Zasto se Jugoslavija raspala?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- JimboJonez
#201 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
Zato što je to bila ideološka matrica koja je držala Jugoslavija ujedinjenu kao i kult ličnosti Josipa Broza Tita.
Tako se isto može postaviti pitanje zašto se raspao SSSR kada je mrski socijalizam srušen (još uvelike ublažen Gorbačovljevom Perestrojkom i Glasnosti)
Tako se isto može postaviti pitanje zašto se raspao SSSR kada je mrski socijalizam srušen (još uvelike ublažen Gorbačovljevom Perestrojkom i Glasnosti)
- bokakotorska
#202 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
Ne znam da li mogu to da razumem.JimboJonez wrote:Zato što je to bila ideološka matrica koja je držala Jugoslavija ujedinjenu kao i kult ličnosti Josipa Broza Tita.
Kako je komunizam drzao Jugoslaviju ujedinjenu ?
1 U programu KPJ je razbijanje Jugoslavije sve do napada Nemacke na SSSR, znaci do Juna 1941.
2 Kasnije vec tokom rata instalirane su komunisticke partije republika koje tada jos nisu ni postojale, za slucaj da Jugoslaviju ipak treba demontirati.
3 Jedino gde se to nije moglo uraditi jeste Srbija, koja je tokom ww2 ipak bila pretezno rojalisticki opredeljena. Zato je KP Srbije osnovan tek 1946 uz dosta muke, dragog nam Tite i nasih rahmetli drugara.
Nisam sklon da komunizmu pripisem Jugoslovenstvo.
Jugoslovenstvo je po meni jednostavno najprirodnije narodno osecanje svih nas, kako god se Bogu molili ili ne molili.
- JimboJonez
#203 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
Ne znam kako jugoslavenstvo nekome može biti najprirodnije naredno osećanje. Jugoslovenstvo i europejstvo su umjetni koncepti u cilju ostvarivanja svojih ideja (Jugoslavije ili Ujedinjene Europe).bokakotorska wrote:Ne znam da li mogu to da razumem.JimboJonez wrote:Zato što je to bila ideološka matrica koja je držala Jugoslavija ujedinjenu kao i kult ličnosti Josipa Broza Tita.
Kako je komunizam drzao Jugoslaviju ujedinjenu ?
1 U programu KPJ je razbijanje Jugoslavije sve do napada Nemacke na SSSR, znaci do Juna 1941.
2 Kasnije vec tokom rata instalirane su komunisticke partije republika koje tada jos nisu ni postojale, za slucaj da Jugoslaviju ipak treba demontirati.
3 Jedino gde se to nije moglo uraditi jeste Srbija, koja je tokom ww2 ipak bila pretezno rojalisticki opredeljena. Zato je KP Srbije osnovan tek 1946 uz dosta muke, dragog nam Tite i nasih rahmetli drugara.
Nisam sklon da komunizmu pripisem Jugoslovenstvo.
Jugoslovenstvo je po meni jednostavno najprirodnije narodno osecanje svih nas, kako god se Bogu molili ili ne molili.
Ja ne osjećam nikakvu nacionalnu ili narodsku bliskost s jednim Makedoncem jer nemam s njim ništa zajedničko - ni kulturu, ni jezik, pa čak ni vjeru (iako ja kao katolik, makedonci većinom pravoslavci, pa smo kršćani).
To ne znači da meni Makednoci nisu dragi ili da ih ne volim. Naprotiv.
Volim sve ljude dobre volje i Makedonce jednako volim kao i Fince.
Iako je Finac europejac, mi nemamo ništa zajedničko - ni kulturu, ni jezik (finski jezik čak ne spada niti u indoeuropsku skupini jezika) pa opet čak ni vjera (oni Luterani).
Što se tiče ideološke matrice i održavanja Jugoslavije, ja sam govorio o održavanju Jugoslavije, a ne jugoslavenstva. Nekoliko postova ranije sam iznio shvaćanje koncepta jugoslavenstva među Hrvatima i Slovencima, s jedne strane, te Srba s druge strane.
- bokakotorska
#204 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
A Jugoslavije nikada nije moglo postojati niti se tako mogla zvati da nije Jugoslovena. Smatram da je to ocigledno i iskljucuje bilo kakvu raspravu.JimboJonez wrote:Ne znam kako jugoslavenstvo nekome može biti najprirodnije naredno osećanje. Jugoslovenstvo i europejstvo su umjetni koncepti u cilju ostvarivanja svojih ideja (Jugoslavije ili Ujedinjene Europe).
Ja ne osjećam nikakvu nacionalnu ili narodsku bliskost s jednim Makedoncem jer nemam s njim ništa zajedničko - ni kulturu, ni jezik, pa čak ni vjeru (iako ja kao katolik, makedonci većinom pravoslavci, pa smo kršćani).
Iako je Finac europejac, mi nemamo ništa zajedničko - ni kulturu, ni jezik (finski jezik čak ne spada niti u indoeuropsku skupini jezika) pa opet čak ni vjera (oni Luterani).
Što se tiče ideološke matrice i održavanja Jugoslavije, ja sam govorio o održavanju Jugoslavije, a ne jugoslavenstva. Nekoliko postova ranije sam iznio shvaćanje koncepta jugoslavenstva među Hrvatima i Slovencima, s jedne strane, te Srba s druge strane.
B Naravno da nemamo nista slicnog sa Fincem, jer on za razliku od nas jeste Europejac u danasnjem prevashodno politickom znacenju te reci. Finci imaju recimo 70eto godisnje zajednicko iskustvom sa politickom Evropom.
Mi jos uvek ne. Nasa iskustva veze sa politickom Evropom nemaju izuzev kao sigurnosno bezbednosno pitanje, a to priznacemo i nije bas neka jaka vezivna referenca. Bar ne sa njihovog stanovista. Ne pricam o zeljama i politickim floskulama kojima se ovde zestoko manipulise, vec o realnosti nase povijesne zbilje.
Na kraju ne vidim da si ista izneo o konceptima jugoslovenstva. Cini mi se da je prethodno napisano da se YAZU nije zvala HAZU, a to mi ne objasnjava puno ikakve ozbiljnije koncepte.
Sto se srpskog stanovista tice, slozio bih se, licno , da Srbin podrazumeva Jugosloven. Nisam jos cuo za Srbe drugog porekla.
Ona teza Jugosloven = Srbin deluje mi malo paranoicno te je ne bih ni razmatrao.
I da, eurpoejstvo jeste nametnuti koncept nad drzave koja treba da apsorbuje mnoge razlicite narode - Slovene, Germane i Romane da ne idemo dalje.
Jugoslavija je drzava koja samo savrseno odgovara svim Jugoslovenima, Slovenima 100%, od kojih 80% govori, peva i psuje, jednim jezikom.
Poredjenje i stavljanje u ravan ove dve govori ili o potpunom nepoznavanju stvari ili o nedobronamernosti.
- madner
#205 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
Padobranac svoje pa svoje. Da odgovorim ozbiljnim ucesnicima, koji nemaju kompleks za monarhijom.
Milosevic nije bio za Jugoslaviju. Cak ni vrh JNA vise nije bio za Jugoslaviju. Njihov plan rata nije bio izlazak do granice SFRJ-a, nego se pokusalo otetiti od drugih republika sto se moglo. Teza da je Milosevic pokusao spasiti tu konstrukciju jednostavno ne stoji.
Da ne bude zabune na nizim nivoima je na pocetku jos itekako bilo ljudi koji su bili spremni da se bore za Jugoslaviju, ali na tu kartu nije igrao niko.
Dakle raspala se jer vise nije bilo nikoga ko bi je odrzavao, a to je direktno vezano za SANU i SPC, koji je vise nisu zeljeli onaku kakve je 74 zacrtana. Ni Hrvati, ni Albanci nisu imali tu moc.
Inace, nije slucajno ustroj bio takav da je svaka republika imala svoje oruzane snage, da je svaka republika ima pravo na nezavisnost i svoje organe vlasti. Za to je kriva monarhija, koja je za 21 godinu od pobornika za Jugoslaviju napravile najljuce separatiste. Ali sta se moze, ne moze svako biti uspjesan u pravljenu nacija.
Milosevic nije bio za Jugoslaviju. Cak ni vrh JNA vise nije bio za Jugoslaviju. Njihov plan rata nije bio izlazak do granice SFRJ-a, nego se pokusalo otetiti od drugih republika sto se moglo. Teza da je Milosevic pokusao spasiti tu konstrukciju jednostavno ne stoji.
Da ne bude zabune na nizim nivoima je na pocetku jos itekako bilo ljudi koji su bili spremni da se bore za Jugoslaviju, ali na tu kartu nije igrao niko.
Dakle raspala se jer vise nije bilo nikoga ko bi je odrzavao, a to je direktno vezano za SANU i SPC, koji je vise nisu zeljeli onaku kakve je 74 zacrtana. Ni Hrvati, ni Albanci nisu imali tu moc.
Inace, nije slucajno ustroj bio takav da je svaka republika imala svoje oruzane snage, da je svaka republika ima pravo na nezavisnost i svoje organe vlasti. Za to je kriva monarhija, koja je za 21 godinu od pobornika za Jugoslaviju napravile najljuce separatiste. Ali sta se moze, ne moze svako biti uspjesan u pravljenu nacija.
- bokakotorska
#206 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
I
Inace, nije slucajno ustroj bio takav da je svaka republika imala svoje oruzane snage, da je svaka republika ima pravo na nezavisnost i svoje organe vlasti.
II
Za to je kriva monarhija, koja je za 21 godinu od pobornika za Jugoslaviju napravile najljuce separatiste.
IIa
Ni Hrvati, ni Albanci nisu imali tu moc.
Dakle raspala se jer vise nije bilo nikoga ko bi je odrzavao, a to je direktno vezano za SANU i SPC, koji je vise nisu zeljeli onaku kakve je 74 zacrtana.
Inace, nije slucajno ustroj bio takav da je svaka republika imala svoje oruzane snage, da je svaka republika ima pravo na nezavisnost i svoje organe vlasti.
II
Za to je kriva monarhija, koja je za 21 godinu od pobornika za Jugoslaviju napravile najljuce separatiste.
IIa
Ni Hrvati, ni Albanci nisu imali tu moc.
Dakle raspala se jer vise nije bilo nikoga ko bi je odrzavao, a to je direktno vezano za SANU i SPC, koji je vise nisu zeljeli onaku kakve je 74 zacrtana.
-
pravi Mentalist
#207 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
Buduci da nisam procitao temu u cjelosti, necu praviti osvrte na misljenja nego dati odgovor na pitanje iz naslova.
Komunizam je savrseni sistem (po principu "Bez boga, bez kralja, samo covjek"), utopijski sistem koji ne funcionise radi manjka inteligencije ljudi i idiotizma.
Socijalizam, cesto poredjen s gore navedenim takodje ne uspjeva iz istih razloga, a pogotovo u drzavi u kojoj ima ljudi kojima je nacionalnost bitna.
Sreca pa ne zivimo vise u tom 20. vijeku kad su se ljudi brinuli za nacionalost, uzivam u ovom kozmopolitanskom svijetu.
Komunizam je savrseni sistem (po principu "Bez boga, bez kralja, samo covjek"), utopijski sistem koji ne funcionise radi manjka inteligencije ljudi i idiotizma.
Socijalizam, cesto poredjen s gore navedenim takodje ne uspjeva iz istih razloga, a pogotovo u drzavi u kojoj ima ljudi kojima je nacionalnost bitna.
Sreca pa ne zivimo vise u tom 20. vijeku kad su se ljudi brinuli za nacionalost, uzivam u ovom kozmopolitanskom svijetu.
- JimboJonez
#208 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
Po toj logici niti Sovjetski Savez nije mogao postojati jer nije moglo postojati Sovjeta.bokakotorska wrote:A Jugoslavije nikada nije moglo postojati niti se tako mogla zvati da nije Jugoslovena. Smatram da je to ocigledno i iskljucuje bilo kakvu raspravu.JimboJonez wrote:Ne znam kako jugoslavenstvo nekome može biti najprirodnije naredno osećanje. Jugoslovenstvo i europejstvo su umjetni koncepti u cilju ostvarivanja svojih ideja (Jugoslavije ili Ujedinjene Europe).
B Naravno da nemamo nista slicnog sa Fincem, jer on za razliku od nas jeste Europejac u danasnjem prevashodno politickom znacenju te reci. Finci imaju recimo 70eto godisnje zajednicko iskustvom sa politickom Evropom.
Mi jos uvek ne. Nasa iskustva veze sa politickom Evropom nemaju izuzev kao sigurnosno bezbednosno pitanje, a to priznacemo i nije bas neka jaka vezivna referenca. Bar ne sa njihovog stanovista. Ne pricam o zeljama i politickim floskulama kojima se ovde zestoko manipulise, vec o realnosti nase povijesne zbilje.
Na kraju ne vidim da si ista izneo o konceptima jugoslovenstva. Cini mi se da je prethodno napisano da se YAZU nije zvala HAZU, a to mi ne objasnjava puno ikakve ozbiljnije koncepte.
Sto se srpskog stanovista tice, slozio bih se, licno , da Srbin podrazumeva Jugosloven. Nisam jos cuo za Srbe drugog porekla.
Ona teza Jugosloven = Srbin deluje mi malo paranoicno te je ne bih ni razmatrao.
I da, eurpoejstvo jeste nametnuti koncept nad drzave koja treba da apsorbuje mnoge razlicite narode - Slovene, Germane i Romane da ne idemo dalje.
Jugoslavija je drzava koja samo savrseno odgovara svim Jugoslovenima, Slovenima 100%, od kojih 80% govori, peva i psuje, jednim jezikom.
Poredjenje i stavljanje u ravan ove dve govori ili o potpunom nepoznavanju stvari ili o nedobronamernosti.
Teza o JAZU/HAZU ti samo govori o tome gdje je koncept ujedninjena južnih slavena nastao. Zanimljivo je da danas u Hrvatskoj se gotovo nitko ne želi izjasniti kao Jugoslaven, a posljednje istraživanje provedeno u HR pokazuje da unatoč krizi i općem sranju u zemlji, postoji malen postotak jugonostalgičara. Surova realnost je da se trenutno u Hrvatskoj živi bolje nego ikad prije.
Teza Jugoslave=Srbin nije paranoična niti imam namjeru zalaziti u teoriju urota. Pogledaj bilo koji snimak krajiških Srba iz 1991. kada oni svi zdušno govore da se bore za Jugoslaviju, tj. za RSK u Jugoslaviji. To je bio korak ka rješavanju srpskog pitanja u Jugoslaviji koje se moglo rješiti da se Jugoslavija preuredi tako da "svi Srbi žive u jednoj državi" i da se u YU uvede princip "jedan čovjek jedan glas" i da se na toj osnovi, a ne na republičkoj i nacionalnoj jednakosti i ravnopravnosti odlučuje o jugoslavenskom političkom i kulturnom životu.
Pošto stvari ne idu tome pravcu, treba primjeniti drugo rješenje kakvo je već jednom primjenjeno u Vojvodini kada je u okviru K&K monarhije stvorena Srpska Vojovdina. Stvaranjem posebne autonomne oblasti u tuđoj državnoj teritoriji Srbi su radili na slabljenju te države , a sve sa ciljem da se pogodnom trenutku što lakše izdvoje iz nje i ujedine sa svojom subraćom južno od Save i Dunava.
To je upućeno i @madner koji pretpostavljam mene zove padobrancem, a one koji se ne slažu s njegovim tezama zove neozbilnim učesnicima i kompleksašima za monarhijom (?).
Milošević je htio Jugoslaviju, on ju je i prozvao "krnja". Slovenija mu nije trebala, nego mu je trebala na finim granicima zacrtanim u Načertanjeu. Virovitica - Karlovac - Karlobag. Srbi inače te granice svojataju kao svoje osvojene na turskom jataganu. Miloševića Jugoslavija nije bila avnojska Jugoslavija nego Velika Srbija koja bi se zgodno opet zvala Jugoslavija (kako se i zvala u periodu između dva rata). Milošević da nije htio Jugoslaviju onda ni novosnovanu državnu zajednicu Srbije i Crne Gore ne bi nazvao Jugoslavija nego Srbija. Ili "Umalo Velika Srbija".
Ispravite me ako grješim, nije li Milošević nudio Aliji Izetbegoviću da Bosna uđe u novu krnju Jugoslaviju u kojoj bi on bio predsjednik?
Inače sve što @madner kaže je točno:
a) Milošević nije bio za Jugolaviju. Ključno je međutim reći nije bio za AVNOJEVSKU Jugoslaviju.
b) Na nižim nivoima je zaista bilo ljudi koji su bili spremni da se bore za Jugoslaviju, ali nisu svi isto shvaćali koncept Jugoslavije. To je ključno. Naivni prosvjednik s Titovom slikom 1992 u Sarajevu i krajiški Srbin s trobojkom sigurno nisu snivali istu Jugoslaviju.
Nije mi jasno što treba značiti da Hrvati ni Albanci nisu imali moć, volio bih da to malo pojasniš.
I nije mi jasno što treba značiti o ovome o ustroju republičkih TO i republički organa vlasti? Da li je trebalo organizirati centralističku zemlju kakvu su Srbi kroz SANU zagovarali?
Zagovornicima Velike Srbije bilo je neshvatljivo bilo kakvo organizranje bilo kakvih oružanih snaga pored JNA u kojem su u oficirskom sastavu Srbi i Crnogorci imali nesrazmjernu premoć, što jasno pokazuju i podaci s početka '80ih:
u profesionalnom sastavu JNA bilo je Crnogoraca 2.5 puta, Srba 1.5, Jugoslavena čak 5,15 puta više nego što im je pripadalo prema udjelu u ukupnom stanovništvu Jugoslavije. Hrvata je bilo gotovo upola manje, Muslimana gotovo 4 puta manje, a najslabije su bili zastupljeni Albanci (s 6.40% udjela u stanovništu SFRJ imali su 0.6% udjela u profesionalnom sastavu JNA).
-
pravi Mentalist
#209 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
Da, imaju samo 15 000 Kn po stanovniku.JimboJonez wrote:bokakotorska wrote:JimboJonez wrote: Surova realnost je da se trenutno u Hrvatskoj živi bolje nego ikad prije.
- JimboJonez
#210 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
Uzgred toga masa Hrvata ima ušteđevine u bankama.pravi Mentalist wrote:Da, imaju samo 15 000 Kn po stanovniku.JimboJonez wrote: Surova realnost je da se trenutno u Hrvatskoj živi bolje nego ikad prije.
-
pravi Mentalist
#211 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
To je nesto sto ne mozes tvrditi.JimboJonez wrote:Uzgred toga masa Hrvata ima ušteđevine u bankama.pravi Mentalist wrote:Da, imaju samo 15 000 Kn po stanovniku.JimboJonez wrote: Surova realnost je da se trenutno u Hrvatskoj živi bolje nego ikad prije.
- JimboJonez
#212 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
http://www.jutarnji.hr/hrvati-u-prosjek ... ne/189953/pravi Mentalist wrote:
To je nesto sto ne mozes tvrditi.
-
pravi Mentalist
#213 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
Sigurno, kako li su to racunali?JimboJonez wrote:http://www.jutarnji.hr/hrvati-u-prosjek ... ne/189953/pravi Mentalist wrote:
To je nesto sto ne mozes tvrditi.
- JimboJonez
#214 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
Šta ja znam, onako kako su izračunali i onih 15 iljada kuna duga.
-
simpozijum delirijum
#215 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
kompleksna tema , JNA je okrenula ledja narodu i pridruzila se Srbiji i postala nacionalisticka
Srbijanski nacionalisti su tada imali oruzanu moc nad svima i to su iskoristili
uz spoljne faktore koje ne treba zanemariti
a da li Hrvati i ostali zive bolje danas 2011?
bivsi dug SFRJ je bio oko 17 Milijardi dolara
Hrvatski spoljni dug je danas oko 20 milijardi ( i ostale banane drzave su u slicnoj poziciji ) a to znaci ?
nemas suverenost vec prodajes cak i otoke , vodotokove i sve sto imas da vratis samo kamate
u EU drmaju samo mocni a o clanstvu u NATO je suvisno i govoriti ( kosta kao i JNA )
ali bar JNA nije slala Slovence i Hrvate i BiH vojnike u Afganistan ( uskoro i u Libiju ) danas a sutra mozda u Gruziju da se biju sa Rusijom ili Tajvana da se biju sa Kinezima
ne zezam se to je realna mogucnost
da je Jugoslavija opstala ja mislim da bi zivjeli bolje danas 2011 i bilo bi nas vise prezivjelih i manje invalida , te manje neo-fasista i extremista , te organizovanoga kriminala , droge i prostitucije i slicno i bili bi ponosni i suvereni a ne neo-kolonije , kao sto smo danas
Srbijanski nacionalisti su tada imali oruzanu moc nad svima i to su iskoristili
uz spoljne faktore koje ne treba zanemariti
a da li Hrvati i ostali zive bolje danas 2011?
bivsi dug SFRJ je bio oko 17 Milijardi dolara
Hrvatski spoljni dug je danas oko 20 milijardi ( i ostale banane drzave su u slicnoj poziciji ) a to znaci ?
nemas suverenost vec prodajes cak i otoke , vodotokove i sve sto imas da vratis samo kamate
u EU drmaju samo mocni a o clanstvu u NATO je suvisno i govoriti ( kosta kao i JNA )
ali bar JNA nije slala Slovence i Hrvate i BiH vojnike u Afganistan ( uskoro i u Libiju ) danas a sutra mozda u Gruziju da se biju sa Rusijom ili Tajvana da se biju sa Kinezima
ne zezam se to je realna mogucnost
da je Jugoslavija opstala ja mislim da bi zivjeli bolje danas 2011 i bilo bi nas vise prezivjelih i manje invalida , te manje neo-fasista i extremista , te organizovanoga kriminala , droge i prostitucije i slicno i bili bi ponosni i suvereni a ne neo-kolonije , kao sto smo danas
- bokakotorska
#216 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
Ide bre Jimbo nasmejao si me skroz.JimboJonez wrote: Teza o JAZU/HAZU ti samo govori o tome gdje je koncept ujedninjena južnih slavena nastao. Zanimljivo je da danas u Hrvatskoj se gotovo nitko ne želi izjasniti kao Jugoslaven, a posljednje istraživanje provedeno u HR pokazuje da unatoč krizi i općem sranju u zemlji, postoji malen postotak jugonostalgičara. Surova realnost je da se trenutno u Hrvatskoj živi bolje nego ikad prije.
Bez zezanja ova izjava o uslovima zivota u Hrvatskoj danas - samo mi govori da tvoja stopa nije skorije tamo krocila. A dodatak da je to bolje nego ikad prije sto je u Hrvatskoj bilo, dodatno objasnjava da ti tamo nikada uopste nisi ni bio.
To je ok nije sramota ali nemoj onda da pricas o onome sta nisi video, niti iskusio.
Vecih nereda u Hrvatskoj od ovih skorasnjih ne videh od zadnje tekme Dinamo - Zvezda. Opusti se druze. Svaki milion prezivelih Hrvata ima 7 mlrd dolara da preuzme. Malo li je ?
To smo apsolvirali da je HAZU proizvod austro ugarskog tlacenja onolikih naroda i narodnosti te hebene monarhije.
No to i dalje ne govori nista o ikakvom ozbiljnijem drustvenom pokretu. Samo o romanticarskom i lepom intelektualistickom snu za sticanjem vecih prava u okviru Austro Ugarske monarhije.
Stvaranje Juge je bila malo sira i ozbiljnija prica u kojoj se nije paradiralo lepim naslovima nego zalozilo sve i to od svih koji su svojom ili voljom drzava u kojima su ziveli izgurali tu stvar.
Izgubili puno pritom i dobili najlepsu od svih zemalja.
Da se razumemo Strosmajer mi je drag ali ne napuhavajmo haman.
-
simpozijum delirijum
#217 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
evo copy-paste texta sa druge teme ( JNA kao 4 Kov u Evropi ) od strane forumasa tandrlike_chandrlike
i sa ovim se poprilicno slazem ,
i sa ovim se poprilicno slazem ,
JimboJonez je napisao/la:
"Ko nas bre zavadi" teorija kao da je ispala iz kuhinje DB-a i KOS-a.
moraš gledat malo širu sliku, jbg.
reći ću ti samo ovo; sfrj je imala spoljni dug u visini od oko 14,5 milijardi $ (govorimo o podatku iz 1990. godine).
danas, zaduženost država nastalih raspadom sfrj prema mmf-u i svjetskoj banci iznosi redom;
-hrvatska - 35 milijardi $
-slovenija - 30 milijardi $
-srbija - 20 milijardi $
-bih - 6 milijardi $
-makedonija - 4 milijarde $
-crna gora - 3 milijarde $
TOTAL: 98 milijardi $ - skoro 7 puta veći dug, nego što ga je imala sfrj!
vodi računa o slijedećem (to je modus operandi mmf-a i svjetske banke, koje su pod direktnom kontrolom amerike);
u slučaju da neka država ne može vraćati dugove, povjerioci dolaze po njeno najveće blago - prirodne resurse. hrvatska je već počela prodavati otoke, a garantujem ti da nije daleko dan kad će nama neko zakucat na vrata i tražit kontrolu nad našim najvećim blagom - vodom.
pa ti sad sam izvedi zaključak kome je odgovarala sfrj, a kome nije.
naravno, najočiglednije u svemu tome je težnja srbije za prostorima susjednih republika, ali ni to nije s neba palo. i u te bubnjeve je "neko" udario...
- nosara
#218 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
Nikakav argument...u profesionalnom sastavu JNA bilo je Crnogoraca 2.5 puta, Srba 1.5, Jugoslavena čak 5,15 puta više nego što im je pripadalo prema udjelu u ukupnom stanovništvu Jugoslavije. Hrvata je bilo gotovo upola manje, Muslimana gotovo 4 puta manje, a najslabije su bili zastupljeni Albanci (s 6.40% udjela u stanovništu SFRJ imali su 0.6% udjela u profesionalnom sastavu JNA).
- madner
#219 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
Poenta je da je ustavom iz '74 sasvim jasno Srbska zelja za narusavanjem federacije identificirana kao prijetnja broj jedan za SFRJ. Granice armija JNA su se podudarale sa granicama republika, republicki TO je bio ravnopravan tim komandama. Reformom JNA u 80-im stvaraju se vojne oblasti, koje se vise ne podudaraju sa granicama republika te se republicki TO stavljaju u rang korpusa. Ovo je tihi vojni udar, jer narusava ravnotezu i omogucava rat kao opciju za Veliku Srbiju. Prelazak na brigadni sistem je drugi, jer se izvodi cistka nepodobnih oficira i omogucava ubrzano unaprijedjenje podobnih.
Nista od tih akcija nije u svrsi spasavanja SFRJ. Samo ponasanje JNA u Hrvatskoj nema smisla, osim ako cilj nije oteti dio Hrvatske.
Sto se tice Hrvata i Albanaca, bez te ozbiljnje prijetnje Velike Srbije nikad ne bi isplivale te snage na vlast. Nije Racan odbio da proglasi vanredno stanje jer je volio one sto velicaju NDH, nego zato sto je znao da ako ne izadju na vrijeme nece izaci nikad.
Nista od tih akcija nije u svrsi spasavanja SFRJ. Samo ponasanje JNA u Hrvatskoj nema smisla, osim ako cilj nije oteti dio Hrvatske.
Sto se tice Hrvata i Albanaca, bez te ozbiljnje prijetnje Velike Srbije nikad ne bi isplivale te snage na vlast. Nije Racan odbio da proglasi vanredno stanje jer je volio one sto velicaju NDH, nego zato sto je znao da ako ne izadju na vrijeme nece izaci nikad.
- crven_barjak
#220 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
Respect i potpis!bokakotorska wrote:Ide bre Jimbo nasmejao si me skroz.JimboJonez wrote: Teza o JAZU/HAZU ti samo govori o tome gdje je koncept ujedninjena južnih slavena nastao. Zanimljivo je da danas u Hrvatskoj se gotovo nitko ne želi izjasniti kao Jugoslaven, a posljednje istraživanje provedeno u HR pokazuje da unatoč krizi i općem sranju u zemlji, postoji malen postotak jugonostalgičara. Surova realnost je da se trenutno u Hrvatskoj živi bolje nego ikad prije.
Bez zezanja ova izjava o uslovima zivota u Hrvatskoj danas - samo mi govori da tvoja stopa nije skorije tamo krocila. A dodatak da je to bolje nego ikad prije sto je u Hrvatskoj bilo, dodatno objasnjava da ti tamo nikada uopste nisi ni bio.
To je ok nije sramota ali nemoj onda da pricas o onome sta nisi video, niti iskusio.
Vecih nereda u Hrvatskoj od ovih skorasnjih ne videh od zadnje tekme Dinamo - Zvezda. Opusti se druze. Svaki milion prezivelih Hrvata ima 7 mlrd dolara da preuzme. Malo li je ?
To smo apsolvirali da je HAZU proizvod austro ugarskog tlacenja onolikih naroda i narodnosti te hebene monarhije.
No to i dalje ne govori nista o ikakvom ozbiljnijem drustvenom pokretu. Samo o romanticarskom i lepom intelektualistickom snu za sticanjem vecih prava u okviru Austro Ugarske monarhije.
Stvaranje Juge je bila malo sira i ozbiljnija prica u kojoj se nije paradiralo lepim naslovima nego zalozilo sve i to od svih koji su svojom ili voljom drzava u kojima su ziveli izgurali tu stvar.
Izgubili puno pritom i dobili najlepsu od svih zemalja.
Da se razumemo Strosmajer mi je drag ali ne napuhavajmo haman.
- nosara
#221 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
Ja mislio ti ozbiljan...madner wrote:Poenta je da je ustavom iz '74 sasvim jasno Srbska zelja za narusavanjem federacije identificirana kao prijetnja broj jedan za SFRJ. Granice armija JNA su se podudarale sa granicama republika, republicki TO je bio ravnopravan tim komandama. Reformom JNA u 80-im stvaraju se vojne oblasti, koje se vise ne podudaraju sa granicama republika te se republicki TO stavljaju u rang korpusa. Ovo je tihi vojni udar, jer narusava ravnotezu i omogucava rat kao opciju za Veliku Srbiju. Prelazak na brigadni sistem je drugi, jer se izvodi cistka nepodobnih oficira i omogucava ubrzano unaprijedjenje podobnih.
- madner
#222 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
Navedi sta je pogresno pa mozemo diskutovati, ovako ispade da ti samo ne svidja zakljucak.
- nosara
#223 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
Sta je zakljucak...? Da se SFRJ pocela urusavat 1987....? Mozes ti i bolje...madner wrote:Navedi sta je pogresno pa mozemo diskutovati, ovako ispade da ti samo ne svidja zakljucak.
Zaboravi na rat, zamisli da je sve zaustavljeno 1990. i da nije bilo zlocina, genocida, agresije, pa hronoloski poredaj sve bitne dogadjaje od Titove smrti nadalje, do 1990., pa mozemo raspravljat... Inace nemamo o cemu...
- madner
#224 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
Poredaj ih ti pa da vidimo gdje vidis razliku.nosara wrote:Sta je zakljucak...? Da se SFRJ pocela urusavat 1987....? Mozes ti i bolje...madner wrote:Navedi sta je pogresno pa mozemo diskutovati, ovako ispade da ti samo ne svidja zakljucak.
Zaboravi na rat, zamisli da je sve zaustavljeno 1990. i da nije bilo zlocina, genocida, agresije, pa hronoloski poredaj sve bitne dogadjaje od Titove smrti nadalje, do 1990., pa mozemo raspravljat... Inace nemamo o cemu...
- nosara
#225 Re: Zasto se Jugoslavija raspala?
Vec sam ti dao natuknice, a znas da me mrzi pisat dugacke postove... Spominjes "moc" da se nesto zavrsi, a ja vidim namjeru da se nesto zapocne...madner wrote:Poredaj ih ti pa da vidimo gdje vidis razliku.nosara wrote:Sta je zakljucak...? Da se SFRJ pocela urusavat 1987....? Mozes ti i bolje...madner wrote:Navedi sta je pogresno pa mozemo diskutovati, ovako ispade da ti samo ne svidja zakljucak.
Nije ni bitno, na kraju svi imamo ono za sta smo se izborili...