"vjerski" konflikt

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ioannes

#1 "vjerski" konflikt

Post by ioannes »

tko god je se zanimao za konflikt izmedju katolika i protestanta u sjevernoj Irskoj
vidio je ja mislim ovakve slike,ogromni zidovi i ograde kroz cetvrti i kuce
ljudi nikakvog kontakta manje vise nemaju izmedju sebe.....
u Bosni pak imamo i imali smo konflikte i tesku Povijest ali ovakvo nesto kod nas nije zamislivo,bolje receno ljudi na skroz drugi nacin to sprovode
zasto je to tako i u kojem se pogledu razlikuje ta situaciju?

Image

Image

Image
racionalista

#2 Re: "vjerski" konflikt

Post by racionalista »

pa jedni su zauzeli teritoriju, drugi se očito odrekli iste. što bi se mi odricali okupiranog dijela teritorije koji neki nazivaju "rs" ?
theTruePath

#3 Re: "vjerski" konflikt

Post by theTruePath »

Razlog je sto i katolici i protestanti ne zele jedni s drugima ,dok muslimani u BIH imaju u interesu da sacuvaju BIH ovakvu kakva je a Srbi i Hrvati ne,tako da imamo jedan narod koji se bukvalno ulizuje druga dvA samo da bi opstala BIH
omađijaj me

#4 Re: "vjerski" konflikt

Post by omađijaj me »

To se odavno zna da to nije problem vjere vec politike kao i svugdje.
Odupiru se britanskoj hegemoniji, katolici su irci dok britanci protestanti. Vjera nema 5% veze sa time, više nacija i politički pogledi.
harač

#5 Re: "vjerski" konflikt

Post by harač »

theTruePath wrote:Razlog je sto i katolici i protestanti ne zele jedni s drugima ,dok muslimani u BIH imaju u interesu da sacuvaju BIH ovakvu kakva je a Srbi i Hrvati ne,tako da imamo jedan narod koji se bukvalno ulizuje druga dvA samo da bi opstala BIH
mislim da je to s hrvatima pretjerivanje, kao i ovo reduciranje patriota na muslimane
theTruePath

#6 Re: "vjerski" konflikt

Post by theTruePath »

Nazalost nije
Tvrtko II Kotromanić

#7 Re: "vjerski" konflikt

Post by Tvrtko II Kotromanić »

kod nas je neki krajnji cilj suzivot i stremi se prema tome
u S.Irskoj je, nastranu zelje Lojalista i Republikanaca, cilj "moje, pa makar i pola ulice" pa onda imate katolicke enklave u istocnom Belfastu ili protestanske enklave u Derry-u (ili kako ga Lojalisti i dalje zovu Londonderry) gdje su ulice ispresijecane zidovima, gdje se napadaju djeca koja idu u skole a prolaze putem kroz te enklave, gdje ljudi apsolutno ne zele da imaju bilo kakav kontakt sa suprotnom stranom (hvala Bogu ovo ne vazi za sve, jer bi u tom slucaju gledali "the Troubles" svaki dan),a onda ti dodje Carrington ili Owen i rijesava tvoj neki konflikt i uredjuje tvoju zemlju i crta neke mape a ne mogu rijesiti stvari u svom dvoristu

sto se konkretno S.Irske ili Ulstera tice, tamo se demografska slika polako mjenja, sve vise ima katolika koji su manje ili vise svi za ujedinjenje sa R. Irskom (iako, narocito nakon ekonomske krize ima i onih koji bi da ostanu dio Ujedinjenog Kraljevstva), katolici imaju veci natalitet, pa ce, vjerovatno u nekoj daljoj buducnosti Ulster se ujedinisti sa R. Irskom
ioannes

#8 Re: "vjerski" konflikt

Post by ioannes »

theTruePath wrote:Razlog je sto i katolici i protestanti ne zele jedni s drugima ,dok muslimani u BIH imaju u interesu da sacuvaju BIH ovakvu kakva je a Srbi i Hrvati ne,tako da imamo jedan narod koji se bukvalno ulizuje druga dvA samo da bi opstala BIH
zvuci mi malo obojeno.....
ali svejedno nije rijec o politici
meni zanima vise taj medjuljudski kontekst
cyprus

#9 Re: "vjerski" konflikt

Post by cyprus »

omađijaj me wrote:To se odavno zna da to nije problem vjere vec politike kao i svugdje.
Odupiru se britanskoj hegemoniji, katolici su irci dok britanci protestanti. Vjera nema 5% veze sa time, više nacija i politički pogledi.
Zar u Sjevernoj Irskoj nisu i katolici i protestanti etnički Irci? Ako to pak nije slučaj, onda će ispast da sam dugo godina živio u zabludi :mrgreen: Odoh guglati...
theTruePath

#10 Re: "vjerski" konflikt

Post by theTruePath »

cyprus wrote:
omađijaj me wrote:To se odavno zna da to nije problem vjere vec politike kao i svugdje.
Zar u Sjevernoj Irskoj nisu i katolici i protestanti etnički Irci? Ako to pak nije slučaj, onda će ispast da sam dugo godina živio u zabludi :mrgreen: Odoh guglati...

pametno :lol:
omađijaj me

#11 Re: "vjerski" konflikt

Post by omađijaj me »

cyprus wrote:
Ma kakvi, možda jesu po "krvi" al danas svako može birati kome želi pripadati.. tako da jedni su za irce drugi za britose.. A i onako je etnija politički pojam
cyprus

#12 Re: "vjerski" konflikt

Post by cyprus »

omađijaj me wrote:
cyprus wrote:
Ma kakvi, možda jesu po "krvi" al danas svako može birati kome želi pripadati.. tako da jedni su za irce drugi za britose.. A i onako je etnija politički pojam
Etnička pripadnost nije ni politički, a ni 'krvni' pojam... Npr. ko smatraš djetelinu, harfu i zelenu boju za svoje simbole, onda si Irac taman bio lojalan Ujedinjenom Kraljevstvu, Republici Irskoj ili SAD-u... E sad, moje znanje o Irskoj je površno, jer nisam nikada više pažnje obraćao na ovo ostrvo... Interesuje me da li probritanski stanovnici Sjeverne Irske (uglavnom protestanti) smatraju sebe Ircima... tj. znači li im šta djetelina, zelenilo i sveti Patrik, da bukvaliziram?
omađijaj me

#13 Re: "vjerski" konflikt

Post by omađijaj me »

cyprus wrote:
Etnička pripadnost nije ni politički, a ni 'krvni' pojam... Npr. ko smatraš djetelinu, harfu i zelenu boju za svoje simbole, onda si Irac taman bio lojalan Ujedinjenom Kraljevstvu, Republici Irskoj ili SAD-u... E sad, moje znanje o Irskoj je površno, jer nisam nikada više pažnje obraćao na ovo ostrvo... Interesuje me da li probritanski stanovnici Sjeverne Irske (uglavnom protestanti) smatraju sebe Ircima... tj. znači li im šta djetelina, zelenilo i sveti Patrik, da bukvaliziram?
Pa o tome ti govorim, ako si se rodio u britaniji a dijeliš iste interese sa irskom, priznaješ njihove simbole a ne prihvataš britanske onda si irac i tačka nema dalje
ioannes

#14 Re: "vjerski" konflikt

Post by ioannes »

cyprus wrote:
prije nisu bili....politicki su naseljavani protestanti
pojam je bio takozvani "planting" takozvano sistematsko naseljavanje da bi se promjenila demografska struktura zemlje
cyprus

#15 Re: "vjerski" konflikt

Post by cyprus »

omađijaj me wrote:
cyprus wrote:
Pa o tome ti govorim, ako si se rodio u britaniji a dijeliš iste interese sa irskom, priznaješ njihove simbole a ne prihvataš britanske onda si irac i tačka nema dalje
Al gledaj... djetelina (primjer) nije simbol Republike Irske nego svih Iraca na planeti... Itekako je moguće poštovati i djetelinu za svoj etnički simbol i Union Jacka za svoj državni simbol...

E mene interesuje (pošto ne znam), da li ovi 'Sjevernoirci' što poštuju Union Jacka osjećaju išta i prema djetelini, to jeste da li za sebe smatraju probritanskim Ircima ili samo Britancima?
cyprus

#16 Re: "vjerski" konflikt

Post by cyprus »

ioannes wrote:
cyprus wrote:
prije nisu bili....politicki su naseljavani protestanti
pojam je bio takozvani "planting" takozvano sistematsko naseljavanje da bi se promjenila demografska struktura zemlje
Da li sam onda dobro razumio? Protestanti u Sjevernoj Irskoj su uglavnom etnički Englezi?
ioannes

#17 Re: "vjerski" konflikt

Post by ioannes »

dobrim djelom presbyterianski(protestanti) Skoti i etnicki englezi anglikanci(protestanti)
o tome se nesto vise moze saznati "plantation of ulster" u vezi tog doseljavanja
omađijaj me

#18 Re: "vjerski" konflikt

Post by omađijaj me »

Znači ja sam lupio i bio u pravu :dance:

:mrgreen:

By omađijaj me
cyprus

#19 Re: "vjerski" konflikt

Post by cyprus »

ioannes wrote:dobrim djelom presbyterianski(protestanti) Skoti i etnicki englezi anglikanci(protestanti)
o tome se nesto vise moze saznati "plantation of ulster" u vezi tog doseljavanja
E, hvala za ovo. Ja dosad mislio da se zapravo radi o Ircima koji su primili protestantizam... Moraću više o ovome pročitat...
sinuhe

#20 Re: "vjerski" konflikt

Post by sinuhe »

Ima toga i u Glasgowu(Skotska) u nekom blazem obliku. Tamo nije bilo oruzanog sukoba, ali je dosta podijeljen grad sa istim akterima. Razlikuje se od BiH po tome sto centralna vlast tamo moze drzati situaciju pod kontrolom pa ni sukob u S. Irskoj nikad nije prerastao u neki rat. Katolik i protestant iz Belfasta kada se presele u London nisu nimalo posebni.
seln

#21 Re: "vjerski" konflikt

Post by seln »

Poznavao sam tipa iz Belfasta, koji je za sebe govorio da je Irac, iako je bio protestant i unionista. Ali ni on nije iskljucivao mogucnost ujedinjenja sa Irskom u buducnost.
Post Reply