Srpska proslost

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
HZArnel

#426 Re: Srpska proslost

Post by HZArnel »

turban wrote:Vec duze vrjeme ceprkam po dalekoj i bliskoj proslosti,trazeci neke odgovore.Najvise me zanimaju Srbi i njihova proslost,te koliko se ta proslost reflektira na same Srbe te njihove susjede.
Jedno je za mene sigurno.Srbi su kroz istoriju zivjeli izmedju maca i krsta.Ravnotezu su tesko ikada nasli.Srbi su kroz vjekove proizvodili najvise zahvaljuci ludim glavama bjedu i jad,najvise sebi licno.Sjeca li se neko (IZ UDZBENIKA)kako su Srbi u Beogradu pred drugi svr izjavili."BOLJE RAT NEGO PAKT".Ili one pjesme rado Srbin ide u vojnike,napisana od svestenog lica.Ili one Ko to kaze ko to laze SRBIJA JE MALA,NIJE MALA NIJE MALA TRI PUT RATOVALA,I OPET CE AKO BOG DA SRECE.
Sarajevski atentat i Gavrilo princip,svima poznat ishod tog atentata.
Pola Srbije su poveli preko Albanije u smrt.
Da neduzim.Srbi su kroz istoriju nagrabuslil.Ali nikada nisu svatili da su i sami krivi.Svi su krivi samo oni ne.Otuda Mladiceva izjava o osveti Turcima.
DALI SE RADI DAKLE KOD DJELA SRPSKOG NARODA O PARANOJI, TE JEDNOJ TESKOJ PSIHOZI,KAO PROIZVODU TOG STRASNOG VREMENA.
STA MISLITE O TOME??
nemam vremena da komentarisem cijeli topic...tek sam se ulogovo samo da pogledam i hm...zanimljiva tema ;-)
ovo prvo boldirano...
hocu da prokomentarisem samo jedan lapsuz...mac i vjera idu zajedno,ne moguce je zivjeti izmedju,pogotovo u ranim fazama srednjeg vijeka...ako si vjernik onda moras i da ubijas "nevjernike",jasna definicija-govorim o vjeri uopce

druga stvar...ono sto trube ljudi ovde a i dosta historicara koje znam,u toj fazi "zivota "na zemlji,niti srbi,niti bilo ko nisu bili nacija...trpijo je narod...zahvaljujuci dvorcu i plemicima(opet vjera je tjerala narod da trpe,ti si mogao da budes francuz al ako si zivio na feudu/okrugu(ne bitno koja struktura) pravoslavca morao si da budes pravoslavac)-uostalom sam si potvrdio da je u tadasnje vrijeme vjera znacila ubijanje,klanje,progon,mucenje i druge gadosti(da ne bude zabune ne pricam o pravoslavnoj religiji iskljucivo)-drugo bold
tema je prevelika da stane na ovaj jedan topic,al da dam svoje misljenje....
slazem se sa stavom da je u najmanju ruku dio naaroda mentalno poremecen,ali da nisu sami krivi,vec crkva koja im nije dozvoljavala pismenost,prakticno 5 generacija(radi se o vecem broju generacija svakako) samo nepismenih ljudi se pozna dugo kroz historiju(isti slucaj kod bosne,hrvatske,albanije,svih ne razvijenih zemalja uglavnom)
ja bih to nazvao kao nametnuti kompleks (naravno crkva ko drugi,kao i vladajuci sloj u cilju motivacije nepismenih ljudi u razne svrhe,manipuliranja)...
to je sto se tice tog vremena...do 90-tih...
a sto se tice 90-tih tu je stvar jasna....znamo u kakvoj krizi je bila Yuga prije rata,pa onda narod kad je gladan i kad mu obecas koru hljeba,uradio bi sve...i spoj ovog gore navedenog kao motivisanja (i danas dan nepismenih ljudi-vecinom),kao i obecanje za bolje sutra(manipuliranja gladnim narodom) su doveli do ovog danas...
eto u najkracim crtama odkud paranoja ,toliki kompleksi,mrznja i svaceg neceg (uglavnom je isti film i kod drugih naroda)
zato vam se cini da se srbi,hrvati i bosanci mrze...nepismeni i gladni(vecinom)
bokakotorska

#427 Re: Srpska proslost

Post by bokakotorska »

Ej covek,

da ne ostane ovako grubo iseceno.
Stalno te muci to moje i tvoje, bez razloga. Prosto je, i u Srebrenici su bili moji i bosi i gladni ko i paljani, sto je najgore bez cigareta. Kidnapovani od svih i prodati na kraju od svih. Cak i od slobodarskog NATO koji se stvarno svuda i uvek toliko srcano bori za pravdu i slobodu. Evo bre i danas ljudi stvarno zalegli za slobodu Avganistana i avganistanaca ko i Iracana i onomad nasih. Beskompromisno. Udarili cak i da asfaltiraju Kabul, a bogami i sire. Dje to ima dobri moj ? No ajde sto NATO izda nego cak i junak sto je onako lijepo mahao onim barjakom i slikao se i po brdima, a i sa cika Slobom o rodjendanu - sede coek u helikopter par meseci pre vremena i eto valjda sad i dalje kao pravi junak seta slobodno kojekude. On mu dodje ko Gagarin bato, 95te se voziti helikopterom u tom kraju i na toj relaciji nije mogao svako. Samo zasluzni valjda.

Okani se TV vesti. BBCja takodje isto ti je to.
TV jos samo sluzi da se onim krajnje pasivnim bespomocnim dusama koje mrzi u zivotu cak i za auto kad kupuju, da protegnu nogu, pogledaju sami, popricaju sa prijateljima koji sta znaju, a sami inace o kolima pojma i nemaju – e takvima da se sta od robe uvali. Posle ovog svetskog prvenstva sanjacu KIA u. Duze sam gledao, ovo sad na robiji, njihovu reklamu nego tekme hebote. Ta je prica.
Sad ako krenes o ratu iz devesetih da diskutujes na bazi TV izvestaja bilo kog, odosmo mi off road i ispadosmo isti. A opet ako te RTS sta jedio ikada opet sam tvoj drug jer sam taj plamen gledao Live i bilo je extra. I mislim da je vreme da se to odradi cesce, jer opustila se ekipa maximalno. Nego jugovici su laganica dok ne pocne da gori kapija, blej watch....

No nisam siguran da se mi tu razumemo ikako, jer vidim ti izgleda gajis neki rezon o dobrim i losim televizijama i tu me stvarno brines.

Super ti referenca taj Dr Deki, stvarno je mali mrav, odvalio se od sljake. Nego neka njega da odradi po zadatku sve sta treba i sto mu daju. Ako - jedino tako se moze dalje. Nego malo mi mucno da citam knjigu sa takvim izdiktiranim naslovom kao na pr:

■Yugoslavism: Histories of a Failed Idea, 1918-1992 (Madison, WI: University of Wisconsin Press and London: Hurst, 2003). Editor.

Zamisli samo knjigu sa naslovom Arabism : Histories of a Failed Idea. Vise mi tukne na slubeni izvestaj nego literaturu.

Smesna stvar skroz. No dok ima jugoslovenskih papana koji bi se klali jos koji krug, sto nebi Englezi i Ameri drndali Ruse i Europu preko Juge ?
I ja bi da sam na njihovom mestu - dok ima spremnog roblja da za njih, za dz, odradjuje neki nemoguci dil i jos posle placaju kamatu. Ali uredno ej ? De ces bolje coce ? Dok BiH, Hrvatska i Kosova otplate istocnonemacko oruzje za optpad cije bi unistenje Njemce kostalo 100tinjak milona dolara, mnogo ce vode proteci Drinom. Jos i pevaju ljudi Danke Deutchland. Idi bre, pa nema dobrog dila dok svi nisu srecni.

A kuci extra izbor i kvalitet zagarantovani. Mislim za Engleze.

Nego znas Dr Deki ima jos sto sta fantasticno da napise dok ne udje u tim za National Geographic Atlas of the Middle East ili Balkans (posto za taj desk sljaka). Tu je samo proveren kadar naucnih istrazivaca budzetske provinijencije.
Tako dobri moj nije taj Atlas naveden sto nosi kakvu jacu istinu, vec sto daje neki jaci stav.
Stav vazniji od tvog ili mog.
Stav drugaciji od arapskog.
To je bio neki kontekst.

Stranjska za tebe uvek jer ima pozitivne energije, jer tamo u tim extra zemljama trulimo od nostalgije, a ova nasa muzika sve neke tuzbalice i sevdasi. Nemoj da tugujes nego glavu gore i pali nazad da preseces kad ti doqurchi super izbor i high quality of choices koji nisu bas uvek predvidjeni za likove iz nasih krajeva.....

Ziv bio

http://www.youtube.com/watch?v=nwkOdv443_o
bokakotorska

#428 Re: Srpska proslost

Post by bokakotorska »

Energični leptir wrote:
Арсеније wrote:Једини лош део српске историје је од другог светског рата па до 2000. године.
Тито је Србију поделио на 5 делова али историја за садашњост није важна. ;-)
Koji su to delovi leba ti?

Arsenije izgleda racuna od 1913 (kraj II Balkanskog rata)do 1924 (kada su I konacno utvrdjene granice Kraljevine SHS) I onda skace na 1946 ili 45 koje li je Joza krenuo da nas deli ne znam nije mi on neka faca da ga tolko pratim.

Koliko se ja razumem u istorijsku matematiku Arsenijevog tipa glede Joze

1914 Imas (Jozine) Makedoniju, Kosovo I Metohiju I Uzu Srbiju kao Kraljevinu Srbiju.
Onda 1918 Arsenije doda (Jozinu) Vojvodinu I Crnu Goru koje su se tada prisajedinili Kraljevini Srbiji.
To mu dodje tih 5 Jozinih delova po Arseniju.

Jedino Arsenije zaboravlja da je onaj velikosrpski prekleti zlikovac & narodni neprijatelj Aleksandar I sve to lepo utopio u Jugoslaviju I da dakle od 1921 kada je tadasnja MZ prestala konacno nazivati nasu Delegaciju delegacijom Kraljevine Srbije, na mirovnoj konferenciji u Parizu, Srbije vise nema, jer svoju drzavnost je Srbija tada prenela na Jugoslaviju.

2006te Srbija je u kontinuitetu nastavila svoju drzavnost iz tada nestale FR Jugoslavije. I preuzela obaveze naravno - od iste FR J.
Bas kao sto je I Kraljevina SHS nastavila drzavnost I preuzela obaveze Srbije - 82 godine ranije.

Srpska posla to bre ni murja ne moze da pohvata, a ne mi. To ti je onaj grafit u Marsala Tita u Bgu – Svega toga ne bi bilo da je Pera na vreme otisao u Policiju -

A to Jozino zezanje kasnije sa deljenjem nije dakle moglo biti deljenje Srbije na 5, vec Juge na 8.
zonbirile

#429 Re: Srpska proslost

Post by zonbirile »

toplo vreme pa izlaze zmije i lujke na svjetlost dana-svašta.
haubica_i_to_teshka

#430 Re: Srpska proslost

Post by haubica_i_to_teshka »

Hej, Dobri, procitao sam Tvoj post pa me interesuje je li ovo iz "neletovih usta u tvoje ushi" ili nele licno i personalno malo "zalutao' na sa-x ? :-)

i da li si koristio (koristish) nick @ Gile Kugulager ?

Ako nije problem da odgovorish na ova dva pitanja poshto vidim da sushtinska uvijek zaobidjesh. :-)

Vozdra
felipe kajetano

#431 Re: Srpska proslost

Post by felipe kajetano »

Slazem se u potpunosti sa Nenadom Jankovicem, nit sta dodat niti oduzeti :wink:
zonbirile

#432 Re: Srpska proslost

Post by zonbirile »

čeka se još Vojvodina pa da se sve svede na mjeru,a onda nekrofili neka nariču i leleču.
bokakotorska

#433 Re: Srpska proslost

Post by bokakotorska »

Znas kako onoliko sam opanjkavao drugove iz Sremske Mitrovice I vidis kako se sve to zavrsilo, a sad vidim radis intervju sa mnom par dana posto sam izasao ? I to me bacas pravo na omrazeni TV ? Jel mi bre sedesmo na istoj ponti ikada ?

Cuj malo ovo dole I probaj ali ozbiljno, toliki ljudi se skinuse sa tezih droga mozes I ti sa ove. Sllusaj Juru sta peva, kazes volis domace, evo ga domace a da vredi uvek.

http://www.youtube.com/watch?v=kqIIUiPF4Cw

Da parafraziram Felipe a, slazem se sa Stublicem za cijelo dobri moj I gledam crtace sa klincima sto vise u bioskopu, overi Shreka 4 I Kako trenirati Zmaja - sjajna su oba. Srek 4 je manje vise limunada, ali ovaj drugi ima puno o tome kako stari rutinski podizu mlade, pogotovo u nas. I to kod nas – danas - a crtani je o vikinzima dobri moj…

Ja reko sad ce sablja britka iz slobodarske Britanije malo o temi
Jugoslovenstvo Istorija propale ideje,
A ti TV prozivke, malo li je ovih okolo po sax u - sa obicnim svetom, kao mi ? I ponekim prvoborcem istina, istripovanim trecepozivcem, kljunovi u penziji, studosi, sareno.

Pogledao sam zbog tebe sta se prica - na malim ekranima nasih TV prijemnika - sta Nele prica I nisam cuo ni jedno pitanje, samo njegovu pricu.

Nista nije problem samo ne kapiram sta su ga pitali ? I kakve to veze ima sa Seseljem ? Kapiram da si gledao sve pa znas… Napadaj dok se ne umoris. A onda zna se - na pontu.
zonbirile

#434 Re: Srpska proslost

Post by zonbirile »

@bokakotorska
Miloše,Miloše Bojaniću jesi li to ti?
haubica_i_to_teshka

#435 Re: Srpska proslost

Haj'd bogati, Ti k’o “pravi srbin” , odmah ugrozen, pa se neshto branish.... :lol:
.... samo ne znam od koga/ cega ??? nele, k’o nele, shupljak, kao da su bitna pitanja i odgovori na ista. Popratna pojava u postu, “tezina” je bila na drugom pitanju, ignorisanjem, dao si mi odgovor.

“Svakome cu priznati pravo da me prevari osim prijatelju.” (MS)

Lako mi je za Tebe Dobri ! Za sve je kriva amerika, engleska (bit’ ce zemlj proleterska :-D ) cijeli cvijet , a meni si ostavio ljutnju SAMO na dojucerashnje komshije. prijatelje.... E, kako to boli !!!

“Trebalo bi ubijati proshlost sa svakim danom shto se ugasi. Izbrisati je da ne boli....”

Da moze ,pa da i ja uporedimi GENOCID u Srebrenici sa bombardovanjem pala. :( Kazu da se zlocinac uvijek vraca na mjesto zlocina. Cetiri god “demokrate” sa zapada , nijemo gledaju (citaj podrzavaju) ubijanje MOG GRADA . Na tim palama je bilo srce i dusha zlocinaca. Lako je Tebi da se ljutish i izjednacavash, na one “shto nas zavadishe” a toliko smo vjerovali u bratstvo i jedinstvo :roll: . Kako mogu id a pomislim das u tako neshto uradile( GENOCID) dojucerashnje komshije. Sram me bilo, pa svi su oni bili u “kanadama”. Eto,n jagore je bilo bez cigara, ali su zato granata imali i vishka pa odlucili da “podijele” sa bivshim sugradjanima. Nakon par bombica, Ti k’o neshto ljut ?! :? :-D

Oprosti Dobri, ali ja ne mogu da izjednacim !!!
Ni da oprostim (ne mijesham se u bozija posla)!
Ni da zaboravim (nemam pravo u ime svih onih nevino ubijenih)!
Ni da kaznjavam (sud neka osudi SVE ZLOCINCE bez obzira sa koje su “strane”)!
Ni da se svetim !

Znam kakva je ovdje “demokratija”. Zapad je” cudo’, prihvatish shto ti odgovara, ostalo odbacish. Poshtujem zakon, koristim pogodnosti (pasosh, stipendija....) Samo , mnogi misle da znaju shta je “zapad”. E, to je razlika !!! Dr Deki prodavao je fore sa zapada. Kazu da je isti bio dr Dabic Za neke druge dr kapa dole :dance: , nisu se prodali rezimu, istina je istina ma kako da boli.
“Narod uvijek vishe brani svoje obicaje nego zakone” (Monteskje)

p.s. drago mi je shto sa svojom djecom gledash Shrek-a (gledao sam i ja to u 3D, shto daje neku novu dimenziju :-D ) Vjerujem da ih odgajash i po ovozemaljskim i po Bozijim zakonima, da vjeruju u ljubav jer “ljubav je zakon najjaci od svih”. Molim se Bogu da nikada ne dozive i prozive kao hiljade mojih sugradjana i ja licno. Izvedi ih na pravi put, ne dozvoli da se opterecavaju glupostima, makar i zivjeli na “mrskom “ zapadu. :-D Ovdje, ako nishta manje boli !!!
Za kraj, lijepa pjesma i mnoge ovdje na ovom forumu dusha zaboli, pa traze opravdanje za neke gluposti shto su uradili, cupaju se , vade, dzaba im bilo Dobri moj, SMRAD JE SMRAD, njima sa tim je zivjeti i polako se k’o na raznju okretati. Ma “volim” ja njnih....moji su, ma kakvi da su. :-D

"Sarajevo, Sarajevo, gdje je moja raja
dal' nas ista ljubav spaja, da li smo josh raja... :( "

Eto shta Ti mislish ????/

Vozdra!
bokakotorska

#436 Re: Srpska proslost

Post by bokakotorska »

Zasto se stalno vrtimo u krug ?

Sada 16 godina posle kraja ratova koji su vodjeni radi unistenja Jugoslavije, koja je 91 ve politicki oklevala da se postroji u stav MIRNO, novom gazdi bespogovorno, mi u atmosferi koja podseca na 1940 ili 1990 pricamo ili valjda treba da pricamo o tome sta je isto, a sta razlicito bilo tokom ovog zadnjeg rata od krupnijih gluposti ? Tipa koga je vise bolelo dok su se juzni sloveni vucarali po prasini trazeci kamere da ih snimaju ?
Iz zezanja se nabacuje sa nekog stanovista jadni mi, krivi vi, ja ba krivi oni sto nas zavadise, nemoj ti mene, vi ste prvi poceli…..
Nemoj da zaboravimo da za zapadne igrace neovisnost novih balkanskih emirata nije bila prica osim u kontekstu shebavanja milosevicevog neoboljsevizma. Znaci ta prica neovisnosti ne budi u meni ni trun suosjecaja drugar moj. I danas mi je zao kad vidim BiH uhapsenu i spolja i iznutra. No ne vidim nikog da postavlja pitanje ispravnosti vizije 92ge ? Srbistan je druga prica, jer nema pokolje tradicionalne za BiH i do sada Hrvatsku.
Kako poticem sa branika sloma njegovog tripa, znaci autenticni prvoborac Mart 91ve pitam se sta misevi nacionalnih klaustrofobicnih tripova jos bestidno imaju da prozbore na te teme. I dokle ce im ko drugi trebati za opravdanje sopstvene bezidejnosti I nesposobnosti ? Kroacani su utihnuli pocinivsi sveobuhvatno etnicko ciscenje. BiH i dalje ne shvata da je Juga samo drugog imena. No nije Juga koja to zeli biti, no je Juga koja nije shvatala uopste da je Juga. Koja i dalje razmislja kako da izbaci svoj narod, ne kako da ga uklopi i homogenizuje. Znaci horor Juga.

Lepo sam napisao nista oni ljudi iz velikog sveta nisu krivi, oni ce dok jedni ne isceraju druge - politicki odavle iz nase Juge - uvek trebati koga odavle da minira Jugu ako Juga ne slusa. Pustili su Jugu niz vodu da se razbije ali da ne bude cija drugo. Sta su dobili ? Nevolju za naredno vreme. Mi ? Mnogo nevolja, za koje vreme ? Zavisi.

Gle 1941, eto ti opet neki hebeni Joza Amerikanac pise sta o Jugovini, vidi na temi Mit o cetnicima Draze Mihajlovica, postavio Pera Trta da se obrazujemo ima svasta sa stanovista Jimy Carter a ili vec nekog od preshjednika koji su lansirali istoricara Jozu Amerikanca da nam otvori oci 70 etih, a sve u osvit novog Ustava, a sve na temu ww2 i jugoslovenskih indijanaca u istom.

Stigao sam sa iscitavanjem Joze Amerikanca do (moram da to apsolviram u cjelini) –

27 Marta Britanci RIZIKUJU da zapale Jugu malkice unapred, radje no da puste da Regent Pavle potpise pakt sa Njemcima. Znaci ljudi zapalise jugovinu onako iz zezanja da odmore svoje decke na letovanju u Grckoj na par nedelja... Sta ce biti sa jugoslovenskim indijancima bole njih prijatelju moj engleski.

Nu kako Pavle kurvinski izdade Britonce & njihove vitalne interese (extra kvalitet & siroka moguchnost izbora gradjana) oni nadju britke sablje za funtu spremne cuda ciniti te dodje do izrazaja barbarogenij djenerala Simovica & Markovica. Naravno bilo je i drugara po ulicama, vodje navijaca uvek imaju spremne zastave zlu ne trebalo, pu, pu.

Onda krecu talijanci i germanci pa puste onog dzukca Antu da se historijski vaspostavi i nadmasi i njih same u etno engineering u, a bogumi I botanici. Voleo covek cvece.

Onda uzvracaju Britanci pa Pavla ko Bonapartu coce, ni manje ni vise no u Juznu Afriku, a dete od 18 godina za mikrofon da sljaka na BBCju ? J ga vazno je da je pametan I sve kapira, nemaju veze godine, jel de ?

I na kraju nas i Rusa 300 milijona, centrala skida Jozu sa kurseva macevanja i prekida mu seriju zenidbi i predbracnih vezbanja - so - ajmo ajde svi u napad na celu sa Zikicom Spanjolcem i ostalim iskusnim terencima....

Nasi veciti sponzori ce to uvek biti i moci biti dok ovde bude dobrovoljaca da se bore za slobodu naroda, svojih, osebujnih, narodica od dusmanske velike Jugoslavije, a za veci upliv svog arhe idola, tipa Njemac je to MERCEDES je taj napravio ba, ili ovih naprednijih sto zemlju daju za pravdu i proletere svih zemalja zele da ujedinjuju. Na kraju turska majka, uticaj geniii jaalnog turskog premijera na BiH, Srbistan, Azerbejdzan, a bogami I kecige. Sve u svetlu neo otomanskog tripa I nove slobode koju ce tek da nam donese taj primijer ili neki drugi ako ovaj bas ne uspje za mandata.

Dje smo tu mi u tim kombinacijama ?

Ima vas dosta koji ste preko zapalili, slusao sam vas dosta I ne vise vala. Mislim vase rezone u odnosu na zbivanja gajbi. Promenili ste gajbu I vas pogled je srcan ali I cista romantika I mnogo zuci, jer je konacan I novi pocetak ne zelite vise. Nove energije za novi pocetak nemate, jer je trebate za novi pocetak tamo. Ombre ja ne zelim novi pocetak tamo, vec ostajem da se przim na domacoj zvezdi. Istina kao I svaki gaston palim napolje po novce, jer gajbi ih nema. Naravno Bosnjaci und Croaten shebali nam fabrike I infrastrukturu, to je valjda sasvim jasno. Nisu neki pesadinci al avijaticari vazda behu.

Imam bolji uzorak od vas. Skitam okolo I na svakom novom poslu u svakoj novoj zemlji imam uzorak od 20 – 40 kolega sa zapada I to mesanih u timu, europejci. Slusam I njih I razumevao sam ih I mislim razumeo.
Hebe se njima tebrosije za Jugu I jugovice kao I za Arape, Kurde, Asirce, Tamile, Pastune, Bosnjake, Srbe, Sipce I ostale. Ono sto sam uocio kao najjaci mobilizirajuci momenat, znaci ono sto ih je prozvalo da skoce sa pricom jer ih je uzrujalo, za sve ove godine behu Kinezi u Darfuru. Znaci na tom detalju sam imao uzorak od 90 % istog misljenja, a misljenje je bilo STA HOCE KINEZI U AFRICI (po sistemu koj ce qurac na nas pravac) ? Znaci potpuno cool face su se istrcavale emotivno na neki kineski program u Darfuru. Kinezi iz zezanja uzeli da asfaltiraju neki put usred zapadne tarapane oko vaskolikog krsenja ljudskih prava, a bogami I prava izvoznika nafte, kojima pukose nekako u to vreme par ugovora sa preshjednikom slobodarskog Sudana. Znaci castili par stotina km asfalta preshjedniku za novi ugovor kojim je otkazao BP I ostale zelene trgovce naftom, uobicajene korisnike. Skandal prijatelju I to za cool tipove, ne za djenerale I preshjednike zapadnih demokracija.

Da skratimo svaki buduci nas gradjanski rat je dobrodosao svetu koji nije, sto kazu rvati inetegrirao ex Jugu politicki. Sada kad je Juga opkoljena Evropom, a stalo se na integriranju rahmetli otomanskog carstva gradzanski rat u Jugi njima nije opcija. Nasih dobrovoljaca imam utisak jos ima I nervozni su jer nema sljake dugo. Znaci std by ih ubija, ko ono Janjicare krajem XVIIIv, a kome drugom pametnijem ne daju mesto nitkako, a sve zarad bezbednosnih interesa tih nasih hebenih historijskih naroda.

Sad tek vidim nisam ti bas sve odgovorio ali zanemocao sam skroz, upekao je celzijus ko ono 7 og Jula 41ve dok je Zikici Spanjolcu drhtala ruka, pa umesto da utamani kog mrskog germanca on okrenu na domacu yandarmu ?

Aj sto je drug Zile zakazao tu nema popravke no niko od ovih unucica, histericnih novo antifasista da pomene te slavne dane i eto prodje godisnjica gluvo.

Dal ce se secati bolje novi narastaji ovih nedavnih velicanstvenih okrsaja za ?
haubica_i_to_teshka

#437 Re: Srpska proslost

bokakotorska wrote:Zasto se stalno vrtimo u krug ?

Sada 16 godina posle kraja ratova koji su vodjeni radi unistenja Jugoslavije, koja je 91 ve politicki oklevala da se postroji u stav MIRNO, novom gazdi bespogovorno, mi u atmosferi koja podseca na 1940 ili 1990 pricamo ili valjda treba da pricamo o tome sta je isto, a sta razlicito bilo tokom ovog zadnjeg rata od krupnijih gluposti ? Tipa koga je vise bolelo dok su se juzni sloveni vucarali po prasini trazeci kamere da ih snimaju ?
Iz zezanja se nabacuje sa nekog stanovista jadni mi, krivi vi, ja ba krivi oni sto nas zavadise, nemoj ti mene, vi ste prvi poceli…..
Nemoj da zaboravimo da za zapadne igrace neovisnost novih balkanskih emirata nije bila prica osim u kontekstu shebavanja milosevicevog neoboljsevizma. Znaci ta prica neovisnosti ne budi u meni ni trun suosjecaja drugar moj. I danas mi je zao kad vidim BiH uhapsenu i spolja i iznutra. No ne vidim nikog da postavlja pitanje ispravnosti vizije 92ge ? Srbistan je druga prica, jer nema pokolje tradicionalne za BiH i do sada Hrvatsku.
Kako poticem sa branika sloma njegovog tripa, znaci autenticni prvoborac Mart 91ve pitam se sta misevi nacionalnih klaustrofobicnih tripova jos bestidno imaju da prozbore na te teme. I dokle ce im ko drugi trebati za opravdanje sopstvene bezidejnosti I nesposobnosti ? Kroacani su utihnuli pocinivsi sveobuhvatno etnicko ciscenje. BiH i dalje ne shvata da je Juga samo drugog imena. No nije Juga koja to zeli biti, no je Juga koja nije shvatala uopste da je Juga. Koja i dalje razmislja kako da izbaci svoj narod, ne kako da ga uklopi i homogenizuje. Znaci horor Juga.

Lepo sam napisao nista oni ljudi iz velikog sveta nisu krivi, oni ce dok jedni ne isceraju druge - politicki odavle iz nase Juge - uvek trebati koga odavle da minira Jugu ako Juga ne slusa. Pustili su Jugu niz vodu da se razbije ali da ne bude cija drugo. Sta su dobili ? Nevolju za naredno vreme. Mi ? Mnogo nevolja, za koje vreme ? Zavisi.

Gle 1941, eto ti opet neki hebeni Joza Amerikanac pise sta o Jugovini, vidi na temi Mit o cetnicima Draze Mihajlovica, postavio Pera Trta da se obrazujemo ima svasta sa stanovista Jimy Carter a ili vec nekog od preshjednika koji su lansirali istoricara Jozu Amerikanca da nam otvori oci 70 etih, a sve u osvit novog Ustava, a sve na temu ww2 i jugoslovenskih indijanaca u istom.

Stigao sam sa iscitavanjem Joze Amerikanca do (moram da to apsolviram u cjelini) –

27 Marta Britanci RIZIKUJU da zapale Jugu malkice unapred, radje no da puste da Regent Pavle potpise pakt sa Njemcima. Znaci ljudi zapalise jugovinu onako iz zezanja da odmore svoje decke na letovanju u Grckoj na par nedelja... Sta ce biti sa jugoslovenskim indijancima bole njih prijatelju moj engleski.

Nu kako Pavle kurvinski izdade Britonce & njihove vitalne interese (extra kvalitet & siroka moguchnost izbora gradjana) oni nadju britke sablje za funtu spremne cuda ciniti te dodje do izrazaja barbarogenij djenerala Simovica & Markovica. Naravno bilo je i drugara po ulicama, vodje navijaca uvek imaju spremne zastave zlu ne trebalo, pu, pu.

Onda krecu talijanci i germanci pa puste onog dzukca Antu da se historijski vaspostavi i nadmasi i njih same u etno engineering u, a bogumi I botanici. Voleo covek cvece.

Onda uzvracaju Britanci pa Pavla ko Bonapartu coce, ni manje ni vise no u Juznu Afriku, a dete od 18 godina za mikrofon da sljaka na BBCju ? J ga vazno je da je pametan I sve kapira, nemaju veze godine, jel de ?

I na kraju nas i Rusa 300 milijona, centrala skida Jozu sa kurseva macevanja i prekida mu seriju zenidbi i predbracnih vezbanja - so - ajmo ajde svi u napad na celu sa Zikicom Spanjolcem i ostalim iskusnim terencima....

Nasi veciti sponzori ce to uvek biti i moci biti dok ovde bude dobrovoljaca da se bore za slobodu naroda, svojih, osebujnih, narodica od dusmanske velike Jugoslavije, a za veci upliv svog arhe idola, tipa Njemac je to MERCEDES je taj napravio ba, ili ovih naprednijih sto zemlju daju za pravdu i proletere svih zemalja zele da ujedinjuju. Na kraju turska majka, uticaj geniii jaalnog turskog premijera na BiH, Srbistan, Azerbejdzan, a bogami I kecige. Sve u svetlu neo otomanskog tripa I nove slobode koju ce tek da nam donese taj primijer ili neki drugi ako ovaj bas ne uspje za mandata.

Dje smo tu mi u tim kombinacijama ?

Ima vas dosta koji ste preko zapalili, slusao sam vas dosta I ne vise vala. Mislim vase rezone u odnosu na zbivanja gajbi. Promenili ste gajbu I vas pogled je srcan ali I cista romantika I mnogo zuci, jer je konacan I novi pocetak ne zelite vise. Nove energije za novi pocetak nemate, jer je trebate za novi pocetak tamo. Ombre ja ne zelim novi pocetak tamo, vec ostajem da se przim na domacoj zvezdi. Istina kao I svaki gaston palim napolje po novce, jer gajbi ih nema. Naravno Bosnjaci und Croaten shebali nam fabrike I infrastrukturu, to je valjda sasvim jasno. Nisu neki pesadinci al avijaticari vazda behu.

Imam bolji uzorak od vas. Skitam okolo I na svakom novom poslu u svakoj novoj zemlji imam uzorak od 20 – 40 kolega sa zapada I to mesanih u timu, europejci. Slusam I njih I razumevao sam ih I mislim razumeo.
Hebe se njima tebrosije za Jugu I jugovice kao I za Arape, Kurde, Asirce, Tamile, Pastune, Bosnjake, Srbe, Sipce I ostale. Ono sto sam uocio kao najjaci mobilizirajuci momenat, znaci ono sto ih je prozvalo da skoce sa pricom jer ih je uzrujalo, za sve ove godine behu Kinezi u Darfuru. Znaci na tom detalju sam imao uzorak od 90 % istog misljenja, a misljenje je bilo STA HOCE KINEZI U AFRICI (po sistemu koj ce qurac na nas pravac) ? Znaci potpuno cool face su se istrcavale emotivno na neki kineski program u Darfuru. Kinezi iz zezanja uzeli da asfaltiraju neki put usred zapadne tarapane oko vaskolikog krsenja ljudskih prava, a bogami I prava izvoznika nafte, kojima pukose nekako u to vreme par ugovora sa preshjednikom slobodarskog Sudana. Znaci castili par stotina km asfalta preshjedniku za novi ugovor kojim je otkazao BP I ostale zelene trgovce naftom, uobicajene korisnike. Skandal prijatelju I to za cool tipove, ne za djenerale I preshjednike zapadnih demokracija.

Da skratimo svaki buduci nas gradjanski rat je dobrodosao svetu koji nije, sto kazu rvati inetegrirao ex Jugu politicki. Sada kad je Juga opkoljena Evropom, a stalo se na integriranju rahmetli otomanskog carstva gradzanski rat u Jugi njima nije opcija. Nasih dobrovoljaca imam utisak jos ima I nervozni su jer nema sljake dugo. Znaci std by ih ubija, ko ono Janjicare krajem XVIIIv, a kome drugom pametnijem ne daju mesto nitkako, a sve zarad bezbednosnih interesa tih nasih hebenih historijskih naroda.

Sad tek vidim nisam ti bas sve odgovorio ali zanemocao sam skroz, upekao je celzijus ko ono 7 og Jula 41ve dok je Zikici Spanjolcu drhtala ruka, pa umesto da utamani kog mrskog germanca on okrenu na domacu yandarmu ?

Aj sto je drug Zile zakazao tu nema popravke no niko od ovih unucica, histericnih novo antifasista da pomene te slavne dane i eto prodje godisnjica gluvo.

Dal ce se secati bolje novi narastaji ovih nedavnih velicanstvenih okrsaja za ?
Da probam re(M)i(Z)irati 8) :
Da ne bi Zikice Jula 41, ne bi bilo ni potrebe za Genocidom :( :( :( Jula 95, jer bi se do tada mnoge stvari vec rijeshile, je li tako ??!!

p.s. oni koji me poznaju, kazu da sam im nekako "cudan" :-D :oops:. Ili je to to ,ili je zapad toliko uticao na moju sa(A)vjest :-) , ne znam, pa sam tako protumacio....
bokakotorska

#438 Re: Srpska proslost

Post by bokakotorska »

Ne delujes mi kao smrznuta, frustrirana & samoziva jedinka tako da ne osecam taj blagotvorni uticaj zapada na tebi ruku na srce. Mora da si Bosanac pa slabo primas :)
Malo si se doduse primio na njihov rezon da masu rukama kad nam pricaju o elektricnim uredjajima crtajuci uticnicu u zidu, a sve misleci da struja mora biti jos uvek slozen pojam za nekog ko stize iz ex Juge.

Tako i ti poceo da istices blagodeti 3D za Sreka al ok ne brini u toku smo. Mislim sa crtacima 8-)

Vidim ja da si vetj zaboravio ono kako su nasi stari viljuskama dok su njini nepristojno kopljima bockali chevape, da ne pominjem i svojatam Nikolu opet ce da me earmark kao nacistu ovi nasi sanitarci.

Ne znam ko te proziva i u kom kontekstu, ova ekipa iz starog kraja ili Inglezi ? Al s obzirom da ti je to sad trajno stanje, normalno je da si svima sumnjiv kad se qurchis i drzis 2 rezona paralelno, kucni & novi - extra kvaltet & mogucnost izbora.
To ti je ko sa onim ovcama Jugoslovenima ranije, svima i vazda sumnjivi iz sasvim razumljivih i opravdanih razloga.
I oni su voleli da sole okolo sa dvojnim pa i trojnim rezonima. I kad ih coek lepo ljudski pita KOJI BRE MI ? Ciji si ti ? Uvek su bre nesto mucali i mahali rukama.

Bole te bas usi i ovako nemas izbora nego da nastavis kao statisticka greska i to je zapravo sjajno.

Nego rastegao si me kroz 54 godine u jednom redu, kukavicki i sledja, oklen si i ne cudi me :-D

Zile je samo vecna asocijacija, personifikovana u jednom od desetina hiljada marginalaca koji u raznim gradjanskim ratovima ovde dobise priliku da preko sude, a za opste dobro, znaci budu jakooo znacajni. I zna se posle ide Zlatna.

Zile ili koji drugi junak iz prica od 41 pa naovamo vredan je pomena jedino u smislu kako sve to nema bre bas nikakvog smisla. Sav taj kvalitet kojim nas gusise 45 godina u krajnjoj liniji svede se na broj skinutih glava po m2 sumskih povrsina, a bogami i oranica. A extra kvalitet i mogucnost izbora otplate kredita da ne pominjemo.

Ima se, moze se, znaci siroko bice i za drva, a letovanje kod deke da ne pominjemo, taman da odgusla koju o Ziletu i drugarima koj put da deca sta pametno i nauce dok su na raspustu. (To vidi u Kako trenirati zmaja, i to je u 3D).

Pazi moguce je sasvim da sam u banani i ne kapiram sve te blagodeti kojima nas je nestedimice obasula najpre Revolucija, a potom i Demokracijacija. Ja to tako smatram cisto sa stanovista naseg trenutnog domaceg kvaliteta & mogucnosti izbora, da se razumemo.

Ne znam SBB KBB glede tako cesto pominjanih genocida ali verujem da samo opstim pravilnim shvatanjem roka trajanja i prave svrhe takvih podviga ima sanse da se izbegnu sledeci oslobodilacki ratovi i nove mogucnost izbora kvalitetnih kredita uz mogucnost refinansiranja i odlozenog placanja. Glavnice, rata mora da se postuje, to je valjda jasno.

Mada vidim da sam zesci kontras i da ovde vlada stav o izuzetnoj svsishodnosti i lekovitosti beskompromisnog razracunavanja sa mrskim neprijateljem, bez obzira na zrtve i bez oklevanja. Da ne pominjem buduci humani aspekt zivota naseg radnika & prava zena, jer tu je nedvojbeni napredak tako ocigledan, cak i cetnicima.

Na kraju krajeva fakat da sve to kasnije zaposljava tisuce historicara, sociologa & arheoloskog kadra kasnije, da se obradi materija pravilno & otklone nesumnjivi previdi prethodne generacije.

Mislim historicara pre svega. Mada i ovi arheolozi umaju da ubodu pogresno lopatu...

Zile i kolege mu skorasnje, rade bez greske. So slava im & hvala onoliko. Ja ih se setim svakog 7 jula, a i obicnim danima sto jes, jes.

PS Nego kad se vracas da uzivamo skupa u blagodetima radova Zileta & Co, a bogami i potomaka odje u djedovini ? Sa nasima :-D kako god okrenes.
zonbirile

#439 Re: Srpska proslost

Post by zonbirile »

jok bre ,paprikez je pa dobro primaš.Još malo pa ste na pravoj mjeri.
haubica_i_to_teshka

#440 Re: Srpska proslost

bokakotorska wrote:Ne delujes mi kao smrznuta, frustrirana & samoziva jedinka tako da ne osecam taj blagotvorni uticaj zapada na tebi ruku na srce. Mora da si Bosanac pa slabo primas :)
Malo si se doduse primio na njihov rezon da masu rukama kad nam pricaju o elektricnim uredjajima crtajuci uticnicu u zidu, a sve misleci da struja mora biti jos uvek slozen pojam za nekog ko stize iz ex Juge.

Tako i ti poceo da istices blagodeti 3D za Sreka al ok ne brini u toku smo. Mislim sa crtacima 8-)

Vidim ja da si vetj zaboravio ono kako su nasi stari viljuskama dok su njini nepristojno kopljima bockali chevape, da ne pominjem i svojatam Nikolu opet ce da me earmark kao nacistu ovi nasi sanitarci.

Ne znam ko te proziva i u kom kontekstu, ova ekipa iz starog kraja ili Inglezi ? Al s obzirom da ti je to sad trajno stanje, normalno je da si svima sumnjiv kad se qurchis i drzis 2 rezona paralelno, kucni & novi - extra kvaltet & mogucnost izbora.
To ti je ko sa onim ovcama Jugoslovenima ranije, svima i vazda sumnjivi iz sasvim razumljivih i opravdanih razloga.
I oni su voleli da sole okolo sa dvojnim pa i trojnim rezonima. I kad ih coek lepo ljudski pita KOJI BRE MI ? Ciji si ti ? Uvek su bre nesto mucali i mahali rukama.

Bole te bas usi i ovako nemas izbora nego da nastavis kao statisticka greska i to je zapravo sjajno.

Nego rastegao si me kroz 54 godine u jednom redu, kukavicki i sledja, oklen si i ne cudi me :-D

Zile je samo vecna asocijacija, personifikovana u jednom od desetina hiljada marginalaca koji u raznim gradjanskim ratovima ovde dobise priliku da preko sude, a za opste dobro, znaci budu jakooo znacajni. I zna se posle ide Zlatna.

Zile ili koji drugi junak iz prica od 41 pa naovamo vredan je pomena jedino u smislu kako sve to nema bre bas nikakvog smisla. Sav taj kvalitet kojim nas gusise 45 godina u krajnjoj liniji svede se na broj skinutih glava po m2 sumskih povrsina, a bogami i oranica. A extra kvalitet i mogucnost izbora otplate kredita da ne pominjemo.

Ima se, moze se, znaci siroko bice i za drva, a letovanje kod deke da ne pominjemo, taman da odgusla koju o Ziletu i drugarima koj put da deca sta pametno i nauce dok su na raspustu. (To vidi u Kako trenirati zmaja, i to je u 3D).

Pazi moguce je sasvim da sam u banani i ne kapiram sve te blagodeti kojima nas je nestedimice obasula najpre Revolucija, a potom i Demokracijacija. Ja to tako smatram cisto sa stanovista naseg trenutnog domaceg kvaliteta & mogucnosti izbora, da se razumemo.

Ne znam SBB KBB glede tako cesto pominjanih genocida ali verujem da samo opstim pravilnim shvatanjem roka trajanja i prave svrhe takvih podviga ima sanse da se izbegnu sledeci oslobodilacki ratovi i nove mogucnost izbora kvalitetnih kredita uz mogucnost refinansiranja i odlozenog placanja. Glavnice, rata mora da se postuje, to je valjda jasno.

Mada vidim da sam zesci kontras i da ovde vlada stav o izuzetnoj svsishodnosti i lekovitosti beskompromisnog razracunavanja sa mrskim neprijateljem, bez obzira na zrtve i bez oklevanja. Da ne pominjem buduci humani aspekt zivota naseg radnika & prava zena, jer tu je nedvojbeni napredak tako ocigledan, cak i cetnicima.

Na kraju krajeva fakat da sve to kasnije zaposljava tisuce historicara, sociologa & arheoloskog kadra kasnije, da se obradi materija pravilno & otklone nesumnjivi previdi prethodne generacije.

Mislim historicara pre svega. Mada i ovi arheolozi umaju da ubodu pogresno lopatu...

Zile i kolege mu skorasnje, rade bez greske. So slava im & hvala onoliko. Ja ih se setim svakog 7 jula, a i obicnim danima sto jes, jes.

PS Nego kad se vracas da uzivamo skupa u blagodetima radova Zileta & Co, a bogami i potomaka odje u djedovini ? Sa nasima :-D kako god okrenes.
:D
E dobri, ne moze to ovdje tako lako. Zna se, il’ si Srbin ili nisi. :dance: Dolaze stalno misionari provjeravaju da se ne bi koja “ovcica’ odtrgla od stada. U istinu, poneko jagnje se izgubilo u sharenilu (hebo demokratiju) i ne vjeruju shto cuju od ovih starijih ovnova (narocito onih shto dodjoshe 40-tih). Hebem li ga, josh ih nije vrijeme pregazilo ( i ako ne gledaju i ne vjeruju u 3d) ,drze se momacki da znash tu su ako zatrebaju. Vecinu su okupili u torove ne brini ("...zile ti, zile ne moj brinuti, to se teshko izlijeci :) ")

Ne znam, rekoh li ti (?), proshle (09 g.) dobih pozivnicu od protojerej-stavrofora ( moje patrijarshije “Svetog Save” u Londonu), kaze dolazi Vladika Artemije ima neshto da nas poduci.. .Haj’d reko, lijepo je cuti Bozijeg covjeka u bozijom misiji. Malo bolje pogledam, kao gost dolazi i dr Trifkovic inace bivshi sugradjanin ovdje, pa neshto “puklo” i ode.. 8) . Samo, ne vrati se u otadzbinu, nego zapuca preko bare da vidi kakva je tamo jagnjetina (valjda?). Drushtvo je na okupu....hoce narod veselo.
Ali, shebashe me Dobri moj, umjesto Svetog hrama, odabrashe mjesto meni cudnog naziva hotel “ravna gora” :shock: jer su u stvari doshli na poziv udruzenja “srpskih cetnika ravna gora iz Londona” (uhhhhhh) a ne na poziv protojereja ??!! Sta cu, odrastao uz ezane i crkvena zvona (jebalo me MOJE SARAJEVO i moja ljubav prema NJEMU) nikad nisao imao razumijevanja za takva “odabrana” mjesta.Nekad i Temza ne smrdi toliko...
Da skratim, iz druge ruke( i iza zatvorenih vrata):” Na Kosovu, brat bratu , bilo nerijesheno. U danasnje vrijeme mrski NATO je protiv islamskog terorizma svugdje u svijetu, osim na Kosovu, pa treba malo na tome “poradit” (shta god da to znaci). :zzzz:
Inace, Trifkovic je PRAVI Srbin nije on kao Dejo, petokolonash u sluzbi zapadnjackoj. Ne znash ti Dobri (a mozda i znash :-D ) kolike su njegove zasluge za “svetu srpsku stvar”. Koliko je on “predavanja” 0drzao, koliko laznih papira morao da napravi i koliko je njih danas u Kanadi, zahvaljujuci njemu i jednom sarajevskom sveshteniku . Sve se vraca sve se placa. Ali, to je neka druga tema, drugom prilikom...
Harac se pokupio, koferi se napunili poklonima, uglavnom...” na zapadu nishta novo”, vrijeme je da vizionari iz otadzbine promijene taktiku., do tada ljetujem na Havajima. Dosadila mi braca iz rusije po lijepom nam zalivu (ne zamjeri, volim sharenilo).
p.s.
Imash li kakav dobar atlas da mi preporucish ili da parafrazirash :‘
Zashto je vlada bivshe nam kraljevine prvo prebjegla na pale, pa nakon toga pobjegla za London?
Uporno tragam za odgovorima .

Vozdra !
bokakotorska

#441 Re: Srpska proslost

Post by bokakotorska »

Vozdra covek,

Dobro je onda kad imas na koga da se oslonis :roll: lepo je citati da ti prastari zlotvori ipak pomognu i koga anhela u nevolji pa eto sarenila morskog po izboru. To je znaci ta mogucnost izbora koja te greje u vlaznim londoskim nocima. Sad znas kako Boka je Boka, Vis je Vis, Havaji su Havaji, Temza oce da tukne pogotovo leti ali sta je reci bolje sareni smrad no guzva sa Rusima. No vidi Britonaca u zaljevu ne nedostaje pa cemo se snaci ovo leto i bez tebe kad se mora. Oni ljudi dodju da polece sinuse od Temze :( , a rujke valjda po zadatku inace bi se valjda tradicionalno brckali uz obale otoka Franca Jozefa i Beringovom moru.

Znaci tvoji sponzori, arhe gerilci sa odseka gerijatrije se okupljaju na tajnom mestu cudnog i sluzbama nedokucivog imena e da bi sagledavali otadzbinske muke u 2D. Ja bolje da su ga nazvali Sloboda ili Orac (ima jedna na uscu dvaju rijeka, u Dar Al Jihadu, bio i portret Oraca Joze, ulje na platnu..) al reci ti meni kad su borci imali ukusa, a kamoli mozga ?
No mozda je bilo slabo klijentele za mehanu takvog progresivnog imena 40etih kad je zdanje krenulo u ugostiteljske pobede u uslovima kraljevske tiranije u tamnici naroda pod krvnickim cizmama George VI og i Elizabeth II ge ? Ako vala kad su hteli kralja nek su i oni osetili muku kraljevske tiranije dok su nasi stari ovde uzivali upravljanje tih kasnih 40etih. :-D
Tih godina vecina turista odavle vise se palila na Otok Goli i cvijet zagorskog turizma, grad cipke i cipkarstva, a Sef glavne turisticke agencije tada 40 etih bese i sam rado vidjen gost tu ranije. Znaci odrediste za uticajnu klijentelu, ako mozemo tako reci, jugoslavenski Havaji. Covek je goste upucivao ne tek tako vec na osnovi svojih licnih utisaka, a i na osnovu nekih probitacnih i uspjesno postavljenih dogovora u to vreme.

Snimi spisak gostiju koji su tu uvek imali svoj kutak i biblioteku na dohvat ruke

http://www.lepoglava.hr/Turizam/OLepogl ... glave.aspx

Eto i danas oni svojim ugledom, dizu ugled tom kraju I blagodatno utjecu na gospodarstvo mjesta i okolice, a nadasve na promidzbu cipke.

Sad vidi rad sam cuti svako historijsko slovo, a rekao bih da si I sam on the top of spoznajama razloga za takav izbor rute za takticko uzmicanje junacke vlade od 27 marta znaci nezaboravni heroji nasih naroda & narodnosti Simovic, Markovitch, Krek & Snoj & Co. Slavni pobjednici nad okrutnim knjazom Pavletom ugnjetavachem nasih naroda i narodnosti, sem jednog. Znaci krajnje pristrasnim i potpuno neobjektivnim ugnjetavacem. Kad bolje pogledamo to su Junaci neprevazidjeni po cvrstini - ne samo svojijeh stavova vec i po brzini dela. Ljudi od akcije i pravih resenja u pravo vreme, Puch 2 dana, vlada 17 dana i onda Ajeroplanom 4 – 5 sati do Londre - a klima ne radi hebote. Posle zna se Temza, sinusi, mu - ke. I srebrna hebiga.
No herojski nam oslobodioci pruzice toplo utociste onima od ovih koje su najvise zekili sinusi od 45 pa nadalje. Oni otporniji od ovih ostadose za vijeki u toj tamnici naroda i pod tim groznim kraljevskim cizmama.

Ti divovi koji su nam zapalili plamen borbe ostali su nam u pamecnju takodje i po neustrasivoj ali jednoglasnoj odluci da kamijon sa benzinom krene ka Jugu zadnji i to najkasnije do 8.00.
Sad ti vidi ko voli da se vozi ispred kamijona sa benzinom u uslovima tako zgusnutog zracnog prometa i pojacanih terenskih aktivnosti svakojakih elemanata raznorodnih sumskih skupova. Znaci krenulo se ka toplom jugu max 7.15 i to oni opusteniji. Taki su to disciplinovani heroji bili.

Ajde pisi ne oklijevaj, a ja moram da se vratim retcima Joze Amerkanca o pravoj prirodi mrskog kukavickog neprijatelja & naucnim uzrocima sveopste propasti tog inace ocigledno neverovatno bitnog pokreta. Slutim da je tu genetika uticala cak mozda i presudno, jer sta bi drugo moglo prevagnuti u toj velicanstvenoj bitci divova, potpuno neizvesnoj do samog kraja....
haubica_i_to_teshka

#442 Re: Srpska proslost

Dobri, dok je na vrhu yuge bio bravar,.... sva su nam vrata bila otvorena.... :lol: :-)
pa ti sad vidi... ;-)

p.s. samo citaj, ostavio sam Ti dovoljno literature (iznenaditi cesh se ako procitash, nije sve tako crno :D ni za tvoja shvatanja)

vozdra !
BHCluster

#443 Re: Srpska proslost

Post by BHCluster »

U maloj enciklopediji Prosveta: "SEBAR, je naziv zavisnog seoskog stanovnika srednjovekovne Srbije, morao je da ima gospodara, vladaoca, vlasnika ili crkvu."

To isto jos jasnije kazano u "Politici": "U srednjovekovnoj Srbiji neplemicko stanovnistvo-sebri- strogo se delilo u dva reda; tezaci su bili vezani ...za zemlju, a u poveljama su nazivani ´Srbi´, dok su pastiri bili znatno slobodniji i nazivani ´Vlasima`. Tezaci nisu smeli da prelaze u pastire, niti da se zene sa ´Vlasima´."

Dakle, sebar je najsiri drustveni sloj koji je dao ime narodu. A ne postoji u Zeti i Bosni.

Vizantijski historicar Jovan Kinam (koji je umro 1208.) zapisuje o dogadjanjima 1150. u Bosni: "Bosna nije potcinjena arhizupanu Srba, nego narod u njoj ima poseban nacin zivota i upravljanja." I navodi Drinu kao granicu Srbije i Bosne, jednako kao Filip Visnjic za vrijeme Karadjordja.
bokakotorska

#444 Re: Srpska proslost

Post by bokakotorska »

Haubice ?

Dje se dede soko ?

Covece kakav slagvort sam mu napravio na 16000 obrtaja - sve to - kamijon pun benzina, junaci uprtili ispred, elementi okolo, skupovi u formiranju, suma okolo, fotosinteza u jeku, a on baja peskir I kupaci I pravac Havaji ? Bruka.

Mudro zboris, svaka ti valja.

Za njegovog zemana vrata nije ni bilo, ko camac manje vise. Lozila se drvenarija 41-45, ni stokovi nisu pretekli.
Kakav je to camac bio ?
Camac za ceo svet. Ko god je hteo - kojim god poslom - nije trebao ni da pita usao je sam i radio sta mu je volja.
I svi su bili tu, dokle god im je to trebalo. I oni iz daleka i komsije prve.

I nikog vise nema, jer im nije takva skupa meana trebala vise, stigle nove za dz.

To je dobri moj jasno kao dan, nego pitanja stoje i dalje.

Gde smo tu mi bili u toj veeelikoooj prici ? I dal je ta dobra meana bila za nase stare opravljena il je njima posle svega bila milina makar da gledaju njega kako gushta te tompuse dok prebira piano po klaviru i razvija filmove ?

Smirio se u omrazenom Belom dvoru i pritvorio turisticku agenciju malo i vec je bilo bronhi ?

Sefe, pauza je gotova – radnici su popusili.

Secas se onog Shumenka iz neke davne radio emisije, kad to kaze onako unjkavo kroz nos ?

Jel nam opet treba neki bravar da pravi camac za zurke il smo naucili ista ?

Aj brcni se malo pa odgovaraj, lolo sirokog kvalitetnog izbora.

E da, dodjes nam I tu pricu za one kamiondzije sa slabim sinusima I velikim zastavama.

Lu do I br zo, ta je pesma bila. Tada. Nesto bolje sada, dok odmaras cuj sta kaze Tracy o svemu tome :-D

http://www.youtube.com/watch?v=nCwpeyM_ ... re=related

Uzdravlje
felipe kajetano

#445 Re: Srpska proslost

Post by felipe kajetano »

:D
haubica_i_to_teshka

#446 Re: Srpska proslost

Shta je bilo Dobri :-D , ne valja Dejo (proda “veru, za veceru”), ne valja ni Tito cuj da nama jedan Zagorac (josh bravar) “marshala” po kraljevskim dvorima pored nashih dobrih i odanih dzenerala. 8)

Nek’ si ljut na Tita !!! I ja sam, da Ti pravo kazem. Poslije 45-te, sve pobrk’o i cetnike i ustashe i partizane...Nije se znalo “ni ko pije ni ko placa”.Do dushe, slabo je ko shta placao. Zatvori i fakulteti doshli na isto..svako dobi mogucnost da se shkoluje a da nishta ne placa. Razni “intelektualci”, ‘akademici”... danas pricaju druge price. Eh, da je bilo vishe zatvora a manje fakulteta...mozda bi se neke stvari izbalansirale na vrijeme.... ne bi uzurpirali Holandiju. Bolje da tamo paze lale nego zlocince .Kako god okrenesh, na to se svodi. :dance:

Dobri, prvo sam mislo malo do Antaliye, ali bilo sve rezervisano, ne moze se na red od vas :-D balkanaca, pa reko da izbjegnem guzvu. Osim toga, ostala mi nasha navika( paradajz i pashtet na plazi), pa da malo tim “hajvancima” pokazem nashe obicaje, kulturu... :run:
Kazu, nashli onu “nojevu barku” u Istocnoj Tursko pa navalili bash k’o da smo je mi Srbi napravili (e da je rahmetli Tito znao, ne bi koristio taj nash izum). A ko moze da kaze da nismo?! Niko!!! Josh kad iz “francuske 7” pocnu predavanja, “amebe pa mi srbi”, ti stisni pa reci da ne vjerujesh. :mrgreen:
Zalosno je to, da pored toliko” strucnih i sposobnih” SANU akademika, moj Dobri covjece, josh uvijek smo slijepi, gluhi. A istorija se ponavlja nikako da naucimo..... :(

p.s haj’ nam nadji nekog da se slozimo k'o ljudi (samo nemoj dzenerale spominjat) :mrgreen:

sentimentalna slijedi, mozda Ti omeksham dushu

bokakotorska

#447 Re: Srpska proslost

Post by bokakotorska »

Drago mi je da sam te cimnuo nazad sa bazena :D

Bem mu misha ne znam sta je ovo, valjda brkam crnogorski i bosanski sta li je ?

Dr Deyo
Jesam lijepo & mudro zborio da je Deyo na extra treningu ?

Posto znas coeka, de upitaj ga jel on sam bira temu te onda pruzi paletu Blagajnicima sa cenama njegovim ?
ili mozda
svakog 25og na blagajnu drug moj po par milja ?

Ima l mozda ko stariji ko Deyi i timu da okvir tema i deadline sa prolaznim vremenskim revizijama i evaluaciijom uradjenog da se utvrdi ko je dje dogurao ?

Nemoj da vodimo ljubav oko tih kardinalnih stvari ombre moj.

Deyo je na super putu mislim da sam to jasno rekao no tu dje je extra kvalitet i super izbor 30godisnjaci slabo kreiraju projekte.
Oni rade na njima.
I napreduju.

To sam ceo rec, a ti sad mene drzis kao nekog oponenta ?

Glede Joska, poreklo mu nije stavka meni ama ich kao ni tvoje ni koga drugog od jugovica teski moj druze.

Koliko sam imao prilke upoznati Zagorce to je retko razuman, prijatan i topao svet koliko sam ih ja sreo u ex YU. Joza je marginalac sa periferije Zagorja nemoj bezveze da ih brukas njegovim imenom. On je ba iz Lepoglave, a tu su likovi koji o svom kraju, a bogumi i ostalima vodise slabo racuna. Ko i ostali gosti grada cipke i cipkarstva, bez obzira na poreklo. Ne mislim na lokalne ljude vec goste tog dela bivseg samostana.

Moj problem je i Joska i koji drugi casni komunista koji sedi u Kraljevom dvoru.
Onako covecanski razumem ja ljudsku slabost moju ili tvoju, al bre da nam komunista br 1 u dvoru pljuga tompuse i struze na burzoaskom klaviru, vozi Cadiallac i fura zlatno prstenje ? Dok , mi blejimo u filmske novosti dje Alija Sirotanovic lomi svoja ledja, rusi brda i norme, za medalju, a publika vozi fikuse i pusi 57icu ?

Dok se po Dar el Jihadu ruse fasade neporusenih zgrada da narod ne truje dushu burzoaskom arhitekturom... :-)

Aloha dobri moj, jope ponavljam, dje smo tu mi ? Nasi stari ?

Mi smo kojekude ocigledno...

Naslusao sam se u Dar el Dzihadu visoko umnih raspri na temu treba li pazi sad

Cuburska ulica da se zove
Marshala Tolbuhina ili
Mekenzijeva ?

Cuburska dobri moj svakako, no nacices gomilu mozgova koji ce jedan drugom spremno za vrat oko ona gornja dva djeneralska imena.
Avaj.

Mani mene djenerala, reko i ponavljam ne treba mi ni jedan.

Zasto sam dosadan sa djeneralom Drazom ?

Jerbo ba na toj temi imas kompletan presek ludila koje je nastalo od 41 na dalje. Ludila koje traje. Zbog koga su opet ginuli ljudi. I oni u Srebrenici kao i u Sarajevu, Mostaru, Banja Luci, Vukovaru, Zagrebu, Sisku, Kninu, Gospicu i drugde.

Nije bez razloga streljan, nagradjivan, tajno sahranjen, nisu bez razloga pisane knjige o njemu i od strane Partizana i Njemaca i Ingleza i Amera. Ne zbog njegove nadnaravne velicine aman coce, no zbog ucesca raznih strana sa kojih poticu svi ti pisci, ucesca u jednom jezivom dilu, trgovini glavama nasih starih, a i njegovom. Ne samo trofaznih starih, svih kazem. Ne samo njegovom.

Bote, jer Gete & Vuk, mater im njihovu obojci, rekose CITAJ KAKO JE NAPISANO ?

Ne znam sta Sovjeti ostase relativno nemi ? I sad Rusi ? To je druga duga prica da ne prekomplikujemo sve to, dovoljno smo i do sad.

Joza ili Zile su daleka proslost nemamo mi sta da se sekiramo oko njih, al imamo da pricamo lagano i zajedno dok traje ta invazija balkanaca na Tursku :-D
haubica_i_to_teshka

#448 Re: Srpska proslost

Dobri, probaj na maternjem (makedonskom :?: ) pisati, mozda budesh manje brk'o, a razumijemo se svakako, Nasmehni se, ne beri gajle :-D

Ne znam shta vishe da Ti kazem za (i)Deju :? osim da na mladjima svijet ostaje, dosta je vishe dokonih, senilnih, samoprozvanih "akademika" i njihovih "istina".

Ako si obratio paznju, u mnogim objavljenim knjigama pojavljuje se kao ko-autor, saradnik mnogo poznatijim i priznatijim.... Osim toga, tema je "srpska proshlost' a Dejo je svijetla sadashnjost, a bogami i buducnost sa ovih prostora... tako da ga ne "guramo u proshlost" :-D neka nama Deje :thumbup:

Dobri, nema nas "ni na mapi", niti nas je ikad bilo ,niti ce nas ikada biti ! Lagali nashim predcima, lazu i nama da smo neko i neshto. Kratko i jasno !!!

Shto se tice "brace rusa" stavljam veto na bilo kakav razgovor o njima,( kao i oni ratnih godina na odluke UN-a :D )

Ovo mozesh da primijenish na cijelu bivshu nam :

"Pametni su ovo ljudi. Primaju nerad od Istoka, ugodan život od Zapada; nikuda ne žure, jer sam život žuri, ne zanima ih da vide šta je iza sutrašnjeg dana, doći će što je određeno, a od njih malo šta zavisi; zajedno su samo u nevoljama, zato i ne vole da često budu zajedno; malo kome vjeruju, a najlakše ih je prevariti lijepom riječi; ne liče na junake, a najteže ih je uplašiti prijetnjom; dugo se ne osvrću ni na što, svejedno im je što se oko njih dešava, a onda odjednom sve počne da ih se tiče, sve isprevrću i okrenu na glavu, pa opet postanu spavači, i ne vole da se sjećaju ničeg što se desilo; boje se promjena jer su im često donosile zlo, a lako im dosadi jedan čovjek makar im činio i dobro. Čudan svijet, ogovara te a voli, ljubi te u obraz a mrzi te, ismijava plemenita djela a pamti ih kroz mnoge pasove, živi i nadom i sevapom i ne znaš šta nadjača i kada. Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga. A povrh svega moji su i ja njihov, kao rijeka i kaplja, i sve ovo što govorim kao o sebi da govorim.
A mi nismo ničiji, uvijek smo na nekoj međi, uvijek nečiji miraz. Zar je onda čudno što smo siromašni? Stoljećima mi se tražimo i prepoznajemo, uskoro nećemo znati ni tko smo, zaboravljamo već da nešto i hoćemo, drugi nam čine čast da idemo pod njihovom zastavom jer svoje nemamo, mame nas kad smo potrebni a odbacuju kad odslužimo, najtužniji vilajet na svijetu, najnesretniji ljudi na svijetu, gubimo svoje lice a tuđe ne možemo da primimo, otkinuti a ne prihvaćeni, strani svakome i onima čiji smo rod, i onima koji nas u rod ne primaju. Živimo na razmeđi svjetova, na granici naroda, svakome na udaru, uvijek krivi nekome. Na nama se lome talasi istorije, kao na grebenu. Sila nam je dosadila, i od nevolje smo stvorili vrlinu: postali smo pametni iz prkosa.

Šta smo onda mi? Lude? Nesrećnici? Najzamršeniji ljudi na svijetu. Ni s kim istorija nije napravila takvu šalu kao s nama. Do jučer smo bili ono što želimo danas da zaboravimo. Ali nismo postali ni nešto drugo. Stali smo na pola puta, zabezeknuti. Ne možemo više nikud. Otrgnuti smo, a nismo prihvaćeni. Kao rukavac što ga je bujica odvojila od majke rijeke, i nema više toka ni ušća, suviše malen da bude jezero, suviše velik da ga zemlja upije. S nejasnim osjećanjem stida zbog porijekla, i krivice zbog otpadništva, nećemo da gledamo unazad, a nemamo kamo da gledamo unaprijed, zato zadržavamo vrijeme, u strahu od ma kakvog rješenja. Preziru nas i braća i došljaci, a mi se branimo ponosom i mržnjom. Htjeli smo da se sačuvamo, a tako smo se izgubili, da više ne znamo ni šta smo. Nesreća je što smo zavoljeli ovu svoju mrtvaju i nećemo iz nje. A sve se plaća, pa i ova ljubav. Zar smo mi slučajno ovako pretjerano mekani i pretjerano surovi, raznježeni i tvrdi, veseli i tužni, spremni uvijek da iznenadimo svakoga, pa i sebe? Zar se slučajno zaklanjamo za ljubav, jedinu izvjesnost u ovoj neodređenosti? Zar bez razloga puštamo da život prelazi preko nas, zar se bez razloga uništavamo, drukčije nego Ðemail, ali isto tako sigurno. A zašto to činimo? Zato što nam nije svejedno. A kad nam nije svejedno, znači da smo pošteni. A kad smo pošteni, svaka nam čast našoj ludosti!" (MS)

p.s. ne zuri sa tim havajima :-D , josh uvijek radim :( , javim Ti prije polaska. :-D

Vozdra !
bokakotorska

#449 Re: Srpska proslost

Post by bokakotorska »

Ej moralo se na more pod hitno ovde se na da disati, 46, 47, 48.... sad se uklapam medju Arape samo tako.

Ne ide bre ne razabiram ti ja taj jezik. Ja mu dodjem kao Alexandar makedonski, onaj Mohamed Ali od Egipta ili turski tata.
Poticem otale no kad su moji takticki povuceni ka sjeveru nije bilo takvijeh jezika i tako sad sam ostao poluobrazovan. A vala dosta mi je i ova 4 vidis da sve mijesam :D

Dobro to sad za mape je i logicno, dok ne prodje ta tranzicija i demokratizacija pa da vidimo sta ce da nam napisu, koji smo.

Slusaj kako se i zashta ovde jugovici borishe takve ce karte i biti. Posle h...... nema kajanja i kukanja na karte. Nisu karte krive, naprotiv one dosta verno odslikavaju nastojanja na terenu. Mala nastojanja, male zemljice, nema tu puno filozofije.

Nastojanja ovih iz National Geographic a doduse malo vise se uvaze ali i nasa sto jes jes. Eno vidis kad se onaj prekleti ugnjetavac Aleksandar mlatio okolo lepo nacrtase kartu, bas kako treba. Mislim meni se svidela ta karta bas onako.

Ovo kad se zakace reksovi iz lokalne publike 41 i 91, nesto me ne dotice, pa mi i za karte dodje svejedno. Reksovima opet dobro, dobili su kucicu, padne poneka kost, dje ces vise za Reksa ?

Ovde u Iraku ta oslobodilacka koalicija, mahom, Meksikanaca, Kubanaca, Afro amera i Centralno azijskih amera, junaka, na celu sa savetnicom Pirincevic svojevremeno zapela sa sve cetiri da nacrta tri drzave u Iraku ali avaj nesto sporo ide, a moraju dalje, treba oslobadjati svet dalje od raznih tiranija. Sad je prioritet asfaltiranje Kabula, ovde ih ometaju kukavicki teroristi stalno im bacaju preko betonskog zida neke granate i kako covek da crta u takvim uslovima ? A bas se oslobodioci potrudili da ozidaju, pazi posle kineskog zida ovaj bagdadski je sledece svetsko cudo, samo oslobodioci su skromni pa nikad da ga malo uslikaju i pokazu svetu sta su sve u stanju da naprave za slobodu :roll:

Ne ide bre. Ti teroristi sto je najgore mnogo su nekulturni i nemaju razumevanja za Kartografiju i nauku uopste, o ljudskim pravima bolje da ne pocnem da ih kritikujem.

Da to obavezno - nema smisla da se smaramo sa rujkama, ovaj im doduse nije los, lepo valja gas nema sta, no sa njima i Francuzima covek nikad nije siguran kad ce da im padne neka super ideja na pamet. Valjda jedino samoupravljanje jos nisu probali ostalo razbise vala.

A nama malo fali da se odusevimo nekom super idejom, secas se ono travanj u Beogradu, na Palama, pa u Londri ? Samo se sekiram da ove nase sadasnje internacionalne brigade ne nahrupe u vecem broju ko onomad iz spanjolske, eto nas svih kod tebe, pod kraljevsku cizmu ako treba dok ne dodje opet oslobodjenje.

Ej ovo si me bas rastuzio pred more. Lepo slovo nema sta, nego zvuci mi nekako predano skroz. Znaci napisao covek i dusu ispusti zamalo. Morao je i da brine kad je kapirao suvise dobro kako stoje stvari. Tada.

Sve nesto laganica, zezanje, naiva, arogancija...pa onda kako ono rece zli, surovi, nepokretni – to je ubo nepokretni.

Nego ne vidim nigde da je napisao da smo malkice piglu ? Morao je to negde da pomene. U stvari rekao je on to ali covek poeta pa je to malo uvio da manje boli, mislim da je to ovaj deo....

Stali smo na pola puta, zabezeknuti. Ne možemo više nikud. Otrgnuti smo, a nismo prihvaćeni. Kao rukavac što ga je bujica odvojila od majke rijeke, i nema više toka ni ušća, suviše malen da bude jezero, suviše velik da ga zemlja upije. S nejasnim osjećanjem stida zbog porijekla, i krivice zbog otpadništva

...

Znaci sledi jedna bestidna koja ukazuje nedvosmisleno da nema otpadaka za prave borce, naprotiv

http://www.youtube.com/watch?v=-D99n9f3vU4
Finii

#450 Re: Srpska proslost

Post by Finii »

Kol'ko puta te treba banovati pa da skontas???
Post Reply