yugoslavia
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- AleksoMKD
#151 Re: yugoslavia
Sto se tice Makedonije i nas Makedonaca mislim da je Jugoslavija bila super. Ne samo sto smo dobili drzavu i sva obeljezja drzave vec smo se u tih 50ak godina razvili vise nego ikada.
A odgovorno tvrdim da smo (barem mi Makedonci) imali veca prava tada i veci standard zivota za prosecnog gradjanina nego ikad u istoriji.
Skole, bolnice, fakulteti, fabrike i slicno su dokaz da je najveci investotor u Makedoniju bila SFRJ.
A, da, umalo da zaboravim.
Niko nije placao reket, nije bilo nedodirljivih "zestokih momaka" i kod bi otisao u bolnicu nisi morao potkupiti personal da bi dosao na red.
Kad sam imao trovanje pre 3 godine moj brat je morao kupiti tablete i inekcije za smirenje bolova jer u bolnici nisu imali, iako sam zdravstveno osiguran.
Sada cak ljudi moraju svoje zavoje kupit ali vazno da smo "slobodni" jelda.
A odgovorno tvrdim da smo (barem mi Makedonci) imali veca prava tada i veci standard zivota za prosecnog gradjanina nego ikad u istoriji.
Skole, bolnice, fakulteti, fabrike i slicno su dokaz da je najveci investotor u Makedoniju bila SFRJ.
A, da, umalo da zaboravim.
Niko nije placao reket, nije bilo nedodirljivih "zestokih momaka" i kod bi otisao u bolnicu nisi morao potkupiti personal da bi dosao na red.
Kad sam imao trovanje pre 3 godine moj brat je morao kupiti tablete i inekcije za smirenje bolova jer u bolnici nisu imali, iako sam zdravstveno osiguran.
Sada cak ljudi moraju svoje zavoje kupit ali vazno da smo "slobodni" jelda.
-
eukaliptus
#152 Re: yugoslavia
ej makedonac ! htio bi postaviti jenu anketu na makedonski forum . koji je najveci ? 
-
mostar036
#153 Re: yugoslavia
Tita su svi narodi volili,dok Aliju 2 naroda u BiH ne mogu smisliti.nasa wrote:O Titu i njegovom moralu...volio cojek zene....
On je meni licnost kakvih je puna historija,glavni cilj mu je bio pruzeti vlast,a onda tu vlast odrzati,i to bez puno moralnih dilema kojim sredstvima.Da li je preferirao Srbe?mislim da je udario po njima da bi tesko odrzao vlast i da je tu razlog popustanja prema istim.On je stvarno vjerovao da je Jugoslavija odrziva i da ce jugoslavenstvo nadvladati plemenske razlike,kasnije kad je uvidio da bas i nije tako pa se pristupilo izmjenama ustava....
Najsvjetliji dio mi je NOB!
Sve u svemu ne kontam stvarno sto bi neko trebao biti odusevljen s njim!
- AleksoMKD
#154 Re: yugoslavia
E tu ti ne bih znao pomoci.eukaliptus wrote:ej makedonac ! htio bi postaviti jenu anketu na makedonski forum . koji je najveci ?
Ja sam prestao sa Makedonskim forumima pre par godina.
Jednostavno je previse trolova i pro-partijskih kretena pa ovi normalni odlaze na ex-Yu forume.
Jos se nekako drzi forum Kajgana al kako vidim moderatori vec popustaju sa zivcima - malo ih je a kretena je previse, na primer ukinuli su pod-forum Politika jer to nije bilo moguce moderisati sa malo moderatora a kako ide sledeci je pod-forum Religija gde se prepucavaju nekoliko "ultraortodoksnih" sa "islamistima" od kojih niko nema vise od 17-18 godina.
Mislim da idividi forum jos drzi neku normu ali kazem ti, od maloletnih trolova ne zelim ni da probam opet.
Ja sam na ovaj forum (Sarajevo/Klix) dosao posle izvesnog vremena posmatranja kad sam video da moderatori brzo reaguju.
- sinuhe
#155 Re: yugoslavia
U Makedoniji je sve lijepo ispalo iako su imali problema sa probugarskim komunistima 41-45.
- nasa
#156 Re: yugoslavia
Pa sto bi mi sad poredili Tita i Aliju,gdje sam ja to poredilamostar036 wrote:Tita su svi narodi volili,dok Aliju 2 naroda u BiH ne mogu smisliti.nasa wrote:O Titu i njegovom moralu...volio cojek zene....
On je meni licnost kakvih je puna historija,glavni cilj mu je bio pruzeti vlast,a onda tu vlast odrzati,i to bez puno moralnih dilema kojim sredstvima.Da li je preferirao Srbe?mislim da je udario po njima da bi tesko odrzao vlast i da je tu razlog popustanja prema istim.On je stvarno vjerovao da je Jugoslavija odrziva i da ce jugoslavenstvo nadvladati plemenske razlike,kasnije kad je uvidio da bas i nije tako pa se pristupilo izmjenama ustava....
Najsvjetliji dio mi je NOB!
Sve u svemu ne kontam stvarno sto bi neko trebao biti odusevljen s njim!
Ali jednu stvar si dobro rekao,voljeli,mrtav i jedan i drugi i to je bar sigurno u cijeloj ovoj prici!
- AleksoMKD
#157 Re: yugoslavia
Jes. Mada mozda pre sa probugarima. Moji dede i bake kad god su govorili o tom ratu sa najvise otrova su pricali o Bugarskoj vojsci.sinuhe wrote:U Makedoniji je sve lijepo ispalo iako su imali problema sa probugarskim komunistima 41-45.
Nemci, Italijani, Cetnici (Kumanovcki Cetnicki korpus cca 70 ljudi) onako.
Balisti su bili zajebani i zulumdzije, ali apsolutna mrznja je uvek bila rezervisana za Bugarsku vojsku. Mom pokojnom dedi bi se pritisak digao kad bi pricao o njima.
Sve u svemu mislim da je Makedonija relativno dobro prosla u 2om svetskom ratu sto se tice razaranja i zrtava.
Najvise u najebali Makedonski Jevreji koje je Bugarska okupaciona vlast deportirala u Treblinku i Ausvic kad su Nemci ponudili 300 rajhsmaraka po glavi (200 za zene i decu).
- blazh
#158 Re: yugoslavia
Iz komentara se vidi da je u BiH, Srbiji, Makedoniji život bio bolji u Jugi nego sad dok su Hrvati i Slovenci ipak više napredovali kao samostalni. Ljudi su EU, a mi smo ostali tu gdje jesmo. I većina nas žali za Jugom jer smo se osjećali sigurnije, važnije.
Normalno da je nekom Makedoncu ili Bosancu bilo bolje u Jugi jer je bio skupa sa SLO i HR. Bolji je globalni prosjek, kvalitetniji život jer su ove dvije vukle ostale. Slovenija pogotovo.
Normalno da je nekom Makedoncu ili Bosancu bilo bolje u Jugi jer je bio skupa sa SLO i HR. Bolji je globalni prosjek, kvalitetniji život jer su ove dvije vukle ostale. Slovenija pogotovo.
- AleksoMKD
#159 Re: yugoslavia
I Srbija je vukla da budemo iskreni. Ipak je velika industriska baza bila tamo a oni bi napredovali prilicno da nisu bili pod tolikim sankcijama i da nisu bombardovani od NATO-a zahvaljujuci "brilijantnom" Zlobi.blazh wrote:Iz komentara se vidi da je u BiH, Srbiji, Makedoniji život bio bolji u Jugi nego sad dok su Hrvati i Slovenci ipak više napredovali kao samostalni. Ljudi su EU, a mi smo ostali tu gdje jesmo. I većina nas žali za Jugom jer smo se osjećali sigurnije, važnije.
Onako iz secanja mislim da je bilo ovako:
Slovenija - prica za sebe.
Hrvatska i Srbija su dotirali druge pomocu federalnog budzeta (jebiga najvise industrije i proizvodnje je bilo tamo)
BiH je krajem 70ih i pocetkom 80ih vec uspevala da se polako prebije na nulu zahvaljujuci razvitku vojne industrije, pre svega avionima cija prodaja je krenula u Libiju, Afriku i nesto po aziji (SOKO - Mostar) i da nije bilo raspada verujem da bi bilo sve vise i vise udela u federalnom budgetu.
Crna Gora i Makedonija su uvek primali pomoc iz federalnog budzeta jer nikad nisu mogli sami, iako je to normalno jer su bile najmanje razvijene.
Makedonija je 1949 imala preko 80% nepismenih, ne moze se to preko noci resiti. Zadnja je ostala pod Otomanskom vlascu a njima bas skolstvo i industrija (narocito u pogranicnim delovima) nisu bile prioritet.
Pa onda 2 balkanska rata, pa 1vi svetski, pa 20ak godina kraljevine gde su se preko pola vremena tukli probugarski i prosrpski cetnici/komite, pa 2gi svetski...........
Ali eto jedna nemacka je ujedinjena preko 20 godina pa Istok (koji je ipak bio industriski razvijen koliko toliko) jos uvek mora da sise sa zapada.
Kosovo je oduvek bilo crna rupa jer tamo niko ni struju nije placao a kamoli da pridonosi nesto drzavi.
Da je nekim cudom opstala Juga mislim da bi smo se usrali od para od vojne industrije.
Tenk M84 je proizvodjen od delova koji su se pravili po svim republikama a sredinom 90-ih je trebao poleteti i domaci lovac (Novi Avion) sto bi svakako mi izvozili u "nesvrstane" i razne druge zemlje.
M84 je trebao biti modernizovan i osim Kuvajta (koji je vec kupio 150 komada) mislim da su Iran i Pakistan izrazili zelju za po cca 1000 - 1500 komada + licenca.
Osim lovca NA bi prodavali i G4 Super Galeb kao skolsko-borbeni avion.
Normalno, to je sve sanjarenje za koje bi mi trebali Svedski mentalitet da se izvede ali eto, moje skromno misljenje koje je mozda pogresno pa molim da me poprave ako je tako.
Znam samo da vecina ljudi ovde gore-dole nema lose misljenje o ex-Yu narodima i recimo mi u lokalnom kaficu u mom naselju u Skoplju navijamo i za Bosnu i Srbiju i Hrvatsku i Crnu Goru kad god igra sa "strancima" u bilo kom sportu.
Normalno kad igrate protiv nas onda ne mozemo osim za Makedoniju
Last edited by AleksoMKD on 10/10/2012 14:24, edited 2 times in total.
-
eukaliptus
#160 Re: yugoslavia
ne vjerujem da bi bih ikada bila ekonomski motor jugoslavije ali koliko pratim medije niti u slovenije stanje nije idealno . dapace ! 
- blazh
#161 Re: yugoslavia
stanje nije nigdje idealno, ni u njemačkoj ni u americi nigdje. ali će se te zemlje prije izvući iz krize i krenuti naprijed jer imaju temelje. tako će se i HR i SLO prije izvuć od nas ili makedonije jer imaju donekle uređen sustav, gospodarstvo, upravu.. a sad kukaju da im je gore nego nama (i mi to mislimo) jer su zbog globalne krize više izgubili. ali prije će se i vratiti. mi krizu skoro ni ne osjećamo jer smo konstantno u zaostatku.
BIH je zemlja gdje pojedinci relativno dobro živi, ima se za dobra kola, putovanja, vikendice, srednji sloj ima za obuć se, kave, izlaske ali država nema para. pogledaj nam ceste, bolnice, škole, domove, parkove, dvorane, državne institucije.. pa onda to pogledaj u sloveniji. ili u hrvatskoj.
juga je bila za nas dobra jer smo bili uvijek ispod prosjeka a koristili smo prosjek.
BIH je zemlja gdje pojedinci relativno dobro živi, ima se za dobra kola, putovanja, vikendice, srednji sloj ima za obuć se, kave, izlaske ali država nema para. pogledaj nam ceste, bolnice, škole, domove, parkove, dvorane, državne institucije.. pa onda to pogledaj u sloveniji. ili u hrvatskoj.
juga je bila za nas dobra jer smo bili uvijek ispod prosjeka a koristili smo prosjek.
- sinuhe
#162 Re: yugoslavia
Znaci bila losa onima koji su je osnovali, Slovencima i Hrvatima. Uvrnuta logika.
- blazh
#163 Re: yugoslavia
a tako ispada
tko je početkom prošlog stoljeća mogao vidjeti kako će se ko razvijati.. iako bi bio rezerviran po pitanju tko je bio glavni zagovornik osnivanja Juge. bilokakve.
tko je početkom prošlog stoljeća mogao vidjeti kako će se ko razvijati.. iako bi bio rezerviran po pitanju tko je bio glavni zagovornik osnivanja Juge. bilokakve.
- sinuhe
#164 Re: yugoslavia
Sad ce pretpostavljam Finska i Njemacka napustiti Euniju jer siromasna Hrvatska ulazi u nju.
- Sezam
#165 Re: yugoslavia
Nisam znao kako bih glasao, ali nakon procitanih komentara @nosara, moras biti zadnji idiot pa glasati DA
zamisli drzavu u kojoj ovakvi ko @nosara dijele pravdu 
-
eukaliptus
#166 Re: yugoslavia
cime se ti opterecujes ? NA SER ime ti govori . 
-
eukaliptus
#167 Re: yugoslavia
tito je trebao zauzeti i goricu i trst :

-
ponos
#168 Re: yugoslavia
Nisi naveo podatke da li su droga i prostitucija u padu ili porastu?skonto wrote:Upravo iz tih razloga su Hrvati i željeli vaninosara wrote:
Nedostaju mi ustase i cetnici, tajkuni, ratni profiteri i izdajnici, trezorski pacovi-clanovi predsjednistva, opsta nesigurnost, svakodnevne pucnjave po gradu, maloljetnici naoruzani do zuba, jeftina, losa droga na svakom cosku, svakodnevna samoubistva i ubistva, korumpirana policija i sudstvo, strane banke, kamate do neba, plate koje kasne ili ih nema nikako, gladni i obespravljeni penzioneri, delozirani borci i njihove porodice, sportski neuspjesi, medjunacionalna mrznja na ivici rata, uvezeno gmo smece... itd itd itd...![]()
Sve to i jos mnogo drugih stvari mi nedostaje iz bivse drzave i bivseg sistema...
Četnika više nema,
na Brione svatko tko plati može svatko doći i pušiti kubanske cigarete,
za vojsku se više ne odvaja 5% BDP,
nemamo više ni članove predsjedništva danas imamo samo jednog,
opća sigurnost je drastično bolja nego u SFRJ,
Nisi naveo podatke da li su droga i prostitucija u padu ili porastu?
Broj mrtvih u prometu je debelo ispod broja koji smo imali u socijalizmu (1979. preko 1200, sada ispod 600)
ubojstva u Hrvatskoj:
1987. - 120
1988. - 97
1989. - 107
1990. - 136
1996. - 133
1997. - 124
1998. - 146
1999. - 128.
2000. - 113
2001. - 87
2007. -61
Silovanja osuđujuće presude:
1985 - 72
1987 - 80
1991 - 81
2000 - 57
2002 - 42
Detaljnije: http://www.zenska-mreza.hr/nasilje_p...silovanja.html
S time da su današnji propisi što se tiče silovanja bitno, bitno šireg dosega - danas imamo silovanje u braku, danas imamo radne izjednačene silovanju i danas imamo mogućnost da netko bude osuđen za silovanje i kada nema penetracije. Stoga, pad je bitno veći nego što pokazuje statistika - neke današnje osude bi nekada prošle kao nasilje (npr. pretukao suprugu pa je silovao - išlo bi samo za nasilje) ili bludne radnje (npr. prisila na oralni seks).
Dakle, generalno je silovanja danas značajno manje. Danas se žene i češće odlučuju prijaviti to kazneno djelo.
U banci svatko može dobiti kredit,
ono staračko stanovništvo koje je živjelo na selu i nije uplaćivalo radni staž danas ima pravo na naknadu što u socijalizmu nije bio slučaj pa su doslovce umirali od gladi,
puno veći sportski uspjesi nego prije,
nema nacionalističkih ispada
- nosara
#169 Re: yugoslavia
Sva govna bi bila tamo gdje im je mjesto...Sezam wrote:Nisam znao kako bih glasao, ali nakon procitanih komentara @nosara, moras biti zadnji idiot pa glasati DAzamisli drzavu u kojoj ovakvi ko @nosara dijele pravdu
- nosara
#170 Re: yugoslavia
To su najprofitabilnije gospodarske grane u "demokraciji"...ponos wrote:Nisi naveo podatke da li su droga i prostitucija u padu ili porastu?skonto wrote:Upravo iz tih razloga su Hrvati i željeli vaninosara wrote:
Nedostaju mi ustase i cetnici, tajkuni, ratni profiteri i izdajnici, trezorski pacovi-clanovi predsjednistva, opsta nesigurnost, svakodnevne pucnjave po gradu, maloljetnici naoruzani do zuba, jeftina, losa droga na svakom cosku, svakodnevna samoubistva i ubistva, korumpirana policija i sudstvo, strane banke, kamate do neba, plate koje kasne ili ih nema nikako, gladni i obespravljeni penzioneri, delozirani borci i njihove porodice, sportski neuspjesi, medjunacionalna mrznja na ivici rata, uvezeno gmo smece... itd itd itd...![]()
Sve to i jos mnogo drugih stvari mi nedostaje iz bivse drzave i bivseg sistema...
Četnika više nema,
na Brione svatko tko plati može svatko doći i pušiti kubanske cigarete,
za vojsku se više ne odvaja 5% BDP,
nemamo više ni članove predsjedništva danas imamo samo jednog,
opća sigurnost je drastično bolja nego u SFRJ,
Nisi naveo podatke da li su droga i prostitucija u padu ili porastu?
Broj mrtvih u prometu je debelo ispod broja koji smo imali u socijalizmu (1979. preko 1200, sada ispod 600)
ubojstva u Hrvatskoj:
1987. - 120
1988. - 97
1989. - 107
1990. - 136
1996. - 133
1997. - 124
1998. - 146
1999. - 128.
2000. - 113
2001. - 87
2007. -61
Silovanja osuđujuće presude:
1985 - 72
1987 - 80
1991 - 81
2000 - 57
2002 - 42
Detaljnije: http://www.zenska-mreza.hr/nasilje_p...silovanja.html
S time da su današnji propisi što se tiče silovanja bitno, bitno šireg dosega - danas imamo silovanje u braku, danas imamo radne izjednačene silovanju i danas imamo mogućnost da netko bude osuđen za silovanje i kada nema penetracije. Stoga, pad je bitno veći nego što pokazuje statistika - neke današnje osude bi nekada prošle kao nasilje (npr. pretukao suprugu pa je silovao - išlo bi samo za nasilje) ili bludne radnje (npr. prisila na oralni seks).
Dakle, generalno je silovanja danas značajno manje. Danas se žene i češće odlučuju prijaviti to kazneno djelo.
U banci svatko može dobiti kredit,
ono staračko stanovništvo koje je živjelo na selu i nije uplaćivalo radni staž danas ima pravo na naknadu što u socijalizmu nije bio slučaj pa su doslovce umirali od gladi,
puno veći sportski uspjesi nego prije,
nema nacionalističkih ispada
- seln
#171 Re: yugoslavia
Smanjenje broja ubistava je generalna tendencija. Evo ti primjer Njemacke:
1994 1.146
1995 1.207
1996 1.184
1997 1.036
1998 903
1999 962
2000 930
2001 860
2002 873
2003 829
2004 792
2005 794
2006 818
2007 734
2008 694
2009 703
Dakle, slobodno ti pjevaj himne ljepoj tvojoj i lizi bascanske ploce, ali ne prosipaj suplje, Franje ti.
1994 1.146
1995 1.207
1996 1.184
1997 1.036
1998 903
1999 962
2000 930
2001 860
2002 873
2003 829
2004 792
2005 794
2006 818
2007 734
2008 694
2009 703
Dakle, slobodno ti pjevaj himne ljepoj tvojoj i lizi bascanske ploce, ali ne prosipaj suplje, Franje ti.
- blazh
#172 Re: yugoslavia
ajde, alije ti, ne baljezgaj. čovjek navodi pozitivne trendove. a ovo sa njemačkom je samo dokaz da se hr približila zapadu dok je bih u gorem stanju nego je bila u jugi. imaš li podatke za bih po ovom pitanju=
- morti
#173 Re: yugoslavia
Imam ja, imam ja...
Federalni zavod za statistiku (daklem samo za FBiH)
Nambr of mrdrz...
2001: 42
2002: 51
2003: 39
2004: 36
2005: 37
2006: 35
2007: 35
2008: 42
2009: 35
2010: 30
Provjerljivo na http://www.fzs.ba
I, šta nam ovo govori? Veze nemam
Federalni zavod za statistiku (daklem samo za FBiH)
Nambr of mrdrz...
2001: 42
2002: 51
2003: 39
2004: 36
2005: 37
2006: 35
2007: 35
2008: 42
2009: 35
2010: 30
Provjerljivo na http://www.fzs.ba
- blazh
#174 Re: yugoslavia
da ljudi ni za metka nemajumorti wrote:
- nosara
#175 Re: yugoslavia
Malio je rec da se priblizila...blazh wrote:ajde, alije ti, ne baljezgaj. čovjek navodi pozitivne trendove. a ovo sa njemačkom je samo dokaz da se hr približila zapadu dok je bih u gorem stanju nego je bila u jugi. imaš li podatke za bih po ovom pitanju=