Srpska proslost

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
piupiu

#351 Re: Srpska proslost

Post by piupiu »

Jellena85 wrote:Primetila sam da vecina vas i dalje veruje u teorije po kojima su Srbi za sve krivi, kako su oni zlocinacki narod, kako je Nacertanije sovinisticki projekat itd.
Neki cak idu toliko daleko da osudjuju Srbe sto su se uopste usudili da oslobadjaju Kosovo, Makedoniju, BiH i ostale jugoslovenske zemlje. Nije ni cudo kada se u bosnjackim medijima i skolstvu sistematski vodi antisrpska propaganda. Ne sme se nikako priznati da su Srbi uradili nesto dobro i pravedno.
Jellena85, o kojem 'oslobadjanju' specificno govoris? Jugoslovenske zemlje su juzno-slovenske, i naseljene juzno-slovenskim narodima, koji na te jugoslovenske zemlje polazu neko pravo. Dakle, zanima me na sta mislis kad kazes da su Srbi 'oslobadjali' jugoslovenske zemlje? U kojem periodu?

Pardon ako sam propustila objasnjenje, uletjeh ovdje ponovo nakon izvjesnog vremena.
haubica_i_to_teshka

#352 Re: Srpska proslost

Post by haubica_i_to_teshka »

bokakotorska wrote:Vozdra istorijsko politicki alibabo jedan

moze se mnogo sta reci o demonstracijama u Srbiji 90etih, tumaciti ih ovako ili onako. Ovi sto ih omalovazavaju jasno je nisu ucestvovali u svemu tome. Da jesu makar i prateci to iskreno, ne bi bili ravnodusni niti omalovazavali sve to. Sve razlike bile bi im savrseno jasne. Cenili bi veoma - sto sta - znajuci kako te stvari tesko idu.

Nisam ja tebe ni pitao o tome.

Ja te upitah sta bosanci misljahu tada ?
Ima li kog znacajnijeg dogadjaja, osim sledjenja lokalnog vodjstva ?
Ako nema, cemu zalbe na komsijske aktivnosti ?

Lako je druge omalovaziti, pogotovo kada sam nista ne stvoris.

Kada bosanci skupe petlju da sta promene sami kod sebe, znace da cene i dogadjaje u Srbiji 90etih, Kambodzi ili Kini, svejedno.

PS Kao i obicno kad upitas bosance o slicnim stvarima oni odmah o chevapima, bureku i piticama. Pa i ti iz slobodarskog Londona.
Sinoc drugar Bosnjak iznese (doneo od kuce) pastrmu, neki novi puter sa tackicama, na M, nisam upamtio kako se zove ali dobar, doneo i susene krmetine, za nas nevernike, kaure. Uz crno na sobnoj temperaturi, naravno. Druzimo se i cuvamo ovde kao svoji. Budale evidentne. Sto posto ste Vi upravu.

Vozdra i Tebi Dobri...
Istorija i politika me ne doticu u mjeri kao Tebe. Samo onoliko, koliko mi je potrebno za opshte istorijsko i politicko obrazovanje.Kao psiholog (klinicki) pokushavam da shvatim i razumijem. Ako ja ne mogu razumjeti i shvatiti neke stvari, kako da drugim objasnim ? Nisam svjedok ali se pozivam na takvog, koji je (rodjen) i zivio u Beogradu , bio ucesnik (aktivni) tih "dogadjanja naroda". Uvidjevshi cemu to vodi, "ispalio" se u London (pomogao meni u vezi papira). U njegov stan dodjoshe moji rodjaci iz Sarajeva, josh uvijek su tu. SVAKO IMA SVOJE RAZLOGE, pa tako i oni za dolazak u bivshu nam "prestolnicu" Mislim, ja znam za njihove razloge za dolazak u Beograd,ali shta god da napishem, necesh mi vjerovati, pa bolje ovako :-) .
Ne zamjeri shto ne koristim "google," nego pitam nekog ko je upoznat, kome vjerujem, nema razloga da laze. Naravno, ne morash obratiti paznju na napisano, mozda Ti i dalje odgovara "istina" koji si/ste stvorili . LJudi vjeruju u ono shto hoce da vjeruju. Ako treba da napishem imena govornika na kontra-mitingu kod "Terazijske cesme" i njihovu karijeru, samo reci. ISTINA je jedna pa pokushaj da je demantujesh.

Malo si me zatekao sa ovim pitanjima, morao sam se konsultovati sa gore navedenim mojim izvorom info, pa evo ukratko:
1989 Bosna i Hercegovina je odrzala GRADJANSKI referendum za clana tadashnjeg Predsjednishtva SFRJ.
Sve ostale Republike ukljucujuci i Tvoju birale su SKUPSHTINE !!!
Toliko o SVIJESTI I MISHLJENJU GRADJANA BOSNE I HERCEGOVINE u odnosu na vas iz Srbije, Hrvatske,...
I to zamisli, nismo izabrali muslimana, nego BOGICA BOGICEVICA !!!
:bih: :bih: :bih:

Opet, sve shto argumentovano napishem, Ti okrecesh na neku svoju pricu. O "milicu od macve" nemash pojma, za cecinu pjesmu i zabranu iste nikad nisi cuo, zapocinjesh o "dalekim egzoticnim mjestima". Prvi pominjesh nekakve cevape, onda ih meni "stavljash u usta". Preskacesh, gubish se ,teshko je pratiti redoslijed tvojih recenica.
Pa gdje si ti zivio (?) ili je "selektivna amnezija" u pitanju ?. Ma ja , lakshe je pamtiti " Kosovsku bitku" i sve u vezi iste.
P.S. cekam da se dotaknesh slobe o dogadjanja oko njegovog izrucenja, mozda doznam neke "nove detalje".
united bosnae

#353 Re: Srpska proslost

Post by united bosnae »

Jarane, ja tebe kad slusam kao da slusam Milica od Macve... u glavnom nebuloze sa po nekom konkretnom recenicom. Ti pricas o nekom kodeksu, vizantijskom naslijedju .... shvati, u Kosovskoj bitci Turci su vas zgazili sto je za posljedicu imalo da vas nastave gaziti sljedecih 500 godina sto je opet za posljedicu imalo da danas (barem meni) vecina ljudi sa Balkana, istocno od Drine lici na Turke. Meni je stvarno zao, jer su isti ubrzo zatim okupirali i moju zemlju ali ja to prihvatam kao povijesnu cinjenicu.
bokakotorska wrote: U svakom slucaju ako islamsko versko nasledje ima udela u formiranju bosnjacke nacije onda me shvati da ja to uvazavam i zato kazem pre Osmanlija nema Bosnjaka. Ako gresim, moja greska - izvinjavam se. Reci gde.
Ja nisam religiozan ali se osjecam Bosnjakom i time se naravno ponosim. Mislim da ti ovo dovoljno ukazuje gdje grijesis....
bokakotorska wrote: a). Ovo ne razumem, malo je kontradiktorno

Yu nastala iskljucivo htijenjem Srba je upitno ali da je nestala iskljucivo htijenjem Srba je sigurno.
---------------------------

b Za ww1 u proporciji u kojoj su Bosnjaci ucetvovali u istom na strani AU monarhije odnosno Srbije.
Za ww2 u proporciji u kojoj su Bosnjaci ucestvovali u vojnim ili paramilitarnim jedinacama koje su se borile protiv Kraljevine Jugoslavije.
Za 90ete u proporciji u kojoj su se Bosnjaci borili protiv opstanka Jugoslavije.
a) :lol: :lol: :lol: Opet glumis Milica od Macve.... sta ti ovdje nije jasno i sta je ovdje kontradiktorno?
Mislim, jebi ga... jasne su ti sve te nebuloze oko Kosovske bitke ali ti ovo gore receno nije bas jasno... nerisegurabijeslobeti.

b). Ovo za ww1 nema veze sa zivotom i opet si Milic od Macve. U vezi ww2, Srpski kralj nije isto sto i zajednica svih jugoslovena ili kasnije Jugoslavija. A za 90 si fakat prolupao... pa covjece ko je jedini (uz Makedonce) nudio realnu opciju konfederacije juznoslavenskih naroda?
bokakotorska wrote: c) Ne znam sto se sprdas sa Bliskim istokom ? To nam bese postojbina do 1918. Od uvek. I koliko smo bliski Njemcima mozda smo i blizi Arapima.
Izvinjavam se... u zadnje vrijeme "Bliski Istok" je postao odrednica u odredjenim "krugovima" u BiH za Srbiju odnosno Crnu Goru. Ne znam jeli to zbog slicnosti sa Arapima ili geografske pozicije no tako je...

d) Nemoj meni price - u kojoj pricas o Bosnjacima i Cetnicima u istoj ravni. Moras postati svestan ispraznosti takve komunikacije.
c) Eeee, ovdje se izvinjavam, duboko naravno ... u zadnje vrijeme, u "odredjenim" krugovima, "Bliski Istok" je postao odrednica za Srbiju odnosno Crnu Goru. Ne znam jeli to zbog slicnosti sa Arapima ili geografske pozicije u odnosu na BiH, no tako je...

d). A ovdje si ga fakat ful'o, i to do jaja. Stavljati Cetnike u istu ravan sa bilo kim je smijesno i ako je to ono sto si shvatio iz bilo cega sto sam ja ranije napisao, onda jedino mogu reci onu staru seljacku "Sto se babi htilo, to joj se i snilo".
Izvinjavam se babi ako sam poslovicu pogresno prenio!
felipe kajetano

#354 Re: Srpska proslost

Post by felipe kajetano »

:lol:

cirkus..najjaci topic na forumu :D
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#355 Re: Srpska proslost

Post by dr.gog »

felipe kajetano wrote::lol:

Hoš da doprineseš? :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#356 Re: Srpska proslost

Post by Chmoljo »

dr.gog wrote:

tako što će postati prošlost? :mrgreen:
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#357 Re: Srpska proslost

Post by dr.gog »

Chmoljo wrote:
dr.gog wrote:

tako što će postati prošlost? :mrgreen:
Nemoj da nam umre stric Felipe, zlokobnjače komunističko- satrapski :D
Chmoljo

#358 Re: Srpska proslost

Post by Chmoljo »

:D
bokakotorska

#359 Re: Srpska proslost

Post by bokakotorska »

united bosnae

Nisam ni znao koliko je popularan i bitan, zabludeli slikar.

Turci su ljudi, a turska drzava, bas kao Jugosloveni i Jugoslavija. Ne svidjaju mi se te interpretacije sa jakim i licnim recima. Da turska je drzala Balkan, na istok do Irana i na jug dobar deo Severne Afrike. Dugo. To je istorijska cinjenica. Sada ne drzi ni Balkan ni ostala pomenuta podrucja i to je isto istorijska cinjenica.
Kako je Turska drzala Srbiju ako si time mislio "nas" tako je drzala i Bosnu. Kada pricamo o tome nema razloga za jake reci, ne pomazu nicemu.

Ti nisi religiozan i to je ok ali ne vidim to kao jaki argument za nepostojanje veze izmedju islamskog nasledja i bosnjacke nacionalne svesti. Ja to nasledje vidim samo kao jedan element koji je vazan u izgradnji te svesti. Nista vise ni manje. Mozda danas nije bitan kao ni u ostalom delu Evrope ali je svakako doprineo tom procesu svojevremeno. Ko zanemaruje taj element u izgradnji nacionalne svesti kod Bosnjaka mislim da gresi.
No kao sto rekoh moguce je da gresim.

Niko nije ni rekao da je kralj isto sto i zajednica jugoslovena.

BiH jeste nudila konfederalnu opciju. Zajedno sa Makedonijom.
BiH je nastavila u odcepljenje mimo volje jednog od svojih naroda i desio se rat.
Makedonija je nastavila u odcepljenje i nije bilo rata. Zasto ? Neke razlike tu bese. Vidi i dole o tome.

.......

Vozdra prijatelju,

sta je problem sto ignorisem Milica i Cecu ? Valjda treba da se napasam na vrednostima njihovog dela ? Ili da ozbiljno izucavam pevaljkinu poeziju ili slikarevu istorijsku analizu ? Stvarno je velika dilema sta je vrednije ?!

Svaka cast za gradjanski referendum u BiH 89.

I dalje ?

Nema optuzbi one nicemu ne vode. Cela Juga nasla se na "suvom" nestankom SSSRa, jednog od garanta njenog postojanja.
Mislim da se ovde radi o tome kakve su promene nastupile. I jesu li nastupile, a ako nisu zasto nisu ? Ako jesu zasto je recimo u BiH izbio gradjanski rat, a u Makedoniji, Sloveniji ili Crnoj gori ne.

Jer sve 4 kao i BiH su se otcepile od Jugoslavije ako se ne varam.

Bez ikakvog optuzivanja skrecem paznju na tu cinjenicu.
zonbirile

#360 Re: Srpska proslost

Post by zonbirile »

@bokakotorska
njema više tuljumba,nema mobitel na Kosova,ode u PM sve južno,čeka se i navija i za sjever.Pozdrav od navijača.
bokakotorska

#361 Re: Srpska proslost

Post by bokakotorska »

zonbirile

ne znam kako da ti objasnim.

Evo da krenemo od tvog predjasnjeg pitanja o ww1

http://www.youtube.com/watch?v=vJhRMrFO ... re=related

samo lagano da ne pregrejes
piupiu

#362 Re: Srpska proslost

Post by piupiu »

Je l' ovo neki pozorisni komad u nastanku? :roll:
Chmoljo

#363 Re: Srpska proslost

Post by Chmoljo »

piupiu wrote:Je l' ovo neki pozorisni komad u nastanku? :roll:
aha, "Čekajući moderatora" :mrgreen:
bokakotorska

#364 Re: Srpska proslost

Post by bokakotorska »

Formiranje Kraljevine Jugoslavije bila je tema gde se dosta zucno I ostrasceno diskutovalo.
Evo jedne paralele koja moze da tu temu postavi objektivnije u vremenu i stisa strasti. Osvrt na Princa Faisal a Iog od Iraka.

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Emir_faisal.jpg
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Emir_faisal.jpg

Faisal bin al-Hussein bin Ali al-Hashemi ,

kako cemo videti bio je "kolega" Aleksandra I Karadjordjevica, Oslobodioca. Cak su gotovo I vrsnjaci;

Aleksandar 1888 – 1934,
Fejsal, malo stariji, 1883 – 1933.

Znaci Fejsal je bio zakratko Kralj Velike Sirije (po oslobodjenju od otomanske Turske) 1920 i zatim Kralj Iraka od 1921 do 1933. Clan Dinastije Hashemita, naslednika Muhamedovog plemena/porodice.
Fejsal je ohrabrivao prevazilazenje sukoba Shiite a i Sunni ta da bi ojacao opstu lojalnost i promovisao pan arabizam, ujedinjenje Arapa, sa ciljem osnivanja arapske drzave koja bi ukljucila Irak, Siriju i ostale okolne teritorije u susedstvu (Transjordaniju, danasnji Jordan i Palestinu i Liban koliko je bilo moguce).
Dok je bio na vlasti pokusao je da razgrana administraciju (upravnu) ukljucujuci razlicite etnicke i religiozne skupine u nju.
Imao je velike probleme u tome, jer je region bio pod evropskim uticajem, preciznije francuskom i britanskom kontrolom I ostali arapski lideri toga vremena su bili neprijateljski raspolozena prema njegovim teznjama, jer su i sami imali politickih aspiracija za vlascu. Povrh svega Fajsalov pokusaj iniciranja pan arapske ideje je neizbezno izolovao pojedine religijske grupe.
Rodjen je u Taìf u, Saudi Arabija, kao treci sin Huseina bin Ali ja, serifa Meke. Odrastao je u Istanbulu i ucio o vodjenju naroda od svog oca. 1913te izabran je za predstavnika Dzede (Jeddah) u otomanskom parlamentu.
1916 na misiji (putu) u Istanbul posetio je dva puta Damask. U jednoj od poseta primio je Daski Protokol, pridruzili su mu se pobornici Al Fatat pokreta I njegov otac postao je Kralj Hidzaza (pokrajina u Saudi Arabiji, uz Crveno more).
23 Oktobra, 1916 u Hamri, Wadi Safra, dogodio se prvi susret Feisal a i Kapetana T. E. Lawrence a, mladjeg kapetana Britanskog intelidzens office a iz Kaira.. Lawrence je vec imao viziju nezavisne, posleratne arapske drzave I znao je da je jako vazno naci pravog coveka da povede Arape.

Ovo dostupno svima na,
http://en.wikipedia.org/wiki/Faisal_I_of_Iraq

a takodje videti za vise informacija i

"The Modern History of Jordan"
od Kamal Salibi ja
1998, I.B. Tauris & Co Ltd, London

Stacu ovde. Nadam se da sam dosta toga preveo i da sama sadrzina budi odredjene asocijacije i paralele na desavanja ovde u isto to vreme.

Ono sto je malo ko zeleo da ukaze je 1903ca. Godina prevrata, smene Obrenovica, Karadjordjevicima.
Obrenovica, "pro nemacki" orijentisanih u smislu raspolozenih za saradnju sa K & K monarhijom - Karadjordjevicima koji prave jak zaokret i uvode Srbiju u konflikt sa Austro Ugorskom. Sledio je najpre carinski rat, pa aneksiona kriza, balkanski ratovi, paralela arapskom revoltu protiv otomanskog carstva na Bliskom Istoku i naravno ww1.
Na wikipediji, a i u pravoj literaturi, jasno se ukazuje i postoji puno dokumentacije o aktivnosti T E Lorensa u celoj prici i ociglednom navodjenju Fejsala na britansku vodenicu, da tako narodski kazem.
Nisam sreo autore koji bi slicno mogli ukazati na "ruku" koja je uklonla Obrenovice I "dovela" Karadjordjevice. Ako ko ima sta, hvala unapred za izvor/e.
Nadam se da ce ovo pomoci da procese, ma o kojima da govorimo, sagledavamo sire. Tako i sukobi koji nastaju na "mikro" nivou postaju jasniji i znacaj koji im se pridaje mora biti adekvatan. Mislim da su sve jugoslovenske strane sklone preterivanjima u tumacenju istorijskih dogadjaja upravo jer ne sagledavaju siri kontekst.
zonbirile

#365 Re: Srpska proslost

Post by zonbirile »

@bokakotorska
čuo sam za "Cigani lete u nebo",ali kroz prozor ,jebi ga naš izum.Nego bre,ne čujemo se.Nasluti im Sloba,mobilni alles kaput.
united bosnae

#366 Re: Srpska proslost

Post by united bosnae »

bokakotorska wrote: Mislim da se ovde radi o tome kakve su promene nastupile. I jesu li nastupile, a ako nisu zasto nisu ? Ako jesu zasto je recimo u BiH izbio gradjanski rat, a u Makedoniji, Sloveniji ili Crnoj gori ne.

Jer sve 4 kao i BiH su se otcepile od Jugoslavije ako se ne varam.
Pravo me je strah kada te slusam jer mi tvoje rijeci govore zasto ce na Balkanu u doglednoj buducnosti opet biti rat.

Na BiH, Sloveniju, Hrvatsku i Kosovo je izvrsena agresija Srbije i Crne Gore. Zasto ona nije izvrsena na Makedoniju, to me nije briga, isto kao sto me nije briga zasto Crna Gora nije napala samu sebe.

Prijatelju, ljudi kao ti su poceli i vodili agresiju na moju zemlju 90tih - ti ljudi i danas misle da su mirotvorci i pacifisti.
bokakotorska

#367 Re: Srpska proslost

Post by bokakotorska »

rece jedan drugar (pozdravljam te)

..to me nije briga, isto kao sto me nije briga..

Dobro ako te nije briga - mene jeste, zato sledi nastavak o Arapskom revoltu i Mladoturcima, jer to i te kako ima veze i sa srpskom i sa bosnjackom prosloscu. I ostalima da se ne uvrede :-D

Da me ne optuze kako sam off topic, napominjem da je tekst u svrhu paralelnog sagledavanja procesa "nestanka" otomanske Turske krajem XIX og I pocetkom XXog veka. I sa Balkana ali i sa Bliskog Istoka. Dakle zamene Turske Imperije nizom novih drzava, potpuna geopoliticka prekompozicija sirokog prostora bivseg carstava.

I posto je to jako vazno u prici su i 3 Srbina, kako se ovde tvrdi (mrzi me da kopam imena, ko zna mozda i nisu), clana tadasnjeg otomanskog Parlamenta.

prevod

Arapski revolt 1916 – 1918 iniciran je od Serifa Husein ibn Ali ja sa ciljem sticanja nezavisnosti od vladajucih otomanskih Turaka I stvaranjem jedne drzave Arapa koja bi se pruzala od Alepa u Siriji do Adena u Jemenu.

Pozadina
Porast nacionalizma (arapskog, moja prim.) pod otmoanskom Imperijom ide unazad do 1821. Arapski nacionalizam ima svoje korene u Mashrequ (arapska pokrajina istocno od Egipta), preciznije u zemlji Sham (Levantu). Politicka orijentacija arapskih nacionalista u godinama pred I svetski rat je bila umerena.
Mladoturska revolucija pocela je 3eg Jula 1908 god. I brzo se prosirila Imperijom (turskom), imavsi za posledicu Sultanovu objavu o obnovi Ustava iz 1876 I uspostavljanju Parlamenta (ponovno). Ovaj period je poznat kao Drugi Ustavni period. Arapski zahtevi su bili reformistickog karaktera ograniceni na opstu autonomiju, vecu upotrebu arapskog jezika u obrazovanju (poznate price :-) I promene u sistemu regrutovanja vojske otomanske Imperije (opet poznato :-) u miru, za arapske regrute, koja bi dozvolila lokalnu sluzbu. Na izborima odrzanim 1908me, Mladoturci su uspeli da nadjacaju rivalsku partiju predvodjenu princom Sabahadinom - kroz svoj Komitet Unije Progresa (KUP / CUP). KUP je delovao savremenije bivsi pod jakim britanskim uticajem I bio je blizi Sultanu. Novi Parlament cinilo je 142 Tutaka, 60 Arapa, 25 Albanaca, 23 Grka, 12 Jermena (ukljucujuci 4 Dashnaka – jermenska politicka partija – I 2 Hunchasa - opet jermenska polit partija, prvi Socijalisti u Turskoj), 5 Jevreja, 4 Bugarina, 3 Srbina I 1 Vlah.
KUP (mladoturci) je u Parlamentu radio vise na centralizaciji I programima modernizacije zemlje. U ovoj fazi arapski nacionalizam nije bio masovan cak ni u Siriji gde je bio najjaci. Mnogi Arapi davali su prednost Veri ili Sekti, ili se jednostavno opredeljivali po plemenskoj pripadnosti ili pak podrzavali svoje regionalne Vlade. Otomanska ideologija i pan islamizam takodje su bili jaki.
Arapski clanovi parlamenta podrzali su Kontraudar (1909) koji je imao za cilj da obori Ustav I ponovo uspostavi monarhiju na celu sa Abdul Hamidom II im. Svrgnuti Sultan pokusao je da obnovi Kalifat boreci se protiv sekularisticke politike Mlado turaka ali je umesto toga prognan u Selanik (Solun) posle incidenta od 31 Marta I zamenjen je njegovim bratom Mehmed om V Reshadom.
1913 god. intelektualci I politicari arapskog Mashreq a sastali su se u Parizu na Prvom Arapskom Kongresu. Napravili su listu zahteva za vecom autonomijom u okviru otomanskog carstva. Ponovili su zahtev da arapski regruti sluze vojsku u svojim krajevima izuzev u sucaju rata….

Huh evo to je bilo malo o pokretu Arapa I njihovim teznjama u vreme po zlu cuvenog Ilije Garasanina I ekipe.
Pozdrav svim lencugama I uzivajte u cevapima :-D , ja se otrovah ovde od kus kus a
olijali_vuk

#368 Re: Srpska proslost

Post by olijali_vuk »

Beogradski Srbi su najpozitivniji Srbi u bivsoj Jugoslaviji. Da je Milosevic kojim slucajem dosao na ideju da premjesti prestolnicu u Valjevo ili Nis on bi jos dan danas vladao Srbijom, zajednom sa Seseljom, ali u Beogradu ije imao vecinu i tako dalje. Beograd 1991 je bio slobodarski pokret, ali je brzo ugusen, i to nije bio svesrpski pokret, nego pravi beogradski.

A sto se tice ovih drugih stvari, najsmijesnija je laz, recimo, kako je Bosna osvojena od Turaka, i kako je to opjevano u jednoj (srpskoj) guslarskoj pjesmi. Istina je da je brat bosanskog kralja, ciji je (drugi) brat ubio svog oca da bi uzeo njegov prijestol. otisao kod 18-godisnajka, Sultana Fatiha, i trazio da ovaj svrgne njegovog brata sa prijestola. Bosanskoga kralja Stjepana je podrzao papa i trzio da se bori do kraja. Ubrzo mu je i dosao kraj u Kljucu. Eh, u jednoj guslarskoj pjesmi, koju je cak i veliki Puskin u svojim djelima objelodanio, nakon sto ju je preveo sa francuskog(pjesmu je objavio ustvari jedan francuski pjesnik-inace knjizica se moze kupiti i dan danas na francuskom).
Tu stoji da su Turci dosli u Bosnu, i da je doslo do bitke i da su onda Turci uhvatili bosanskog kralja i da su u odrali kozu, i da su ga htjeli natjerati da predje na Islam, ali ovaj nije pristao na to. I u momentu kad je izdahnuo, ugasile se se sve svijece u crkvi. To stvarno pise u toj pjesmi.
united bosnae

#369 Re: Srpska proslost

Post by united bosnae »

olijali_vuk wrote:Beogradski Srbi su najpozitivniji Srbi u bivsoj Jugoslaviji. Da je Milosevic kojim slucajem dosao na ideju da premjesti prestolnicu u Valjevo ili Nis on bi jos dan danas vladao Srbijom, zajednom sa Seseljom, ali u Beogradu ije imao vecinu i tako dalje. Beograd 1991 je bio slobodarski pokret, ali je brzo ugusen, i to nije bio svesrpski pokret, nego pravi beogradski.

A sto se tice ovih drugih stvari, najsmijesnija je laz, recimo, kako je Bosna osvojena od Turaka, i kako je to opjevano u jednoj (srpskoj) guslarskoj pjesmi. Istina je da je brat bosanskog kralja, ciji je (drugi) brat ubio svog oca da bi uzeo njegov prijestol. otisao kod 18-godisnajka, Sultana Fatiha, i trazio da ovaj svrgne njegovog brata sa prijestola. Bosanskoga kralja Stjepana je podrzao papa i trzio da se bori do kraja. Ubrzo mu je i dosao kraj u Kljucu. Eh, u jednoj guslarskoj pjesmi, koju je cak i veliki Puskin u svojim djelima objelodanio, nakon sto ju je preveo sa francuskog(pjesmu je objavio ustvari jedan francuski pjesnik-inace knjizica se moze kupiti i dan danas na francuskom).
Tu stoji da su Turci dosli u Bosnu, i da je doslo do bitke i da su onda Turci uhvatili bosanskog kralja i da su u odrali kozu, i da su ga htjeli natjerati da predje na Islam, ali ovaj nije pristao na to. I u momentu kad je izdahnuo, ugasile se se sve svijece u crkvi. To stvarno pise u toj pjesmi.
Odakle si ti pao majke ti ?!?!
Slobodarski Beograd (od 2 miliona ljudi... pa ono bilo ih je mozda 155 - 156) i pozivanje na verifikovanje istorijskih cinjenica na osnovu guslarskih pjesama...
Pa zar fakat mislis da ljudi sa ovu stranu Drine (njena zapadna strana) jos uvijek grizu na to...
bokakotorska

#370 Re: Srpska proslost

Post by bokakotorska »

Vuce,

115 ratova
44 puta sravnjen sa zemljom

to je Beograd od kad ga ima, nisam siguran jeli to ovi na wikipediji racunaju od vremena Singa (Singidunum) ali nije bitno. Moze samo da utice na prosek lomova u jedinici vremena.

Opet kazu ti na wikipediji da je 3ci na Balkanu po velicini posle Istanbula i Atine… Tu mi je referenca da je Atina krajem XVIII veka imala oko 10.000. stanovnika ?! Ovi atinski stanovnici do danasnjeg broja, veceg od Beograda, velikom vecinom su Grci Ponti – iz danasnjeg Izmira, Samsuna, Sinope, Trabzona….
Tako i mnogi beogradjani stigose u Sabirni centar, drugi stariji nastavise dalje. Hocu ti reci nema beogradskih Srba. 1918 bio je manji od Bitolja i Subotice najvecih gradova Kraljevine SHS te 1918 godine, kada je nastala prva Juga.

Zato nisam siguran jeli istina da je bilo koji pokret beogradski, srpski ili jugoslovenski, kada se desi u njemu. Po mom misljenju to lepo iz devedestih je bio jugoslovenski trip, jer problem koji je isterao ljude iz kuca nije se desio samo u beogradu, niti samo u Srbiji, niti samo Srbima.

Ni ova dva sto su nazalost imali jakog uticaja nisu tu rodjena, proveri odakle su stigli. Nijedan beogradjanin nije vladao Beogradom, Srbijom ili Jugoslavijom u zadnjih vek i po ( ni to opet, samo po sebi, nije problem... ).

Ima pesama i pesama, jedna koja je vazila za mnoge lepe gradove bivse juge, koje je pesnik voleo, kaze:

Smrdljivi grad zatvara podrume
Smrdljivi grad zatvara ulice
Smrdljivi grad je zadovoljan sobom
Strukture ga dobro furaju

OOOO OOOO OOOO OOOO

Dok zijaneri trule u patikama
Mooda im zaprasuju cestu
Guzice spustaju nisko do poda
Kako se oni samo dobro furaju

OOOO OOOO OOOO OOOO

Smrdljivi grad otvara jeftine bircuze
Za sljakere sto locu ko pesi
Studenti bez diplome, zene bez ljepote, nezenje bez stana
Putnici bez para
Jeftina mjuza teska cuga
Lutrija je njihova furka
Jeftina mjuza teska cuga
Uzas je moja furka

OOOO OOOO OOOO OOOO

vazila je I za Beograd u jednom, za obicne ljude, puno lepsem vremenu.
zonbirile

#371 Re: Srpska proslost

Post by zonbirile »

@bokakotorska
pa ima i drukčije,a to je odnos prijestonice i ostalih.Mnogo je novca tu "uvaljeno" iz cijele Juge,a podaci o veličini i blala,bla pa Ljubljana se ponosi svojom veličinom.
olijali_vuk

#372 Re: Srpska proslost

Post by olijali_vuk »

Beograd je 1991 imao milion stanovnika, 100.000 ucesnika demonstracija. Da se oni tada svrgnuli Milosevica nikada ovoga rata ne bi ni bilo, ali eto niej se dalo. Milosevica je uhapsio, onaj Beogradjanin (Cedo, prezimena ne mogu da se sjetim). Sad je nedavno bio na televiziji sa onim ministrom vanjskim poslova Srbije, i kako ga on gleda, vidi se da je ovaj ministar jadnik. Beograd su poplocali Turci, Ras je bio glavni grad sednjvoekovne Srbije, u blizini Novog Pazara su ruine grada i tako dalje, necu da produbljujem temu, ne radi se o tome...
Cuj 115 ratova, mozda 115 tuca. osvojili ga Austrijanci 1914 i onda isto sa Nijemcima 1915, poginulo oko 5000(ima tacan broj u tadasnjim austrijskim novinama) branitelja grada. Milosevic je tamo organizovao proslavu bitke na Kosovu i tako dalje, samo da bi povampirio ove Srbe tamo i tako dalje. Ni dan danas ne vole ove Srbe iz Bosne, ali eto ... postojali su tamo pojedinci, koji su na kraju ubijani kao Stambolic, Dzindzic, onaj bivsi gradonacelnik Bogdanovic... 1944 je moj dedo usao u Beograd i ja tacno znam da borbi za grad nije ni bilo, nego da su se NIjemci provukli na Srem i tam napravili front. Poslije oni zovnu svoje guslare i onda pocnu praviti istoriju... oni zajedno sa Turcima, kao njihovi placenici zauzimali Carigrad 1459(ili kad), a danas pricaju kako su prijatelji sa Grcima i kako su se borili protiv Turaka. Nista se oni nisu borili, nego kao u ovom ratu- ako moze opljackat, u redu je i tako dalje...

Ta guslarska pjesma je dio srpske istorijie, kao sto je Milos Obilic dio te istorije i kao sto su Sava Kovacevic, Bosko Buha nastali kao legende sa nekim televizijskim serijama. Pa u danasnjim udzbenicima je Mihajlovic srpski heroj. A on poznati fasista, koji je prvo bio u dosluhu za Nijemicma. Covjek je napao svoj grad u Srbiji, tj. Uzice, pomagao je Nijemcima gdje je stigao. Ali - prema jevrejskim izvorima- su i Nijemcima bili odvratni, pa su ih istjerali iz Srbije.
Vukašin

#373 Re: Srpska proslost

Post by Vukašin »

olijali_vuk wrote:Beograd je 1991 imao milion stanovnika, 100.000 ucesnika demonstracija. Da se oni tada svrgnuli Milosevica nikada ovoga rata ne bi ni bilo, ali eto niej se dalo.
SPO i druga opozicija tada u Beogradu je bila puno zesce nafurana na rat nego SPS i Milosevic. Naravano je bilo tamo sigurno cestitih ljudi koji su bili za mir.....ali "brate"........ Vucina je tada bio i osto puno krvolocniji od Milosevica. Gledaj njegove izjave tokom rata u Slavoniji ili Istocnoj Bosni. Pa zar nije Djindjic 1994 (kada je Zlobo prekinuo veze sa R&R-om) okrenuo jagnje nad Sarajevom sa Ratkom i Rasom. :D :D
olijali_vuk wrote: Ta guslarska pjesma je dio srpske istorijie
Tacno. Guslanje je dio srpske istorije. Problem sa guslama kod Srba je taj sto one i dan danas su dio dnevnog politickog zivota.
olijali_vuk

#374 Re: Srpska proslost

Post by olijali_vuk »

Meni se cini da su se oni dobro pripremali za rat. Znaci nije bilo javnog huskanja kao kod opozicije, ali su formirane sve moguce snage da se otpocne rat u Hrvatskoj, koji je poceo u Julu 1991. Jedna je stvar nesto reci, a druga sve to pripremiti i sporvesti u dijelo. Milosevic je mislio da on moze biti nezavistan faktor i da moze prokositi cijelom svijetu, napravio je marionete, paradrzavne vojske pod nadgledom Sluzbe drzavne bezjednosti i tako dalje. Dzindzic je bio na Romaniji pa se poslije pokajao zbog toga(to je ipak nesto). Ne mozes takvim ljudima do kraja vjerovati, ali su opet bolji od ovih orodoksnih fanatika i tako dalje... mislim da sadasnja srpska politika preko Tadica i Dodiga nije puno razlicita od one Milosevica i Karadzica, samu se sredstva drugacija i Rusija je sad ojacala, tako da ona ne zeli da produzi mandat Unu u Sarajevu, ako Visoki representat otpusti Dodika, zato se ovaj i ponasa onako bahato i rece jedno ovima: Ja sam spreman, a da li ste i vi?

to sam malo pretjerao s slobodarskim duhom, ali su u svakom slucaju bolji od ovih nekih seljak iz Centralne Srbije ...
bokakotorska

#375 Re: Srpska proslost

Post by bokakotorska »

olijali_vuk

iz istorije Beograda

Ako su ga Turci poplocali, pa njihov je i bio. Opravili su oni i sto sta drugo sto i danas stoji u gradu.
Nego kako kaze postovani vodja patrole oni komunisticki satrapi :-D prodadose kocku Nijemcima i uzese puno maraka i deviza, kad su ono 70etih Nijemci ukapirali da se pivo i kobaje na beer festovima bolje prodaju ako je okolo kaldrma. Ostade samo nesto malo kaldrme u Skadarliji i na Kosancicevom vencu. A satrapi spiskase devize na ONO i DSZ, tako bar rekose, kad su pale prozivke.
I austrijanci su ozidavali tvrdjavu i rusili je posle, pa opet iznova. Sad Ministarstvo Kulture kuka di da nadju novce za sve te starudije.
Tu i jeste deo nasih nerazumevanja i sa jednima i sa drugima. Vidi ti koliko puta su ga rusili Austrijanci, a koliko puta Turci i ko je koga tu pobedio u krajnjoj liniji ? Verujem da ce ti ta cifra sto te nervira od 115 da sidje dobro ispod 100. A kako su prosli Austrijanci i Turci u celoj prici vidimo im po granicama, danas. 800 km na istok, a bogami i na zapad skoro toliko, od Beograda. Od 1912 / 1918te. Neka ih tamo, malo.

Kad samo oduzmes ta austrijsko – nemacka osvajanja iz 1914 i 1915 i partizansko oslobodjenje koje nam je eto i tvoj deda doneo 1944 vec si na 112 tuca stigao.
Ako ga je i on oslobadjo samo nek je zivu glavu kuci doneo, i nek su se Nijemci povukli sami, laganica, kako kaze deda.

Rece li deda kad je usao, pre ili posle Bozica ?

To sad sto kazes da beogradjani ne vole ljude iz Bosne malo me buni. Dobar deo beogradjana i jesu iz Bosne osim onih iz Hrvatske, sa Kosova i Metohije, Crne Gore i eto mene i slicnih iz Makedonije.
Mislim da si tu jako u krivu, pa i taj Dzindzich sto ga pominjes i taj ti je Bosanac, zato je i okreto vise po familijarnoj nego po politickoj liniji....

A ako su Jevreji u pravu da su Srbi Nijemcima odvratni imas pice od mene. I neka su vala, slaba su ti oni emotivna referenca, ne za Srbe vec za veci deo sveta. Bas kao i Turci.

Kazem za veci deo sveta.
Meni su bas simpaticni, velike saljivdzije i jedni i drugi. J ga ja sam juznjak pa to drugacije posmatram.

PS taj Cedo sto ti se svidja, ne secam se ni ja kako se preziva, nego kazu da je opak skojevac, jer se zustro bori za nove vrednosti. Takvi su bili oni, i bice, kazu ljudi. Sad jel se Cedo bori vise za materijalne ili duhovne - te nove vrednosti - videcemo, dijalektika je to, daj Boze zdravlja. I bureka.
Post Reply