Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Irish

#776 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Irish »

Ahmmed wrote:
Irish wrote:pa svakako, nisam ja ni mislila da su hadisi nastrojeni protiv zene..Meni neki nisu jasni bez obzira dal se radilo o zeni ili o muskarcu..Cudni su mi i pojedini koji mi trebali biti extra..po kojima sam ja u predobrom stanju :| :shock:

A kada sam na prethodnoj strani govorila o nekim maaaalo mozda zapetim "karikama" u lancima prenosilaca, nije mi ni naumpao ovaj hadis (o manjkavosti imana i neuracunljivog svjedocenja :shock:, kada govorimo npr. o hadisima koji se prenose od Aise r.a. )kao argument..a nije li maaalo cudno da sahih pobija sahih :roll: :?
A nisam ga ja napisala.... :?
Jesi to klanjala one nafile, koje je lejla pripomenula? :lol: :lol:
oj, dobro si :lol:
sad stvarno dosta moje fitne :x ali halalite..ja sam nako potezak zenski insan- sad cu protiv sebe posvjedociti pa reci da hairlija u mene to najbolje zna :lol: :lol:
Ahmmed

#777 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Ahmmed »

Ma, kakva fitna. Nemoj to više govoriti za sebe, ni u šali. :)
Irish

#778 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Irish »

Ahmmed wrote:Ma, kakva fitna. Nemoj to više govoriti za sebe, ni u šali. :)
Necu :oops:

ma ja mislila u smislu fitna=pobuna u narodu :) ne daj Boze ona prava, ozbiljna :oops:

ali necu vise svakako :oops:

ispisah se veceras malo je reci..dosta za narednu heftu :lol:
oci jedva vise duraju :shock: :zoka:

Allahimanet svima...a u dzemat cu kad se ovo malo stisa :lol: :lol:
strongwoman

#779 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by strongwoman »

Irish wrote:
Ahmmed wrote:Ma, kakva fitna. Nemoj to više govoriti za sebe, ni u šali. :)
Necu :oops:

ma ja mislila u smislu fitna=pobuna u narodu :) ne daj Boze ona prava, ozbiljna :oops:

ali necu vise svakako :oops:

ispisah se veceras malo je reci..dosta za narednu heftu :lol:
oci jedva vise duraju :shock: :zoka:

Allahimanet svima...a u dzemat cu kad se ovo malo stisa :lol: :lol:
Slobodno ti u dzemat... ne smije niko da te dira :x
Motokultivator

#780 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Motokultivator »

Ebu-Hurejre, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Zaista je vjera lagana, bez tegoba. Ko god u vjeri navaljuje s dodacima, vjera ga savlada. Zato se držite umjerenosti (sredine), a ako neko od vas ne bude u stanju neki posao obaviti u potpunosti, neka ga bar približno obavi. Budite radosni, i pomažite se jutrom, krajem dana i jednim dijelom noći."(Buhari)

Eto valjda ce ovo biti dovoljno za ove neke rasprave, koje citam na zadnje dvije tri strane, a mozda i vise ;)
Irish

#781 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Irish »

Motokultivator wrote:Ebu-Hurejre, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Zaista je vjera lagana, bez tegoba. Ko god u vjeri navaljuje s dodacima, vjera ga savlada. Zato se držite umjerenosti (sredine), a ako neko od vas ne bude u stanju neki posao obaviti u potpunosti, neka ga bar približno obavi. Budite radosni, i pomažite se jutrom, krajem dana i jednim dijelom noći."(Buhari)

Eto valjda ce ovo biti dovoljno za ove neke rasprave, koje citam na zadnje dvije tri strane, a mozda i vise ;)
E pa svaka cast za ovaj :thumbup:

A evE ga jos jedan u skladu sa tim:

Muhammed saws jednom prilikom upita:
- Sta mislite kada bi neko od vas imao rijeku, pa se u njoj svaki dan po pet puta kupao, da li bi na njemu bilo necistoce?

Prisutni odgovorise:
- Ne bi, Boziji poslanice.

A on tom prilikom rece:
- Takodje i onaj koji svaki dan pet puta dnevno klanja namaz ne moze imati grijeha.
(Buhari, Muslim, Ebu Davud)

;-)
amsa66

#782 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by amsa66 »

@irish :thumbup:

Allah dz.š ga opisuje kao onoga koji predstavlja uzor u svim segmentima života, kao onoga koji brine o ovom ummetu, kojeg boli svaka bol njegovog ummeta i koji se maksimalno žrtvuje za dobrobit ovog ummeta kako na ovom tako i na onom svijetu.

Kaže Allah Uzvišeni:

وَمَا أَرْسَلْنَاكَ إِلَّا رَحْمَةً لِّلْعَالَمِينَ

“a tebe smo samo kao milost svjetovima poslali.” (El-Enbija, 107), a u drugom ajetu kaže:

لَقَدْ جَاءَكُمْ رَسُولٌ مِّنْ أَنفُسِكُمْ عَزِيزٌ عَلَيْهِ مَا عَنِتُّمْ حَرِيصٌ عَلَيْكُم بِالْمُؤْمِنِينَ رَؤُوفٌ رَّحِيمٌ

„Došao vam je Poslanik, jedan od vas, teško mu je što ćete na muke udariti, jedva čeka da pravim putem pođete, a prema vjernicima je blag i milostiv.“ (Et-Tevbe, 128)

Ja Allah, Ti podari našem Poslaniku najljepše mjesto u Džennetu, i visoke džennetske deredže i podari mu uzvišeno mjesto u Džennetu koje si mu obećao, jer Ti nikada ne iznevjeravaš svoje obećanje. Amin.

ps. jos da je u naslovu teme izbrisati ovo najveca novotarija u islamu,para mi i ocinji vid....
udrch

#783 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by udrch »

sesalmir wrote:
lerdi wrote:Kako da hadisi nisu nastali u vrijeme Poslanika Muhameda, tj. da ih niko tada nije zapisivao?
I mene ovo interesuje, zar nije bilo logicno da ce Bozij poslanik Muhammed savs, da je tako zelio, svoje ashabe posavjetovati da zapisuju ono sto govori kako bi se ljudi u buducnosti mogli koristiti time.
Selam..
Zaista prvi put nailazim na ovu temu i sad mi je žao što nije odavno zatvorena, jer je dovela u zabludu i neke ljude koji nemaju ništa zajedničko sa ovim rašidijom ili šta je već, mutezila nije, jer su čak i oni obavljali 5 namaza..nikad me nijedna tema nije ovako uznemirila, kao ova..a nailazio sam na ovom mjestu i na nebuloze koje je iznosio forumaš Ateista i njemu slični, ali nikad nisam želio ući u raspravu, ali kada naiđete na nebuloze koje se pokušavaju dokazati Kur’anom časnim, onda su to opasne nebuloze..
Želim svojim skromnim znanjem dati skroman i jednostavan odgovor na pitanje koje se čitavo vrijeme proteže i koje je mnogima nejasno..
Zaista je Božiji Poslanik za svog života zabranjivao zapisivanje svog govora..Poslanik s.a.w.s. je rekao: „Ne zapisuj ništa od mene izuzev Kur’an, a ukoliko bilo ko zapiše nešto od mene osim Kur’ana neka to izbriše“.(Muslim)..razlog za to je bio vrlo jednostavan:
- Objava Časne Knjige nije bila završena, pa samim tim ni Kur’an nije bio objedinjen u jednu zbirku kakvu danas imamo
- Božiji Poslanik se bojao da se njegov govor ne pomiješa sa Objavom i da se veći broj ljudi ne dovede u zabludu
Uglavnom Poslanik je tražio da se Objava zapisuje, a njegove riječi pamte..ali kako se vrijeme mijenjalo i Islam učvršćivao i Poslanik je promjenio mišljenje..nakon što je osvojena Mekka Poslanik s.a.w.s. je rekao: "Zapisuj Ebi Šah."(Buharija i Muslim)..Ebu Hurejre prenosi: "Jedan ensarija je sjedio sa Poslanikom s.a.w.s. i čuo je hadis koji ga je impresionirao, ali ga nije mogao zapamtiti. Potom se požalio Poslaniku s.a.w.s. te mu je on odgovorio 'Koristi svoju desnu ruku.', pokazujući mu rukom da zapisuje." (Tirmizi)
Pouzdano se zna da su Hazreti Alija i Abdullah Ibn Omer zapisivali Hadise i da im je to Poslanik odobrio..nažalost nijedna ova zbirka nije sačuvana, ali se zna da je recimo zbirka koju je imao hazreti Alija brojala oko 15 000 hadisa i nestala je nakon pokolja na Kerbeli..ali postoje dijelovi koje su drugi ashabi prepisali iz te zbirke i koje su kasnije zapisali Buharija i Muslim..iz gore citiranih Hadisa jasno je da je Poslanik prvotno bio zabranio zapisivanje, ali je to kasnije dozvolio..
Kako su Kuranski ajeti o zabrani recimo alkohola derogirali jedan drugog, tako su isto i Poslanikovi Hadisi derogirali jedan drugog..baš me zanima kako samo na osnovu Kur’ana prost čovjek može zaključiti dali mu je alkohol samo zabranjen ili je zabranjen samo na namazu, ili je možda u njemu samo više štete nego koristi, ili možda sav alkohol nije ni zabranjen, već je zabranjeno samo vino (hamr)..
Toliko o dilemi zašto hadisi nisu zapisivani..

Najviše me je uznemirio dio u kojem se citira sljedeći ajet Časnog Kur’ana:
„Ima ljudi koji prihvataju hadise za razonodu, da bi, ne znajući koliki je to grijeh, s Allahova puta odvodili i da bi ga predmetom za ismijavanje uzimali. Njih čeka sramna kazna.“ 31:6 (ovaj prijevod koristi Mutazilah)
„Ima ljudi koji kupuju priče za razonodu, da bi, ne znajući koliki je to grijeh, s Allahova puta odvodili i da bi ga predmetom za ismijavanje uzimali. Njih čeka sramna kazna.“ 31:6
Kao što se vidi, obadva ova prijevoda su prijevodi Besima Korkuta, samo je dio koji je boldiran izmijenjen kako je njemu odgovaralo..onaj ko slaže na Allaha i Njegova Poslanika pripremio je sebi mjesto u Džehenemu..ovdje se sad čovjek može braniti da nije izmjenio izvorni arapski tekst, već prijevod, ali kada se tuđi prijevod ili tefsir zloupotrijebi na ovakav način, onda je namjera ista kao i da je izmjenjen izvorni tekst, jer on nije pokušao da prevede čitav ajet, nego samo dio koji on želi..inače ovaj ajet se odnosi na Mekkelije koji su kupovali i naručivali pjesme u kojima se ismijavao Islam i Poslanik..to je u svakom boljem tefsiru objašnjeno, tako da ovaj ajet nema veze sa postavljenom nebulozom..
Riječ HADIS u arapskom jeziku znači – govor, priča – i ništa više i normalno je da Allah dž.š. u Kur’anu ne govori pohvalno kada spominje ovu riječ..Govor Božijeg Poslanika ili Hadis kako smo mi skratili i pišemo sa velikim slovom H se odnosi na Poslanika, o ostali „hadis“ može biti bilo čiji, moj, tvoj, njegov, bivših naroda, mušrika..

Allah, dž.š. kaže:'' Vi u Allahovom Poslaniku imate divan uzor za onoga koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na onom svijetu, i koji često Allaha spominje. (El-Ahzab, 21)

Pametnom je ovaj ajet dovoljan..kako neko može istovremeno prihvaćati Kur’an kao neupitan, a njegovog prenosioca ljudima smatrati nedoraslim ili šta već..ako Poslanik nije govorio istinu, kako je onda Kur’an sačuvan..isti oni koji su pamtili Kur’an, pamtili su i Hadise Muhameda a.s..zaista je Kur’an vrlo rano sakupljen u jednu zbirku, ali njegovi najbolji čuvari i dalje su bili hafizi, kopija Mushafa je bilo vrlo malo stotinama godina poslije Poslanikove smrti..prije rata si naprste mogao pobrojati ko u komšiluku ima Mushaf..

ZAKLJUČAK:
Sve sekte ili grupe su nastale sa jednim ciljem: Ljudi su sebi željeli uzeti olakšice i privilegije i analizirajte bilo koju sektu i uvjerićete se..međutim ja sam mislio da su se najviše od Islama udaljili oni koji su se najviše udaljili od Kur’ana..da sam juče umro to bih tvrdio i na Sudnjem danu..danas sam se uvjerio u suprotno..
Onaj ko ima koliko trun pameti zna: da je 8 sedždi Uzvišenom u ranu zoru kada svi spavaju bolje od takve 4..da je 20 sedždi po vrelini podnevnog sunca bolje od 8..da je 26 sedždi u mrkloj noći bolje od 8..
Dok sam živ ja ću se držati Kur’ana Časnog i slijediti put Poslanika plemenitog..

Halalite zbog dugog posta i što odavno nije aktuelan, jer je ovaj prešao u neku drugu grupaciju, ali od jutros ovo kanim napisati..
Bosna i Hercegovina

#784 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Bosna i Hercegovina »

udrch wrote:
sesalmir wrote:
lerdi wrote:Kako da hadisi nisu nastali u vrijeme Poslanika Muhameda, tj. da ih niko tada nije zapisivao?
I mene ovo interesuje, zar nije bilo logicno da ce Bozij poslanik Muhammed savs, da je tako zelio, svoje ashabe posavjetovati da zapisuju ono sto govori kako bi se ljudi u buducnosti mogli koristiti time.
Selam..
Zaista prvi put nailazim na ovu temu i sad mi je žao što nije odavno zatvorena, jer je dovela u zabludu i neke ljude koji nemaju ništa zajedničko sa ovim rašidijom ili šta je već, mutezila nije, jer su čak i oni obavljali 5 namaza..nikad me nijedna tema nije ovako uznemirila, kao ova..a nailazio sam na ovom mjestu i na nebuloze koje je iznosio forumaš Ateista i njemu slični, ali nikad nisam želio ući u raspravu, ali kada naiđete na nebuloze koje se pokušavaju dokazati Kur’anom časnim, onda su to opasne nebuloze..
Želim svojim skromnim znanjem dati skroman i jednostavan odgovor na pitanje koje se čitavo vrijeme proteže i koje je mnogima nejasno..
Zaista je Božiji Poslanik za svog života zabranjivao zapisivanje svog govora..Poslanik s.a.w.s. je rekao: „Ne zapisuj ništa od mene izuzev Kur’an, a ukoliko bilo ko zapiše nešto od mene osim Kur’ana neka to izbriše“.(Muslim)..razlog za to je bio vrlo jednostavan:
- Objava Časne Knjige nije bila završena, pa samim tim ni Kur’an nije bio objedinjen u jednu zbirku kakvu danas imamo
- Božiji Poslanik se bojao da se njegov govor ne pomiješa sa Objavom i da se veći broj ljudi ne dovede u zabludu
Uglavnom Poslanik je tražio da se Objava zapisuje, a njegove riječi pamte..ali kako se vrijeme mijenjalo i Islam učvršćivao i Poslanik je promjenio mišljenje..nakon što je osvojena Mekka Poslanik s.a.w.s. je rekao: "Zapisuj Ebi Šah."(Buharija i Muslim)..Ebu Hurejre prenosi: "Jedan ensarija je sjedio sa Poslanikom s.a.w.s. i čuo je hadis koji ga je impresionirao, ali ga nije mogao zapamtiti. Potom se požalio Poslaniku s.a.w.s. te mu je on odgovorio 'Koristi svoju desnu ruku.', pokazujući mu rukom da zapisuje." (Tirmizi)
Pouzdano se zna da su Hazreti Alija i Abdullah Ibn Omer zapisivali Hadise i da im je to Poslanik odobrio..nažalost nijedna ova zbirka nije sačuvana, ali se zna da je recimo zbirka koju je imao hazreti Alija brojala oko 15 000 hadisa i nestala je nakon pokolja na Kerbeli..ali postoje dijelovi koje su drugi ashabi prepisali iz te zbirke i koje su kasnije zapisali Buharija i Muslim..iz gore citiranih Hadisa jasno je da je Poslanik prvotno bio zabranio zapisivanje, ali je to kasnije dozvolio..
Kako su Kuranski ajeti o zabrani recimo alkohola derogirali jedan drugog, tako su isto i Poslanikovi Hadisi derogirali jedan drugog..baš me zanima kako samo na osnovu Kur’ana prost čovjek može zaključiti dali mu je alkohol samo zabranjen ili je zabranjen samo na namazu, ili je možda u njemu samo više štete nego koristi, ili možda sav alkohol nije ni zabranjen, već je zabranjeno samo vino (hamr)..
Toliko o dilemi zašto hadisi nisu zapisivani..

Najviše me je uznemirio dio u kojem se citira sljedeći ajet Časnog Kur’ana:
„Ima ljudi koji prihvataju hadise za razonodu, da bi, ne znajući koliki je to grijeh, s Allahova puta odvodili i da bi ga predmetom za ismijavanje uzimali. Njih čeka sramna kazna.“ 31:6 (ovaj prijevod koristi Mutazilah)
„Ima ljudi koji kupuju priče za razonodu, da bi, ne znajući koliki je to grijeh, s Allahova puta odvodili i da bi ga predmetom za ismijavanje uzimali. Njih čeka sramna kazna.“ 31:6
Kao što se vidi, obadva ova prijevoda su prijevodi Besima Korkuta, samo je dio koji je boldiran izmijenjen kako je njemu odgovaralo..onaj ko slaže na Allaha i Njegova Poslanika pripremio je sebi mjesto u Džehenemu..ovdje se sad čovjek može braniti da nije izmjenio izvorni arapski tekst, već prijevod, ali kada se tuđi prijevod ili tefsir zloupotrijebi na ovakav način, onda je namjera ista kao i da je izmjenjen izvorni tekst, jer on nije pokušao da prevede čitav ajet, nego samo dio koji on želi..inače ovaj ajet se odnosi na Mekkelije koji su kupovali i naručivali pjesme u kojima se ismijavao Islam i Poslanik..to je u svakom boljem tefsiru objašnjeno, tako da ovaj ajet nema veze sa postavljenom nebulozom..
Riječ HADIS u arapskom jeziku znači – govor, priča – i ništa više i normalno je da Allah dž.š. u Kur’anu ne govori pohvalno kada spominje ovu riječ..Govor Božijeg Poslanika ili Hadis kako smo mi skratili i pišemo sa velikim slovom H se odnosi na Poslanika, o ostali „hadis“ može biti bilo čiji, moj, tvoj, njegov, bivših naroda, mušrika..

Allah, dž.š. kaže:'' Vi u Allahovom Poslaniku imate divan uzor za onoga koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na onom svijetu, i koji često Allaha spominje. (El-Ahzab, 21)

Pametnom je ovaj ajet dovoljan..kako neko može istovremeno prihvaćati Kur’an kao neupitan, a njegovog prenosioca ljudima smatrati nedoraslim ili šta već..ako Poslanik nije govorio istinu, kako je onda Kur’an sačuvan..isti oni koji su pamtili Kur’an, pamtili su i Hadise Muhameda a.s..zaista je Kur’an vrlo rano sakupljen u jednu zbirku, ali njegovi najbolji čuvari i dalje su bili hafizi, kopija Mushafa je bilo vrlo malo stotinama godina poslije Poslanikove smrti..prije rata si naprste mogao pobrojati ko u komšiluku ima Mushaf..

ZAKLJUČAK:
Sve sekte ili grupe su nastale sa jednim ciljem: Ljudi su sebi željeli uzeti olakšice i privilegije i analizirajte bilo koju sektu i uvjerićete se..međutim ja sam mislio da su se najviše od Islama udaljili oni koji su se najviše udaljili od Kur’ana..da sam juče umro to bih tvrdio i na Sudnjem danu..danas sam se uvjerio u suprotno..
Onaj ko ima koliko trun pameti zna: da je 8 sedždi Uzvišenom u ranu zoru kada svi spavaju bolje od takve 4..da je 20 sedždi po vrelini podnevnog sunca bolje od 8..da je 26 sedždi u mrkloj noći bolje od 8..
Dok sam živ ja ću se držati Kur’ana Časnog i slijediti put Poslanika plemenitog..

Halalite zbog dugog posta i što odavno nije aktuelan, jer je ovaj prešao u neku drugu grupaciju, ali od jutros ovo kanim napisati..

Vjerovatno nisi pročitao ali na ovu temu sam otprilike slično odgovorio još prije više od mjesec dana, a spomenut je i lažni prijevod ajeta iz Sure Lukman , 6 i 7 ajet:

„Postao/la Bosna i Hercegovina dana 30/04/2010 08:03
Dovođenje Sunneta i hadisa u pitanje , jedna od najvećih zabluda za muslimane:

Samo da se napomene u vezi ove antiislamske teme, da ovo nije prvi pokušaj i da su knjige i knjige od mnogih "orijentalista" i sličnih "stručnjaka" napisane, u kojima se na afirmirajući način piše o Kur`anu, ali se u "sumnju" dovodi hadis , odnosno Sunnet općenito. Naravno , da cijela priča ne bi bila onako "s prve" prokužena, koriste se ajeti iz Kur`ana da bi se "dokazalo" da je hadis "nepotreban“. Znači ništa novo. Misija posljednjeg Poslanika islama Muhammeda a.s. se svodi prije svega, tj. u najkraćem bi se mogla definirati, kao tumačenje propisa Kur`ana-Časnog i potpuno je jasna gradacija između Kur`ana i Sunneta. Tumačenje propisa nema veču zakonodavnu snagu od donositelja propisa i Sunnet ne izlazi iz tih okvira. Sunnet nema snagu Kur`ana, ali je prvi i najvažniji tumač Objave. Hadis , ta živa riječ Vjerovjesnika s.a.w.s., je najvažniji dio Sunneta. Hadis je danas vrlo jasno definisana naučna disciplina i postoji sasvim dovoljan broj hadisa koji se smatraju sasvim pouzdanim u islamskoj pravnoj nauci. Hadiske zbirke koje su sakupljene i pomno pručavane vijekovima su prije svega: Sahihul-Buhari, Sahih Muslim a tu su i Ebu Davudova zbirka hadisa, zbirka Imami Tirmizija i sl. Ove najpoznatije hadiske zbirke su poznate pod imenom El-Kutubis-sitte (Šest knjiga). Dovoditi u pitanje hadise ili Sunnet općenito je za muslimane potpuno neprihvatljivo. Bez Sunneta mnogo toga što je propisano Kur`anom se ne bi moglo izvršavati. Primjeri su sljedeći : namaz, hadž, zekat, nasljedno pravo, bračni odnosi i čitav niz drugih pitanja u islamu !!!

P.S.
@Mutazilah .
Pored niza proizvoljnosti, pogrešnog tumačenja ajeta, za koje nema uopšte svrhe trošiti vrijeme , tj, na ovakvu kvazinauku , dovoljno je samo , ilustracija radi , napisati da se uvodničar teme služi i lažima : "Ima ljudi koji kupuju/prihvataju hadise za razonodu, da bi, ne znaju?i koliki je to grijeh, s Allahova puta odvodili i da bi ga predmetom za ismijavanje uzimali. Njih ?eka sramna kazna. Kad se nekom od njih ajeti Naši kazuju, on oholo glavu okre?e, kao da ih nije ni ?uo, kao da je gluh - zato mu navijesti patnju nesnosnu. (31:6-7)"

Tačan prijevod glasi :
Sura Lukman , 6 i 7 ajet:
6. Ima ljudi koji kupuju priče za razonodu, da bi, ne znajući koliki je to grijeh, s Allahova puta odvodili i da bi ga predmetom za ismijavanje uzimali. Njih čeka sramna kazna.

7. Kad se nekom od njih ajeti Naši kazuju, on oholo glavu okreće, kao da ih nije ni čuo, kao da je gluh – zato mu navijesti patnju nesnosnu.

Dotični ajeti nemaju veze za hadisima, nigdje se ne spominju hadisi, zato i savjet da prije iznošenja neistina treba provjeriti šta se piše, ili ako se već pišu neistine ići na antiislamske forume , pa tamo "lupetati" do mile volje !“
TamiyA

#785 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by TamiyA »

Mutazilah wrote:Hadisi su teoloska novotarija u islamu. Na vise mjesta susrecemo, cak i u samim hadiskim zbirkama sunita i shija, da su prve halifa (posebno Omer) spaljivali iste i zabranjivali njihovo zapisivanje. Te knjige cak sadrze predaje da je i sam Poslanik zabranjivao zapisivanje hadisa. Sunitski pokusaji da tu cinjenicu relativiziraju time sto je "on to govorio sve dok se Kuran ne skupi" naravno da nema historijske osnove, te nije moguce dokazati ni jednim spisom starijim napisanim prije Shafije.
Shafija je licnost koja je u islam uvela vjerovanje da je hadis druga objava pored samog Kurana. Prije shafije to misljenje nigdje ne susrecemo. Ta novotarija, koja je potpuno u suprotnosti sa Kuranom, kroz stoljeca je uspjela postati vladajucom doktrinom u islamu. Otpor prema istoj medutim nikad nije stao te je posebno u pocetku Shafijinog djelovanja bio izrazito jak, o cemu govore i shafijine knjige.

Sta Kuran kaze o Hadisima i cijeloj doktrini sekundarne objave u islamu, cemo u nekoliko narednjih ajeta pokazati.

Sta znaci pokoravati se Poslaniku?

Allah u svojoj knjizi zahtjeva pokoravanje Poslaniku. Primjer za takav jedan ajet jeste navedeni:

Na Dan kad se njihova lica u vatri budu prevrtala, govori?e: "Kamo sre?e da smo se Allahu pokoravali i da smo Poslanika slušali!’- ''Allahu pokoravali i Poslanika slušali'' (33:66)

O vjernici, pokoravajte se Allahu i Njegovu Poslaniku, i ne napuštajte ga, ta vi slušate šta on govori, i ne budite kao oni koji govore: "Slušamo!" - a ne slušaju. (8:20-21)

Sljedbenici knjiga pored Kurana tvrde da se pod "pokoravanjem Allahu" misli na sljedenje Kurana, dok "pokoravanje poslanika" smatraju istovjetnim prihvatanju hadisa.
Pogledajmo sada sljedeci ajet:

Onaj ko se pokorava Poslaniku pokorava se i Allahu; a onaj ko glavu okre?e - pa, Mi te nismo poslali da im ?uvar budeš. (4:80)

Ovdje Allah dz.s. kaze da je pokoravanje Poslaniku istovjetno pokoravanju Allahu. Vec kod voog ajeta teorija sljedbenika hadisa pada, jer da li se mogu hadisi, i ako bismo vjerovali u njih, poistovjetiti sa Kuranom? Ukoliko hadisi impliciraju pokoravanje Allahu, cemu onda sluzi jos Kuran? Postavlja se niz pitanja, kojima cemo aBd u narednim ajetima naci odgovor.

onima koji ?e slijediti Poslanika, vjerovjesnika, koji ne?e znati ?itati ni pisati , kojeg oni kod sebe, u Tevratu i Indžilu, zapisana nalaze, koji ?e od njih tražiti da ?ine dobra djela, a od odvratnih odvra?ati ih, koji ?e im lijepa jela dozvoliti, a ružna im zabraniti, koji ?e ih tereta i teško?a koje su oni imali osloboditi. Zato ?e oni koji budu u njega vjerovali, koji ga budu podržavali i pomagali i svjetlo po njemu poslano slijedili - posti?i ono što budu željeli. (7:157)

Allah ovdje one koji ce "postici ono sto zele" objasnjava na sljedeci nacin:
- Vjeruju u Poslanika
- podrzavaju ga
- pomagaju ga
- slijede svjetlo po njemu poslano!

Pokoravanje Poslaniku dakle predstavlja aktivno pomoaganje u njegovom zadatku te slijedenje onoga sto je objavljeno - Kuran. Allah ovdje ni na jednom mjestu ne spominje hadisa pored Kurana. Ukoliko on to ne cini, postavlja se pitanje sta je bio zadatak Poslanika i da li je on trebao donijeti ljudima nesto pored Kurana (tj. Hadise)?

Sta je zadatak Poslanika?

I opominji Kur’anom one koji strahuju što ?e pred Gospodarom svojim sakupljeni biti, kad osim Njega ni zaštitnika ni zagovornika ne?e imati - da bi se Allaha bojali. (6:51)

O Poslani?e, kazuj ono što ti se objavljuje od Gospodara tvoga, ako ne u?iniš, onda nisi dostavio poslanicu Njegovu - a Allah ?e te od ljudi štititi. Allah doista ne?e ukazati na Pravi put narodu koji ne?e da vjeruje. (5:67)

Mi tebi objavljujemo Knjigu, samu istinu, da ljudima sudiš onako kako ti Allah objavljuje. I ne budi branilac varalicama, i zamoli oprost od Allaha - Allah, uistinu, prašta i samilostan je. (4:105-106)

A tebi objavljujemo Knjigu, samu istinu, da potvrdi knjige prije nje objavljene i da nad njima bdi. I ti im sudi prema onome što Allah objavljuje i ne povodi se za prohtjevima njihovim, i ne odstupaj od Istine koja ti dolazi; svima vama smo zakon i pravac propisali. A da je Allah htio, On bi vas sljedbenicima jedne vjere u?inio, ali, On ho?e da vas iskuša u onome što vam propisuje, zato se natje?ite ko ?e više dobra u?initi; Allahu ?ete se svi vratiti, pa ?e vas On o onome u ?emu ste se razilazili obavijestiti. (5:48)

A ako oni okrenu glave, pa ti si dužan samo da jasno objavljuješ. (16:82)

I budite poslušni Allahu i budite poslušni Poslaniku i oprezni budite! A ako glave okrenete, onda znajte da je Poslanik Naš dužan samo jasno obznaniti. (5:92)

Ako vi smatrate lažnim mene, pa smatrali su lažnim svoje poslanike i narodi prije vas; a poslanik je jedino dužan da jasno obznani. (29:18)

I pokoravajte se Allahu i Poslaniku Njegovu; a ako le?a okrenete, pa - Poslanik Naš je jedino dužan da jasno objavljuje. (64:12)

Reci: "Pokoravajte se Allahu i pokoravajte se Poslaniku!" A ako ne htjednete, on je dužan raditi ono što se njemu nare?uje, a vi ste dužni raditi ono što se vama nare?uje, pa ako mu budete poslušni, bi?ete na Pravom putu; - a Poslanik je jedino dužan da jasno obznani. (24:54)

Reci: “Ko je svjedok najpouzdaniji?" - i odgovori: "Allah, On ?e izme?u mene i vas svjedok biti. A meni se ovaj Kur’an objavljuje i da njime vas i one do kojih on dopre opominjem. Zar vi, zaista, tvrdite da pored Allaha ima i drugih bogova?" Reci: "Ja ne tvrdim." Reci: "Samo je On - Bog, i ja nemam ništa s tim što vi smatrate druge Njemu ravnim." (6:19)

Mi dobro znamo što oni govore; ti ih ne možeš prisiliti, nego podsjeti Kur’anom onoga koji se prijetnje Moje boji! (50:45)

Elif Lam Ra. Knjigu ti objavljujemo zato da ljude, voljom njihova Gospodara, izvedeš iz tmina na svjetlo, na Put Silnoga i Hvaljenoga (14:1)

Kazuju iz Knjige Gospodara svoga ono što ti se objavljuje, niko ne može izmijeniti rije?i Njegove, pa ni ti; osim kod Njega, ne?eš na?i uto?išta nikakva. (18:27)

Oni koji Njemu druge smatraju ravnim govore: "Da je Allah htio, ne bismo se ni mi ni preci naši, pored Allaha, nikome klanjali i ne bismo, bez Njegove volje, ništa zabranjenim smatrali." Tako su isto i oni prije njih postupali. A zar su poslanici bili dužni što drugo ve? da jasno obznane? (16:35)

Zadatak Poslanika bio SAMO da donese objavu. Svaka njegova legislativa se temeljila na Kuranu i samo Kuranu. No postavlja se pitanje da li je Poslanik nekada sudio i drugacije od onoga kako je to Kuran naredio? Tj da li je sam donosio odluko, primjerice o tome da je nesto haram, a da to ne stoji u Kuranu? Jest, i pogledajmo sta je Allah povodom toga objavio:

Allah opominje Poslanika savs kada on donosi odluke i proglasava haram na svoju ruku:

O Vjerovjesni?e, zašto sebi uskra?uješ ono što ti je Allah dozvolio - u nastojanju da žene svoje zadovoljiš? A Allah prašta i samilostan je.Allah vam je propisao kako da svoje zakletve iskupite; Allah je vaš Gospodar; On sve zna i mudar je. (66:1-2)

Sta je Sunnet Poslanika?

(Pogledaj arapski tekst)

jer tako je bilo sa svima onima koji su poslanike protjerali, koje smo prije tebe poslali (po sunnetu nasem), i ni ti ne?eš nai?i na odstupanje od zakona (sunneta) našeg. (17:77)

prema Allahovu zakonu (sunnetu), koji odvazda važi, a ti ne?eš vidjeti da se Allahov zakon (sunnet) promijeni. (48:23)

Sunnet Poslanika Muhammeda savs jeste istovjetan sunnetu svih poslanika te je, kako to Allah u 17:77 govori Allahov (Sunnetullah). Sunnet Boziji je dakle isti kao i sunnet Muhammeda savs, i on se ocituje u Allahovim zakonima tj. Kuranu.

Sta kaze Kuran o hadisima?

Kuran na vise mjesta spominje riejc hadis, te se uvijek (osim kada je sam on u pitanju) negativno izrazava o istima, npr:

(pogledaj arapski orginal)

To su Allahovi dokazi koje ti kao istinu navodimo pa u koje ?e Hadise - ako ne u Allahove rije?i i dokaze Njegove oni vjerovati? (54:6)

Pa u koji ?e Hadis, ako ne u Kur’an, vjerovati?! (77:50)

Ukoliko je Kuran detaljan, sadrzi svakojake primjere, najljepse odgovore i objasnjava sve - cemu onda hadisi?

Mi u ovom Kur’anu objašnjavamo ljudima svakojake primjere, ali ve?ina ljudi nikako ne?e da vjeruje (17:89)

U ovom Kur’anu Mi na razne na?ine objašnjavamo ljudima svakovrsne primjere, ali je ?ovjek, više nego iko, spreman raspravljati. (18:54)

U kazivanju o njima je pouka za one koji su razumom obdareni. Kur’an nije izmišljena besjeda, on priznaje da su istinite knjige prije njega objavljene, i objašnjava sve, i putokaz je i milost narodu koji vjeruje. (12:111)

A šta ?e biti onog Dana kad protiv svakog naroda dovedemo po jednog svjedoka, od njega samog, i tebe dovedemo kao svjedoka protiv ovih! Mi tebi objavljujemo Knjigu kao objašnjenje za sve i kao uputu i milost i radosnu vijest za one koji jedino u Njega vjeruju. (16:89)

U ovom Kur’anu Mi navodimo ljudima svakovrsne primjere. A kad bi im ti ne znam kakvo ?udo donio, opet bi rekli oni koji ne?e da vjeruju: "Vi samo iznosite laži!" (30:58)

Grijeh na koji nas je Allah upozorio u Kuranu

Allah je u svojoj mudrosti u Kuranu naveo primjer jevreja koji su cinili istu stvar kao danasnji sljedbenici hadisa:

A otkud da oni traže od tebe da im sudiš kad imaju Tevrat, u kome su Allahovi propisi? Oni ni poslije presude tvoje ne bi bili zadovoljni jer nisu nikakvi vjernici. (5:43)

kao i arapa za vrijeme Poslanika savs:

I zamalo da te oni odvrate od onoga što ti Mi objavljujemo, da bi protiv nas nešto drugo iznio, i tada bi te oni smatrali prijateljem. (17:73)

A kad im se kazuju ajeti Naši, koji su jasni, onda govore oni koji ne vjeruju da ?e pred Nas stati: "Donesi ti kakav drugi Kur’an ili ga izmijeni!" - Reci: "Nezamislivo je da ga ja sam od sebe mijenjam, ja slijedim samo ono što mi se objavljuje, ja se bojim - ako budem neposlušan svome Gospodaru - patnje na Velikom danu." (10:15)

Stoga se postavlja logicno pitanje:

Zašto da pored Allaha tražim drugog sudiju, kad vam On objavljuje Knjigu potanko? A oni kojima smo Mi dali Knjigu dobro znaju da Kur’an objavljuje Gospodar tvoj istinito, zato ti ne sumnjaj nikako! (6:114)

No, ipak..

Ima ljudi koji kupuju/prihvataju hadise za razonodu, da bi, ne znaju?i koliki je to grijeh, s Allahova puta odvodili i da bi ga predmetom za ismijavanje uzimali. Njih ?eka sramna kazna. Kad se nekom od njih ajeti Naši kazuju, on oholo glavu okre?e, kao da ih nije ni ?uo, kao da je gluh - zato mu navijesti patnju nesnosnu. (31:6-7)

Stoga...

A ima li nepravednijeg od onoga koji, opomenut rijecima Gospodara svoga, njima leda okrenec
Mi cemo, zaista, kazniti zlikovce!

(32:22)

Ja shvacam da ce mnogi "intelektualci" imati problema sa izvornim shvatanjem islama, no ipak, krajnje je vrijeme da (ponovo) isti dodje do rijeci na ovom forumu.
A da se zaista duhovna katarza ne moze steci posjecivanjem pozorisnih predstava Sulejmana Bugarija i dersova nepismenih "alima" je nadasve ocigledno.

Mir

NAPOMENA: Za sve prevode pogledajte i provjerite sam arapski tekst Kurana.
pa dobro pametni junače (koji se stavlja iznad pozicije šafije ako sam dobro pročitao)
ja imam jednostavna pitanja za tebe:
kako bi znali klanjati? zašto je Poslanik s.a.w.s kada je vidio zanimanje Ebu hurejrea za hadise, zašto mu je to lijepo pozdravio i podržao ga u tome? zašto se ti izdvajaš kad su se čitava ulema islamskog umeta (počevši od 4 pravne škole) složili oko toga da je hadis drugi izvor Islama?

pa ja - ništa drugo nisi ni mogao očekivati od Mutezilija tamiya (kontam u sebi)
Mutazilah

#786 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Mutazilah »

A vidis ti "Junacice". Ja sam Safiju vaseg procitao (ne samo da je los pisac u literarnom smislu, nego mu argumentki manjkaju svakoj logickoj konzistenciji) a ti se nisi udostojila procitati moje postove pod ovom temom. Barem sam 5 puta odgovorio na pitanje o klanjanju.

Mislim ipak da nas narod u mnogo cemu nije spreman u potpunosti prihvatiti islam onakav kakav je u Kuranu. Mislim dakle da siroke mase nisu sposobne da pojme niti da se pridrzavaju islamskih propisa jednostavno zato sto su zaokupljeni arapskim i slavenskim paganizmom.

No medutim to ne vrijedi za sve Bosnjake. Hvala dragom Bogu, u posljednje tri godine kako smo pokrenuli kampanju povratka Kuranu, u Bosni su se mahom akademski obrazovani pojedinci, uvidjevsi logicku nuznosti koja se krije iza kuranskih argumenata, ponovo okrenuli izvornom islamskom ucenju.

Sa obzirom da smo postigli dovoljno velike kapacitete kao i uvidjeli potrebu za takvim necim, u narednih nekoliko mjeseci nastojat cemo postaviti online stranicu koja je djelimicno vec gotova. Na toj stranici cete moci procitati sve navedene (i mnoge druge) Argumente ne samo u vezi hadisa nego i drugih sujevjerja koja su zaokupila muslimane.

No medutim i pod ovom temom je navedeno dovoljno argumenata da bi svako razuman i iskren mogao shvatiti bit islama i poruke koje se ovdje krije:

1. Kuran zabranjuje sekundarne Objave poput hadisa. Muhamedova uloga je bila iskljucivo da donese objavu. On nije imao nikakvo tajno znanje pomocu kojeg je tumacio istu. (Za sve argumente koje mislite da imate protiv ove tvrdnje iskoristite funkciju za pretragu na forumu)

2. Hadisi ismijavaju Boga, Poslanike, opcenito zene. Oni su proizvod jedne primitivne svijesti arapskog paganizma koji su se uvukli u islam

3. Hadisi su zapisani stotinama godina poslije Muhamedove smrti te im time fali svaka historijska autenticnost.

4. Sakupljaci hadise su pripadali odredjenim sektama (primjerice Buhari je bio pripadnik sunitske sekte Hanbelija). oni nisu bili objektivni u svom sakupljanju. Njihov autoritet je ogranicen samo u sopstvenoj sekti. Nece te naci da Shije hvale Buharije, niti da Sunije hvale shijske sakupljace hadisa, a jos manje ibadijske. Svaka sekta ima svoje svece, hadise i vjerodostojne senede. Kuran je jedan, ali to izgleda sektasima nije dovoljno.

I za kraj jedno pitanje za razmisljanje. U Kuranu stoji da je sam Kuran Furqan (dakle kriterij donosenja sudova i razlucivanja dobra od zla, istine od lazi). Ukoliko Kuran dakle predstavlja takav kriterij za sve, pa tako i hadise, kako je onda moguce da hadisi tumace sam kuran? Zar nije Kuran taj koji bi trebao odrediti istinitost tih tumacenja?

Za sva pitanje, opaske i prijetnje smrcu, obratite mi se na mail ili sacekajte dok bude gotova stranicu.

Tako smo svakom vjerovjesniku neprijatelje određivali, šejtane u vidu ljudi i džina koji su jedni drugima kićene besjede govorili da bi ih obmanuli - a da je Gospodar tvoj htio, oni to ne bi učinili; zato ti ostavi njih, i ono što izmišljaju - i da bi srca onih koji u onaj svijet ne vjeruju bila sklona tome i zadovoljna time, i da bi počinili grijehe koje su počinili. (6:112-113)

Neka je Mir sa vama!
arzuhal

#787 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by arzuhal »

Evo, ja sam, recimo, pripadnik sunnitske sekte Hanefija...
HAVANA

#788 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by HAVANA »

Ja sam s čengić vile. :D
arzuhal

#789 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by arzuhal »

HAVANA wrote:Ja sam s čengić vile. :D
Vi ste gori od nas...
BHF_Manijak

#790 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by BHF_Manijak »

kiki-miki wrote:Opet on :-)
Suti,sad se malo modernizovo sa prevodima,prosirio je haman malo vidike :mrgreen:
udrch

#791 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by udrch »

Ja mislio da je Muhamed Gulam posljednji koji se proglasio poslanikom..
A izgleda da ih ima još koji se stavljaju u istu ravan sa Božijim Poslanicima..
Mi tebi bolan ti ne bio ne prijetimo dunjalučkom kaznom, smrću ili šta već, smrt ćeš svakako okusiti, tebi prijeti Onaj čije ajete citiraš..
Tvoje teze su pune kontradiktornosti..pročito si Šafiju i iznosiš tezu da on prvi uzima Hadis kao jedan od temelja vjere..znaš li bolan ne bio čiji je Šafija učenik bio i čiju je školu slijedio prije nego je preselio u Egipat..ako ne znaš neka ti Arzulah kaže, on pripada toj sekti :D
Znaš li bolan da je Šafija bio hafiz, čuvar Časne knjige koju ti zloupotrebljavaš, a ti se praviš pametnijim od njega....
Tvoja svetinja na koju se pozivaš je i moja svetinja, ako istinu govoriš..niko ti ovdje nije rekao da je Hadis važniji od Kur’ana a.š., samo mi smo spremni da kažemo da nismo dovoljno pametni da razumijemo Božiju objavu..
Ako su svi odgovori u Kur’anu, a jesu, to uopće nije sporno, reci molim te kakva kazna čeka onoga ko mijenja značenje Allahovih riječi???
Meni je nekako lakše prihvatiti činjenicu da je Ibn Kesir bolje razumio ajet koji si ti spomenuo negdje u uvodu, a u kojem riječ "hadis" prevodiš kao Poslanikov govor, a Ibn Kesir ga prevodi malo drugačije, kao običnu priču, obični, prazni govor kojem smo svi skloni i koji nas odvraća od misli prema našem Stvoritelju..

„Ima ljudi koji prihvataju Hadise za razonodu, da bi, ne znajući koliki je to grijeh, s Allahova puta odvodili i da bi ga predmetom za ismijavanje uzimali. Njih čeka sramna kazna.“ 31:6 (ovaj prijevod ti koristiš)

Kako te nije stid javiti se nakon što si Kur’an tumačio kako ga niko nikad nije tumačio..
Da si nam makar pokazao stručnost, pa čitav ajet preveo sa arapskog originala, nego uzimaš tuđi prijevod i mijenaš po svom nahođenju..
Onaj ko se poziva na Izvor, morao bi da posjeduje ogromno znanje, da je hafiz Kur’ana, da je izvrstan poznavalac arapskog jezika..na osnovu čega si ti riječ "hadis" preveo kao govor Božijeg Poslanika, a kojeg mi sektaši skraćeno nazivamo Hadis..termin Hadis za govor Božijeg Poslanika ušla je u upotrebu mnogo godina nakon preseljenja Božijeg Poslanika, a u vrijem Poslanika uopće nije postojao ovaj termin..
Kako je moguće onda riječ "hadis" prevesti terminom koji će nastati mnogo godina kasnije..kako je ovu riječ tumačio Muhammed a.s. i njegovi ashabi..ili su samo slijegali ramenima kad se spomene ova riječ, a na upit šta to znači govorili da će sektaši kasnije nešto izmisliti, pa će imati logike..ja imam skromno znanje iz arapskog jezika, ali znam da se iz korijena riječi "hadis" nikako ne može izvući ovo značenje..

Nije problem što ti tražiš pravi put, i ja ga konstantno tražim, problem je što si se sa malo znanja previše uobrazio..

Neka Allah dž.š. spusti svoju milost na tebe i na tvoje prijatelje..
Last edited by udrch on 13/05/2010 12:06, edited 1 time in total.
TamiyA

#792 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by TamiyA »

Mutazilah wrote:A vidis ti "Junacice". Ja sam Safiju vaseg procitao (ne samo da je los pisac u literarnom smislu, nego mu argumentki manjkaju svakoj logickoj konzistenciji) a ti se nisi udostojila procitati moje postove pod ovom temom. Barem sam 5 puta odgovorio na pitanje o klanjanju.

Mislim ipak da nas narod u mnogo cemu nije spreman u potpunosti prihvatiti islam onakav kakav je u Kuranu. Mislim dakle da siroke mase nisu sposobne da pojme niti da se pridrzavaju islamskih propisa jednostavno zato sto su zaokupljeni arapskim i slavenskim paganizmom.

No medutim to ne vrijedi za sve Bosnjake. Hvala dragom Bogu, u posljednje tri godine kako smo pokrenuli kampanju povratka Kuranu, u Bosni su se mahom akademski obrazovani pojedinci, uvidjevsi logicku nuznosti koja se krije iza kuranskih argumenata, ponovo okrenuli izvornom islamskom ucenju.

Sa obzirom da smo postigli dovoljno velike kapacitete kao i uvidjeli potrebu za takvim necim, u narednih nekoliko mjeseci nastojat cemo postaviti online stranicu koja je djelimicno vec gotova. Na toj stranici cete moci procitati sve navedene (i mnoge druge) Argumente ne samo u vezi hadisa nego i drugih sujevjerja koja su zaokupila muslimane.

No medutim i pod ovom temom je navedeno dovoljno argumenata da bi svako razuman i iskren mogao shvatiti bit islama i poruke koje se ovdje krije:

1. Kuran zabranjuje sekundarne Objave poput hadisa. Muhamedova uloga je bila iskljucivo da donese objavu. On nije imao nikakvo tajno znanje pomocu kojeg je tumacio istu. (Za sve argumente koje mislite da imate protiv ove tvrdnje iskoristite funkciju za pretragu na forumu)

2. Hadisi ismijavaju Boga, Poslanike, opcenito zene. Oni su proizvod jedne primitivne svijesti arapskog paganizma koji su se uvukli u islam

3. Hadisi su zapisani stotinama godina poslije Muhamedove smrti te im time fali svaka historijska autenticnost.

4. Sakupljaci hadise su pripadali odredjenim sektama (primjerice Buhari je bio pripadnik sunitske sekte Hanbelija). oni nisu bili objektivni u svom sakupljanju. Njihov autoritet je ogranicen samo u sopstvenoj sekti. Nece te naci da Shije hvale Buharije, niti da Sunije hvale shijske sakupljace hadisa, a jos manje ibadijske. Svaka sekta ima svoje svece, hadise i vjerodostojne senede. Kuran je jedan, ali to izgleda sektasima nije dovoljno.

I za kraj jedno pitanje za razmisljanje. U Kuranu stoji da je sam Kuran Furqan (dakle kriterij donosenja sudova i razlucivanja dobra od zla, istine od lazi). Ukoliko Kuran dakle predstavlja takav kriterij za sve, pa tako i hadise, kako je onda moguce da hadisi tumace sam kuran? Zar nije Kuran taj koji bi trebao odrediti istinitost tih tumacenja?

Za sva pitanje, opaske i prijetnje smrcu, obratite mi se na mail ili sacekajte dok bude gotova stranicu.

Tako smo svakom vjerovjesniku neprijatelje određivali, šejtane u vidu ljudi i džina koji su jedni drugima kićene besjede govorili da bi ih obmanuli - a da je Gospodar tvoj htio, oni to ne bi učinili; zato ti ostavi njih, i ono što izmišljaju - i da bi srca onih koji u onaj svijet ne vjeruju bila sklona tome i zadovoljna time, i da bi počinili grijehe koje su počinili. (6:112-113)

Neka je Mir sa vama!
prvo: muško sam! drugo: ko si ti da nazivaš Buhariju, šafiju ili bilo kog drugog "pripadnikom neke sekte" treće: pročitaj mutezilijsku akidu - ni našta ne liči...četvrto: znaš li ti šta je "mutefekun 'alejhi" peto: silsila hadisa je istina! ima i apokrifnih hadisa ali ima i onih u koje nema sumnje... šesto: očito nemaš puno znanja o sektama dok tvrdiš da su hanbelije sekta...
niko ti neće brijetit smrću...jest mene briga šta ti govoriš...ja vidim istinu inšallah...a što se tiče tvoga pitanja...
Kur'an jeste furqan! u to nema sumnje...ali hadisi su "vijesti o Poslaniku i o tome šta je on radio, govorio i šutnjom odobrio...niko ne stavlja hadis u rang sa kur'anom kao što ti kažeš...nego su tebi isprali mozak...
vrati se kur'anu i sunnetu već jednom!
udrch

#793 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by udrch »

Želim ti odgovoriti na pitanje koje si postavio..
Kur’an jeste rastavljač istine od neistine, jedno od imena kojim ga Allah dž.š. naziva je Furqan..
Ali koje to ovdje na ovoj temi sporio uopće..mi ne sporimo istinost Kur’ana, mi sporimo ispravnost tvoji tumačenja..
udrch

#794 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by udrch »

Vidim da ne čitaš ove veće postove u kojima ti je postavljeno više pitanja, pa reko da vidim čitaš li ove manje..

Ako misliš da je vas nekolicina u pravu i ako ste vi jedini na siratu-l-mustekimu odgovori mi Kur’anom na pitanje koje me trenutno tišti:
Zar je Allah dž.š. Džennet stvorio radi vas nekolicine "pravovjernih"?
Brave_lion

#795 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Brave_lion »

Mutazilah ako ikad budes online javi se,ja sam spreman odgovoriti na tvoje gluposti koje si rekao
Istina-True

#796 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Istina-True »

Tuzno je malo da obrazovani ljudi koji bi trebali biti dobro u nasem drustvu ovako lako bivaju zavedeni. Nije ovo tako necest slucaj.

Predpostavljam da je 'Mutezilah' osoba koja sigurno nema vise od 30 godina, koji odnedavno (recimo 10 godina) je poceo da se upoznaje sa Islamom. Iskusenje za njega je sto je najprije naisao na literaturu sa predhodno (predpostavljam da je citao Mutaharija - koji je dobar autor, ali opasan sa ljude bez dobre podloge) vrlo malo znanja, te vjerovatno vodjen sopstvenim egom (jedno od najvecih sejtanovih oruzja) odlucio da bude 'prvak, voditelj' sa vrlo malo znanja. Siguran sam da doticni nije isao niti u jednu islamsku skolu - bila ona na zapadu ili istoku. Govori cesto o filozofiji i logici, pa isto tako predpostavljam da isti je studirao istu ili nesto slicno. Ljudi bivaju iskusani razlicitim stvarima ali cini mi se da je nadmenost jedna od najtezih - bar se najteze lijeci.

Cak i da se iznosi tacan islamski stav moralo bi se to raditi na drugaciji nacin a ne sa ovoliko ponizavanja. Izneseni argumenti su blijedi (najblaza rijec koju mogu upotrjebiti) - doticni ima vrlo odskudno znanje arapskog jezika ili najvjerovatnije nikakvo. Sve su ovo preduslovi da neko se moze baviti tumacenjem Kur'ana a kamoli sebe uzimati za osobu koja moze ljude povesti negdje.

Takodjer doticni nije upoznat ni sa sustinom ucenja mutezilija. Mutezilije nisu nikad bili ravnodusni prema Hadisu, nego su zapravo od strane esarija nazvani 'protivnicima hadisa'. To je i dovelo do poraza Mutezilija u 3 stoljecu. (ovo je samo mala digresija, ali ne mogu se odati utisku da znanje ovog momka nije adekvatno za ovakav poduhvat na koji on sebe zaduzuje - jer mi njegov govor odise stilom knjiga koje sam procitao o ovoj problematici).

Ne bih ulazio u samu raspravu o temi jer ovdje ima dovoljno vec dobrih komentara u tom smislu. Samo cu raci da dosta ajeta koje je preveo nisu tacno prevedeni. A o logicnoj nekoincidentonosti (na koju se toliko poziva) bi se dalo dosta pisati. Al ljudi su napisali knjige o tome. Tesko da ce ovdje neko uspjeti ubjediti. Dobro je sto autor ipak vjeruje u Jednog Boga i ako nista ne cini sirk.

Ne bih volio da doticni shvati ovo kao neki napad na njega - ovo je samo par smjernica da razmisli. Islam ne zabranjuje razmisljanje, te ljepota Islama i jeste teznja razmisljanju - ali mora se biti svjestan ogranicenosti istog.

Ja samo molim Boga da mu ukaze Milost i ne ostavi ga u zabludi.

Allah, Najmilostiviji, ipak nece ostaviti u zabludi onoga koji trazi znanje sa iskrenim nijetom (nadam se da ce doticni pronaci isti).

Selam ti.
Mutazilah

#797 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Mutazilah »

Jedina tuzna stvar jeste da nakon godinu dana rasprave, i 33 stranica postova nista uspjeli ni jedan jedini ozbiljan argument navesti u vasu korist.
black

#798 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by black »

Mutazilah wrote:Jedina tuzna stvar jeste da nakon godinu dana rasprave, i 33 stranica postova nista uspjeli ni jedan jedini ozbiljan argument navesti u vasu korist.
a ko ste vi :oops: :mrgreen:
a 33 stranica je kao najveci red kod blesona :mrgreen:
Halleluhwah
Location: Among and above strange people, mit dir Lili Marleen

#799 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Halleluhwah »

Pobiše se muslimani između sebe. Nemojte, ljudi. :mrgreen:
SenQ

#800 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by SenQ »

* 151. Mi smo vam jednog od vas kao Poslanika poslali, da vam riječi
Naše kazuje i da vas očisti i da vas Knjizi i mudrosti pouči i da vas ono što
niste znali nauči.

* 53. Gospodaru naš, mi u ono što Ti objavljuješ vjerujemo i mi poslanika
slijedimo, zato nas upiši među vjernike!"

* 61. Kad im se kaže: "Prihvatite ono što Allah objavljuje, i Poslanika!" -
vidiš licemjere kako se od tebe sasvim okreću.

zato vjerujte u Allaha i Poslanika Njegova, vjerovjesnika, koji ne zna
čitati i pisati, koji vjeruje u Allaha i riječi Njegove; njega slijedite - da biste
na Pravome putu bili!"

U kućama svojim boravite i ljepotu svoju, kao u davno pagansko
doba, ne pokazujte, i molitvu obavljajte i zekat dajite, i Allaha i Poslanika
Njegova slušajte!

* 36. Kada Allah i Posalnik Njegov nešto odrede, onda ni vjernik ni
vjernica nemaju pravo po svome nahođenju postupiti. A ko Allaha i Njegova
Poslanika ne posluša, taj je sigurno skrenuo s Pravoga puta.*

* 66. Na Dan kad se njihova lica u vatri budu prevrtala, govoriće: "Kamo
sreće da smo se Allahu pokoravali i da smo Poslanika slušali!"

* 9. da u Allaha i Poslanika Njegova vjerujete, i da vjeru Njegovu
pomognete, i da ga veličate i da Ga ujutro i navečer hvalite.

* 1. O vjernici, ne odlučujte se ni za što dok za to ne upitate Allaha i
Poslanika Njegova,
i bojte se Allaha! Allah, zaista, sve čuje i sve zna.

A ako
Allaha i Njegova Poslanika budete slušali, On vam nimalo neće umanjiti
nagradu za djela vaša." - Allah, uistinu, prašta i samilostan je.

15. Pravi vjernici su samo oni koji u Allaha i Poslanika Njegova vjeruju

59. O vjernici, pokoravajte se Allahu i pokoravajte se Poslaniku i
predstavnicima vašim. A ako se u nečemu ne slažete, obratite se Allahu i
Poslaniku,
ako vjerujete u Allaha i u onaj svijet; to vam je bolje i za vas
rješenje ljepše.

* 3. On ne govori po hiru svome -

I moj mutezelija de ti sad meni reci kako da ja ne sljedim Poslanikov sunet, tj, one vjerodostojne hadise kad nam se u Istinitom Kur'anu na toliko mjesta govori o sljedjenju Poslanika tj. njegovoga suneta.

Koji je drugi nacin sljedjenja Poslanika ako to nisu hadisi, bar oni vjerodostojni.
Locked