bijela wrote: i ima ono nešto što se veže za farzove/harame - nećeš prestati biti musliman ako ne uradiš neki farz, npr. ne daš zekat. ali hoćeš ako kažeš da to nije farz.i obrnuto kad je riječ o haramima.
ovo bih mogla povezati sa vjerovanjem u hadise -
mogu čupati obrve priznajući pri tome da činim nešto što mi Poslanik, a.s., da je tu ne bi odobrio, ili ih mogu čupati misleći da je to sasvim uredu i ne osjećati nikakvu grižu savjest.
što se tiče vjerodostojnosti lanca prenosilaca, kad su u pitanju sahih hadisi, uopšte ne razmišljam je li ko šta tu fulio, ako su imami Buharija ili Muslim rekli da su prenosioci pametni i čestiti - i za mene je hadis takav. to zbog toga što znam kakvi su im rigorozni kriteriji bili za priznavanje hadisa kao sahiha.
uh, prićerah i ja u oduživanju
eh drugo bijela
nisam imala nijjet da dalje prosirujem, ali posto me tvoj post vrnu na ono prvobitno pitanje sinoc (tj. kako pravdate ono sto ne slijedite ako ste nepobitno uvjereni u vjerodostojnost?), a i sto sam sebi obecala da necu omalovazavati vlastito misljenje

-druga prica, ali salu na stranu.. Eh sad sebe podsjecam na love-yess
Evo moram se osvrnuti na ovo boldirano...Ako ostavimo po strani konsenzuse o tome sta izvodi iz vjere a sta ne, nego razgovaramo na trenutak o recimo sopstvenim na-um-padanjima

(da ne kazem stavovima-ostrije zvuci, a moji nisu u ovom slucaju zadrti

)..sta bi na taj nacin znacilo izvodjenje iz vjere?!
Da ne komplikujem, nemam Bog zna koliki fond rijeci-najbolje se izrazim vlastitim primjerom:
Nije li maaalo, eto mrvicu licemjernije znati/priznati i biti uvjeren da je nesto veliki grijeh pa onda to ne postivati (tvoj primjer zekata), ili ono za sta ne znamo i nismo sasvim sigurni..(a ako uzmemo u obzir da se vecina slaze u tome da nam nije grijeh ako nesto ucinimo u neznanju, pa ako se jos pokajemo kad saznamo -elhamdullahi). A s druge strane,
znati da MORAS nesto i svjesno odbijes

mrrrrvicu je po
mom licnom misljenju licemjernije nego ne biti sasvim uvjeren pa zbog toga ne prihvatiti . (dakle svjesno grijesiti i nesvjesno grijesiti

)
E ne znam sada da li licno cupkas obrve

ili pises onako opcenito...Ja evo cupkam

( nije da imam Bog zna sta cupnuti a kamoli tanjiti, vise sklonim dvije tri viska radi same urednosti, no nebitno sada) ali kada bih
stvarno bila uvjerena da sam zbog toga prokleta, NIKADA vise niti jednu dlacicu ne bih uklonila

, zar bi mi trebalo da sam prokleta zbog tri viska dlacice

Pa ustvari ja cijelo vrijeme pitam (kad su nam vec obrve primjer) onu koja cupka i apsolutno vjeruje u pomenuti hadis, sta je takvoj osobi na umu u trenutku kad posegne za pincetom?znajuci sta je i kako je?? (bez hard feelings, licno mene interesuje)
Bez da ikog stvaarno uvrijedim...ovo mi malo nema logike...ja licno da sam uvjerena, NAMAH bih bacila pincetu da je vise nikad ne vidim
E sad opet moram jedan primjer

ne znam kako drugacije da docaram na sta mislim a vezano da ovo drugo boldirano:
Recimo insanu je naumpalo da sjedne na ogradu balkona x sprata nebodera ..onako malo

nebitno sto.. (ne daj Boze), i 20 komsija ga/je pokusava odvratiti od toga govoreci da ce se ubiti ako se oklizne/padne, nebitno..Niko ti to normalan ne odobrava..Al na kraju svega radi se o krajnjem ishodu zbog kojeg te svi opominju a ne o tome jel ti iko "odobrava", a kamoli sam Poslanik a.s.
"
mogu čupati obrve priznajući pri tome da činim nešto što mi Poslanik, a.s., da je tu ne bi odobrio, ili ih mogu čupati misleći da je to sasvim uredu i ne osjećati nikakvu grižu savjest." na ovo mislim...
Kao sto je u mom primjeru krajnji ishod eventualna smrt osobe na balkonu, tako je i ovdje prokletstvo

krajnji cilj, kad to Poslanik a.s. ne odobri...ovo ne odobri ne ostaje samo u neodobravanju nego u prokletstvu samome...
Haman ja sada preccerah opet..ali ne umijem se kratko izjasniti
bijela, no hard feelings, halali unaprijed ..da ne poprimi ovo drugu dimenziju-nisam sa ovim mislila na tebe konkretno nego opcenito na sve koji nalete na ovu temu..
eh da..jos nesto...kad govorimo o tumacenju hadisa shodno vremenu, prostoru, razvoju itd...To je ok i ima smisla za npr. kratke hlacice koje je suludo nositi u decembru u Sarajevu

..ali kada smo kod obrva, tu se nema puno cega za prilagoditi...ili npr. kad nas "boli glava" a djuvegija trazi bracno pravo

...ni tada, ni sada ni ikada to haman nema oslonca u vremenu i prostoru...to su kao i mnogi drugi hadisi koji bi se trebali shvatiti doslovo....
Ijope trazim halala sto oduzih preccerano