sesalmir wrote:lerdi wrote:Kako da hadisi nisu nastali u vrijeme Poslanika Muhameda, tj. da ih niko tada nije zapisivao?
I mene ovo interesuje, zar nije bilo logicno da ce Bozij poslanik Muhammed savs, da je tako zelio, svoje ashabe posavjetovati da zapisuju ono sto govori kako bi se ljudi u buducnosti mogli koristiti time.
Selam..
Zaista prvi put nailazim na ovu temu i sad mi je žao što nije odavno zatvorena, jer je dovela u zabludu i neke ljude koji nemaju ništa zajedničko sa ovim rašidijom ili šta je već, mutezila nije, jer su čak i oni obavljali 5 namaza..nikad me nijedna tema nije ovako uznemirila, kao ova..a nailazio sam na ovom mjestu i na nebuloze koje je iznosio forumaš Ateista i njemu slični, ali nikad nisam želio ući u raspravu, ali kada naiđete na nebuloze koje se pokušavaju dokazati Kur’anom časnim, onda su to opasne nebuloze..
Želim svojim skromnim znanjem dati skroman i jednostavan odgovor na pitanje koje se čitavo vrijeme proteže i koje je mnogima nejasno..
Zaista je Božiji Poslanik za svog života zabranjivao zapisivanje svog govora..Poslanik s.a.w.s. je rekao:
„Ne zapisuj ništa od mene izuzev Kur’an, a ukoliko bilo ko zapiše nešto od mene osim Kur’ana neka to izbriše“.(Muslim)..razlog za to je bio vrlo jednostavan:
- Objava Časne Knjige nije bila završena, pa samim tim ni Kur’an nije bio objedinjen u jednu zbirku kakvu danas imamo
- Božiji Poslanik se bojao da se njegov govor ne pomiješa sa Objavom i da se veći broj ljudi ne dovede u zabludu
Uglavnom Poslanik je tražio da se Objava zapisuje, a njegove riječi pamte..ali kako se vrijeme mijenjalo i Islam učvršćivao i Poslanik je promjenio mišljenje..nakon što je osvojena Mekka Poslanik s.a.w.s. je rekao:
"Zapisuj Ebi Šah."(Buharija i Muslim)..Ebu Hurejre prenosi:
"Jedan ensarija je sjedio sa Poslanikom s.a.w.s. i čuo je hadis koji ga je impresionirao, ali ga nije mogao zapamtiti. Potom se požalio Poslaniku s.a.w.s. te mu je on odgovorio 'Koristi svoju desnu ruku.', pokazujući mu rukom da zapisuje." (Tirmizi)
Pouzdano se zna da su Hazreti Alija i Abdullah Ibn Omer zapisivali Hadise i da im je to Poslanik odobrio..nažalost nijedna ova zbirka nije sačuvana, ali se zna da je recimo zbirka koju je imao hazreti Alija brojala oko 15 000 hadisa i nestala je nakon pokolja na Kerbeli..ali postoje dijelovi koje su drugi ashabi prepisali iz te zbirke i koje su kasnije zapisali Buharija i Muslim..iz gore citiranih Hadisa jasno je da je Poslanik prvotno bio zabranio zapisivanje, ali je to kasnije dozvolio..
Kako su Kuranski ajeti o zabrani recimo alkohola derogirali jedan drugog, tako su isto i Poslanikovi Hadisi derogirali jedan drugog..baš me zanima kako samo na osnovu Kur’ana prost čovjek može zaključiti dali mu je alkohol samo zabranjen ili je zabranjen samo na namazu, ili je možda u njemu samo više štete nego koristi, ili možda sav alkohol nije ni zabranjen, već je zabranjeno samo vino (hamr)..
Toliko o dilemi zašto hadisi nisu zapisivani..
Najviše me je uznemirio dio u kojem se citira sljedeći ajet Časnog Kur’ana:
„Ima ljudi
koji prihvataju hadise za razonodu, da bi, ne znajući koliki je to grijeh, s Allahova puta odvodili i da bi ga predmetom za ismijavanje uzimali. Njih čeka sramna kazna.“ 31:6 (ovaj prijevod koristi Mutazilah)
„Ima ljudi koji kupuju priče za razonodu, da bi, ne znajući koliki je to grijeh, s Allahova puta odvodili i da bi ga predmetom za ismijavanje uzimali. Njih čeka sramna kazna.“ 31:6
Kao što se vidi, obadva ova prijevoda su prijevodi Besima Korkuta, samo je dio koji je boldiran izmijenjen kako je njemu odgovaralo..onaj ko slaže na Allaha i Njegova Poslanika pripremio je sebi mjesto u Džehenemu..ovdje se sad čovjek može braniti da nije izmjenio izvorni arapski tekst, već prijevod, ali kada se tuđi prijevod ili tefsir zloupotrijebi na ovakav način, onda je namjera ista kao i da je izmjenjen izvorni tekst, jer on nije pokušao da prevede čitav ajet, nego samo dio koji on želi..inače ovaj ajet se odnosi na Mekkelije koji su kupovali i naručivali pjesme u kojima se ismijavao Islam i Poslanik..to je u svakom boljem tefsiru objašnjeno, tako da ovaj ajet nema veze sa postavljenom nebulozom..
Riječ HADIS u arapskom jeziku znači – govor, priča – i ništa više i normalno je da Allah dž.š. u Kur’anu ne govori pohvalno kada spominje ovu riječ..Govor Božijeg Poslanika ili Hadis kako smo mi skratili i pišemo sa velikim slovom H se odnosi na Poslanika, o ostali „hadis“ može biti bilo čiji, moj, tvoj, njegov, bivših naroda, mušrika..
Allah, dž.š. kaže:'' Vi u Allahovom Poslaniku imate divan uzor za onoga koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na onom svijetu, i koji često Allaha spominje. (El-Ahzab, 21)
Pametnom je ovaj ajet dovoljan..kako neko može istovremeno prihvaćati Kur’an kao neupitan, a njegovog prenosioca ljudima smatrati nedoraslim ili šta već..ako Poslanik nije govorio istinu, kako je onda Kur’an sačuvan..isti oni koji su pamtili Kur’an, pamtili su i Hadise Muhameda a.s..zaista je Kur’an vrlo rano sakupljen u jednu zbirku, ali njegovi najbolji čuvari i dalje su bili hafizi, kopija Mushafa je bilo vrlo malo stotinama godina poslije Poslanikove smrti..prije rata si naprste mogao pobrojati ko u komšiluku ima Mushaf..
ZAKLJUČAK:
Sve sekte ili grupe su nastale sa jednim ciljem: Ljudi su sebi željeli uzeti olakšice i privilegije i analizirajte bilo koju sektu i uvjerićete se..međutim ja sam mislio da su se najviše od Islama udaljili oni koji su se najviše udaljili od Kur’ana..da sam juče umro to bih tvrdio i na Sudnjem danu..danas sam se uvjerio u suprotno..
Onaj ko ima koliko trun pameti zna: da je 8 sedždi Uzvišenom u ranu zoru kada svi spavaju bolje od takve 4..da je 20 sedždi po vrelini podnevnog sunca bolje od 8..da je 26 sedždi u mrkloj noći bolje od 8..
Dok sam živ ja ću se držati Kur’ana Časnog i slijediti put Poslanika plemenitog..
Halalite zbog dugog posta i što odavno nije aktuelan, jer je ovaj prešao u neku drugu grupaciju, ali od jutros ovo kanim napisati..