Porijeklo prezimena

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Ahmmed

Post by Ahmmed »

lady midnight wrote:
Evo vam većina muslimanskih rodova, koji su do kraja 17.stoljeća živjeli u Boki Kotorskoj:

Abaze, Abdulahovići, Abdulovići, Agbabići, Agići, Ahmetagići, Ahmetćehajići, Alagići, Alajbegovići, Alečkovići, Alići, Alidžani, Alijagići, Alvahodžići, Amidžoći, Arikali, Arslanagići, Avdibegovići, Babe, Babahmetovići, Babovići, Bajramovići, Bakače (Baiče), Balaovići, Balići, Barašnovići, Bardonjići, Baše, Bašići, Bećiragići, Bećirovići, Begzadići, Behilovići, Benići, Bešovići, Bijedići, Bijegići, Bijelići, Bilajdanovići, Bulamuževići, Bjelajići, Bubići, Bulagdžići, Busul(h)adžići, Bušičići, Cvijetići, Čame, Čelebići, Čirtajići, Čomići, Čagijani, Ćatovići, Ćehajići, Ćehe, Ćerimagići, Ćiriati, Ćišići, Ćorići, Ćumurije, Danevići, Dautovići, Deljići, Delikapići, Dizdarevići, Drljevići, Durakovići, Duranovići, Durmišagići, Džaferovići, Djele, Ejenehanovići, Ejupi, Emrovići, Erkočevići, Fazlagići, Fetahagići, Galijatovići, Ganijagići, Giljulići, Glavovići, Hadrovići, Hadžagići, Hadžalići, Hadžiahmetovići, Hadžialijagići, Hadžiartići, Hadžići, Hadžihasanovići, Hadžimahmutovići, Hadžimahovići, Hadžimanovići, Hadžismajlovići, Hadžiživelići, Hajdarhodžići, Hajdarovići, Hajrovići, Hasandžikovići, Hasanovići, Hodžići, Hrustanovići, Huremovići, Huseinagići, Ibrahimagići, Ibrišići, Isakovići, Isovići, Jagonjci, Jenibegovići, Jerkovići, Joksalići, Jusovići, Jusufćajići, Kabili, Kalče, Kaplozani, Kapidžići, Karačine, Kasumovići, Kočići, Koljajići, Komandići, Kosići, Kraine, Krse, Krkalovići, Krupševići, Kurtbašići, Kurbegovići, Kurtagići, Kurtini, Kurtovići, Leventini, Lopušići, Lupori, Lupurovići, Majmutagići, Mahmutovići, Maksudići, Memišići, Mandžulići, Muharemćehaijići, Mujačići, Mujčinovići, Mulići, Murgići, Murguzi, Musići, Muslibegovići, Mustafići, Mušići, Muštovići, Nurkovići, Oleševići, Omeragići, Omerbegovići, Omerovići, Omurovići, Oskočkovići, Osmanovići, Ostojići, Ovčine, Ožerlići, Papuci, Parente, Paripovići, Parputi, Pašići, Pazmačići, Pervani, Pirići, Pivodići, Pizići, Pospanići, Preklovići, Pršinovići, Puškići, Ramadanovići, Ramovići, Redžepovići, Rejzovići, Repovići, Resulbegovići, Rikalovići, Risanovići, Redžepovići, Rejzovići, Repovići, Rizvanagići, Rizvanovići, Sagamozovići, Salahovići, Salimovići, Saračevići, Saškovići, Sćipegliahovići, Seferovići, Selimovići, Serdarovići, Sevdijarevići, Skenderbegovići, Slavovići, Slijepčevići, Smailovići, Solimanovići, Sučići, Suge, Sulejmanovići, Sulinovići, Suplikarevići, Šabanagići, Šabanovići, Šahinagići, Šamići, Šehovići, Štrbci, Temimi, Temimovići, Topalovići, Turci, Turčini, Ustalići, Vafirovići, Vilalići, Više, Vračevići, Zeferovići, Zulzauši i Zurkovići.
hej, ipak je znachi tachno da jedna porodichna linija vuche porijeklo iz crne gore :-) meni dedo rahmetli uvijek govorio da su ih italijani otjerali :D a nije imao nikakvih dokaza, ja to smatrala porodichnom legendom :-) sad kontam... doshli mlechani i otjerali mi predke, sve do hercegovine :D:D
Eh, zato ja ovim mojim roDŽenim Sarajlijama, kad se previše nafuraju na duh i raju, "priprijetim" "raskopavanjem" po prezimenima, sa sve četiri strane :D Uglavnom se primire :D
Ahmmed

Post by Ahmmed »

No, kad sam po mom prezimenu dobro zakopao, zanimljive sam stvari isčeprkao :) Iz lijepe naše,haman kraj mora, nije šala :-) :D I ne dade mi đavo mira, zakopam i po materinom djevojačkom prezimenu....Kad ono, opet lijepa naša :D Davno ih poĆeralo,čak prije nego Mlečani naše Hercegovce 8-)
Ahmmed

Post by Ahmmed »

A imamo i "Mađara" u Bosni: Budimlići, Pertefi, Granovi, Bešlije.... Ove tri zadnje porodice,dogurale do Goražda :D
Šandor

Post by Šandor »

Ajme Ahmo, ti si znači Dalmos? Ili si ozgor s Velebita? :D Ja sam s Drine i sa Zvijezde porijeklom. Čudna stvar je da u Srbiji ima moje prezime s nastavkom "vski". Al nema ih puno i prilično su daleko od Drine. :D
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Šandor wrote:Ajme Ahmo, ti si znači Dalmos? Ili si ozgor s Velebita? :D Ja sam s Drine i sa Zvijezde porijeklom. Čudna stvar je da u Srbiji ima moje prezime s nastavkom "vski". Al nema ih puno i prilično su daleko od Drine. :D
Ma, Ahmo nema šta nije :D

No, onaj stambolski dio najVOLEM :D
bossfaria

Post by bossfaria »

Edited
Last edited by bossfaria on 07/10/2008 21:12, edited 1 time in total.
ja_cura_

Post by ja_cura_ »

jos prije rata, moj otac je zbog prica koje su mu bile pricale njegove nene, malo istrazivao porijeklo svog prezimena jer je neobicno za ovo podneblje. najdalje dokle je mogao dogurati je bilo, da su neki njegovi preci dosli iz egipta :-)

rat se desi, ja vani odoh u izbjeglistvo, kad tamo meni jedna iranka (koja je radila sa mnom) pocne na perzijskom pricati. ja stala :shock: kad ti ona meni objasni, da je bilo neko pleme u staroj perziji koje je bilo visokog stasa, bijelog tena i plavih ociju (skoro sva mi familija takva :D ) koji su jos tome bili i dobrostojeci, i bas zbog svih ovih karakteristika, koje su ih cinile drugacijim od ostalih perzijaca su i bili protjerani, te su tako otisli za egipat u 8-9 stoljecu (kad su inace bile velike seobe naroda) i od tamo izgleda za bosnu. i stvarno, trazeci po internetu sam nasla da moje prezime i dan danas postoji u iranu. :D

s mamine strane je njen otac isto istrazivao i eno im porodicnog grba u fojnickom grbovniku :D

zato preporucujem svima, da malo istraze porijeklo svog prezimena, ko zna sta se sve moze otkriti. ko kad smo mix narod vec vijekovima :D
Fratris

Post by Fratris »

ja_cura_ wrote:s mamine strane je njen otac isto istrazivao i eno im porodicnog grba u fojnickom grbovniku :D
Fojnicki grbovnik je falsifikat. Star i izuzetno vrijedan falsifikat, ali falsifikat.
ja_cura_

Post by ja_cura_ »

Fratris wrote:Fojnicki grbovnik je falsifikat. Star i izuzetno vrijedan falsifikat, ali falsifikat.
to jos nisam nigdje cula, oduvijek se pricalo po hercegovini da loza moje mame potice od te i te loze. u stvari posjedujemo porodicno stablo sa muskim imenima do unazad 400 godina, uvijek se prenosilo sa oca na sina, mamin brat posjeduje sada taj original. fojnicki grbovnik je nama interesantan samo zbog grba, jer je isti kao ovaj na porodicnom stablu.
sjever76

Post by sjever76 »

Zahtjeve za provjeru porijekla prezimena saljite Tunji Filipovicu, on je Tito za te stvari mislim da zna sve i jedno u glavu. :)
lotPi

Post by lotPi »

Jel' neko zna odakle su Selimovici porijeklom !?

Ima nas jedno 300.000 u BiH:)
A moj stari je Celic-Koraj-okolina Brckog!

Prema Ahmmedovoj listi, iz Boke Kotorske, ali sudeci prema broju Selimovica, cijela Boka je bila nasa (il' su mi preci bili vrijedni:) ).
Vilenjak Lego

#37 Porijeklo

Post by Vilenjak Lego »

Ima li neka internet starnica gdje bi se moglo provjeriti nesto oko korijena

Pozdrav

lego
homo_sapiens

Post by homo_sapiens »

lotPi wrote:Jel' neko zna odakle su Selimovici porijeklom !?

Prema Ahmmedovoj listi, iz Boke Kotorske, ali sudeci prema broju Selimovica, cijela Boka je bila nasa (il' su mi preci bili vrijedni:) ).

pokušaj ovdje naći prezime: http://www.montenegro.org.au/prezimena.html
Urda

Post by Urda »

Jel' neko zna odakle su Brankovici i Obradovici porijeklom !? :lol:
homo_sapiens

Post by homo_sapiens »

Ova je tema zanimljiva. Da li neko zna da li se je neko iz BiH bavio onomastikom, kao što je to rađeno u Hrvatskoj, ili kako to rade istočni susjedi, prije svih Crnogorci i Sandaklije. I postoje li objave na netu, ja nisam našao, osim raznih pisanja na forumima.
Činjenica je da u Sarajevu, za BiH nisam siguran, mnoga prezimena vode porijeklo iz Sandžaka i iz zetske doline u C.Gori, ali ima i hercegovačkih.
Svoje prezime, npr. nisam našao ni na istoku ni na zapadu, ali ni u BiH.
polara

Post by polara »

Moje prezime je " univerzalno" u Bosni i celoj bivsoj Jugoslaviji.
:D :D :D
lotPi

Post by lotPi »

homo_sapiens wrote:
lotPi wrote:Jel' neko zna odakle su Selimovici porijeklom !?

pokušaj ovdje naći prezime: http://www.montenegro.org.au/prezimena.html
Hvala.
Zanimljiv link

Evo sta sam nasao

"Selimović, Klanac (Rožaj) ogranak istoselskih Murića; Plav; kod Rijeke Crnojevića do 1760. god."
Agic Nurija

Post by Agic Nurija »

Porijeklo moje loze po ocu je Cazinska Krajina, a majke Dalmacija, uže Cetinska krajina. Međutim, muško ime Ago nije ni tursko, ni perzijsko, niti arapsko...

Evo nekoliko zanimljivih, uglavnom "bosanskih" (prez)imena koja vuku korijene iz ranije seobe naroda (4-6 st.) Bratt (Bratić-č). Hjug (Jugo-Jugović), Ruger (Ružević), Siv (Sivić), Georg-izg. Jerg (Jergković) - izg. Jorg (Jorgić), Jago (Jagonjić, Jagonjac) Kral (Kraljići), Got-izg. Jot -(Jotić, Jotanić, Jotanović), Danial (Danial-beg-ović) Ilias (Ilijazović) Hran-ko (Hranić, Hranković)......
Urda

Post by Urda »

Kod prof. Lakete mogu hercegovci da se obrate:

http://www2.serbiancafe.com/lat/diskusi ... k.html?308
zaphodia

Post by zaphodia »

[quote="lotPi"]Jel' neko zna odakle su Selimovici porijeklom !?[/quote

Moja je pranana bila od Selimovica i pouzdano znam da ova moja loza vuce porijeklo iz Bilece.
scooter21ba

Post by scooter21ba »

istrazivanjem mog prezima dosli smo do podataka da poticem iz napulja ili okoline ne znam tacno
pa je valjda neko dosao trbuhom za kruhom u sarajevo ili negdje u bosnu pa su kasnije dosli u sa

medjutim dolaskom jugoslavije na prezime je dodan famozni nastavak ic
(primjer hajdarev- hajdarevic)

i tako da i danas u familiji ima amidza i tetka koja se djevojacki koji se preziva izvorno
a ostali smo "jugosloveni"

a to "jugosloensko" prezime sam nasao u nekim mjestima zaledjine splita i u nekim mjestima u slavoniji tacnije zupanji

ali eto izvorno sam porijeklom iz napulja ili okoline

mafija braco :D
Umjetnik a

Post by Umjetnik a »

a zna li iko neke stranice gdje bi se moglo saznati više o nekim prezimenima
scooter21ba

Post by scooter21ba »

Umjetnik a wrote:a zna li iko neke stranice gdje bi se moglo saznati više o nekim prezimenima
ja koliko znam nema konkretna stranica ipak to kod nas nije razvijeno toliko pokusaj ukucati prezime na google pa onda pretrazuj stranicu po stranicu mozda nesto i nadjes
cyprus

Post by cyprus »

Nego stvarno šta je sa tom Bilećom, vidim često se spominje. Nismo valjda svi otamo? :D
Post Reply