tnnt wrote:Max Bunker wrote:
Evo recimo sada gledam popis stanovnistva iz 1981. godine i bas je interesantno kako se najveci broj muslimana izjasnio kao Muslimani ( 76,51 ) pa onda kao Jugoslaveni ( 13,38 ), Hrvati ( 4,26 ) itd. To okazuje da se muslimani tog doba nisu zeljeli svrstavati u velikoj mjeri u neke druge nacije, vec da su uvijek tezili nekom svom nacionalnom identitetu pa taman to bila i ta nemoguca izvedenica nacije iz vjere. Kasnije, 1993. godine Muslimani ce preci u Bosnjake ( tj. kada je opet dopusteno da se nazivamo Bosnjacima ).
Danasnja Bosnjacka nacija, ali isto tako i Hrvatska i Srpska, se pogresno ( samo u BiH ) vezu za religiju. Tako da bi ja po nekom automatizmu morao da budem i Bosnjak i musliman.
ne svrstavam ja vas u nikakve druge nacije, nego nisi shvatio moju poantu
i ne sporim da je bilo nekih i prije koji su propagirali ideju o Bošnjaštvu ali bez nekog uspjeha
ali činjenica je da se je 95% sadašnjih Bošnjaka osječalo kao Muslimani do 1992/93
niti su htjeli imati veze sa Bošnjacima, ustvari nisu ni znali tko su ti Bošnjaci
a da ste se osječali i nazivali Bošnjcima, sam Bog vam nebi mogao zabraniti da se tako nazivate
pa makar samo pred prijateljima, susjedima ili u ilegali, što nije bio slučaj
nijedan moj prijatelj mi nikada u školi nije rekao da je Bošnjak, već da je Musliman
i zbog toga opet navodim, vi Bošnjci bili niste do 1993
a sada tražite od nas da budemo Bošnjački katolici
što naravno nama Hrvatim ide poprilično na živce

Vidi, nacionalno buđenje među Bosnjacima/muslimanima je pocelo jako kasno, mnogo kasnije nego kod Hrvata ili Srba. Slobodno mogu reci da smo mi u dobroj mjeri taj proces prespavali. Sada, koji su razlozi ja stvarno ne zelim u to da ulazim, mozda jer smo se pod osmanlijama osjecali " svoj na svome " iskljucivo iz vjerske perspektive to posmatrajuci a kod Hrvata i pogotovo Srba, to nacionalno buđenje je predstavljalo revolt protiv sistema.
Znalo se prije rata ko su i sto su Bosnjaci, bilo integralno ( kalajevski ) ili ovako ( na tv-u sam gledao kako je neko, ako nije Alija Isakovic jos negdje 80-ih godina ovim nasim poltronima u KP-u predlagao zalaganje za Bosnjacku naciju i mislim da se to spominje u dokumentarnom filmu " Put u nezavisnost " ). Nas problem je jednostavno bio u tome, sto nikada nismo imalu u vrhu ljude koji bi se za to zalagali, a opet uz sve to ponavljam ti, i nase nacionalno buđenje je pocelo jako kasno ( slobodno mogu reci da smo se probudili tek 1993.godine ali se jos nismo razbudili

).
Recimo, izasao je jako interesantan tekst jal' u Slobodnoj Bosni, jal' u Oslobođenju i Muslimanima, kao nacionalnoj pripadnosti. Tito je na sastanku u Bugojnu, prije promjene Ustava 1971. godine rekao kako ne mogu postojati Muslimani, jer to nije prirodno naciju vezati za vjeru, vec kako mora postojati Bosanska nacija kao sto je to slucaj sa drugim republikama. Tada se naislo na zestoko protivljenje clanova KP iz Srbije ( ne zaboravi i da je " Hrvatsko proljece " bilo odgovor na centralisticku i " ugnjetavacku politiku Beograda prema Zagrebu pa sada zamisli, kakva je tek reakcija Beograda bila prema ideji Bosanske nacije ).
Ti pokusavas na osnovu par ljudi na ovome forumu i par radikala na ulici, optuzis sve Bosnjake kako zele od vas da se izjasnjavate kao Bosnjaci katolicke vjeroispovjesti. To je jako daleko od istine. Budi ti Hrvat, govori Hrvatskim jezikom i niko ti to ne brani, isto kao sto meni neko ne moze zabraniti da budem Bosnjak ( a u katolicanstvu se fino kaze: " Ne cini drugom ono sto ne zelis da drugi cini tebi. "

).
Upravo kada to shvatimo u nasim glavama, kada pocnemo komunicirati međusobno pa kada Sarajevo shvati gdje je napravilo greske prema Hrvatima iz BiH, kada Hrvati iz BiH shvate gdje su pravili greske prema Sarajevu i BiH, onda mozemo ocekivati da nam bude bolje.