Pa pitanje i jeste cemu onda hadisi i tumacenja?amrino wrote:U islamu je sve jasno. Kur' an je farz.
U Kur' anu je takodje sve jasno.
Kur' an sam po sebi ne moze postati ti o cemu ti pises- on je vjerodostojan i univerzalan, a to kako neko tumaci- pa zbog toga ce svaki covjek sam odgovarati za svoja djela zar ne?
Hadisi Allahovog Poslanika s.a.w.s
-
_BosanaC
-
ztluhcs
- Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.
©to voljem ovog malog èiku u raèunaru ¹to pi¹e za mene_BosanaC wrote:Pa pitanje i jeste cemu onda hadisi i tumacenja?amrino wrote:U islamu je sve jasno. Kur' an je farz.
U Kur' anu je takodje sve jasno.
Kur' an sam po sebi ne moze postati ti o cemu ti pises- on je vjerodostojan i univerzalan, a to kako neko tumaci- pa zbog toga ce svaki covjek sam odgovarati za svoja djela zar ne?
-
KOGOD KADGOD
Nedaj Boze da "potcjenjujem" ili "omalovazavam"bilo koga a narocito moje sestre koje su mi blize od onih po krvi jer moja familija ni sa jedne strane nisu muslimani... U pravu si kad kazes da sam dug put presla jer jesam... Kada bi ti samo SLUTILA koja je cast i sreca samo znati rijec ALLAH a kamo li upoznati Njegovo Bice kada iz mrklog mraka On izvede na Svjetlost, kada bi ti samo slutila... Od rodjenja ti je, makar nena (ako si u SFRJ rodjena) govorila da ima Boga, da se imas kome okrenuti kada nemas nikome...zena wrote:Na hajr, samo da ti velim... ne samo cula, citala, hodala sto no rec'KOGOD KADGOD wrote:i tebi, sejo...zena wrote:@KK, nek si ti nama ziva i zdravaDug si put preshla, dace Allah da nadjes svoj mir.
![]()
Samo ti pishii istrazuj, kako ti rece, dace Bog da iz dobrog nijjeta izađe neki hajirli rezultat. Mozda i neku knjigu
da bude korist ummetu, ne samo nama na forumu...
Na moje alergije o "ravnopravnosti" i zenama kao inferiornoj, te objektu... ne obracaj paznju... Ova zena je imala srecu ili nesrecu, vishe ne znam, da nikada ne bude tretirana na nacin koji je tebe zadesio.
No, ne mogu reci ni da imam sazeljenja prema onima koji sebi to dozvole, moje sazaljenje se potrosilo na one koji su prisiljeni na nesto, djecu i one koji nisu u mogucnosti da sami razmisle... Mozda je okrutno, ali...tako je.
Manipulirati je lahko bilo kime, muskarcem ili zenom, ukoliko im neko to dozvoli...
O ljubavi... si potpuno u pravu. Samo sto kad ja diskutiram s nekim koga smatram odraslom osobom i ravnopravnim sugovornikom, ne racunam da s druge strane imam nekoga kome treba tepati. A mozda bih trebala... tu si potpuno u pravu... Lijepa rijec i gvozdena vrata otvara... imat cu to na umu...
Mozda je sujeta, mozda je sejtan, mozda oboje, al' svi mi filmovi puknu, onog momenta kada zagovarajuci ravnopravnost, cijeli jedan korpus muslimanki koje nosi maramu oznacis kao objekat, kojemu eto zivot protece sa muskim sovinistima, jadnicama, hudim itd..
Ne kazem da ih nema...ali to su zene, koje bi se tako ponasale i u drugacijim okolnostima, i sa drugim likovima u njihovim zivotima... jer sebi dozvoljavaju da ih se tretira tako...
Rekoh ti, nije meni problem, takvo poimanje pokrivanja...imas na to pravo... jer ja niciji iman ne mjerim, nemam na to pravo, a posebno me ne zanima momenat necijeg pokrivanja ili nepokrivanja u zivotu... problem je sto me "prosvjecujesh" na nacin koji nikome ne dozvoljavam... neravnopravno..
... lagano i sredinom.
Selam i svako dobro.
samo da razjasnim da nisam ja radi muza ili bilo kojeg covjeka nosila ni dzilbab ni niqaab - vec da bih bila sto "bolja" muslimanka ne shvatajuci da je vecina hadisa prenashana od strane MUSKARACA pa i oni koje su pripisivali ZENAMA POSLANIKA.
oslobodio je mene Dragi Bog cim mi je um osvijetlio da je Njegova Rijec PEKE a ne tamo kojechija...
sta mislis, kako bih ja mogla ovdje s tobom tabirit', da mi nije On dao muza koji me podrzava, koji (ne sto ja to od njega trazim vec sto zna da je ovo sto ja radim vaznije) opere ves, prostre, sav kucni posao obavi (jer moja profesija se placa za dan koliko bi on svojom mogao zaraditi za dvije hefte, pa smo se dogovorili da "obrnemo" uloge sto nije nista neobicno ovdje gdje zivimo), divan je otac, muz, covjek... , ja volim kuhati, pa se "prosvercujem" mada cesto dodjem na gotovo...
nema bradu do pojasa (nema je nikako) ali je BOLJI vjernik i musliman (to sto ja kazem, on za sebe kaze da nista ne valja) nego svi ovi bradati skracenih hlaca sto zene smatraju svojim "posjedom" - zajedno... ima izuzetaka, ali koliko ih je STVARNO hazur da zeni pomognu kad je hasta (bolesna) a kamoli kad nije?
ako zena radi, mora i posao i kucu - a sto se ne bi jednako podijelio kucni posao, kao i briga o djeci? Koliko pelena promjeni jedan muz u odnosu na zenu?
U mom slucaju, ja sam se morala "zavaditi" da me pusti da dijete presvlacim i cistim jer mi to pricinjava zadovoljstvo, a on bi da je ocisti, presvuce, i onako namirisanu i cistu meni donese da se s njom igram...
Ako sebi kahvu pristavim, on me pita 'jesi to kaharli (ljuta) na mene pa mi ne das da ti ja napravim?..." i to NAS covjek, Bosanac
(ono kad sam se udala a da covjeka sto ga samo jednom vidjeh je bilo kad su mi VEHHABIJE ispirale mozak i tako se udadoh za afganistanca, HVALA BOGU na svemu, imam sina iz tog braka (dobar je covjek, ne zalim se, ali nekompetentni bismo totalno, i malo teske ruke i srdzbe, - jeste da je kasnije post'o k'o janje - ali bilo je kasno, svako mu dobro zelim), sve je dio naseg putovanja i da nije bilo sto je bilo ne bih bili gdje smo sad...).
molim Uzvisenog Boga da mom postovanom muzu da Svoj Rizaluk i svako dobro i dunjaluka i ahireta... amin
moja sejo... samo trebamo Njemu da se prepustimo, kao mejjit, i kad se najmanje nadamo - On nam zivot uredi kako ga mi nikad ne bismo ni zamisliti mogli...
evo ti jedan primjer SOVINIZMA:
u Qur'anu Bog kaze "Muskarci su jedan stepen iznad zena ZATO STO ONI ZARADJUJU I IZDRZAVAJU IH"
Dakle, RAZLOG zasto su muskarci "stepen iznad" je ZATO sto IZDRZAVAJU zenu i familiju, da?
Znamo da je cinjenica da su sve do skora, uglavnom zene ostajale i brinule se o kucanstvu a muskarci radili, i da se "znalo" sta je "muski" a sta "zenski" pos'o...
Mada je primjer HATIDZE, zene Muhammeda jedan od ociglednih izuzetaka. A danas ih je sve vise.
Dakle, ako se, recimo, kupuje kuca ili auto, oni se DOGOVORE, ali je muskarceva "zadnja" jer on to treba zaraditi, logicno.
Dalje, LOGICNO GLEDANO (a Bog zna da smo dovoljno mentalno razvijeni da nam ne mora tabiriti):
AKO I ZENA I COVJEK JEDNAKO "IZDRZAVAJU" kucanstvo onda su NA ISTOJ RAZINI tj niko nije "stepen iznad".
Dakle, dogovore se na kuci ili autu koje im ZAJEDNICKI odgovara i svidja se, posto ce ZAJEDNICKI da zaradjuju za to.
AKO ZENA IZDRZAVA COVJEKA (iz bilo kakvih razloga) I FAMILIJU - ONDA JE ZENA "STEPEN IZNAD" tj, dogovore se koju ce kucu ili auto, ali je NJENA "zadnja" jer njoj valja raditi i platiti.
AKO NI JEDNO NE ZARADJUJU, tj zive o socijali ili bejtul-maal, iz bilo kakvih razloga, OPET SU JEDNAKI jer ni jedno nema PREDNOST nad drugim.
Znaci, Boziji KRITERIJ "stepena iznad" je to TO KO FINANSIRA VECINOM IZDRZAVANJE BRAKA / FAMILIJE.
A da li si ikad cula da neko TAKO tefsiri? NE. Zasto? Zato sto su uglavnom muskarci ti ciji se tefsir vise "cijeni".
I sta dobijemo?
To da nam se sa mimbera (a i po vjerskim skupovima) vazi da je Allah dz.s. rekao da "su muskarci jedan stepen iznad zena" tu izostave ostatak ajeta - pa dalje "tabire i tefsire"
-da je to sto su zene "emocionalnije" (kao da muskarci nisu? planu k'o sibica, vecina ih),
-da su zene "falicnog intelekta" (uvreda na najvisem nivou),
-da su zene falicne i "neciste" jer imaju "hajz" (menzes) pa "ne mogu klanjati i postiti za to vrijeme" (bull....! Allah kaze da je hajz necistoca tj isciscavanje zene i da se pri tom periodu UDALJE OD INTIMNIH ODNOSA). Zasto bi prirodna pojava koja je neophodna za plodnost zene imala ista sa tim da se moze ili ne moze Bogu moliti?! (ovo nije moja ideja - nego onih koji poznaju tekst Qur'ana bolje nego cu ga ja ikad poznavati a koji su ISKRENI i nisu neprijateljski raspolozeni prema zenama vec im je cilj samo da uspostave Istinu...),
-navode "hadis" "tesko zemlji koju zena predvodi" A STA JE FALILO BELQISI?...
i tako dalje...
ZATO se ne moze vjerovati i oslanjati na HADISE (osim kao historijskih spisa a ne kao podloge za vjerski zakon i zivot vjernika) jer su neki autenticni dok mnogi NISU i bolje se ostaviti onog sto je nesigurno za ono sto je SIGURNO tj. Qur'an... sto se tice vjere i pristojnog zivota,
a kako ce neko spavati, nuzdu vrsiti, sjediti, jesti, kako ce muski stati na namaz a kako zene, gdje ce ko ruke staviti i koliko noge "rasiriti" na namazu, da li ce muski i zenski sjediti razdvojeno ili ne, kako ce se ko oblaciti itd. - to je sve licni izbor i ovisi vecinom o vremenu i pod uslovima zajednice drustva u kojoj zivimo...
Ja bih, najradije, o sebi pri sebi, Boga mi, sejo, ali kada Bog nekome da da sazna nesto sto je vazno, taj ima DUZNOST da to drugima prenese dalje, bez obzira da li ili ne oni to prihvatili? Meni je sasvim svejedno da li ce mi neko povjerovati ili ne (naravno da bi mi bilo drago da se ljudi oslobode besmislica i koncentrisu na ono sto je bitno) moje je da prenesem...
Koliko godina se ja "kolebam" da iznesem ovo i uzmem na se odgovornost i "bombardovanje" onih koji se ne slazu, ali mi je dato do znanja da je vrijeme (jer necu ni ja jos dugo) i da sam najduznija svom narodu...
Potreba postoji i za sve muslimane, mogla sam se prikljuciti forumu na engleskom(iskreno govoreci lakse se izrazavam na engleskom) ali hvala Bogu vec postoji ova informacija na engleskom, na arapskom, na perzijskom, na malajskom...
a meni je zapalo da eto, "svom" narodu, koliko moje malo znanja i izrazavanja dozvoljava, pretstavim ovu temu koja je predugo cekala da izadje na "svjetlost dana"... tj. da ukazem na izvor ovih informacija koji je sada pristupacan svima zahvaljujuci (Bozijem davanju) interneta (kao i svaki pronalazak, i internet se koristi u lose kao i dobre svrhe)
JEDINSTVO muslimana ovisi samo o ostavljanu rasprava i zavadjenja ovim ili onim hadisom, jer se po toma najvise i razlikuju, od velikih razlika (shi'a i sunni) do manjih (razliciti mezhebi medju obje sekte)
O tefsiru tih ajeta i mnogim drugim... od Balica divnog, preko Mernissi, Wadud, Barlas, Carwello, Gaspirali, Omaima, Gazali, Ahmed...i mnogih drugih...
Zato ti velim, opusti se i dopusti... da imamo izbor...bez omalovazavanja... Nekako, draga, uz sve postovanje onoga sto ti jesi, ne mogu dokuciti otkuda tolika doza nepovjerenja u nas muslimanke...i u nase poznavanje islama... citamo, i mi, bona ne bila...
Ova rasprava mi lagano prelazi u pricu o tome ko je sta citao u zivotu... Opet ti velim, nek si ziva i zdrava.![]()
Imas misiju? Ok. Postujem, ali ne potcjenjuj nas, eto to te jedino molim.
![]()
Ako te put nanese, rado cu popiti kahvu i upoznati te sa "istomisljenicama" po ovom pitanju kod nas u BiH... To sto ga ja ne dijelim s vama u potpunosti, nadam se tebi nece smetati...
Selam i svako dobro.
Mozes pokusati, ali NIKAD neces potpuno shvatiti znacaj ovih rijeci osim ako si bila ateista, druga generacija, pa te Bog uputio jer si tako zeljela Istinu, toliko zudno i nezasito, da si svoj zivot provela trazeci je i kada si je nasla - opet pronasla da su je ljudi izmjesali s neistinom pa, za hatur tvoje zelje za CISTOM Istinom Bog u Svojoj neizmjernoj Milosti otvori ti oci i uglaca put dok se ne nadjes u apsolutnom miru i bez i tracka sumnje da je Njegova Rijec jedina apsolutna Istina...
Pa jos kada ti Bog ispuni zelju i svoje roditelje, ateiste ali obrazovane, uspijes Njegovom Miloscu navesti da sami shvate da On Jeste, Bio je i Bice i da prosvijetle um zamucen idejama komunizma Bozijim Svjetlom, makar koliko - toliko...
Da cijeli zivot na sedzdi provedem, samo Njemu zahvaljujuci - ne bi mi bilo dosta hiljadu zivota, a gdje je slavljenje Njega, pa sjecanje (zikr) pa 'amalus salihaat (dobra djela)?... jedino Njegova Milost i to sto znam da On zan da mu nicim i nikad ne mogu dovoljno zahvaliti, jedino mi to daje snagu da funkcionisem na ovom dunjaluku kao ptica u kafezu...
Ne potcjenjujem ja ni jednog 'alima, da nije njih bilo i njihovog truda ne bih ni ja znala ovo sto znam. Ali je cinjenica da koliko god oni bili mudri, inteligentni, nadahnuti - vrijeme cini svoje, i oni nisu mogli znati vise nego sto su im okolnosti dozvoljavale... Mi na njihove ideje trebamo NADOGRADJIVATI u svjetlu danasnjih saznanja. To je sto ja mislim, a ne "odbaciti" potpuno sve sto su oni poducavali.
Svi mi grijesimo, svi mi ucimo, svaki ucenjak koji pise ili vazi je neizbjezno podlozan uslovima pod kojim je odrastao, drustva u kom je bivao, stvarima koje su mu jos kao djetetu "usadjivane", neupoznatosti sa nekim idejama ili stvarima koje bi uticale na njegovo misljenje da je upoznat, i tako dalje.
Da ikog potcenjuem i njihovu sposbnost razlucivanja ne bih se ni upustala u rasprave o kojima mnogi vise znaju od mene, pa ovako nesta ja dodam, nesta naucim i tako...
Hvala Bogu da si ti, i mnogo drugih nacitane kao i pune iskustava zivota kao i vjere (kao dijela zivota).
Bas na tu obrazovanost se i oslanjam u svojoj namjeri da potstaknem sve nas, i zene i muskarce, na preispitivanje onoga sto citamo ili "znamo" i da nista ne uzimamo "zdravo za gotovo". Ne tvrdim ja, ni u kom slucaju, da je svaki tefsir "neispravan" ili svaki hadis "netacan" ne, ne i opet, ne.
Sta hocu da utvrdim je cinjenica da niko nije savrsen i da u svemu trebamo vidjeti i potsjecati se na tu cinjenicu. Ako je pola neke knjige (na primjer) istinito, logicno i prihvatljivo, to ne znaci da se cijela ta knjiga gleda kao "peke" istinita i ispravna. Cak i ako je 90% ispravna, opet ne znaci da ono 10% treba prihvatiti bez pogovora kao "ispravno".
Dakle, ovdje se iznose svoja misljenja, saznanja i iskustva da bi jedni od drugih nesto naucili sto bi koristilo nama i obogatilo nasu svijest. Ono sto smatramo neprihvatljivim ili neispravnim - ne moramo ni uzimati za ozbiljno (mada se i iz toga moze nauciti kako da se NE misli ili NE radi).
Nije realisticno a ni pravedno, da moje postove vidis kao moju neku"misiju" - zaista nije... Svi mi imamo neku namjeru iza ukljucivanja u ovaj forum ili neku raspravu na njemu, sto ne znaci da nam je to "misija" da druge "preobratimo" na svoj kalup. Ne znam za tebe, ali moja namjera je da pretstavim neke ideje koje su postojale odavno ali nasim krajevima ili medju nasim narodom nisu bile pristupacne, iz bilo kakvih razloga.
Na primjer, da ti i ja zivimo u Bosni prije Prvog Svjetskog rata, mi bi znale samo za muslimane i "vlahe" i pokojeg "jehudiju" za"jedan" islam -
onakav kakv su ga poducavali hodze ljudima u dzmiji a oni nama kad kuci dodju, znale bi (ako bi i znale za druge mezhebe, posto vecina nije ni znalo da postoje "drugi") za hanefijski mezheb, za Mushaf (ili ga cak i znale uciti ako su nam babe u mejtef dale) a za njegovo znacenje - ne bi ni znale (jer su to samo znale hodze koje su isle na ucenje u Istambul ili negdje u Arabiju) a cijelovit nije bio ni preveden (a i da jeste, slabo da bi mi kao i vecina naroda, znale citati jer su se bosancica i latinica ucile u skolama u koje zene nisu imale pristupa)...
Pa sad, na primjer, do ovog hudog rata, malo je muslimana i znalo da ima drugacijih tumacenja i misljenja o nasoj vjeri dok ih nisu poceli donositi vehabije, shi'je, i ko je vec "pomagao" BiH. Pa sad kada imamo pristup novim prevodima starih knjiga kao i novih, pa pristup internetu - tek sad "otvaramo" oci i nas se svijet siri ogromnom brzinom...
Ali, jos uvijek ima onih koji nemaju kao ti, pristup internetu, koji nisu kao ti obrazovani - njima ti "dugujes" prenasanje nove informacije a koliko si puta pokusala da nekome objasnis nesto (sto je tebi jasno k'o dan) a taj neko te gleda "staklastim" pogledom jer nema dovoljno "podloge" ni da pocne da te shavat a kaomli da te shvati?...
Pa opet se trudis da, onako kroz razgovor, ubacis po koju "novu" ideju ne bi li nekog potstakla da razmislja malo dalje od toga sta ce danas kuhat za rucak ili kad ce u granap ili koji se novi butik "islamske" odjece otvorio...
Tako i mi svi... Nemam ja nikakvu "misiju" a vjerujem ni ostali, osim NAMJERE gore-navedene. Ja znam, osjetim, da mi ti zelis dobro kao i ja tebi i probaj gledati na sve sto ovdje iznesem kao moj "doprinos" potsticanju na razmatranja novih, drugacijih ideja i tumacenja a ne kao neko "natjecanje" u tome ko je vise procitao ili vazova cuo ili vec u sta se ovo pretvara...
Ako se i pozovem na proucavanje neke literature, to je vise za one koji gledaju druge "ispod" sebe, pa nesto sto napisem shvate kao "moje" naklapanje o necemu o cemu pojma nemam, a ne za one koji su otvorena uma i cijene svaciji stav samo zato sto cijene ljudski trud da shvate i saznaju.
toliko o tome sestro moja...
mir svima
- Bosanac sa dna kace
@KGKG de mi reci gdje to u Kur'anu sve tacno pice o ramzanskom postu i kako hadz obavit, al onako bas sve u detalje, molim te ne moras nista na tenane objasnjavat samo daj sure i ajete....
-
Sarafcina
Gost123 wrote: meni prica o hadisima djeluje dosta uvjerljivo(ova sa submission.org): godinama nakon muhameda se usmeno prenosili, pa kolegica forumasica spomenu oko 200g nakon muhameda se pocelo zapisivati... puno prostora za manipulacije, izmisljanje radi trenutnih potreba vladajuce ekipe, ako su zeljeli nesto svoje prodati pod muhamedovu odredbu ili prikazati kao muhamedovo naslijedje... pa kad bi netko drugi dosao na vlast, mozda je htio opravdati nesto svoje pricom: pa tako je i muhamed cinio, evo ovaj hadis...
mnogo toga se moglo(a vjerojatno i jest) uvuci kao narodne izreke, pravila odredjenog podnevlja, kulture, drustva... a uzima se kao treba-mora postivati svaki musliman...
OK. Prica ti djeluje uvjerljivo. Ono sto gubis iy vida je da je ta prica puna nagadjanja tipa "mogao je...", "istoriju pisu pobjednici...", "kada bi..."
Ono sto je problem u toj prici je to da su to obicne floskule i parole. Neke naravno stoje, jer iskrivljavanja su se desavala i u vrijeme desavanja dogadjaja koji se opisuju.
Na drugoj strani imamo "pripovjetke" prenosene usmenim putem, potom zapisane. Ali, zapisane sa lancom prenosioca....ono Mujo je cuo od svog oca Sulje, a ovaj od svog tetka Hame...
E sad, znajuci da iskrivljenja postoje, a imas masu koju cine desetine hiljada prica... ti tu masu razvrstavas.
Pa kazes... sve sto direktno kontradiktira Kur'anu...klasificiraj kao lazno.
(mozda mozes pretpostaviti i da neki od ljudi u tom lancu prenosilaca lazu, pa i svima stavi po jedan upitnik iznad imena)
Pa onda gledaj sta kontradiktira drugim hadisima.
Zatim pogledaj sva imena u lancu prenosilaca (jer su ljudi koji se spominju, generalno bili poznati).... uglavnom uz jos par premisa, ti mozes napraviti ocjenu validnosti... a na kraju ces doci i do hadisa koje recimo prenose po tri i vise prenosilaca u svakoj generaciji (recimo ljudi koji su prisustvovali nekom skupu...pa je svako prepricao svojim ukucanima....).
Kasnije se radio pregled jezicke paterne hadisa (nacini koristenja nekih rijeci), a kao nusprodukat se razvila frekventna analiza na nivou slova (jedan od osnovnih alata prilikom dekripcije i alat koji je kriptografiju supstitucijom ucinio prakticno beskorisnom).
Ovo moje sada je obicno naklapanje, tek da samo dadne ideju sta je to klasifikacija hadisa i kako se otprilike radi. A Kuranska potvrda da je hadis integralan dio objave...definitivno postoji i to u nedvosmislenom tekstu.
Helem, na taj nacin je ogromna masa predaja odbacena. Da ne pricamo o tome da ljudi koji su biljezili hadise, to nisu radili nasumice kao kad biljezis narodne predanja. Hadis se u principu zapisivao (a klasifikaciji samo takvi podlijezu) iskljucivo od osoba za koje su svi iz njihove blizine tvrdili da su casni i posteni ljudi.
Zbog toga ja pitam "kako dolazi do iskrivljavanja predaje" ... jer postoje nacini da se utvrdi autenticnost. Odlazak u krajnost i odbacivati sve, zbog mogucnosti iskrivljenja.... je ekvivalentno da odbacis cjelokupno racunarstvo, jer racunari zbog osobina procesora vrse zaokruzenja (a ponekad dodje i do "nepredvidjenih" stanja) i s vremena na vrijeme DAJU pogresan rezultat. To je ono cemu me poziva data sekta. Ocita nebuloza.
@KOGOD KADGOD
u Qur'anu Bog kaze "Muskarci su jedan stepen iznad zena ZATO STO ONI ZARADJUJU I IZDRZAVAJU IH"
meni se cini da ti opet malo izmisljas. Daj citat. Sura:Ajet ...
ti jesi duzna donijeti dokaz za ono sto pricas... ako zelis ozbiljan razogovor. ako zelis naklapanja rekla-kazala hahu slagala... da ja idem na kafu, a ti raspredaj Markove konake
ili hoces ajet iz Qur'ana na tu temu? hajde ti malo potrazi sam, pa cu ti i ja pomoci, ha?...
pretrazio i nema nista o ovome sto ti pricas o psihickom stanju. imas li dokaz?
Ili sama ... izmisljas.. jer eto.. lijepo zvuci. Ili je tebi mozda logicno. Ipak imaj u vidu da je logika samo nacin povezivanja premisa. A ja u pitanje i dovodim tvoje premise.
p.s. bilo je "opstepoznato" u vrijeme Muhammeda kako se klanja ( a u Qur'anu se ponovo pominju namaski vakti, pozicije i sl) pa se to klanjanje samo nastavilo kada je Muhammed potrvdio prijasnje Objave...
otkud znas da je ovo ovako? imas li dokaz da je to bas tako?
"Najcjenjniji" dio ljudkog tijela je LICE a na njemu CELO... "osamariti" nekoga je vise ponizavajuce nego ga nogom sutnuti. Zato SAMO UVISENI BOG je vrijedan da se LICE i celo spusti pokorno na tlo i time iskaze Njegova Uzvisenoat a nasa bespomocnost...
Kako su se oduvjek ponizavali zatvorenici? Time sto im zulumcari narede da im se poklone, ili "ljube noge" to jest svoje LICE stave pred NOGE onog koji je u poziciji "moci"....
ovo boldirano .. je li ti kazes ili neko drugi?
Mogu ti ja navesti jos trideset efikasnijih nacina ponizavanja zatvorenika... ali njih i njihove "suprotnosti" nemas u religijskim obredima. I hoces li mi objasniti kakve veze to uopste ima sa religijom.
-
bob the rock
O Boze hvala sto ovdje gdje zivim je zabranjeno zakonom imati dvije zene, ja ne znam sta cu ni sa ovom jednom...............

- danas
Sarafcina wrote: @KOGOD KADGOD
ti jesi duzna donijeti dokaz za ono sto pricas... ako zelis ozbiljan razogovor. ako zelis naklapanja rekla-kazala hahu slagala... da ja idem na kafu, a ti raspredaj Markove konake
mislim da kolegica misli na suru zene, u kojoj je poprilicno eksplicitno stavljeno do znanja da je zena podredjena muzu jer je on izdrzava...
evo ajet:
4: 34 Muškarci vode brigu o ženama zato što je Allah dao prednost jednima nad drugima i zato što oni troše imetke svoje. Zbog toga su čestite žene poslušne i za vrijeme muževljeva odsustva vode brigu o onome o čemu trebaju brigu voditi, jer i Allah njih štiti. A one čijih se neposlušnosti pribojavate, vi posavjetujte, a onda se od njih u postelji rastavite, pa ih i udarite; a kad vam postanu poslušne, onda im zulum ne činite! - Allah je, zaista, uzvišen i velik!
- Bosanac sa dna kace
@tetka taj ajet se moze portumacit kroz hadise, ali vasa uvazena koljegica ne prihvata
hadis kao izvor islama kolko ja zakljucih iz njezinih predugih postova!

- danas
natezati se mozemo do sudnjeg dana, da li ovdje zaista pise da muski imaju prednost nad zenama, ili to mozda na arapskom -- po 68-om znacenju rijeci prednost -- samo znaci da su muski 2-3 centa visi od zenaBosanac sa dna kace wrote:@tetka taj ajet se moze portumacit kroz hadise, ali vasa uvazena koljegica ne prihvatahadis kao izvor islama kolko ja zakljucih iz njezinih predugih postova!
![]()
elem, bez da ulazim u diskusiju, ja sam samo postavila ajet sarafcini, koji je trazio konkretno iz kurana... a sta postovana kolegica vjeruje i ne vjeruje, te kako ona tumaci i ne tumaci -- moraces nju pitati oglum...
- Bosanac sa dna kace
ja pito i doticna hanuma/ica hitar pos posla koji ev jos citam jer je i predugacak!danas wrote: elem, bez da ulazim u diskusiju, ja sam samo postavila ajet sarafcini, koji je trazio konkretno iz kurana... a sta postovana kolegica vjeruje i ne vjeruje, te kako ona tumaci i ne tumaci -- moraces nju pitati oglum...
- danas
da, koliko i ja shvatam iz ovih kilometarskih postova, ona odbija hadise, pa ih cak smatra necim sto dijeli muslimane. koliko vidim, ona smatra da je sam kuran dovoljan. interesantno vidjenje stvari, moram priznati.Bosanac sa dna kace wrote:ja pito i doticna hanuma/ica hitar pos posla koji ev jos citam jer je i predugacak!danas wrote: elem, bez da ulazim u diskusiju, ja sam samo postavila ajet sarafcini, koji je trazio konkretno iz kurana... a sta postovana kolegica vjeruje i ne vjeruje, te kako ona tumaci i ne tumaci -- moraces nju pitati oglum...
- Bosanac sa dna kace
hakkaten hayret bir şeydanas wrote:da, koliko i ja shvatam iz ovih kilometarskih postova, ona odbija hadise, pa ih cak smatra necim sto dijeli muslimane. koliko vidim, ona smatra da je sam kuran dovoljan. interesantno vidjenje stvari, moram priznati.Bosanac sa dna kace wrote:ja pito i doticna hanuma/ica hitar pos posla koji ev jos citam jer je i predugacak!danas wrote: elem, bez da ulazim u diskusiju, ja sam samo postavila ajet sarafcini, koji je trazio konkretno iz kurana... a sta postovana kolegica vjeruje i ne vjeruje, te kako ona tumaci i ne tumaci -- moraces nju pitati oglum...
zato ja ev vec 2 sahat citam PP sto sam dobio, i plus ostale postove citam...hayret.....
- danas
pa sta to je hayret sad? nista cudno...Bosanac sa dna kace wrote:hakkaten hayret bir şeydanas wrote:da, koliko i ja shvatam iz ovih kilometarskih postova, ona odbija hadise, pa ih cak smatra necim sto dijeli muslimane. koliko vidim, ona smatra da je sam kuran dovoljan. interesantno vidjenje stvari, moram priznati.Bosanac sa dna kace wrote: ja pito i doticna hanuma/ica hitar pos posla koji ev jos citam jer je i predugacak!
zato ja ev vec 2 sahat citam PP sto sam dobio, i plus ostale postove citam...hayret.....
muhamed je zivio po kuranu a ne po hadisima... tako valjda i ona misli da treba...
-
Sarafcina
danas wrote:Sarafcina wrote: @KOGOD KADGOD
mislim da kolegica misli na suru zene, u kojoj je poprilicno eksplicitno stavljeno do znanja da je zena podredjena muzu jer je on izdrzava...
evo ajet:
4: 34 Mu¹karci vode brigu o ¾enama zato ¹to je Allah dao prednost jednima nad drugima i zato ¹to oni tro¹e imetke svoje. Zbog toga su èestite ¾ene poslu¹ne i za vrijeme mu¾evljeva odsustva vode brigu o onome o èemu trebaju brigu voditi, jer i Allah njih ¹titi. A one èijih se neposlu¹nosti pribojavate, vi posavjetujte, a onda se od njih u postelji rastavite, pa ih i udarite; a kad vam postanu poslu¹ne, onda im zulum ne èinite! - Allah je, zaista, uzvi¹en i velik!
OK, @danas logicki apsolutno nije tacno (dakle ne ulazimo ni u tefsir ni u izvorno znacenje) da je zena podredjena muzu jer je on izdrzava... bar prema ovom ajetu koji citiras.
Mu¹karci vode brigu o ¾enama zato ¹to je Allah dao prednost jednima nad drugima i zato ¹to oni tro¹e imetke svoje.
Ekvivalent ovoj recenici bi bio
Mujo ima loptu, jer mu je babo kupio i jer dobro igra fudbal.
E sad je fol gdje vi povezujete babu i kupovinu i dobro igranje fudbala? ...Jel sad jasnije?
- Bosanac sa dna kace
ma prvi put , zapravo 2. put susrecem nekog ko tumaci isalm tako , i po prvi put imam prililku da to dublje proştudiram....danas wrote:
pa sta to je hayret sad? nista cudno...
muhamed je zivio po kuranu a ne po hadisima... tako valjda i ona misli da treba...
-
Sarafcina
Bosanac sa dna kace wrote:ma prvi put , zapravo 2. put susrecem nekog ko tumaci isalm tako , i po prvi put imam prililku da to dublje proºtudiram....danas wrote:
pa sta to je hayret sad? nista cudno...
to je potpuno kontradiktorno (kontradiktira samo sebi) tumacenje islama. mislim da se zato i svrstavaju u sektu.
Last edited by Sarafcina on 01/12/2006 18:02, edited 1 time in total.
- danas
nema potrebe davati ikakva poredjenja (a pogotovo neka poredjenja koja nemaju veze ni sa temom ni sa zivotom)...Sarafcina wrote:danas wrote:Sarafcina wrote: @KOGOD KADGOD
evo ajet:
4: 34 Muškarci vode brigu o ženama zato što je Allah dao prednost jednima nad drugima i zato što oni troše imetke svoje. Zbog toga su čestite žene poslušne i za vrijeme muževljeva odsustva vode brigu o onome o čemu trebaju brigu voditi, jer i Allah njih štiti. A one čijih se neposlušnosti pribojavate, vi posavjetujte, a onda se od njih u postelji rastavite, pa ih i udarite; a kad vam postanu poslušne, onda im zulum ne činite! - Allah je, zaista, uzvišen i velik!
OK, @danas logicki apsolutno nije tacno (dakle ne ulazimo ni u tefsir ni u izvorno znacenje) da je zena podredjena muzu jer je on izdrzava... bar prema ovom ajetu koji citiras.
Muškarci vode brigu o ženama zato što je Allah dao prednost jednima nad drugima i zato što oni troše imetke svoje.
Ekvivalent ovoj recenici bi bio
Mujo ima loptu, jer mu je babo kupio i jer dobro igra fudbal.
E sad je fol gdje vi povezujete babu i kupovinu i dobro igranje fudbala? ...Jel sad jasnije?
'Muškarci vode brigu o ženama zato što je Allah dao prednost jednima nad drugima i zato što oni troše imetke svoje'... naprosto znaci ono sto je time jasno receno, a to je da je bog vidi muskarca kao nekoga ko ima prednost nad zenom, a pogotovo jer je on izdrzava, tj. na nju trosi svoj imetak. uzimajuci u obzir serijatke zakone glede poligamije recimo -- po kojima je muz duzan svaku zenu jednako IZDRZAVATI i jednako za svaku materijalno obezbjediti -- gornji ajet nije ni najmanje diskutabilan. bas tako ga tumaci islamska ulema, koja ipak zna malo vise o tome od tebe.
-
Sarafcina
@danas
haj rastavi recenicu na tri proste recenice i tako je citaj. jednostavno nema potrebe da citas nesto sto ne pise.
muskarci imaju prednost nad zenama. zasto? ne znas, jer ne pise
muskarci vode brigu o zenama zato sto trose imetke svoje (+zato sto im je dao prednost nad zenama)
ne shvatam sta tu ima da se komplikuje
ako mislis na meni proturati argument autoriteta
... da "islamska ulema" zna vise od mene pa da to implikantno podrzava tvoj stav ..
.. to nije po bontonu
... ali ako zelis i na taj nacin ... no probs
please quote them 
haj rastavi recenicu na tri proste recenice i tako je citaj. jednostavno nema potrebe da citas nesto sto ne pise.
muskarci vode brigu o zenama zato sto trose imetke svoje (+zato sto im je dao prednost nad zenama)
ako mislis na meni proturati argument autoriteta
- danas
da, u pravu si...Sarafcina wrote:@danas
ako mislis na meni proturati argument autoriteta... da "islamska ulema" zna vise od mene pa da to implikantno podrzava tvoj stav ..
.. to nije po bontonu
... ali ako zelis i na taj nacin ... no probs
please quote them
pogresno sam shvatila red -- i slazem se sa tobom, a ova KGB je izvrnila tezu na glavu... bog je jednostavno napravio musko da ima prednost na zenama i to nije upitno -- a ta prednost ne proistice iz cinjenice da oni vode brigu o zenama i izdrzavaju je, nego je ovo dvoje posljedica toga sto je musko bogomdano da ima prednost nad zenom. znaci, kao kad kazes -- covjek se brine o psu jer je covjek iznad psa, a uz to ga jos i hrani. tacno, covjek nije iznad psa jer se o njemu brine i hrani ga, vec je iznad psa i bas zato sto je iznad psa on se mora on inferiornom psu brinuti i hraniti ga.
ispricavam se jos jednom, sad vidim logiku ajeta i moram priznati da je KGB pogresno protumacila kazavsi da je muz iznad zene JER se o njoj brine i izdrzava je. jos jednom isprika.
-
Sarafcina
ee badanas wrote: da, u pravu si...
pogresno sam shvatila red -- i slazem se sa tobom, a ova KGB je izvrnila tezu na glavu... bog je jednostavno napravio musko da ima prednost na zenama i to nije upitno -- a ta prednost ne proistice iz cinjenice da oni vode brigu o zenama i izdrzavaju je, nego je ovo dvoje posljedica toga sto je musko bogomdano da ima prednost nad zenom. znaci, kao kad kazes -- covjek se brine o psu jer je covjek iznad psa, a uz to ga jos i hrani. tacno, covjek nije iznad psa jer se o njemu brine i hrani ga, vec je iznad psa i bas zato sto je iznad psa on se mora on inferiornom psu brinuti i hraniti ga.
ispricavam se jos jednom, sad vidim logiku ajeta i moram priznati da je KGB pogresno protumacila kazavsi da je muz iznad zene JER se o njoj brine i izdrzava je. jos jednom isprika.
da
KGB je puno toga izvrnula na glavu
-
SherlockHolmes
da vam ne bi tog kgba ja ne znam kako bi se tako naivne snasle