Porijeklo prezimena
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
b.boja
#176 Re: Porijeklo prezimena
da malo prekinem niz njemaca, da li mi moze neko, bilo sto, reci o prezimenu Lulo???
- Jara
#177 Re: Porijeklo prezimena
@ Jazz_Junkie, upotpunjavanja spiska radi, sjeti se još dva prezimena, sigurno ih znaš:
*autor "omiljene" zbirke zadataka iz matematike
*arhitekt, projektant hotela Holiday Inn, zgrade elektroprivrede, Mome i Uzeira i dr.
*arhitekt, projektant hotela Holiday Inn, zgrade elektroprivrede, Mome i Uzeira i dr.
- Luke Perry
#178 Re: Porijeklo prezimena
Prezime Vehabovic potice od vehabija ili od cega vec? 
- Jazz_Junkie
#179 Re: Porijeklo prezimena
Za arhitektu znam. Mislis na Ivana Štrausa. Koliko znam i on je Slovenac, no i kod njega se radi o izvorno njemackom prezimenu. Sto se tice matematicara, tu te moram nazalost razocarat.Jara wrote:@ Jazz_Junkie, upotpunjavanja spiska radi, sjeti se još dva prezimena, sigurno ih znaš:
- Luke Perry
#180 Re: Porijeklo prezimena
Nije valjda Bogoslavov Vene Nijemac? 
- Jara
#181 Re: Porijeklo prezimena
Štraus živi u Sarajevu.Jazz_Junkie wrote:Za arhitektu znam. Mislis na Ivana Štrausa. Koliko znam i on je Slovenac, no i kod njega se radi o izvorno njemackom prezimenu. Sto se tice matematicara, tu te moram nazalost razocarat.Jara wrote:@ Jazz_Junkie, upotpunjavanja spiska radi, sjeti se još dva prezimena, sigurno ih znaš:
Odlična Šnajderova zbirka zadataka...po matematičaru Marcelu Šnajderu nosi ime jedna sarajevska ulica.
(Vene nije iz BiH, koliko ja znam )
- scooter21ba
#182 Re: Porijeklo prezimena
cuh prezime Bernstein vjerovatno isto njemacko porijeklo kad je ovdje doslo nemam pojma
- Jazz_Junkie
#183 Re: Porijeklo prezimena
Izgleda da Šnajdera vise nema u BiH, ali zato ima jedan Štajner u Sarajevu.Jara wrote:Štraus živi u Sarajevu.Jazz_Junkie wrote:Za arhitektu znam. Mislis na Ivana Štrausa. Koliko znam i on je Slovenac, no i kod njega se radi o izvorno njemackom prezimenu. Sto se tice matematicara, tu te moram nazalost razocarat.Jara wrote:@ Jazz_Junkie, upotpunjavanja spiska radi, sjeti se još dva prezimena, sigurno ih znaš:
Odlična Šnajderova zbirka zadataka...po matematičaru Marcelu Šnajderu nosi ime jedna sarajevska ulica.
(Vene nije iz BiH, koliko ja znam )
Bernstein je jevrejsko prezime.
- ljubav_aha
#184 Re: Porijeklo prezimena
a sto je sa austrijskim prezimenima,ili su zaista sva prezimena na listi iskljucivo njemacka 
- scooter21ba
#185 Re: Porijeklo prezimena
jevrejsko ne jevrejsko vjerujem da je negdje iz njemacke ili austrije ne vjerujem da su to ovi iz spanije sefardi
- Jara
#186 Re: Porijeklo prezimena
Ima i austrijskih na spisku ... ista su k'o njemacka...ljubav_aha wrote:a sto je sa austrijskim prezimenima,ili su zaista sva prezimena na listi iskljucivo njemacka
Berstein ( kao i Richtman i Šnajder) su njemačka prezimena...to što ih imaju i Jevreji Aškenazi, ne znači da nisu njemačka.Bernstein je jevrejsko prezime.
Isto k'o što ne znači da je neko Jevrej ako ima njemačko prezime kakvo imaju i Aškenazi.
- ljubav_aha
#187 Re: Porijeklo prezimena
ahaJara wrote:Ima i austrijskih na spisku ... ista su k'o njemacka...ljubav_aha wrote:a sto je sa austrijskim prezimenima,ili su zaista sva prezimena na listi iskljucivo njemacka![]()
- Jazz_Junkie
#188 Re: Porijeklo prezimena
Pa ja i kazem da su austrijska. Naprimjer austrijska prezimena koja sam nasao u Sarajevu su tipicna becka prezimena. Cesto se primijeti koje je prezime austrijsko, a koje njemacko. U Sarajevu su se nastanili Austrijanci dok su u drugim dijelovima BiH osnovane kolonije gdje su naseljavani ljudi iz Njemacke. Najpoznatija takva kolonija je Windthorst, danasnja Nova Topola.
Netko spomenu Sefarde: njihova su prezimena izvedena iz Ladino jezika. Jevreji sa njemackim prezimenima su Askenazi.
Netko spomenu Sefarde: njihova su prezimena izvedena iz Ladino jezika. Jevreji sa njemackim prezimenima su Askenazi.
- Jara
#189 Re: Porijeklo prezimena
OK, onda ovako: Bosanci i Hercegovci sa njemačkim prezimenima su uglavnom austrijskog porijekla...ljubav_aha wrote:ahaJara wrote:Ima i austrijskih na spisku ... ista su k'o njemacka...ljubav_aha wrote:a sto je sa austrijskim prezimenima,ili su zaista sva prezimena na listi iskljucivo njemacka![]()
sustina je spomenuti austrijance,ne samo njemce
-
Zidane
#190 Re: Porijeklo prezimena
Sjecam se kad je HVO 1993 uhvatio nekog frajera koji se zvao Hajdar Hrvat.
Mislim da im se njegovo prezime jako svidilo
E sad sta je taj Hajdar, hrvat ili bosnjak, bog te pito
Mislim da im se njegovo prezime jako svidilo
- osa
#191 Re: Porijeklo prezimena
nije "bog te pito", nego je hajdar ono što on kaže o osjeća da je.Zidane wrote:Sjecam se kad je HVO 1993 uhvatio nekog frajera koji se zvao Hajdar Hrvat.
Mislim da im se njegovo prezime jako svidilo![]()
- scooter21ba
#192 Re: Porijeklo prezimena
pa fino mu u licnoj pise sta je hrvatZidane wrote:Sjecam se kad je HVO 1993 uhvatio nekog frajera koji se zvao Hajdar Hrvat.
Mislim da im se njegovo prezime jako svidilo![]()
- ljubav_aha
#193 Re: Porijeklo prezimena
tacnoJazz_Junkie wrote: Najpoznatija takva kolonija je Windthorst, danasnja Nova Topola.
- ljubav_aha
#194 Re: Porijeklo prezimena
kako se moze primjetiti razlikaJazz_Junkie wrote:Pa ja i kazem da su austrijska. Naprimjer austrijska prezimena koja sam nasao u Sarajevu su tipicna becka prezimena. Cesto se primijeti koje je prezime austrijsko, a koje njemacko.
- Jara
#195 Re: Porijeklo prezimena
Da, baš kako?ljubav_aha wrote:kako se moze primjetiti razlikaJazz_Junkie wrote:Pa ja i kazem da su austrijska. Naprimjer austrijska prezimena koja sam nasao u Sarajevu su tipicna becka prezimena. Cesto se primijeti koje je prezime austrijsko, a koje njemacko.unpared,hvala
Po čemu određuješ da li je npr. prezime Stein ( slučajan uzorak
- Jazz_Junkie
#196 Re: Porijeklo prezimena
Pa kada covjek odraste u Becu i usput poredi tipicna becka prezimena sa onim u Njemackoj, bude suocen sa razlikama. Radi se o slicnim razlikama kao u slucaju prezimena bosanskih Hrvata i Zagoraca. Prezimena kao Ertl, Stöckl, Hickl, Bartl, Hartl, Eckert, Berger, Brandl, Bayer, Mayer, Hofer su najcesca u Becu, pa i u Austriji, iako se mogu naci i u Bavarskoj. U Austriji se govori tzv. Bavarski dijalekt (Bairisch) dok se u Njemackoj velikim dijelom govori i alemanski. Brandt, Hinke, Henkel, Rolfes, Wilkens, Fimmers, Grossmann su nekoliko primjera cestih prezimena u Njemackoj i rijetko ih mozes naci u Austriji. Prezimena preuzimaju karakteristicne oblike od dijalekta do dijalekta. Isto tako imas tipicna bosanska, hercegovacka, dalmatinska ili zagorska prezimena.ljubav_aha wrote:kako se moze primjetiti razlikaJazz_Junkie wrote:Pa ja i kazem da su austrijska. Naprimjer austrijska prezimena koja sam nasao u Sarajevu su tipicna becka prezimena. Cesto se primijeti koje je prezime austrijsko, a koje njemacko.unpared,hvala
- Jazz_Junkie
#197 Re: Porijeklo prezimena
Stein je "prejednostavno" prezime da bi ga mogao pripisati odredjenom regionu ili dijalektu i mahom je jevrejsko prezime.Jara wrote:Da, baš kako?ljubav_aha wrote:kako se moze primjetiti razlikaJazz_Junkie wrote:Pa ja i kazem da su austrijska. Naprimjer austrijska prezimena koja sam nasao u Sarajevu su tipicna becka prezimena. Cesto se primijeti koje je prezime austrijsko, a koje njemacko.unpared,hvala
Po čemu određuješ da li je npr. prezime Stein ( slučajan uzorak) "tipično bečko" ili "tipično berlinsko" ?
- scooter21ba
#198 Re: Porijeklo prezimena
znaci zakljucili smo da sve sto se zavrsava na stein (bernstein, einstein, hamstein cak i samo stein) su mahom jevrejska prezimena 
- Jazz_Junkie
#199 Re: Porijeklo prezimena
Nisu sva, ali vjerojatno se najvecim dijelom radi o jevrejskim prezimenima.scooter21ba wrote:znaci zakljucili smo da sve sto se zavrsava na stein (bernstein, einstein, hamstein cak i samo stein) su mahom jevrejska prezimena
- Jara
#200 Re: Porijeklo prezimena
Jevrejska prezimena su npr. Levi i Kogan ( i "varijacije na temu", npr. Levy, Levis, Levinsky, Levin etc. i Koen, Kogan, Kohen, Kaganovič etc.)...a Stein i ...stein ili Berg i ...berg etc. su njemačka prezimena koja često ( ili kako reče @Jazz...nejvećim dijelom) imaju Jevreji.