučnik, ili privrednik, ili neko, pa da se raspravlja i kuka za njim, više govori o kvalitetu ove post-dejstonske bošnjačke kulture
p.s. neki dan i nekakav prilog na televiziji, pa obilaze mahalu, pa pitaju, a ljudi nekakvi uznemireni![]()
. Ima ljudi koji su stvarno obrazovani i koji mogu govoriti o razlicitim islamskim temama vrlo kvalitetno, cak ne moraju biti nuzno vjerski obrazovani ali rijetko takvi ljudi dobiju medijsku paznju. Nije to samo kod nas vec generalno.
Sigurno ne bi tvrdio da je najbolje od muzike sto balkan moze ponuditi ono sto je trenutno najzastpljenije u vidu raznih talent programa, grand predstava itd. Vjernici su obicni ljudi, nije da svi bas uzivaju u filozofskim dilemama, mnogi dobiju pozornost zato sto odredjeno vrijeme, tendencije itd. to traze.
Nije na racun hafiza koji ima prirodnu, neku sirovu mudrost koju je je jos doradjivao s godinama znanjem i vjestinama, ima nesvakidasnju karizmu ...mogu shvatiti zasto moze privuci ljude...
Hafiz BUGARI - kako ga zadrzati u BIH?
-
belfy
#201 Re: Hafiz BUGARI - kako ga zadrzati u BIH?
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#202 Re: Hafiz BUGARI - kako ga zadrzati u BIH?
Bugari sigurno ima poseban dar, dosta ga ljudi cijeni, sto se za ostale 'vjerske sluzbenike' bas i ne moze recinasa wrote: Nisi bas skroz upravu. Ima ljudi koji su stvarno obrazovani i koji mogu govoriti o razlicitim islamskim temama vrlo kvalitetno, cak ne moraju biti nuzno vjerski obrazovani ali rijetko takvi ljudi dobiju medijsku paznju. Nije to samo kod nas vec generalno.
Sigurno ne bi tvrdio da je najbolje od muzike sto balkan moze ponuditi ono sto je trenutno najzastpljenije u vidu raznih talent programa, grand predstava itd. Vjernici su obicni ljudi, nije da svi bas uzivaju u filozofskim dilemama, mnogi dobiju pozornost zato sto odredjeno vrijeme, tendencije itd. to traze.
Nije na racun hafiza koji ima prirodnu, neku sirovu mudrost koju je je jos doradjivao s godinama znanjem i vjestinama, ima nesvakidasnju karizmu ...mogu shvatiti zasto moze privuci ljude...
Da odlazi neki drugi, sigurno ne bi bilo ove teme niti ovolike medijske prasine, nego bi poljevali vodu za njim
-
Nero Histrion
#203 Re: Hafiz BUGARI - kako ga zadrzati u BIH?
Ne da mi se sada da poslikam neke komentare sa facebook-a, ali na jednoj od selefijskih stranica vesele se odlasku Bugarija uz komentar da su
Kuduzovic and company obavili odlican posao sklonivsi nepodobnog hafiza koga nazivaju kjafirom, i kako bi Kuduzovica, koji je ko biva pravovjerni, trebalo ustolicit u
Bijeloj dzamiji da vodi dzemat.
Prica se da Kuduzovic nidze ne mrda iz Saraj'va, a i dze ce, kad ce mu sad bit banja, ba.
Prica se da Kuduzovic nidze ne mrda iz Saraj'va, a i dze ce, kad ce mu sad bit banja, ba.
- salik79
#204 Re: Hafiz BUGARI - kako ga zadrzati u BIH?
Za njih su svi kjafiri, osim njihovih istomisljenika. A, kasnije, kada ih Kuduz dovoljno izradikalizira, onda i on postaje kjafir. Znam lika koji vise ni na dzume ne ide, jer ih predvode "kjafiri", jedino kada "braca" iz Maoce dodju onda sijele po Dobrinji. Pitanje je kada ce i oni postati "kjafiri".Nero Histrion wrote:Ne da mi se sada da poslikam neke komentare sa facebook-a, ali na jednoj od selefijskih stranica vesele se odlasku Bugarija uz komentar da suKuduzovic and company obavili odlican posao sklonivsi nepodobnog hafiza koga nazivaju kjafirom, i kako bi Kuduzovica, koji je ko biva pravovjerni, trebalo ustolicit u
- HomeSweetHome
#205 Re: Hafiz BUGARI - kako ga zadrzati u BIH?
Hoce, al' malo sutra!Nero Histrion wrote:Ne da mi se sada da poslikam neke komentare sa facebook-a, ali na jednoj od selefijskih stranica vesele se odlasku Bugarija uz komentar da suKuduzovic and company obavili odlican posao sklonivsi nepodobnog hafiza koga nazivaju kjafirom, i kako bi Kuduzovica, koji je ko biva pravovjerni, trebalo ustolicit u
@ludzak, ne bih ja da raspravljam s tobom, tebi tvoje, meni moje.
- raoul duke
#206 Re: Hafiz BUGARI - kako ga zadrzati u BIH?
I? Jel' ode na kraju?
- kritichar
#207 Re: Hafiz BUGARI - kako ga zadrzati u BIH?
ne da ti se slikat, prije će biti da lažešNero Histrion wrote:Ne da mi se sada da poslikam neke komentare sa facebook-a, ali na jednoj od selefijskih stranica vesele se odlasku Bugarija uz komentar da suKuduzovic and company obavili odlican posao sklonivsi nepodobnog hafiza koga nazivaju kjafirom, i kako bi Kuduzovica, koji je ko biva pravovjerni, trebalo ustolicit u
- Rubaija
#208 Re: Hafiz BUGARI - kako ga zadrzati u BIH?
heat wrote:ovdje su tri sekte druzino, a svaka ima filijale po selima i kasabamainsomnia78 wrote:Samo daj hafiza, daija, carobnjaka, nepismenih deda sto ih zene sniju po Meki i Medini
Jbt uspjeli ste obrnuti smjer razvoja. Za koju godinu branicete se lugom i dovama, lijeciti hidzamom i cudotvornom vodom a hraniti nafakom i bozijim davanjem
Samo Otaj rad
Eh, što se slatko nasmijah ovom zapravo tužno istinitom postu.
- Rubaija
#209 Re: Hafiz BUGARI - kako ga zadrzati u BIH?
Ljudima kojima su stvari sumLJive izvori iz videa, pak, nisu ni najmanje sumnjivi?hekaton wrote:Protiv covjeka (Bugarija) nemam nista, ali njegovo djelovanje je u najmanju ruku sumljivo. Posebno ne razumijem Velica koji ima potrebu da se u sve mijesa i sve komentarise ali eto...
Mislim da bi se ljudi koji podrzavaju (uce od njega i slusaju sta prica) Bugarija trebali malo informisati o njegovom djelovanju i govoru.
- fatamorgana
#210 Re: Hafiz BUGARI - kako ga zadrzati u BIH?
Ne takvi mogu biti samo sumLjivi!Rubaija wrote:
Ljudima kojima su stvari sumLJive izvori iz videa, pak, nisu ni najmanje sumnjivi?
-
Nero Histrion
#211 Re: Hafiz BUGARI - kako ga zadrzati u BIH?
Nije lijepo reci nekome - lazes - bas nije lijepo, nije ljudski, a bogme nije ni islamski nekoga nazivati lazovom a da pri tome ne znas kome to upucujes i kakav grijeh zaradjuses.kritichar wrote:ne da ti se slikat, prije će biti da lažešNero Histrion wrote:Ne da mi se sada da poslikam neke komentare sa facebook-a, ali na jednoj od selefijskih stranica vesele se odlasku Bugarija uz komentar da suKuduzovic and company obavili odlican posao sklonivsi nepodobnog hafiza koga nazivaju kjafirom, i kako bi Kuduzovica, koji je ko biva pravovjerni, trebalo ustolicit u
Ne leti pred rudu, uslikan bas taj komentar sa facebook-a pomocu snipping tool, pa cim mi neko objasni kako da iz mojim documents to postiram na forumu, za zadvoljstvom cu uraditi.
Taj "pravovjerni" fajsbukovac skinuo je izgleda komentar, ili su ga tamo moderatori stranice obrisali, a meni je prijatelj skrenuo paznju sinoc, pa sam procitao i taj i druge komentare. Inace ne idem na takve stranice, da ne kvarim sebi dan i noc i sve ostalo.
- kritichar
#212 Re: Hafiz BUGARI - kako ga zadrzati u BIH?
lažeš nisam rekao, već liči na lažNero Histrion wrote:Nije lijepo reci nekome - lazes - bas nije lijepo, nije ljudski, a bogme nije ni islamski nekoga nazivati lazovom a da pri tome ne znas kome to upucujes i kakav grijeh zaradjuses.kritichar wrote:ne da ti se slikat, prije će biti da lažešNero Histrion wrote:Ne da mi se sada da poslikam neke komentare sa facebook-a, ali na jednoj od selefijskih stranica vesele se odlasku Bugarija uz komentar da suKuduzovic and company obavili odlican posao sklonivsi nepodobnog hafiza koga nazivaju kjafirom, i kako bi Kuduzovica, koji je ko biva pravovjerni, trebalo ustolicit u
Ne leti pred rudu, uslikan bas taj komentar sa facebook-a pomocu snipping tool, pa cim mi neko objasni kako da iz mojim documents to postiram na forumu, za zadvoljstvom cu uraditi.![]()
Taj "pravovjerni" fajsbukovac skinuo je izgleda komentar, ili su ga tamo moderatori stranice obrisali, a meni je prijatelj skrenuo paznju sinoc, pa sam procitao i taj i druge komentare. Inace ne idem na takve stranice, da ne kvarim sebi dan i noc i sve ostalo.
ovo što piše može napisati samo maloumnik ili neko ko želi nanijeti štetu Kuduzoviću
navodno Kuduzović radio na tome da otjera Buharija, jer mu je Bugari nešto smetao, ovo je velika glupost da samo laž može biti
Kada je Kuduzović gostovao na radiu BIR, jedan od prvih koji je nazvao radio i pohvalio hrabar potez sa izborom gosta je hafiz Bugari
- arzuhal
#213 Re: Hafiz BUGARI - kako ga zadrzati u BIH?
Generalno kazano (ali ne i generalizacijom kao logičkom pogreškom netačno) postoje dvije vrste ljudi, odnosno ljudi se mogu podijeliti u dvije skupine potpuno oprečnih stavova, namjera, intencija, promišljanja, djelovanja...Pripadnici i jedne skupine i druge skupine mogu biti vjernici i nevjernici, to je nebitno za članstvo. I mnoge druge odrednice su potpuno nevažne za pripadanje jednoj ili drugoj skupini.
Ono najvažnije i jedino što nekoga određuje kojoj od te dvije skupine pripada je to da li pojedinac nastoji da pronađe što više sličnih i istih stvari, ideja, stemljenja, želja, karakteristika, vrlina, osobina, ciljeva, strahova, nadanja...kod drugih ljudi, kod brojnih pojedinaca, bez obzira na njihovu vjersku pripadnost ili nevjerski svjetonazor,
i onih koji nastoje da pronađu što više različitosti između sebe i ostalih, koje im potvrđuju njihovu ispravnost, njihovo pravo, borbu, stremljenje, opravdanje za djelovanje, razlog postojanja, itd.
Postoje muslimani, hrišćani, budisti, ateisti i dr. koji pripadaju u jednu skupinu, i muslimani, hrišćani, budisti, ateisti i dr. koji pripadaju drugoj skupini.
Hafiz Sulejman Bugari je jedan od ljudi koji u svim ljudima traži i ukazuje na istosti kojima se može povezati s tim čovjekom, približiti njega sebi i sebe njemu, pa bio to neko drukčijeg mezheba unutar islama, bio to neko drukčije vjeroispovijesti, ili neko ko nije nikakve vjere.
Ima još dosta ljudi kao Bugari i među hrišćanima, budistima, ateistima i dr.
A ima i onih koji samo rade da podebljaju razlike među ljudima kako bi povećali razmak, napravili provaliju, bezdan.
Ima ih među ljudima svih vjera i nevjera...
I mislim da mnoga nerazumijevanja hafiza Sulejmana potiču odatle.
Ono najvažnije i jedino što nekoga određuje kojoj od te dvije skupine pripada je to da li pojedinac nastoji da pronađe što više sličnih i istih stvari, ideja, stemljenja, želja, karakteristika, vrlina, osobina, ciljeva, strahova, nadanja...kod drugih ljudi, kod brojnih pojedinaca, bez obzira na njihovu vjersku pripadnost ili nevjerski svjetonazor,
i onih koji nastoje da pronađu što više različitosti između sebe i ostalih, koje im potvrđuju njihovu ispravnost, njihovo pravo, borbu, stremljenje, opravdanje za djelovanje, razlog postojanja, itd.
Postoje muslimani, hrišćani, budisti, ateisti i dr. koji pripadaju u jednu skupinu, i muslimani, hrišćani, budisti, ateisti i dr. koji pripadaju drugoj skupini.
Hafiz Sulejman Bugari je jedan od ljudi koji u svim ljudima traži i ukazuje na istosti kojima se može povezati s tim čovjekom, približiti njega sebi i sebe njemu, pa bio to neko drukčijeg mezheba unutar islama, bio to neko drukčije vjeroispovijesti, ili neko ko nije nikakve vjere.
A ima i onih koji samo rade da podebljaju razlike među ljudima kako bi povećali razmak, napravili provaliju, bezdan.
-
dadinjo33
#214 Re: Hafiz BUGARI - kako ga zadrzati u BIH?
Zanimljiv post. Ako te dobro razumijem, četnici i radikalni vehabije su jedni drugima mnogo bliži nego što to međusobno npr. radikalni vehabije i islamska zajednica. Da uzmemo primjer i ilustraciju tzv. "umjerene demokratske opozicije" u Siriji, dakle, ne radi se o ISIL-u, nego o dijelu "opozicionog fronta", tj. radikalnim vehabijama-selefijama, koji čak izgledaju kao četnici i imaju iste ciljeve (kraljevina-hilafet; teokratska islamska država-pravoslavna monarhija). Iste tipologije na svim stranama, samo sa drugačijim ideološkim predznakom, koji, opet, nije dio suštine, nego forme, odnosno tradicije i folklora. I kroz istoriju su viteški redovi sa različitih strana imali zanimljive kontakte i poglede jednih na druge.arzuhal wrote:Generalno kazano (ali ne i generalizacijom kao logičkom pogreškom netačno) postoje dvije vrste ljudi, odnosno ljudi se mogu podijeliti u dvije skupine potpuno oprečnih stavova, namjera, intencija, promišljanja, djelovanja...Pripadnici i jedne skupine i druge skupine mogu biti vjernici i nevjernici, to je nebitno za članstvo. I mnoge druge odrednice su potpuno nevažne za pripadanje jednoj ili drugoj skupini.
Bugari kao kosmpolita u islamskom ruhu svakako ne odgovara Islamskoj zajednici kao instituciji, jer oni (kao i druge "crkve", tj. organizovane klerikalne institucije) i postoje na razlikama, a ne sličnostima. A posebno je to izraženo sada kada IZ u BiH polagano zauzima radikalniji kurs, priklanjajuci se ihvanizmu.
Ali, zanimljiv ti je post. NIje u skladu sa onim što inače pišeš, prijatno si me iznenadio.

- fatamorgana
#215 Re: Hafiz BUGARI - kako ga zadrzati u BIH?
A ja sam bio ubijeđen da se ljudi dijele na muškarce i žene ....arzuhal wrote:Generalno kazano (ali ne i generalizacijom kao logičkom pogreškom netačno) postoje dvije vrste ljudi, odnosno ljudi se mogu podijeliti u dvije skupine potpuno oprečnih stavova, namjera, intencija, promišljanja, djelovanja...Pripadnici i jedne skupine i druge skupine mogu biti vjernici i nevjernici, to je nebitno za članstvo. I mnoge druge odrednice su potpuno nevažne za pripadanje jednoj ili drugoj skupini.
- fatamorgana
#216 Re: Hafiz BUGARI - kako ga zadrzati u BIH?
@dadinjo, šta je to ihvanizam?
-
dadinjo33
#217 Re: Hafiz BUGARI - kako ga zadrzati u BIH?
Malo kulturniji naziv za vehabijsku ideologiju.fatamorgana wrote:@dadinjo, šta je to ihvanizam?
- zagortenej
#218 Re: RE: Re: Hafiz BUGARI - kako ga zadrzati u BIH?
Muslimanska braća MB kao i njihova bh verzija Mladi muslimani.dadinjo33 wrote:Malo kulturniji naziv za vehabijsku ideologiju.fatamorgana wrote:@dadinjo, šta je to ihvanizam?
Cilj-povratak hilafeta.
- fatamorgana
#219 Re: RE: Re: Hafiz BUGARI - kako ga zadrzati u BIH?
A kakav ću ja imati status u hilafetu kao umjereno radikalni kjafir?zagortenej wrote:Muslimanska braća MB kao i njihova bh verzija Mladi muslimani.dadinjo33 wrote:Malo kulturniji naziv za vehabijsku ideologiju.fatamorgana wrote:@dadinjo, šta je to ihvanizam?
Cilj-povratak hilafeta.
-
dadinjo33
#220 Re: RE: Re: Hafiz BUGARI - kako ga zadrzati u BIH?
U hilafetu će tekija na Oglavku postati tukja na Odglavku, pa se sam nađifatamorgana wrote: A kakav ću ja imati status u hilafetu kao umjereno radikalni kjafir?
- fatamorgana
#221 Re: RE: Re: Hafiz BUGARI - kako ga zadrzati u BIH?
Uh, odma' mi je lakše!dadinjo33 wrote:U hilafetu će tekija na Oglavku postati tukja na Odglavku, pa se sam nađifatamorgana wrote: A kakav ću ja imati status u hilafetu kao umjereno radikalni kjafir?
-
dadinjo33
#222 Re: RE: Re: Hafiz BUGARI - kako ga zadrzati u BIH?
Pola raje sa biroa zapošljavaju na umjereno plaćenom zanimanju "odglavljivač"fatamorgana wrote:Uh, odma' mi je lakše!dadinjo33 wrote:U hilafetu će tekija na Oglavku postati tukja na Odglavku, pa se sam nađifatamorgana wrote: A kakav ću ja imati status u hilafetu kao umjereno radikalni kjafir?
- fatamorgana
#223 Re: RE: Re: Hafiz BUGARI - kako ga zadrzati u BIH?
Kad zavlada hilafet tad neće ni biti nezaposlenih pa će time i biro za zapošljvanje izgubiti svoju svrhu, možda ih prekvalifikuju u putničke agencije!dadinjo33 wrote: Pola raje sa biroa zapošljavaju na umjereno plaćenom zanimanju "odglavljivač", socijalna država
-
dadinjo33
#224 Re: RE: Re: Hafiz BUGARI - kako ga zadrzati u BIH?
Ni nezaposlenih, ni kjafirafatamorgana wrote:Kad zavlada hilafet tad neće ni biti nezaposlenih pa će time i biro za zapošljvanje izgubiti svoju svrhu, možda ih prekvalifikuju u putničke agencije!dadinjo33 wrote: Pola raje sa biroa zapošljavaju na umjereno plaćenom zanimanju "odglavljivač", socijalna država