Porijeklo prezimena

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
jajce32

#301 Re: Porijeklo prezimena

Post by jajce32 »

Pietje_Bel wrote:

Bosanskohrvatskog kraljevstva :lol: :lol:

Hrvatska je bila vazalna drzava Ugarske kada je Bosna bila kraljevina. Ovo je i previse cak i za Srpske mitomane.[/quote]

nisam obraćao pašnju na ovakve dijelove u tekstu, već čisto na prezimena i porijeklo. zanimljivo da se danas priča kako se hrvatsko ime pojavilo u BiH u drugoj polovici 19. stoljeća, kako su onda ovoliki bosanski uglednici imali dodatak hrvat u imenu. da li je moguće da su to bili stanovnici hrvatske oteti i odvedeni u roblje , pa prešli na islam ili se radi o domicilnim stanovnicima BiH. ima jedno prezime koje se u tekstu spominje- malkoč, to prezime postoji u bihaćkoj krajini a postoji i u zagrebu, ljudi iz bihaćke krajine su bošnjaci po vjeri muslimani, ljudi iz zagreba su katolici hrvati da li je moguće da su možda čak i porodica. šta misliš.[/quote]

Hrvoje Vukicic Hrvatinic je bio jedini Hrvat porijeklom iz Dalmacije. Dobio je neku moc u Bosni, to je tako islo u to vrijeme. I Tvrtko Kotromanic se pozviva na svoju baku Srpsku i Srpsku krv kada zeli da dobije dijelove Srbije ali isto jasno kaze "i praroditelji mojieh Bosan'ski". Kada Tvrtko prilazi Hrvoje Vukicic Hrvatinic on u povelji zapisuje: "I prilazi mi Hrvoje Vukicic sa SVOJIM Hrvatima. Kada spominje u drugim poveljama Hrvate i latine ON ili neki drugi BAN ILI Kralj onda jasno pravi razliku kada nabraja Bosnjanina, Srbina Hrvata. To sto Hrvatski istoricari jesu probali je da stavljaju Hrvate tamo gdje ih nema i to je i sama Hrvatska profesorica Nada Klaic sve demantovala i zakljucila da je:"Bosna od uvijek bila Bosanska, od svoga samog pocetka". Tim rijecima to vasa profesorca glavna sa Zagrebackog univerziteta opisuje. Nikakvih Hrvata nije bilo u Bosni uumjesto plemica Hrvatinca i trgovaca i to je vec dokazano. Jer od 1050. - 1900. samo se spominju Bosnjani i Bosnjaci a nikad Hrvati osim Hrvatinic. Nadi mi tu povelju dokumenat, nema je. Najjaci Hrvatski argumenat je oduvijek bio: "Pa ko su mogli oni drugo biti osim Hrvati" A Srpski najjaci argumenat je ona famozna recenica gdje pise u poveljama: "Regnium Bosnona que est Serviele", sto su oni preveli kao: "kraljevina Bosna sto je Srbija"". Sve u svemu oso, ovo je sve vrlo naucno dokazano da je netacno i niti jedan ozbiljni istoricar se time vise ne bavi. Hrvati danas ne probaju to vise dokazati osim ovako djece preko i neta. Hrvati se pozivaju na to da je Bosna na kraju bila vecinski katolicka zemlja (sto je vrlo upitno ) i da zbog toga oni imaju najvise veze sa Bosnom.[/quote]

HRVOJE VUKČIĆ HRVATINIĆ JE IZ KOTOR VAROŠA!!!!!!!!!!
osa

#302 Re: Porijeklo prezimena

Post by osa »

jajce32 wrote:
Pietje_Bel wrote:

Hrvatska je bila vazalna drzava Ugarske kada je Bosna bila kraljevina. Ovo je i previse cak i za Srpske mitomane.
nisam obraćao pašnju na ovakve dijelove u tekstu, već čisto na prezimena i porijeklo. zanimljivo da se danas priča kako se hrvatsko ime pojavilo u BiH u drugoj polovici 19. stoljeća, kako su onda ovoliki bosanski uglednici imali dodatak hrvat u imenu. da li je moguće da su to bili stanovnici hrvatske oteti i odvedeni u roblje , pa prešli na islam ili se radi o domicilnim stanovnicima BiH. ima jedno prezime koje se u tekstu spominje- malkoč, to prezime postoji u bihaćkoj krajini a postoji i u zagrebu, ljudi iz bihaćke krajine su bošnjaci po vjeri muslimani, ljudi iz zagreba su katolici hrvati da li je moguće da su možda čak i porodica. šta misliš.[/quote]

Hrvoje Vukicic Hrvatinic je bio jedini Hrvat porijeklom iz Dalmacije. Dobio je neku moc u Bosni, to je tako islo u to vrijeme. I Tvrtko Kotromanic se pozviva na svoju baku Srpsku i Srpsku krv kada zeli da dobije dijelove Srbije ali isto jasno kaze "i praroditelji mojieh Bosan'ski". Kada Tvrtko prilazi Hrvoje Vukicic Hrvatinic on u povelji zapisuje: "I prilazi mi Hrvoje Vukicic sa SVOJIM Hrvatima. Kada spominje u drugim poveljama Hrvate i latine ON ili neki drugi BAN ILI Kralj onda jasno pravi razliku kada nabraja Bosnjanina, Srbina Hrvata. To sto Hrvatski istoricari jesu probali je da stavljaju Hrvate tamo gdje ih nema i to je i sama Hrvatska profesorica Nada Klaic sve demantovala i zakljucila da je:"Bosna od uvijek bila Bosanska, od svoga samog pocetka". Tim rijecima to vasa profesorca glavna sa Zagrebackog univerziteta opisuje. Nikakvih Hrvata nije bilo u Bosni uumjesto plemica Hrvatinca i trgovaca i to je vec dokazano. Jer od 1050. - 1900. samo se spominju Bosnjani i Bosnjaci a nikad Hrvati osim Hrvatinic. Nadi mi tu povelju dokumenat, nema je. Najjaci Hrvatski argumenat je oduvijek bio: "Pa ko su mogli oni drugo biti osim Hrvati" A Srpski najjaci argumenat je ona famozna recenica gdje pise u poveljama: "Regnium Bosnona que est Serviele", sto su oni preveli kao: "kraljevina Bosna sto je Srbija"". Sve u svemu oso, ovo je sve vrlo naucno dokazano da je netacno i niti jedan ozbiljni istoricar se time vise ne bavi. Hrvati danas ne probaju to vise dokazati osim ovako djece preko i neta. Hrvati se pozivaju na to da je Bosna na kraju bila vecinski katolicka zemlja (sto je vrlo upitno ) i da zbog toga oni imaju najvise veze sa Bosnom.[/quote]

HRVOJE VUKČIĆ HRVATINIĆ JE IZ KOTOR VAROŠA!!!!!!!!!![/quote]

pa, kotor varoš tada nije bio u bosni već u ugarskoj vazalnoj zemlji hrvatskoj.
pjo

#303 Re: Porijeklo prezimena

Post by pjo »

Pietje_Bel wrote:Zna li neko porijeklo prezimena Milisic? Cuo sam razne price: da su bili Vlasi pa presli na Islam, da su bili Bosnjani i pripadnici Crkve Bosanske itd. itd. Zna li neko?

Hvala

Ja znam da ih ima na otoku Hvaru.

A tamo su dolazili izbjeglice iz srednje Bosne. Kao i recimo - Stipišić. Inače Stipišići (Gibonni) su očuvali sjećanje na svoj dolazak iz srednje Bosne.
jajce32

#304 Re: Porijeklo prezimena

Post by jajce32 »

osa wrote:
jajce32 wrote:
Pietje_Bel wrote:

Hrvatska je bila vazalna drzava Ugarske kada je Bosna bila kraljevina. Ovo je i previse cak i za Srpske mitomane.
nisam obraćao pašnju na ovakve dijelove u tekstu, već čisto na prezimena i porijeklo. zanimljivo da se danas priča kako se hrvatsko ime pojavilo u BiH u drugoj polovici 19. stoljeća, kako su onda ovoliki bosanski uglednici imali dodatak hrvat u imenu. da li je moguće da su to bili stanovnici hrvatske oteti i odvedeni u roblje , pa prešli na islam ili se radi o domicilnim stanovnicima BiH. ima jedno prezime koje se u tekstu spominje- malkoč, to prezime postoji u bihaćkoj krajini a postoji i u zagrebu, ljudi iz bihaćke krajine su bošnjaci po vjeri muslimani, ljudi iz zagreba su katolici hrvati da li je moguće da su možda čak i porodica. šta misliš.

HRVOJE VUKČIĆ HRVATINIĆ JE IZ KOTOR VAROŠA!!!!!!!!!![/quote]

pa, kotor varoš tada nije bio u bosni već u ugarskoj vazalnoj zemlji hrvatskoj.[/quote]

eh,ovo nije točno.hrvatska nikad nije bila vazalna zemlja mađarskoj.imali su istog kralja iz roda arpadovića.
anžuvinci su kasnije bili kraljevi poljske,hrvatske i mađarske poslije arpadovića.to ne znači da su te zemlje bila pod francuskom.mađarska i hrvatska su bili u personalnoj uniji.hrvatska je imala svoju vlastitu vojsku i svoj novac
Last edited by jajce32 on 04/01/2009 22:42, edited 1 time in total.
jajce32

#305 Re: Porijeklo prezimena

Post by jajce32 »

pjo wrote:
Pietje_Bel wrote:Zna li neko porijeklo prezimena Milisic? Cuo sam razne price: da su bili Vlasi pa presli na Islam, da su bili Bosnjani i pripadnici Crkve Bosanske itd. itd. Zna li neko?

Hvala

A tamo su dolazili izbjeglice iz srednje Bosne. Kao i recimo - Stipišić. Inače Stipišići (Gibonni) su očuvali sjećanje na svoj dolazak iz srednje Bosne.
ima ti Bosnića iz Korčule.oni su našli da su iz srednje BOsne
pjo

#306 Re: Porijeklo prezimena

Post by pjo »

jajce32 wrote:
pjo wrote:

Hvala

ima ti Bosnića iz Korčule.oni su našli da su iz srednje BOsne
Znam jednog purgera kojemu dok sjecanja ima svi su iz Zagreba a prezivaju se - Bosančić.
jajce32

#307 Re: Porijeklo prezimena

Post by jajce32 »

GRANICE HRVATSKE IZ 1358.

KOTOR VAROŠ TADA NIJE BIO U HRVATSKOJ

Image
osa

#308 Re: Porijeklo prezimena

Post by osa »

jajce32 wrote:GRANICE HRVATSKE IZ 1358.

KOTOR VAROŠ TADA NIJE BIO U HRVATSKOJ

Image
preciznije bi bilo reći "zemlja krune svetog stjepana, sorry za nepreciznost, ipak je hrvatinić, bosanac.
Jazz_Junkie

#309 Re: Porijeklo prezimena

Post by Jazz_Junkie »

osa wrote: pa, kotor varoš tada nije bio u bosni već u ugarskoj vazalnoj zemlji hrvatskoj.
Apsolutno netocno. Kotor se nalazio jos u Kulinovoj Bosni, tocnije u zupi Vrbanja. Bosanski ban Stjepan II. Kotromanic je Hrvojevom ocu Vukosavu Hrvatinicu podario to podrucje kao licni posjed u sto je spadao i Kotor gdje je rodjen Hrvoje Vukcic Hrvatinic.
osa

#310 Re: Porijeklo prezimena

Post by osa »

Jazz_Junkie wrote:
osa wrote: pa, kotor varoš tada nije bio u bosni već u ugarskoj vazalnoj zemlji hrvatskoj.
Apsolutno netocno. Kotor se nalazio jos u Kulinovoj Bosni, tocnije u zupi Vrbanja. Bosanski ban Stjepan II. Kotromanic je Hrvojevom ocu Vukosavu Hrvatinicu podario to podrucje kao licni posjed u sto je spadao i Kotor gdje je rodjen Hrvoje Vukcic Hrvatinic.
gdje će dati posjed hrvatu, je li on bio normalan , u bosni gdje hrvata nije bilo do 19 stoljeća, a i vukosav djetetu dati ime hrvoje.
pjo

#311 Re: Porijeklo prezimena

Post by pjo »

osa wrote:
Jazz_Junkie wrote:
gdje će dati posjed hrvatu, je li on bio normalan , u bosni gdje hrvata nije bilo do 19 stoljeća, a i vukosav djetetu dati ime hrvoje.

Ma to ti bolan dolazi od arapskog "hrv" sto znaci izvor... :razz:
osa

#312 Re: Porijeklo prezimena

Post by osa »

aha, kao orginalna pjesma "kraj hrva dva putića".
Jazz_Junkie

#313 Re: Porijeklo prezimena

Post by Jazz_Junkie »

osa wrote:
Jazz_Junkie wrote:
Izvini, pogrijesio sam uvezi oca Hrvoja. Njegov otac je bio Vukac Hrvatinic, a ne Vukoslav. Hrvatinici su bili porijeklom iz Hrvatske i ne mozes ih dovoditi u vezu sa tadasnjim starosjedilackim katolickim pukom u Bosni.
jajce32

#314 Re: Porijeklo prezimena

Post by jajce32 »

Jazz_Junkie wrote:
Izvini, pogrijesio sam uvezi oca Hrvoja. Njegov otac je bio Vukac Hrvatinic, a ne Vukoslav. Hrvatinici su bili porijeklom iz Hrvatske i ne mozes ih dovoditi u vezu sa tadasnjim starosjedilackim katolickim pukom u Bosni.[/quote]

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
jajce32

#315 Re: Porijeklo prezimena

Post by jajce32 »

molim vas da mi nađete porijeklo prezimena HRVATINIĆ
pjo

#316 Re: Porijeklo prezimena

Post by pjo »

jajce32 wrote:molim vas da mi nađete porijeklo prezimena HRVATINIĆ

Prvi se Hrvatin - po njemu su svi ostali dobili ime.
jajce32

#317 Re: Porijeklo prezimena

Post by jajce32 »

pjo wrote:

DA,ALI ODAKLE SU ONI GEOGRAFSKI?
osa

#318 Re: Porijeklo prezimena

Post by osa »

jajce32 wrote:
pjo wrote:

DA,ALI ODAKLE SU ONI GEOGRAFSKI?
pa rođeni bošnjaci iz bosne.
Bosstech

#319 Re: Porijeklo prezimena

Post by Bosstech »

Za one koji nisu upoznati prezimena se uvode tek oko 18/19 vijeka na prostore Bosne i Srbije,nesto ranije u Hrvatkoj posto nije bila pod turskom upravom.
Prije toga vecina "prezimena" su bili nista drugo nego nadimci koji se nisu prenosili sa koljena na koljeno izuzev u slucaju vlastele i vaznih ljudi.
Zbog vlasti potomci bi ostavljali nadimke tako da lakse preuzmu vlast.
Za vecinu "puchanstva" prezime je bilo nista drugo nego nadimak.Drzava tj Turska uopste nije imala sluzbeno prezimena sve do 1934 godine.

Prezima kao sluzbenu pojavu uvodi Vatikan prvo oko 15 vijeka ali tek oko 18/19 postaje "trend" na vecini teritorija Balkana.Najvjerovatnije se sirilo preko Dubrovnika jer dosta starih prezimena vodi porijeklo u podrucju Hercegovine i Crne Gore tj oko Dubrovnika.Vjerovatno trgovci su raznijeli kao trend na Balkan.
Tako pricati o prezimenima kao nekim dokazima porijekla je bezvezno,vecina ljudi nosi danasnja prezimena unazad 100-150 godina ako i toliko.

Samo poznati Srbin Karadjordje nosi "tursko" prezime iako mu je orginalno ime Djordje Petrovic,prozivaju ga Crni Djordje..nije jasno otkud da zadrzi "tursko" ime Kara-Djordje a nastavak njegove loze postaju Karadjordjevici.I tako danas imamo Karadjodjevice i to kao kraljeve.
Mozes misliti kako je puchanstvo dobivalo prezimena.
osa

#320 Re: Porijeklo prezimena

Post by osa »

Bosstech wrote:Za one koji nisu upoznati prezimena se uvode tek oko 18/19 vijeka na prostore Bosne i Srbije,nesto ranije u Hrvatkoj posto nije bila pod turskom upravom.
Prije toga vecina "prezimena" su bili nista drugo nego nadimci koji se nisu prenosili sa koljena na koljeno izuzev u slucaju vlastele i vaznih ljudi.
Za vecinu "puchanstva" prezime je bilo nista drugo nego nadimak.Drzava tj Turska uopste nije imala sluzbeno prezimena sve do 1934 godine.

Prezima kao sluzbenu pojavu uvodi Vatikan prvo oko 15 vijeka ali tek oko 18/19 postaje "trend" na vecini teritorija Balkana.Najvjerovatnije se sirilo preko Dubrovnika jer dosta starih prezimena vodi porijeklo u podrucju Hercegovine i Crne Gore tj oko Dubrovnika.Vjerovatno trgovci su raznijeli kao trend na Balkan.
Tako pricati o prezimenima kao nekim dokazima porijekla je bezvezno,vecina ljudi nosi danasnja prezimena unazad 100-150 godina ako i toliko.

Samo poznati Srbin Karadjordje nosi "tursko" prezime iako mu je orginalno ime Djordje Petrovic,prozivaju ga Crni Djordje..nije jasno otkud da zadrzi "tursko" ime Kara-Djordje a nastavak njegove loze postaju Karadjordjevici.I tako danas imamo Karadjodjevice i to kao kraljeve.
ma sve može, samo ne mojte da je hrvatinić hrvat, nema njih u bosni.
Jazz_Junkie

#321 Re: Porijeklo prezimena

Post by Jazz_Junkie »

osa wrote:
Bosstech wrote:Za one koji nisu upoznati prezimena se uvode tek oko 18/19 vijeka na prostore Bosne i Srbije,nesto ranije u Hrvatkoj posto nije bila pod turskom upravom.

ma sve može, samo ne mojte da je hrvatinić hrvat, nema njih u bosni.
http://www.youtube.com/watch?v=YOrqb2qX ... re=related
Pietje_Bel

#322 Hrvoje Vukicic Hrvatinic

Post by Pietje_Bel »

Hrvoje Vukicic Hrvatinic je roden u Bosni ali iako je znaci roden u Bosni njega Tvrtko zove Hrvatom. To je jasno vidljivo kada Tvrtko Kotromanic u povelji zapisuje:" I pride mi Hrvoje Vukicic Hrvatinic sa svojim Hrvatima". On njega znaci ne svrstava u vlastelu Bosansku (u Dobre Bosnjane) nego ga znaci naziva Hrvatom iako je se on (Hrvoje) sam rodio u Bosni. Znaci da nije bilo dovoljno da se rodis u Bosni da bi postao Bosnjanin, vazno je bilo da si prihvacen kao takav i vazno je bilo porijeklo. To sto je on Hrvat je zbog toga sto su mu roditelji dosli iz Hrvatske, mislim da su dobili neku zemlju u Bosni (u svakom slucaju bili su neki bogatiji ljudi). Znaci Hrvoje je Hrvat. Tako ga naziva Tvrtko, roditelji su mu rodeni u Hrvatskoj i on pripada Hrvatskom etnickom skupu. To je isto kao kada su Bosnjaci u 15, 16, 17. vijeku otisli u slavoniju i osnovali ,sela, opstinu "Bosnjaci" i mnogo drugih stvari. Ti ljudi su pripadali Bosnjackom narodu i prvih par stotina godina tako su se sami i nazivali ali tako su ih i drugi nazivali (iako su zivijeli u Hrvatskoj). Tek prilokom dolaska nacija u 19. vijeku su se oni svrstali u Hrvate sto je i logicno.

http://www.bosnjaci.hr/
osa

#323 Re: Hrvoje Vukicic Hrvatinic

Post by osa »

Pietje_Bel wrote:Hrvoje Vukicic Hrvatinic je roden u Bosni ali iako je znaci roden u Bosni njega Tvrtko zove Hrvatom. To je jasno vidljivo kada Tvrtko Kotromanic u povelji zapisuje:" I pride mi Hrvoje Vukicic Hrvatinic sa svojim Hrvatima". On njega znaci ne svrstava u vlastelu Bosansku (u Dobre Bosnjane) nego ga znaci naziva Hrvatom iako je se on (Hrvoje) sam rodio u Bosni. Znaci da nije bilo dovoljno da se rodis u Bosni da bi postao Bosnjanin, vazno je bilo da si prihvacen kao takav i vazno je bilo porijeklo. To sto je on Hrvat je zbog toga sto su mu roditelji dosli iz Hrvatske, mislim da su dobili neku zemlju u Bosni (u svakom slucaju bili su neki bogatiji ljudi). Znaci Hrvoje je Hrvat. Tako ga naziva Tvrtko, roditelji su mu rodeni u Hrvatskoj i on pripada Hrvatskom etnickom skupu. To je isto kao kada su Bosnjaci u 15, 16, 17. vijeku otisli u slavoniju i osnovali ,sela, opstinu "Bosnjaci" i mnogo drugih stvari. Ti ljudi su pripadali Bosnjackom narodu i prvih par stotina godina tako su se sami i nazivali ali tako su ih i drugi nazivali (iako su zivijeli u Hrvatskoj). Tek prilokom dolaska nacija u 19. vijeku su se oni svrstali u Hrvate sto je i logicno.

naravno da nije dovoljno da se rodiš u bosni i da budeš odmah bošnjanin ili bošnjak, pa to vam hrvati i srbi objašnjavaju ali ne bošnjaci katolici i bošnjaci pravoslavci.
jajce32

#324 Re: Hrvoje Vukicic Hrvatinic

Post by jajce32 »

osa wrote:
Pietje_Bel wrote:Hrvoje Vukicic Hrvatinic je roden u Bosni ali iako je znaci roden u Bosni njega Tvrtko zove Hrvatom. To je jasno vidljivo kada Tvrtko Kotromanic u povelji zapisuje:" I pride mi Hrvoje Vukicic Hrvatinic sa svojim Hrvatima". On njega znaci ne svrstava u vlastelu Bosansku (u Dobre Bosnjane) nego ga znaci naziva Hrvatom iako je se on (Hrvoje) sam rodio u Bosni. Znaci da nije bilo dovoljno da se rodis u Bosni da bi postao Bosnjanin, vazno je bilo da si prihvacen kao takav i vazno je bilo porijeklo. To sto je on Hrvat je zbog toga sto su mu roditelji dosli iz Hrvatske, mislim da su dobili neku zemlju u Bosni (u svakom slucaju bili su neki bogatiji ljudi). Znaci Hrvoje je Hrvat. Tako ga naziva Tvrtko, roditelji su mu rodeni u Hrvatskoj i on pripada Hrvatskom etnickom skupu. To je isto kao kada su Bosnjaci u 15, 16, 17. vijeku otisli u slavoniju i osnovali ,sela, opstinu "Bosnjaci" i mnogo drugih stvari. Ti ljudi su pripadali Bosnjackom narodu i prvih par stotina godina tako su se sami i nazivali ali tako su ih i drugi nazivali (iako su zivijeli u Hrvatskoj). Tek prilokom dolaska nacija u 19. vijeku su se oni svrstali u Hrvate sto je i logicno.

naravno da nije dovoljno da se rodiš u bosni i da budeš odmah bošnjanin ili bošnjak, pa to vam hrvati i srbi objašnjavaju ali ne bošnjaci katolici i bošnjaci pravoslavci.
Bošnjaci idu sa velikosrpskom propagandom 90-tih.ma nek nas puste više,valjda sami znamo što smo.ima knjiga,naći ćemo,pa ćemo se školovati.nek pogledaju knjigu SRBI SVI I SVUDA.kaže Vuk,svi su oni Srbi,ali neće da se zovu tako,već se zovu drugim stranim imenima poput,Hrvati,Dubrovčani,Dalmatinci
Jazz_Junkie

#325 Re: Hrvoje Vukicic Hrvatinic

Post by Jazz_Junkie »

osa wrote:

Da li zelis s time reci da sebe ne dozivljavas kao starosjediocem u BiH? Ona bajka o Bosni kao srpskoj i hrvatskoj zemlji ne pije vode, pa izvoli.
Post Reply