Srpska proslost

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
olijali_vuk

#401 Re: Srpska proslost

Post by olijali_vuk »

Malo su se zivci poogubili, znaci ...

Ne birga mene sto nije bilo borbe u Srbiji, nego sto oni danas govore, kako su se oni najvise borili. Protiv koga ? I sa kim se s oni borili? Sjedili kuci i cekali da ih se oslobodi, a poslije rata snimali Tihija i Prleta.

Ja bih isto najvise volio da su Srbi svi bili partizani i da su se samo protiv Nijemaca borili, ali to nije istina, i oni danas f a l s i f i k u j u istinu. Ko je njih tjerao da se bore na strani sa Nijemcima i da stavljju sebi SS-simbol na zastavu- mrtvacu lobanju- i da onda kad vide da ih nece, da daju Mihajlovicu cin generala i onda hajde kolji i ubijaj muslimane po Bosni i sluzi Kralju i otadzbini. NE moze to bas tako lako, drug moj. Ko njih danas podrzava, treba jednsotavno da ide u haps i gotovo.

U Njemackoj, ako kazes, da nije bilo Auschwitza dobijes kaznu, isto tako treba i u Srbiji reci, oni su bili srbofasisti i tako dalje. Ne moze se vise pricati o jednostavnim stvarima, ljudi su izgubili rat i gotovo! sta cu im ja?! Poslije su se i oni prebacivali u partizane i sve ostalo. Ali u principu su cetnici bili fasisti, koji su ponizavali ljudski rod i sve ostalo sto takvi cine. Nek ih u Srbiji proglasavaju svojim herojima, ali mi tek sad vidimo koliko smo sretni, sto imamo svoju drzavu. Nemam ja nista ni protiv Srbije, oni su tamo preko Drine, nek tamo i ostanu, ali ja znam sta je istina, nisu se ti Nedici i Mihajlovic iz nicega pretvorili i taj Kralj, koji je je pristupio Trojnom paktu. Bili su protesti i to je sve bilo od optpr akoji je brzo ugusen. Bilo je i tad antifasista, ali njihov broj zanemarljiv kad se usporedi sa brojem muslimanskih zrtava u 2. Svjetskom ratu.
Ja bih isto najvise volio da postoji Jugoslavija. Sta je meni u Jugoslaviji falilo? Ali nisu Srbi htjeli tu Jugoslaviju nikad, kao sto ni 1941 nisu bili protiv fasista, nego su htjeli ovu komediju sto sad rade u Srbiji, svi su jednaki bez obzira, da li je neko bio partizan ili cetnik. KAd bi ti dosao ovdje u njemacku i rekao da su ti Widerstandkämpfer ) kojih je bilo jako malo ili Juden( mada ima i toga) jednaki kao i GEstapovci dobio bi odmah kaznu. Ja bih najvise volio da se oni nisu nikad ni puskarali, ali kako kad neko izda svoju zemlju i radi izravno za neprijatelja i tako dlje. Uglavnom, sve je dokazano vec davno i to sto Srbi uce u jihovim udzbenicima historije je jedinstveno, i nek oni to rade, to je njihova stvar, ali mi moramo znati istinu, zbog hiljada njih koji su poginuli u tom ratu za ovu Bosnu.
Hvala. I Vozdra.
505

#402 Re: Srpska proslost

Post by 505 »

[quote="bokakotorska"]505

Taj Spanac, ubica iz razonode, jer slabo je radio sta drugo, evo jos koji podatak za njega, da znas, pa oceni sam po svojoj generaciji, uporedi sa slicnima koji su ti poznati, ako takvih uopste ima:
- izbacen iz gimnazije u Valjevu
izbačen je zbog svojih u ta doba neprednih ideja, šta ćeš tako je kad imaš marksističke poglede na svijet.
- izbacen sa posla 1936 sa 21 godinom, novinar Politike je inace bio
razlog isti, marksistički pogledi na svijet.
- nesvrsen student Filozofije krenuo u avanture, sa 22 godine otisao da ubija po Spaniji, 1937 godine
pred diplomom jugoslovenske književnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, u 23 se otisnuo put Španije da se bori protiv fašizma.
- zavrsio u Francuskom zatvoru 1939
ne zatvor, logori za interbrigadiste su bili u pitanju
- 1940 uhapsen po povratku u Jugoslaviju
ništa čudno kao člana KPJ od 1935 uhapsili bi ga i ranije da su mogli
- 1941 ucestvovao u demonstracijama 27 Marta
tada već 6 godina član KPJ
- 1941, Vojska Kraljevine Jugoslavije ga odbila kao dobrovoljca
čovjek vidio u Španiji šta znači fašizam i što je logično bilo prijavio se s iskrenim namjerama
- Sa svojom četom on je izveo prvo ubistvo u Srbiji, 7. jula 1941. godine u selu Bela Crkva (Krupanj), kod Valjeva. Tada je pištoljem (nosio je dva pištolja na bokovima, kao Dzon Vejn) ubio dva žandarma: narednika Bogdana Lončara i kaplara Milenka Brakovića.

tog 7. jula 1941 na Ivanjdanski vašar ubio je dvojicu sluga okupatora njegove zemlje, pucali i oni na njega ali šta ćeš iskusni Žikica bio brži i precizniji /baš kao Džon Vejn, šta bi tek uradio da je nosio pušku kao Gari Kuper/, šteta što ga ne primiše kao dobrovoljca u VKJ

- Borio se protiv Jugoslovenske Vojske u Otadzbini, Cetnika. I ubili su ga u Martu 1942.

borio se protiv sluga okupatora, nedićevaca i četnika, iskusan je Žikica bio, znao je da fašizam ne donosi nikakvo dobro njegovoj zemlji i njegovom narodu

Steta bre ko zna koliko bi jos ljudi on mogao da ubije, samo da je stigao.

šteta i ja kažem, tko zna koliko bi okupatorskih sluga pobijo da nije poginuo u borbi protiv njih u Radanovcu marta 1942 ali ima i nastavak priče 19. septembra formira se novi Valjevski NOP odred koji dobija ime "Žikica Jovanović - Španac"

O tom ubici ti pricam. Olos i sljam, takav mu ceo zivot bese. Izbacen odasvud, ubacivao se gde god je moglo da se ubija.
Nikada tom ubici nije sudjeno za sva ubistva koja je pocinio ni u Spaniji ni u Jugoslaviji. Naprotiv, proglasen je za Narodnog heroja.

napredan čovjek bio, antifašista, borac za slobodu, borio se protiv okupatora i domaćih izdajnika, protiv šljama ljudskog u obliku narednika Bogdana Lončara i kaplara Milenka Brakovića istih koji su rehabilitovani u današnjoj Srbiji

Sve je to veliko pitanje vazeceg sistema vrednosti. Tako nekada ocigledne ubice u odredjenim uslovima – sistemima budu Narodni heroji. No to je njihov problem i problem tih sistema.

tako i treba biti, Žikicina ideja je pobjedila na tvoju sreću, inače možda te nebi ni bilo ili bi bez problema čitao linkove na njemačkom jeziku

Moj nije 505, ubica je ubica, sta god on pricao.

vojnik, Bokakotorska, vojnik ako ništa drugo ono zbog deset rana svojih u borbi protiv fašista

Na Jozu Broza, seljace sa Sutle, gasterbajtera iz Beca, metalca, klaviristu, macevaoca i pusaca tompusa, dozivotnog predsednika Socijalisticke Jugoslavije, takodje mislim 505. Imas problem sa tim ?

taj Joža zaboravio si napomenuti jahač, fotograf, uzgajivač narandži, lovac........nije bio rame uz rame sa Žikicom 1937-1939 u Španiji
Vidi malo o avanturama Joze sa sefom KP Spanije.
Vidi i o Kongresu Komunista u Barseloni 1937 i kako prodje Joza tamo. Ima posle i nastavak kako ubice resavaju pogresna glasanja.

o Joži nekad kasnije i na kakvoj drugoj temi

Svasta nesto ima samo treba citati.

treba čitati ali ne iz Vikipedije i još doslovno prepisati vidiš i sam da ne umiju

Pozdravljam te

i ja tebe
zonbirile

#403 Re: Srpska proslost

Post by zonbirile »

@bokakotorska
ođe mobilni,ima li tog 064,pa rečeno je da niko nema pravo da nas bije i jebe za mobilne.Dobro struju i fiksne što nam ne daju,ali moobilnee,bre.
bokakotorska

#404 Re: Srpska proslost

Post by bokakotorska »

505

Ej ja jesam pomalo dokona domacica al sad se ova nasa strana oduzila mnogo.

skraceno:
- izbacen iz gimnazije : 505 -> zbog naprednih, marksistickih ideja
- izbacen sa posla : 505 -> zbog naprednih, marksistickih ideja
- nije zavrsio faks : 505 -> zbog naprednih, marksistickih ideja, otisao u stranu zemlju da ubija
- zavrsio u zatvoru : 505 -> nije nego u logoru, VALJDA U NAPREDNOJ ZEMLJI – FRANCUSKA
- uhapsen u Jugi : -> 505 nije ni cudo ?
E ovde se slazemo, stvarno nije cudo.
- ucestvovao u demonstracijama 27 Marta – to je pomenuto u kontekstu ubicinih zitija, znaci gde god se kuva klanica, Zile Spanjolac u prve redove. Inace demonstracije su ok, svake.
- odbijen od strane Vojske : 505 -> prijavio se sa iskrenim namerama.
Pazi lik je za tu zemlju ocigledno neuracunljiv, sto je i dokazao ubrzo. Sjajna odluka vojnih vlasti, steta da se i skorasnje vlasti po ex republikama nisu negativno odnosile prema ubicama – dobrovoljcima.
- izvrsio prvo bratoubistvo u Jugi : 505 -> da ali ubio je sluge okupatora i to je OK
- borio se protiv Vojske svoje zemlje, njenih ostataka . 505 -> borio se protiv sluga okupatora i to je OK
- dobro je da su ga ubili 1942 : 505 -> steta mogao je ubiti jos ljudi, jer sve su to sluge okupatora
- izbacen odasvud, ubacivao se gde god je moglo da se ubija: 505 napredan covek ubijao je samo sluge okupatora i domace izdajnike
- ubice mogu biti heroji ako se tako postavi sistem vrednosti : 505 -> tako i treba to nas je spaslo germanizacije

Znaci mislimo drugacije i to je sva sreca.

Ono sto mi smeta je da svi tako ocigledni promasaji u zivotu ovog coveka jesu opravdani:
1 naprednim marksistickim idejama
2 iskrenim namerama
3 proglasavanjem neistomisljenika za sluge okupatora i domace izdajnike

To je malo problem. Ovde se razne tuzne stvari mogu procitati i vecina ih je zasnovana na slicnom modelu.

MI SMO ZRTVE = NAPREDNI
ONI SU FASISTI = NAZADNI
bez ikakve iole ozbiljne potvrde takvih tvrdnji.

I onda nikada kraja naklapanju. Kao i za Spanca, on se borio ZA SPANSKI NAROD, ZA MARKSISTICKE IDEJE.
Predlazem da proveris na 2 adrese pravu tezinu svojih tvrdnji:
1 Istorija Spanije, XX vek i
2 Marksisticka ideologija ili filozofija ili praksa, svejedno

Ima li tu pomena o ovom coveku ?
Ako nema, a tako mi se cini, onda nisam siguran koliko si u pravu.

Zaista srdacan pozdrav
505

#405 Re: Srpska proslost

Post by 505 »

@ bokakotorska
zašto bi bilo mjesta za Ž.J. Španca u Istoriji Španije XX vijeka ??? ipak je bio samo borac i
na šta bi ta knjiga ličila kad bi se samo 300 000 onih drugih u njoj spomenulo
spomenuta druga knjiga nije spisak članova KPJ pa da se u njoj nađe Žikica
no dosta o N/H Žikici Jovanović - Špancu, tebi tvoje antiantifašističko meni moje antifašističko.
pošto je tema srpska prošlost, evo mali spisak manje poznatih "ubica":
Radovan Grković
Čolović Stevan
Tomić Mirko
Vasović Čedomir
Ivanović Toma
Želimir Đurić
Momčilo Dugalić
Dinić Đurđelina
Surčević Slobodan
Dimitrije Todorović
bokakotorska

#406 Re: Srpska proslost

Post by bokakotorska »

Put u pakao poplocan je dobrim namerama, rekao nekad neki jak pametnjakovic.
Mali narodi nemaju veliku sansu za jedinstven stav, tako i mi kao imamo moje i tvoje antifasizme. Englezi, Francuzi, Rusi ili Kinezi uoblice stav, pa je jedan. Dovoljno su bitni da imaju 1 stav u uodnosu na one spolja. I ne daju se puno "politicki cimati".
Maleni imaju slabe sanse za to, jer ih mnogo jaci cimaju na svoje strane. Dok shvatimo koliko smo mali, vec ce biti bolje. Da razvijemo imunitet na cimanja sa strane i pogledamo svoja posla, za pocetak znalo bi se gde mora da ide zlatna u Basketu, :-D a ne da neki Spanjolci zive u zabludi kako su najbolji.
Nema sanse danas ali sutra svakako idemo dalje sa Arapima. Na njima se vidi kako to ide sa usitnjavanjem i kreiranjem mojeg i tvojeg.
No imali su oni i Abdullaha, hasemitskog princa i prvog kralja Jordana. Kralja Jordana koji nije jordanac. Bas kao Karadjordjevici po tom pitanju - Srpska dinastija koja nije iz Srbije.
zonbirile

#407 Re: Srpska proslost

Post by zonbirile »

ali drugi održaše životnu školu na tu temu,pa napraviše Bilu spomenik,pa pozdravite Čejzi,dođi Hilari i sl.,a velikima drago,jebi ga poklonu se ne gleda u zube.
bokakotorska

#408 Re: Srpska proslost

Post by bokakotorska »

Ne ide lako naci sve potrebne karte i prevoditi o raspadu Turske, otomanskog carstva. A i Turci su bruka stvarno, da ne daju neku bolju kartu sa pocetka 20og veka - ali cele Turske.

karta
http://cartweb.geography.ua.edu:9001/St ... dhtml.xsl

Na karti Idjaz je purpurne boje, a Asir svetlo braon.
Arapske istorijske zemlje iz kojih poticu i sirili su se dalje jesu Arabija, Irak i Sirija. Naravno i danasnji Jordan ili ranije Transjordanija, sto je mozda i bolje ime, jer je u pitanju zaista slabo naseljeno transzitno, beduinsko, gotovo sasvim pustinjsko podrucje, vecim delom.

Svejedno, kako su se Otomani rasirili po jugoslovenskim zemljama tako isto su se rasirili i po arapskim.

Kako je kod nas iskra jugoslovenska dosla iz Njegoseve Crne Gore, od Petrovica, tako je medju Arapima neka ujedinjujuca linija dolazila iz Hidjaza, zemlje u Arabiji, na zapadnoj obali uz Crveno more, zemlje u kojoj su gradovi Maka i Dzeda, severno od Asira (takodje uz Crveno more).
U Hidjazu su kroz vekove ziveli princevi hasemitske loze, loze koja poreklo vodi od Muhameda. Ta zemlja Hidjaz, zahvaljujuci slavi hasemitske loze imala je poseban status i u okviru otomanske imperije. Hasemitski princevi su u svom arapskom svetu i sunitskom i siitskom, smatrani i dan danas se smatraju legitimnim, pravim i zakonitim nosiocima Islama.

U okviru otomanskog carstva Turci jesu imali drzavni primat ali ne i verski. Turske kalife jesu priznavane ali ne po nekoj zakonitoj islamskoj liniji, vec zbog slave i postovanja koju su stekli u islamskom svetu, kao muslimanski narod koji je osvojio hriscanske, evropske zemlje. Vizantijske zemlje, Grcku, Bugarsku, Srbiju i Rumuniju.

Tako slabljenjem otomanske turske - na njenom severozapadu, Petrovici, nikada zaista pokoreni i na njenom jugozapadu Hasemiti, nikada zaista osporeni bivaju predvodnici jugoslovenskog pokreta, odnosno arapskog revolta.

Petrovici -> Karadjordjevici, uspevaju da stvore vise, bolje i vrednije, Jugoslaviju.

Hasemitima nije dano da stvore jednu jedinstvenu arapsku drzavu. Kao sto sam ranije rekao princ Faisal I, treci - najmladji sin Huseina bin Alija zakratko je bio prvo Kralj Sirije, da bi odatle bio istisnut od Francuza I preuzet od Engleza, pa postavljen za Kralja Iraka. Abdullah drugi sin Huseina bin Alija dosao je u Jordan jedinu preostalu arapsku teritoriju da pokusa da stvori arapsku drzavu. Nije uspeo u tome zahvaljujuci sa jedne strane francuskoj i britanskoj imperiji koje su tu imale i danas imaju interesa koji iskljucuju bilo kakvu jedinstvenu arapsku drzavu, a sa druge strane zahvaljujuci arapskoj iscepkanosti i sitnim regionalnim interesima.

Uspeo je medjutim da stvori Jordan, zemlju iz koje nije potekao.

Na samom pocetku svoga preduzeca 1920 godine, dosavsi u tadasnji Transjordan obratio se okupljenim Arapima recima:

Ne zelim da vidim nijednog medju vama da sebe poistovecuje po geogarfskoj regiji iz koje potice. Zeleo bih da vidim sve vas da nadjete svoj koren na arapskom poluostrvu odakle poticete. Sve arapske zemlje su zemlje svakog Arapina.

Eto jugosloveni kratka crtica o vremenu nastanka Jugoslavije ili Jordana, Sirije, Iraka i ostalih zemalja nastalih na tlu koje je nekada drzala pokorenim, otomanska imperija.

Sad nastavite dalje da se postovecujete sa visim i vrednijim i postanite zapadni bosanci, istocni hercegovci, dalmatinci, slavonci, crnogorci i tako u beskraj. Sve trazeci dublje, vrednije korene i vece i jace "saveznike" koji ce omoguciti svetlu i bericetnu buducnost u nekom novom balkanskom "emiratu".
Last edited by bokakotorska on 15/05/2010 15:50, edited 1 time in total.
zonbirile

#409 Re: Srpska proslost

Post by zonbirile »

@bokakotorska
bogati jeli ti to lupaš o Šerifu iz Medine što ga Arapi govnjavom motkom protjeraše,a Englezi kao i uvijek u ime svog interesa pokloniše 78% tuđe zemlje,zemlje Palestine.Isto sranje samo drugo pakovanje bi sa Mrkonjičem,pa zna se ko baci Dragu i Obrenovića kroz prozor.
bokakotorska

#410 Re: Srpska proslost

Post by bokakotorska »

kad pomenu, jel ti opet pored rupe ?

http://www.youtube.com/watch?v=P0ehSwRy ... re=related
zonbirile

#411 Re: Srpska proslost

Post by zonbirile »

bokakotorska wrote:kad pomenu, jel ti opet pored rupe ?

http://www.youtube.com/watch?v=P0ehSwRy ... re=related
-------------------------------------
imaš li šta od Kockice,ali jebi ga osta zapisano i za Dragu i muža joj,kao i za Apisa,kurvaluk do neba bio.Radić,Spaho i ostali,vratiše se u Marselju kao utvare.
bokakotorska

#412 Re: Srpska proslost

Post by bokakotorska »

zonbirile autoportret - kompletni postovi

@bokakotorska
čuo sam za "Cigani lete u nebo",ali kroz prozor ,jebi ga naš izum.Nego bre,ne čujemo se.Nasluti im Sloba,mobilni alles kaput.

@bokakotorska
pa ima i drukčije,a to je odnos prijestonice i ostalih.Mnogo je novca tu "uvaljeno" iz cijele Juge,a podaci o veličini i blala,bla pa Ljubljana se ponosi svojom veličinom.

đaba,kada dođe Švaba,gaće same spadaju.Nego braću ste zajebali za odštetu,kako ćete sa Mađarima i Švabama,folksdojčerima.Ja, imadoste i vi VIII ofanzivu,valjalo je to popljačkati,ali došao vrag po svoje.

ja,ja tako fi srali i za Kosfo,nego nađoste li šljivu pod koju će te se skupiti.Vojvodina,baj,baj..

@bokakotorska
ođe mobilni,ima li tog 064,pa rečeno je da niko nema pravo da nas bije i jebe za mobilne.Dobro struju i fiksne što nam ne daju,ali moobilnee,bre.

ali drugi održaše životnu školu na tu temu,pa napraviše Bilu spomenik,pa pozdravite Čejzi,dođi Hilari i sl.,a velikima drago,jebi ga poklonu se ne gleda u zube.

@bokakotorska
bogati jeli ti to lupaš o Šerifu iz Medine što ga Arapi govnjavom motkom protjeraše,a Englezi kao i uvijek u ime svog interesa pokloniše 78% tuđe zemlje,zemlje Palestine.Isto sranje samo drugo pakovanje bi sa Mrkonjičem,pa zna se ko baci Dragu i Obrenovića kroz prozor.

imaš li šta od Kockice,ali jebi ga osta zapisano i za Dragu i muža joj,kao i za Apisa,kurvaluk do neba bio.Radić,Spaho i ostali,vratiše se u Marselju kao utvare.

zonbirileova razmisljanja sa zadnje 2 strane, skraceno samo najbitnije

jebi ga i blala,bla, braću ste zajebali, tako fi srali, i jebe jebi ga lupas govnjavom motkom, isto sranje jebi ga kurvarluk do neba.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#413 Re: Srpska proslost

Post by Chmoljo »

dječice, ili da vas ja šipkom ili ćete se sami smiriti?

ovo dječice, sa vrlo dobrim razlogom... pogledajte svoju "raspravu" i recite da pretjerujem...
zonbirile

#414 Re: Srpska proslost

Post by zonbirile »

bokakotorska wrote:zonbirile autoportret - kompletni postovi

@bokakotorska
čuo sam za "Cigani lete u nebo",ali kroz prozor ,jebi ga naš izum.Nego bre,ne čujemo se.Nasluti im Sloba,mobilni alles kaput.

@bokakotorska
pa ima i drukčije,a to je odnos prijestonice i ostalih.Mnogo je novca tu "uvaljeno" iz cijele Juge,a podaci o veličini i blala,bla pa Ljubljana se ponosi svojom veličinom.

đaba,kada dođe Švaba,gaće same spadaju.Nego braću ste zajebali za odštetu,kako ćete sa Mađarima i Švabama,folksdojčerima.Ja, imadoste i vi VIII ofanzivu,valjalo je to popljačkati,ali došao vrag po svoje.

ja,ja tako fi srali i za Kosfo,nego nađoste li šljivu pod koju će te se skupiti.Vojvodina,baj,baj..

@bokakotorska

@bokakotorska

zonbirileova razmisljanja sa zadnje 2 strane, skraceno samo najbitnije

jebi ga i blala,bla, braću ste zajebali, tako fi srali, i jebe jebi ga lupas govnjavom motkom, isto sranje jebi ga kurvarluk do neba.
---------------------------------------------
akademik na djelu,iz SANU
bokakotorska

#415 Re: Srpska proslost

Post by bokakotorska »

Chmoljo wrote:dječice, ili da vas ja šipkom ili ćete se sami smiriti?

ovo dječice, sa vrlo dobrim razlogom... pogledajte svoju "raspravu" i recite da pretjerujem...
Ne znam sta te navelo na zakljucak da je u pitanju rasprava, na zadnje 2 strane imas monolog koji je i sazet i citiran u svrhu tvog lakseg sagledavanja.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#416 Re: Srpska proslost

Post by Chmoljo »

bokakotorska wrote:
Ne znam sta te navelo na zakljucak da je u pitanju rasprava, na zadnje 2 strane imas monolog koji je i sazet i citiran u svrhu tvog lakseg sagledavanja.
vid nisam izgubio. ako dobije jedan, dobiće i drugi. ostalo me ne interesuje.
zonbirile

#417 Re: Srpska proslost

Post by zonbirile »

@bokakotorska
od tebe ništa drugo nisam ni očekivao,bijele rukavice,a braniš ljude kravavih ruku do lakata,još se žališ moderatoru.Idi bre...
bokakotorska

#418 Re: Srpska proslost

Post by bokakotorska »

Nije prvina ta moja moralno politicka nepodobnost, istina sva.

U Engleskoj kad sudac svira sta u nesaglasju sa zbivanjima, kapiten pridje posle meca i cestita sudiji :
"Bila je ovo sjajna utakmica, steta sto niste gledali". Tako rade Englezi.

http://www.youtube.com/watch?v=eN-Ee7uX ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=eN-Ee7uX ... re=related

Vezano za taj proces zauzimanja prostora (prostora koji je Turska uzastopno gubila od polovine XIXv do oko 1920), koji se nalazio u politickom vakumu prakticno od grubo receno 1850 do 1920etih kada je redefinisan - do sada sam izneo par stvari o arapskom revoltu kao paraleli "jugoslovenskom pokretu" ako tako mozemo da ga nazovemo. A mozemo, jer bez obzira na nasa cesto ostrascena tumacenja, cinjenica je da svuda na jugoslovenskom prostoru ima nosilaca tog trenda bez obzira dali su oni knjizevnici, politicari ili Karadjordjevici sami. Ne bitno u globalu, pokret je cinjenica i doveo je do stvaranja Jugoslavije u krajnjoj liniji, jer je bio dolazio sa raznih strana, a ne jedne.

Izvor vezano za arapski revolt i pomenute nosioce;
Feisala bin Al Hussein a Iog od Iraka;
Hussein ibn Ali ja (Kralja Hijaz a) i
Emira Abdullaha, osnivaca Jordana, kao sto sam naveo je
A Modern History of Jordan od Kamal Salibi ja. Znaci arapski izvor i arapsko stanoviste.

Sada je interesantno videti kako to sazeto interpretira u svom preseku toga vremena i prostora National Geographic, Atlas of the Middle East, 2003. Izdat dakle u godini jos jedne mirotvorne intervencije, medjunarodne koalicije u Iraku.
Kako se imenuju stvari u ovom izvoru i tom kontekstu zauzimanja politickog vakum prostora, koji Turska neminovno gubi, tada. Sa stanovista tradicionalnih medijatora svih kriza od davnina.

1900 Nemacka i Otomansko Carstvo pocinju izgradnju Pan islamske zeleznice.
1902 Abdulaziz ibn Saud osvaja Rijad od rivalske kuce Rasid a.
1903 – 05 Englesko Turska komisija delimicno vrsi demarkaciju granice izmedju Jemena (tada deo Otomanskog carstva) i Aden a, britanskog protektorata.
1903 Smena dinastija u Srbiji, Obrenovici – Karadjordjevici. Potpuna promena spoljnopoliticke orijentacije zemlje (moj dodatak).
1904 April, Sporazum izmedju Britanije i Francuske ukljucuje priznavanje preovladjujuceg britanskog uticaja u Egiptu.
1906 Avgust, Ustavna Revolucija (simpatican termin biraju, moj komentar) 1905 – 11, u Persiji koja prinudjuje Saha da dozvoli uspostavljanje Majis a, predstavnickog tela.
1907 Avgust, Britanija i Rusija potpisuju sporazum kojim definisu svoje sfere uticaja u Persiji.
1908 Aneksiona kriza (moj dodatak)
1908 Carinski rat AU i Srbije (moj dodatak)

1908 Maj, zeleznica u Hijaz u je dovrsena, izmedju M(a)eke i Damask a.
1908 Juli, Mladoturska Revolucija u Otomanskom carstvu prisiljava Sultana Abdul Hamida da vrati na snagu Ustav iz 1876te god.
1909 Tel Aviv osnovan od strane Cionista, naseljenika, kao predgradje Jafe.
1910 Crna Gora priznata kao Kraljevina pod dinastijom Petrovic Njegos (moj dodatak)
1912/13, Balkanski ratovi rezultiraju gubitkom vecine preostalih Otomaskih poseda u Evropi.
1913 Jun, Prvi arapski Nacionalni Kongres u Parizu, zahteva priznanje Arapa kao posebne nacije (ovo je veoma u neskladu sa arapskim vidjenjem, moj dodatak) u okviru otomanskog carstva.
1914 Avg., pocetak I svetskog rata
1914 Okt., Otomansko castvo ulazi u rat na strani Nemacke, koalicija stvorena na inicijativu Enver Pase, Ministra rata.
1914 Nov., Josip Broz forsira Drinu i Kolubaru i Drinu (moj dodatak)
1914 Dec., Egipat pod britanskom okupacijom od 1882, postaje britanski protektorat. Aneksija Kipra od strane Vel Britanije.
1915 Apr., Otomansko carstvo pocinje genocid nad Jermenima
1915 Apr., pocinje bitka za Galipolje (poraz britanaca i saveznika u Jan 1916)
1916 Maj, Sporazum Sykes – Picot. Tajni sporazum Francuske, Britanije i Rusije (?) o podeli Otomanske imperije.
1916 Jun, Veliki serif Meke, pokrece Arapski revolt protiv Otomanskog carstva u Hidjaz u. Vojna kampanja je predvodjena njegovim sinom Fejsal om (kasnije prvim Kraljem Iraka) podrzanom od strane T.E. Lawrence a, poznatog kao Lorens od Arabije.
1917 Nov., Balfurova deklaracija, kojom se pruza potpora od strane britanske vlade uspostavljanju "nacioanlne kuce" (kakva patetika, moj dodatak) za Jevreje u palestini.
1918 Okt., Princ Fejsal uspostavlja Arapsku vladu u Damasku.
1918 Okt., Otomanska imperija potpisuje primirje u Mudros u.
1918 Nov., Jemenski Imamat dobija nezavisnost.
1918 Nov., Nemacka potpisuje primirje.
1918 1 Dec., Osnovana Kraljevina SHS (moj dodatak)
1919 Jan., Otvara se Mirovna konferencija u Versaju

Cilj, kao i pre zutog kartona je isti, sagledavanje geopolitickog razvoja prostora u kontekstu medjunarodnih odnosa, a ne u kontekstu istorije mog zaseoka iz dekinih prica.
bokakotorska

#419 Re: Srpska proslost

Post by bokakotorska »

Na temi o Antifasizmu Draze Mihajlovica dogurasmo i do Kneza Pavla, Regenta Jugoslavije 1934 - 1941.

Citajuci malo o tome ponovo, sada po netu, naisao sam na sajt 27 Mart. Ima tu dosta materijala za sve koje interesuje bilo sam 27 Mart, bilo knjiga Neil a Balfour a o Knezu Pavlu, Izvestaji Ive Andrica, Ambasadora Kraljevine Jugoslavije o Albanskom pitanju, Mustafa Golubic i njegova zitija, Vladislav Ribnikar i njegova pregnuca u okviru drugarske partije, o Dragisi Vasicu, drugim recima svasta nesto iz srpske istorije, istorije diplomatije iz doba Kraljevine Jugoslavije i td.

Izbor autora svakako je drugaciji no u vreme ispiranja mozgova. No nikako ne predstavlja desno radikalnu predstavu.

Bogdan Krizman, Operativci SOE, britanske spijunske firme, Kosta Dimitrijevic, Slobodan Jovanovic i zaista mnogo drugih.

Uostalom pokrovitelj sajta je jedna opaka ali sarmantna dama, Jelisaveta Karadjordjevic koja se pobrinula da i polupismeni mogu naci sta ih interesuje, na latinici.

Da ne zaboravim da se zahvalim coveku koji voli Opatiju sto je postao sliku i tako me naveo da nadjem ovaj vredan link.

Evo kratkog isecka teksta sa stranice na koju cete prvo doci

...
Приликом његовог доласка у Швајцарску, амбасадор Ристић телеграмом 23. јула 1946. обавештава Министарство иностраних послова, тражећи поводом тог догађаја нове инструкције:

„Петар Карађорђевић синоћ стигао преко Француске у Швајцарску. У Базелу у хотелу пријавио као 'екс краљ'. Одмах сам посетио политички департман где ми речено да Петру одобрено пет недеља боравка ради одмора. Провешће га у Сан Морицу. Одобрење дато под условом да се не бави политиком. У департману изјављују да он има наш дипломатски пасош са визом наше Амбасаде у Лондону. Ако ово тачно требало је и мене обавестити. Са друге стране сазнајем, да Петар једном новинару казао да не може давати изјаве док не дође у контакт са швајцарском владом. Званично сам скренуо пажњу и департману да треба спречити да Петар свој боравак овде искористи у политичке сврхе. Молим јавите ми ваше гледиште, како по овом, тако и по случају Топаловића". (2)
...

Dalje plivajte po volji :-D siroko je i slobodno

http://27mart.org/main.php?pages_id=120
haubica_i_to_teshka

#420 Re: Srpska proslost

Post by haubica_i_to_teshka »

bokakotorska wrote:Na temi o Antifasizmu Draze Mihajlovica dogurasmo i do Kneza Pavla, Regenta Jugoslavije 1934 - 1941.

Citajuci malo o tome ponovo, sada po netu, naisao sam na sajt 27 Mart. Ima tu dosta materijala za sve koje interesuje bilo sam 27 Mart, bilo knjiga Neil a Balfour a o Knezu Pavlu, Izvestaji Ive Andrica, Ambasadora Kraljevine Jugoslavije o Albanskom pitanju, Mustafa Golubic i njegova zitija, Vladislav Ribnikar i njegova pregnuca u okviru drugarske partije, o Dragisi Vasicu, drugim recima svasta nesto iz srpske istorije, istorije diplomatije iz doba Kraljevine Jugoslavije i td.

Izbor autora svakako je drugaciji no u vreme ispiranja mozgova. No nikako ne predstavlja desno radikalnu predstavu.

Bogdan Krizman, Operativci SOE, britanske spijunske firme, Kosta Dimitrijevic, Slobodan Jovanovic i zaista mnogo drugih.

Uostalom pokrovitelj sajta je jedna opaka ali sarmantna dama, Jelisaveta Karadjordjevic koja se pobrinula da i polupismeni mogu naci sta ih interesuje, na latinici.

Da ne zaboravim da se zahvalim coveku koji voli Opatiju sto je postao sliku i tako me naveo da nadjem ovaj vredan link.

Evo kratkog isecka teksta sa stranice na koju cete prvo doci

...
Приликом његовог доласка у Швајцарску, амбасадор Ристић телеграмом 23. јула 1946. обавештава Министарство иностраних послова, тражећи поводом тог догађаја нове инструкције:

„Петар Карађорђевић синоћ стигао преко Француске у Швајцарску. У Базелу у хотелу пријавио као 'екс краљ'. Одмах сам посетио политички департман где ми речено да Петру одобрено пет недеља боравка ради одмора. Провешће га у Сан Морицу. Одобрење дато под условом да се не бави политиком. У департману изјављују да он има наш дипломатски пасош са визом наше Амбасаде у Лондону. Ако ово тачно требало је и мене обавестити. Са друге стране сазнајем, да Петар једном новинару казао да не може давати изјаве док не дође у контакт са швајцарском владом. Званично сам скренуо пажњу и департману да треба спречити да Петар свој боравак овде искористи у политичке сврхе. Молим јавите ми ваше гледиште, како по овом, тако и по случају Топаловића". (2)
...

Dalje plivajte po volji :-D siroko je i slobodno

http://27mart.org/main.php?pages_id=120
:lol: :lol: :lol:
Dobri Covjece, jesi li ovo ozbiljno postavio il' se malo shalish... :? :-) sa nama

Za "opake i sharmantne dame :mrgreen: " nashi narodi imaju drugacije nazive," titule"... :D koje doticnoj mnogo bolje (pri)stoje... :-)
Inace si veoma rjecit (moram Ti to priznat) samo me cudi da, kada imash priliku, ne koristish potencijal i vokabular.
Ne moj mi reci da ne smijesh zbog "banane" na forumu.... :-)

Bez veze padash u "shesnaest"- , sudija ne svira, jedino sho mozesh dobiti je ... "crveni" za simuliranje. :-D

Jedno pitanje (ako moze). Shta si radio na Palama za vrijeme bombardovanja?

p.s. shto se tice cece i pjesme, ostao sam Ti duzan malo objashnjenje. Naime, navodio sam Te da tu pjesmu pjeva gosp Sherbedzija sa pomenutom, ali si to ignorisao (predvidljivo i razumljivo sa moje strane).

edit, zaboravio sam da vas istoricare, biografe upitam :
Jeste li se konacno dogovorili gdje je njen otac studirao :D na "Cambidge-u ili Oxford-u" ? Krajnje je vrijeme je da se "istina" objelodani
bokakotorska

#421 Re: Srpska proslost

Post by bokakotorska »

Vozdra covek,

ne salim se, kapiram da je sajt riznica prava ne u smislu valorizacije pojedinih autora, mada ih ima i po mom ukusu, vec u smislu otvaranja bilo koje teme, a izbor je sirok i za svaciji ukus ima interesantnih stvari.

Kao i svuda gde bilo ko zeli da sagleda samo jedan dogadjaj ili samo jednu licnost u nekom jako sirokom kontekstu ima tu sarenila sa ciljem stvaranja zeljene predstave o temi.
No to ne smeta da se procitaju i autori koji ne pasu. To i jeste najbitnije, cisto da se otklone ->

http://www.youtube.com/watch?v=2OJsYwLs7yE

-> i osnovano izgradi sledeci nivo razumevanja stvari.

Znanja nema, samo saznavanja, tako ja to gledam. Ovi srecnici sto imaju znanje i potrebu da drugom to nesto dokazu dobri su za pricu.

Sto se Dame tice, nemam neki poseban stav osim jasne spoznaje da ona to zaista jeste. Tako ih je malo preostalo pa se lako uoci.
Opaka kazem cisto sagledavajuci je kako govori sa svojim bratom, kako postuje svoju crkvu, kako kritikuje stavove svoje crkve. Kako postuje i voli svoga oca. Nikada je nisam opazio da govori o drugima, komentarise tudje u nekom losem kontekstu zato je smatram takvom.
Ne vidim je kao "politicki faktor" ama ich, a mislim ni ona sebe samu. Ni otac joj uostalom to nije nikada bio. Pre bih rekao da je kao takav kasnije posluzio marginalcima koji se ne verujuci ni sami obrese gde im nije mesto.

Ja, to vezano za suca i Engleze je duga prica, otkako su se upoznali taj kapiten i sudija iz price startovali su ovom gornjom pesmom obostrano iako su slicna roba u drugoj ambalazi. Kako kazu Engezi.
Posle je kapiten ukapirao da je to samo njegova gornja pesma kad je sudija u pitanju, a sudija jok. Misli da mora po PSu. Takav mu je sud i grb. I to je ok.
Engleske price, a lice na nase.
A potencijal na svoje nebi trosio, jer mu to onda dodje incest.. Poneka sala je ok al ako se ljuti ne ide, onda je do mene.
Ovi sto zrna u sebi nemaju mirni su i to je jako dobro. A i mi smo nastavili piano, valjda ce da potraje.

To mislis sta sam radio dok je Scot O`Grady pio kisnicu i jeo mrave i travu 5-6 dana po sumama i gorama nase zemlje ponosne, a malo kasnije Vodja Socijalista licno garantovao za posrnule Francuze ?
Stvarno je taj O`Grady crvenkapica bio, necu zaboraviti njegove radosnice pred kamerama kad se domogao Avijana. A i Vodja je crvenkapica bio to isto znamo.
Izvini za digresiju ja sam radio isto sto i sada ovde i sve vreme u medjuvremenu. Gde god da si i s kim si podelis ono sto je. Sa svojima puna srca svakako ko sto ti rekoh.
Ukratko :-D kad pitas - tokom koordinirane akcije

Christiane Amanpour, nagradjivane autorke "Bozijih ratnika", "Bozijih jevrejskih ratnika" i "Bozijih hriscanskih ratnika" i
Willi Claes a, politicara - ratnika,

nije se dalo raditi pa se igrao stoni tenis i u pauzi gledalo kroz prozor i na TVu direktan prenos. Tehnika u sluzbi slobode i pravde na delu. CNN - NATO Coproduction, BiH 1995. Znas kako je i danas ovde mozes citati da puno njih vole strane filmove, jedino ih zulja sto su statisti. Ljubav za filmom ih ne napusta cak ni kad spoznaju da su im djedovi bili statisti. Mada ne spoznaju svi istina.

Najobicnija neambiciozna i

http://www.youtube.com/watch?v=KgGQ96OQX2I

ps Rade, za njega uvek respect, iako smo ga jos kao klinci vidjali po basti Madere u krajnje nelogicnim kombinacijama ipak je tom "pesmom" dosegao medju.

Slab sam ti ja istoricar, a pogotovo biograf, dobri moj engleski druze, ali kad pitas Dama mu je cerka, pa bih verovao njoj.

Da te ne uznemiravam nasim neodgovorenim pitanjima, svako od nas krene da prica posto uspe da sagleda i odmakne se dovoljno da moze da razgovara ponovo i sagleda sebe u celoj prici. Dok god fascinacija samo drugim traje stvaraju se idoli i razmislja u zacaranom krugu vrednosnih antagonizama i odgovora nema.

Postujem to, samo ne priznajem takvu pricu.

Prekide me posao, bruka, hebo onog sto rece da je rad stvorio coeka.

Mnogo si me zabrinuo kad rece da li se ja to salim sa vama. Ti nisi svoj ?
zonbirile

#422 Re: Srpska proslost

Post by zonbirile »

kod drevnog plemena Paprikeza,rijetko ko od vladara skonča u krevetu.
haubica_i_to_teshka

#423 Re: Srpska proslost

Post by haubica_i_to_teshka »

Dobri, vozdra i bite
Nego, javi "mojim" da sam ziv i zdrav. "Shteta' shto Kristina dodje u Sarajevo, a ne na pale, ko zna mozda bih i sam (po)vjerovao :

Shto ti je rec objektivan i profesionalan izvjeshtaj "srne".

Dok je "kanadski dzeneral" uzivao u "sonji" (Boze, oprostii mi , AKO ne znam shta pishem) izvjeshtaji sa Manjace ,iz Omarske, Srebrenice... obilaze svijet.
Ma sve je to laz, mimikrija, cjelo-svjetska zavjera protiv "svojih" ili "mojih". "Aveljeva krv" zudi za osvetom. Eh, shto se ovetismo "turcima" u Srebrenici. Eto, k'o da mi ne znamo geografiju :P i pronaci je na gegrafskoj karti (mislim na Tursku).

I onda, kome je trebao CNN i ostalo "zapadno smece" kad je risto dzogo i ekipa istinski izvor informacija.

Ti si bio sa svojim (/?) (jesil' Ti iz Makedonije ?) na palama, a ja sa SVOJIM SARAJLIJAMA, (ne znam kako da ih drugacije nazovem).

Izgleda, istorija se ponavlja. I Vlada bivshe nam yu kraljevine prvo pobjeze na Pale, pa onda dalje na mrski joj zapad :D .(mogao bi nam :D koju i o tome napisati).

Engleska je "cudo", drugar moj, mnogi dodjoshe i ostadoshe...
Lijepo je imati vishe izvora ali relevantnih. Kvalitet prije kvantiteta. Drzim se te parole. Ne vidim neke reference da si koristio (hebo atlase). Ja sam sharolikost info. koristio u vezi "doticne', ali ne zelim dublje (niti imam pravo) da ulazim u neciju privatnost ma kakva bila istina. :D

Pozvacu se na Djokic dr dejana kao "svoju" :D referencu .
Postavicu neke stvari o njemu, ne toliko zbog Tebe jer vjerujem da si upoznat sa njegovim radovima, istrazivanjma, kolokviima, recenzijama... , nego zbog "nas" :D drugih forumasha koji mozda nisu imali priliku da , cuju ili procitaju...

Position held:
Senior Lecturer in Modern and Contemporary History
Dr Dejan Djokic is the Director of the Centre for the Study of the Balkans

Academic qualifications
BA History, SSEES, University of London, 1996
PhD History, University College London, 2004
Fellow of the Royal Historical Society
Teaching
BA Level 2/3
HT52101A/HT53101A Yugoslavia: History and Disintegration
HT52106A/HT53106A Nationalism, Democracy and Dictatorship in Twentieth Century Eastern Europe
HT71122A Ethnic Conflict and Reconciliation in Modern Europe
Areas of supervision
I would welcome research proposals on modern and contemporary history of South Eastern Europe. Proposals for joint supervision (with colleagues at Goldsmiths or other University of London colleges) would be welcome also, on comparative topics that would include former Yugoslavia and the Balkans.
Research interests
My research interests lie in the field of modern history of the Balkans, in particular political, social and cultural history of former Yugoslavia. My wider interests include the rise and development of national ideologies in nineteenth-century Europe, democracy and dictatorship in interwar Europe, and Cold War history.

Previous posts and fellowships

Public Policy Scholar, Woodrow Wilson International Center for Scholars, Washington, DC, 2007
Postdoctoral Research Fellow, Columbia University, New York, 2004
Lecturer in Serbian and Croatian Studies, University of Nottingham, 2003-2007
Lecturer in Contemporary History, School of History, Classics and Archaeology, Birkbeck College, University of London, 2002-2003
College Teacher, SSEES, University College London, 2001-2002

Editorial work
Member of the editorial board, European History Quarterly, 2003 -

Reviews editor, Journal of Balkan and Near Eastern Studies, 2006-2009

Member if the Editorial Committee, Journal of the Balkan and Near Eastern Studies, 1999 - 2006, 2010 -

Member of the international editorial board, Politologický časopis (Czech Republic), 2006 -

Selected publications
Books and edited volumes

■Yugoslavia: A History (New York and Oxford: Oxford University Press, in preparation)

■New Perspectives on Yugoslavia: Key Issues and Controversies (London and New York: Routledge, 2010). Co-editor (with J. Ker-Lindsay)
■Nedostizni kompromis: Srpsko-hrvatsko pitanje u medjuratnoj Jugoslaviji (Belgrade: Fabrika knjiga, 2010; Serbo-Croat edition of Elusive Compromise)

■Nikola Pašić and Ante Trumbić: The Kingdom of Serbs, Croats, and Slovenes (London: Haus, 2010)
■Elusive Compromise: A History of Interwar Yugoslavia (New York: Columbia University Press and London: Hurst, 2007)
■Beyond the Curtain: Britain, the Labour Party and the Left in Cold War Europe (special issue, European History Quarterly, 36:3, 2006). Editor
■Yugoslavism: Histories of a Failed Idea, 1918-1992 (Madison, WI: University of Wisconsin Press and London: Hurst, 2003). Editor.
Articles in refereed journals

■'Nationalism, Myth and Reinterpretation of History: The Negleted Case of Interwar Yugoslavia', European History Quarterly, forthcoming 2011.

■‘Britain and Dissent in Tito’s Yugoslavia: The Djilas Affair, ca. 1956’, European History Quarterly, vol. 36, no. 3, July 2006, pp. 371-95
■'Introduction', ibid., pp. 347-49

■‘Nationalism, History and Identity in the Balkans’, Slavonic and East European Review, vol. 81, no. 3, July 2003, pp. 511-24
■‘The Second World War Two:Discourses ofReconciliation in Serbia and Croatia inthe late 1980s and early 1990s’, Journal of Southern Europe and the Balkans, vol. 4, no. 2, November 2002, pp. 127-40
■‘Yugoslav anti-Axis Resistance, 1939-41: The Case of Vane Ivanović’, Slavonic and East European Review, vol. 79, no. 1, January 2001, pp. 127-41
Chapters in books and other contributions to collected works

■‘”Leader” or “Devil”? The Ideology of Milan Stojadinović, the PrimeMinister of Yugoslavia (1935-39)’, in Rebecca Haynes (ed.), In Hitler’s Shadow: Personalities of the Right in East-Central Europe, forthcoming
■'National Mobilisation in the 1930s: The "Serb Question" in the Kingdom of Yugoslavia', in Dejan Djokic and Jmaes Ker-Lindsay (eds), New Perspective on Yugoslavia: Key Questions and Controversies, London and New York: Routledge, 2010. (in press)
■'Whose Myth? Which Nation? The Serbian Kosovo Myth Revisited', in Janos M. Bak et al. (eds), Uses and Abuses of the Middle Ages: Nineteenth to Twenty First Century, Munich: Wilhelm Fink, 2009, pp. 215-233.
■'Unconventional Emigres: Yugoslav Democrats in Britain during the Cold War', in Nicholas Hewitt and Dick Geary (eds), Diasporas: Movements and Cultures, Nottingham: CCC Press, 2007, pp. 114-122

■‘Yugoslavia’, in John Merriman and Jay Winter (eds), Europe since 1914: The Age of War and Reconstruction, Detroit: Charles Scribner’s Sons, 2006, vol. 5, pp.2790-2805
■‘Serbia in the Interwar Period (1918-1941)’, in Elizabeth Vyslonzil (ed.), Serbia in Europe: Neighbourhood Relations and EuropeanIntegration, Vienna: Österreichisches Ost- und Südosteuropa-Institut, 2006, pp. 15-19
■‘Britanci i afera Djilas, 1956’, in Branko Popović (ed.), Djelo Milovana Djilasa, Podgorica: CANU, 2003, pp. 159-78
■‘Yugoslavism: Histories, Myths, Concepts’, in Dejan Djokić (ed.), Yugoslavism: Histories of a Failed Idea, 1918-1992 (Madison, WI: University of Wisconsin Press and London: Hurst, 2003), pp. 1-10
■‘(Dis)integrating Yugoslavia: King Alexander and Interwar Yugoslavism’, in ibid, pp. 136-56
Other articles and essays

■'Ratni zlocini i krivica za rat' [War Crimes and War Guilt at the Paris Peace Conference], Rec (Belgrade), No. 79.25, September 2009, pp. 125-131.

■‘Sukob sa Istorijom: Neka razmišljanja o odnosu prema prošlosti u post-socijalistickoj Srbiji’ [Conflict with History: Reflections on dealing with the past in post-socialist Serbia], Rec, No. 75.21, December 2007, pp. 41-60.
■‘Coming to Terms with the Past: Former Yugoslavia, History Today, vol. 54, no. 6, June 2004, pp. 17-19
■'Unutaretnicko pomirenje i nacionalna homogenizacija: Diskursi o pomirenju u Srbiji i Hrvatskoj krajem 80-ih i pocetkom 90-ih' [Intra-ethnic reconciliation and national homogenisation: Discourses on reconciliation in Serbia and Croatia in the late 1980s and early 1990s, Rec, no. 70, June 2003, pp. 109-26.

■‘“After One Hundred Years”: The Yugoslav Idea in Historical Perspective’, Historically Speaking (The Bulletin of The Historical Society, Boston, MA), vol. 5, no. 2, November 2003, pp. 18-21
Book reviews

■Livanios, Dimitris, The Macedonian Question: Britain and the Southern Balkans, 1939-1949 (2008), Anglo-Hellenic Review, no. 41, Spring 2010.

■Sabrina Ramet, The Three Yugoslavias: State-Building and Legitimation, 1918-2005 (2006), American Historical Review, vol. 113, no. 2, April 2008
■Pål Kolstø (ed.), Myths and Boundaries in South Eastern Europe (2005), Totalitarian Movements and Political Religions, vol. 9, Issue 1, 2008
■Naimark, Norman and Holly Case (eds.), Yugoslavia and its Historians: Understanding the Balkan Wars of the 1990s (2003), European History Quarterly, vol. 36, no. 3, July 2006
■Todorova, Maria (ed.), Balkan Identity: Nation and Memory (2004), Anglo-Hellenic Review, no. 31, Spring 2005
■Crampton, R. J., The Balkans since the Second World War (2002), English Historical Review, vol. 118, no. 477, June 2003
Selected recent conference and seminar papers

■'Was the Disintegration of Yugoslavia Inevitable? A Historian's View', paper presented at the Ex uno plures: Post-Yugoslav cultural spaces and Europe conference, Columbia University, New York,26-27 March 2010.
■'Myth, nation and some history, too: Who still remembers interwar Yugoslavia?', SEESOX seminar, St Anthony's, Oxford, 1 March 2010.
■'(De-)Balkanizing the Balkans in the aftermath of the First World War', History Research Seminar, Birbeck, University of London, 3 December 2009.
■'Friends and Principles: Labour, Tory and the Djilas-Tito Split', paper presented at Britain and the Cold War conference, Centre for Contemporary British History, University of London, 22 June 2009.

■Participant in a panel discussion about D. Djokic, Elusive Compromise: A History of Interwar Yugoslavia (2007), ASN, Columbia University, New York, 24 April 2009
■‘The End of the Great War in the Balkans: The Legacies and Reflections, Ninety Years On’, Goldsmiths, University of London, 10 December 2008
■‘Was (Interwar) Yugoslavia Possible?’, presented at Creation, Evolution, Dissolution: New Research on Yugoslavia, 1918-2008 conference, Goldsmiths, University of London, 9 May 2008
■Presentations on Serbian national identity/identities at two round table discussions at Columbia University, 7 April 2008, and Rutgers University, 8 April 2008
■Discussant and convener of panel ‘Aftermath of Empire: Christians and Muslims in the post-Ottoman Balkans’, annual convention of the Association for the Study of Nationalities (ASN), Columbia University, New York, 12-14 April 2007
■‘Post-Yugoslavism and Reconciliation in former-Yugoslavia’, paper presented at the conference Balkan Reconciliation and EU Integration An Inextricably Linked Relationship?, Kingston University, 16 February 2007.
■‘Yugoslav Nationalisms’, paper presented at the conference Balcanes: La Herida Abierta de Europa. Conflicto y reconstrucción de la convivencia, University of Granada, 16-20 October 2006
■‘The Yugoslav post-1945 Diaspora in the UK’, paper presented at a three-day conference on Diaspora(s), University of Queensland, Brisbane, 17-19 July 2006
■‘Milan Stojadinović (1888-1961): The ideology and career of an interwar politician’, School of Slavonic and East European Studies, University College London, 15 March 2006
■‘Sex, Lies and Two Letters: The British and the Djilas Affair, 1956’, Harriman Institute, Columbia University, 2 February 2006
■‘Whose Myth? Which Nation? The Kosovo Myth Reassessed’, Harriman Institute, Columbia University, 22 April 2005
■‘Rethinking the Nation in the 1930s: The Yugoslav Case’, ASN annual convention, Columbia University, 14-16 April 2005
■‘(Mis)use of Medieval Myths in the Modern Balkans: The Case of the Serbian Kosovo Myth ’, paper presented at the conference Uses and Abuses of the Middle Ages: 19th-21st Century, Central European University, Budapest, 30 March - 2 April 2005
■‘Reimaging Yugoslavia’, Department of History and Centre for Comparative European Studies, Rutgers University, New Brunswick, NJ, 21 April 2004.
■‘Four Weddings and Two Funerals: The Serb-Croat Relations in Interwar Yugoslavia’, Harriman Institute, Columbia University, 14 April 2004
■‘Richard Evans and his Post-Modern Critics: An Overview of a Debate among British Historians’, Department of History, Faculty of Philosophy, University of Belgrade, 18 February 2002
■‘The Role and Responsibility of the Historian of the Present’, Historians of the Future workshop, Alternative Academic Education Network, Belgrade, 19 November 2001
Professional activities
■Fellow of the Royal Historical Society
■Member of the Association for the Study of Nationalities (ASN), British Association for Slavonic and East European Studies (BASEES), and external member of the advisory board of the Vane Ivanović Collection, Kingston University.
Television and video output
Regular commentator on contemporary events in former Yugoslavia for UK and international media, including Sky News, BBC Radio, ABC National Radio (Sydney), etc. (full details available on request).

Dr Djokic has written articles for other media, including the New Statesman, Guardian, Independent, Danas (Belgrade), THES, openDemocracy and Pescanik.net (Belgrade).

P.S Za vrijeme studiranja na "UCL"-u imao sam cast da upoznam Deju...
Ako imash nekog "jaceg" , izvoli navedi pa da proslijedim dalje...

Na kraju, dobri moj, pozdrav (ne znam shto si mi stavio onu "stranjsku" :-D muziku pored nashe)
vozdra !

"Uci me majko....." 8)
Арсеније

#424 Re: Srpska proslost

Post by Арсеније »

Једини лош део српске историје је од другог светског рата па до 2000. године.
Тито је Србију поделио на 5 делова али историја за садашњост није важна. ;-)
Energični leptir

#425 Re: Srpska proslost

Post by Energični leptir »

Арсеније wrote:Једини лош део српске историје је од другог светског рата па до 2000. године.
Тито је Србију поделио на 5 делова али историја за садашњост није важна. ;-)
Koji su to delovi leba ti?
Post Reply