(s)Republika Hrvatska 1990/1995

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Zokipfc

#1176 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by Zokipfc »

trocadero wrote:
Zokipfc wrote:Zanima me kako su raspad Jugoslavije dozivjeli @Trokadero @Nedobrovoljac @Junior... ;)
Opa , pa ovo sad vec uzima ozbiljne razmjere. :|
Morat cu se na vrijeme :run: evakuisati cim se neko zainteresovao za moje cijenjeno misljenje.

Potrazi Juniora Kod Muhe u kafani ,pa ako bude trijezan sve ce ti potanko objasniti.Nedobrovoljca ocekuj svake prestupne godine.
I ja sam tad bio Sarajmenov klasic i zemo.Svercovao sa Aljbancima i samo cugao skenderbeg pa se i ne sjecam svega. :mrgreen: I

Vise znaju ovi iznad kao ono,
Nije bilo hrvatske vojske u Posavini
Zagreb udaljen 28 km od Knina
HV na domak Trebinja
:lol:
Ne zamjeri, reklo bi se da si dobar momak.Jebo rat i politiku u tvojim godinama.Zguzi nesto, zajebavaj se....mani se corava posla.
Ih, hvala cica troka, pogotovo sto se brines o mojim seksualnim aktivnostima ^^ istorija mi je kao neki hobi, a i dobra lektira u zivotu. Zato me i zanima kako 'vasa' perspektiva razlikuje od ostalih ucesnika na temi ;)
duga devetka

#1177 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by duga devetka »

Janko nemoj se provaljivat molim te. HVO u Hercegovini jeste suradjivao sa Srbima ali samo jednom. Kad su Hrvate propustili da ih ne pobije armija bih. I to je to. Puno je vise armija suradjivala i sastajali se na merdzan glavi ali ovo nije tema o tome. Paul.F. Ima i drugih vaznih ljudi i ucesnika koji ne zastupaju ove teze samo ih niko ne zove na TV. Pitam se zasto.
Paul F.

#1178 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by Paul F. »

patriot_1 wrote:="Paul F
A što misliš o ovome,neki moji prijatelji Riječani su bili tamo,kažu:"Bili smo jaki za krepat,nas toliko,Brođana toliko,Hosovaca toliko,Posavaca toliko i tko zna koga već!I onda neke jedinice se povuku,navalila ogromna sila na nas,ovi se povukli a mi pojma nismo imali o povlačenju pa su neki izginuli!"
Dakle,što ako su se neki povukli pod komandom a neki ne?Hrvatska vojska nije tada imala organiziranu vojsku,,,imali su ovakve kao ja i ti koji su dobili pušku u ruke i sad ti ratuj!Većina nije znala za nikakav dogovor,ako je uopće i postojao!A nije!Jer nema logike.Kad se dogovori predaja ili razmjena teritorija,onda se to učini bez žrtava!A tamo su mnoge glave pale!
Dakle,neki sudionici,nesposobni zapovjednici pravdanesposobnost dogovorom!
Pa to je objašnjeno u emisiji. Samo na jednom, strateškom pravcu, povučeni ljudi i doviđenja prijatno. Ostali ne znaju i ne treba da znaju. Preporučio sam ti da pažljivo pogledaš emisiju a ti zabušavaš.
Paul F.

#1179 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by Paul F. »

duga devetka wrote: Paul.F. Ima i drugih vaznih ljudi i ucesnika koji ne zastupaju ove teze samo ih niko ne zove na TV. Pitam se zasto.
Meni je super ova rasprava s tobom. Kao neki dobar film. Misliš da je lik gotov al se nekako uvijek snađe. Dam ti papir pa ti kažeš da je bio umočen u vodu pa ne važi. Dam snimak pa onda kažeš da ima i drugačijih mišljenja. Ako stavim pečat reći ćeš da je tinta lažna...
duga devetka

#1180 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by duga devetka »

Paul F. wrote:Nego, u kakav li rog puše Mate Boban ovde ? Od 3.38.
https://www.youtube.com/watch?v=KliJTzDMffs
Ili nećeš ni ovaj snimak priznat jer nije u 4k kvalitetu ?
Pogledao sam ovo i? Ne kontam, sta me pitas?
duga devetka

#1181 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by duga devetka »

Paul F. wrote:
duga devetka wrote: Paul.F. Ima i drugih vaznih ljudi i ucesnika koji ne zastupaju ove teze samo ih niko ne zove na TV. Pitam se zasto.
Meni je super ova rasprava s tobom. Kao neki dobar film. Misliš da je lik gotov al se nekako uvijek snađe. Dam ti papir pa ti kažeš da je bio umočen u vodu pa ne važi. Dam snimak pa onda kažeš da ima i drugačijih mišljenja. Ako stavim pečat reći ćeš da je tinta lažna...
Mene je zivot naucio da ne vjerujem dok ne vidim. Ovdje svi pricaju kako im pase, jos mi manje ulijeva povjerenje prisutnost Prkacina. Znam ga licno. Teska mutikasa i smutljivac. Ovdje svi optuzuju Suska i njegove posrednike. Kaze Tus dobio je fax od neke postrojbe. Pa dobro pokazi fax! Koje postrojbe? Koji su ti Suskovi posrednici koji su kocili stvar? Neka ih imenuju, u cemu je problem? Jel ovako?
Paul F.

#1182 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by Paul F. »

duga devetka wrote:
Paul F. wrote:Nego, u kakav li rog puše Mate Boban ovde ? Od 3.38.
https://www.youtube.com/watch?v=KliJTzDMffs
Ili nećeš ni ovaj snimak priznat jer nije u 4k kvalitetu ?
Pogledao sam ovo i? Ne kontam, sta me pitas?
O, prelazimo na drugu temu ? Mudro. Pa riječ je o Bobanu koji kaže da je ideja HB postojala i ranije i da su pregovori išli u pravcu Neretve kao granice.
duga devetka

#1183 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by duga devetka »

Gdje ja prelazim na drugu temu? Ti si postavio link i pitao mene. Jel tako? Ja i sta s tim? Ideja HB je postojala i za vrijeme Juge. Sta ti aludiras s ovim? Ako me hoces nesto pitat, postavi pitanje ko covjek nemoj me trzat bezveze.
Paul F.

#1184 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by Paul F. »

duga devetka wrote: Mene je zivot naucio da ne vjerujem dok ne vidim. Ovdje svi pricaju kako im pase, jos mi manje ulijeva povjerenje prisutnost Prkacina. Znam ga licno. Teska mutikasa i smutljivac. Ovdje svi optuzuju Suska i njegove posrednike. Kaze Tus dobio je fax od neke postrojbe. Pa dobro pokazi fax! Koje postrojbe? Koji su ti Suskovi posrednici koji su kocili stvar? Neka ih imenuju, u cemu je problem? Jel ovako?
Pa imenovali su Stipetića i Šuška čini mi se.
duga devetka

#1185 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by duga devetka »

Pa slabo ti se čini.
Paul F.

#1186 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by Paul F. »

duga devetka wrote:Gdje ja prelazim na drugu temu? Ti si postavio link i pitao mene. Jel tako? Ja i sta s tim? Ideja HB je postojala i za vrijeme Juge. Sta ti aludiras s ovim? Ako me hoces nesto pitat, postavi pitanje ko covjek nemoj me trzat bezveze.
To pitanje je bilo ranije. Ta izjava o HZ čovjeka kojeg je Zagreb postavio je samo još jedan od mnogih argumenata u prilog tvrdnji hrvatske prljave igre. Da si tada na SRNI radio posto bi direktor.
duga devetka

#1187 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by duga devetka »

:run:
Paul F. wrote:
duga devetka wrote:Gdje ja prelazim na drugu temu? Ti si postavio link i pitao mene. Jel tako? Ja i sta s tim? Ideja HB je postojala i za vrijeme Juge. Sta ti aludiras s ovim? Ako me hoces nesto pitat, postavi pitanje ko covjek nemoj me trzat bezveze.
To pitanje je bilo ranije. Ta izjava o HZ čovjeka kojeg je Zagreb postavio je samo još jedan od mnogih argumenata u prilog tvrdnji hrvatske prljave igre. Da si tada na SRNI radio posto bi direktor.
:run:
asurbanipal

#1188 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by asurbanipal »

janko_007 wrote: Kako samo serete o tome kako ste vi Armiju BiH dozivljavali kao partnera koji se bore na istoj strani. Kazes meni da meni smeta vasa hrvatska drzava. Meni ona ne smeta, niti je kad smetala, ali tebi, tebi moj sinko , isto kao sto je onomad tvom krivoustom predsjedniku smetalo, smeta drzava Bosna i Hercegovina. Nezavisna i medjunarodno priznata. Kako se onda sa tim niste mirili na njeno postojanje, ne mirite se ni danas. Necete se nikad sa tim ni pomiriti. Postoji mali milion govora tvog krivoustog predsjednika, koji kaze da ako Jugoslavija nije mogla opstati, ne moze ni BIH. To isto ponavljaju i ovi preko Drine. Ako hrvatski predsjednik u dva mandata, Stjepan Mesic permanentno tvrdi da se radilo o dogovorenom ratu, pa ako ja jedan srbijanski dokumentarac ovdje postiram pod istim imenom, ni to nije dovoljno da se svekoliko hrvatsko pucanstvo ubjedi u istinitost tih rijeci. Pa ni krivousti ni Slobo se nisu ustezali da o tome jano govore, da se, ukoliko se zeli mir na Balkanu, BiH mor podjeliti. I sad ti meni govoris kako lupam ko maksim po diviziji. Polako, doci cemo i do redarstvene akcije "Oluja", ali prvo da razjasnimo ovo o dogovorenom ratu i podjeli BiH. U tu svrhu postiram ovaj zivi govor krivoustog o tom pitanju. Pa ga poslusaj.

https://www.youtube.com/watch?v=JaE_C6hN9A0

Poslije toga pricaj sta hoces. Sve ti je ovdje crno na bijelom

Pozdrav @janko. Pogledao sam oba dijela od dokumentarca. Na kraju prvog dijela Mesić kaže, citiram: "Njemu (Miloševiću) je trebalo inicijalno paljenje da prebaci rat u BiH". Listajući nedavno arhivu Oslobođenja, naiđoh na članak, da je prebacivanje rata u BiH bila želja Hrvatske kako bi se "olakšao" front, i da je to u stvari sve bila ideja Mesića. Eh, sad mene zanima kakva je bila uloga tih aktera, npr. poput Mesića, Manolića, zanima me isto uloga Alije, a ja mislim da nimalo nije bila naivna. Moj stav je da se isto radilo dogovorenom ratu, ali dogovoru domaćih obavještajnih službi (SDB, KOS), ali i stranih, među kojima su Britanci imali dominantnu ulogu.

Indikativno je da se pad lijeve obale grada Mostara događa 7. i 8. maja 1992. godine, dakle odmah nakon sporazuma u Grazu između Bobana i Karadžića. Međutim, ono što se vrlo malo ili nimalo spominje u medijima. Nekih 10-15 dana nakon Graza, a to imaš u arhivi Oslobođenja, dolazi do razgovora između Bobana i Izetbegovića. Taj razgovor je naišao na žestoku osudu od Filipovića, Sidrana i ekipe...

U drugom dijelu dokumentarca, srpski istoričar Predrag Marković lijepo postavlja pitanje odbijanja Kutiljerovog plana od strane Izetbegovića. Plan je naime odbijen na nagovor Warrena Zimmermanna...
Last edited by asurbanipal on 10/04/2016 16:36, edited 2 times in total.
duga devetka

#1189 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by duga devetka »

asurbanipal, o kakvom padu lijeve obale Mostara u Maju 92 se radi?
asurbanipal

#1190 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by asurbanipal »

duga devetka wrote:asurbanipal, o kakvom padu lijeve obale Mostara u Maju 92 se radi?

Imaš na ovim temama:

http://forum.klix.ba/rat-u-hercegovini- ... 94875.html

http://forum.klix.ba/mostar-u-ratu-t67702s100.html

Pogotovo to dobro opisuje forumaš @dragan...

Kasnije je lijeva obala vraćena forsiranjem Neretve 14. i 15. 6 1992, a srspki položaji su se stacionirali na obroncima planine Velež iznad grada...
duga devetka

#1191 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by duga devetka »

asurbanipal wrote:
duga devetka wrote:asurbanipal, o kakvom padu lijeve obale Mostara u Maju 92 se radi?

Imaš na ovim temama:

http://forum.klix.ba/rat-u-hercegovini- ... 94875.html

http://forum.klix.ba/mostar-u-ratu-t67702s100.html

Pogotovo to dobro opisuje forumaš @dragan...

Kasnije je lijeva obala vraćena forsiranjem Neretve 14. i 15. 6 1992, a srspki položaji su se stacionirali na obroncima planine Velež iznad grada...
Ne kontam ovo oko pada jer oni su cuvali lijevu obalu a mi je oslobodili bas kako si rekao 14 i 15.6. Meni je taj dragan.s jako cudan lik. Sve zna. Zna da su se povukli sa orlovca i huma, zna za projeratne planove jna za Mostar, kretanje, lokacije, vrijeme kad i ko i gdje... Zna identitet zasticenog svjedoka u Hagu a kad ga pitas za Uborak onda suti. Evo ja sam ga pitao na temi 'Mostar u ratu' i jos cekam odgovor. Isto tako, 15.6.92 pruzili su zilav otpor oko pravoslavne crkve i ja ga pitam da vidim koja je postrojba tu bila a on kategoricno odgovori da tu nije bilo nikoga. Cudan lik pravo ali nisam se htio prepirat bez veze.
asurbanipal

#1192 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by asurbanipal »

duga devetka wrote: Ne kontam ovo oko pada jer oni su cuvali lijevu obalu a mi je oslobodili bas kako si rekao 14 i 15.6. Meni je taj dragan.s jako cudan lik. Sve zna. Zna da su se povukli sa orlovca i huma, zna za projeratne planove jna za Mostar, kretanje, lokacije, vrijeme kad i ko i gdje... Zna identitet zasticenog svjedoka u Hagu a kad ga pitas za Uborak onda suti. Evo ja sam ga pitao na temi 'Mostar u ratu' i jos cekam odgovor. Isto tako, 15.6.92 pruzili su zilav otpor oko pravoslavne crkve i ja ga pitam da vidim koja je postrojba tu bila a on kategoricno odgovori da tu nije bilo nikoga. Cudan lik pravo ali nisam se htio prepirat bez veze.

Rezervni sastav milicije i TO BiH, linija se držala na Tekiji, Luci, u gradu sve do Brankovca. Srpski položaji su se nalazili iznad magistralnog puta, u Konaku, kod Crkve, zatim u Južnom i Sjevernom logoru. Tek su 7. i 8. maja zavladali cijelom lijevom obalom.
duga devetka

#1193 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by duga devetka »

A na to mislis. Ok. Nisam prelistao citavu temu. Hvala.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1194 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by _BataZiv_0809 »

U ovoj Latinici Prkacin postavlja dobro pitanje: zasto Marticeve snage nisu Orkanima gadjale Zagreb kad je Oluja krenula.
patriot_1

#1195 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by patriot_1 »

_BataZiv_0809 wrote:U ovoj Latinici Prkacin postavlja dobro pitanje: zasto Marticeve snage nisu Orkanima gadjale Zagreb kad je Oluja krenula.
Povučene su raketne baze prije.Bi on,ali dobio je po nosu i zbog "Bljeska" od Slobe jer je to tipičan ratni zločin!
janko_007

#1196 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by janko_007 »

asurbanipal wrote: Pozdrav @janko. Pogledao sam oba dijela od dokumentarca. Na kraju prvog dijela Mesić kaže, citiram: "Njemu (Miloševiću) je trebalo inicijalno paljenje da prebaci rat u BiH". Listajući nedavno arhivu Oslobođenja, naiđoh na članak, da je prebacivanje rata u BiH bila želja Hrvatske kako bi se "olakšao" front, i da je to u stvari sve bila ideja Mesića. Eh, sad mene zanima kakva je bila uloga tih aktera, npr. poput Mesića, Manolića, zanima me isto uloga Alije, a ja mislim da nimalo nije bila naivna. Moj stav je da se isto radilo dogovorenom ratu, ali dogovoru domaćih obavještajnih službi (SDB, KOS), ali i stranih, među kojima su Britanci imali dominantnu ulogu.

Indikativno je da se pad lijeve obale grada Mostara događa 7. i 8. maja 1992. godine, dakle odmah nakon sporazuma u Grazu između Bobana i Karadžića. Međutim, ono što se vrlo malo ili nimalo spominje u medijima. Nekih 10-15 dana nakon Graza, a to imaš u arhivi Oslobođenja, dolazi do razgovora između Bobana i Izetbegovića. Taj razgovor je naišao na žestoku osudu od Filipovića, Sidrana i ekipe...

U drugom dijelu dokumentarca, srpski istoričar Predrag Marković lijepo postavlja pitanje odbijanja Kutiljerovog plana od strane Izetbegovića. Plan je naime odbijen na nagovor Warrena Zimmermanna...
Prica da su Amerikanci nagovorili Aliju da povuce potpis sa Kutiljerovog plana kruzi ko dzoint danas na svim relevantnim mjestima, kada se Alija zeli optuziti za nastavak rata. Istina je vjerovatno drukcijai to se slaze sa njegovim karakterom. On je cesto brzopleto donosio odluke, da bi ih poslije, kad je razmislio povlacio. Bio je nestabilna licnost, pa je cesto i javno govorio:" ja to prije podne mislim ovako, a popodne onako" . Medjutim, mogu se staviti u njegovu kozu, poslije tog Kutiljerovog plana. Bilo kako bilo, nije mu bilo lako staviti potpis i prihvatiti podjelu svoje zemlje, a onda izaci pred narod i to im reci. Tj priznati poraz, poslije toliko zrtava. Eto nisam uopce stovalac lika i djela Alije Izetbegovica, ali za to povlacenje potpisa o podjeli BIH sam mu i danas zahvalan. Pa sta god da je kostalo zrtava, taj nastavak rata. Da je potpisao tu podjelu recimo negdje u zimu 1994, kad sam se onako smrzavao u rovu i kad mi je bio pun k....c rata i to bih mu odobrio. Ali tada na pocetku rata pristati da nas djele gori od nas, e to vala nije moglo proci. Opet ne bjezim od toga da je Warren Zimmermann ubjedio Aliju da povuce potpis, ali posto sam bio sudionik tih dogadjanja i bio , sto kazu, pod puskom, na braniku otadzbine, znam dobro raspolozenje naroda iz tog vremena. Da nije povukao potpis, ostao bi u istoriji zabiljezen kao najveci izdajnik svih bosanskih patriota. Deseto koljeno mu to ne bi oprostilo, na radost svih protivnika jedne i jedine. Malo padoh nu emocije i odoh u off topic. Obicno pisem argumentovano i potkrijepljeno dokumentima, a to zasto je Alija povukao potpis, zaista nemam nikakvih pisanih izvora, jedino moje iskustvo sa terena i ono rekla kazala, sto nije relevantno u istorijskoj nauci. Znaci, ne pije vode
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#1197 Re: Kako sam lično doživio raspad Jugoslavije i Oluju!

Post by Woody »

janko_007 wrote: Prica da su Amerikanci nagovorili Aliju da povuce potpis sa Kutiljerovog plana kruzi ko dzoint danas na svim relevantnim mjestima...
E, evo moj @janko, da ti ja pokušam objasniti taj "Kutiljerov" plan, sa hronologijom i zaključcima:

Prvobitni Carrington-Cutileiro mirovni plan (Cutileirov plan), nazvan po svojim autorima Lordom Carringtonom i portugalskim ambasadorom Jose Cutileirom, rezultat je EZ mirovne konferencije održane u februaru 1992. godine, u pokušaju da spriječi rat u Bosni i Hercegovini. Također ga nazivaju i Lisabonski sporazum. Isti je predložio etničku podjelu vlasti na svim nivoima vlasti i decentralizaciju centralne državne vlasti lokalnim etničkim zajednicama. Međutim, svi distrikti Bosne i Hercegovine bi bili klasificirani kao muslimanski, hrvatski i srpski prema planu, čak i tamo gdje nema očite etničke većine.

Dana 11. marta 1992., Skupština Republike Srpske Bosne i Hercegovine, jednoglasno je odbacila plan, iznoseći svoju kartu koja je pokrivala gotovo dvije trećine teritorija Bosne i Hercegovine, s nizom etnički podijeljenih gradova i izoliranih enklava, i ostavljajući Hrvatima i (tada) Muslimanima nepovezane teritorijalne jedinice u središtu republike. Ovaj plan je odbijen od strane Cutileira. Međutim, on dostavlja revidirani nacrt originala koji navodi da bi se tri sastavnice (entiteta) "temeljile na nacionalnim načelima, vodeći računa o ekonomskim, geografskim i drugim kriterijima."

Dana 18. marta 1992. godine, sve tri strane su potpisali sporazum; Alija Izetbegović za Bošnjake, Radovan Karadžić za Srbe i Mate Bobana za Hrvate.

Dana 28. marta 1992. godine, nakon sastanka s američkim veleposlanikom u Jugoslaviji Warrenom Zimmermannom u Sarajevu, Izetbegović je povukao svoj potpis i izrazio protivljenje bilo kakvoj podjeli Bosne i Hercegovine.

To ti je bila hronologija. Znači, nije bilo govora o "tolikim žrtvama", jer rat još nije bio ni potrčao.

A, evo šta mu je u martu Warren Zimmerman išaretio na "kobnom" sastanku u Sarajevu:

1. EU plan nema podršku USA;
2. EU plan ima previše manjkavosti i nedorečenosti, i kao takav se ne može prihvatiti sa stanovišta međunarodnog prava: nema definisani pravni, državotvorni niti vanjsko-politički statusni okvir entiteta;
3. USA neće NIKADA priznati Bosnu i Hercegovinu sa takvim neregulisanim ustavnim uređenjem;
4. Republika BiH ne može očekivati NIKAKVU vojnu, niti ekonomsku pomoć od USA u slučaju prihvatanja plana;
5. Srbi neće ispoštovati plan, jer se neće povući sa teritorija predviđenih da pripadnu druga dva entiteta, odnosno neće dozvoliti teritorijalnu iscjepkanost svog entiteta i posljedično nekompaktnu cjelinu koja teritorijalno nije povezana sa Srbijom
6. Republika BiH MORA ući u rat sa Srbima, i time rasteretiti Hrvatsku, kako bi onda zajednički potukli Srbe iz Hrvatske i BiH, primoravši komunistu Miloševića na primirje i predaju vlasti u Srbiji. USA će svim legalnim (i nelegalnim) vojnim i političkim efektivama i svojim uticajem na UN podržati ovakav sukob na strani RBiH
7. EU ne može vojno garantovati sprovedbu svoga plana, a bez toga takav taj plan nema budućnosti
8. EU su šupci i ne treba se družiti s njima jerbo su (anamo) oni "United in Diversity", a mi smo "E Pluribus Unum"
9. USA je gazda i mora se slušati, zbog radi "Pledge of Allegiance"

Image
Cutileirova karta

Nadam se da su ovim mlađi čitaoci stekli jasniju sliku tadašnjih dešavanja.

Pozdrav domovini :thumbup:
Paul F.

#1198 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by Paul F. »

patriot_1 wrote:
_BataZiv_0809 wrote:U ovoj Latinici Prkacin postavlja dobro pitanje: zasto Marticeve snage nisu Orkanima gadjale Zagreb kad je Oluja krenula.
Povučene su raketne baze prije.Bi on,ali dobio je po nosu i zbog "Bljeska" od Slobe jer je to tipičan ratni zločin!
Slobo povlači oružje da ne bi slučajno bilo ratnih zločina ???? :evil:
animals

#1199 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by animals »

Dezulovicu majstore...
Sve si rekao..kraj price..
.
patriot_1

#1200 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by patriot_1 »

Ovo bi pasalo ovdje,sa teme koja je zaključana jer se forumaši nisu držali iste:
Kako sam ja lično doživeo raspad Jugoslavije i kasnije "Oluju"!

Prvo,raspad Jugoslavije,,,
Pa kad je Slobo počeo galamiti da je "Istorijska nepravda što se Srbija sastoji od TRI dela,pa Vojvodini i Kosovu treba ukinuti autonomiju",i kad je "Jogurt revolucijom" u tome uspio,pitao sam se,dali će na tome stat!Onda su počele priče tipa "Svi Srbi u jednoj državi" i linija razgraničenja ,Virovitica-Karlovac-Karlobag e tu sam se već uplašio"Bit će oružanih sukoba koji nisu isključeni"(Gazimestan).Da budem iskren,volio sam donekle Jugoslaviju ali Hrvatsku puno više!
Vuk Drašković danas kaže da se trebalo prihvatiti savez država ili konfederaciju ali Srpsko vodstvo to tada nije htjelo i tako je napravilo najveće zlo samim Srbima!

"Oluja",,meni kao Hrvatu jedan od najsretnijih dana u životu!Konačno se prestalo naše gradove i sela granatirati,konačno smo mogli nakon Oluje putovati po cjeloj Hrvatskoj,konačno smo postali svoji na svome!Konačno se moglo vratiti 200 000 Hrvata u svoja sela i gradove!U Rijeku gdje živim,putovao sam jednom iz Zagreba vlakom preko Ljubljane,nije se moglo preko Karlovca jer su ga zasipale Srpske granate,!BTW konačno sam mogao otići u svoj rodni kraj,obići svoja sela,svoju kuću!Prizor koji sam vidio , šokirao me!Sve popaljeno,crkve i škole porušene,nema moje kuće,zapaljena,mama i sestra ubijene,pa spaljene u istoj kući(nađene čahure),ostaci zakopani u polju,ne groblju!Ono što me iznenadilo,nisam mislio da će Krajiški Srbi pobjeći ko zečevi u TRI dana,a dobro su bili naoružani!
Nek su,bolje i za nas i njih,manje je bilo žrtava na obje strane!Nisam očekivao a će naši ubijati civile.Doista,kako rekoh prije,puno je toga manje bilo nego što su Srbi iz Krajine činili nama!
Mi Hrvati slavimo Oluju kao dan oslobođenja Hrvatske,vi galamite da slavimo progon Srba,NE, nismo ni mislili da će većina otići!Na to su ih naveli vaši,nisu ih potjerali naši!Nisu Hrvatsku vojsku ni vidjeli,većina!Usporedite u kakvom stanju je bio Vukovar nakon "oslobađanja" i Knin nakon oslobođenja!I sve će vam biti jasno,,tko je tkoi tko je kakav!
Post Reply