Srednjovjekovna Bosna

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
hrabren miloradovic

#151 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by hrabren miloradovic »

Kada bi uzeli DNK analizu od danasnjih srba u srbiji zakljucili bi da imaju vise turskih nego srpskih gena.
Ciganskih najviše brajko moj , pa tek onda turskih!! :roll: :roll:

Pa tako u svrhu dokazivanja "neobičnosti" , ovog puta doduše u genetskom striktno naučnom smislu , trebate poslati nekog Evliju Čelebiju dipl.genetičara iz Sarajeva , pa neka polako undercover skupi genetsku građu iz Srbije , i konačno reši misteriju da se i po tome zazlikujemo!

Samo se mora potruditi , da ne lupeta kao orginalni Evlija!!
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#152 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by dr.gog »

@hrabrene opusti se...ne vidje li opomenu zaBoga? :)
hrabren miloradovic

#153 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by hrabren miloradovic »

dr.gog wrote:@hrabrene opusti se...ne vidje li opomenu zaBoga? :)
OK , e sad uočih!!
zonbirile

#154 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by zonbirile »

hrabren miloradović

ne kontam svrhu tvojih provokacija.U stvari šta se time dokazuje.Da su svi u Bosni ,pred pad,bili pravoslavni,tj.Srbi.Pa i da jest šta to mjenja u vezi sa Katarinom,a šta implicira Bošnjacima.Jedno veliko ništa.Naši preci su bili podanici bosanskog kraljevstva,i to je to,sve ostalo je nebitno,i služi u prljave svrhe dnevne politike.
Pietje_Bel

#155 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by Pietje_Bel »

Hrvati tvrde da je Katarina bila Hrvatica. Sta cemo sada? Nikako da se dogovorimo. Hrvatski akademik Nada Klaic je napisala: Ipak mozemo zakljuciti da je najveci sin Bosne svih vremena, Tvrtko Kotrromanci, se mogao phvaliti sto je nosio vise od jedne krune na svojoj glavi. Nema veze koju je on krv imao i da li je on nastao od Srba ili Hrvata ili Ilira ili nekoga drugog, on je bio Bosnjanin i tako je se zvao. Ja evo znam za sebe da imam cak i Arapske krvi ali ja sam Bosanac. Moja krv ne igra ulogu tu nimalo. Cal ke me moja majka ucila kako su Arapi ipak "pogan " narod. :D

U srednjem vijeku je bilo sasvim normalno da se kraljevske kuce zene medusobno. Francuski i Engleski kraljevi su to radili. Nizozemski i Njemacki, Bosanski i Ugarski, Bosanski i Srpski. To je bio znak dobrih odnosa i saveznistva. Samo neko ko je totalno nepismen na ovu temu moze reci da je Tvrtko bio Srbin zato sto je imao i srpeske pretke pored Bosanskih ili da je Katarina bila hrvatica zato sto je... :-)
zonbirile

#156 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by zonbirile »

Pietje_Bel wrote:Hrvati tvrde da je Katarina bila Hrvatica. Sta cemo sada? Nikako da se dogovorimo. Hrvatski akademik Nada Klaic je napisala: Ipak mozemo zakljuciti da je najveci sin Bosne svih vremena, Tvrtko Kotrromanci, se mogao phvaliti sto je nosio vise od jedne krune na svojoj glavi. Nema veze koju je on krv imao i da li je on nastao od Srba ili Hrvata ili Ilira ili nekoga drugog, on je bio Bosnjanin i tako je se zvao. Ja evo znam za sebe da imam cak i Arapske krvi ali ja sam Bosanac. Moja krv ne igra ulogu tu nimalo. Cal ke me moja majka ucila kako su Arapi ipak "pogan " narod. :D

U srednjem vijeku je bilo sasvim normalno da se kraljevske kuce zene medusobno. Francuski i Engleski kraljevi su to radili. Nizozemski i Njemacki, Bosanski i Ugarski, Bosanski i Srpski. To je bio znak dobrih odnosa i saveznistva. Samo neko ko je totalno nepismen na ovu temu moze reci da je Tvrtko bio Srbin zato sto je imao i srpeske pretke pored Bosanskih ili da je Katarina bila hrvatica zato sto je... :-)

hvala,upravo tako,tog se ugla posmatranja nisam sjetio,a potpuno je tačan i opštepoznat.Ljudima tog doba nije ni bilo bitno,imali su preča posla kako da prežive,naša današnja prebrojavanja krvnih zrnaca,koja ne vode ničemu.I dalje tvrdim da je Katarina posljednja bosanska kraljica(majka) zle sudbine,sa mnogo istovjetnosti iz cijele historije,pa i posljednjeg rata.To što je jedni svojataju,trebao bi biti motiv više,i tražiti da se prenese u zemlju.Fame o njenoj zadnjoj želji bi tako bile dezavuisane.Jednom već napisah,da se stalno ne ponavljam,ali zar žena koja je izgubila kraljevstvo,djecu,i umire u izgnanstvu,bez da je više vidjela rodnu grudu,trebala zemlju "ostaviti" OHR-u.To su priče tipa srpske propagande,za zadnje riječi Aleksandra u Marseju-čuvajte mi Jugoslaviju.
Orbini

#157 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by Orbini »

Katarinino bosanstvo je pomalo upitno, Bosna je vise vjekova bial zajednica vise vjera, i sad ona poklanja Bosnu Vatikanu na upravu ako njen sin ne predje na katolicanstvo. Ocito joj je nesto drugo bilo prece i draze, a to nije bosanska bastina.
Last edited by Orbini on 15/12/2008 19:15, edited 1 time in total.
zonbirile

#158 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by zonbirile »

Orbini wrote:Katarinino bosanstvo je pomalo upitno, Bosna je vise vjekova bial zajednica vise vjera, i sad ona poklanja Bosnu Vatikanu na upravu ako njen sin ne predje na katolicanstvo. Ocito joj je nesto drugo bilo prece i draze, a to nije bosanska bastina.

znaš i ti da su to špekulacije,drugo nije imenovan sin,nego mit je da može biti samo kriščanska.Pa šta je trebala reći,OHR.
Ne znam na koga aludiraš u vezi baštine.Moj Orbini zato i jeste ovako,ali nadočeš ti na to.
jedna

#159 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by jedna »

Orbini wrote:Katarinino bosanstvo je pomalo upitno, Bosna je vise vjekova bial zajednica vise vjera, i sad ona poklanja Bosnu Vatikanu na upravu ako njen sin ne predje na katolicanstvo. Ocito joj je nesto drugo bilo prece i draze, a to nije bosanska bastina.
De molim te pojasni što to nekog ne čini Bosancem, ako mu je bitno katoličanstvo. Ili da preformulišem, zbog čega smatraš da Bosanac ne može biti predani katolik?
kiky

#160 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by kiky »

da li je moguče danas nači potomke bosanske kraljevske dinastije'???
kiky

#161 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by kiky »

da li je moguče danas nači potomke bosanske kraljevske dinastije? da li je to neko pokušavao?
zonbirile

#162 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by zonbirile »

kiky wrote:da li je moguče danas nači potomke bosanske kraljevske dinastije? da li je to neko pokušavao?

pa ti kao da si sa Marso,znaju se za njene kosti,pa niko ne traži da se vrati,a kamoli da to istražuje.
kiky

#163 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by kiky »

ma znam da su joj kosti u vatikanu. i zašto ih premještat. nek počiva u miru. ali zašto ne bi tražili potomke. vjerujem da nekim opcijama u bih to ne odgovara ali zašto se ravnati prema njima. tu nevidim ništa za marsovce čak naprotiv, motiv za svakog građanina i patriotu!!
zonbirile

#164 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by zonbirile »

pa ne znam,ipak je ona legenda ,a ne nasljednici.Ne znam ni na koga misliš.Kćerka pokopana u Skoplju,sinovi u Stambolu.Šta s njima kada se nađu.
kiky

#165 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by kiky »

al trebao bi da bude neko i živ!! eto, ti znaš gdje bi trebalo tražit. a kad se nađu ozvaničit Bosansku kraljevsku dinastiju. pa nek se zna.
Shoshana

#166 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by Shoshana »

E, samo nam jos fali nosanje kostiju po zemlji i prikladno drzanje govora uz to, te prizivanje nekadasnje monarhije... :cry:

Ja mislim da ste vi ubaceni elementi :D
Pietje_Bel

#167 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by Pietje_Bel »

kiky wrote:al trebao bi da bude neko i živ!! eto, ti znaš gdje bi trebalo tražit. a kad se nađu ozvaničit Bosansku kraljevsku dinastiju. pa nek se zna.
Ja se prezivam Kotromanovic. Jel me ko zvao? :lol: :lol: :lol:
zonbirile

#168 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by zonbirile »

šošana

pa ti bar živiš u svijetu gdje je govno kraljice slađe od torte,nego ti je problem što je posljednja Bosanska kraljica-majka.Vidiš meni to ne implicira ništa dalje ni više od toga.Drugi to doživljavaju kao odron.A bogati sadašnji Bosanci ,zar nisu potomci podanika bosanskog kraljevstva.
kiky

#169 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by kiky »

nisam ni ja za nohanje kostiju ito sam i napisao koji post nazad (!) al za potražit i nač žive potomke to jesam. sve ostalo ide samo od sebe! normalno,pitanje je ko če tražit, i tu završava cijela priča. ja nemogu, država sigurno neče. ko bi drugi?? EEEEEEEEEE ZNAMMMMMMM... onaj tip štoje našao piramide u visokom!!! :thumbup:
Shoshana

#170 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by Shoshana »

zonbirile wrote:šošana

pa ti bar živiš u svijetu gdje je govno kraljice slađe od torte,nego ti je problem što je posljednja Bosanska kraljica-majka.Vidiš meni to ne implicira ništa dalje ni više od toga.Drugi to doživljavaju kao odron.A bogati sadašnji Bosanci ,zar nisu potomci podanika bosanskog kraljevstva.
:shock: Bice da se salis :oops:

Ovdje je kraljica toliko znacajna da vecina stanovnistva i ne zna da je, po ustavu, kraljica na celu drzave. Omiljenost iste medju stanovnistvom je neizmjeriva - uglavnom jer i ne postoji.

Sto se tice Katarine, mogla je ona imati i unucice i praunucice i buljik inih genetskih nasljednika - osim kurioziteta - ne vidim kakve to ima veze sa dansnjom Bosnom. I Katarina i Kraljevina Bosna pripadaju historiji - gdje treba i da ostanu.
Ja sam potomak mojih roditelja, njihovih roditelja, i jedne prababe - sto otprilike rezimira kolicinu mojih predaka koji su na formiranje moje licnosti imali neki utjecaj. Ostatak mojih predaka je toliko vazan da me podsjeca na staru salu koja kaze "moja baba i njegova baba - dvije rodjene babe" :D
Pietje_Bel

#171 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by Pietje_Bel »

Orginalni portret Katarine Kotromanic

Image
Kulin Ali Ban

#172 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by Kulin Ali Ban »

Air Ramiz wrote:
zonbirile wrote:air ramiz
znam da ima,ali o njima malo znamo,evo mnogo ljudi možda ne zna,ali je čulo za K:Kosaču i to bi trebalo iskoristiti.Hajmo,eto naći nekog drugog koji bi bio prihvatljiviji,mislim "marketinški",bez obzira na istorijske fakte.
Kralj Tvrko, Stjepan II Kotromanić, i Kulin Ban su po meni top 3.
Od samoga početka, pa do ovoga trenutka, izneseno je mnogo kvalitetnih i pametnih razmišljanja.
U skladu sa tim izneseno je i mnogo različitih prijedloga. Osjećaj nacionalne pripadnosti je jedna stvar, a vjerske (ne) pripadnosti je osobna stvar.
Osjećaj pripadnosti DRŽAVI, koja uvezuje sve to, je nešto što bi nam trebalo biti zajedničko.
Zato mi se čini da je prijedlog kojega sam citirao - najbolji !

Kralj Tvrko, Stjepan II Kotromanić i Kulin Ban... !

Krenimo u akciju ! Osim ispunjenja duga prema našim predcima i njihovoj državotvornosti, koju baštinimo i mi,
uvjeren sam da bi smo ovom akcijom pokrenuli i lavinu brojnih - spontanih - i tako važnih i nužnih pomirenja !
A onda bi i dobra kraljica Kata našla svoje mjesto... u svojoj Bosni !!

Image

...
Toffee karamela

#173 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by Toffee karamela »

Kćerka bosanskog velikaša i zetske (danas bi rekli crnogorske) plemkinje Jelene Balšić. Udala se za bosanskog kralja. I šta više treba da se kaže? Pripada historijskom naslijeđu bosanske države, a sada koje od njenih plemena koliko sentimenata osjeća spram nje apsolutno je i totalno nevažno. Ja sam da se njeni ostaci vrate u Bosnu, opet čisto iz historijsko-političkih razloga, a u sklopu gradnje nekoga mauzoleja ili crkve gdje bi počivali ostaci i naših krunisanih glava.

A da je bila beznačajna ličnost sa historijskog gledišta, jeste (uostalom kakva to ličnost i može biti neko čija je prvenstvena funkcija da bude kraljeva žena, rodi nasljednike i bude neka vrsta dvorskog ukrasa i orijentir kreposti i mode za ženski svijet-nešto ko danas Prva dama u USA). I da je to njeno zavještanje krune Vatikanu problematično i dubiozno, i to jeste.

I još nešto...stalno se proteže ta fama oko nje kao poslednje bosanske kraljice...ona nije poslednja, nego pretposlednja...poslednja je bila žena kralja Tomaša Jelena Branković (poslije krštenja dobila ime Marija), unuka despota Đurđa.
Pietje_Bel

#174 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by Pietje_Bel »

Svako svojata Katarinu ali samo je ja imam na avartaru na cijelom ovome forumu. Samo da znate! Ona je moja! :oops:

:D
Van Halen

#175 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by Van Halen »

Judi judi vratia se Pietje :D Dobro nam doša!
Post Reply