Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
SkyLimit

#151 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by SkyLimit »

Bodkin wrote:
SkyLimit wrote:
Nedobrovoljac wrote: A na osnovu čega ti to tvrdiš u ime svih Bošnjaka tog vakta?
Bošnjaci su uglavom bili neobrazovani i nespremni da budu ravnopravan faktor a ne predmet podkusurivanja na ovim prostorima,neki su bili i u četnicima,što ne mijenja suštinu da je taj pokret bio antibošnjački.Tako da se ne bi čudio da je bilo onih koji su podržavali Principa i željeli da im Beograd bude glavni grad,što bi bilo poprilično čudno s obzirom da je vojska Srbije svega par godina ranije poklala sve muslimansko na šta je naišla tokom balkanskih ratova.Dakle,možda su neki i Bošnjaci podržavali Mladu Bosnu(iskorišteni kondom od Crne Ruke),što ne mijenja činjenicu da taj pokret nije bio pozitivan za Bošnjake.Niti se borio za nezavisnu Bosnu,pa kad smo već morali biti pod okupatorom,bolje da je to bio "švabo" nego Šumadinac,prvi je donio obrazovne institucije,fabrike,naučna istraživanja,šta je drugi donio osim jada i bijede?
kakve ti gluposti valjas to je strasno. jel ti mozes da shvatis da ne treba gledati danasnjim ocima situaciju i razvijanje prije 100 godina? nije to ovo pf politika
Pa ja baš gledam u kontekstu vremena i prostora.Princip i atentat su se desili svega par godina nakon Balkanskih ratova,gdje je vojska Srbije pobila na stotine hiljada muslimana a od Bošnjaka se spasili oni koji su srećom živili u granicama Austrougarske kao ovi u Bosni ili gdje se Osmanska vojska zadržala dulje nego drugdje kao u Sandžaku,i sad mi pričamo o nekim Bošnjacima koji su tada podržavali da im centar bude u Beogradu.Možda ih je i bilo,Bošnjaci su često usred neznanja prilazili određenim pokretima na vlastitu štetu,što ne čini taj pokret probošnjačkim.
SkyLimit

#152 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by SkyLimit »

Nedobrovoljac wrote:
SkyLimit wrote:
Bošnjaci su uglavom bili neobrazovani i nespremni da budu ravnopravan faktor a ne predmet podkusurivanja na ovim prostorima,neki su bili i u četnicima,što ne mijenja suštinu da je taj pokret bio antibošnjački.Tako da se ne bi čudio da je bilo onih koji su podržavali Principa i željeli da im Beograd bude glavni grad,što bi bilo poprilično čudno s obzirom da je vojska Srbije svega par godina ranije poklala sve muslimansko na šta je naišla tokom balkanskih ratova.Dakle,možda su neki i Bošnjaci podržavali Mladu Bosnu(iskorišteni kondom od Crne Ruke),što ne mijenja činjenicu da taj pokret nije bio pozitivan za Bošnjake.Niti se borio za nezavisnu Bosnu,pa kad smo već morali biti pod okupatorom,bolje da je to bio "švabo" nego Šumadinac,prvi je donio obrazovne institucije,fabrike,naučna istraživanja,šta je drugi donio osim jada i bijede?
To znači da samo nagađaš i da gledaš iz sadašnjeg vremena na sve te događaje. I onako usput izađeš iz teme i lažiraš ‚‚obzirom da je vojska Srbije svega par godina ranije poklala sve muslimansko na šta je naišla tokom balkanskih ratova‚‚.
Tokom tih ratova Srbija je oslobodila Kosovo, Sandžak i Makedoniju. Koliko su pobili sve muslimansko govori činjenica da su muslimani bili i ostali većina u prve dvije navedene oblasti, a značajna manjina u trećoj.

Da nisi mislio na ustanke?Aaaa
Evo kako Carnegiejeva komisija opisuje kampanju oslobodilačke srpske vojske tokom balkanskih ratova:
"Kuće i čitava sela su pretvorena u pepeo,nenaoružano i nedužno stanovništvo je masovno masakrirano,nevjerovatni akti nasilja,pljačke i surovosti svake vrste-to su sredstva koja je primjenjivala i još uvjek primjenjuje srpsko-crnogorska vojska."

I sad me neko uvjerava da 2 godine poslije ovoga ima smisla da su Bošnjaci masovno željeli da padnu pod njihove skute,vjerovatno neki i jesu,ali čisto iz neznanja i zbunjenosti a ne što je to u stvarnosti bilo dobro za naš narod.
maher

#153 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by maher »

veliki broj zrtava bosnjaci su dozivili tokom otpora austrougarskoj okupaciji 1878, takodjer veliki broj se zbog austrougarske okupacije iselio u tursku (turska je tada bio sandzak, kosovo i makedonija)....
razlicite su procjene gubitaka prilikom okupacije bih, ali neke procjene idu i do nekoliko stotina hiljada sto ubijenih, sto iseljenih...prema austrougarskim podacima njihova vojska je imala oko 5000 poginulih i ranjenih...tako da se vidi da nisu bas bili dobrodosli od strane muslimanskog stanovnistva...
Bodkin

#154 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by Bodkin »

SkyLimit wrote:
Pa ja baš gledam u kontekstu vremena i prostora.Princip i atentat su se desili svega par godina nakon Balkanskih ratova,gdje je vojska Srbije pobila na stotine hiljada muslimana a od Bošnjaka se spasili oni koji su srećom živili u granicama Austrougarske kao ovi u Bosni ili gdje se Osmanska vojska zadržala dulje nego drugdje kao u Sandžaku,i sad mi pričamo o nekim Bošnjacima koji su tada podržavali da im centar bude u Beogradu.Možda ih je i bilo,Bošnjaci su često usred neznanja prilazili određenim pokretima na vlastitu štetu,što ne čini taj pokret probošnjačkim.
ne gledas. gledas iz konteksta danasnjeg vremena. inace ne bi pricao kako je dobro pod austrijom. zato sto ti je danasnja austrija pojam. plus, te ideje su bile takve da se htjelo osloboditi okupatora kontas? a zajednicka drzava juznih slavena i jeste bas to, sloboda. i da, centar bi morao biti u beogradu, kao sto je danas centar bh u sarajevu. i na kraju, taj pokret ne moze biti probosnjacki i glupa je primjedba da treba biti :-)
hape

#155 Re: AW: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by hape »

Cybernetic wrote:
hape_hapica wrote:
Cybernetic wrote: Zena uopce nije bila trudna. Nakon sto je rodila mrtvo dijete 1908. godine nije vise mogla zatrudniti. Ona uopce nije bila meta nego Oskar Potiorek. Austrijanci nakon rata lijepo sutnuse Habsburgovce i proglasise republiku, a vi ih dalje oplakujte. :D
A odakle ti ovo da nije bila trudna? Imas li kakav ginekoloski nalaz?

Princip je ubica i nista drugo.
Odakle ti znas da je bila trudna? Pricao ti Franjo Ferdinand, nadvojvoda vratnicki? Ja sam jos u skoli (u Becu) ucio da je rodila mrtvog sina 1908 nakon cega nije vise mogla zatrudniti.
Nije mi Franjo pricao vec sam procitao nekoliko knjiga i novinskih clanaka. Prvi put sad cujem da nije trudna bila i osim skole nemas nikakav dokaz za to. Ali hele nejse, neka ti bude.

Ukucah sad na svapskom par rijeci (sophie, schwanger, attentat sarajevo) i vala izbacuje mi dosta stranica poznatih novina ili TV kuca gdje pise da je trudna bila.
SkyLimit

#156 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by SkyLimit »

maher wrote:veliki broj zrtava bosnjaci su dozivili tokom otpora austrougarskoj okupaciji 1878, takodjer veliki broj se zbog austrougarske okupacije iselio u tursku (turska je tada bio sandzak, kosovo i makedonija)....
razlicite su procjene gubitaka prilikom okupacije bih, ali neke procjene idu i do nekoliko stotina hiljada sto ubijenih, sto iseljenih...prema austrougarskim podacima njihova vojska je imala oko 5000 poginulih i ranjenih...tako da se vidi da nisu bas bili dobrodosli od strane muslimanskog stanovnistva...
Ima tu i bošnjačke krivice,neki jednostavno nisu htjeli da im "kafir" vlada.Mnogi su bili jednostavno preplašeni,šaka muslimana ostaje sama okružena kršćanima,u to doba nimalo prijateljski raspoloženim prema njima.
A pazi sad ovaj slučaj,kad je Turska bila napadnuta od Britanaca i Francuza 1915 godine,osim Bošnjaka koji su do tada već odselili u Turskoj a opet ne dovoljno dugo da bi izgubili svijest o porijeklu,u taj rat odlazili su i bošnjački dobrovoljci iz Bosne,toliko ih je krenulo da je Austrougarska morala i zvanično zabraniti odlazak dobrovoljaca.Da bude jasno,ne želim ja idealizirati Austrougarsku,prije će biti da su jednostavno željeli da imaju Bošnjake da ginu u njihovoj vojsci tokom prvog svjetskog rata nego što su se toliko brinuli da će izgubiti bošnjačkog stanovništva.
http://www.kip.ba/?p=196220

A opet,ne tako davno prije ovih događanja,kada je krvavo ugušen ustanak Gradaščevića mržnja prema Turcima je od strane Bošnjaka bila ogromna,ali kada je došlo u pitanje potpuni pad Istanbula i Turske pod britansku vlast Bošnjaci su odlučili zaboraviti stare nesuglasice,pusti inat,misli dugoročno :lol:
Last edited by SkyLimit on 07/11/2013 15:38, edited 6 times in total.
Bodkin

#157 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by Bodkin »

SkyLimit wrote:
maher wrote:veliki broj zrtava bosnjaci su dozivili tokom otpora austrougarskoj okupaciji 1878, takodjer veliki broj se zbog austrougarske okupacije iselio u tursku (turska je tada bio sandzak, kosovo i makedonija)....
Ima tu i bošnjačke krivice,neki jednostavno nisu htjeli da im "kafir" vlada.Mnogi su bili jednostavno preplašeni,šaka muslimana ostaje sama okružena kršćanima,u to doba nimalo prijateljski raspoloženim prema njima.
A pazi sad ovaj slučaj,kad je Turska bila napadnuta od Britanaca i Francuza 1915 godine,osim Bošnjaka koji su do tada već odselili u Turskoj a opet ne dovoljno dugo da bi izgubili svijest o porijeklu,u taj rat odlazili su i bošnjački dobrovoljci iz Bosne,toliko ih je krenulo da je Austrougarska morala i zvanično zabraniti odlazak dobrovoljaca.Da bude jasno,ne želim ja idealizirati Austrougarsku,prije će biti da su jednostavno željeli da imaju Bošnjake da ginu u njihovoj vojsci tokom prvog svjetskog rata nego što su se toliko brinuli da će izgubiti bošnjačkog stanovništva.
http://www.vijesti.ba/vijesti/svijet/13 ... ursku.html
opet ti sa svojim pogledom iz 2013 :-)
nosara

#158 Re: AW: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by nosara »

hape_hapica wrote:
Nije mi Franjo pricao vec sam procitao nekoliko knjiga i novinskih clanaka. Prvi put sad cujem da nije trudna bila i osim skole nemas nikakav dokaz za to. Ali hele nejse, neka ti bude.

Ukucah sad na svapskom par rijeci (sophie, schwanger, attentat sarajevo) i vala izbacuje mi dosta stranica poznatih novina ili TV kuca gdje pise da je trudna bila.
:lol:
Sezam

#159 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by Sezam »

hrastov žižak wrote:taj će svakako bit banovan. ovo što on govori nije rasizam, nego klasični nacionalizam/šovinizam. a hausu ovakve opaske prolaze već dugo. i nemoj molim te ti o negativnim -izmima i hipokriziji. ko god nije desničar ko ti, odmah je salonac. fuj.
Djesi ba ljevicar? :lol:

Dakle, da rezimiramo, sa cijim god se stavovima ne slazs, taj je desnicar. Aferim.

Jesi vidio, odleprsa rasista, a ovog nacional sovinistu ostavise. Jos nas uvjerava cojek da je sve istina. Posluka je porata, u redu je generalizirati kad su Bosnjaci u pitanju.

U vezi sa temom, Ono sto je Gavrilo uradio tog dana, odvelo je u smrt milione ljudi sirom svijeta. Dakle, pozitivac (u ocima nekrofila).
Bodkin

#160 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by Bodkin »

Sezam wrote:
hrastov žižak wrote:taj će svakako bit banovan. ovo što on govori nije rasizam, nego klasični nacionalizam/šovinizam. a hausu ovakve opaske prolaze već dugo. i nemoj molim te ti o negativnim -izmima i hipokriziji. ko god nije desničar ko ti, odmah je salonac. fuj.

Dakle, da rezimiramo, sa cijim god se stavovima ne slazs, taj je desnicar. Aferim.

Jesi vidio, odleprsa rasista, a ovog nacional sovinistu ostavise. Jos nas uvjerava cojek da je sve istina. Posluka je porata, u redu je generalizirati kad su Bosnjaci u pitanju.

U vezi sa temom, Ono sto je Gavrilo uradio tog dana, odvelo je u smrt milione ljudi sirom svijeta. Dakle, pozitivac (u ocima nekrofila).

:-) :-) :-) ovaj zakljucak moze nekome proci ako mu je IQ 70 plafon
salvatore paradise

#161 Re: AW: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by salvatore paradise »

hape_hapica wrote:
salvatore paradise wrote:
A odakle ti ovo da nije bila trudna? Imas li kakav ginekoloski nalaz?

Princip je ubica i nista drugo.
Ovo baca jedno sasvim novo svjetlo na citavu stvar :lol: :lol: :lol: . Captain Obvious strikes again
Ovo se odnosilo na tvrdnje lika koji je zapoceo temu i tvrdio da je Princip heroj. Ko ubije trudnu zenu ne moze biti heroj. Pretpostavljam da ti je tesko skontati to, sta ces, nisi ti kriv.

Samo bih te zamolio da ubuduce ovakve bespotrebne komentare zadrzis za sebe, bice tema makar preglednija. Hvala unaprijed.[/quote]

Ni heroj ne mora uvijek biti dobar covjek (jedan Ernesto Che Guevara u kojeg se kunu ljudi sirom svijeta je bio hladnokrvni ubica koji je na Ahiret poslao stotine i hiljade ljudi licno), a valjda znas sta znaci kolateralna steta... Da je neko ubio Hitlera i uz njega trudnu Evu Braun, malo ko bi zamjerio zar ne? U biti jedini problem ovdje je to sto je Gavrilo bio Srbin a mrznja prema Srbima je danas in. Covjek je ubio okupatora, halo... OKUPATORA.
salvatore paradise

#162 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Bodkin wrote:
Sezam wrote:

:-) :-) :-) ovaj zakljucak moze nekome proci ako mu je IQ 70 plafon
MLogo je i to... Kao da kazes da je Cercil poslao u smrt milione ljudi jer se suprotstavio nacistima. :lol: :lol: :lol:
Bodkin

#163 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by Bodkin »

salvatore paradise wrote: MLogo je i to... Kao da kazes da je Cercil poslao u smrt milione ljudi jer se suprotstavio nacistima. :lol: :lol: :lol:
tako nekako. naravno da je on ovo napisao je gavro to sto jeste :) ali ima drugih koji se slomise da kroz oci posmatraca u 2013 pisu o atentatu. pa ono, krivo im sto prije 100 godina nismo ostali pod austrijom jer je austrija danas sila. a sta se u medjuvremenu desavalo nikoga i ne zanima :)
salvatore paradise

#164 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Bas tako... ili si njihov ili si nas, druge nemas :roll: . Ja ipak biram zdrav razum i vlastitu savjest
Sezam

#165 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by Sezam »

Ja nisam znao da ovdje raspravljam sa intelektualnim gromadama. :lol:
salvatore paradise

#166 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Sezam wrote:Ja nisam znao da ovdje raspravljam sa intelektualnim gromadama. :lol:
To je stvar perspektive, vjeruj mi. Tebi mi izgledamo tako, a nama tako izgleda recimo Einstein ili Hawking :)
Sezam

#167 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by Sezam »

Sezam wrote:Ja nisam znao da ovdje raspravljam sa intelektualnim gromadama. :lol:
To je stvar perspektive, vjeruj mi. Tebi mi izgledamo tako, a nama tako izgleda recimo Einstein ili Hawking :)
Eke :lol:

Pa ona tvoja opaska u kojoj poredis Cherchila sa Gavrilom je dovoljna da shvatim na kojem si stepenu razvoja ;-)
salvatore paradise

#168 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Sezam wrote:
Eke :lol:

Pa ona tvoja opaska u kojoj poredis Cherchila sa Gavrilom je dovoljna da shvatim na kojem si stepenu razvoja ;-)
Ne poredim bolan, samo o nekim poredjenjima pricate. Dajem slikovit prikaz koliko je glupa bila tvoja tvrdnja. Cuj Gavrilo u smrt odveo milione ljudi :lol: :lol: :lol: . Vjerovatno ce se negdje naci tip koje ce reci da je Cercil odveo u smrt milione ljudi jer nije pristao na mir kad su mu nacisti nudili, vec je zelio da ih pobijedi i ostvari slobodu. Isto tako i Gavrilo, znao je sta ce ga snaci. Ali kod nekih izuzetnih ljudi zelja za slobodom je jaca od svega. Nesto sto neces nikad shvatiti...

A da ne pricam da bi Prvi svjetski rat poceo i bez Gavrila...
Cybernetic

#169 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 08/10/2015 22:43, edited 1 time in total.
hrastov žižak

#170 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by hrastov žižak »

nisi vidio njegove izvale na temi o andriću. doduše, ovo mu je kruna forumaške karijere.
Bodkin

#171 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by Bodkin »

hrastov žižak wrote:nisi vidio njegove izvale na temi o andriću. doduše, ovo mu je kruna forumaške karijere.
ne moze ga oprati da napise novu cupriju na drini :D
SmokingMan

#172 Re: Gavrilova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by SmokingMan »

karanana wrote:jedan okupator ubio drugoga.

photoshop. a mozda i nije.
Ja fotografije...
Last edited by SmokingMan on 08/11/2013 00:50, edited 1 time in total.
Havatar

#173 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by Havatar »

frkenzi wrote:Da li je za vas Gavrilo Princip heroj ili zlocinac? Blizimo se stotoj godisnjici sarajevskog atentata a svjetlost dana ugledala je fotografija na kojoj se vidi Adolf Hitler koji gleda u tablu Gavrila Principa koju je dobio kao rodjendanski poklon od njegovih vojnika a koju su 1930. tom heroju podigli njegovi najblizi a cijem je postavljanju prisustvovala masa Sarajlija klicuci njegovo ime.

http://www.vreme.com/cms/view.php?id=1147185

Emisija RTS-a Hitlerobv Princip.

http://www.rts.rs/page/tv/ci/story/17/% ... D0%BF.html

Mislite li o Gavrilu isto sto i Hitler,jeste li njegovi istomisljenici?
Gavrilo Princip je terorista.
SkyLimit

#174 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by SkyLimit »

Bodkin wrote:
hrastov žižak wrote:nisi vidio njegove izvale na temi o andriću. doduše, ovo mu je kruna forumaške karijere.
ne moze ga oprati da napise novu cupriju na drini :D
Predpostavljam da i Andrića vi smatrate nekim koga Bošnjaci trebaju voljeti.
Trebaju,koliko i Principa.
hrastov žižak

#175 Re: Principova tabla iz Sarajeva kao poklon Hitleru

Post by hrastov žižak »

Haha, čuj glupe konstrukcije - "koga Bošnjaci trebaju voljeti". Imam dobru ideju za tebe: sastavi brošuru sa spiskom od 100 ljudi koje Bošnjaci trebaju voljeti i 100 ljudi koje ne trebaju. Neka se zove "Praktični savjeti o ljubavi za Bošnjake". Išla bi ko halva u ova smutna vremena za Bošnjake :thumbup:
Post Reply