Sarafcina wrote:KOGOD KADGOD wrote:danas wrote:
ne zajebaji -- u pravu je on. ona KGB je rekla naopako...

ne znam kako mozes da prihvatis uopste POREDJENJE zene sa PSOM?
koja je to uvreda
Mozda da uporedimo njega sa KRAVOM koja DAJE MLIJEKO tj "trosi svoj imetak" na insana, pa beli KRAVA "ima prednost" nad insanom?...
I krava pase sa bozije trave pa nije k'o da je insan bas "izdrzava"...

nevjerovatno

mislim da je sasvim nevazno koji su likovi analogije..... problem je bio u logickom povezivanju... da je nemoguce iz informacije, koju si ti imala na raspolaganju u datom ajetu, donijeti zakljucak koji ti donosis

. Tu nisu krivi ni ja ni muskarci ni psi ni danas ni forum...kriva si ti koja izvlacis pogresne zakljucke. To je logika.
A problem je i sto navodis gomilu "logiciranja" koje je nazalost nebulozno

... i kada te pitam za dokaz...
OK... "kriva sam ja" (za nesta

) a nisi ti, ni muskarci, ni cuko, ni krava a ni forum...
Osjecas li s bolje sad?
Ja prihvatam na sebe svu "krivicu" sto se usudjujem da mislim svojom glavom i da se oslanjam na misljenja drugih, mnogo pametnijih i ucevnijih od mene, samo sto su ti "drugi" malo savremeniji u shvatanju Qur'ana jer su se oslobodili "zabrane" (od prije 400-500 godina) da se tumaci Qur'an, jer tada se odlucilo da kako su ga do tada protumacili ucenjaci toga doba, u svjetlu tadasnjih saznanja, to je PEKE. Tada je "zaustavljena" idzma.
Sta se ima dalje tumaciti Qur'an kada su ucenjaci tog doba vec "objasnili" na primjer da je Bog stvorio planine, kao "ucvrscivace" da nas Zemlja ne trese, tj. onako kako ajet kaze - tako je, PEKE.
Sto bi mi onda taj ajet danas shvatili u svjetlu novih saznanja geologije da je svrha planina da stabiliziraju Zemljinu koru i da svaka planina ima ispod povrsine tla, "korijen" jednak visini planine (to jest u obliku "ucvrscivaca" ili "klina" za sator koji se zabije u tlo i cuva sator).
Zasto da nam bude interesantno kako je jedna knjiga od prije 1400 godina mogla da pomene takvu jednu naucnu cinjenicu koju su geolozi tek u zadnjih 50-tak godina utvrdili svojim mjerilima za seizmicnost i razne slojeve zemljine kore? Pih, pa sta? To je "slucajno" Muhammedu se "omaklo" ha?...
Ili sto bi mi dalje tumacili ajet gdje Bog kaze da nas stvara u utrobama u "tri tmine" pa da smo kao "ugrusak" pa kao "pijavica" itd, kad su to vec objasnili tadasnji ucenjaci da su to tri meleka koji cuvaju dijete u utrobi?
Sta se tu ima dalje objasnjavati? Tri meleka i peke. A ako u Qur'anu kaze da insan izgleda u pocetku kao ugrusak i pijavica beli i jeste ugrusak i pijavica...
Zasto bi nam bilo interesantno da znamo da se pri proucavanju trudnoce saznalo da postoje tri sloja / membrane, svaka malo tamnija od druge koje cuvaju fetus od svjetla (na koje oci u razvoju nisu jos priviknute), ili da su embriolozi pronasli
uz pomoc mikroskopa da se svi stadiji embrija koje nam Bog u Qur'anu opisuje, tacno po izgledu podudaraju sa metaforicnim terminima (ugrusak, pijavica, itd.) navedenim u knjizi prije 1400 godina kada niko nije ni zavirio u maternicu a kamoli mogao "golim" okom da vidi stadije embrija... Ili se i to "slucajno" Muhammedu omaklo?
NE NAVODIM BROJEVE AJETA NAMJERNO jer se nadam da ce svako, koga dovoljno fasciniraju ovakve stvari (a koji nisu "zarobljeni" u lancima starih tumacenja) sam uzeti prevod Mushafa pa ga prelistati (ili na internetu potraziti) nije tesko, ima indeks kljucnih rijeci pa se lahko nadje ono o cemu govorim...
A za one koji me smatraju "krivom" i "neznalicom" - nije niko obavezan da se slozi sa mnom pa ni da cita ono sto ja pisem, a slobodan je svako da iznese svoje komentare i argumente, nema potrebe da se neprijateljski postavljamo jedni prema drugima - niko nikog ovdje ne "napada", bar ja probam da iznesem svoj stav sto neutralnije mogu tako da ne izgleda kao "napad" na bilo koga.
Mnogi danasnji ucenjaci, a i ja se s njima slazem, NE OMALOVAZAVAJU OBJASNJENJA UCENJAKA PRIJASNJIH VREMENA jer je jasno da su oni sa najboljim namjerama pokusali da shvate i objasne Boziju Objavu koliko je to njima dozvoljavalo tadasnje vrijeme i dostignuca toga vremena.
Poznato je da su arapski filozofi, astronomi, hakimi (doktori) i drugi naucnici, ogromanom brzinom uznapredovali u nauci u odnosu na ostali svijet, bas zato sto se nisu zaustavili na bukvalnom tumacenju Qur'ana, vec su vidjeli u njemu "isarete" tj. "putokaze" da ako malo dublje ispitaju taj i taj ajet saznace nesto sto do tada niko nije mogao da zna...
Ima dosta vec napisanih knjiga o "naucnim" ajetima Qur'ana - a kako bi se doslo do tih zakljucaka da se nije Qur'an tumacio u svjetlu najskorijih naucnih otkrica?
Pored "isareta" o nauci tj. svijetu oko nas, postoje u Qur'anu i "isareti" u vezi sa nama samima, psihologijom, sociologijom, logikom kao politikom.... Samo ih treba
prepoznati i uporediti sa dosadasnjim dostignucima psihologije, sociologije, logike itd.
Qur'an je "Uputa za sva vremena" dakle, ne moze se ograniciti njegovo tumacenje.
mir svima