Eh, zato ja ovim mojim roDŽenim Sarajlijama, kad se previše nafuraju na duh i raju, "priprijetim" "raskopavanjem" po prezimenima, sa sve četiri stranelady midnight wrote:hej, ipak je znachi tachno da jedna porodichna linija vuche porijeklo iz crne goreEvo vam većina muslimanskih rodova, koji su do kraja 17.stoljeća živjeli u Boki Kotorskoj:
Abaze, Abdulahovići, Abdulovići, Agbabići, Agići, Ahmetagići, Ahmetćehajići, Alagići, Alajbegovići, Alečkovići, Alići, Alidžani, Alijagići, Alvahodžići, Amidžoći, Arikali, Arslanagići, Avdibegovići, Babe, Babahmetovići, Babovići, Bajramovići, Bakače (Baiče), Balaovići, Balići, Barašnovići, Bardonjići, Baše, Bašići, Bećiragići, Bećirovići, Begzadići, Behilovići, Benići, Bešovići, Bijedići, Bijegići, Bijelići, Bilajdanovići, Bulamuževići, Bjelajići, Bubići, Bulagdžići, Busul(h)adžići, Bušičići, Cvijetići, Čame, Čelebići, Čirtajići, Čomići, Čagijani, Ćatovići, Ćehajići, Ćehe, Ćerimagići, Ćiriati, Ćišići, Ćorići, Ćumurije, Danevići, Dautovići, Deljići, Delikapići, Dizdarevići, Drljevići, Durakovići, Duranovići, Durmišagići, Džaferovići, Djele, Ejenehanovići, Ejupi, Emrovići, Erkočevići, Fazlagići, Fetahagići, Galijatovići, Ganijagići, Giljulići, Glavovići, Hadrovići, Hadžagići, Hadžalići, Hadžiahmetovići, Hadžialijagići, Hadžiartići, Hadžići, Hadžihasanovići, Hadžimahmutovići, Hadžimahovići, Hadžimanovići, Hadžismajlovići, Hadžiživelići, Hajdarhodžići, Hajdarovići, Hajrovići, Hasandžikovići, Hasanovići, Hodžići, Hrustanovići, Huremovići, Huseinagići, Ibrahimagići, Ibrišići, Isakovići, Isovići, Jagonjci, Jenibegovići, Jerkovići, Joksalići, Jusovići, Jusufćajići, Kabili, Kalče, Kaplozani, Kapidžići, Karačine, Kasumovići, Kočići, Koljajići, Komandići, Kosići, Kraine, Krse, Krkalovići, Krupševići, Kurtbašići, Kurbegovići, Kurtagići, Kurtini, Kurtovići, Leventini, Lopušići, Lupori, Lupurovići, Majmutagići, Mahmutovići, Maksudići, Memišići, Mandžulići, Muharemćehaijići, Mujačići, Mujčinovići, Mulići, Murgići, Murguzi, Musići, Muslibegovići, Mustafići, Mušići, Muštovići, Nurkovići, Oleševići, Omeragići, Omerbegovići, Omerovići, Omurovići, Oskočkovići, Osmanovići, Ostojići, Ovčine, Ožerlići, Papuci, Parente, Paripovići, Parputi, Pašići, Pazmačići, Pervani, Pirići, Pivodići, Pizići, Pospanići, Preklovići, Pršinovići, Puškići, Ramadanovići, Ramovići, Redžepovići, Rejzovići, Repovići, Resulbegovići, Rikalovići, Risanovići, Redžepovići, Rejzovići, Repovići, Rizvanagići, Rizvanovići, Sagamozovići, Salahovići, Salimovići, Saračevići, Saškovići, Sćipegliahovići, Seferovići, Selimovići, Serdarovići, Sevdijarevići, Skenderbegovići, Slavovići, Slijepčevići, Smailovići, Solimanovići, Sučići, Suge, Sulejmanovići, Sulinovići, Suplikarevići, Šabanagići, Šabanovići, Šahinagići, Šamići, Šehovići, Štrbci, Temimi, Temimovići, Topalovići, Turci, Turčini, Ustalići, Vafirovići, Vilalići, Više, Vračevići, Zeferovići, Zulzauši i Zurkovići.meni dedo rahmetli uvijek govorio da su ih italijani otjerali
a nije imao nikakvih dokaza, ja to smatrala porodichnom legendom
sad kontam... doshli mlechani i otjerali mi predke, sve do hercegovine
:D
Porijeklo prezimena
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Ahmmed
- Ahmmed
No, kad sam po mom prezimenu dobro zakopao, zanimljive sam stvari isčeprkao
Iz lijepe naše,haman kraj mora, nije šala
I ne dade mi đavo mira, zakopam i po materinom djevojačkom prezimenu....Kad ono, opet lijepa naša
Davno ih poĆeralo,čak prije nego Mlečani naše Hercegovce 
- Ahmmed
Ma, Ahmo nema šta nijeŠandor wrote:Ajme Ahmo, ti si znači Dalmos? Ili si ozgor s Velebita?Ja sam s Drine i sa Zvijezde porijeklom. Čudna stvar je da u Srbiji ima moje prezime s nastavkom "vski". Al nema ih puno i prilično su daleko od Drine.
No, onaj stambolski dio najVOLEM
- ja_cura_
jos prije rata, moj otac je zbog prica koje su mu bile pricale njegove nene, malo istrazivao porijeklo svog prezimena jer je neobicno za ovo podneblje. najdalje dokle je mogao dogurati je bilo, da su neki njegovi preci dosli iz egipta
rat se desi, ja vani odoh u izbjeglistvo, kad tamo meni jedna iranka (koja je radila sa mnom) pocne na perzijskom pricati. ja stala
kad ti ona meni objasni, da je bilo neko pleme u staroj perziji koje je bilo visokog stasa, bijelog tena i plavih ociju (skoro sva mi familija takva
) koji su jos tome bili i dobrostojeci, i bas zbog svih ovih karakteristika, koje su ih cinile drugacijim od ostalih perzijaca su i bili protjerani, te su tako otisli za egipat u 8-9 stoljecu (kad su inace bile velike seobe naroda) i od tamo izgleda za bosnu. i stvarno, trazeci po internetu sam nasla da moje prezime i dan danas postoji u iranu.
s mamine strane je njen otac isto istrazivao i eno im porodicnog grba u fojnickom grbovniku
zato preporucujem svima, da malo istraze porijeklo svog prezimena, ko zna sta se sve moze otkriti. ko kad smo mix narod vec vijekovima
rat se desi, ja vani odoh u izbjeglistvo, kad tamo meni jedna iranka (koja je radila sa mnom) pocne na perzijskom pricati. ja stala
s mamine strane je njen otac isto istrazivao i eno im porodicnog grba u fojnickom grbovniku
zato preporucujem svima, da malo istraze porijeklo svog prezimena, ko zna sta se sve moze otkriti. ko kad smo mix narod vec vijekovima
- ja_cura_
to jos nisam nigdje cula, oduvijek se pricalo po hercegovini da loza moje mame potice od te i te loze. u stvari posjedujemo porodicno stablo sa muskim imenima do unazad 400 godina, uvijek se prenosilo sa oca na sina, mamin brat posjeduje sada taj original. fojnicki grbovnik je nama interesantan samo zbog grba, jer je isti kao ovaj na porodicnom stablu.Fratris wrote:Fojnicki grbovnik je falsifikat. Star i izuzetno vrijedan falsifikat, ali falsifikat.
- lotPi
Jel' neko zna odakle su Selimovici porijeklom !?
Ima nas jedno 300.000 u BiH:)
A moj stari je Celic-Koraj-okolina Brckog!
Prema Ahmmedovoj listi, iz Boke Kotorske, ali sudeci prema broju Selimovica, cijela Boka je bila nasa (il' su mi preci bili vrijedni:) ).
Prema Ahmmedovoj listi, iz Boke Kotorske, ali sudeci prema broju Selimovica, cijela Boka je bila nasa (il' su mi preci bili vrijedni:) ).
- Vilenjak Lego
#37 Porijeklo
Ima li neka internet starnica gdje bi se moglo provjeriti nesto oko korijena
Pozdrav
lego
Pozdrav
lego
- homo_sapiens
lotPi wrote:Jel' neko zna odakle su Selimovici porijeklom !?
pokušaj ovdje naći prezime: http://www.montenegro.org.au/prezimena.html
- homo_sapiens
Ova je tema zanimljiva. Da li neko zna da li se je neko iz BiH bavio onomastikom, kao što je to rađeno u Hrvatskoj, ili kako to rade istočni susjedi, prije svih Crnogorci i Sandaklije. I postoje li objave na netu, ja nisam našao, osim raznih pisanja na forumima.
Činjenica je da u Sarajevu, za BiH nisam siguran, mnoga prezimena vode porijeklo iz Sandžaka i iz zetske doline u C.Gori, ali ima i hercegovačkih.
Svoje prezime, npr. nisam našao ni na istoku ni na zapadu, ali ni u BiH.
Činjenica je da u Sarajevu, za BiH nisam siguran, mnoga prezimena vode porijeklo iz Sandžaka i iz zetske doline u C.Gori, ali ima i hercegovačkih.
Svoje prezime, npr. nisam našao ni na istoku ni na zapadu, ali ni u BiH.
- Sensei
Света лоза БранковићаUrda wrote:Jel' neko zna odakle su Brankovici i Obradovici porijeklom !?
Порекло породице Бранковић није баш најјасније,
а као њени најстарији чланови спомињу се војвода Младен
(од којег потичу Бранковићи) и брат му жупан Никола.
Ко је њихов отац још увек се не зна, а по свој прилици тако ће и остати.
У сваком случају ради се о веома старој и угледној
породици која је још од краља Милутина изгледа била присутна на
српском двору где је заузимала видно место, али никада није спадала
у оне најјаче и најутицајније.

- lotPi
Hvala.homo_sapiens wrote:lotPi wrote:Jel' neko zna odakle su Selimovici porijeklom !?
pokušaj ovdje naći prezime: http://www.montenegro.org.au/prezimena.html
Zanimljiv link
Evo sta sam nasao
"Selimović, Klanac (Rožaj) ogranak istoselskih Murića; Plav; kod Rijeke Crnojevića do 1760. god."
-
Agic Nurija
Porijeklo moje loze po ocu je Cazinska Krajina, a majke Dalmacija, uže Cetinska krajina. Međutim, muško ime Ago nije ni tursko, ni perzijsko, niti arapsko...
Evo nekoliko zanimljivih, uglavnom "bosanskih" (prez)imena koja vuku korijene iz ranije seobe naroda (4-6 st.) Bratt (Bratić-č). Hjug (Jugo-Jugović), Ruger (Ružević), Siv (Sivić), Georg-izg. Jerg (Jergković) - izg. Jorg (Jorgić), Jago (Jagonjić, Jagonjac) Kral (Kraljići), Got-izg. Jot -(Jotić, Jotanić, Jotanović), Danial (Danial-beg-ović) Ilias (Ilijazović) Hran-ko (Hranić, Hranković)......
Evo nekoliko zanimljivih, uglavnom "bosanskih" (prez)imena koja vuku korijene iz ranije seobe naroda (4-6 st.) Bratt (Bratić-č). Hjug (Jugo-Jugović), Ruger (Ružević), Siv (Sivić), Georg-izg. Jerg (Jergković) - izg. Jorg (Jorgić), Jago (Jagonjić, Jagonjac) Kral (Kraljići), Got-izg. Jot -(Jotić, Jotanić, Jotanović), Danial (Danial-beg-ović) Ilias (Ilijazović) Hran-ko (Hranić, Hranković)......
-
Urda
Kod prof. Lakete mogu hercegovci da se obrate:
http://www2.serbiancafe.com/lat/diskusi ... k.html?308
http://www2.serbiancafe.com/lat/diskusi ... k.html?308
- scooter21ba
istrazivanjem mog prezima dosli smo do podataka da poticem iz napulja ili okoline ne znam tacno
pa je valjda neko dosao trbuhom za kruhom u sarajevo ili negdje u bosnu pa su kasnije dosli u sa
medjutim dolaskom jugoslavije na prezime je dodan famozni nastavak ic
(primjer hajdarev- hajdarevic)
i tako da i danas u familiji ima amidza i tetka koja se djevojacki koji se preziva izvorno
a ostali smo "jugosloveni"
a to "jugosloensko" prezime sam nasao u nekim mjestima zaledjine splita i u nekim mjestima u slavoniji tacnije zupanji
ali eto izvorno sam porijeklom iz napulja ili okoline
mafija braco
pa je valjda neko dosao trbuhom za kruhom u sarajevo ili negdje u bosnu pa su kasnije dosli u sa
medjutim dolaskom jugoslavije na prezime je dodan famozni nastavak ic
(primjer hajdarev- hajdarevic)
i tako da i danas u familiji ima amidza i tetka koja se djevojacki koji se preziva izvorno
a ostali smo "jugosloveni"
a to "jugosloensko" prezime sam nasao u nekim mjestima zaledjine splita i u nekim mjestima u slavoniji tacnije zupanji
ali eto izvorno sam porijeklom iz napulja ili okoline
mafija braco
-
Umjetnik a
a zna li iko neke stranice gdje bi se moglo saznati više o nekim prezimenima
- scooter21ba
ja koliko znam nema konkretna stranica ipak to kod nas nije razvijeno toliko pokusaj ukucati prezime na google pa onda pretrazuj stranicu po stranicu mozda nesto i nadjesUmjetnik a wrote:a zna li iko neke stranice gdje bi se moglo saznati više o nekim prezimenima