pure_love wrote:
Salahudin(Saladin)
Salahuddin (1137./1138. – 1193. godine) je bio vojni general kurdskih muslimana u 12. vijeku, koji je osnovao dinastiju Ayyubid u Egiptu i Siriji. Takođe je bio poznat u oba, kršćanska i muslimanska, svijeta po svom vojnom junaštvu i milostivoj ćudi tokom Krstaških ratova.
Uspon na vlast
Salahudin je rođen u kurdskoj porodici u mjest Tikrit, blizu rijeke Tigris. Bio je poslan u Damask da završi svoje obrazovanje. Tamo je živio deset godina na dvoru Nur ad-Din. Poslje niže vojne škole, pod komadom svoga dajdže, državnika i vojnika, Širkuha, koji je predstavljao Nur ad-Din u borbama protiv zavjera Fatimidskog halifata u Egiptu 60-tih godina 12. vijeka, Salahudin na kraju uspjeva pobijediti zavjernike i dajdžu, kao vezir 1169. godine. Saladin je ujedinio muslimanske snage i ponovno oslobodio Jerusalim nakon 80 godina. Nakon oslobadjanja grada, Jerusalim je ponovo postao otvoren grad za sve religije.
Saladin
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Bosanac sa dna kace
#26 Re: Saladin
- zaratustra
#27 Re: Saladin
Lancelot nadasve. Pardon, u pravu si, prosuh se svojski. Ali ako može da mi se odbije s obzirom da s djecom malo češće gledam crtane, pa onda malo 'sleti' čovjek.arzuhal wrote:To je zato što ga je čarobnjak Merlin posavjetovao da bude dobar sa Salahuddinom. I Lancelot je to podržao...zaratustra wrote: Ono što mene najviše fascinira jeste njegov odnos sa kraljem Arturom, viteštvo koje danas imamo samo u bajkicama (ili je riječ o historijskoj distanci). I simbolika njegovog imena, mislim da bi Salah al-din trebalo da znači oružje vjere.
Valjda si mislio na Ričarda Lavlje Srce?
- Bosanac sa dna kace
#28 Re: Saladin
zaratustra wrote:Lancelot nadasve. Pardon, u pravu si, prosuh se svojski. Ali ako može da mi se odbije s obzirom da s djecom malo češće gledam crtane, pa onda malo 'sleti' čovjek.arzuhal wrote:To je zato što ga je čarobnjak Merlin posavjetovao da bude dobar sa Salahuddinom. I Lancelot je to podržao...zaratustra wrote: Ono što mene najviše fascinira jeste njegov odnos sa kraljem Arturom, viteštvo koje danas imamo samo u bajkicama (ili je riječ o historijskoj distanci). I simbolika njegovog imena, mislim da bi Salah al-din trebalo da znači oružje vjere.
- gladna sam
#29 Re: Saladin
"Knjiga Salahudinova"
by Tarik Ali
by Tarik Ali
- arzuhal
#30 Re: Saladin
imaš bjanko halal od menezaratustra wrote:Lancelot nadasve. Pardon, u pravu si, prosuh se svojski. Ali ako može da mi se odbije s obzirom da s djecom malo češće gledam crtane, pa onda malo 'sleti' čovjek.arzuhal wrote:To je zato što ga je čarobnjak Merlin posavjetovao da bude dobar sa Salahuddinom. I Lancelot je to podržao...zaratustra wrote: Ono što mene najviše fascinira jeste njegov odnos sa kraljem Arturom, viteštvo koje danas imamo samo u bajkicama (ili je riječ o historijskoj distanci). I simbolika njegovog imena, mislim da bi Salah al-din trebalo da znači oružje vjere.
-
Ponekad s'proljeca
#31 Re: Saladin
Negdje sam citao da su saladinovi vojnici pravili zapaljive katapulte od nafte koja je prirodno izvirala, a takodje punili istom iskopane rovove i pravili vatrene zavjese prema neprijatelju!!!!
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#32 Re: Saladin
igrajući Stronghold i ja sam to primjetio...Ponekad s'proljeca wrote:Negdje sam citao da su saladinovi vojnici pravili zapaljive katapulte od nafte koja je prirodno izvirala, a takodje punili istom iskopane rovove i pravili vatrene zavjese prema neprijatelju!!!!
- zaratustra
#33 Re: Saladin
E na Ćabi se, ako Bog da, glasio, pa i mene sjetio.arzuhal wrote:
imaš bjanko halal od mene
- Bosanac sa dna kace
#34 Re: Saladin
To ima u historijskom romanu ''Krstaski ratovi kroz oci Arapa'' od Amina Malufa, libanskog pisca, cini mi se da je to bilo poznato starim Grcima i da se to zvali grcka vatra, a cini mi se da u romanu pise da je to prvi poceo da koristi emir Mosula, danas na sjeveru Iraka....Chmoljo wrote:igrajući Stronghold i ja sam to primjetio...Ponekad s'proljeca wrote:Negdje sam citao da su saladinovi vojnici pravili zapaljive katapulte od nafte koja je prirodno izvirala, a takodje punili istom iskopane rovove i pravili vatrene zavjese prema neprijatelju!!!!
- Baltazar_khan
#35 Re: Saladin
Neki dan sa presao do kraja igricu "Assasins creed", cijelo vrijeme se spominje Saladin, igra je beton, znaci gledati virtualni srednjovjekovni Jerusalem... Neprocjenjivo 
- zaratustra
#36 Re: Saladin
Who's the Assasin?Baltazar_khan wrote:Neki dan sa presao do kraja igricu "Assasins creed", cijelo vrijeme se spominje Saladin, igra je beton, znaci gledati virtualni srednjovjekovni Jerusalem... Neprocjenjivo
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#37 Re: Saladin
ma to su ti ove veha... ovaj, selefije (to je sad u fazonu)zaratustra wrote:Who's the Assasin?Baltazar_khan wrote:Neki dan sa presao do kraja igricu "Assasins creed", cijelo vrijeme se spominje Saladin, igra je beton, znaci gledati virtualni srednjovjekovni Jerusalem... Neprocjenjivo