Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
samina_swe wrote:Cilj im je bio i od Bosne napraviti isto,u Beogradu se ne da primjetiti da je nekada imao preko 100 dzamija! eh to je bio cilj za Bosnu isto,,ali propalo hvala Bogu
Ovdje se mogu vidjeti fotografije srušenih beogradskih džamija...
Zanimljivo da još pojedini političari Bošnjake nazivaju muslimanima a ne Bošnjacima. Lahko kupe glasove nad naivnim ljudima. Naivnost je postala sinonim za glupost.
Nisi valjda ti jedan od onih što misli da su Bošnjaci izdali "veru"
Od Borića pa naovamo je bilo svega, ali svakako ne mogu zaključiti da su samo muslimani sistemski i planski bili ubijani, likvidirani, uništavani. No et...
Onaj tko je musliman i nemože da ima preferenciju prema nacionalnom indentitetu, pa tako i bošnjačkom. Za kršćane isto vrijedi.
Pa dobro, Bošnjaci su izdali i vjeru i veru i to više puta, uostalom i drugi narodi su isti po tom pitanju. No kako si i sam zaključio da se historija ponavlja, očekivati je da će Bošnjaci opet izdati vjeru i veru, uostalom kao i drugi narodi. Ako se uopće može poistovjetiti nacionalni i vjerski ( religijski ) indentitet.
To je to, kada čovjek koji ne čita počne prosipati priču kako je upoznat s osnovnim pojmovima .
Treba ukinuti onda riječi Bošnjak, Hrvat, Srbin, Crnogorac itd. Nepotrebne riječi, idemo uvesti musliman, pravoslavac, katolik.
Bošnjaci nisu izdali svoju vjeru. Vjera je privatna stvar. Ljudi vole da miješaju te pojmove do bola.Ne znam ja ko ima komplekse pa spominje Tursku u svakoj drugoj rečenici , a i između redova kod određenih vodećih političara.
Last edited by Tkd on 25/08/2012 16:51, edited 1 time in total.
Zanimljivo da još pojedini političari Bošnjake nazivaju muslimanima a ne Bošnjacima. Lahko kupe glasove nad naivnim ljudima. Naivnost je postala sinonim za glupost.
Od Borića pa naovamo je bilo svega, ali svakako ne mogu zaključiti da su samo muslimani sistemski i planski bili ubijani, likvidirani, uništavani. No et...
Onaj tko je musliman i nemože da ima preferenciju prema nacionalnom indentitetu, pa tako i bošnjačkom. Za kršćane isto vrijedi.
Pa dobro, Bošnjaci su izdali i vjeru i veru i to više puta, uostalom i drugi narodi su isti po tom pitanju. No kako si i sam zaključio da se historija ponavlja, očekivati je da će Bošnjaci opet izdati vjeru i veru, uostalom kao i drugi narodi. Ako se uopće može poistovjetiti nacionalni i vjerski ( religijski ) indentitet.
Kako sam ovo lepo napisal....
ti si u stvari zelio da ti prvo slovo nadimka bude sesto slovo od trenutnog prvog slova u nadimku
Tkd wrote:Nisam veću glupost pročitao što ti napisah
To je to, kada čovjek koji ne čita počne prosipati priču kako je upoznat s osnovnim pojmovima .
Treba ukinuti onda riječi Bošnjak, Hrvat, Srbin, Crnogorac itd. Nepotrebne riječi, idemo uvesti musliman, pravoslavac, katolik.
Bošnjaci nisu izdali svoju vjeru. Vjera je privatna stvar. Ljudi vole da miješaju te pojmove do bola.Ne znam ja ko ima komplekse pa spominje Tursku u svakoj drugoj rečenici , a i između redova kod određenih vodećih političara.
Kako sam ovo lepo napisal....
ti si u stvari zelio da ti prvo slovo nadimka bude sesto slovo od trenutnog prvog slova u nadimku
nosara wrote:Koliko je muslimana u srbiji bilo prije dolaska turaka...?
Bolan, ne miješaj pojmove. Vjera je privatna stvar. To je to, kada čovjek naziva Bošnjaka muslimanom. Pojedinci bi trebali naučiti osnovne pojmove, pa onda komentarisati.
Koliko je u Kini bilo muslimana prije 1000 godinu. Lol. U njih se sve svodi na njihovu veru, a ideologija koji je prisutna tu par vijekova sve do mora je druga stvar. Važno je "musliman" spominjati "Tursku", koji kompleksaši .
U naslovu se ne spominju bosnjaci... Dakle, kolko je muslimana u srbiji docekalo turke...? Jednostavno pitanje...
Naidjoh na ovaj tekst. Nevjerovatno sta su radili Srbi, Crnogorci, Bugari i Grci od muslimana u drzavama Balkana nakon Otomanskog povlacenja. Kakva slicnost sa zadnjim ratom od 1992 g. na ovamo i ratovima protiv muslimana?
Procitajte ovo i dajte svoja objektivna misljenja i komentare!
----------------------------------------------------------------
Ovo je gore iznad tema i pokusajte se drzati iste, svodjenje teme na licna prepucavanja nije pozeljno jer se udaljujemo od same srzi ove vrlo bitne teme.
Jednostavan odgovor , ne može se sa sigurnošću reći. Islam nije došao sa Osmanlijama, nego se Islam pojavio prije iz Afrike različitim trgovcima i ko će ti znati ko je bio musliman a ko nešto drugo, kao što rekoh privatna stvar. I ako je neko bio musliman, nije nosao majicu s natpisom "Musliman".
@ ActionWoman
Ne kleti !
naravno da su psihopate. Ubiješ 10.000 ljudi i neigraš genocid. Napadneš državu i kažeš međunacionalni rat, samo što ovi jedni nisu imali oružje da se brane. A kasnije ispada ti što nisu imali oružje su počeli rat
Procitao sam malo uvodnog teksta, i ako sam dobro shvatio muslimani su imali vise nacina da ostanu u srbiji. Jedan od nacina je da kazu da su srbi islamske vjeroispovjesti. E sad ne kontam sta im je falilo da se tako izjasnjavaju? Ili su se vise osjecali turcima? Ako je tako onda je i red da napuste srbiju.
taxi_driver wrote:Procitao sam malo uvodnog teksta, i ako sam dobro shvatio muslimani su imali vise nacina da ostanu u srbiji. Jedan od nacina je da kazu da su srbi islamske vjeroispovjesti. E sad ne kontam sta im je falilo da se tako izjasnjavaju? Ili su se vise osjecali turcima? Ako je tako onda je i red da napuste srbiju.
taxi_driver wrote:Procitao sam malo uvodnog teksta, i ako sam dobro shvatio muslimani su imali vise nacina da ostanu u srbiji. Jedan od nacina je da kazu da su srbi islamske vjeroispovjesti. E sad ne kontam sta im je falilo da se tako izjasnjavaju? Ili su se vise osjecali turcima? Ako je tako onda je i red da napuste srbiju.
Blago tebi, razmisljas kao da si u periodu 1830-1867.
Niti su Srbi htjeli muslimane u Kneževini Srbiji, da ih podsjećaju na višestoljetnu okupaciju.
Niti je Sultan htio da podanike muslimane ostavi pod hrišćanskom državom.
U takvim okolnostima muslimani su se povlačili sa povlaćenje Turske države iz Evrope.
Ali ne bi bio Balkan Balkan, da se ne raspravlja ko je koga i kada protjerivao.
U svemu ovome može se izvuči zaključak, da se ova tema ponovo pretvara u sukob srpsko-bošnjački ideološki sukob.
Bošnjaci moraju shvatiti da Turska na Balkanu nije bila humana država i da je provodila teror nad hrišćanskim stanovništvom, uz podršku većeg dijela lokalnog muslimanskog stanovništva. I da je to jedan od uzroka kasnijih progona muslimana u Srbiji, Crnoj Gori, Grčkoj i dijelom Bugarskoj. Što nije ni čudno, kada se zna da su progoni uvijek pratili svako nacionalno zaokruživanje u Evropi.
Također mora se prihvatiti jedna vrlo bitna činjenica, da je Turska nakon sloma Husein-bega Gradašćevića svu bošnjačku inteligenciju koja je uključivala podjednako muslimane, katolike i pravoslavce protjerala, uništila i pobila, te potpuno obezglavila bosanski narod. Što je za posljedicu imalo nastavak dubljeg vjerskog, a zatim i nacionalnog podvajanja bosanskog naroda, pod utjecajem srpske i hrvatske nacionalne ideje. Što je i Austrija kasnije nastavila, dok takva podjela nije ustoličena da je ni bog više ne može ukinuti. Ne mojte se zanositi Kalajevim bošnjaštvom, koje je bilo instrument politike zavadi pa vladaj, jer su se istoj prvi počeli opirati bosanski muslimani, izozev grupe okupljene oko Mula Mustafe Bašeskije.
Također Srbi moraju shvatiti da savremeni Bošnjaci nisu krivi, što su njihovi preci prije par stotina godina prihvatili islamsku tradiciju i da oni zbog toga nemaju nikakve veze sa Turcima, već su isključivo vezani za bosanski prostor, na kom žele da žive potpuno slobodno, u jednakosti sa drugim narodima. Što nije bio slučaj tokom stvaranja prve jugoslavenske države, prvenstveno zbog politike Srbije.
A ovim što Tita napadaju zbog nepriznavanja bošnjaštva, samo malo podsjećanje di ih nije imao ko da podsjeti na to. Za razliku od Makedonaca i Crnogoraca koji su znali ko su, šta su i šta im je oduzeto u Kraljevini SHS. Osim par ljudi, koji su to pominjali, ali nisu imali podršku u narodu, za razliku u slučaju Crnogoraca i Makedonaca. Da vas podsjetim Makednonci se i dan danas suočavaju sa nepriznanjem njihovog identiteta od strane Bugarske, Srbije, Grčke i Albanije, ali opstaje.
Bošnjaci moraju shvatiti da Turska na Balkanu nije bila humana država i da je provodila teror nad hrišćanskim stanovništvom, uz podršku većeg dijela lokalnog muslimanskog stanovništva
Ma turci su jedino bili budale sto nisu sve silom islamizirali,kao sto su zapadne sile po Africi krstili silom
nosara wrote:Koje su nacije bili protjerani muslimani...?
Nije primarno vazno iz kojih su nacija ili etnickih naroda bili muceni, ubijani, pljackani, silovani, protjerivani muslimani jer nacije u prvom momentu nisu primarni predmet diskusije iz navedenog priloga. Primarni predmet diskusije je odakle tolika mrznja za tako brutalnim mucenjima muslimana od strane Srba, Crnogoraca, Bugara i Grka. Kompletan prilog mozes procitati ovdje: http://bosnjaci.net/prilog.php?pid=4416 ... 67._GODINE
Ako te vec interesuje iz kojih su etnickih grupa bili muslimani iz ovog navedenog priloga http://bosnjaci.net/prilog.php?pid=4416 ... 67._GODINE onda su to vecinom bili muslimani iz etnickih grupa Bosnjaci, Albanci, Turci kao i jos neki drugi muslimani iz drugih etnickih naroda.
Bošnjaci moraju shvatiti da Turska na Balkanu nije bila humana država i da je provodila teror nad hrišćanskim stanovništvom, uz podršku većeg dijela lokalnog muslimanskog stanovništva
Ma turci su jedino bili budale sto nisu sve silom islamizirali,kao sto su zapadne sile po Africi krstili silom
Danas bi imali miran balkan
Turci su govna, bili i ostali...
A sto tebe za balkanom boli picic u sveckoj...? Da se neces, tobejarabi, vratit...?
MuaDib wrote:Niti su Srbi htjeli muslimane u Kneževini Srbiji, da ih podsjećaju na višestoljetnu okupaciju.
Niti je Sultan htio da podanike muslimane ostavi pod hrišćanskom državom.
U takvim okolnostima muslimani su se povlačili sa povlaćenje Turske države iz Evrope.
Ali ne bi bio Balkan Balkan, da se ne raspravlja ko je koga i kada protjerivao.
U svemu ovome može se izvuči zaključak, da se ova tema ponovo pretvara u sukob srpsko-bošnjački ideološki sukob.
Bošnjaci moraju shvatiti da Turska na Balkanu nije bila humana država i da je provodila teror nad hrišćanskim stanovništvom, uz podršku većeg dijela lokalnog muslimanskog stanovništva. I da je to jedan od uzroka kasnijih progona muslimana u Srbiji, Crnoj Gori, Grčkoj i dijelom Bugarskoj. Što nije ni čudno, kada se zna da su progoni uvijek pratili svako nacionalno zaokruživanje u Evropi.
Također mora se prihvatiti jedna vrlo bitna činjenica, da je Turska nakon sloma Husein-bega Gradašćevića svu bošnjačku inteligenciju koja je uključivala podjednako muslimane, katolike i pravoslavce protjerala, uništila i pobila, te potpuno obezglavila bosanski narod. Što je za posljedicu imalo nastavak dubljeg vjerskog, a zatim i nacionalnog podvajanja bosanskog naroda, pod utjecajem srpske i hrvatske nacionalne ideje. Što je i Austrija kasnije nastavila, dok takva podjela nije ustoličena da je ni bog više ne može ukinuti. Ne mojte se zanositi Kalajevim bošnjaštvom, koje je bilo instrument politike zavadi pa vladaj, jer su se istoj prvi počeli opirati bosanski muslimani, izozev grupe okupljene oko Mula Mustafe Bašeskije.
Također Srbi moraju shvatiti da savremeni Bošnjaci nisu krivi, što su njihovi preci prije par stotina godina prihvatili islamsku tradiciju i da oni zbog toga nemaju nikakve veze sa Turcima, već su isključivo vezani za bosanski prostor, na kom žele da žive potpuno slobodno, u jednakosti sa drugim narodima. Što nije bio slučaj tokom stvaranja prve jugoslavenske države, prvenstveno zbog politike Srbije.
A ovim što Tita napadaju zbog nepriznavanja bošnjaštva, samo malo podsjećanje di ih nije imao ko da podsjeti na to. Za razliku od Makedonaca i Crnogoraca koji su znali ko su, šta su i šta im je oduzeto u Kraljevini SHS. Osim par ljudi, koji su to pominjali, ali nisu imali podršku u narodu, za razliku u slučaju Crnogoraca i Makedonaca. Da vas podsjetim Makednonci se i dan danas suočavaju sa nepriznanjem njihovog identiteta od strane Bugarske, Srbije, Grčke i Albanije, ali opstaje.
Gdje mozemo naci izvore o ovome dole sto sam podvukla, a sto si ti napisao?
Bošnjaci moraju shvatiti da Turska na Balkanu nije bila humana država i da je provodila teror nad hrišćanskim stanovništvom, uz podršku većeg dijela lokalnog muslimanskog stanovništva.
onja ko je postavio temu vidi se da je slab sa historijom i da je dobro nadojen srpskokomunjarskom propagansom
jer ne bi pisao muslimani !!!! što srbi obožavaju da zovu tako Bošnjake
jer bi napisao Bošnjakee muslimane !!!!!!!!!!!!!!!!
jer svi oni koji su bili u bosanskim nahijama preko Drine, zbog kojih je uostalom Bosna i krenula u rat protiv turaka 1831. sa Gradašćevićem na čelu gdje su ušlje turke i POTUKLI OD NOGU na kosovu polju iste godine
a sve je bilo ZBOG tih nahija i Bošnjaka u njima, jer su šupci turci obećali da će te nahije predati srbiji, dok Bošnjaci to nisu dali i ovako je Gradašćević poručivo mIlošu obrenoviću :
"...Čuvaj to malo jela koje imaš pred sobom, ja sam svoju zdjelu prevrnuo. Upravo o gospodaru kod koga ti možeš da se založiš za mene, ne želim da znam. Uvijek i svuda sam SPREMAN TEBE DA DOČEKAM, MOJA SABLJA JE SJEKLA prije nego što je tvoja bila iskovana"