Hadisi Allahovog Poslanika s.a.w.s

Rasprave o vjerskim temama.
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

danas wrote:
A wrote:Danas, vidis da mozes kad hoces :oops:
ne zajebaji -- u pravu je on. ona KGB je rekla naopako... :oops:
ne znam kako mozes da prihvatis uopste POREDJENJE zene sa PSOM? :?

koja je to uvreda :oops:

Mozda da uporedimo njega sa KRAVOM koja DAJE MLIJEKO tj "trosi svoj imetak" na insana, pa beli KRAVA "ima prednost" nad insanom?... :shock:

I krava pase sa bozije trave pa nije k'o da je insan bas "izdrzava"... 8-)
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

zena wrote:
danas wrote:
pitt wrote:
e jesu se usrecili kad ih ti branis......eno ne znaju sta ce od srece i prosperiteta :D:D:D
eh moj pitte, pa nismo svi bez obraza da se vazdan priklanjamo jacem, bez obzira ko je i sta radi... :roll:
auuuuuu
dajdzinice
pukla tikva :D :oops:
da ne skrenusmo mi s ove teme o HADISIMA?

mene vazda kritikuju kad "malo odlutam" makar i kad se vratim na temu, a sad ovo :roll:
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

back in black wrote:Zašto moderator dopušta da se ovako unakazuje tema, od ljudi koji izgleda to namjerno rade
Mislim tema počne o jednom i završi na nekim glupostima...mislim malo je to diskriminatorski, ili pomalo i neozbiljno
POTPISUJEM
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

jusuff wrote:kogod kadgod... selam
da li si submiter?... vec nekoliko godina, doduse s prekidima, citam submission.org hmmm, ima tamo materijala za razmisljanje, nije da nema...
Da sam "pokorenik" Bogu, tj. "submitter" - JESAM koliko mogu

(mada bih se sigurno mogla vise truditi, ali, koliko god da mi "probamo" On je iznad svega...)

Zato Bog i ne gleda na KOLICINU naseg truda niti BROJ nasih dobrih djela - vec NA NAMJERU DA STO ISKRENIJI BUDEMO U SVEMU...

Ima na submission.org "materijala" za razmisljanje, kao i na Free Thinking Muslims i drugima...
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

jusuff wrote:
KOGOD KADGOD wrote: u Qur'anu Bog kaze "Muskarci su jedan stepen iznad zena ZATO STO ONI ZARADJUJU I IZDRZAVAJU IH"
za pocetak... tumacenje znacenja jeste onako kako je danas navela
4: 34 Muškarci vode brigu o ženama zato što je Allah dao prednost jednima nad drugima i zato što oni troše imetke svoje...
ovo bas ne odgovara tvome navodu... ili je drugacije u autoriziranoj verziji reshada halife?
pogledaj post o PREVODIMA QUR'ANA tj. da je vecina prevoda od strane onih kojima je arapski ne-maternji jezik, a na engleskom do sad samo Dr.R.Khalifa je preveo sa svog maternjeg jezika (kao i na perzijski i malajski takodje pod nadzorom onih kojima je arapski maternji jezik i to koji su ga profesionalno, tj, filoloski proucavali)
jusuff

Post by jusuff »

KOGOD KADGOD wrote:
jusuff wrote:kogod kadgod... selam
da li si submiter?... vec nekoliko godina, doduse s prekidima, citam submission.org hmmm, ima tamo materijala za razmisljanje, nije da nema...
Da sam "pokorenik" Bogu, tj. "submitter" - JESAM koliko mogu

(mada bih se sigurno mogla vise truditi, ali, koliko god da mi "probamo" On je iznad svega...)

Zato Bog i ne gleda na KOLICINU naseg truda niti BROJ nasih dobrih djela - vec NA NAMJERU DA STO ISKRENIJI BUDEMO U SVEMU...

Ima na submission.org "materijala" za razmisljanje, kao i na Free Thinking Muslims i drugima...
hair...
svidja mi se otklon od arapske tradicije koja se cesto predstavlja islamskom... ipak, meni to pomalo djeluje kao islamski protestantizam, sto mozda i nije tako lose uzme li se u obzir ovaj vehabijski vjetar :)
jusuff

Post by jusuff »

KOGOD KADGOD wrote:
jusuff wrote:
KOGOD KADGOD wrote: u Qur'anu Bog kaze "Muskarci su jedan stepen iznad zena ZATO STO ONI ZARADJUJU I IZDRZAVAJU IH"
za pocetak... tumacenje znacenja jeste onako kako je danas navela
4: 34 Muškarci vode brigu o ženama zato što je Allah dao prednost jednima nad drugima i zato što oni troše imetke svoje...
ovo bas ne odgovara tvome navodu... ili je drugacije u autoriziranoj verziji reshada halife?
pogledaj post o PREVODIMA QUR'ANA tj. da je vecina prevoda od strane onih kojima je arapski ne-maternji jezik, a na engleskom do sad samo Dr.R.Khalifa je preveo sa svog maternjeg jezika (kao i na perzijski i malajski takodje pod nadzorom onih kojima je arapski maternji jezik i to koji su ga profesionalno, tj, filoloski proucavali)
nisam znao da je samo resad prevodio kuran na drugi jezik, a da mu je arapski maternji... novost za mene
ipak, sta je s kodom 19, izbrisanim ajetima... kako na to gledas i koliko ti je to bitno?
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

jusuff wrote:
KOGOD KADGOD wrote:
jusuff wrote: za pocetak... tumacenje znacenja jeste onako kako je danas navela
nisam znao da je samo resad prevodio kuran na drugi jezik, a da mu je arapski maternji... novost za mene
ipak, sta je s kodom 19, izbrisanim ajetima... kako na to gledas i koliko ti je to bitno?
negdje sam ostavila post o tome, probaj potraziti uz pomoc "pretrage"

cini mi se na temu Rijaseta i vehabija pa je neko skren'o s teme ili tu negdje na temu Hadisa... halali da ne ponavljam, probacu i ja naci pa ko "prvi" ok? :)
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

jusuff wrote:
KOGOD KADGOD wrote:
nasla sam ovo je neko bio nestrpljiv na tu temu pa sam malo samo o tome, jar kontam otvoriti zasebnu temu o tome ako Bog da posto ima dosta toga...

zena (citat):
KOGOD KADGOD (citat):
zena (citat):
jednom cu se vratiti na ovaj tvoj post nemam kad... al si ga zamijeshala rijeka, s hiljadu i jedan rukavac

bujrum, u svaka doba...

Nemam vise sta reci. jer mi koje smo pokrivene nemamo bash taj kod zakljucivanje iz sopstevnog ucenja i trazenja... sve sto bi cula od mene, bilo bi bazirano na ubjedjivanjima sovinista, a ti si to jednostavno intelektualno prerasla.
Nikad nam ne rece, kao prođe istrazivanje broja 19.? Probaj manuelno, jer mi nesto suhveli da ti nije ko podvalio program... ali, ne, ipak, tebi se to ne bi moglo desiti...

Svako ti dobro.

polahko sejo... pa i da sam "zalutala" s pravog puta, trebas me saburli i merhametli vratiti a ne otjerati... ako si na pravom putu duznost ti je da mi sto ljepse i iskrenije a ne ironicno ukazes na moje "skretanje"...

Muhabbet (ljubav) medju vjernicima se sve manje osjeti i zamijenilo ju je ogorcenje i zloba... (allahumme inni leke hubbek we hubbe mejjenf'ani hubbehu 'indak...) O moj Boze, daj mi Svoju ljubav i ljubav onih koji vole Tebe...

nema se vremena za sve, doci ce ako Bog da i 19 na red.

Za pocetak, pogledaj sura 74 ajet 30: "nad njim je devetnaest"...,

pa mozda, ako stignes prebroj slova "basmale" ukljucujuci shedda (dupla) "laam" i "laam"na koje se nadovezuje "ra" shedda (ne ubrajaju se suglasnici fetha, damma, kesra, jer se oni ne koriste u pismu vec se dodaju radi jasnijeg citanja za one koji ne znaju arapski, samo se ubrajaju elif i hamza jer su oni samoglasnici bez hereketa) :
be sin mim elif lam lam he elif lam ra ha mim nun elif lam ra ha ja mim - 19

ili npr. broj sura u Qur'anu je 114:19=6 (ako dublje proucis bilo koji tekst ili izaberi "ofrlje" bilo koji broj naci ces da je fakticki NEMOGUCE dobiti CIJELI broj kada se neki broj podijeli sa 19)

ili npr prvi DIO prve objavljene sure (IQRE) ima tacno 19 rijeci

i zbir svih slova u tom prvo-objavljenom dijelu sure je 76x4=19;

ili KOMPLETNA sura IQRE (s. 96) se sastoji od 19 ajeta itd...

ovo je trebalo biti pocetak na tu temu ali eto kad vec pitas... sve zajedno ima oko 50 primjera u vezi sa brojem 19, tako da je zaista potrebno odvojiti temu.

i nije potreban "shuhveli program" nego je dovljan obican digitron za vecinu matematickih cinjenica u vezi br.19, koje prozimaju cijeli Qur'an i kojima Allah daje FIZICKI dokaz da Qur'an nije bilo moguce sastaviti od strane insana tj. da ima toliko kalkulacija baziranih na broju 19 a da TEKST IMA SMISLA. Probaj "kodirati" (kao sto se kodiraju kompjuter programi za poruke, pa se "desifruju" od primaoca, ali takve kodirane poruke mogu samo izaci kao skup razbacanih slova). Moze se poneki kod napisati tako da ima neki smisao kao recenica (mada netacna ili bez svrhe) dok u sebi nosi "kljucnu" rijec - ali se ne moze sastaviti KITAB (knjiga) CJELOVITO ISTINITA i OSMISLENA a da je prozeta "sifrom" zasnovanom na JEDNOM broju.

i nema potrebe za ironiju, nemoj grijesit' dusu, znas sta je Allah u Qur'anu rekao za one koji gibete "kao da jedu meso mrtvog brata svojega"... ne prosudjujem ni ja tebe ni u cemu sto radis ili kazes, i halalim sve sto ti se omakne, neka je tvoj nijjet hajirli a ako je iskren - nema sumnje da ce ti Allah ukabuliti sto uz Njegovo Ime cinis...
niti ja sumnjam u iskrenost tvog nijjeta - to samo Bog zna

mir s tobom

OPS, CEKAJ, IMA DRUGI POST O ONA DVA AJETA
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

jusuff wrote:
KOGOD KADGOD wrote:
EVO O TOME SA DRUGOG POSTA:
U vezi broja 19.
Nakon sto je otkriven "KOD" (SIFRA) koja prozima Qur'an, obracena je paznja na suru TEWBA na koju Allah preko Dzibrila nije dozvolio Muhammedu da na njen pocetak stavi BISMIL LAHIR RAHMANIR RAHIM. ZASTO?
Takodje, historicari literature i interpretacija Qur'ana su se stoljecima "GLOZILI" o zadnja dva ajeta te sure - da li su originalni ili ne?

Naime radi se o ajetima gdje (navodno) Bog kaze vjernicima da "donose salawat" na Muhammeda sto je direktno OPRECNO mnogim ajetima gdje Allah kazuje da MI NE PRAVIMO NIKAKVU RAZLIKU MEDJU BOZIJIM POSLANICIMA (la nufferiqu bejne ahadim mir rusulih).

Dakle, ova dva ajeta su bila "sumnjiva" odavno, jer je narod, k'o narod, poceo "izdizati" Muhammeda iznad ostalih Bozijih Poslanika (znamo mnoge hadise koji to isto cine, npr. kako ce se odlaziti i pitati pomoc od svih Poslanika a oni upucivati na Muhammeda i sl.)

Sam Muhammed je konstantno insisitirao da nije ni po cemu drugaciji od ostalih Poslanika, ni visi ni nizi.

Kada se primjenila SIFRA na toj suri, nikako se nisu mogli dobiti rezultati slicni svim drugim surama - nesto se nije slagalo.
Znaci POSTOJAO JE RAZLOG ZASTO ALLAH NIJE DAO DA SE NA NJU STAVI BASMALAH.
On jeste kazao da ce Qur'an biti OCUVAN, zato i nije stavljena basmalah na tu suru jer je Allah znao da ce neko pokusati da izdigne Muhammeda (posto su to radili i hriscani sa Isusom i kao i sto je radjeno sa drugim poslanicima).

ZATO je ALLAH I SVOJOM SAVRSENOSCU "PROPLEO" TU SIFRU 19-ice KROZ CIJELI QUR'AN, ZNAJUCI DA CE DOCI VRIJEME KADA CE LJUDI NAPREDOVATI MATEMATICKI I TEHNOLOSKI I DA CE ON IZABRATI JEDNOG OD NJIH DA MU OTKRIJE TU SIFRU I TIME DA PRILIKU DA SE QUR'AN VRATI NA SVOJ PRVOBITNI OBLIK.

Tako je i bilo. Kada su se te dvije sure (koje su "izdizale" Muhammeda iznad drugih Poslanika) otklonile, i BASMALAH vratila gdje i pripada (jer je ta basmalah u TEKSTU sure a ne na njenom POCETKU kao sto je slucaj sa SVIM drugim surama) - SIFRA se "magicno" ukomponovala i "slozila" tako da su se dobili rezultati slicni ostatku Qur'ana!...

PRIJEDLOG: uzmite bilo koji tekst, "presaltajte" ga na bilo koji nacin (ali da ima SMISAO) i probajte ukomponovati matematicki broj 19 tako da, bilo koji broj, podijeljen sa 19 da rezultat koji ce biti CIJELI broj (tj. bez decimalnih mjesta)

Allah kaze"Pozovi sve njih i bozanstva kojima se klanjaju da satave JEDNU (KGKG:samo jednu!) suru kao sto je ovaj Qur'an - nece uspjeti"...
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Boziji KRITERIJ "stepena iznad" je to TO KO FINANSIRA VECINOM IZDRZAVANJE BRAKA / FAMILIJE
Izmisljas ;).
gdje ti je dokaz za ovo? :)
ili ti fakat mislis da si u stanju svojom logikom (cuj pozivati se na logiku, a pogresno je koristiti :) ;)) ODREDJIVATI Bozije kriterije i reci to je zato cisto jer je tebi "logicno".
sorry KGKG ... to sto ti pricas su fakat nebuloze... ne znam da li citas...ali tvoje pisanje je jako kontradiktorno, ako to covjek iole pazljivije cita.
a i dalje nisi dokazala nista od onoga sto sam pitao na pocetku ;) (da se vratimo hadisima i temi, jel ;) )

@Pearl
da ponekad (najcesce ;)) sam prava bukva :) :P jel ti smeta ili sta? :)
Sarafcina

Post by Sarafcina »

KOGOD KADGOD wrote:
danas wrote:

Mozda da uporedimo njega sa KRAVOM koja DAJE MLIJEKO tj "trosi svoj imetak" na insana, pa beli KRAVA "ima prednost" nad insanom?... :shock:

:-) :-)
nevjerovatno :)
mislim da je sasvim nevazno koji su likovi analogije..... problem je bio u logickom povezivanju... da je nemoguce iz informacije, koju si ti imala na raspolaganju u datom ajetu, donijeti zakljucak koji ti donosis :). Tu nisu krivi ni ja ni muskarci ni psi ni danas ni forum...kriva si ti koja izvlacis pogresne zakljucke. To je logika.
A problem je i sto navodis gomilu "logiciranja" koje je nazalost nebulozno :( ... i kada te pitam za dokaz...
danas

Post by danas »

KOGOD KADGOD wrote:
danas wrote:

nisam uopste poredila zenu sa psom, vec sam postavila logicku analogiju tog ajeta... po kome je ipak covjek ispred zene, pa izdrzavao je on ili ne izdrzavao... kako mi se cini... mozda grijesim... evo ima kompetentnijih, pa nek kazu... :roll:
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

Sarafcina wrote:
KOGOD KADGOD wrote:
danas wrote: ne zajebaji -- u pravu je on. ona KGB je rekla naopako... :oops:

:-) :-)
nevjerovatno :)
mislim da je sasvim nevazno koji su likovi analogije..... problem je bio u logickom povezivanju... da je nemoguce iz informacije, koju si ti imala na raspolaganju u datom ajetu, donijeti zakljucak koji ti donosis :). Tu nisu krivi ni ja ni muskarci ni psi ni danas ni forum...kriva si ti koja izvlacis pogresne zakljucke. To je logika.
A problem je i sto navodis gomilu "logiciranja" koje je nazalost nebulozno :( ... i kada te pitam za dokaz...

:-D :-D :-D :lol:

OK... "kriva sam ja" (za nesta :? ) a nisi ti, ni muskarci, ni cuko, ni krava a ni forum...

Osjecas li s bolje sad? :)

Ja prihvatam na sebe svu "krivicu" sto se usudjujem da mislim svojom glavom i da se oslanjam na misljenja drugih, mnogo pametnijih i ucevnijih od mene, samo sto su ti "drugi" malo savremeniji u shvatanju Qur'ana jer su se oslobodili "zabrane" (od prije 400-500 godina) da se tumaci Qur'an, jer tada se odlucilo da kako su ga do tada protumacili ucenjaci toga doba, u svjetlu tadasnjih saznanja, to je PEKE. Tada je "zaustavljena" idzma.

Sta se ima dalje tumaciti Qur'an kada su ucenjaci tog doba vec "objasnili" na primjer da je Bog stvorio planine, kao "ucvrscivace" da nas Zemlja ne trese, tj. onako kako ajet kaze - tako je, PEKE.

Sto bi mi onda taj ajet danas shvatili u svjetlu novih saznanja geologije da je svrha planina da stabiliziraju Zemljinu koru i da svaka planina ima ispod povrsine tla, "korijen" jednak visini planine (to jest u obliku "ucvrscivaca" ili "klina" za sator koji se zabije u tlo i cuva sator).

Zasto da nam bude interesantno kako je jedna knjiga od prije 1400 godina mogla da pomene takvu jednu naucnu cinjenicu koju su geolozi tek u zadnjih 50-tak godina utvrdili svojim mjerilima za seizmicnost i razne slojeve zemljine kore? Pih, pa sta? To je "slucajno" Muhammedu se "omaklo" ha?...

Ili sto bi mi dalje tumacili ajet gdje Bog kaze da nas stvara u utrobama u "tri tmine" pa da smo kao "ugrusak" pa kao "pijavica" itd, kad su to vec objasnili tadasnji ucenjaci da su to tri meleka koji cuvaju dijete u utrobi?
Sta se tu ima dalje objasnjavati? Tri meleka i peke. A ako u Qur'anu kaze da insan izgleda u pocetku kao ugrusak i pijavica beli i jeste ugrusak i pijavica...

Zasto bi nam bilo interesantno da znamo da se pri proucavanju trudnoce saznalo da postoje tri sloja / membrane, svaka malo tamnija od druge koje cuvaju fetus od svjetla (na koje oci u razvoju nisu jos priviknute), ili da su embriolozi pronasli uz pomoc mikroskopa da se svi stadiji embrija koje nam Bog u Qur'anu opisuje, tacno po izgledu podudaraju sa metaforicnim terminima (ugrusak, pijavica, itd.) navedenim u knjizi prije 1400 godina kada niko nije ni zavirio u maternicu a kamoli mogao "golim" okom da vidi stadije embrija... Ili se i to "slucajno" Muhammedu omaklo?

NE NAVODIM BROJEVE AJETA NAMJERNO jer se nadam da ce svako, koga dovoljno fasciniraju ovakve stvari (a koji nisu "zarobljeni" u lancima starih tumacenja) sam uzeti prevod Mushafa pa ga prelistati (ili na internetu potraziti) nije tesko, ima indeks kljucnih rijeci pa se lahko nadje ono o cemu govorim...

A za one koji me smatraju "krivom" i "neznalicom" - nije niko obavezan da se slozi sa mnom pa ni da cita ono sto ja pisem, a slobodan je svako da iznese svoje komentare i argumente, nema potrebe da se neprijateljski postavljamo jedni prema drugima - niko nikog ovdje ne "napada", bar ja probam da iznesem svoj stav sto neutralnije mogu tako da ne izgleda kao "napad" na bilo koga.

Mnogi danasnji ucenjaci, a i ja se s njima slazem, NE OMALOVAZAVAJU OBJASNJENJA UCENJAKA PRIJASNJIH VREMENA jer je jasno da su oni sa najboljim namjerama pokusali da shvate i objasne Boziju Objavu koliko je to njima dozvoljavalo tadasnje vrijeme i dostignuca toga vremena.

Poznato je da su arapski filozofi, astronomi, hakimi (doktori) i drugi naucnici, ogromanom brzinom uznapredovali u nauci u odnosu na ostali svijet, bas zato sto se nisu zaustavili na bukvalnom tumacenju Qur'ana, vec su vidjeli u njemu "isarete" tj. "putokaze" da ako malo dublje ispitaju taj i taj ajet saznace nesto sto do tada niko nije mogao da zna...

Ima dosta vec napisanih knjiga o "naucnim" ajetima Qur'ana - a kako bi se doslo do tih zakljucaka da se nije Qur'an tumacio u svjetlu najskorijih naucnih otkrica?

Pored "isareta" o nauci tj. svijetu oko nas, postoje u Qur'anu i "isareti" u vezi sa nama samima, psihologijom, sociologijom, logikom kao politikom.... Samo ih treba prepoznati i uporediti sa dosadasnjim dostignucima psihologije, sociologije, logike itd.

Qur'an je "Uputa za sva vremena" dakle, ne moze se ograniciti njegovo tumacenje.

mir svima :-D
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

Nesto kontam, valjda bi bilo "zanimljivije" da i ja podjem pistai odgovore u obliku jedne prosto prosirene recenice u kojoj bih nekom rekla da od....? Pa on meni da se nosim tu-i-tu..pa... :oops:

Za takve scenarije ima Gerry Springer, ja ovaj forum smatram mjestom sakupljanja intelektualaca i ljudi koji imaju sta da kazu pa zato opsirno i pisu...

Hajde da se slozimo da se na temu "muskarci imaju prednost nad zenama" ne slazemo, ha?
Zadrzi svako svoje misljenje pa idemo dalje, mozda naidjemo opet na temu oko koje cemo se sloziti (mada ce uvijek biti nekog ko se ne slaze pa cemo se dogovoriti da se slazemo da se ne slazemo, i tako dalje...) :-D :) :) 8-)
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

svakog dana u svakom pogledu sve vise i vise mrzim misionare i njihovu psihologiju...mrzim ih mrzim...Boze Svemilosni oprosti oni ne znaju sta rade! :roll:
@KGKG ne mogu vise pratit tvoje postove oci su me zaboljele od citanja, stvarno je naporno! odustajem....
Sarafcina

Post by Sarafcina »

KOGOD KADGOD wrote:Nesto kontam, valjda bi bilo "zanimljivije" da i ja podjem pistai odgovore u obliku jedne prosto prosirene recenice u kojoj bih nekom rekla da od....? Pa on meni da se nosim tu-i-tu..pa... :oops:

Za takve scenarije ima Gerry Springer, ja ovaj forum smatram mjestom sakupljanja intelektualaca i ljudi koji imaju sta da kazu pa zato opsirno i pisu...

Hajde da se slozimo da se na temu "muskarci imaju prednost nad zenama" ne slazemo, ha?
Zadrzi svako svoje misljenje pa idemo dalje, mozda naidjemo opet na temu oko koje cemo se sloziti (mada ce uvijek biti nekog ko se ne slaze pa cemo se dogovoriti da se slazemo da se ne slazemo, i tako dalje...) :-D :) :) 8-)

Bona ne bila... ja ne pricam o tome da li muskarci imaju prednost nad zenama, nego ti kazem da na osnovu onog ajeta ne mozes zakljuciti da se kaze da je imaju zbog toga sto ih izdrzavaju.
Zasto?
zato sto to jednostavno tamo ne pise. mozda pise negdje drugo...zato ja i trazim taj dokaz od tebe :).

a to sto ti imas problem da povezes dvije premise i izvedes LOGICAN zakljucak pa ovo tumacis kao nekakvu musko-zensku diskusiju... to fakat nije do mene :). pokusaj samo pazljivije da citas sta pise, a ne kako TI TO SHVATAS.

i eto @danas ti je napisala (analogija s psom) pa pokusaj skontati, ali ostavi se kontanja dubljeg smisla i politicke korektnosti...u pitanju je cista logika.
ja uopste nemam namjeru da diskutujem da li muskarci imaju ili nemaju prednost...

Ja prihvatam na sebe svu "krivicu" sto se usudjujem da mislim svojom glavom i da se oslanjam na misljenja drugih, mnogo pametnijih i ucevnijih od mene, samo sto su ti "drugi" malo savremeniji u shvatanju Qur'ana jer su se oslobodili "zabrane" (od prije 400-500 godina) da se tumaci Qur'an, jer tada se odlucilo da kako su ga do tada protumacili ucenjaci toga doba, u svjetlu tadasnjih saznanja, to je PEKE. Tada je "zaustavljena" idzma.

idzma :) ... jesi li sigurna da to znaci bas to ;) ali nije to ni vazno :)

ti ne mislis svojom glavom nego jednostavno citas ono sto ne pise i iz toga pravis konstrukcije i onda nas sve ubjedujes u istinitost istih.
ja bih samo rekao da previse zuris i da prvo napravis zakljucak u svojoj glavi i onda pokupis prvo sto ima "neke veze" i kazes ..." evo vidite kako sam ja u pravu".... to se ne zove razmisljanje svojom glavom, ma koliko ti imala zelju da to predstavis tako.
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

Bosanac sa dna kace wrote:svakog dana u svakom pogledu sve vise i vise mrzim misionare i njihovu psihologiju...mrzim ih mrzim...Boze Svemilosni oprosti oni ne znaju sta rade! :roll:
@KGKG ne mogu vise pratit tvoje postove oci su me zaboljele od citanja, stvarno je naporno! odustajem....
Hvala Dragom Bogu pa je kapljicu Svoje Bezgranicne Ljubavi i meni podario pa NIKOGA ne mrzim... Mogu da neko DJELO ne volim jer je samo po sebi zlo, stetno ili negativno, ali da insana mrzim - ne...

Svemilosni oprosti nam svima...

Nemoj da te nokat zaboli mene radi, nemam ja nikakvo pravo nad tobom da si duzan/duzna citati moje postove...

Mir Boziji s tobom.

Kao sto pomenuh, hajde da se slozimo da se na tu temu ne slazemo i mirna Bosna...

Nije zaista potrebno a ni vrijedno (narocito onima koji Boga vjeruju) da se u nekome bude ruzni osjecaji na racun toga sto je neko mozda ispravno a mozda pogesno shvatio nesto.

Ako je pogresno - sebi je pogrijesio i Bog nece dozvoliti da oni koji Ga vole i koji njih Voli to prihvate.

Ako je ispravno - Bog ce onima koji Njega vole i koje On voli dati da shvate i prihvate.

Vratimo se na temu hadisa (ahadeeth) i njihove historijske vrijednosti za razliku od koriscenja hadisa kao podloge na vjerke zakone.
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

Primjeri gdje se vjerski zakon oslanja na (neautentican) HADIS umjesto na Boziju Rijec tj. Qur'an -
navodim brojeve sura i ajeta jer ocito neki nisu hazur sami nalaziti ajete, (u redu):

PRIMJERI

1. Za kradju, "islamski" zakon nalazhe ODSIJECANJE ruke (bazirano na hadisu). Sta o tome Bog u Qur'anu kaze:

5:38 ..."posijecite mu ruku..." a ne ODSIJECITE

isti termin u smislu "posjeci" a ne "odsjeci" se nalazi u

12:31, gdje zene pred koje je Jusuf izasao (a kojima je Zulejha dala nozeve dok su jele voce) tj. kada su ga vidjele one su "posjekle" svoje ruke. A ne ODSJEKLE. (primjeti arapski tekst a ne samo prevod)

Kada neko nesto ukrade ODSIJECANJEM ruke ZRTVA kradje NISTA ne dobija, a kradljivca se jos vise potstice na kradju ili prosnju jer su ONESPOSOBLJENI da rade i posteno zarade da bi VRATILI ukradeni novac (ili vrijednost ukradene stvari - sto u stvari treba da urade).

"Posijecanjem" ruke a vidljivom mjestu i na nacin koji je, po dogovoru zakonskih organa, nekog specificnog oblika OBILJEZI se kradljivac biljegom koja ga oznacava kao kradljivca, ali jos uvijek ima priliku da se pokaje, da radi i zaradi, da ukradeno povrati i svoj zivot uredi na hajr.

Koliko je prosjaka bez ruke u Arabiji - to je strasno... Dolaze i "organizovano" iz drugih muslimanskih zemalja da u sezoni Hadzdza kao i ramazanske 'umre vise naprose.

Nejse,
Odsijeku mu saku, pa on ne mogavsi da radi (ili mu je otezano zato sto ne moze raditi fizicki posao a nije obrazovan za bolji) on OPET ukrade da bi prezivio narocito ako ima familiju koju je (po onom ajetu gdje su me izresetali) "DUZAN" da izdrzava.
Pa tako nekoliko puta dok ga ne uhvate, pa mu onda RUKU DO LAKTA odsjeku (mislim da mu daju izbor da li hoce istu ruku do lakta ili drugu saku, obicno ljudi makar jednu hoce "citavu" pa daju do lakta).
Tako, jos gore osakacen, prosice, ali posto (narocito kada nije sezona Hadzdza) time ne moze dovoljno sakupiti - on prvom prilikom opet ukrade... Pa ga opet nekad uhvate i odsijeku ruku do ramena (omah ispod ramena, tj. ostave patrljak radi glavne arterije koja bi iskrvarila do smrti ako se prvo ne podveze).

I STA SE TIME POSTIGLO?
BOZIJI AJET (KOJI NIKAD NIJE NELOGICAN ILI BESMISLEN) JE "PROTUMACEN" NEKOM PREDAJOM na nacin na koji "KAZNA" jednostavno nema nikakvu POZITIVNU svrhu niti smisao. Kazna za bilo kakav kriminal treba da ima POZITIVNU svrhu.

Neko ce reci da je "svrha" UPOZORAVANJE ostalih sta ce biti ako ukradu pa ce se ustrucavati - sudeci po broju kradljivaca (cak i prilikom TAWAFA probaju da hadzijama rasijeku pojas sa novcem ili dzep u guzvi, strahota jedna) - to "zastrasenje" nema puno efekta.

Bog je rekao "posijecite" tj obiljezite ga, da ga potsjeca na to sta je ucinio a i druge upozori da mu ne ukazuju puno povjerenje. Ipak, on/ona ima sansu (jer je Bog Milostiv i daje nam prilike da se pokajemo i popravimo) da se ostavi sramotnog djelovanja i pocne posteno zaradjivati.
Takodje, onima koji nisu u stanju da nadju posao ili zarade dovoljno da mogu prehranjivati porodicu (posto se tumaci da su "duzni" a koliko je lakse kada bi i zena doprinijela, da ne zalazimo u to ponovo), Bog je ODREDIO ZEKAT OD KOJEG SE JEDAN DIO ODVAJA ZA BEJTUL-MAAL TJ "SOCIJALU", KOJOM SE POMAZU ONI KOJI NE MOGU DOVOLJNO ZARADITI. Na Zapadu je taj sistem "pozajmljen" od Islama, dok u Arabiji i drugim muslimanskim zemljama fakticki i ne postoji ORGANIZOVANO i ADMINISTRATIVNO UREDJENO. Tako biva kada se Bozija Rijec tumaci na nelogican nacin.

2. KAZNA po "islamskom" zakonu za preljubu "zinaluk" je SMRT KAMENOVANJEM (za ozenjene preljubnike [mada se obicno muskarci "izvuku" a zene kamenuju] U SKLADU SA HADISOM).
Za neozenjene se primjenjue Qur'anom propisana.

U Qur'anu, Bog ne pravi nikakvu razliku izmedju ozenjenih i neozenjenih.
24:2 - jasno nam govori da oni koji su ucinili taj grijeh dobiju 100 udaraca bicem. Sami skandal i drustveni pritisak imaju vise efekta nego kamenovanje (koje nema smisla a Qur'anski ajeti nisu nikad besmisleni).

a OVO OPET, POD USLOVOM DA POSTOJE CETIRI SVJEDOKA SAMOG AKTA.

U kom slucaju moze biti CETIRI svjedoka "intimnog" odnosa?

Kako se i naziva "najstarijim zanatom" PROSTITUCIJA i pornografija su postojale i ranije nego sto postoji zakon protiv njih.
Danas se to cini na drugaciji nacin, narocito pornografija koja se nalazi u obliku magazina, video, na internetu i vec kako god.
U davna vremena, takodje je postojala neka vrsta pornografije. Naime, oni koji nisu mogli da si "priuste" da plate prostitutku, placali bi manju sumu (njenom "pimpu" ili kako se vec tada zvalo), da im omoguci da svoju perverziju zadovolje time sto bi gledali (iza zastora, ili kroz specijalne proreze) Sura 24:19 (ONI KOJI VOLE GLEDATI...) akt koji se odvija od strane onih koji su mogli da plate "usluge" prostitutke.
Dakle, kada bi jedna zena kao i muskarac, DOZVOLILI sebi takvu nemoralnost (kao i oni koji primoravaju zene na prostituciju, Sura 2:33) da jedan akt (koji se i zove INTIMNIM jer to treba i da bude) vrse u prisustvu i pred "svjedocenjem" drugih ljudi - takve osobe su NEPODOBNE i STETNE po drustvenu zajednicu, (koruptiraju mlade kao i druge koji ne bi imali priliku da svoju perverznost stave u praksu da nije takvih osoba) i njiima treba JAVNO DATI 100 UDARACA BICEM. (po nekim tumacenjima i prognati ih godinu dana iz tog grada / mjesta ali nisam sigurna da je u Qur'anu naedeno)

Pogledajmo pazljivije ovaj ajet. Potrebna su CETIRI svjedoka - ako oni koji optuze udatu zenu za preljubu a ne mogu dovesti CETIRI svjedoka sami su podlozni kazni od 80 udaraca bicem, 24:4.

I opet u Suri 24:5, Bog naglasava da, ako se kasnije pokaju i promjene Bog Prasta i Milostiv je...

Ovo je neugodna tema, ali je cinjenica da se desavalo, desava (u srcu "islamskih" zemalja takodje) i desavace se - ako se Boziji Zakon pravilno ne sprovede.

Ako tema nije NEUGODNA Bogu da nam o tome jasno iznese Svoje Zakone - zasto bi se mi ustrucavali da o tome govorimo - kada je u pitanju ocito krsenje Njegovog Zakona i zamjenjivanje istog drugim, nepotrebno STROZIJIM zasnovanim na necemu drugom nego Bozijoj Rijeci?

Ovo su dva primjera gdje se pricama tj. hadisima daje prednost nad Qur'an-om kao PODLOGA za vjerski zakon.

Zato se trebamo kriticki osvrnuti na Islamski Zakon i ulogu HADISA u islamu - tj. da im je uloga historijskog znacaja a ne ZAKONSKOG jer je Bog rekao da je Qur'an kompletan i detaljan (Sura 6:19,38,114,115; Sura 50:45).

U Qur'anu pise
da nema boljeg "hadisa" tj "pripovjedanja" od Bozijeg (45:6)
da Qur'an nije izmisljena prica (hadis) (12:111)
da neki ljudi podrzavaju uzaludne price tj. hadis da bi udaljili ljude od Bozijeg Puta (31:6)
da jedini "sunnet" tj "tradicija" je Bozija tradicija (17:77; 33:62; 48:23; 6:114)

Nije svaki PREVOD precizan, pa radije takodje pogledajte arapski tekst gdje cete prepoznati "kljucnu" rijec "hadis" ili potrazite pomoc nekog ko zna uciti TEDZWID, prije nego pocnemo sa komentarima na datu temu HADISA.

Takodje "islamski zakon" zasnovan na hadisima ima "prednost" nad Qur'anom u drugim stvarima (kao smrtna kazna) jer je Qur'an ne potstice vec samo DOZVOLJAVA (2:179; 2:178; ) znaci, radije nego "zivot za zivot", "oko za oko" itd. potstice se KOMPENZACIJA (odsteta) familiji ubijenog (jer oni fakticki nemaju nista od ubijanja ubice - njihova draga osoba se nece vratiti iz mrtvih), dok im veca novcana nadoknada nece njega/nju vratiti ali ce im pomoci da lakse izduraju (narocito ako je ubijeni hranitelj/ka porodice) dok se dalje ne snadju...

Da ne bude opet da ne pruzam "dokaze", mada mislim da je produktivnije kada se posvetimo proucavanju prevoda (kao i osvrnuti na arapske ekvivalente kojima prevedeni termini nisu uvijek odgovarajuci)...

Mir svima...
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

vidis ne mrzim ja tebe kao osobu, vec mrzim tu psihologiju sto nas vidis kao vampire, jer dokle god mi ne klimnemo glavom i reknemo jes ona bona ti tako je, ti nas sa tim tvojim kilometrskim postovima nes ostavit na miru!
Gost123

Post by Gost123 »

error
Last edited by Gost123 on 02/12/2006 20:06, edited 1 time in total.
Gost123

Post by Gost123 »

Sarafcina wrote: OK. Prica ti djeluje uvjerljivo. Ono sto gubis iy vida je da je ta prica puna nagadjanja tipa "mogao je...", "istoriju pisu pobjednici...", "kada bi..."
Ono sto je problem u toj prici je to da su to obicne floskule i parole. Neke naravno stoje, jer iskrivljavanja su se desavala i u vrijeme desavanja dogadjaja koji se opisuju.
pa prica je, po mom misljenju, cak vjerojatnija od one suprotne o vjerodostojnosti i ocuvanosti hadisa... jer ni jedna ni druga nemaju neku nedvojbenu uvjerljivost. pa kolegica forumasica i naglasava da se upravo zbog toga hadisi ne mogu uzimati kao temelj za vjerske zakone. ne znam misli li i ona na isto, ali ono sto je muhamed radio, kako se ponasao, neka posebna pravila i slicno, su odraz vremena i kulture u kojoj je zivio, a ako se u nekom hadisu nesto spominje kao njegovo ponasanje, djelovanje, neki to uzmu kao temelj u vjerskom: mora-treba svaki musliman.
Na drugoj strani imamo "pripovjetke" prenosene usmenim putem, potom zapisane. Ali, zapisane sa lancom prenosioca....ono Mujo je cuo od svog oca Sulje, a ovaj od svog tetka Hame...
E sad, znajuci da iskrivljenja postoje, a imas masu koju cine desetine hiljada prica... ti tu masu razvrstavas.
Pa kazes... sve sto direktno kontradiktira Kur'anu...klasificiraj kao lazno.
..............pa je svako prepricao svojim ukucanima....).
Kasnije se radio pregled jezicke paterne hadisa .......
Ovo moje sada je obicno naklapanje, tek da samo dadne ideju sta je to klasifikacija hadisa i kako se otprilike radi.
razumijem da se tu dosta radi u procesu prociscavanja, samo kazem da nikada ne moze biti 100% siguran, i unatoc tom trudu i radu. na isti nacin su zapisana evandjelja u bibliji, tj. evandjelja su ono sto su prvi krscani vjerovali, a ne povijesni zapis. nije bas lako biti siguran sto je bio tocan dogadjaj a sto necija interpretacija, vidjenje. zato je i bilo puno razlicitih verzija. jos su evandjelja zapisana 20-30-50 godina nakon isusove smrti, dok su hadisi, kako kazu, 200 godina nakon muhameda zapisani.
A Kuranska potvrda da je hadis integralan dio objave...definitivno postoji i to u nedvosmislenom tekstu.
Helem, na taj nacin je ogromna masa predaja odbacena. Da ne pricamo o tome da ljudi koji su biljezili hadise, to nisu radili nasumice kao kad biljezis narodne predanja. Hadis se u principu zapisivao (a klasifikaciji samo takvi podlijezu) iskljucivo od osoba za koje su svi iz njihove blizine tvrdili da su casni i posteni ljudi.
ok, ja nisam musliman, vise gledam kako bi povijesnicar gledao, sto mi izgleda vjerojatnije, za sto ima dokaza a za sto ne. znam da se lako stvaraju legende i mitovi, pogotovo u ono doba, da ljudi mogu cesto dati svoje vidjenje ili tumacenje, puno lakse i cesce nego objektivniji iskaz o cinjenicama.

pozdrav
danas

Post by danas »

Bosanac sa dna kace wrote:vidis ne mrzim ja tebe kao osobu, vec mrzim tu psihologiju sto nas vidis kao vampire, jer dokle god mi ne klimnemo glavom i reknemo jes ona bona ti tako je, ti nas sa tim tvojim kilometrskim postovima nes ostavit na miru!
neka bolan, pusti zenu :-) jes' da otegne svaki post ko hodza teraviju :D ali sta ces... mozda se naviknes vremenom :-)
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

Bosanac sa dna kace wrote:vidis ne mrzim ja tebe kao osobu, vec mrzim tu psihologiju sto nas vidis kao vampire, jer dokle god mi ne klimnemo glavom i reknemo jes ona bona ti tako je, ti nas sa tim tvojim kilometrskim postovima nes ostavit na miru!
:? Eh...

Ja nisam osoba koja lahko ne nalazi rijeci, kao sto se da primjetiti :) , ali sad ne znam sta bih ti rekla...

S jedne strane sam skrenula, pa nisam shvatila, pa ne znam sta pricam, pa ne dajem "dokaze", pa sam, jako, i "kriva" za nesta, pa se argumenti iznose koji pobijaju moje - TAKO I TREBA DA SE VODI JEDNA DEBATA, ZATO I JESTE FORUM A NE KAHVANA.

S druge strane me "mrzis", pa "ne mrzis mene nego moju psihologiju" pa bihuzurim narod "kilometarskim" postovima...

Kako bi ti vodio jednu debatu?

Do sad sam na ovom forumu primjetila TRI vrste "diskusije:.

1. Neko iznese svoj stav, pa ostali ucesnici podju iznositi svoje argumente SVOJIM rijecima, dok, na nekom kraju, ne postane manje-vise ocito, ciji stav ima vise logicnosti, mogucnosti, jace argumente (bar za one koji prate), a ima bome i onih postenih koji, kada vide da je necija ispravna, to i priznaju (nisam jednom upisala "potpisujem" kao i oni).

2. Neko iznese na malo nezgrapan (mozda i otvoreno provokativan) nacin svoj stav, pa podje pljuvanje, vrijedjanje i slicne razmirice, pa to se pobrise, jer je sramota i onima koji su pisali, a bome, i ovima sto odrzavaju forum (hvala im sto su se potrudili i ovako nesto nashtelovali i omogucili).

3 Neko iznese svoj stav, a neki ga podju bombardovati ne SVOJIM postovima, nego citatima drugih (za njih nekih "autoriteta") pa to onda stvarno postane "kilometarsko" i nepodobno, jer ispadne da se ovaj raspravlja sa nekim davno umrlim ucenjakom/cima, koji, (ocito) nisu tu da odbrane svoj stav. Ako je neko autoritet meni, ne znaci da je i svakom drugom.

Od ova tri, ocito je koji je najprikladniji za forum, tj. prvi, i ja se i pokusavam pridrzavati tog principa diskusije i rasprave, tj. da iznosim sto vise svoj stav i prikladne argumente nego da koristim rijeci nekih, mojih, autoriteta. Iznimku cinim kada pominjem Qur'an, jer je on osnova svih mojih stavova, a koji je pristupacan vecini.

JEDNO JOS NISAM VIDJELA, A TO JE DA NEKO IZNESE SVOJ STAV, A SVO OSTALI KLIMNU GLAVAMA I KAZU "PEKE".

Meni se cini da ti ne mrzis ni mene, ni moju "psihologiju", vec potsvjesno, to sto i ti nemas dovoljno ubjedjenja i volje da nadjes dovoljno SVOJH rijeci kojima bi iznio/la to sto smatras "svojim" stavom, jer vise nisi tako ni siguran/na da je bas potpuno ispravan... Ili ima malo vise istine, nego sto bi ti volio/la priznati, u ovom mom "klepetanju"?...

Jedino se mogu osloniti na brojne privatne poruke podrske onih koji (ne bi se ni nad'o) pomno prate svaku debatu. Hvala svima na podrsci, a hvala i opoziciji jer jedni bez drugih ne bismo ni imali priliku a ni smisla da razmjenjujemo misljenja.

mir

(il' sto bi rekli indijanci "haug")
danas

Post by danas »

a sta ti je to "peke" bogati... :? :roll: :shock: :-?
Post Reply