Da se ne lažemo...bošnjačka nacija počiva na religiji, to jest Islamu.maintain91 wrote:Yug wrote:Inshallah,sto bi rekao nekad davno Tvrtko Kotromanic![]()
![]()
Jos jedan salonac koji izjednacava naciju i religiju kad mu odgovara.
Srpska država u Sarajevskom polju???
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Hlapoje
#51 Re: Srpska država u Sarajevskom polju???
-
maintain91
#52 Re: Srpska država u Sarajevskom polju???
Bosne nigdje?Hlapoje wrote:Da se ne lažemo...bošnjačka nacija počiva na religiji, to jest Islamu.maintain91 wrote:Yug wrote:Inshallah,sto bi rekao nekad davno Tvrtko Kotromanic![]()
![]()
Jos jedan salonac koji izjednacava naciju i religiju kad mu odgovara.
Nasa nacija nista nije vise vezana za Islam koliko je vasa za pravoslavlje.
Cak sta vise Bosnjaci su daleko sekularniji narod od vas Srba... makar od ovih iz Bosne.
-
Hlapoje
#53 Re: Srpska država u Sarajevskom polju???
maintain91 wrote: Bosne nigdje?
Nasa nacija nista nije vise vezana za Islam koliko je vasa za pravoslavlje.
Cak sta vise Bosnjaci su daleko sekularniji narod od vas Srba... makar od ovih iz Bosne.
Ne može narod biti sekularan.
Sekularna je država.
Ali nema to veze s time. Neko je veći vernik, neko manji...
Ali nacionalni identitet je nešto drugo. On je kod Bošnjaka mnogo tesno vezan za Islam.
Uzmi samo za primer imena...Bošnjaci su jedan od retkih naroda na svetu koji nemaju narodna imena, već su u 90% slučajeva to neka arapska, turska, muslimanska...šta ti ja znam...a onih 10% su neka tipa Denis, Alen i slično koja opet nemaju veze sa Bosnom.
Kapiram da Bošnjaci i daju takva imena deci, to jest izbegavaju ona narodna slovenska, da ih neko ne bi pomešao sa Srbima i Hrvatima.
A pre Islama, nisu Bošnjani izbegavali slovenska imena.
-
maintain91
#54 Re: Srpska država u Sarajevskom polju???
Mogu biti sekularne I individue I narodi. Taj termin kod nas je poznatiji po pojmom svjetovnost, ali na engleskom se koristi secularity, I isto void porijeklo od latinske rijeci saecularis.Hlapoje wrote:![]()
Ne može narod biti sekularan.
Sekularna je država.
Ali nacionalni identitet je nešto drugo. On je kod Bošnjaka mnogo tesno vezan za Islam.
Uzmi samo za primer imena...Bošnjaci su jedan od retkih naroda na svetu koji nemaju narodna imena, već su u 90% slučajeva to neka arapska, turska, muslimanska...šta ti ja znam...a onih 10% su neka tipa Denis, Alen i slično koja opet nemaju veze sa Bosnom.
Kapiram da Bošnjaci i daju takva imena deci, to jest izbegavaju ona narodna slovenska, da ih neko ne bi pomešao sa Srbima i Hrvatima.
A pre Islama, nisu Bošnjani izbegavali slovenska imena.
I to je jedini argument koji imas?
Reci mi koja imena koriste Indonezani, Malezani? Ceceni? Pakistanci?
Skoro svi vecinski muslimanski narodi koriste pretezno arapska imena. Bosnjaci nisu tu posebni.
Isto kao sto vi Srbi koristite veliki broj grckih i jevrejskih imena na primjer.
Ponavljam, vi Srbi ste daleko vise vezani za pravoslavlje I SPC nego sto su Bosnjaci za Islam.
Vas identitet je zasnovan na pravoslavlju.
Putem pravosavlja ste I asimilirali veliki broj Vlaha pravoslavaca, naroctio ovih kojih su zivjeli zapadno od Drine u Bosni I Hrvatskoj.
Ti si samo jos jedan u nizu salonaca na ovom forumu koji pokusava pored ostalog da Bosnjake svede na nivo religije I time umanji nasu vezanost za Bosnu I prije svega nasu vezu sa srednjevijekovnom Bosnom zbog toga sto smo danas eto muslimani...
Dzaba ti je trud druze moj...
-
Hlapoje
#55 Re: Srpska država u Sarajevskom polju???
Nije tačno da većinski muslimanski narodi korsite pretežno arapska imena. Turci recimo imaju mnogo svojih narodnih imena, koja nemaju veze sa arapskim ili islamskim...kao Arslan, Demir, Ekrem, Orhan, Emina, Alma...maintain91 wrote: I to je jedini argument koji imas?
Reci mi koja imena koriste Indonezani, Malezani? Ceceni? Pakistanci?
Skoro svi vecinski muslimanski narodi koriste pretezno arapska imena. Bosnjaci nisu tu posebni.
Isto kao sto vi Srbi koristite veliki broj grckih i jevrejskih imena na primjer.
I Albanci su muslimani, pa nose neka specifična albanska imena.
Tačno je i da se Srbi prilično koriste nekim grčkim ili hrišćanskim imenima...ali u velikoj meri nose i narodna, slovenska imena. Kao i Hrvati.
Ali poenta je da Bošnjaci NIKAKO ne koriste ta neka svoja narodna imena, koja bi ukazivala na njihovo slovensko poreklo, srednjovekovnu Bosnu i šta ti ja znam. Ne...isključivo arapska imena i tu i tamo neka nedefinisana.
I tu se vidi ta srž bošnjačkog bića i identiteta.
Bošnjaci se "diče" bosanskom tradicijom, srednjevekovnom Bosnom i njenim vladarima...a koliko Bošnjaka nosi ime po Tvrtku, Kulinu, Mateju, Stjepanu, Dabiši, Ostoji? Nema uopšte tih imena kod Bošnjaka, što je svojevrstan raritet jer svi narodi imaju tu tradiciju da deci daju imena nekadašnjih vladara zemlje.
Ali zato kod Bošnjaka ima Sulejmana, Mehmeda, Fatiha...koliko hoćeš.
Pravoslavlje, svetosavlje, slovenstvo...Vas identitet je zasnovan na pravoslavlju.
-
maintain91
#56 Re: Srpska država u Sarajevskom polju???
Ta muslimanska imena mi koristimo vec duze od 400 godine.... Bez obzira na njihovo porijeklo to su danas I "nasa" imena. Veliki broj tih arapskih/turskih imena je slaveniziran I prilagodjen nasem jeziku.Hlapoje wrote:Bošnjaci se "diče" bosanskom tradicijom, srednjevekovnom Bosnom i njenim vladarima...a koliko Bošnjaka nosi ime po Tvrtku, Kulinu, Mateju, Stjepanu, Dabiši, Ostoji? Nema uopšte tih imena kod Bošnjaka, što je svojevrstan raritet jer svi narodi imaju tu tradiciju da deci daju imena nekadašnjih vladara zemlje.
Ali zato kod Bošnjaka ima Sulejmana, Mehmeda, Fatiha...koliko hoćeš.
To sto koristimo muslimanska imena apsolutno nista ne govori o nasem nivou religioznosti niti umanjuje nasu vezu sa srednjevijekovnom Bosnom.
Kao sto sam i rekao, jedini argument koji ste vecina vas Srba I Hrvata u stanju da koristite protiv Bosnjaka je religija.
"Presli ste na Islam, Bosna nije vasa zemlja"...
Od Kulina Bana pa do danasnjih dana sve je to nase Srboslave.
Jedan jedini pedalj ove zemlje ne pripada Srbiji... Drina je vjecna granica za vas, to zapamti.
- cyprus
#57 Re: Srpska država u Sarajevskom polju???
Identitet Srba, Hrvata i Bošnjaka je prvenstveno zasnovan na religiji, ali sve više i na posebnoj percepciji historije... Čak bih rekao da je ovaj drugi faktor danas i jači nego religija...
-
Hlapoje
#58 Re: Srpska država u Sarajevskom polju???
Pa da...O tome i govorim.maintain91 wrote: Ta muslimanska imena mi koristimo vec duze od 400 godine.... Bez obzira na njihovo porijeklo to su danas I "nasa" imena. Veliki broj tih arapskih/turskih imena je slaveniziran I prilagodjen nasem jeziku.
Ta imena koristite 400 godina, a ona koja su koristili dobri Bošnjani pre dolaska Islama...ta više ne koristite.
Zato ja tvrdim da je Islam temelj bošnjačkog identiteta.
I to nema nikakve veze sa religioznošću.
Taman posla. Vama Islam uopšte ne brani da negujete slovensku i bosansku tradiciju, bar kad su imena u pitanju."Presli ste na Islam, Bosna nije vasa zemlja"...
Ali vaš stav prema tim tradicijama je iz nekog razloga odbojan.
Zašto?
-
Hlapoje
#59 Re: Srpska država u Sarajevskom polju???
Ono jest...Ne pripada Srbiji, ali pripada Srbima.maintain91 wrote:
Jedan jedini pedalj ove zemlje ne pripada Srbiji... Drina je vjecna granica za vas, to zapamti.
-
maintain91
#60 Re: Srpska država u Sarajevskom polju???
Netacno, vec je jedan od stubova naseg identiteta.Hlapoje wrote:Pa da...O tome i govorim.
Ta imena koristite 400 godina, a ona koja su koristili dobri Bošnjani pre dolaska Islama...ta više ne koristite.
Ali ne znam sa kakvim pravom ti kao Srbin tvrdis tako nesto kad je cinjenica da ste vi Srbi vise vezani za pravoslavlje nego mi za Islam?
Taman posla. Vama Islam uopšte ne brani da negujete slovensku i bosansku tradiciju...
Islam je danas takodje dio bosanske tradicije... je li tebi jasno to?
Naravno, kao sto i Sandzak pripada Bosnjacima.Ono jest...Ne pripada Srbiji, ali pripada Srbima.
-
Yug
#61 Re: Srpska država u Sarajevskom polju???
Ne pripada BiH samo Srbima jer tako Ustav ne kaze.Bosnjaci u Sandzaku su nacinalna manjina dok su Srbi konstitutivan narod BiH.I nije mi jasno zasto se danasnje stanovnistvo BiH povezuje sa srednjovjekovnim stanovnistvom Bosne.U jednu ruku porijeklo vecinsko je slovensko i danas i tada i u Bosni kao i na skoro cijelom prostoru bivse Juge ali danasnji pravoslavci i muslimani u BiH su vecinom potomci doseljenika 'islamiziranih slovena iz Srbije,onda muslimana iz Crne Gore danasnje,muslimana koji su se povlacili sa otomanskom vojskom iz Slavonije,Madjarske itd.Srbi danasnji u BiH su vecinon potomci ljudi "Stare Crne Gore" kao i ogromna vecina Srba u Srbiji danas.Inace me nerviraju ovi danasnji kvaziistoricari danas mitomani bez obzira Kojoj etnickoj skupini pripadaju.
-
maintain91
#62 Re: Srpska država u Sarajevskom polju???
Bosnjaci imaju kontinuitet u Bosni, dok su Srbi zapadno od Drine vecinom potomci Vlaha koje su se naselili od 15, vijeka pa na dalje...Yug wrote:Ne pripada BiH samo Srbima jer tako Ustav ne kaze.Bosnjaci u Sandzaku su nacinalna manjina dok su Srbi konstitutivan narod BiH.I nije mi jasno zasto se danasnje stanovnistvo BiH povezuje sa srednjovjekovnim stanovnistvom Bosne.U jednu ruku porijeklo vecinsko je slovensko i danas i tada i u Bosni kao i na skoro cijelom prostoru bivse Juge ali danasnji pravoslavci i muslimani u BiH su vecinom potomci doseljenika 'islamiziranih slovena iz Srbije,onda muslimana iz Crne Gore danasnje,muslimana koji su se povlacili sa otomanskom vojskom iz Slavonije,Madjarske itd.Srbi danasnji u BiH su vecinon potomci ljudi "Stare Crne Gore" kao i ogromna vecina Srba u Srbiji danas.Inace me nerviraju ovi danasnji kvaziistoricari danas mitomani bez obzira Kojoj etnickoj skupini pripadaju.
-
Yug
#63 Re: Srpska država u Sarajevskom polju???
Pa imaju care al kad bi se lagali,kakve veze npr. imaju preci izetbegovica ili Tihica sa srednjovjekovnom Bosnom.Imaju kao i svi kontinuitet slovena na balkanu.Danasnji Srbi u BiH su dvije trecine I2a Din S i R1a haplogrupa,posebno je to izrazeno kod Srba u istocnoj tj. Sjeveroistocnoj BiH.obje te HG su vezane sa najezdom Slovena na Balkan u 6 i 7 vijeku,isti je slucaj i sa Hrvatima u BiH i hrvatskoj,Srbima u Srbiji i nema tu nekog posebnog exkluziviteta po porijeklu kod Bosnjaka.I ako su ti neki famozni Vlasi posebnog etnickog praporijekla,mozemo ih traziti kod doslovenskih haplogrupa,a te HG imamo kod svih danasnjih nacija na balkanu.
-
maintain91
#64 Re: Srpska država u Sarajevskom polju???
I2 din nije vezan sa dolaskom Slavena... dzaba ti da ponovis milijardu puta to jos nije dokazano niti je tvoj idol Keneth igdje te nalaze objavio.Yug wrote:Pa imaju care al kad bi se lagali,kakve veze npr. imaju preci izetbegovica ili Tihica sa srednjovjekovnom Bosnom.Imaju kao i svi kontinuitet slovena na balkanu.Danasnji Srbi u BiH su dvije trecine I2a Din S i R1a haplogrupa,posebno je to izrazeno kod Srba u istocnoj tj. Sjeveroistocnoj BiH.obje te HG su vezane sa najezdom Slovena na Balkan u 6 i 7 vijeku,isti je slucaj i sa Hrvatima u BiH i hrvatskoj,Srbima u Srbiji i nema tu nekog posebnog exkluziviteta po porijeklu kod Bosnjaka.I ako su ti neki famozni Vlasi posebnog etnickog praporijekla,mozemo ih traziti kod doslovenskih haplogrupa,a te HG imamo kod svih danasnjih nacija na balkanu.
A drugo i2 din marker nije slavenski niti ima bilo kakve veze sa indoevropljanima.
Preci nosioca i2 din markera su SLAVENIZIRANI... ZNACI NISU IZVORNI SLAVENI... ostaje da se vidi kada su slavenizirani.
Drugo postoji mala razlika izmedju Srba u Bosni I onih u Srbiji... Srbi u Srbiji a narocito u Sumadiji imaju vece frekvencije starosjedilackih E i J markera.
Dalje, migracije na Balkanu nisu pocele u 19. vijeku... bilo ih je i u 18 i u 17, 16, 15, 14 a i prije toga.
Te migracije u 19. vijeku nisu znatnije promijenile broj i procenat Bosnjaka u Bosni... dok migracije vlaskog stanovnistva od 15. vijeka pa na dalje su itekako uticale na povecanje broja pravoslavnog a kasnije i srpskog stanovnistva u Bosni.
-
maintain91
#65 Re: Srpska država u Sarajevskom polju???
Nego reci mi 'Yug" (ne znam sta ce ti ovo "Jug" kad si cetnik na kvadrat)... reci mi sta si htio da kazes sa ovim duhovitim komentarom:
Haj jednom u zivotu budi iskren na ovom forumu pa kazi sta mislis o Bosnjacima i srednjevijekovnoj Bosni i ne izigravaj nekog Jugoslovena sestre ti...Yug wrote:Inshallah,sto bi rekao nekad davno Tvrtko Kotromanic![]()
-
Hlapoje
#66 Re: Srpska država u Sarajevskom polju???
Rekao sam zbog čega.maintain91 wrote:Netacno, vec je jedan od stubova naseg identiteta.Hlapoje wrote:Pa da...O tome i govorim.
Ali ne znam sa kakvim pravom ti kao Srbin tvrdis tako nesto kad je cinjenica da ste vi Srbi vise vezani za pravoslavlje nego mi za Islam?
Pravoslavlje nije u toj meri izmenilo biće, tradiciju i običaje kod Srba, kao što je to uradio Islam kod Bošnjaka.
Zato danas Srbi iz Bosne više podsećaju po imenima i nekim običajima na srednjovekovne stanovnike Bosne, nego Bošnjaci.
Ja sam se uhvatio imena jer su ona jak deo prepoznatljivog identiteta nekog naroda.
Danas su neka najspecifičnija imena kod nekih naroda vezana za njihove nekadašnje vladare.
Pa tako kad se neko zove William, Richard, George, Henry...odmah pretpostavljamo da je u pitanju Englez. Oni ta imena daju svojoj deci po sećanju na nekadašnje vladare.
Kod Nemaca je to Fridrih, Ludvig, Oto, Rudolf, Lotar...
Kod Francuza Filip, Žan, Šarl, Fransoa...
Kod Hrvata...Krešimir, Zvonimir, Tomislav, Borna...
Kod Srba...Nemanja, Dušan, Uroš, Dragutin, Milutin, Miloš.
I tako kod svih naroda manje-više.
Kod Bošnjaka to ne postoji.
Mene interesuje zbog čega?
- Arata
#67 Re: Srpska država u Sarajevskom polju???
Navedeni udžbenik je prije nekoliko godina povučen iz upotrebe u RS-u.
Nemojte molim vas da vam glavni izvor informacija bude Klix.
Ko mi ne vjeruje, ima google. Hvala i prijatno.
Nemojte molim vas da vam glavni izvor informacija bude Klix.
Ko mi ne vjeruje, ima google. Hvala i prijatno.
-
maintain91
#68 Re: Srpska država u Sarajevskom polju???
Ja te opet pitam koja imena koriste Pakistanci Indonezani Malezani... ?Hlapoje wrote:Rekao sam zbog čega.
Pravoslavlje nije u toj meri izmenilo biće, tradiciju i običaje kod Srba, kao što je to uradio Islam kod Bošnjaka.
Zato danas Srbi iz Bosne više podsećaju po imenima i nekim običajima na srednjovekovne stanovnike Bosne, nego Bošnjaci.
Ja sam se uhvatio imena jer su ona jak deo prepoznatljivog identiteta nekog naroda.
Danas su neka najspecifičnija imena kod nekih naroda vezana za njihove nekadašnje vladare.
Pa tako kad se neko zove William, Richard, George, Henry...odmah pretpostavljamo da je u pitanju Englez. Oni ta imena daju svojoj deci po sećanju na nekadašnje vladare.
Kod Nemaca je to Fridrih, Ludvig, Oto, Rudolf, Lotar...
Kod Francuza Filip, Žan, Šarl, Fransoa...
Kod Hrvata...Krešimir, Zvonimir, Tomislav, Borna...
Kod Srba...Nemanja, Dušan, Uroš, Dragutin, Milutin, Miloš.
I tako kod svih naroda manje-više.
Kod Bošnjaka to ne postoji.
Mene interesuje zbog čega?
Ti prvo moras da shvatis razliku izmedju islamske i krscanske historije i nacina na koji muslimani i krscani shvataju svoju vjeru.
Kod vas krscana svaki narod je vremenom preveo Bibliju na svoj jezik i crkve su vremenom postajale nacionalne crkve i stub identiteta evropskih naroda kao sto je kod vas Srba slucaj.
Kod Islama nacionalnih podjela nije bilo na tom nivou i Kuran je i dan danas prvenstveno na arpaskom jeziku, zato nije cudno da veliki broj muslimanskih naroda koristi arpaska i druga imena koja imaju neku vezu sa Islamom.
Mi smo promijenili imena ali smo ostali BOSNJACI...
Jesi ti svjestan ironije u tvojim komentarima... upravo si ti taj koji izjednacavas naciju sa religijom.
Oni Bosnjaci koji su prihvili katolicanstvo i pravoslavlje su sacuvali ta krscanska imena ali su postali dio srpske i hrvatske nacije... mi smo promijenili religiju i imena ali smo ostali Bosnjaci.
Znaci nasa nacionalnost ne zavisi od religije vec upravo vasa. Vi ste ti koji ne mozete da postojite bez pravoslavlja. Pravoslavje je temelj vaseg identiteta.
Mi sutra da predjemo kolektivno na Budizam mi cemo ostati Bosnjaci... dok bi se vi raspali za dan bez pravoslavlja i SPC-a.
-
Hlapoje
#69 Re: Srpska država u Sarajevskom polju???
Nemam pojma kakva imena koriste Indonežani i Maležani. Daleko su i nepoznati su mi.maintain91 wrote: Ja te opet pitam koja imena koriste Pakistanci Indonezani Malezani... ?
Dao sam ti primer Turaka od kojih ste primili Islam. Oni ne koriste isključivo arapska imena. Imaju mnogo svojih narodnih imena.
Evo vidim da se predsednik Indonezije zove Susilo Bambang Judojono.
Mislim da to ime nema arapsko poreklo.
Kako sad to? Upravo si napisao da oni Bošnjaci koji su sačuvali kršćanska i narodna imena...danas nisu više Bošnjaci, već su Srbi i Hrvati. A oni koji su prihvatili Islam i arapska imena, oni i danas jesu Bošnjaci.Oni Bosnjaci koji su prihvili katolicanstvo i pravoslavlje su sacuvali ta krscanska imena ali su postali dio srpske i hrvatske nacije... mi smo promijenili religiju i imena ali smo ostali Bosnjaci.
Znaci nasa nacionalnost ne zavisi od religije vec upravo vasa.
Sam sebe negiraš u dve rečenice.
Bošnjacima se danas naziva onaj deo slovenskog stanovništva koji ima islamsku veru. Čak i oni koji veze sa Bosnom nemaju.Mi sutra da predjemo kolektivno na Budizam mi cemo ostati Bosnjaci... dok bi se vi raspali za dan bez pravoslavlja i SPC-a.
A ja opet pitam, zašto Bošnjaci, ako toliko polažu na srednjovekovnu bosansku tradiciju, zašto beže od imena koja su karakterisala narod koji je živeo u srednjevekovnoj Bosni?
Zašto?
-
maintain91
#70 Re: Srpska država u Sarajevskom polju???
Hlapoje wrote:Kako sad to? Upravo si napisao da oni Bošnjaci koji su sačuvali kršćanska i narodna imena...danas nisu više Bošnjaci, već su Srbi i Hrvati. A oni koji su prihvatili Islam i arapska imena, oni i danas jesu Bošnjaci.
Pa nisu svi Bosnjaci prihvatili Islam... neki su prihvatili pravoslavlje I katolicizam I vremenom zavrsili kao dio srpske i hrvatske nacije.
Toliko o bitnosti krscanstva i imena za ocuvanje nacije.
Ne, samo si ti spor.Sam sebe negiraš u dve rečenice.
Kako ti nije jasno da svaki argument koji protiv Bosnjaka napises se moze okrenuti protiv vas Srba?Bošnjacima se danas naziva onaj deo slovenskog stanovništva koji ima islamsku veru. Čak i oni koji veze sa Bosnom nemaju.
Eto danas svi Bosnjaci nemaju veze sa Bosnom dok svi Srbi imaju vezu sa Srbijom? Vi niste asimilirali pravoslavce u zadnjih 1400 godina na Balkanu... ?
Vas identitet nije zasnovan na pravoslavlju nego svi Srbi vode porijeklo od srpskog plemena koje je naselilo Balkan prije 1400 godina?
Pa upravo ste vi Srbi I Hrvati razlog zasto su danas Bosnjaci prvenstveno muslimani... vi ste svoje identitete izgradili oko pravoslavlja I katolicanstva...
Zato te pitam, sa kojim pravom ti optuzujes Bosnjake da je nas identitet zasnovan na religiji kad ste upravo vi Srbi zacetnici tog procesa na zapadnom Balkanu?
Zato sto su ta "slavenska" imena vremenom dobila zig krscanskih imena na Balkanu. Ne samo krscanskih vec i nacionalnih imena koja su pretezno vezana za Srbe i Hrvate.A ja opet pitam, zašto Bošnjaci, ako toliko polažu na srednjovekovnu bosansku tradiciju, zašto beže od imena koja su karakterisala narod koji je živeo u srednjevekovnoj Bosni?
Zašto?
Nije nikakav problem i da koristimo imena kao sto su Tvrtko, Kulin, Gvozden i druga ali nema potrebe za tim.
Mi nismo nista manje Bosnjaci i sa imenima koja danas koristimo... a vama posebno nemamo sta da dokazujemo.
- bdzs
#71 Re: Srpska država u Sarajevskom polju???
Glupo pitanje..Kako bi se ti zvao kad bi prihvatio islam. Pitam hipoetički, čisto da shvatiš.Hlapoje wrote: A ja opet pitam, zašto Bošnjaci, ako toliko polažu na srednjovekovnu bosansku tradiciju, zašto beže od imena koja su karakterisala narod koji je živeo u srednjevekovnoj Bosni?
Zašto?
Za islam je nacija ili etnija ili čak boja kože od trečerazrednog značaja.
-
Hlapoje
#72 Re: Srpska država u Sarajevskom polju???
Da sam Bošnjak, verovatno bih imao neko arapsko ime.bdzs wrote:Glupo pitanje..Kako bi se ti zvao kad prihvatio islam. Pitam hipoetički, čisto da shvatiš.Hlapoje wrote: A ja opet pitam, zašto Bošnjaci, ako toliko polažu na srednjovekovnu bosansku tradiciju, zašto beže od imena koja su karakterisala narod koji je živeo u srednjevekovnoj Bosni?
Zašto?
Za islam je nacija ili etnija ili čak boja kože od trečerazrednog značaja.
A da sam Turčin, možda bih imao neko tursko narodno ime koje nema veze sa Islamom.
Turci koji su doneli Islam na ove prostore, nisu zaboravili svoja narodna imena. Imaju ih napretek.
A Bošnjaci jesu zaboravili i odriču ih se.
Šta više, imaju neku odbojnost prema njima.
Zašto?
- bdzs
#73 Re: Srpska država u Sarajevskom polju???
Musliman je dužan da kada mu se rodi dijete, djetetu da muslimansko ime.
-
Hlapoje
#74 Re: Srpska država u Sarajevskom polju???
Srbi su etnikum koji nije vezan za Srbiju. Srbija je dobila ime po Srbima, koji su sa tim imenom došli na Balkan. Neki Srbi vekovima žive u Nemačkoj, poput Lužičkih Srba i Srbiju nikad videli nisu, a nazivaju se Srbima.maintain91 wrote:
Kako ti nije jasno da svaki argument koji protiv Bosnjaka napises se moze okrenuti protiv vas Srba?
Eto danas svi Bosnjaci nemaju veze sa Bosnom dok svi Srbi imaju vezu sa Srbijom? Vi niste asimilirali pravoslavce u zadnjih 1400 godina na Balkanu... ?
Sa Bošnjacima je druga priča. Oni su dobili ime po Bosni, pa je logično da samo oni koji imaju veze sa Bosnom, mogu se nazivati Bošnjacima.
To nisu hrišćanska imena, već slovenska narodna imena. Takvih imena nema u Bibliji. Kakav žig hrišćanstva?Zato sto su ta "slavenska" imena vremenom dobila zig krscanskih imena na Balkanu. Ne samo krscanskih vec i nacionalnih imena koja su pretezno vezana za Srbe i Hrvate.
Nije nikakav problem i da koristimo imena kao sto su Tvrtko, Kulin, Gvozden i druga ali nema potrebe za tim.
Ta neka imena imaju žig "srednjovekovne Bosne". To vam treba biti važnije, od žiga hrišćanstva, pošto vama religija "nije toliko bitna", a Bosna jeste.
-
Hlapoje
#75 Re: Srpska država u Sarajevskom polju???
Nije tačno.bdzs wrote:Musliman je dužan da kada mu se rodi dijete, djetetu da muslimansko ime.
Gde to piše?