Van Halen wrote:Judi judi vratia se PietjeDobro nam doša!
Moderator me bio pogresno shvatio. Ja rekao nesto lose moderatoru dr_gogu, rekao sam mu da je vehabija. A zoom mislio da sam njemu to rekao i banovao me na 30 dana.
Moderators: _BataZiv_0809, anex
Van Halen wrote:Judi judi vratia se PietjeDobro nam doša!
pa gdje si hrvatino iz nizozemske.Pietje_Bel wrote:Van Halen wrote:Judi judi vratia se PietjeDobro nam doša!
Moderator me bio pogresno shvatio. Ja rekao nesto lose moderatoru dr_gogu, rekao sam mu da je vehabija. A zoom mislio da sam njemu to rekao i banovao me na 30 dana.
Hrvat ti je tata.osa wrote:pa gdje si hrvatino iz nizozemske.Pietje_Bel wrote:Van Halen wrote:Judi judi vratia se PietjeDobro nam doša!
pa gdje si hrvatino iz nizozemske.[/quote]Pietje_Bel wrote:Van Halen wrote:Judi judi vratia se PietjeDobro nam doša!
Aferim efendija.taksimetar wrote:Katarina Kocaca je brezbel nasa. Udala se za Mehmeda Fatiha koji je njoj za ljubav napravio piramidu u Visokom.
Sve drugo je laz.
utemeljitelj nije , zavod je postojao otprije nje.Željezničar wrote:Jel ona utemeljitelj zavoda Sv. Jeronima u Rimu (postoji i dan - danas)? Oporukom ostavila Bosnu Papi?
-----------------------------------------Željezničar wrote:Jel ona utemeljitelj zavoda Sv. Jeronima u Rimu (postoji i dan - danas)? Oporukom ostavila Bosnu Papi?
pa kad ti narodi imaju lijepe zeneosa wrote:uo sam da ima naroda koji grade zidine oko dvorišta da im netko ne bi vidio ženu, ali da zbog toga izgradi piramidu...
Ovo prvi put cujem!?Jazz_Junkie wrote:Kulin Ban je bio sin Bana Borica koji je bio porijeklom iz Slavonije.
iz poznate porodice berislavić.Jazz_Junkie wrote:Kulin Ban je bio sin Bana Borica koji je bio porijeklom iz Slavonije.
Upravo sam malo prelistao Cirkovica i nigdje traga da je Boric otac Kulinov niti da je Kulin iz porodice Berislavica. Volio bih znati odakle Vam to?osa wrote:iz poznate porodice berislavić.Jazz_Junkie wrote:Kulin Ban je bio sin Bana Borica koji je bio porijeklom iz Slavonije.
Dobro razrijesili smo zbog cega se Jazz_Junkie i osa pozivaju da je iz slavonije, mada su to cista nagadjanja bez ikakve podloge u izvorima.Orbini wrote:Ja sam jedino kod Nade Klaic pronasao tezu da je Kulin mozda sin bana Borica - ali i ona ne tvrdi vec samo otvara pitanje.
Jer oko Kulin bana ima dosta mistike.
Odjednom se javlja kao ban Bosne, oslovljen cak kao i "veliki ban".
Niko nezna njegovo porijeklo, kojoj lozi pripada,... za Borica se manje-vise zna da je dio slavonskog plemstva, postavljen na banski prijesto u datom momentu i poslije prekomandovan nazad u Slavoniju.
Za Kulina neznamo niti kad je rodjen, niti koje je loze, niti kada je umro, gdje je sahranjen,...
Ime mu vuce na madjarski etnos, ali sljedeci dogadjaji pokazuju da je isuvise kontraverzan i "isuvise Bosanac" da bi bio tek jedan od postavljenih namjesnika.
Mistika oko njega se ogleda u sljedecem:
- nezna se kad je rodjen, umro, gdje sahranjen i koje loze,...
- sjecanje na njega se zadrzalo jako dugo, pojedini bosanski vladari su spominjali njega u svojim zakletvama, i jedino ime koje se zadrzalo i u narodnom predanju.
- za njega pocinje politicka samostalnost Bosne, zasto se jedan feudalac odlucuje na takvo sto kada je ionako bogat i uticajan i kao vazal, namjesnik?
- protiv njega zdruzeno ustaju oblasni pravoslavni i katolicki vladari + Sveta Stolica - jedini takav primjer tog doba
- uspio je premuntati SS, sile oko sebe, postedo zemlju osvajanja i pljacke,.. i najveci dio posvetio miru, ekonomskom rastu,.. sto je za ondasnje prilike bio gandijevski nacin vladanja,..
- upada u Srbiju sa vojskom, odvodi u roblje - nikakvog prakticnog,ekonomskog,politickog,.. razloga?
- za njega se javlja prva "hereza" u Bih i pocetak, korijen Crkve Bosanske. Interesantno je da je on medju prvima to prihvatio.
- za njega se prvo put javlja obicaj dizanja stecaka - nema ih prije njega.
- kako odjednom nastupa - odjednom nestaje sa scene -
Sve u svemu najkontravezrnija i najmisticnija licnost ne samo bosanske historije - vec i sire. Totalno van svih tadasnjih sablona i obicaja,..