nemam vremena da komentarisem cijeli topic...tek sam se ulogovo samo da pogledam i hm...zanimljiva tematurban wrote:Vec duze vrjeme ceprkam po dalekoj i bliskoj proslosti,trazeci neke odgovore.Najvise me zanimaju Srbi i njihova proslost,te koliko se ta proslost reflektira na same Srbe te njihove susjede.
Jedno je za mene sigurno.Srbi su kroz istoriju zivjeli izmedju maca i krsta.Ravnotezu su tesko ikada nasli.Srbi su kroz vjekove proizvodili najvise zahvaljuci ludim glavama bjedu i jad,najvise sebi licno.Sjeca li se neko (IZ UDZBENIKA)kako su Srbi u Beogradu pred drugi svr izjavili."BOLJE RAT NEGO PAKT".Ili one pjesme rado Srbin ide u vojnike,napisana od svestenog lica.Ili one Ko to kaze ko to laze SRBIJA JE MALA,NIJE MALA NIJE MALA TRI PUT RATOVALA,I OPET CE AKO BOG DA SRECE.
Sarajevski atentat i Gavrilo princip,svima poznat ishod tog atentata.
Pola Srbije su poveli preko Albanije u smrt.
Da neduzim.Srbi su kroz istoriju nagrabuslil.Ali nikada nisu svatili da su i sami krivi.Svi su krivi samo oni ne.Otuda Mladiceva izjava o osveti Turcima.
DALI SE RADI DAKLE KOD DJELA SRPSKOG NARODA O PARANOJI, TE JEDNOJ TESKOJ PSIHOZI,KAO PROIZVODU TOG STRASNOG VREMENA.
STA MISLITE O TOME??
ovo prvo boldirano...
hocu da prokomentarisem samo jedan lapsuz...mac i vjera idu zajedno,ne moguce je zivjeti izmedju,pogotovo u ranim fazama srednjeg vijeka...ako si vjernik onda moras i da ubijas "nevjernike",jasna definicija-govorim o vjeri uopce
druga stvar...ono sto trube ljudi ovde a i dosta historicara koje znam,u toj fazi "zivota "na zemlji,niti srbi,niti bilo ko nisu bili nacija...trpijo je narod...zahvaljujuci dvorcu i plemicima(opet vjera je tjerala narod da trpe,ti si mogao da budes francuz al ako si zivio na feudu/okrugu(ne bitno koja struktura) pravoslavca morao si da budes pravoslavac)-uostalom sam si potvrdio da je u tadasnje vrijeme vjera znacila ubijanje,klanje,progon,mucenje i druge gadosti(da ne bude zabune ne pricam o pravoslavnoj religiji iskljucivo)-drugo bold
tema je prevelika da stane na ovaj jedan topic,al da dam svoje misljenje....
slazem se sa stavom da je u najmanju ruku dio naaroda mentalno poremecen,ali da nisu sami krivi,vec crkva koja im nije dozvoljavala pismenost,prakticno 5 generacija(radi se o vecem broju generacija svakako) samo nepismenih ljudi se pozna dugo kroz historiju(isti slucaj kod bosne,hrvatske,albanije,svih ne razvijenih zemalja uglavnom)
ja bih to nazvao kao nametnuti kompleks (naravno crkva ko drugi,kao i vladajuci sloj u cilju motivacije nepismenih ljudi u razne svrhe,manipuliranja)...
to je sto se tice tog vremena...do 90-tih...
a sto se tice 90-tih tu je stvar jasna....znamo u kakvoj krizi je bila Yuga prije rata,pa onda narod kad je gladan i kad mu obecas koru hljeba,uradio bi sve...i spoj ovog gore navedenog kao motivisanja (i danas dan nepismenih ljudi-vecinom),kao i obecanje za bolje sutra(manipuliranja gladnim narodom) su doveli do ovog danas...
eto u najkracim crtama odkud paranoja ,toliki kompleksi,mrznja i svaceg neceg (uglavnom je isti film i kod drugih naroda)
zato vam se cini da se srbi,hrvati i bosanci mrze...nepismeni i gladni(vecinom)