Otvori temu "Atridijevi monolozi" i tamo se raspiši
Hadis - obavezan ili ne?
- correspondent
#276 Re: Hadis - obavezan ili ne?
Jarane šta je s tobom?
- sarajlija_ba
#277 Re: Hadis - obavezan ili ne?
Dakle nigdje u Kur'anu ne piše da kako obavljati namaz.Atridij wrote: Ne, kao ni obaveza da Kur'an mora ekskluzivno biti na arapskom ili arapski centričan (ali ipak dosta puča se pridržava toga).
A treba li obavljati namaz ?
- Atridij
#278 Re: Hadis - obavezan ili ne?
correspondent možeš li mi reći nešto o tvojoj podliozi i formalnoj Islamskoj edukaciji.
- Atridij
#279 Re: Hadis - obavezan ili ne?
Ne stoji nigdje, ali drzim se tradicije koja predatira Hadise.sarajlija_ba wrote:Dakle nigdje u Kur'anu ne piše da kako obavljati namaz.Atridij wrote: Ne, kao ni obaveza da Kur'an mora ekskluzivno biti na arapskom ili arapski centričan (ali ipak dosta puča se pridržava toga).
- sarajlija_ba
#280 Re: Hadis - obavezan ili ne?
Neka ga ba, vidiš da ga je krenulocorrespondent wrote:Jarane šta je s tobom?![]()
- sarajlija_ba
#281 Re: Hadis - obavezan ili ne?
A gdje su zapisane te tradicije ?Atridij wrote:Ne stoji nigdje, ali drzim se tradicije koja predatira Hadise.sarajlija_ba wrote:Dakle nigdje u Kur'anu ne piše da kako obavljati namaz.Atridij wrote: Ne, kao ni obaveza da Kur'an mora ekskluzivno biti na arapskom ili arapski centričan (ali ipak dosta puča se pridržava toga).
Ko je izvor tih informacija ?
- correspondent
#282 Re: Hadis - obavezan ili ne?
jesam li ja napisao ono što si ti napisao i da imam potrebe da tebi govorim o svojoj "podlozi". ako hoćeš, možemo i na arapskom o ovome?Atridij wrote:correspondent možeš li mi reći nešto o tvojoj podliozi i formalnoj Islamskoj edukaciji.
- sarajlija_ba
#283 Re: Hadis - obavezan ili ne?
Nemoj ga prepadat'.correspondent wrote:jesam li ja napisao ono što si ti napisao i da imam potrebe da tebi govorim o svojoj "podlozi". ako hoćeš, možemo i na arapskom o ovome?Atridij wrote:correspondent možeš li mi reći nešto o tvojoj podliozi i formalnoj Islamskoj edukaciji.
Možda je ovo prilika da bratu ukažemo na neke stvari ili da se mi upoznamo sa nekim stvarima...Allah dž.š. zna šta je za šta dobro.
- Atridij
#284 Re: Hadis - obavezan ili ne?
Treći izvori Bizantijaca koji zabilježavaju Arape kako se mole poput Muslimana danas i predatiraju Hadise čitavih 190 godina koje podržavaju tvrdnju jednog Hadisa, ali to nemijenja činjenicu da stotine hadisa kontradiktiraju Kur'anusarajlija_ba wrote:
A gdje su zapisane te tradicije ?
I namaz na kraju je instituciunirani VID molitve, koji PREDATIRA HADISE BUKHARIJA. Pa neznam šta pokušavaš ovdje dokazat...
- correspondent
- Atridij
#286 Re: Hadis - obavezan ili ne?
Sarajlijice i ti corespondent molim vas onda mi pokušajte objasniti zašto toliko Hadisa kontradiktira Kur'an ako nisu obično ljudsko djelo???
To oboje izbjegavate. I da li bi vi prihvatili novi set Hadisa kad bi se otkrio negdje u Arabiji i koji se kontradiktira sa informacijama Bukharija i ekipe?
To oboje izbjegavate. I da li bi vi prihvatili novi set Hadisa kad bi se otkrio negdje u Arabiji i koji se kontradiktira sa informacijama Bukharija i ekipe?
Last edited by Atridij on 21/01/2012 02:03, edited 1 time in total.
- sarajlija_ba
#287 Re: Hadis - obavezan ili ne?
Ništa ja ne prejudiciram nego ti postavljam pitanja.Atridij wrote:Treći izvori Bizantijaca koji zabilježavaju Arape kako se mole poput Muslimana danas i predatiraju Hadise čitavih 190 godina koje podržavaju tvrdnju jednog Hadisa, ali to nemijenja činjenicu da stotine hadisa kontradiktiraju Kur'anusarajlija_ba wrote:
A gdje su zapisane te tradicije ?
I namaz na kraju je instituciunirani VID molitve, koji PREDATIRA HADISE BUKHARIJA. Pa neznam šta pokušavaš ovdje dokazat...
Ok, bizantinci su zabilježili taj nekakav treći izvor kojeg se mi, po tvom objašnjenju, trebamo držati jer je eto izvoran.
A imaš li ti taj izvor da vidimo kako su klanjali muslimani nekada ?
Uzgred, ko je prvi sakupio kompletan Kur'an u jednju knjigu ?
- correspondent
#288 Re: Hadis - obavezan ili ne?
Atridij wrote:Sarajlijice i ti corespondent molim vas onda mi pokušajte objasniti zašto toliko Hadisa kontradiktira Kur'an ako nisu obično ljudsko djelo???
correspondent wrote: Fino te pitam jesi li studirao hadis (možda i u BiH) i ko te je ovlastio/dao idžazu da budeš muhaddis i da izlaziš iz okvira idžma'a ummeta? Zaboravio sam pitati, pošto tumačiš i Kur'an, znaš li arapski jezik
Što se mene tiče rasprava o hadisu je završena nakon ove rečenice.Atridij wrote:Ako misliš neku formalnu Islamsku edukaciju, onda ne.
- Atridij
#289 Re: Hadis - obavezan ili ne?
Pod Halifom Osmanom je sakupljen i "kanoniziran" Kur'an oko 650-656.sarajlija_ba wrote:Atridij wrote:sarajlija_ba wrote:
A imaš li ti taj izvor da vidimo kako su klanjali muslimani nekada ?
Uzgred, ko je prvi sakupio kompletan Kur'an u jednju knjigu ?
I nisu navedeni detalji tj. koje sure i šta se uči u različitim pozama.
- sarajlija_ba
#290 Re: Hadis - obavezan ili ne?
Prije svega nemoj me nazivati Sarajlijicom jer je to pežorativno...drugim riječima - uvredljivo.Atridij wrote:Sarajlijice i ti corespondent molim vas onda mi pokušajte objasniti zašto toliko Hadisa kontradiktira Kur'an ako nisu obično ljudsko djelo???
To oba dvojca izbjegavate. I da li bi vi prihvatili novi set Hadisa kad bi se otkrio negdje u Arabiji i kjoji se kontradiktira sa informacijama Bukharija i ekipe?
Ti si ovdje izašao sa tvrdnjama da je Kur'an dovoljan za sve i da su hadisi nepotrebni i rivotvoreni pa stoga ti trebaš da nama daš objašnjenje za tvoje tvrdnje a ne obratno.
Što se tiče kontradiktornosti hadisa i onog linka koji si postirao kao dokaz trebaš znati da je nauka o hadisima izuzetno kompleksna, zahtjevna i temeljita. Drugo, neophodno je da koliko-toliko poznaješ klasifikaciju hadisa. Treće, koristiti internet kao izvor je diskutabilno i to naročito tekstove koje je ko zna ko pisao.
Ja ne znam kako i ko je tebe uveo u islam i kako si dospio u ovakav način razmišljanja a to me interesuje pa te zato sve ovo i pitam.
- Atridij
#291 Re: Hadis - obavezan ili ne?
Nisi jedini koji može igrat tu igrucorrespondent wrote:Atridij wrote:Sarajlijice i ti corespondent molim vas onda mi pokušajte objasniti zašto toliko Hadisa kontradiktira Kur'an ako nisu obično ljudsko djelo???
Što se mene tiče rasprava o hadisu je završena nakon ove rečenice.Atridij wrote:Ako misliš neku formalnu Islamsku edukaciju, onda ne.
Ako nemožeš pogledat kritički Hadise i činjenicu da BOŽIJI PRESTAVNICI HALFE SU IH POKUŠALI ZABRANIT ja onda sa tobom gubim vrijeme.
- sarajlija_ba
#292 Re: Hadis - obavezan ili ne?
A kako ti znaš da je za vrijeme Omera r.a. sakupljen Kur'an ?Atridij wrote: Pod Halifom Osmanom je sakupljen i "kanoniziran" Kur'an oko 650-656.
Koji izvor to navodi i zašto ti tom izvoru vjeruješ ?
- correspondent
#293 Re: Hadis - obavezan ili ne?
Biiiiiip, greška.Atridij wrote: Pod Halifom Osmanom je sakupljen i "kanoniziran" Kur'an oko 650-656.
Pročitaj "Reis Džemaludin Čaušević, prosvjetitelj i reformator", on je pisao o sabiranju Kur'ana za vrijeme Ebu Bekra (od dijelova/natpisa koji su postojali za vrijeme Muhammeda, s.a.v.s. O tome možeš čitati i u drugim djelima, ako te zanima. Pogledaj neku od povijesti islama.
Nadam se da razumiješ kako izgledaš nama sa svojim novim idejama i mislima. Ako to uspiješ dokazati u naučno validnom istraživanju, mislim da bi postigao veliki "uspjeh". Daješ nam samo natuknice (ovo je ovako, ovo nije ovako...).
- correspondent
#294 Re: Hadis - obavezan ili ne?
Ti očito sa mnom gubiš vrijeme.Atridij wrote: ja onda sa tobom gubim vrijeme.
Jedno od osnovnih pravila je da se ono što je sigurno i ispravno ne može nikako uzdrmati sumnjom i smutnjom. Tako - da. Ti gubiš vrijeme sa mnom.
- Atridij
#295 Re: Hadis - obavezan ili ne?
Ja sam rođen u Sarajevu, i nisam te mislio uvrijedit već samo asociram na tvoj nick...sarajlija_ba wrote:Prije svega nemoj me nazivati Sarajlijicom jer je to pežorativno...drugim riječima - uvredljivo.Atridij wrote:Sarajlijice i ti corespondent molim vas onda mi pokušajte objasniti zašto toliko Hadisa kontradiktira Kur'an ako nisu obično ljudsko djelo???
To oba dvojca izbjegavate. I da li bi vi prihvatili novi set Hadisa kad bi se otkrio negdje u Arabiji i kjoji se kontradiktira sa informacijama Bukharija i ekipe?
Ti si ovdje izašao sa tvrdnjama da je Kur'an dovoljan za sve i da su hadisi nepotrebni i rivotvoreni pa stoga ti trebaš da nama daš objašnjenje za tvoje tvrdnje a ne obratno.
Što se tiče kontradiktornosti hadisa i onog linka koji si postirao kao dokaz trebaš znati da je nauka o hadisima izuzetno kompleksna, zahtjevna i temeljita. Drugo, neophodno je da koliko-toliko poznaješ klasifikaciju hadisa. Treće, koristiti internet kao izvor je diskutabilno i to naročito tekstove koje je ko zna ko pisao.
Ja ne znam kako i ko je tebe uveo u islam i kako si dospio u ovakav način razmišljanja a to me interesuje pa te zato sve ovo i pitam.
Hadise već proućavam u slobodno vrijeme već 3 godine, pročitao sam desetke knjiga o klasifikacijama, iz pro-hadis i anti-hadis blokova Kriščanskih i Muslimanskih autora. I meni nije jasno kako toliko ljudi sljedi Hadise iako su toliko puni polumitski događaja, iskaču ama baš ispred SVAKOG VEĆEG POLITIČKOG poremećaja u regiji čitaj malo o Selđucima, Buhdijima i Ghoridima koji su svoje zahtjeve potkrepljuju novim-starim "riječima Poslanika". Halifat je rastrgan zato što je apsulutno nemoguće kombinirat savršenstvo Kur'ana i očito djelo ljudi...
A upoznat sam sa čistim "Kuranističkim" shvatanjem Kur'ana nakon što sam otkrio domaći Hamzevijski Islam i jednostavno ima više logike nego sadašnje Sunitsko shvaćanje koje zaboravlja na prvu objavu Kur'ana...
- correspondent
#296 Re: Hadis - obavezan ili ne?
Je li ovo tačno:Atridij wrote:A upoznat sam sa čistim "Kuranističkim" shvatanjem Kur'ana nakon što sam otkrio domaći Hamzevijski Islam i jednostavno ima više logike nego sadašnje Sunitsko shvaćanje koje zaboravlja na prvu objavu Kur'ana...
"Hamzevijski islam" bila je islamska sekta, osnovana u 16. stoljeću od strane Hamze Hali Bošnjaka.
Smatra se da se je Hamzevijski islam sastojao od mješovitih islamskih i hrišćanskih, odnosno bogumilskih, uticaja. Ova sekta postojala je sve do 18. stoljeća. Njegov rast je prekinuo veliki vezir Mehmed paša Sokolović 1573. godine. (...) Hemzevijama se prigovaralo da nisu obavljali vjerske obrede. Oni su verovali da na određenom stadiju u traženju sjedinjenja sa Bogom postaje suvišno održavanje obreda kako to čine „obični“ vjernici. Za hemzevije je karakteristično odbacivanje muzike (sema), derviških plesova, derviške odjeće i zikra. Borili su se protiv postojećeg društveno-političkog stanja, dok su ideal vidjeli u vraćanju prvobitnom islamu. - Wikipedia
- sarajlija_ba
#297 Re: Hadis - obavezan ili ne?
Kasno je pa ćemo nastaviti drugom prilikom.Atridij wrote: Ja sam rođen u Sarajevu, i nisam te mislio uvrijedit već samo asociram na tvoj nick...
Hadise već proućavam u slobodno vrijeme već 3 godine, pročitao sam desetke knjiga o klasifikacijama, iz pro-hadis i anti-hadis blokova Kriščanskih i Muslimanskih autora. I meni nije jasno kako toliko ljudi sljedi Hadise iako su toliko puni polumitski događaja, iskaču ama baš ispred SVAKOG VEĆEG POLITIČKOG poremećaja u regiji čitaj malo o Selđucima, Buhdijima i Ghoridima koji su svoje zahtjeve potkrepljuju novim-starim "riječima Poslanika". Halifat je rastrgan zato što je apsulutno nemoguće kombinirat savršenstvo Kur'ana i očito djelo ljudi...
A upoznat sam sa čistim "Kuranističkim" shvatanjem Kur'ana nakon što sam otkrio domaći Hamzevijski Islam i jednostavno ima više logike nego sadašnje Sunitsko shvaćanje koje zaboravlja na prvu objavu Kur'ana...
Trebao bi se držati konkretnih odgovora jer ovakvim uopštenim odgovorima ništa nećeš postići ako već imaš namjeru dokazati da si u pravu. Nemaš posla s laicima a ako ti to nije jasno sad biće kasnije.
I ti si sam kontradiktoran jer nas stalno upućuješ na najlažljiviju nauku svijeta a to je istorija.
Malo razmisli o svojim dokazima na osnovu kojih nas imaš namjeru ubijediti da je tvoj novootkriveni islam ispravan.
Selam alejkum.
- Atridij
#298 Re: Hadis - obavezan ili ne?
Ovo što ja "propovjedam" nije novo shvatanje. Već je bilo shvatanje Halifa koji su pokušavali iskorijeniti Hadise ZATO ŠTO REMETE ISLAMSKI POREDAK, nisu uspjeli zbog Mongolske invazije i klanja svega u Bagdadu što je moglo razmišljati svojom glavom. Jedini razlog zašto Hadisi su vako rasprostranjeni zato što su Osmanlije propagirale svoje intrese kroz Hadise i da malo bolje proučiš neutralnu historiju vidio bi koji je bio cassius beli da Osman pokolje toliko svoje braće i ujedini ih pod njegovo prosvjetljeno vodstvo.correspondent wrote:Ti očito sa mnom gubiš vrijeme.Atridij wrote: ja onda sa tobom gubim vrijeme.![]()
Jedno od osnovnih pravila je da se ono što je sigurno i ispravno ne može nikako uzdrmati sumnjom i smutnjom. Tako - da. Ti gubiš vrijeme sa mnom.
Kako ti možeš smatrat Hadise ispravnim kada na stotine njih kontradiktira Kur'anu?
- Atridij
#299 Re: Hadis - obavezan ili ne?
Mir s tobom brate.sarajlija_ba wrote:Kasno je pa ćemo nastaviti drugom prilikom.Atridij wrote: Ja sam rođen u Sarajevu, i nisam te mislio uvrijedit već samo asociram na tvoj nick...
Trebao bi se držati konkretnih odgovora jer ovakvim uopštenim odgovorima ništa nećeš postići ako već imaš namjeru dokazati da si u pravu. Nemaš posla s laicima a ako ti to nije jasno sad biće kasnije.
I ti si sam kontradiktoran jer nas stalno upućuješ na najlažljiviju nauku svijeta a to je istorija.
Malo razmisli o svojim dokazima na osnovu kojih nas imaš namjeru ubijediti da je tvoj novootkriveni islam ispravan.
Selam alejkum.
- fatamorgana
#300 Re: Hadis - obavezan ili ne?
Jes' to ti eddinne,