Pitanje: ko je tražio od Bugara da nas priznaju još prije proglašenja naše nezavisnosti, pa i prije referenduma?"Na platou Centra Skenderija jučer je održana svečanost u povodu postavljanja ploče s natpisom Francuski trg čime je odato poštovanje Francuskoj kao zemlji koja je prva priznala nezavisnost Bosne i Hercegovine", pisalo je u dnevnim novinama 29. maja 2009., dan nakon postavljanja table na Skenderiji.
Da je novinar imao malo više vremena i provjerio neke podatke, našao bi, doduše ne tako lako, i onaj da je BiH prva priznala Bugarska, i to 15. januara 1992. godine, dok su zemlje Evropske zajednice nezavisnost BiH priznale 6. aprila te iste godine, nakon čega je počela agresija na BiH. To su nam, doduše nakon onog "sačekajte momenat", potvrdili i u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.
Francuski bataljon zaista jeste mnogo učinio za našu zemlju, na tabli pored Francuske ambasade na Džidžikovcu stoji poduži spisak francuskih vojnika koji su dali život u mirovnoj misiji u BiH, ali ne moramo biti baš u tolikoj mjeri zahvalni da iskrivljujemo i onako iskrivljenu istoriju naše zemlje.
Sarajevske vlasti ne znaju ko je prvi priznao BiH
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- nellington
#1 Sarajevske vlasti ne znaju ko je prvi priznao BiH
http://www.sarajevo-x.com/bih/sarajevo/ ... #komentari
- stochar
#2 Re: Sarajevske vlasti ne znaju ko je prvi priznao BiH
...Pošto je Evropska zajednica “raspisala konkurs” za priznavanje onih republika koje to žele i koje ispunjavaju određene uvjete Predsjedništvo, Vlada i Skupština SRBiH čine vanredne napore da odgovore i zadovolje formalne kriterije koji se ogledaju u sljedećem:
a) Da li žele biti priznate kao nezavisne države;
b) Da li prihvaćaju sve obaveze sadržane u dokumentu o kriterijima za priznanje novih država;
c) Da li prihvaćaju uvjete navedene u Nacrtu Haške konvencije, koju razmatra Konferencija o Jugoslaviji, a naročito one u drugom poglavlju koji se odnose na ljudska prava i prava nacionalnih i etničkih grupa;
d) Da li i dalje podržavaju napore Generalnog sekretara i Vijeća sigurnosti UN-a i nastavak Konferencije o Jugoslaviji.
Aplikacije je trebalo dostaviti zaključno sa 23. decembrom 1991. godine, a Arbitražna komisija je trebala donijeti odluke do 15. januara 1992. godine. “Pripremajući se za nezavisnost Vlada BiH 8. januara 1992. godine izjavljuje da prihvaća Povelju UN-a, Završni akt iz Helsinkija, Parišku povelju, Univerzalnu deklaraciju o pravima čovjeka, Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima i sve druge međunarodne akte koji garantiraju prava čovjeka i slobode, kao i preuzete obaveze SFRJ u oblasti kontrole naoružanja.” [20] “Za bosansku je vladu situacija bivala sve nepodnošljivija. Predsjednik Izetbegović, koji je jednom kazao da je birati između Tuđmana i Miloševića isto što i birati između leukemije i tumora na mozgu, izjavio je na početku listopada (1991.) da je Bosna i Hercegovina neutralna u sukobu između Srbije i Hrvatske. Radovan Karadžić osudio je tu izjavu kao “antisrpski čin” i dodao da je rat u Hrvatskoj “rat protiv povampirene fašističke svijesti”. Rekao je i da “samo suverena vlada može proglasiti neutralnost.” Što se ovoga posljednjeg tiče, imao je potpuno pravo pa je bosanska Skupština počela ozbiljno raspravljati o prijedlogu da se proglasi suverenost Bosne i Hercegovine.” [21] Skupština Republike Bosne i Hercegovine na sjednici od 14. januara 1992. donosi Rezoluciju o suverenosti Bosne i Hercegovine. Uporedo sa usvajanjem referendumskog navedenog pitanja Skupština SR Bosne i Hercegovine na istoj sjednici od 25. januara 1992. godine usvaja Odluku o povlačenju predstavnika Bosne i Hercegovine iz svih saveznih organa i institucija. Tim činom praktično se raskidaju državnopravni odnosi Bosne i Hercegovine sa subjektivitetom i nastaje novo stanje, budući da je po Mišljenju broj (1) Arbitražne komisije od 29.11.1991. godine SFRJ već bila u procesu disolucije.
a) Da li žele biti priznate kao nezavisne države;
b) Da li prihvaćaju sve obaveze sadržane u dokumentu o kriterijima za priznanje novih država;
c) Da li prihvaćaju uvjete navedene u Nacrtu Haške konvencije, koju razmatra Konferencija o Jugoslaviji, a naročito one u drugom poglavlju koji se odnose na ljudska prava i prava nacionalnih i etničkih grupa;
d) Da li i dalje podržavaju napore Generalnog sekretara i Vijeća sigurnosti UN-a i nastavak Konferencije o Jugoslaviji.
Aplikacije je trebalo dostaviti zaključno sa 23. decembrom 1991. godine, a Arbitražna komisija je trebala donijeti odluke do 15. januara 1992. godine. “Pripremajući se za nezavisnost Vlada BiH 8. januara 1992. godine izjavljuje da prihvaća Povelju UN-a, Završni akt iz Helsinkija, Parišku povelju, Univerzalnu deklaraciju o pravima čovjeka, Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima i sve druge međunarodne akte koji garantiraju prava čovjeka i slobode, kao i preuzete obaveze SFRJ u oblasti kontrole naoružanja.” [20] “Za bosansku je vladu situacija bivala sve nepodnošljivija. Predsjednik Izetbegović, koji je jednom kazao da je birati između Tuđmana i Miloševića isto što i birati između leukemije i tumora na mozgu, izjavio je na početku listopada (1991.) da je Bosna i Hercegovina neutralna u sukobu između Srbije i Hrvatske. Radovan Karadžić osudio je tu izjavu kao “antisrpski čin” i dodao da je rat u Hrvatskoj “rat protiv povampirene fašističke svijesti”. Rekao je i da “samo suverena vlada može proglasiti neutralnost.” Što se ovoga posljednjeg tiče, imao je potpuno pravo pa je bosanska Skupština počela ozbiljno raspravljati o prijedlogu da se proglasi suverenost Bosne i Hercegovine.” [21] Skupština Republike Bosne i Hercegovine na sjednici od 14. januara 1992. donosi Rezoluciju o suverenosti Bosne i Hercegovine. Uporedo sa usvajanjem referendumskog navedenog pitanja Skupština SR Bosne i Hercegovine na istoj sjednici od 25. januara 1992. godine usvaja Odluku o povlačenju predstavnika Bosne i Hercegovine iz svih saveznih organa i institucija. Tim činom praktično se raskidaju državnopravni odnosi Bosne i Hercegovine sa subjektivitetom i nastaje novo stanje, budući da je po Mišljenju broj (1) Arbitražne komisije od 29.11.1991. godine SFRJ već bila u procesu disolucije.
- nellington
#3 Re: Sarajevske vlasti ne znaju ko je prvi priznao BiH
Hvala, to me zanimalo 
- stochar
#4 Re: Sarajevske vlasti ne znaju ko je prvi priznao BiH
drago mi je ako sam pomog'o. ali, nije valjda da te u citavoj prici zanima samo to, a ne da ljudi koji kao predstavljaju neku vlast u gradu nemaju pojma ko nas je prizn'o, a niko ni od tolikih patriota, bosanaca i hercegovaca, od 28. maja do danas to nije primijetio?nellington wrote:Hvala, to me zanimalo
ovo da se desilo u iole normalnoj zemlji, bilo bi svega... prvo, uvrijedili smo Bugarsku jer ispade da mi njih ne priznajemo, a na neki nacin smo uvrijedili i Francusku.
- nellington
#5 Re: Sarajevske vlasti ne znaju ko je prvi priznao BiH
Znaš, ovaj cijeli slučaj me doista pogodio (posebno što sam svojedobno prije par godina zaredao po gradu pitati ljude ko nas je prvi priznao - pošto lično nisam znao, znam ko je prvi priznao Sloveniju, ko je Hrvatsku, ko Kosovo, a za nas tek sad čuh). Pa sam se još obradovao kad sam vidio ovu ploču. A danas sam se razočarao.
Tuga i jad.
Tuga i jad.
-
riko-ga
#6 Re: Sarajevske vlasti ne znaju ko je prvi priznao BiH
"Zahvalnost" Bugarskoj kao prvoj zemlji koja je priznala BiH (to sam znao od prvoga dana a znaju i moja djeca
) nase vlasti su dali tako sto su jednu sporednu ulicu u naselju Nedzarici nazvali Bugarska.Cesto tuda prolazim autom i svaki put se postidim toga i zamisljam kako je tek nekom Bugarskom gradjaninu ako to vidi.Ali od nase vlasti bi se iznenadijo da uradi nesto kako treba
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#7 Re: Sarajevske vlasti ne znaju ko je prvi priznao BiH
ulica rasturena ko bugarska skupština?riko-ga wrote:"Zahvalnost" Bugarskoj kao prvoj zemlji koja je priznala BiH (to sam znao od prvoga dana a znaju i moja djeca) nase vlasti su dali tako sto su jednu sporednu ulicu u naselju Nedzarici nazvali Bugarska.Cesto tuda prolazim autom i svaki put se postidim toga i zamisljam kako je tek nekom Bugarskom gradjaninu ako to vidi.Ali od nase vlasti bi se iznenadijo da uradi nesto kako treba
- therrarrius
#8 Re: Sarajevske vlasti ne znaju ko je prvi priznao BiH
Sarajevske vlasti prije svega ne znaju dovoljno o samome gradu, pa ovakva fula ne cudi.
- stochar
#9 Re: Sarajevske vlasti ne znaju ko je prvi priznao BiH
zamisli, kazes nekome prva nas priznala Bugarska, on ti fino kaze: "nemas ti pojma, eno ti na Skenderiji ploca i fino pise da je Francuska!". blagosh nama...
-
Dado dijasporitus
- Grijem se na: Trčanje oko zgrade
#10 Re: Sarajevske vlasti ne znaju ko je prvi priznao BiH
Sad kazu da je neko markerom na tabli prekrizio Francuski Trg i napisao Bugarski Trg. Ima li neko sliku mozda.
Eto, tako i Bugarska dobi svoj trg
Eto, tako i Bugarska dobi svoj trg
- stochar
-
Dado dijasporitus
#12 Re: Sarajevske vlasti ne znaju ko je prvi priznao BiH
Sad vidim, mada bi trebalo podebljati ono "Bugarski"
-
Dado dijasporitus
#13 Re: Sarajevske vlasti ne znaju ko je prvi priznao BiH
Sapunica jos uvijek traje
Koja farsa u PM
Ja predlazem da se zove "Dzindin trg""Rekla sam direktoru Skenderije da skine tablu"
Tabla kojom je plato Skenderije imenovan Francuskim trgom uz natpis "Prva zemlja koja je priznala nezavisnost BiH" trebala je biti privremenog karaktera i biti maknuta nakon ceremonije ispraćaja Francuskog kontigenta iz BiH. Do pogrešnog natpisa je vjerovatno došlo zabunom između Bugarske koja je prva priznala nezavisnost, i Francuske koja je prva otvorila ambasadu u Sarajevu.
Piše: Almir Panjeta
Kako tabla nije skinuta, od 28. maja 2009. na platou Skenderije uz natpis "Francuski trg" iako nije provedena zvanična procedura za njegovo imenovanje o čemu smo jučer pisali, stoji i istorijska neistina kako je Francuska prva priznala nezavisnost BiH.
- Tabla je postavljena na inicijativu direktora Skenderije i francuskog kontingenta koje je definitivno napuštao Bosnu u junu 2009. godine, kako bi svjedočila o prisustvu francuskih vojnika na Skenderiji u vrijeme sukoba. Nije trebala ostati za stalno na Skenderiji i imala je privremeni karakter, bio je to samo simboličan prijateljski gest. Uostalom, i sama sam rekla direktoru da ukloni tablu ukoliko smeta iz bilo kojeg razloga - kazala je za Sarajevo-x.com ambasadorica Francuske Maryse Berniau, dodajući kako nije znala šta piše na tabli jer je otkrivena povodom odlaska francuskog kontingenta i vidjela ju je tek prilikom otkrivanja.
ZAOBIĐENA ZVANIČNA PROCEDURA
Ambasadorica Berniau napomenula je kako Francuska ambasada nije učestvovala u izradi ploče, te smatra kako je prilikom izrade natpisa "vjerovatno došlo do zabune između prve zemlje koja je priznala BiH, i prve zemlje koja je otvorila svoju ambasadu u Sarajevu".
Podsjećamo da je naš portal još 24. decembra objavio tekst i fotografiju table na kojoj uz natpis "Francuski trg" piše "Prva zemlja koja je priznala Bosnu i Hercegovinu", nakon čega je reagirala Gradska uprava u kojoj su se osjetili prozvanim kazavši nam kako imenovanje trgova nije u njihovoj nadležnosti. Potom smo jučer prolazeći Skenderijom otkrili kako su na naš tekst reagirali jedino vandali te markerom prekrižili natpis Francuski trg i ispod napisali "Bugarski!".
Nakon toga je reagirao i predsjednik "Komisije za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti KS" Miro Lazović kazavši kako do njih nije došao nikakav zahtjev, te da se bez odobrenja ove komisije i potvrde Skupštine KS trgovi ne bi smjeli imenovati.
- Tablu je neko postavio na svoju ruku, i Komisija bi se već sutra trebala sastati kako bismo utvrdili ko je odgovoran, jer osim povrede procedure radi se i o obmanjivanju javnosti. Na Komisiju nikada nije stigao zahtjev za imenovanjem platoa Skenderije Francuskim trgom, nismo imali uvida u njeno postavljanje niti smo obaviješteni da je tabla postavljena - kazao nam je jučer Miro Lazović.
LOST IN TRANSLATION
Na pitanje da li će Francuska ambasada, kad trg već sedam mjeseci nosi naziv Francuski trg, možda pokrenuti zvaničnu inicijativu za njegovo imenovanje, ambasadorica Berniau kaže kako bi "za Francusku bila velika čast ukoliko bi neki trg u Sarajevu nosio njeno ime, kao što je to recimo Španski trg u Mostaru".
- To bi bila velika gesta kantonalnih vlasti koja bi nam mnogo značila i sigurna sam da bi građani, kao što ste i sami napomenuli, podržali takvu inicijativu. Bio bi to još jedan dokaz o uskim vezama koje postoje između BiH i Francuske - kazala je Berniau.
Direktor Centra Skenderija Suad Džindo nije imao vremena da nam da komentar, ali su nam u Centru Skenderija kazali kako bi tabla sa pogrešnim natpisom narednih dana, a najkasnije do kraja sljedeće sedmice trebala biti uklonjena. Kažu kako su natpis napravili francuski vojnici te da je najvjerovatnije došlo do greške u prijevodu. Nisu imali objašnjenje kako to da niko od ljudi iz Centra Skenderija nije reagirao na pogrešan natpis
- Mi smo kontaktirali i Francusku ambasadu, i uradićemo sve da se ispoštuje zvanična procedura. Ono što vam sada možemo reći jeste da će ova tabla biti uklonjena, a da je nova tabla sa odgovarajućim tekstom već u izradi - kažu u Centru Skenderija.
Koja farsa u PM
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#14 Re: Sarajevske vlasti ne znaju ko je prvi priznao BiH
zato znaju podijeliti regrese dnevnice plate na plate odvojen život ovo ono gorivo mobiteli besplatno
ne mogu sve znati
ne mogu sve znati
- Asana
#15 Re: Sarajevske vlasti ne znaju ko je prvi priznao BiH
pa i jest Dzindin Trg, kad moze sam dogovarati preimenovanje i to sa - pazi sad - predstavnicima bataljona strane vojske...
koji su poznati po poznavanju povijesti zemalja u kojima .... cuvaju mir ....
Nije mu naumpalo da povede zakonsku proceduru za imenovanje, bezbeli nije najavio taj javni skup; drugih predstavnika grada ili BH nema na slikama... naravno, jer nije bilo zvanicno nista pa nije ni bilo potrebe za protokolom: Francuska Ambasadorica i - Dzindo ... i eto novog imena i novog trenutka u povijesti
kakv diplomatski promasaj, kakav blam ...
Kakav li je tu taliguz pao, bas me zanima
Nije mu naumpalo da povede zakonsku proceduru za imenovanje, bezbeli nije najavio taj javni skup; drugih predstavnika grada ili BH nema na slikama... naravno, jer nije bilo zvanicno nista pa nije ni bilo potrebe za protokolom: Francuska Ambasadorica i - Dzindo ... i eto novog imena i novog trenutka u povijesti
kakv diplomatski promasaj, kakav blam ...
Kakav li je tu taliguz pao, bas me zanima
-
Dado dijasporitus
#16 Re: Sarajevske vlasti ne znaju ko je prvi priznao BiH
Interesuje me takodjer kako je moguce da je tabla postavljena jos u maju ove godine i da se tek sada diskutuje o tome, tj kad "vandali" nesto urade.
Izgleda da bez vandala i Sa-X-a nema pravne drzave
Izgleda da bez vandala i Sa-X-a nema pravne drzave
- bihpatriot
#17 Re: Sarajevske vlasti ne znaju ko je prvi priznao BiH
Nisam ni ja do prije jedno 2-3 godine znao da su nas Bugari najprvi priznali...
Javlja mi se da je to bio erotski cin milkenja po osjetljivostima zajednickih nam komsija...
Javlja mi se da je to bio erotski cin milkenja po osjetljivostima zajednickih nam komsija...