Srednjovjekovna Bosna

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Pietje_Bel

#176 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by Pietje_Bel »

Van Halen wrote:Judi judi vratia se Pietje :D Dobro nam doša!

Moderator me bio pogresno shvatio. Ja rekao nesto lose moderatoru dr_gogu, rekao sam mu da je vehabija. A zoom mislio da sam njemu to rekao i banovao me na 30 dana. :-)
osa

#177 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by osa »

Pietje_Bel wrote:

Moderator me bio pogresno shvatio. Ja rekao nesto lose moderatoru dr_gogu, rekao sam mu da je vehabija. A zoom mislio da sam njemu to rekao i banovao me na 30 dana. :-)
pa gdje si hrvatino iz nizozemske.
Pietje_Bel

#178 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by Pietje_Bel »

osa wrote:
Pietje_Bel wrote:

pa gdje si hrvatino iz nizozemske.
Hrvat ti je tata.
osa

#179 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by osa »

quote="osa"]
Pietje_Bel wrote:

pa gdje si hrvatino iz nizozemske.[/quote]

Hrvat ti je tata.[/quote]

istina i šta s tim.
zonbirile

#180 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by zonbirile »

Katarina Bosanska,sviju nas,sad istorijski fakti i nisu tako bitni ako se gaji tradicija,koje očito nema,niti će je biti.
ponosni

#181 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by ponosni »

Katarina, Katarina... Cija li si, moja nisi...
Ja mislim da ima zanimljivih prica o Katarini u Bosni i u Rimu, samo toga ovdje nema.
Diskvalificiralo se franjevce, kao oni lazu, a onda se vjeruje u nesto drugo sto su oni napisali o Katarini.
A franjevci su bar zapisali nesto, pa bila laz ili istina.
I bosanski franjevci su valjda dokazali da su bili uz narod i uz Bosnu.
Kazu npr. da se brinula za sirote - je li to mit ne znam.
nazivaju je "dobra kraljica Katarina"... kazu da je izbjegla s tjelesnom strazom - visokim momcima plavih pletenica, ili dugih kosa, tako nekako. I danas ima takvih plavokosih Bosanaca, samo pletenice vise nisu u modi.
Cudno mi je sto je Srbi iz Srbije svojataju, i to jer je imala i srpske krvi. Pa imala je i bosanske krvi.
Oni kazu da su i ti korijeni srpski i prilazu recenicu o Srbaljima raznih zemalja.
Inace u tim povijesnim poveljama jedan zarez cini cuda.
Vladar Srbalja Bosne, Dalmacije, (Srbi svi i svuda)... moze se drukcije prevesti kad se kaze vladar Srbalja, Bosne, Dalmacije, ...
Jedan zarez cini cuda. A i prepisivanje dokumenata cini cuda. Falsificiranje.
Inace, Srbi su strucnjaci za falsificiranje povijesti i sadasnjosti, zao mi je, ali tako je.
E tko je strucnjak neka to pogleda, ja nisam.
Onda, u stara vremena bila je sloga katolika i pravoslavaca nasuprot muslimana i otuda pojava da su katolicki fratri sirili guslama mit o srpskom junastvu na Kosovu i okolo. A ovi su to kasnije obilato iskoristili.
Pogotovo je Vuk Karadzic sakupljao posvuda narodne pjesme i mnoge prepjevao kako Srbima odgovara.
Mijenjao ikavicu u ijekavicu itd. Srbi svi i svuda...
Eto, neozbiljan neki strucnjak :-)
Nije li cudno i sto Katarina nije do kraja zivota uspjela doci do svoje djece.
Vjerojatno joj nisu dali pristupa, djecu je preodgojilo i ispralo im mozak.
Bili su prevazni i postali su orudje u rukama osvajaca.
Zanimljiv je i grb Bosne ili bosanske dinastije kojega je Katarina dala uklesati u Rimu.
I za kraj, Katarina je bila prava Bosanka po ovome - tvrdoglava. Mogla je prihvatiti islam i mirna Bosna.
Zemlja je i onako izgubljena. Ostaje potraga za djecom. Spasavanje obitelji. Umjesto da ostane Kata, mogla je postati Fata i vratilo bi joj djecu. Jer da su Bosanci, navodno prevrtljivi otpadnici od srpstva, ponovo prihvatili srpstvo, spasili bi se vise puta. Onako, dozivljavaju nasilno prekrstavanje u Drini... I nikako da se prevrnu natrag na pradedovsku veru.
Osim nekih iznimaka. Tipa Kusturice. Kazu da katolici onoga doba nisu isto sto i Hrvati danas.
Nisu ni Srbi onoga doba isto sto i Srbi danas. Ni Bosnjaci.
A nisam ni ja isti onome od jucer.
Hrvoje_Hrvatinic

#182 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by Hrvoje_Hrvatinic »

Naša hrvatska jeste i mi je tekvom osjećamo i volimo je. A kakav vi ostali imate odnos prema njoj ne znam, nadam se da je pozitivan.
taksimetar

#183 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by taksimetar »

Katarina Kocaca je brezbel nasa. Udala se za Mehmeda Fatiha koji je njoj za ljubav napravio piramidu u Visokom.
Sve drugo je laz.
Hrvoje_Hrvatinic

#184 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by Hrvoje_Hrvatinic »

taksimetar wrote:Katarina Kocaca je brezbel nasa. Udala se za Mehmeda Fatiha koji je njoj za ljubav napravio piramidu u Visokom.
Sve drugo je laz.
Aferim efendija. :-D
osa

#185 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by osa »

uo sam da ima naroda koji grade zidine oko dvorišta da im netko ne bi vidio ženu, ali da zbog toga izgradi piramidu...
Željezničar

#186 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by Željezničar »

Jel ona utemeljitelj zavoda Sv. Jeronima u Rimu (postoji i dan - danas)? Oporukom ostavila Bosnu Papi?
osa

#187 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by osa »

Željezničar wrote:Jel ona utemeljitelj zavoda Sv. Jeronima u Rimu (postoji i dan - danas)? Oporukom ostavila Bosnu Papi?
utemeljitelj nije , zavod je postojao otprije nje.
zonbirile

#188 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by zonbirile »

Željezničar wrote:Jel ona utemeljitelj zavoda Sv. Jeronima u Rimu (postoji i dan - danas)? Oporukom ostavila Bosnu Papi?
-----------------------------------------
naravno da nije,ali stavljati u taj kotekst dešavanja od prije 550g je neozbiljno.Uostalom i u zadnjem ratu su raja odlazila na mjesec,dva i evo ih do dan danas kojekuda.Vjerovatno je pogrešila,što nije izjavila da kraljevstvo ostavlja tročlanom Predsjedništvu i Vijeću ministara.
Prozor

#189 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by Prozor »

osa wrote:uo sam da ima naroda koji grade zidine oko dvorišta da im netko ne bi vidio ženu, ali da zbog toga izgradi piramidu...
pa kad ti narodi imaju lijepe zene
robertredford60

#190 O kulin banu

Post by robertredford60 »

Slučajno otvorih stranicu wikipedije na engleskom jeziku o našem Kulin Banu, kad tamo piše da je Kulin Ban rođen 1163. godine. .

Inače, nigdje drugdje nisam našao taj podatak kad je Kulin Ban rođen.

Stvarno, kako može na engleskom jeziku biti potpuniji podatak o biografiji jedne tako značajne ličnosti iz naše povijesti kao što je bio Kulin Ban od naših stranica BH/S/HR. Ajde da i našim jezicima piše da je rođen 1163, pa dobro, bilo bi ok i da na engleskom jeziku stoji podatak kada je rođen. Ali ovko djeluje apsurdno - tamo neki amerikanac ili englez zna da je Kulin ban rođen baš 1163, a mi kojih se to najviše tiče nemamo pojma o tome, niti naša historiografija išta o datumu Kulin banlovog rođenja zna. Pa kako je to uopće moguće ???

Ako je zbilja rođen 1163. godine, zašto tog podatka nidje nema u našoj literaturi. Inače, ako je taj datum tačan, Kulin ban je u vrijeme dolaska na vlast 1180. god. imao samo 17 godina života. Koliko znam, niko ga ne spominje tako mladog u nekim izvorima. A i kad je umro 1204. godine imao je samo 41. godinu života, što bi se svakako do sada znalo u literaturi.

Je li datum rođenja 1163. god. Kulin bana jednostavno izmišljen. :x
Orbini

#191 Re: O kulin banu

Post by Orbini »

Jedna od pretpostavki, prepisano od nekog historicara. A pretpostavke imaju sirok raspon.
Nezna se dakle kada je rodjen, niti se cak zna kada je poceo banovati.

Uzima se previso grubo god. 1180 jer se tada javljaju jasniji spisi o njemu, ali nejasno je kako, kojom linijom, cijeg je roda,...
Ban Boric nestaje sa pozornice ranije, i odjednom poslije vremenskog vakuma javlja se Kulin 1180 kao ban Bosne.
Najtacnije bi bilo da ga je bizantski car Manojlo Komnen postavio jos prije 1180 god. Komnen je zagospodario Bosnom negdje oko 1166/67 i sljedecih godina je sigurno postavljen namjesnik niko drugi no Kulin koji 1180 tek postaje jak i stabilan pa se pise o njemu. Tako da sumnjam da je imao samo 17 god 1180.
Dali je bio sin, rodjak,... bana Borica, ili uopste bosanskog porjekla,... nezna se.
ALexis
Location: Moj dom je dole u predgradju od centra prema zapadu,gdje sunce sja samo kad zalazi.

#192 Re: O kulin banu

Post by ALexis »

Evo ti par tacnih datuma ako ti mogu pomoci:
Kulin Ban je dosao na vlast nesto prije smrti cara Manojla 1180., kao bizantski vazal.
29.8.1189. je donesena Povelja bana Kulina.
1203. je odrzan sabor na Bilinom Polju, sa Kazamarisom i banom Kulinom.
Poslje bana Kulina, na vlast dolazi ban Matej Ninoslav 1232.

Sta znas, mozda englezi i nisu mnogo fulili...
Jazz_Junkie

#193 Re: O kulin banu

Post by Jazz_Junkie »

Kulin Ban je bio sin Bana Borica koji je bio porijeklom iz Slavonije.
liccaius

#194 Re: O kulin banu

Post by liccaius »

Jazz_Junkie wrote:Kulin Ban je bio sin Bana Borica koji je bio porijeklom iz Slavonije.
Ovo prvi put cujem!? :? Na koga se pozivas?
osa

#195 Re: O kulin banu

Post by osa »

Jazz_Junkie wrote:Kulin Ban je bio sin Bana Borica koji je bio porijeklom iz Slavonije.
iz poznate porodice berislavić.
liccaius

#196 Re: O kulin banu

Post by liccaius »

osa wrote:
iz poznate porodice berislavić.
Upravo sam malo prelistao Cirkovica i nigdje traga da je Boric otac Kulinov niti da je Kulin iz porodice Berislavica. Volio bih znati odakle Vam to?

Mislim da znam zasto je stavljena 1163 godina kao godina rodjenja Kulina. Ocito je doslo do zabune jer se upravo tada Boric zadnji put po imenu spominje, mozda je autor htio reci da je tada Kulin poceo vladati, mada i to ne mora biti tacno, jer ne znamo do kada je vladao ban Boric niti kada je Kulin poceo da vlada, ili pak treca mogucnost, ne znamo da li je bilo drugog vladara (ili vladara u mnozini) izmedju njih dvojice.
Digitalac

#197 Re: O kulin banu

Post by Digitalac »

Pitam vas ja, dali iko zna dali su Slaveni postojali u Bosni kad je imenovana rijeka Bosna prije vise od 2000 godina? :D

I posto su Slaveni "Osvojili/Asimilirali" Bosnu, zasto su zadrzali ime rijeke koja nije Slovenskog porijekla i insigniu ljiljana koji samo imaju veze sa plemenima Sjevero-zapadne Evrope.. hahaha

Po Srboslovenskim historijskim knjigama, izgleda da je tehnologija iz zvjezdani staza postojala vec tada i to su Srbi posjedovali te su teleportirali plemena sa istoka u Skotsku/Englesku/Francusku pa su oni donijeli tu insigniju u Bosnu ubrzo posle toga?
Orbini

#198 Re: O kulin banu

Post by Orbini »

Ja sam jedino kod Nade Klaic pronasao tezu da je Kulin mozda sin bana Borica - ali i ona ne tvrdi vec samo otvara pitanje.

Jer oko Kulin bana ima dosta mistike.

Odjednom se javlja kao ban Bosne, oslovljen cak kao i "veliki ban".
Niko nezna njegovo porijeklo, kojoj lozi pripada,... za Borica se manje-vise zna da je dio slavonskog plemstva, postavljen na banski prijesto u datom momentu i poslije prekomandovan nazad u Slavoniju.
Za Kulina neznamo niti kad je rodjen, niti koje je loze, niti kada je umro, gdje je sahranjen,...

Ime mu vuce na madjarski etnos, ali sljedeci dogadjaji pokazuju da je isuvise kontraverzan i "isuvise Bosanac" da bi bio tek jedan od postavljenih namjesnika.

Mistika oko njega se ogleda u sljedecem:
- nezna se kad je rodjen, umro, gdje sahranjen i koje loze,...
- sjecanje na njega se zadrzalo jako dugo, pojedini bosanski vladari su spominjali njega u svojim zakletvama, i jedino ime koje se zadrzalo i u narodnom predanju.
- za njega pocinje politicka samostalnost Bosne, zasto se jedan feudalac odlucuje na takvo sto kada je ionako bogat i uticajan i kao vazal, namjesnik?
- protiv njega zdruzeno ustaju oblasni pravoslavni i katolicki vladari + Sveta Stolica - jedini takav primjer tog doba
- uspio je premuntati SS, sile oko sebe, postedo zemlju osvajanja i pljacke,.. i najveci dio posvetio miru, ekonomskom rastu,.. sto je za ondasnje prilike bio gandijevski nacin vladanja,..
- upada u Srbiju sa vojskom, odvodi u roblje - nikakvog prakticnog,ekonomskog,politickog,.. razloga?
- za njega se javlja prva "hereza" u Bih i pocetak, korijen Crkve Bosanske. Interesantno je da je on medju prvima to prihvatio.
- za njega se prvo put javlja obicaj dizanja stecaka - nema ih prije njega.
- kako odjednom nastupa - odjednom nestaje sa scene -

Sve u svemu najkontravezrnija i najmisticnija licnost ne samo bosanske historije - vec i sire. Totalno van svih tadasnjih sablona i obicaja,..
liccaius

#199 Re: O kulin banu

Post by liccaius »

Orbini wrote:Ja sam jedino kod Nade Klaic pronasao tezu da je Kulin mozda sin bana Borica - ali i ona ne tvrdi vec samo otvara pitanje.

Jer oko Kulin bana ima dosta mistike.

Odjednom se javlja kao ban Bosne, oslovljen cak kao i "veliki ban".
Niko nezna njegovo porijeklo, kojoj lozi pripada,... za Borica se manje-vise zna da je dio slavonskog plemstva, postavljen na banski prijesto u datom momentu i poslije prekomandovan nazad u Slavoniju.
Za Kulina neznamo niti kad je rodjen, niti koje je loze, niti kada je umro, gdje je sahranjen,...

Ime mu vuce na madjarski etnos, ali sljedeci dogadjaji pokazuju da je isuvise kontraverzan i "isuvise Bosanac" da bi bio tek jedan od postavljenih namjesnika.

Mistika oko njega se ogleda u sljedecem:
- nezna se kad je rodjen, umro, gdje sahranjen i koje loze,...
- sjecanje na njega se zadrzalo jako dugo, pojedini bosanski vladari su spominjali njega u svojim zakletvama, i jedino ime koje se zadrzalo i u narodnom predanju.
- za njega pocinje politicka samostalnost Bosne, zasto se jedan feudalac odlucuje na takvo sto kada je ionako bogat i uticajan i kao vazal, namjesnik?
- protiv njega zdruzeno ustaju oblasni pravoslavni i katolicki vladari + Sveta Stolica - jedini takav primjer tog doba
- uspio je premuntati SS, sile oko sebe, postedo zemlju osvajanja i pljacke,.. i najveci dio posvetio miru, ekonomskom rastu,.. sto je za ondasnje prilike bio gandijevski nacin vladanja,..
- upada u Srbiju sa vojskom, odvodi u roblje - nikakvog prakticnog,ekonomskog,politickog,.. razloga?
- za njega se javlja prva "hereza" u Bih i pocetak, korijen Crkve Bosanske. Interesantno je da je on medju prvima to prihvatio.
- za njega se prvo put javlja obicaj dizanja stecaka - nema ih prije njega.
- kako odjednom nastupa - odjednom nestaje sa scene -

Sve u svemu najkontravezrnija i najmisticnija licnost ne samo bosanske historije - vec i sire. Totalno van svih tadasnjih sablona i obicaja,..
Dobro razrijesili smo zbog cega se Jazz_Junkie i osa pozivaju da je iz slavonije, mada su to cista nagadjanja bez ikakve podloge u izvorima.
Sto se tice Orbinija, generalno si fino postavio ove teze, ali su i one kontroverzne, volio bih znati na koga se pozivas.
1. Zbog cega mu ime vuce na madjarski etnos, nikada nisam cuo za madjara koji se zove kulin?
2. Malo sam zbunjen, politicka samostalnost Bosne, a Kulin je vazal, namjesnik???
3. Gdje pise da je Kulin prvi prihvatio konfesiju Crkve Bosanske, kada se ona u njegovo doba uopce ne spominje? Ja koliko znam, bio je katolik.
4. Posebno mi je zanimljivo ovo za stecke. Zasto mislis da se oni u Kulinovo doba pojavljuju?
5. Simpatican mi je ovaj "gandijevski nacin vladanja" - po meni ne moze biti govora o tome, srednjovjekovno drustvo ne poznaje ni priblizan takav nacin vladanja. (Preporucujem vam Le Goffa, Civilizacija zapadne evrope)
Jimmy_The_Saint

#200 Re: O kulin banu

Post by Jimmy_The_Saint »

Ja mislim da je Kulin dajdža Muhameda Filipovića... :D
Post Reply