Porijeklo porodica i prezimena
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Aorta
#601 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Ne znam koliko je ovo tacno, ali ovo sam nasla na internetu (www.lastva.se), preciznije o porijeklu trebinjskih muslimana:
"Dokumenti kazuju: da su porodice Kabila, Zupčevića, Resulovića, Resulbegovića, Šehovića, Salahovića, Durakovića, Danovića, Čama, Hadihasanovića, Hadismajilovića, Selimovića, Habula, Bučuka, Gelja,Golića,Volića i Šahovića porijeklom iz Španije. Za Resuloviće i Resulbegoviće je, u više izvora, utvrđeno da su nakon izgona iz Španije došle u Herceg Novi odnosno Risan, a odatle nakon ne baš susretljivog prijema od Crnogoraca pravoslavaca, jedno pleme je došlo u Trebinje, drugo u Počitelj, a treće u Sandžak, dok su Resulbegovići došli u Trebinje i otisnuli se južnije od Risna u Ulcinj gdje i danas žive.
Porodice Alečkovića, Arnautovića, Arslanagića, Alijagića, Busuladžića, Babovića, Begovića, Galijatovića, Nikontovića, Saradžića, Ramića i Šarana, vuku svoje porijeklo iz Turske, dok porodične korijene iz Irana vuku porodice Fetahagića, Balaća, Bajramovića, Karamehmedovića, Đonlagića, Mursela i Ćerimagića,Cvijetića, Ovčina, Kapića, Barakovića ,Salihamdžića, Fazlinovića, Spahovića, Hadžiahmetovića, Hadžovića,…"
"Dokumenti kazuju: da su porodice Kabila, Zupčevića, Resulovića, Resulbegovića, Šehovića, Salahovića, Durakovića, Danovića, Čama, Hadihasanovića, Hadismajilovića, Selimovića, Habula, Bučuka, Gelja,Golića,Volića i Šahovića porijeklom iz Španije. Za Resuloviće i Resulbegoviće je, u više izvora, utvrđeno da su nakon izgona iz Španije došle u Herceg Novi odnosno Risan, a odatle nakon ne baš susretljivog prijema od Crnogoraca pravoslavaca, jedno pleme je došlo u Trebinje, drugo u Počitelj, a treće u Sandžak, dok su Resulbegovići došli u Trebinje i otisnuli se južnije od Risna u Ulcinj gdje i danas žive.
Porodice Alečkovića, Arnautovića, Arslanagića, Alijagića, Busuladžića, Babovića, Begovića, Galijatovića, Nikontovića, Saradžića, Ramića i Šarana, vuku svoje porijeklo iz Turske, dok porodične korijene iz Irana vuku porodice Fetahagića, Balaća, Bajramovića, Karamehmedovića, Đonlagića, Mursela i Ćerimagića,Cvijetića, Ovčina, Kapića, Barakovića ,Salihamdžića, Fazlinovića, Spahovića, Hadžiahmetovića, Hadžovića,…"
-
Malika
#602 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Mislim da sam negdje citala da su Resulbegovici porijeklom porodice Morais Sarmento,sada koliko je to tacno...Aorta wrote:Ne znam koliko je ovo tacno, ali ovo sam nasla na internetu (http://www.lastva.se), preciznije o porijeklu trebinjskih muslimana:
-
fazlija80
#603 Re: Porijeklo porodica i prezimena
pozdrav naime puno me interesuje moje porijeklo, kako kazu neki Đelil je došao iz Anadolije i tako je to krenulo. Prezivam se Fazlić , a jedno mjesto blizu Travnika zove se Đelilovac jeje je dobilo po ovom Đelilu. Pa Vas molim ako imate ikakvih informacija da mi kazete sto vise o mojim pretcima HVALA .
-
fazlija80
#604 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Izvinjavam se zbog pravopisnih greski brzo sam kucao
-
fazlija80
#605 Re: Porijeklo porodica i prezimena
pozz ima li odgovora na moje pitanje postavljano hvala
- Ridjobrki
#606 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Ima li neko nešto pouzdano o krajiškim prezimenima Nadarević, Tevšić i Dizdarić? Pozdrav!
- al_akhisari
#607 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Vec neko vrijeme se bavim prikupljanjem gradje za izradu porodicnog stabla..Nazalost, moj trenutni domet u proslost je druga polovina XIX stoljeca...Ovo mi je posljednja nada za neke dodatne informacije...Radi se o prezimenu KAPETAN...podrucje srednje bosne...Ako neko ima kakvu informaciju...
...ovo je moj post od prije par godina; moja potraga jos uvijek nije zavrsila, iako sada imam nesto vise informacija, koje nazalost, nisu usko vezane za otkrivanje porijekla porodice ili samog prezimena; ako neko sada ima kakvu informaciju ili nesto vise zna
...ovo je moj post od prije par godina; moja potraga jos uvijek nije zavrsila, iako sada imam nesto vise informacija, koje nazalost, nisu usko vezane za otkrivanje porijekla porodice ili samog prezimena; ako neko sada ima kakvu informaciju ili nesto vise zna
-
Draft
#608 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Prezime Ganic, Bosnjaci iz okolice Bosanskog Broda? Djuro Basler je u svojoj knjizi "Grad pored rijeke" objasnjavo da su Ganici starosjedioci u Sijekovcu kod Bosanksog Broda. Pitanje je od kada su tu, odakle su dosli i u kakvoj su vezi sa Ganicima iz B. Gradiske, Visokog, Sandzaka, ... Hvala.
-
hurmasica
#609 Re: Porijeklo porodica i prezimena
ne znam da li je na ovoj temi bilo rijeci o tome, ali me zivo interesuje zasto prezime Bosnjak nose uglavnom katolici/hrvati a prezime Hrvat muslimani?
-
amr diab
#610 Re: Porijeklo porodica i prezimena
vidim da ima nekih koji su malo upoznati o tim porijeklima pa ev da i ja pitam za svoje. zna li iko porijeklo porodice zahirovic iz jablanice koji su sa sela dobrigošće kod jablanice. ako iko ista iskopa nek javi u svakom slucaju hvala.
-
Neposlusna
#611 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Prezime Hrvat ima i u Sarajevu i ljudi su muslimani. U pocetku mi je bilo malo neobicno ali se covjek brzo navikne.
-
Malika
#612 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Preljubovic.Ima li jos ljudi koji se prezivaju tako?
Izvinite sto sam dosadna .(Ja sam sa dedine strane Preljubovic)
U knjizi "Hercegovacka prezimena" od Riste MIlicevica pojavljuje se prezime Preljubovic kao trebinjska vlastela ,
ali posto moji nisu iz Hercegovine moguce je da nismo u rodu.
Izvinite sto sam dosadna .(Ja sam sa dedine strane Preljubovic)
U knjizi "Hercegovacka prezimena" od Riste MIlicevica pojavljuje se prezime Preljubovic kao trebinjska vlastela ,
ali posto moji nisu iz Hercegovine moguce je da nismo u rodu.
Last edited by Malika on 05/08/2011 00:51, edited 2 times in total.
- sheikh
#613 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Zna li ko sta o Subasic prezimenu?
Djed mi je bio Subasic....
- BiH-x
#614 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Prezime Cesko? Islamske su vjere, zive u Sarajevu...
- fanatic11
#615 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Jel zna neko odakle izvire prezime Husić
i zanima me imal nas dosta po bosni i odakle ste, pa eto ako ima koji nek mi se javi ovdje 
-
zlatandr
#616 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Izgleda da su ovi moji Drljevici 1000% crnogorci :S ako zna neko nesto detaljnije o toj porodici molim vas da mi napise.
- hape
#617 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Subasica je bilo u Visegradu. Ako me sjecanje ne vara, prezime potice odatle.sheikh wrote:Zna li ko sta o Subasic prezimenu?
- hape
#618 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Ceske poticu sa rogaticke opcine, bilo ih je u Vratarima, Lazama i u Zepi.BiH-x wrote:Prezime Cesko? Islamske su vjere, zive u Sarajevu...
- Gothic princess
#619 Re: Porijeklo porodica i prezimena
ima ih u posavini, generacijama su tamo. mislim da ih ima i u vojvodini.hape_hapica wrote:Subasica je bilo u Visegradu. Ako me sjecanje ne vara, prezime potice odatle.sheikh wrote:Zna li ko sta o Subasic prezimenu?
-
Flaaa
#620 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Davno sam upitao za porijeklo prezimena Rizvan ali jos odgovor nisam dobio.
Molim nekog ako ista zna da mi javi.
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#621 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Ja znam jednog Rizvana iz Makedonije (rođen je tamo).Flaaa wrote:Davno sam upitao za porijeklo prezimena Rizvan ali jos odgovor nisam dobio.
-
Malika
#622 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Vjerovatno je tesko, ali cu pokusati:
Moj prapradeda se zvao Sulejman Beg Krupic iz Sanskog Mosta;
Sto znam o njemu :zemljoposjednik u Lusci Palanki, posjedovao je vlastiti muhur/pecat,
rodbina su Besirevic,Cekic,Ibrahmpasic i Kapetanovici.
Ako neko zna nesto o Krupicima iz Sanskog Mosta moze da mi se javi .
(konkretno trazim rodjeno prezime od njegove supruge i od majke,znam samo da su isto bile begovice i same po sebi bogate-moguce iz gore navedenih porodica)
Trazila sam u maticnom uredu,(nazalost nemaju informacije).
Moj prapradeda se zvao Sulejman Beg Krupic iz Sanskog Mosta;
Sto znam o njemu :zemljoposjednik u Lusci Palanki, posjedovao je vlastiti muhur/pecat,
rodbina su Besirevic,Cekic,Ibrahmpasic i Kapetanovici.
Ako neko zna nesto o Krupicima iz Sanskog Mosta moze da mi se javi .
(konkretno trazim rodjeno prezime od njegove supruge i od majke,znam samo da su isto bile begovice i same po sebi bogate-moguce iz gore navedenih porodica)
Trazila sam u maticnom uredu,(nazalost nemaju informacije).
Last edited by Malika on 08/12/2011 23:42, edited 1 time in total.
- no_crnjak
#623 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Ljepoje wrote:Fratris ako može?![]()
Prezime : Bećirević
Grad : Ključ / Sanski Most (Bosanska Krajina)
Hvala !
nadjoh hercegovce...mada...si mi ti u Kljucu nekako daleko
"Zbog odlaska braće na hadžiluk i po imenima dobili su prezimena Porodice Bekić, Baraković i Bećirević potiču od poznate porodice Brankovića (živjeli u blizini srednjovjekovnog grada Klobuka i župe Vrm)"
- Gothic princess
#624 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Zna li iko išta o prezimenu Kamenčanin ? 
- d.a.d.a.
#625 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Subašiča ima u Bosanskoj Krajini, znam da je moj stari istraziovao o tome i da je pronasao da su Subašići porijeklom iz Livna.sheikh wrote:Zna li ko sta o Subasic prezimenu?