Gospodine akademiče tip-top, na ovom forumu smo već jedno deset miliona puta apsolvirali da ovo nije autentični epitaf već pjesma iz zbirke Nenada Tanovića iz 1994- Ovdje je možeš downlodovati: http://bhmedia.se/bazar/knjiga/Tanovic.PDF. Dakle, poštovani akademiče, proučite još malo materiju, pa se vratite da ozbiljno diskutujemo!Epitaf sa stecka u okolini Foce (Hoca) iz 1174.godine.. Cak je i oslikan..
A sej je kam od Trtise.
Zivjeh mirno,Boga molec i zla ne mislec.
Ovden,gdi mi je kam,ubi me grom.
Zasto Boze?
Da su klete i proklete ruke koje bi ovo preturile dok odgovor ne dobijem.
1174 godne po Gospodu nasem.
Simboli sa stecaka -"misteriozna" poruka?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Energični leptir
#101 Re: Simboli sa stecaka -"misteriozna" poruka?
- tip-top
#102 Re: Simboli sa stecaka -"misteriozna" poruka?
Energični leptir wrote:Epitaf sa stecka u okolini Foce (Hoca) iz 1174.godine.. Cak je i oslikan..
A sej je kam od Trtise.
Zasto Boze?
Gospodine akademiče tip-top, na ovom forumu smo već jedno deset miliona puta apsolvirali da ovo nije autentični epitaf već pjesma iz zbirke Nenada Tanovića iz 1994- Ovdje je možeš downlodovati: http://bhmedia.se/bazar/knjiga/Tanovic.PDF. Dakle, poštovani akademiče, proučite još malo materiju, pa se vratite da ozbiljno diskutujemo!
Ajnstajn je definitivno bio u pravu u vezi one druge vrste beskonacnosti..
To nema nikakve veze sa knjizevnoscu i to moze da se komotno vidi iz aviona..
Svako ko se iole razumije u knjizevnost,prepoznao bi to..
A usput da ti kazem i to da ovaj epitaf,potvrdjuje jos nekoliko istrazivaca..
Ja tebi necu isturiti link jer to sto si ti uradio,je ocito zaobilazenje cinjenica,pa cu sad fino,da svoj post,u cjelosti ponovim za ovim.. Zamolio bih te da se malo naobrazis.. a evo..ipak link na kojem mozes i da se uvjeris u vjerodostojnost mnogo cega sto si popljuvao na stranicama ovog foruma.. Jesil bar zavrsio osnovnu skolu??
Po ponasanju.. ne bih rekao.. http://makdizdar.ba/
- tip-top
#103 Re: Simboli sa stecaka -"misteriozna" poruka?
tip-top wrote:kaboom wrote:Ne shvatam zasto se od svega mora praviti nesto misticno...tip-top wrote:Nadalje,o simbolima i natpisima na ctechcima,ne bi trebali diskupovati ljudi koji to i ne primjecuju..
Ako se ne varam,tema se zove Simboli sa stecaka-misteriozna poruka
Pa kad smo vec kod toga,zna li mi iko rastumaciti sta znaci,tako cesto oslikani jelen na stechcima??
zasto se ne moze jednostavno prihvatiti da su ljudi bili veliki gurmani i da su izuzetno cijenili meso jelena i divljaci uopste, posto je vecina scena na steccima prikaz lova na iste![]()
ovaj motiv uopste nije toliko cest kako ti tvrdis, doduse pojavljuje se na uskom prostoru , pogodices istocne hercegovine, a rijedak je u bosni. Ovo je zanimljivo, jer, slozicemo se, vise je za ocekivati jelene u bosni nego na jugu. Valjda su zato sto su bili rijetkost i bili na cijeni
![]()
E sad ako ovo objasnjenje nije zadovoljilo marti misteriju u tebi, uvijek ti ostaje varijanta da prikaz jelena na stecku objasnis hriscanskom ikonografijom izbavljenja duse.
Cista fula...
I po tumacenju i po "lokaciji"..
Jelen zapravo predstavlja,ovozemaljsko bice,koje je ukralo sunce-djevicu iz podzemnog svijeta,pa je zeli odnijeti na nebo.. Ravno u suncana pocivalista.. (ako je iko od vas uopce citao bilo sta o njima)
Naravno da je tu prisutan i polumjesec i sunce i zvijezda i svasta..iznad jelena.. dakle,kao cilj..
Eto pa ako ima nekih nejasnocica.....
A ima i toga,da je bilo i populistickog oslikavanja stechaka sa motivima jelena.. Sto ne mora znaciti da sad neko treba da prica o mesu i lovu pa da se razvrati smijati.. To ipak treba na nekoj temi za humor..
Nadalje,ovdje je u modi,procitati jednu knjigu o necemu,kao sto je ovaj @leptir procitao tog Beslagica i drzi ga se ko pijan plota.. Svako ko to radi,uopce nema ni vertikalu ni horizontalu u svom izrazaju.. niti zahvata ista dublje od panonskog mora.. Sve sto zelim reci,jeste da je na prostoru Bosne i Hercegovine, postojao izgradjen kult mrtvih i to na zavidnom nivou..prije ...daleko prije bana Borica. Ne postoji slavenski narod koji ima toliko izgradjen kult mrtvih.. za te narode,nisu tipicni nikakvi obelisci ni standardno ni naopako postavljeni a ovaj sto prica (ne sjecam se ko ali tu mu je post) da imaju stechci u poljskoj to je cista glupost i laz..
Svako ko misli da postoje stechci.. ali stechci ovakvog oblika i sa ovakvim ornamentima,negdje drugo,neka izvoli prikazati.. Jednostavno..zar ne?? Takodjer.. cista je glupost ovo sto se zeli isforsirati da su stechci,zapravo hercegovacka kultura,koja se prelila u Bosnu potkraj prve polovine 14.stoljeca.. Ide dokaz..
Epitaf sa stecka u okolini Foce (Hoca) iz 1174.godine.. Cak je i oslikan..
A sej je kam od Trtise.
Zasto Boze?
Ima jos ovih epitafa.. sa stecaka off course.. iz ovog ili slicnih perioda,ali namjrno izabrah ovaj..jer on je sa obale Drine.. Dakle,krajnji bosanski istok!! Eto toliko o humskoj naprednoj kulturi.. Mada,koliko pimjecujem,pod pojmom Hum,ovdje se zeli isforsirati samo Zahumlje..koje bas sa stechcima i nema neke bitnije veze.. Sarkofazi i ploce,samo su imitacija stechaka u skladu sa (ne)znanjem ondasnjih zitelja.. Stolac u potpunosti pripada drugom dijelu Hercegovine i po historijskom i po kulturoloskom naslijedju,pa prema tome,nema tu ko sta da se kaci i samoprosipa bezveze..
I na kraju,kad smo vec kod ovog zapisa iz Foce,pametan covjek bi se zapitao,otkud stechak 100 kilometara od bosanske jezgre u to doba?? Odgovor bi bio.. nastavak,pazljivo procitati a to se posebno odnosi na poljake,ruse i ostale vanzemaljce
Ukoliko je Bosna u to doba bila tek u fazi nastajanja a znamo da jeste (bar kad je rijec o II Bosni) ta kultura kulta mrtvih i stecaka,moze se objasniti samo ako pretpostavimo,da je vec u to doba,od Drine do Une (eto dokazano) zivio zaseban etnos sa zasebnom kulturom u odnosu na svoje susjede.. Ili moza neko ima neko argumentovanije misljenje?
Takodjer,glupo je pricati da u Bosni ima puno manje stecaka nego u Hercegovini..cak je i zlonamjerno.
Razlog je jednostavan.. Hercegovina je kamenita zemlja,pa su stechci,opstali na povrsini.. Za razliku od toga,u Bosni to nije slucaj. Puno je njih,zemlja vec "osvojila" a neki su i namjerno zatrpani..
Navodim primjer iz Teocaka.. U vrijeme rata,tamo se trasirao novi put.. I na svega jedan metar ispod zemlje,pronadjeno je oko 15 stecaka.. citava nekropola!! Zanimljivo je to da je struktura tla iznad stecaka,ukazivala na to da je rijec o onome sto se u narodu zove "nasip".. Dakle,nije bilo prirodnim putem nego su namjerno zatrpani.. Sve to se desavalo oko 2 kilometra od Teocaka a na 200 metara od srpskog sela indikativnog naziva "Ere".. Helem.. dosljaci iz Hercegovine (vlasi) nemajuci nikakvu kulturu pravljenja stecaka,niti bilo kakvu kulturu ocuvanja vrijednih spomenika,svjesno su to kulturno-historijsko blago,zatrpali...
Vrijedi pomenuti i to da je na placu bijeljinske Sulejmanija dzamije,odnosno ispod dzamije,pronadjeno nekoliko stecaka.. Radnja se desava cak 30 kilometara od najblize planine i to na tlu u kojem sigurno nema niti jedne jedine stijene.. nema cak ni kamena za kupus pritisnuti kako treba a kamo li tek za stecka..
Mene je jedan takav potomak tih doseljenih vlaha,jednom prilikom,licno pitao "jel istina da se vi muslimani,sahranjujete pod kamenom" .. Iz navedenog,vidi se da vlasi u hercegovini,nemaju ama bas nikakve veze sa stechcima pa se stvarno divno zabavljam na ovom forumu,citajuci necija nastojanja da se ljudi koji su bili obicni nomadi,prikazu kao neki ..jebi ga dobri kovaci (klesari)..
I za kraj.. da pojasnimo politicka i vjerska gledista "najsrpskijeg" a nekim cudom i "najhrvatskijeg plemica"
19.jula 1453 Povelja Stepana Vukcica Kosace
Učinih...s vascijem,milostivijem,srčanijem hotjenjem i pravom roditeljskom,istinojom ljubvom - milost i čast i dobru volju sinu mi,Knezu Vladislavu,kada dojde ka mnije i smjeri se preda mnom.
I dozva do sebe šta je učinio,koju zgrjehu gospodaru velikomu,i što je učinio bezpravdano i suprotivno manije,roditelju svojemu,kada dojde ka mnije,s velicijem smjerstvom i dozva po dostojnom pravdi do sebe.
I reče mi - postaviti opet u moje ruke vlasteli i ine sluge i gradove i prihodke i vse s čim je odašao bio od mene...
I reče mi - da će od sijem sega biti vjeran polag mene gospodaru velikomu i menije...roditelju svojemu,poslušan i ugodan...
I reče mi - da će biti skladan i jedinan s mojijem sinom i bratom svojijem,s Knezom Vlatkom - oba pod moj posluh,na službu i vjernost...
I reče mi - da mi neće ni jednoga suprotivstva po svojoj volji učiniti,nego da će mi ugađati i služiti,lijepo i dobrije i pravo i počteno,kakono ugodni sin svomu roditelju.
I za toj,tako više rečeno učinjenje i objetovanje sina mi,Kneza Vladislava...primam i primih milostivo i pravo i dobrovoljno k sebi opet Kneza Vladislava,za pravoga i ljubimoga sina,i za pravoga brata sina mi Vlatka.
I na toj postavismo svjedoke i sreditelje vjere naše : Djeda Bosanskoga i š njim 12 poglavitijeh krstijan i 12 našijeh plemenitijeh vlastela - ako mi svrši Knez Vladislav više rečene objete za moga života,ugoctvom i pravijem posluhom...kakono sin svome roditelju.
-
Energični leptir
#104 Re: Simboli sa stecaka -"misteriozna" poruka?
Molim te da mi predočiš zbornik natpisa sa stećaka, odnosno broj glasnika zemaljskog muzeja, naših starina ili bilo kojeg istorijskog časopisa u kojem je transkribovan "natpis", koji si ovdje postavio. Evo, kladim se s tobom u 10.000 eura da je to pjesma Nenada Tanovića iz 1994. Možemo, ako želiš razmijeniti podatke, utvrditi svjedoke! Eto ti lijepe prilike da zaradiš novac akademiče tip-top! Da bi osvojio traženi iznos, moraš naći sliku stećka na kojem to piše, natpis na bosanskoj epigrafskoj ćirilici, transkripciju i časopis/zbornik u kojem je i kada objavljen! opklada će uključiti da i ti i ja nazovemo dr. Nenada Tanovića (mi se inače lično i znamo, pa neće biti problema), na slijedeće kotakte:To nema nikakve veze sa knjizevnoscu i to moze da se komotno vidi iz aviona..
PRIRODNO - MATEMATIČKI FAKULTET
Zmaja od Bosne br. 35
Prof.dr.Nenad Tanović
tel:033/649359/fax, 279-860
Profesoru možeš pisati na e-mail adresu: [email protected]
(Inače presretan je kada se neko interesuje za njegovu poeziju! Piše čovjek i prozu! Svestran tip!)
I da ga pitamo, je li to autentični natpis, ili njegova pjesma iz 1994?
Rezultati opklade bit će potom objavljeni na ovoj diskusiji!
10.000 eura možete dobiti akademiče i pošto se "komotno vidi iz aviona" da je ovo natpis, siguran sam da će te pobjediti!
- tip-top
#105 Re: Simboli sa stecaka -"misteriozna" poruka?
hrabren miloradovic wrote:Ja i dalje ne mogu čudu da se načudim da neko može bez imalo provere i ičega naučno prihvati poezije kao istorijske činjenice i nacionalne baštine?!
Bila je slična fora i u Srbiji početkom 90-ih kad je neki lik Mile Medić napisao neku famoznu "Zaveštanje Stefana Nemanje o jeziku i narodu" , i onda se našli slični kao i ovaj Tip-Top da to prezentuju kao neki dokaz o starosti i veličini srpskog jezika i naroda!![]()
Pisano je u stilu kao iz Nemanjićkih povelja , tj.slična naracijska podloga ali tako da to izgleda kao da je duhovnost srpsku u amanet ostavio nam srpski praroditelj!![]()
Tako je i taj pesnik Tanović uzeo podlogu neki epitaf sa stećaka i pisao pesme na osnovu njih!
Ali neka , ljudi inače vole da se vode onim čemu žude a ne što je istina , ali da je nekom poezija iz 1994 istorijski dokaz je fantastično ?! , za to treba biti dovojlno glup pa sam sebe tako diskvalifoikovati kao ozbiljnog čoveka i diskutanta!
Evo jednog sveže i senzacionalno nađenog zapisa sa stećka
Ase leži forumaš Tip-Top
provedoh vse vijeke u gluposti i neznaju
pa tako mnim i umriti
ne tikaj u moj kam
jer ti može preći bolest
od koje i ja rab Božji Tip skončah
Useče kam kovač Hrabren za dušu Tip-Topa 1098 lita gospodnjeg
![]()
kao sto rekoh,vlasi svakodnevno dokazuju svoju pismenost i ogroman doprinos izgradnji civilizacije..
- tip-top
#106 Re: Simboli sa stecaka -"misteriozna" poruka?
Energični leptir wrote:Molim te da mi predočiš zbornik natpisa sa stećaka, odnosno broj glasnika zemaljskog muzeja, naših starina ili bilo kojeg istorijskog časopisa u kojem je transkribovan "natpis", koji si ovdje postavio. Evo, kladim se s tobom u 10.000 eura da je to pjesma Nenada Tanovića iz 1994. Možemo, ako želiš razmijeniti podatke, utvrditi svjedoke! Eto ti lijepe prilike da zaradiš novac akademiče tip-top! Da bi osvojio traženi iznos, moraš naći sliku stećka na kojem to piše, natpis na bosanskoj epigrafskoj ćirilici, transkripciju i časopis/zbornik u kojem je i kada objavljen! opklada će uključiti da i ti i ja nazovemo dr. Nenada Tanovića (mi se inače lično i znamo, pa neće biti problema), na slijedeće kotakte:To nema nikakve veze sa knjizevnoscu i to moze da se komotno vidi iz aviona..
PRIRODNO - MATEMATIČKI FAKULTET
Zmaja od Bosne br. 35
Prof.dr.Nenad Tanović
tel:033/649359/fax, 279-860
Profesoru možeš pisati na e-mail adresu: [email protected]
(Inače presretan je kada se neko interesuje za njegovu poeziju! Piše čovjek i prozu! Svestran tip!)
I da ga pitamo, je li to autentični natpis, ili njegova pjesma iz 1994?
Rezultati opklade bit će potom objavljeni na ovoj diskusiji!
10.000 eura možete dobiti akademiče i pošto se "komotno vidi iz aviona" da je ovo natpis, siguran sam da će te pobjediti!
Imas li ti glavu ikako??
Sta zelis dokazati?? Pretvorio si se u neko formumsko link-bice..
Na stranicama ovog foruma,vec desetak puta,izneo sam neke teorije historicara,bez da je to bilo primjeceno..
Eh,sad u cemu je fazon?? Fazon je u neznanju.. samo totalne neznalice,mogu se zaklinjati u necije knjige i boriti se za stavove iznesene u njima kao da su to njihovi sopstveni stavovi Ovo ce ti reci svaki normalan covjek..
A pogotovo dodjoh do tog zakljucka,nakon sto sam sinoc,isturio onaj link,na kojem mozes procitati pokratak esej Miroslava Krleze na temi o stechcima u dva dijela.. Vidis,taj tvoj Beslagic,ni u stotini knjiga, ne bi znao opisati "sta je kovac htio da kaze" kao sto to Krleza u jednom pokratkom eseju,upecatljivo i laserski precizno,uz upotrebu sviuh svojih nesumnjivih umjetnickih resursa definira.. Od njegovih recenica,zastaje dah.. Ali sta ti znas o tome.. Vjerovatno su ti slicni oni sto su se svojevremeno,dicili sa terezinim gacama pred kamerama..
I sta jos zelis dokazati?? Da neko kopira historiju.. Pa naravno,to ste ti i tvoj jatak..
Sve..sve.. i da ne pise tako.. i da ne pise nista.. i da pise na latinici,i na sanskritu.. jedno je cinjenica
stechci,postoje samo u bosni a ako ih i nadjes,negdje drugo,bitno su drugaciji.,i to prostiru se tacno od drine do une.. laz je obicna da srbija i hrvatska,imaju stecke.. to malo stecaka u potpunosti se poklapa sa granicama tvrtkove bosne.. Helem.. rijec je o prelijevanju kulture iz bosne u susjedne zemlje.. Fino ti kazem.. Citaj djela pametnih ljudi.. Krleza je bio ovlasten za postavku izlozbe u inozemstvu u ime cijele SFRJ ..Pa ako on kaze da samo Bosna u Evropi ima spomenike,onda je to vjerovatno tako.. Ili cemo sad opet o nekom seljoberu mioradovicu,koji je bio boga pitaj ko.. Nikad cuo..
Dakle,situacije se usloznjava.. Dugujes odgovore na pitanja o poljskim i ruskim stechcima,zidanim gradovima i prekomorskim borodvima slavena u 7. stoljecu,a tu je i pitanje o slavenskom kultu mrtvih..
Pa kako bih utvrdio,da li ti ista znas o ovim stvarima,zamolio bih te da mi ukratko,definiras gnosticizam..
Jer manihejstvo nikako ne moze bez toga.. a usput,mogao bi i da nam kazes,na kojem krscanskom pisanom predanju,pociva gnosticko ucenje.. za poentu gnosticizma,ne moras da se trudis,znam da nemas pojma ..
i prodji me se sa tim glupim linkovima.. Napisi napokon cestit post.. ako si pismen,znat ces,, oh..da!¨U to vjerujem..
- tip-top
#107 Re: Simboli sa stecaka -"misteriozna" poruka?
Da li sasvim slucajno,znas odgovor na neko od gore navedenih pitanja??kaboom wrote:@Tip-Top
majstore, evo danas je svjetski dan knjige, lijep dan da pocnete da citate, ti, pokretac ove teme i svi slicni vama. Ne znam koliko imate godina ali posto imate zelju da se bavite kulturno istoirjskim naslijedjem, vrijeme je da pocnete da razlikujete fikciju od stvarnosti, prozu i poeziju od istoriografije
puno uspjeha vam zelim
Bar za Gnosticizam.,??
Ili imas bilo kakvu teoriju o bilo cemu ili samo izigravas neki veliki sud?
- tip-top
#108 Re: Simboli sa stecaka -"misteriozna" poruka?
Kao sto rekoh a ne bi da se cesto ponavljam.. vidi se da si to sto i jesi jer i lazes.. a ko laze taj i krade.. zar ne??hrabren miloradovic wrote:OK , ja sam vlah , ali ti nisi potomak niti ikakav baštinitelj bosanske države i groblja zvani stećcima!tip-top wrote:
kao sto rekoh,vlasi svakodnevno dokazuju svoju pismenost i ogroman doprinos izgradnji civilizacije..
Šta tebe veže za stećke osim što se nalaze u državi u kojoj živiš?! , ti nemaš svoju narodnu tradiciju ni za Kotromanićima , niti za CB , a niti za stećcima naravno , apsolutno te ništa ne veže sem toga što je nekome 93' palo napamet da počne da baštniti nešto sa čime nema ama baš nikakve veze!
Niti jedan Bošnjak u Bosni nema tradiciju baštinjenja ičega iz Bosne srednjeg veka , kao što niko nema od sva tri naroda , jer su svi Kotromanići i stećci zajedno sa njima bukvalno zaboravljeni i suštinski beznačajni , dok ih nisu hrvatski i srpski učenjaci 19.veka iskopali!
Tako da mene kao vlaha kao što me nazivaš mnogo više toga veže za stećke i Kotromaniće mada ih niko i od Srba nikad nije baštinio!
A veže me to što su kraljevi iz Bosne bili pre svega srpski kraljevi jer sami sebe tako zovu , onda sva imena sa stećaka su imena koja velikom većinom samo Srbi koriste i baštine , onda ćirilica koju niko od vas ne koristi niti je ikada koristio!
Znači možeš ti baštiniti i poljske grobove iz srednjeg veka takođe , jer te oni isto vežu kao i srtećci , tj,ne vežu nikako!
Ali pošto volja postoji da izmisliš sebi nekoga ko ti je koren?! , slobodno nastavi da svojataš nešto sa čime tvoja narodna tradicija nema veze ! , i naravno poeziju dalje koristi za dokaze mnogo je zabavno i smešno!
Samo sto su takve kradje nemoguce.. Dokazi za ono sto tvrdim,svuda su oko mene i puno toga me veze upravo za tu proslost.. A tebe ne veze nista.. Osim sto si pripadnik naroda,koji je cinio i cini sve sto moze,da Bosne nema.. Pa prema tome,kakve veze ti sad imas sa Bosnom?? Mrzis je kao i ostali srbi jer niste bosanci..nego ste rodom vlasi iz hercegovine.. Logicno zar ne?? A lafo si tu da nam priopcis "vekovnu istinu pradedovsku". Ta nam je istina,dobro poznata i nemas se sta truditi.. Usput,jel to ono prizna,da ne postoje poljski i ruski stechci?? Cini mi se da jesi..
Pa prema tome,sta jos ostade od cistog slavenstva? Servi nisu dio bosanske historije jer to je bila historija slobodnih ljudi,sa posebnim osvrtom na srednji vijek.. Servi se sami po sebi,iskljucuju iz svega toga..
- nellington
#109 Re: Simboli sa stecaka -"misteriozna" poruka?
Šta bi na kraju za taj epitaf?
- osa
#110 Re: Simboli sa stecaka -"misteriozna" poruka?
hrabren miloradovic wrote:OK , ja sam vlah , ali ti nisi potomak niti ikakav baštinitelj bosanske države i groblja zvani stećcima!tip-top wrote:
Šta tebe veže za stećke osim što se nalaze u državi u kojoj živiš?! , ti nemaš svoju narodnu tradiciju ni za Kotromanićima , niti za CB , a niti za stećcima naravno , apsolutno te ništa ne veže sem toga što je nekome 93' palo napamet da počne da baštniti nešto sa čime nema ama baš nikakve veze!
Niti jedan Bošnjak u Bosni nema tradiciju baštinjenja ičega iz Bosne srednjeg veka , kao što niko nema od sva tri naroda , jer su svi Kotromanići i stećci zajedno sa njima bukvalno zaboravljeni i suštinski beznačajni , dok ih nisu hrvatski i srpski učenjaci 19.veka iskopali!
Tako da mene kao vlaha kao što me nazivaš mnogo više toga veže za stećke i Kotromaniće mada ih niko i od Srba nikad nije baštinio!
A veže me to što su kraljevi iz Bosne bili pre svega srpski kraljevi jer sami sebe tako zovu , onda sva imena sa stećaka su imena koja velikom većinom samo Srbi koriste i baštine , onda ćirilica koju niko od vas ne koristi niti je ikada koristio!
Znači možeš ti baštiniti i poljske grobove iz srednjeg veka takođe , jer te oni isto vežu kao i srtećci , tj,ne vežu nikako!
Ali pošto volja postoji da izmisliš sebi nekoga ko ti je koren?! , slobodno nastavi da svojataš nešto sa čime tvoja narodna tradicija nema veze ! , i naravno poeziju dalje koristi za dokaze mnogo je zabavno i smešno!
e moj miloradoviću, hrvati ne počeše štovati bosanske srednjevjekovne kraljeve u 19 stoljeću, srbi možda ne znam, ali hrvati ih štuju oduvijek, a imena bosanskih vladara, su baš česta kod srba, tvrtko, stjepan, hrvoje, katarina, a još češća kod bošnjaka....
-
Goran_35
#111 Re: Simboli sa stecaka -"misteriozna" poruka?
Ma nemoj? Bosanci ne samo da ne bastine bosanchicu (dakle nikakvu "cirilicu" jer nigdje nije zapisano da je to pismo nametala istocna crkva,kao nekima, vec je to orginalno bosansko pismo Crkve Bosanske) vec ne bastine ni arebicu, koja je nametnuta, ali na kojoj je toliko toga znacajnog zapisano a mi sada ne znamo da procitamo!Ali zato bastinimo cirilicu,nametnuto pismo,pismo istocne crkve, na kojoj za nas bosance ama bas nista znacajno nema zapisano!!Latinica,pismo zapadne crkve,je vec nesto drugo i to pismo (iako nametnuto) je opste prihvaceno i prestavlja triumf danasnje civilizacije.Imena?Rece osa!Pa imena imaju isti korijen samo ih neko malo pravilnije izgovara a neko malo manje pravilno.Isa je isto sto i Isus odnosno Kristus,Marija je zapravo Merjem a Josip je isto sto i Jozef odnosno Jusuf...hrabren miloradovic wrote:OK , ja sam vlah , ali ti nisi potomak niti ikakav baštinitelj bosanske države i groblja zvani stećcima!tip-top wrote:
Hrabren Miloradovic ima komleks "Vlaha"!!?U Bosni to nema veze!!Mi Bosanci smo svjesni svoga bogastva storenog mjesanjem razlicitih etnosa i kultura!I ne patimo od kompleksa nekakve nacionalne cistoce!Kod nas su svi dobro dosli,dolazili su u Bosnu i ostajali i vazda dobro prihvaceni bili!Vlasi su bili i postojali i "nestali" .Kako su nestali?Pa pametnom je jasno,a to itekako ima veze sa srpskim nacionalizmom i "kompleksom rasne i nacionalne cistoce"...I kako god Hrabrene Miloradovicu,da si "vezan toliko za Bosnu",za herezu i Crkvu Bosansku,mozda nebi pisao (zajedno sa ostalom ekipom ) to sto pises!?A mozda upravo i vi vodite porijeklo od "heretika" a toga niste ni svjesni.Jer nekada je ipak simbol istinske vjere koju je propovjedao Isa/Kristus/Isus ipak bio polumjesec i zvijezda.Ali oganj,mac,strah i zelja za pukim prezivljavanjem su istinu ipak negdje sakrili!!Jedini problem je sto istina ipak izadje na vidjelo iz prostog razloga sto oni koji je kriju ne zele da je imaju..
Kakvi bolan Hrabrene "srpski kraljevi" u Bosni?Ako se Tvrtko II Kotroman krunisao za kralja Bosne,Dalmacije i Srba to nikako ne znaci da je on bio "srpski kralj" vec prvenstveno Bosanski!Ako mu je baba bila iz roda Nemanjica onda bi recimo i Madjari mogli polagati pravo na bosanske kraljeve jer su se zenili zenama (princezama) iz inostranstva.Ali zapamti,da je svaka uzela vjeru "hereticku" pa i Tvrtko II kotroman se sahranio ispod stecka,nadgrobnog spomenika hereticke Crkve Bosanske iako se (iz diplomatskih razloga izbjegavanja krizarskih ratova) deklarisao kao katolik...I naravno da ne pricam sada o gluposti koje vi niste svjesni a to je da pricate o nacijama koje tada nisu ni postajale vec su tek pocele nastajati u 19. vijeku.U ta doba glavna odrednica i "instrument vladavine" je bio pripadnost religiji a nacionalna pripadnost nije postojala,to je tek aktuelno danas i to danas predstavlja glavni "instrument"politicke vlasti.
Da ne duzim...
Natpisi na steccima,nadgrobnim spomenicima pripadnika crkve Bosanske pisani bosancicom,najcesce sadrze podatake o umrlom te podatke o nachinu njegove smrti. Potom se uz ime obichno navodi drustveni status i polozaj preminulog,politichka funkcija, te da preminuli lezi na svojoj bastini.Na kraju natpis najchesce zavrsava reminiscencijom o prolaznosti i brigom za vjecni mir, a ponekad sadrzi podatke o "majstoru"-> i sve to nema nikakve veze sa ovom temom,pa bih vas zamolio da se vratite temi !!A tema o natpisima na steccima koji su u odnosu na simbole sa stecaka zaista beznacajni,vec postoji, pa tamo mozete nastaviti svoje prepucavanje,napucavanje i dokazivanje navodnog "sve-srpskog" univerzuma
- osa
#112 Re: Simboli sa stecaka -"misteriozna" poruka?
tvrtko se sahranio ispod stećka, ma nije ispod piramide u visokom, a šta "papir sve trpi"...
-
Goran_35
#113 Re: Simboli sa stecaka -"misteriozna" poruka?
nego sta i svi su se Bosanski Kraljevi,kao "heretici" i pripadnici Crkve Bosanske,sahranjivali tako,svi osim zadnjeg bosanskog kralja koji je postao katolik ali jos uvjek BOSANAC a ne hrvat.I Katarina Kosaca je zadnja bosanska a ne zadnja "hrvatska" kraljicaosa wrote:tvrtko se sahranio ispod stećka, ma nije ispod piramide u visokom, a šta "papir sve trpi"...
A zamisli tek kakve tajne je vidio austrijanac Karlo Patsch,kada je otkrio Stecak Kralja Tvrtka I,jer je poslije otkrica unistio sve dokaze!! Da otkrice stecka Kralja Tvrtka I Kotromana u Arnautovicima 1910, godine ima veze sa katolickom vjerom,znalo bi se to itekako i kustos Zemaljskog muzeja Karlo Patsch,koji je bio krscanin i katolik,nebi unistavao dokaze!!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Povodom 619. godišnjive smrti kralja Tvrtka I Kotromanića (16. mart), u intervjuu za GLOBAL Enver Imamović govoi o pronalasku grobnice ovog bosanskog vladara i kako je uništen plašt kojim je bio prekriven stećak ispod kojeg su bile kosti kralja. Enver Imamović je arheolog i historičar, redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.
"U Arnautovićima je iskopan grob kralja Tvrtka, a kasnije je pronađena i grobnica ostalih Kotromanića.Kada je došlo do iskopavanja grobnice kralja, tog dana 1910, tadašnji arheolog koji je to vodio slučajno je morao otići i baš tada, kada su radnici otkopavali, naišli su na ploču. Kada su je podigli, naišli su na prazan prostor, kabur, a dolje je bio stećak preko kojeg je prebačen plašt kao da je tek stavljen na kojem su bili izvezeni ljiljani zlatnim nitima.Vrlo rijetko se u historiji dešavalo nešto slično, da je nađen plašt preko grobnice u kojoj je ukopan kralj.Pošto nije bilo arheologa tog trenutka, jedan od radnika je povukao taj plašt koji se odmah raspao. Pokupio je ostatak tog kraljevskog plašta i stavio ga u neke vrećice kako bi se mogao odnijeti u muzej.
Tek nakon 65 godina igrom slučaja jedan naučnik je to slučajno vidio, pogledao i odmah je shvatio po grbovima o čemu je riječ. Otišao je u Arnautoviće kako bi nastavio s kopanjem da bi na kraju iskopao posmrtne ostatke kralja Tvrtka."
(Global, br.59 od 11.marta 2010.)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pečatni prstenovi,kralja tvrtka iz zbirke u zemaljskom muzeju

stecak sa uklesanim motivom "bosanskog kraljevskog pecata" ?

- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#114 Re: Simboli sa stecaka -"misteriozna" poruka?
Hrabrene de smiri malo.....hrabren miloradovic wrote: Ali pošto volja postoji da izmisliš sebi nekoga ko ti je koren?! , slobodno nastavi da svojataš nešto sa čime tvoja narodna tradicija nema veze ! , i naravno poeziju dalje koristi za dokaze mnogo je zabavno i smešno!
Ostali također, ne aludirajte na nečija krvna zrnca postovima od kilometra samo da bi tema ispala veoma "učena".
To je klasično flejmanje i tema će završiti u kanti, a najuporniji će biti isključeni.Ne zloupotrebljavajte forum za agresivno nametanje svjetonazora ili učenja pojedinih katedri za istoriju, ili autora iz te oblasti.
Ako sami trolujete teme, od njih baš niko nema koristi.
Hvala na pažnji.
-
amba
#115 Re: Simboli sa stecaka -"misteriozna" poruka?
evo jedan dobar video, na njemackom je ali jako interesantan!
http://www.youtube.com/watch?v=8Hdc1PBzQHM
- hrabren miloradovic
#116 Re: Simboli sa stecaka -"misteriozna" poruka?
Dokaži to narodniom tradicijom u Hrvata iz BiH?! , mi guslamo od davnina o svakojakim srpskim junacima,plemićima i kraljevima i carevima , i imamo sijaset pesama o tome!osa wrote: e moj miloradoviću, hrvati ne počeše štovati bosanske srednjevjekovne kraljeve u 19 stoljeću, srbi možda ne znam, ali hrvati ih štuju oduvijek, a imena bosanskih vladara, su baš česta kod srba, tvrtko, stjepan, hrvoje, katarina, a još češća kod bošnjaka....
A tvoji u Hercegovini(prepostavljam) su guslali i marku Kraljeviću,Obiliću,....Relji Bošnjaninu
Jednostavno zaboravljeni! , a to što su krajem 19.veka bosanski frattri iskopali nešto po arhivama , nema veze sa narodom!
A ti sad nađi nešto iz narodne tradicije Hrvata o Kotromanićima , i jaću reći da si u pravu i da sam ja lažov!
-
Energični leptir
#117 Re: Simboli sa stecaka -"misteriozna" poruka?
Ne bih se složio s tobokm. Upravo je jedino sjećanje na bosanske kraljeve i sačuvano unutar franjevačkih samostana (onih koje Osmanlije nisu uništile), tj. unutar fratarskih hronika, a jedno od rijetkih narodnih maglovitih sjećanja na Kotormaniće živi i danas u Kraljevoj Sutjesci, gdje žene nose crninu za svetom Katom, tj. kraljicom Katarinom Kosačom Kotromanić. Druga predanja, usitinu nisu sačuvana.Dokaži to narodniom tradicijom u Hrvata iz BiH?! , mi guslamo od davnina o svakojakim srpskim junacima,plemićima i kraljevima i carevima , i imamo sijaset pesama o tome!
-
Goran_35
#118 Re: Simboli sa stecaka -"misteriozna" poruka?
Da to je ono o cemu sam govorio-dualisticko ucenje ("hereza") sirom europe a koje je kostalo preko 1 milion ljudi zivota,koji su brutalno pobijeni u krizarsko-krstaskim pohodima!Zasto?Sta je to bilo toliko "strasno" i cega se bojao Vatikan i istocna crkva?amba wrote:evo jedan dobar video, na njemackom je ali jako interesantan!
Postoje zapisi i vjerovanje medju "hereticima" da su "heretici" (dakle paterani,katari,bosnjani i bogumili) posjedovali istinske Isa-ine/Kristove/Isusove tekstove.I da je ta rolna papira,kada su krenuli krizarsko-krstaski ratovi, "podjeljena na cetiri dijela i sakrivena na cetiri razlicite strane svijeta",a da su "heretici" simbolima i na neke druge nacine "kodirali mjesta" na kojim se nalaze navodna cetiri dijela Isa-inih /kristovih /Isusovih tekstova,odnosnostvarnih njegovih istinskih rijeci! Tako se,mozda, polako primicemo tematici i smislu i poruci simbola sa stecaka?Ili su simboli samo obiljezja Crkve Bosanske?Zna se da su Bosnjani,pripadnici Crkve Bosanske,te ostali heretici,Paterani,Katari i Bogumili,dakle zna se da su negirali Isino/Kristovo/Isusovo raspece i da su zbog toga bili proganjani.Ali ovo sa "skrivenim orginalnim Isinim/Kristovim tekstovima te "kodiranju mjesta gdje su sakriveni" moze biti veoma interesantno ,ako je zaista "istinito",i moze "da ima veze" sa simbolima na stecima??Kodiranje putem simbola?!Ili na neki drugi nacin...
- hrabren miloradovic
#119 Re: Simboli sa stecaka -"misteriozna" poruka?
Misliš na onu Katu koja je ostavila Bosnu Papi u amanet?!Energični leptir wrote:
Ne bih se složio s tobokm. Upravo je jedino sjećanje na bosanske kraljeve i sačuvano unutar franjevačkih samostana (onih koje Osmanlije nisu uništile), tj. unutar fratarskih hronika, a jedno od rijetkih narodnih maglovitih sjećanja na Kotormaniće živi i danas u Kraljevoj Sutjesci, gdje žene nose crninu za svetom Katom, tj. kraljicom Katarinom Kosačom Kotromanić. Druga predanja, usitinu nisu sačuvana.
Misliš na one fratre koji su nazvali ćirilicu bosančicom samo zato što još tada nije Vatikan proglasio Ćirila i Metodija za valjane svece u 19.veku?!
Kako rekoh zapisa jeste bilo , ali narod sa tim nema veze i tu nema tradicije nikakve !
Kao i čuvena fora oko rečenice :"Od Kulina bana...." , jer ljudi ne znaju da je to nastalo takođe u 19.veku jer je jednostavno Kulinova povelja najstariji nađeni dokument jednog jugoslovenskog vladara na narodnom jeziku tj.ćirilici! , i sad ispade da je to oduvek bilo jbg , ali nije nažalost mnogih!
Mnogo starija je rečenica koja zaista jeste narodna poštapalica u Bosni : "Gledaš,gledaš a vidiš Smederevo" od ove koja je nastala zato što je nađen dokument u arhivama!
- spreca
#120 Re: Simboli sa stecaka -"misteriozna" poruka?
hrabren miloradovic wrote:Misliš na onu Katu koja je ostavila Bosnu Papi u amanet?!Energični leptir wrote:
Ne bih se složio s tobokm. Upravo je jedino sjećanje na bosanske kraljeve i sačuvano unutar franjevačkih samostana (onih koje Osmanlije nisu uništile), tj. unutar fratarskih hronika, a jedno od rijetkih narodnih maglovitih sjećanja na Kotormaniće živi i danas u Kraljevoj Sutjesci, gdje žene nose crninu za svetom Katom, tj. kraljicom Katarinom Kosačom Kotromanić. Druga predanja, usitinu nisu sačuvana.![]()
Misliš na one fratre koji su nazvali ćirilicu bosančicom samo zato što još tada nije Vatikan proglasio Ćirila i Metodija za valjane svece u 19.veku?!![]()
Kako rekoh zapisa jeste bilo , ali narod sa tim nema veze i tu nema tradicije nikakve !
Kao i čuvena fora oko rečenice :"Od Kulina bana...." , jer ljudi ne znaju da je to nastalo takođe u 19.veku jer je jednostavno Kulinova povelja najstariji nađeni dokument jednog jugoslovenskog vladara na narodnom jeziku tj.ćirilici! , i sad ispade da je to oduvek bilo jbg , ali nije nažalost mnogih!
Mnogo starija je rečenica koja zaista jeste narodna poštapalica u Bosni : "Gledaš,gledaš a vidiš Smederevo" od ove koja je nastala zato što je nađen dokument u arhivama!
nikad cuo
- Jazz_Junkie
#121 Re: Simboli sa stecaka -"misteriozna" poruka?
Oplakahhrabren miloradovic wrote:mi guslamo od davnina o svakojakim srpskim junacima,plemićima i kraljevima i carevima , i imamo sijaset pesama o tome!
- osa
#122 Re: Simboli sa stecaka -"misteriozna" poruka?
obiđi mali samostane fojnicu, kraljevu sutjesku, nego koliko ima srba da se zovu tvrtko, stjepan, hrvoje a tek koliko da su katolici...hrabren miloradovic wrote:Dokaži to narodniom tradicijom u Hrvata iz BiH?! , mi guslamo od davnina o svakojakim srpskim junacima,plemićima i kraljevima i carevima , i imamo sijaset pesama o tome!osa wrote: e moj miloradoviću, hrvati ne počeše štovati bosanske srednjevjekovne kraljeve u 19 stoljeću, srbi možda ne znam, ali hrvati ih štuju oduvijek, a imena bosanskih vladara, su baš česta kod srba, tvrtko, stjepan, hrvoje, katarina, a još češća kod bošnjaka....
A tvoji u Hercegovini(prepostavljam) su guslali i marku Kraljeviću,Obiliću,....Relji Bošnjaninukao i svi Srbi , a o Kotromanićima nema ni slova , ma ama baš ništa kao ni o bilo kojem plemiću sa prostora BiH , eventualno nešto malo Hercegu Šćepanu!
Jednostavno zaboravljeni! , a to što su krajem 19.veka bosanski frattri iskopali nešto po arhivama , nema veze sa narodom!
A ti sad nađi nešto iz narodne tradicije Hrvata o Kotromanićima , i jaću reći da si u pravu i da sam ja lažov!
-
Shoshana
#123 Re: Simboli sa stecaka -"misteriozna" poruka?
Nasmija i mene.... A, salu na stranu, od svih pjesama o Marku Kraljevicu, daleko mi je najljepsa ona o Marku Kraljevicu i bratu mu Andrijasu.... Kako li - zasto li - zabiljezena u sred HrvatskeJazz_Junkie wrote:Oplakahhrabren miloradovic wrote:mi guslamo od davnina o svakojakim srpskim junacima,plemićima i kraljevima i carevima , i imamo sijaset pesama o tome!![]()
![]()
![]()
- hrabren miloradovic
#124 Re: Simboli sa stecaka -"misteriozna" poruka?
Ma kakvi , to je slučajnost koju sada ne pominju u svojoj tradiciji i istoriji!Shoshana wrote:Nasmija i mene.... A, salu na stranu, od svih pjesama o Marku Kraljevicu, daleko mi je najljepsa ona o Marku Kraljevicu i bratu mu Andrijasu.... Kako li - zasto li - zabiljezena u sred HrvatskeJazz_Junkie wrote:Oplakahhrabren miloradovic wrote:mi guslamo od davnina o svakojakim srpskim junacima,plemićima i kraljevima i carevima , i imamo sijaset pesama o tome!![]()
![]()
![]()
Ali najbolje je što Rvati iz Ercegovine neće nešto da štuju svoga sveca zaštitnika?! , to je kao da Dubrovčasni ne slave sv.Vlaha ili Splićani sv.Duju , a usuđuju se nazivati Ercegovcima?!
Kao što je davno rekao njihov fra Kačić , ej bre njihov? !
Mileševo manastir se zvaše,
gdi svetoga Savu ukopaše.
Poče činit velika čudesa,
kad mu duša pođe na nebesa.
Savino se ne raspada tilo,
nego posta puno godin' cilo
i stalo bi do sudnjega danka,
svega svita zbora i sastanka,
ali Božji nevirnici Turci
smamiše se gore nego vuci,
svetogrđe teško učiniše,
sveto tilo na vatru baciše.
Brzo se je Savo osvetio
i desnicu svoju posvetio,
jer podiže ter do malo dana
Karavlaha i Karabogdana,
da udare slobodno na Turke
i junačke okrvave ruke
pod barjakom Save pokornika,
Nemanića Božjeg svećenika.
Viteški se oni podnesoše,
sto hiljada glava odsikoše,
osvetiše Nemanića tilo,
koje skoro biše izgorilo.
Rad čudesa kaluđera Save
slovinskega sve države slave,
a najveće hercega Stipana,
svetog Save banovina zvana.
I šta reći posle ovoga na lepoj ikavici?! , laž i manipulacija je osnov onoga na čega se pozivaju , ali bujrum?! , nije ni prvi i poslednji put da neko laže i izmišlja , samo ovo je do sad najsmešnije i najlošiji pokušaj!
- osa
#125 Re: Simboli sa stecaka -"misteriozna" poruka?
da li ti to povjest pokušavaš tumačiti guslarskim pjesmama, nemoj jadan ne bio, bilo bi smiješno da nije tragično, po tim pjesmama i kraljević marko biješe junačina, a povjest kaže da je bio turski potrčko.....