Hadisi Allahovog Poslanika s.a.w.s

Rasprave o vjerskim temama.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

Sarafcina wrote:
danas wrote: da, u pravu si...

pogresno sam shvatila red -- i slazem se sa tobom, a ova KGB je izvrnila tezu na glavu... bog je jednostavno napravio musko da ima prednost na zenama i to nije upitno -- a ta prednost ne proistice iz cinjenice da oni vode brigu o zenama i izdrzavaju je, nego je ovo dvoje posljedica toga sto je musko bogomdano da ima prednost nad zenom. znaci, kao kad kazes -- covjek se brine o psu jer je covjek iznad psa, a uz to ga jos i hrani. tacno, covjek nije iznad psa jer se o njemu brine i hrani ga, vec je iznad psa i bas zato sto je iznad psa on se mora on inferiornom psu brinuti i hraniti ga.

ispricavam se jos jednom, sad vidim logiku ajeta i moram priznati da je KGB pogresno protumacila kazavsi da je muz iznad zene JER se o njoj brine i izdrzava je. jos jednom isprika.
ee ba :) no frks :)
da :) to je to.. svaka cast na pojasnjenju :) ... meni pas ne bi nikada naumpo ...a bolji je od Muje i lopte .. jedno hiljadu puta :)
KGB je puno toga izvrnula na glavu :).. ali eto desava se :)
:? :-?

:D :D

ironija je cudo :oops:
danas

Post by danas »

dobro je da nema ironije... :-)
Kwaheri

Post by Kwaheri »

danas wrote:dobro je da nema ironije... :-)
a tebe cu... givitom po ruci :oops: 8-)

hajd idi na politiku i prodji te se ove zene vishe...eno digger nesto o palestincima :D :oops: i turcima :oops: 8-)
pitt

Post by pitt »

zena wrote:

hajd idi na politiku i prodji te se ove zene vishe...eno digger nesto o palestincima :D :oops: i turcima :oops: 8-)
STa po ruci.....drmni je medju rogove slobodno...i to onim od 13 kg :D:D
danas

Post by danas »

zena wrote:

ma ne mogu vise, dosadila sam i bogu i narodu braneci turke i palestince... :-)
Kwaheri

Post by Kwaheri »

pitt wrote:
zena wrote:

STa po ruci.....drmni je medju rogove slobodno...i to onim od 13 kg :D:D

a vidim i sveci s objavljuju s nekim historijama osmanlija, nista turkinja... i habera... :oops:

sad ce ona i abi 8-) poravnat saffove :D
pitt

Post by pitt »

danas wrote:
zena wrote:

e jesu se usrecili kad ih ti branis......eno ne znaju sta ce od srece i prosperiteta :D:D:D
Kwaheri

Post by Kwaheri »

danas wrote:
zena wrote:

nisi bona... :D :D :)
najvolim te tamo :D

a i lijepo je cuti nesto iz prve ruke... ta necemo mi turcima pricat o njihovoj istoriji... ono 1/16 herke te ne oslobadja... :oops: :D
danas

Post by danas »

pitt wrote:
danas wrote:
zena wrote: a tebe cu... givitom po ruci :oops: 8-)

e jesu se usrecili kad ih ti branis......eno ne znaju sta ce od srece i prosperiteta :D:D:D
eh moj pitte, pa nismo svi bez obraza da se vazdan priklanjamo jacem, bez obzira ko je i sta radi... :roll:
Kwaheri

Post by Kwaheri »

danas wrote:
pitt wrote:
danas wrote: ma ne mogu vise, dosadila sam i bogu i narodu braneci turke i palestince... :-)

eh moj pitte, pa nismo svi bez obraza da se vazdan priklanjamo jacem, bez obzira ko je i sta radi... :roll:
auuuuuu
dajdzinice
pukla tikva :D :oops:
danas

Post by danas »

zena wrote:
auuuuuu
dajdzinice
jace je pleme od svake tikve :D :D :P
Kwaheri

Post by Kwaheri »

danas wrote:
zena wrote:
auuuuuu
dajdzinice
masala... :) velim ja...znaju se ovi turci posaffat, cudo jedno :)

imate pusicu oboje ;) i mahsuz selam :)

hajd dok si josh danas, vidider sta ti ono vrsljaju po turskoj historiji :D :oops:
danas

Post by danas »

zena wrote:
danas wrote:
zena wrote:
auuuuuu
dajdzinice
masala... :) velim ja...znaju se ovi turci posaffat, cudo jedno :)

imate pusicu oboje ;) i mahsuz selam :)

hajd dok si josh danas, vidider sta ti ono vrsljaju po turskoj historiji :D :oops:
ko bona, gdje? sta pricas -- pa ne mogu ni ja sve pohvatat :-)
pitt

Post by pitt »

uhhhh arkadashi.... :-) :-)
Sarafcina

Post by Sarafcina »

zena wrote:
Sarafcina wrote:
danas wrote: da, u pravu si...

pogresno sam shvatila red -- i slazem se sa tobom, a ova KGB je izvrnila tezu na glavu... bog je jednostavno napravio musko da ima prednost na zenama i to nije upitno -- a ta prednost ne proistice iz cinjenice da oni vode brigu o zenama i izdrzavaju je, nego je ovo dvoje posljedica toga sto je musko bogomdano da ima prednost nad zenom. znaci, kao kad kazes -- covjek se brine o psu jer je covjek iznad psa, a uz to ga jos i hrani. tacno, covjek nije iznad psa jer se o njemu brine i hrani ga, vec je iznad psa i bas zato sto je iznad psa on se mora on inferiornom psu brinuti i hraniti ga.

ispricavam se jos jednom, sad vidim logiku ajeta i moram priznati da je KGB pogresno protumacila kazavsi da je muz iznad zene JER se o njoj brine i izdrzava je. jos jednom isprika.
ee ba :) no frks :)
da :) to je to.. svaka cast na pojasnjenju :) ... meni pas ne bi nikada naumpo ...a bolji je od Muje i lopte .. jedno hiljadu puta :)

:?

ne kontam ja tebe :( ;)
back in black

Post by back in black »

Zašto moderator dopušta da se ovako unakazuje tema, od ljudi koji izgleda to namjerno rade
Mislim tema počne o jednom i završi na nekim glupostima...mislim malo je to diskriminatorski, ili pomalo i neozbiljno
Pearl

Post by Pearl »

Sarafcina wrote:
zena wrote:
Sarafcina wrote: ee ba :) no frks :)

:?

ne kontam ja tebe :( ;)
jesi li to stvarno tolika bukva ??? :roll:
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

Bosanac sa dna kace wrote:@KGKG de mi reci gdje to u Kur'anu sve tacno pice o ramzanskom postu i kako hadz obavit, al onako bas sve u detalje, molim te ne moras nista na tenane objasnjavat samo daj sure i ajete....
pogledaj privatnu poruku radi velikog broja ajeta

hvala
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

danas wrote:
Sarafcina wrote: @KOGOD KADGOD
u Qur'anu Bog kaze "Muskarci su jedan stepen iznad zena ZATO STO ONI ZARADJUJU I IZDRZAVAJU IH"

meni se cini da ti opet malo izmisljas. Daj citat. Sura:Ajet ...
ti jesi duzna donijeti dokaz za ono sto pricas... ako zelis ozbiljan razogovor. ako zelis naklapanja rekla-kazala hahu slagala... da ja idem na kafu, a ti raspredaj Markove konake :)
hvala,

ja sto vise da "poguram" proucavanje Qur'ana, ali nekima bas "mrsko" malo se zadubiti, valjda su zauzeti hadisima...
(razumijem i meni se isto desavalo dok me nije "probudilo)

mislim da kolegica misli na suru zene, u kojoj je poprilicno eksplicitno stavljeno do znanja da je zena podredjena muzu jer je on izdrzava...

evo ajet:
4: 34 Muškarci vode brigu o ženama zato što je Allah dao prednost jednima nad drugima i zato što oni troše imetke svoje. Zbog toga su čestite žene poslušne i za vrijeme muževljeva odsustva vode brigu o onome o čemu trebaju brigu voditi, jer i Allah njih štiti. A one čijih se neposlušnosti pribojavate, vi posavjetujte, a onda se od njih u postelji rastavite, pa ih i udarite; a kad vam postanu poslušne, onda im zulum ne činite! - Allah je, zaista, uzvišen i velik!
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

Bosanac sa dna kace wrote:@tetka taj ajet se moze portumacit kroz hadise, ali vasa uvazena koljegica ne prihvata :shock: hadis kao izvor islama kolko ja zakljucih iz njezinih predugih postova! :shock: :?
ako malo BOLJE procitas, naci ces da "ne prihvatam" :shock: hadis kao podlogu za VJERSKE ZAKONE a da su nam oni jedini "izvor" o historiji Islama (koji kao i svaka historija treba da se prihvati za dozom rezervisanosti)

hvala na komentaru :)
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

danas wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:@tetka taj ajet se moze portumacit kroz hadise, ali vasa uvazena koljegica ne prihvata :shock: hadis kao izvor islama kolko ja zakljucih iz njezinih predugih postova! :shock: :?
natezati se mozemo do sudnjeg dana, da li ovdje zaista pise da muski imaju prednost nad zenama, ili to mozda na arapskom -- po 68-om znacenju rijeci prednost -- samo znaci da su muski 2-3 centa visi od zena :-)

elem, bez da ulazim u diskusiju, ja sam samo postavila ajet sarafcini, koji je trazio konkretno iz kurana... a sta postovana kolegica vjeruje i ne vjeruje, te kako ona tumaci i ne tumaci -- moraces nju pitati oglum... :-)
Qur'an se tumaci LOGIKOM koliko i SAMIM SOBOM a neki ajeti HISTORIJOM (tj. pripovjedanjima i predajama tj hadisima) jer se odnose na zbivanja koja su se desavala za vrijeme Objave

Boziji KRITERIJ "stepena iznad" je to TO KO FINANSIRA VECINOM IZDRZAVANJE BRAKA / FAMILIJE.

Bog koji nas je stvorio, zna koliko smo sposobni da LOGICNO razmisljamo pa je to LOGICNO razmisljanje potstakao time sto bi objavio nesto na sta se logicno moze nadovezati ostatak znacenja.

u Qur'anu Bog kaze "Muskarci su jedan stepen iznad zena ZATO STO ONI ZARADJUJU I IZDRZAVAJU IH"

Dakle, RAZLOG zasto su muskarci "stepen iznad" je ZATO sto IZDRZAVAJU zenu i familiju, da?
Znamo da je cinjenica da su sve do skora, uglavnom zene ostajale i brinule se o kucanstvu a muskarci radili, i da se "znalo" sta je "muski" a sta "zenski" pos'o...
Mada je primjer HATIDZE, zene Muhammeda jedan od ociglednih izuzetaka. A danas ih je sve vise.

Dakle, ako se, recimo, kupuje kuca ili auto, oni se DOGOVORE, ali je muskarceva "zadnja" jer on to treba zaraditi, logicno.

Dalje, LOGICNO GLEDANO (a Bog zna da smo dovoljno mentalno razvijeni da nam ne mora tabiriti):

AKO I ZENA I COVJEK JEDNAKO "IZDRZAVAJU" kucanstvo onda su NA ISTOJ RAZINI tj niko nije "stepen iznad".
Dakle, dogovore se na kuci ili autu koje im ZAJEDNICKI odgovara i svidja se, posto ce ZAJEDNICKI da zaradjuju za to.

AKO ZENA IZDRZAVA COVJEKA (iz bilo kakvih razloga) I FAMILIJU - ONDA JE ZENA "STEPEN IZNAD" tj, dogovore se koju ce kucu ili auto, ali je NJENA "zadnja" jer njoj valja raditi i platiti.

AKO NI JEDNO NE ZARADJUJU, tj zive o socijali ili bejtul-maal, iz bilo kakvih razloga, OPET SU JEDNAKI jer ni jedno nema PREDNOST nad drugim.

Naravno, ovakva tumacenja nisu u interesu muskog roda pa se radije zadrzavaju na PRVOM dijelu ajeta i ignorisu DRUGI dio koji postavlja KRITERIJ za prvi.
jusuff

Post by jusuff »

kogod kadgod... selam
da li si submiter?... vec nekoliko godina, doduse s prekidima, citam submission.org hmmm, ima tamo materijala za razmisljanje, nije da nema...
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

danas wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:
danas wrote: da, koliko i ja shvatam iz ovih kilometarskih postova, ona odbija hadise, pa ih cak smatra necim sto dijeli muslimane. koliko vidim, ona smatra da je sam kuran dovoljan. interesantno vidjenje stvari, moram priznati.
hakkaten hayret bir şey
zato ja ev vec 2 sahat citam PP sto sam dobio, i plus ostale postove citam...hayret.....
pa sta to je hayret sad? nista cudno...
muhamed je zivio po kuranu a ne po hadisima... tako valjda i ona misli da treba...
hvala na razumjevanju,

Muhammed je bio "hodajuci Qur'an" u tom smislu.
Koliko god je to mogao biti pod okolnostima, a svaka generacija shvata Qur'an sve vise i jasnije u skladu sa novim saznanjima...
jusuff

Post by jusuff »

KOGOD KADGOD wrote: u Qur'anu Bog kaze "Muskarci su jedan stepen iznad zena ZATO STO ONI ZARADJUJU I IZDRZAVAJU IH"
za pocetak... tumacenje znacenja jeste onako kako je danas navela
4: 34 Muškarci vode brigu o ženama zato što je Allah dao prednost jednima nad drugima i zato što oni troše imetke svoje...
ovo bas ne odgovara tvome navodu... ili je drugacije u autoriziranoj verziji reshada halife?
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

danas wrote:
Sarafcina wrote:@danas
haj rastavi recenicu na tri proste recenice i tako je citaj. jednostavno nema potrebe da citas nesto sto ne pise.
muskarci imaju prednost nad zenama. zasto? ne znas, jer ne pise
muskarci vode brigu o zenama zato sto trose imetke svoje (+zato sto im je dao prednost nad zenama)

ne shvatam sta tu ima da se komplikuje

ako mislis na meni proturati argument autoriteta :) ... da "islamska ulema" zna vise od mene pa da to implikantno podrzava tvoj stav .. :) .. to nije po bontonu ;) ... ali ako zelis i na taj nacin ... no probs :) please quote them :)
da, u pravu si...

citat:
'Muškarci vode brigu o ženama zato što je Allah dao prednost jednima nad drugima i zato što oni troše imetke svoje'...

to da su "obavezni" je SAMO JEDNA od interpretacija...

jer u to vrijeme, kao sto je navedeno, bilo je smatrano "normalnim" da je muz taj koji izdrzava a zena se brine o kuci - sto je sve manje slucaj

zato sto Bog ZNA da ce doci do ovakvih promjena "normalnog" zato i jeste NAGLASIO RAZLOG zasto muskarac ima "prednost" jer da ta "normala" nije podlozna promjeni, On bi jednostavno rekao da "muskarci imaju prednost" ili po drugim prevodima "stepen iznad" i PEKE. Ne bi dalje navodio ZASTO...

Jer, sta je ako ZENA TROSI SVOJ IMETAK NA MUZA KOJI NIJE U STANJU IZ BILO KOJEG RAZLOGA "TROSITI" SVOJ IMETAK NA NJU?

i sta je KADA I MUZ I ZENA JEDNAKO ZARADJUJU I TROSE OBOJE SVOJE IMETKE NA PORODICNE POTREBE?

ili sta AKO NI JEDNO NE RADI, NEMA "SVOG" IMETKA I NE TROSI "IMETAK" NA JEDNO DRUGO JER ZIVE O "SOCIJALI" ILI BEJTUL-MAAL?

Kako se moze "objasniti" ajet da je "muz duzan" da izdrzava zenu ako on nije u stanju (bolest i sl.) da li to znaci da ga treba "ostaviti" i naci nekog "boljeg", "sposobnijeg" a ovaj nek' "krepa"?
sta ako ga zena puno VOLI i radije ce da njega izdrzava nego da ga ostavi? KO onda ima "prednost" ako je KRITERIJ TO KO "TROSI IMETAK" tj. "izdrzava"?

LOGIKA...
Post Reply