Porijeklo porodica i prezimena
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#426 Re: Prezimena
A ima i naselje Kapov han kod Čajniča.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#427 Re: Prezimena
da za BiH su oba tipična za potez Istočna Hercegovina - Istočna Bosna
-
e_čuuuj
#428 Re: Prezimena
Slucajno "prosetah" ovom temom, pa se odlucih da, iako sa ogromnim zakasnjenjem, pomognem Mrkovicu, ako se isti u medjuvremenu nije zauvijek ispario sa foruma:Mrković wrote:A može li neko naći porijeklo Obarčanina? Zna li neko nešto o tome?
Ili o Mrkovićima, kad je već pri ruci
Prezime Obarcanin je je nastalo iz udadbeno-zenidbene nuzde, "genetske" i klasne provenijencije, koja je inace, kroz historiju, u cescim intervalima mucila stari gorazdanski plemicki rod Sijercica.
Njegujuci jos od svojih srednjevjekovnih velikaskih vremena disciplinu neorodjavanja sa nizim stalezom, Sijercici su se pocesto mucili da pronadju mladu ili mladozenju ravnu ili primjerenu svom rodu, pa su nerijetko bili prinudjeni problem rjesavati "interno", oslanjajuci se na udadbeno-zenidbene propise koji proisticu iz serijatskog prava. Tako su Sijercici sa glavnog Odzaka (Gornji Odzak*, 10 km sjeverozapadno od Gorazda; Donji Odzak je bio u dolini Drine, u danasnjim Kopacima*) u vise navrata, vrsili primenovanja pripadnika svojih plemenskih ogranaka cija bi se krv vremenom malo "ohladila", tj genetski udaljila za onoliko koljena koliko je serijat dozvoljavao i tolerisao za sklapanje brakova.
Takav je slucaj bio i sa nastankom prezimena Obarcanin. Obarcani su zapravo Sijercici koji su zivjeli na Obarku, prostranoj, plodnoj i posebno vodom bogatoj terasastoj zaravni, koja se skoro u sred Gorazda, iznad nivoa Drine uzdize nekih tridesetak metara. Sam, toponim Obarak proizlazi i naziva za zemljiste na kojem su se zbog bogatstva izvorima i nepropusnosti terena, u odredjenim godisnjim dobima nekad formirale bare. Iako bi po pravilu ovaj toponim, pa i samo prezime nastalo iz njega trebalo izgovarati kako se nekad i izgovaralo - akcentirajuci ga kao rijec opusak ili okrajak (kraj necega, okrajak hljeba), danas se i toponim i prezime izgovaraju sa dugim glasovima "a".
Identican slucaj je bio sa Sijercicima koji su zivjeli na gorazdanskim Bascama (danas Bascelije) i vocarskim Zupcicima (danas porodice sa prezimenom Zupcic).
- corsa
#429 Re: Prezimena
Zna li neko nesto o porijeklu prezimena Becirbasic- Istocna Bosna, okolina Foce, tacnije Kozarevina?
- Marilyn
#430 Re: Prezimena
Zna li neko nešto o porijeklu prezimena iz Posavine? Ja nedavno gledala telefonski imenik Srbije, kad u Novom Sadu nađem pravo puno ljudi koji se prezivaju kao moja mama djevojački. Samo što su tamo sve srpska imena, a moja mama je islamske vjeroispovjesti.
Možda su mi to neki tamo dalji rođaci, vere pradedovske 
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#431 Re: Prezimena
Pa reci koje je prezime i koje mjesto u Posavini? Ne može niko napamet nagađati, a ima ovdje ljudi koji bi ti mogli pomoći.Marilyn wrote:Zna li neko nešto o porijeklu prezimena iz Posavine? Ja nedavno gledala telefonski imenik Srbije, kad u Novom Sadu nađem pravo puno ljudi koji se prezivaju kao moja mama djevojački. Samo što su tamo sve srpska imena, a moja mama je islamske vjeroispovjesti.Možda su mi to neki tamo dalji rođaci, vere pradedovske
- Marilyn
#432 Re: Prezimena
Prezime je Zolotić, a mjesto je Odžak, ima ih i u Modriči i u Bosanskom Šamcu.Pera Trta wrote:Pa reci koje je prezime i koje mjesto u Posavini? Ne može niko napamet nagađati, a ima ovdje ljudi koji bi ti mogli pomoći.Marilyn wrote:Zna li neko nešto o porijeklu prezimena iz Posavine? Ja nedavno gledala telefonski imenik Srbije, kad u Novom Sadu nađem pravo puno ljudi koji se prezivaju kao moja mama djevojački. Samo što su tamo sve srpska imena, a moja mama je islamske vjeroispovjesti.Možda su mi to neki tamo dalji rođaci, vere pradedovske
-
Pera Trta
#433 Re: Prezimena
Onda je moguće da se radi o onoj poznatoj priči koju smo spominjali već na ovoj temi. Naime, vjerovatno ti je poznato da su Šamac i Orašje (tada su se zvali Gornja i Donja Azizija) 60-ih godina 19.vijeka naseljeni muslimanskim porodicama koje su iseljene iz Srbije u vrijeme kada su se osmanski garnizoni morali povući iz nje. Moguće je da su tada i preci tvoje mame došli, a da su neki od njih ostali u Srbiji i prešli na pravoslavlje. Možda neko zna konkretnije, ja samo pretpostavljam da je ovako moglo biti.Marilyn wrote:Prezime je Zolotić, a mjesto je Odžak, ima ih i u Modriči i u Bosanskom Šamcu.Pera Trta wrote:Pa reci koje je prezime i koje mjesto u Posavini? Ne može niko napamet nagađati, a ima ovdje ljudi koji bi ti mogli pomoći.Marilyn wrote:Zna li neko nešto o porijeklu prezimena iz Posavine? Ja nedavno gledala telefonski imenik Srbije, kad u Novom Sadu nađem pravo puno ljudi koji se prezivaju kao moja mama djevojački. Samo što su tamo sve srpska imena, a moja mama je islamske vjeroispovjesti.Možda su mi to neki tamo dalji rođaci, vere pradedovske
- Fratris
#434 Re: Prezimena
Zolotići su iz Odžaka, a ovi u Modriči i Šamcu su doseljenici iz Odžaka. U Modriču su došli poslije 1945. a za Šamac ne znam. Nisu porijeklom iz Srbije, već su Zolotići u Srbiji porijeklom iz Bosne.
Naime, Zolotići pravoslavne vjere su iz Vukova kod Kupresa, a ovi u Srbiji su izbjeglice. Čitav pojas predgrađa Novog Sada na istoku, od Veternika do Futoga, je dobio snažan priliv izbjeglica iz Srbije i Hrvatske. Zolotići su ogranak velikog roda Pavlovića koji je živio u Vukovskom. Teško da imaju ikakve veze sa Zolotićima muslimanima. Imam kod kuće par knjiga o porijeklu rodova na Kupresu, pa ću pogledati piše li u njima nešto više o Zolotićima.
Zolotići islamske vjere nisu sigurno došli iz Srbije jer niti su u Odžak naseljavani muhadžiri iz Srbije niti se u popisima muhadžira spominje prezime Zolotić. Zolotića Bošnjaka u BiH nema po selima, što bi vjerovatno značilo da su starije gradsko stanovništvo. Odžak je od 18. stoljeća bio pogranična utvrda i u nekoliko navrata je paljen i razaran od strane austrijske vojske. Katoličko i pravoslavno stanovništvo je u nekoliko navrata bježalo preko Save, a teško da i među Bošnjacima Odžaka ima porodica koje su u Odžaku duže od 300 godina.
Naime, Zolotići pravoslavne vjere su iz Vukova kod Kupresa, a ovi u Srbiji su izbjeglice. Čitav pojas predgrađa Novog Sada na istoku, od Veternika do Futoga, je dobio snažan priliv izbjeglica iz Srbije i Hrvatske. Zolotići su ogranak velikog roda Pavlovića koji je živio u Vukovskom. Teško da imaju ikakve veze sa Zolotićima muslimanima. Imam kod kuće par knjiga o porijeklu rodova na Kupresu, pa ću pogledati piše li u njima nešto više o Zolotićima.
Zolotići islamske vjere nisu sigurno došli iz Srbije jer niti su u Odžak naseljavani muhadžiri iz Srbije niti se u popisima muhadžira spominje prezime Zolotić. Zolotića Bošnjaka u BiH nema po selima, što bi vjerovatno značilo da su starije gradsko stanovništvo. Odžak je od 18. stoljeća bio pogranična utvrda i u nekoliko navrata je paljen i razaran od strane austrijske vojske. Katoličko i pravoslavno stanovništvo je u nekoliko navrata bježalo preko Save, a teško da i među Bošnjacima Odžaka ima porodica koje su u Odžaku duže od 300 godina.
- Fratris
#435 Re: Prezimena
Kod Kupresa naravno nema mjesto Vukovo nego Vukovsko.
Zolotići u selu su početkom 20. stoljeća kazivali da su u selu od "kad je bilo Nemanjića carstvo." To je naravno pusta mašta, ali pokazuje da su u selu dovoljno dugo da ne znaju kad i odakle su došli. S obzirom da je narodno pamćenje u Bosni nekih 250-300 godina, Zolotići bi mogli biti doseljenici iz 17., a možda čak i 16. stoljeća.
A za Peru Trtu, potomci muslimana Srbije koji su ostali i kasnije prešli na pravoslavlje nisu Srbi, nego pravoslavni Cigani. Srbi se ni 100 godina kasnije nisu s njima ženili.
A za Peru Trtu, potomci muslimana Srbije koji su ostali i kasnije prešli na pravoslavlje nisu Srbi, nego pravoslavni Cigani. Srbi se ni 100 godina kasnije nisu s njima ženili.
-
Pera Trta
#436 Re: Prezimena
Da, sjećam se da sam čitao da tzv.bijele Cigane nisu dirali prilikom progona muslimana, vjerovatno što ih nisu smatrali "Turcima".Fratris wrote: A za Peru Trtu, potomci muslimana Srbije koji su ostali i kasnije prešli na pravoslavlje nisu Srbi, nego pravoslavni Cigani. Srbi se ni 100 godina kasnije nisu s njima ženili.
- Marilyn
#437 Re: Prezimena
Znači da su Zolotići zapravo starosjedioci Odžaka
Hvala
Hvala
- Fratris
#438 Re: Prezimena
Manje-više. Jedino je pitanje odakle su došli u Odžak i jesu li uvijek nosili to prezime. Sasvim je moguće da imaju rodbine (islamske vjere) u nekom selu u Bosni, ali pod drugim prezimenom.Marilyn wrote:Znači da su Zolotići zapravo starosjedioci Odžaka![]()
Hvala
-
neretvanac
#439 Re: Prezimena
Ogroman broj Bosnjaka na prostoru Hercegovine, a ja licno znam za pricu o mnogim porodicama iz Mostara, Stoca i Capljine su dosli ovdje kao namjesnici iz istocnih zemalja... Stoga mnoga prezimena u hercegovackih Bosnjaka koja uopste nisu na -ic, ili uopste nisu slavenskog porijekla... Polovina, Humo, Abaza, Kebo, Kotlo, Katica su npr. neka od najstarijih mostarskih prezimena, a rijetko ili nikako se ne srecu po Bosni...callmethebreeeze wrote:mene zanima zasto mnoga hercegovacka prezimena ne zavrasavaju na ic?
-
Pera Trta
#440 Re: Prezimena
Smiješan si. Hoćeš da kažeš da su hercegovački Bošnjaci mrski azijati koje treba protjerati sa svete zemlje Bobanove?neretvanac wrote:Ogroman broj Bosnjaka na prostoru Hercegovine, a ja licno znam za pricu o mnogim porodicama iz Mostara, Stoca i Capljine su dosli ovdje kao namjesnici iz istocnih zemalja... Stoga mnoga prezimena u hercegovackih Bosnjaka koja uopste nisu na -ic, ili uopste nisu slavenskog porijekla... Polovina, Humo, Abaza, Kebo, Kotlo, Katica su npr. neka od najstarijih mostarskih prezimena, a rijetko ili nikako se ne srecu po Bosni...callmethebreeeze wrote:mene zanima zasto mnoga hercegovacka prezimena ne zavrasavaju na ic?
Jasno je da su ta prezimena koja si naveo slavenskog porijekla, npr. Kotlo je vjerovatno nastalo od kotao, Humo...pa Hum je stari naziv za Hercegovinu i takvih toponima imaš i u Bosni. Katica ne znam šta znači, ali mi ni to ne zvuči "turski", baš nimalo....Polovina, kome treba objašnjavati šta ta riječ znači mora se vratiti ne u prvi osnovne, već u obdanište.
Pa ogroman broj i hrvatskih prezimena u 'Ercegovini se završava na -a, -o, -e, pa znači li to da ni oni nisu Slaveni?
Ah, da, zaboravih...oni su Goti.
-
majstorina
#441 Re: Prezimena
Moguće je da su potomci šačice turskih posadnika utvrđenja.Ali nisu ti to neke baš nobles porodice.Rizvanbegovići,Šarići,Arslanagići,Resulbegovići,Gavrankapetanovići,Serdarevići,Bašagići....to je hercegovačka elita i mislim da su slovenskog porijekla.ali ne tvrdim.neretvanac wrote:Ogroman broj Bosnjaka na prostoru Hercegovine, a ja licno znam za pricu o mnogim porodicama iz Mostara, Stoca i Capljine su dosli ovdje kao namjesnici iz istocnih zemalja... Stoga mnoga prezimena u hercegovackih Bosnjaka koja uopste nisu na -ic, ili uopste nisu slavenskog porijekla... Polovina, Humo, Abaza, Kebo, Kotlo, Katica su npr. neka od najstarijih mostarskih prezimena, a rijetko ili nikako se ne srecu po Bosni...callmethebreeeze wrote:mene zanima zasto mnoga hercegovacka prezimena ne zavrasavaju na ic?
A inače porodična predanja u kojima se spominju slavni preci,mnoštva ubijenih turaka ili vlaha,krvna osveta... najbolje je uzeti sa velikom rezervom.Uostalom kao i vezivanje -ić sa slovenskim porijeklom, ili -o.-a sa nekim drugim.
-
neretvanac
#442 Re: Prezimena
Malo si se zeznuo i zaletio u procjeni.Pera Trta wrote:Smiješan si. Hoćeš da kažeš da su hercegovački Bošnjaci mrski azijati koje treba protjerati sa svete zemlje Bobanove?neretvanac wrote:Ogroman broj Bosnjaka na prostoru Hercegovine, a ja licno znam za pricu o mnogim porodicama iz Mostara, Stoca i Capljine su dosli ovdje kao namjesnici iz istocnih zemalja... Stoga mnoga prezimena u hercegovackih Bosnjaka koja uopste nisu na -ic, ili uopste nisu slavenskog porijekla... Polovina, Humo, Abaza, Kebo, Kotlo, Katica su npr. neka od najstarijih mostarskih prezimena, a rijetko ili nikako se ne srecu po Bosni...callmethebreeeze wrote:mene zanima zasto mnoga hercegovacka prezimena ne zavrasavaju na ic?
Jasno je da su ta prezimena koja si naveo slavenskog porijekla, npr. Kotlo je vjerovatno nastalo od kotao, Humo...pa Hum je stari naziv za Hercegovinu i takvih toponima imaš i u Bosni. Katica ne znam šta znači, ali mi ni to ne zvuči "turski", baš nimalo....Polovina, kome treba objašnjavati šta ta riječ znači mora se vratiti ne u prvi osnovne, već u obdanište.
Pa ogroman broj i hrvatskih prezimena u 'Ercegovini se završava na -a, -o, -e, pa znači li to da ni oni nisu Slaveni?
Ah, da, zaboravih...oni su Goti.
Preporucujem knjigu Hivzije Hasandedica o porijeklu i seobama hercegovackih Bosnjaka i njihovoj historiji, koja se ipak razlikuje u nekim bitnim aspektima od Bosne...
-
majstorina
#443 Re: Prezimena
Neznam puno porijeklo mostarskih rodova ali u istočnoj Hercegovini Bošnjaci su većinom potomci starosjedilaca i doseljenici iz Novog i Crne Gore.
-
neretvanac
#444 Re: Prezimena
Evlija Celebija je pri svom prolasku kroz Mostar zabiljezio tada samo 9 muslimanskih rodova. Vecina njih je naselila ove dijelove kao namjesnici. Ja licno znam za dvije stare mostarske porodice, muslimane, koji su doselili u ove krajeve sa podrucja Donjeg Kavkaza pocetkom 17. vijeka.majstorina wrote:Neznam puno porijeklo mostarskih rodova ali u istočnoj Hercegovini Bošnjaci su većinom potomci starosjedilaca i doseljenici iz Novog i Crne Gore.
Ali se u zadnjih 150 godina puno stanovnistva slijevalo u Mostar upravo iz istocne Hercegovine- pa tako pola danasnjih mostarskih porodica u biti vodi nevesinjsko,gatacko itd. porijeklo- ili bjezeci pred srpskim ustancima u istocnoj Hercegovini u strahu od pokolja ili jednostavno gravitirajuci vecem gradu...
Uglavnom, preporucujem knjigu Hasandedica, sve je lijepo opisano i dokumentovano, citao sam je prije par godina, tako da se ne sjecam svih detalja.
- Marilyn
#445 Re: Prezimena
Kad smo kod hercegovačkih prezimena, zna li neko porijeklo prezimena "Lizde"? Čula sam da su poturčeni Srbi koji su se nekada prezivali Dubravčić. A opet neko kaže da vode porijeklo od "Lizdek", koji su takođe Srbi.
Ovo za Dubravčiće zvuči vjerovatnije, jer su i oni kao i Lizde iz okoline Čapljine, dok su Lizdeci su iz istočne Hercegovine.
Moguće je da lupam budalaštine, vidim da ovdje ima ljudi koji se baš "kuže" u prezimena, ja sam laik totalni.
Moguće je da lupam budalaštine, vidim da ovdje ima ljudi koji se baš "kuže" u prezimena, ja sam laik totalni.
- Fratris
#446 Re: Prezimena
Ahmed Aličić je 1985. obradio a Orijentalni institut u Sarajevu izdao poimenični turski popis sandžaka Hercegovina koji je učinjen između 1475. i 1477. To je prvi defter nakon pada Hercegovine i kao dokument je vrlo važan. Pruža nam uvid u administrativne strukture koje su Osmanlije uspostavile nakon zauzeća Hercegovine, u razvoj gradova, islamizaciju, itd. Prvi pisani pomen mnogih sela je upravo u ovom defteru.
Što se tiče stanovništva, defter nam donosi mnogo podataka. Pokazuje da u prvim decenijama nakon pada pod Turke, značajne islamizacije seoskog stanovništva nije bilo. To je važno jer će manje od 100 godina kasnije, pola stanovništva Hercegovine biti islamske vjere. To znači da se islamizacija nije dogodila odmah, u prvoj generaciji. Druga stvar je da možemo primjetiti da je u Hercegovini bilo mnogo vlaškog stanovništva, koji su živjeli u svojim katunima pod svojim zakonima i knezovima. Ovi vlasi većinom imaju slavenska imena, tako da možemo isključiti mogućnost da su oni u to vrijeme govorili rumunjskim jezikom. Tu se već radi o ekonomskoj grupi, a ne etničkoj. Isto tako, možemo vidjeti da je tursko osvajanje Hercegovine dovelo do napuštanja mnogih sela, i da su turske vlasti poticale Vlahe da se nasele u praznim selima. Defter na žalost ne razlikuje pripadnike katoličke, pravoslave i krstjanske crkve, ali može se primjetiti da je uopće malo svećenstva, nezavisno o kojoj vjeri govorimo. Taj manjak snažne crkvene organizacije je možda jedan od razloga jače islamizacije kroz narednih 100 godina.
Konačno, na temu porijekla hercegovačkih Bošnjaka, Aličić u predgovoru veli ovo:
"Defter pruža podatke o tome da je u okviru timara na području Hercegovine vršena velika izmjena, odnosno da su timarnici u to doba vrlo često mijenjali timare i područja. Najvjerovatnije je to zbog toga što su još uvijek bila osvajanja Osmanlija u velikom zamahu pa su premješteni tamo gdje je bilo potrebno. Zbog toga gotovo kod svakog timara stoji da je prenesen se nekog drugog timarnika. Timarnici koji su popisani u defteru jednim dijelom su iz naših krajeva. Jedan broj ih je iz Rumelije, a vrlo malo izvan ovih područja."
Što se tiče stanovništva, defter nam donosi mnogo podataka. Pokazuje da u prvim decenijama nakon pada pod Turke, značajne islamizacije seoskog stanovništva nije bilo. To je važno jer će manje od 100 godina kasnije, pola stanovništva Hercegovine biti islamske vjere. To znači da se islamizacija nije dogodila odmah, u prvoj generaciji. Druga stvar je da možemo primjetiti da je u Hercegovini bilo mnogo vlaškog stanovništva, koji su živjeli u svojim katunima pod svojim zakonima i knezovima. Ovi vlasi većinom imaju slavenska imena, tako da možemo isključiti mogućnost da su oni u to vrijeme govorili rumunjskim jezikom. Tu se već radi o ekonomskoj grupi, a ne etničkoj. Isto tako, možemo vidjeti da je tursko osvajanje Hercegovine dovelo do napuštanja mnogih sela, i da su turske vlasti poticale Vlahe da se nasele u praznim selima. Defter na žalost ne razlikuje pripadnike katoličke, pravoslave i krstjanske crkve, ali može se primjetiti da je uopće malo svećenstva, nezavisno o kojoj vjeri govorimo. Taj manjak snažne crkvene organizacije je možda jedan od razloga jače islamizacije kroz narednih 100 godina.
Konačno, na temu porijekla hercegovačkih Bošnjaka, Aličić u predgovoru veli ovo:
"Defter pruža podatke o tome da je u okviru timara na području Hercegovine vršena velika izmjena, odnosno da su timarnici u to doba vrlo često mijenjali timare i područja. Najvjerovatnije je to zbog toga što su još uvijek bila osvajanja Osmanlija u velikom zamahu pa su premješteni tamo gdje je bilo potrebno. Zbog toga gotovo kod svakog timara stoji da je prenesen se nekog drugog timarnika. Timarnici koji su popisani u defteru jednim dijelom su iz naših krajeva. Jedan broj ih je iz Rumelije, a vrlo malo izvan ovih područja."
- Fratris
#447 Re: Prezimena
Ove informacije dolaze iz knjige Hercegovina Jevte Dedijera. Dio koji kaže da su Lizde porijeklom od pravoslavnih Dubravčića iz Žitomislića. Za porijeklo od Lizdeka Dedijer ne kaže ništa. S obzirom da je lizdek česta riječ u Hercegovini(označavu pregaču koju nose neudane djevojke), sličnost prezimena ne mora značiti i isto porijeklo. Risto Milićević u knjizi Hercegovačka prezimena navodi da Dubravčića muslimana ima u Dračevici kod Blagaja, ali ne daje nikakve druge informacije o njima. Koliko sam mogao vidjeti, pravoslavnih Dubravčića u Hercegovini danas nema. Samo prezime je očito nastalo od toponima, u ovom slučaju konkretno stare župe Dubrava koja je u širem smislu obuhvaćala današnje područje Stoca i dijela općine Čapljina istočno od Neretve, a u užem samo istočni dio stolačke općine. Zanimljivo je da se između Splita i Sinja 1430.-ih spominje grupa Vlaha koja je došla iz Hercegovine, a jedan od njihovih vođa je i Viganj Dubravčić. On možda nema nikakve veze s Lizdama, ali je očito da je i on prezime dobio po porijeklu iz župe Dubrava.Marilyn wrote:Kad smo kod hercegovačkih prezimena, zna li neko porijeklo prezimena "Lizde"? Čula sam da su poturčeni Srbi koji su se nekada prezivali Dubravčić. A opet neko kaže da vode porijeklo od "Lizdek", koji su takođe Srbi.Ovo za Dubravčiće zvuči vjerovatnije, jer su i oni kao i Lizde iz okoline Čapljine, dok su Lizdeci su iz istočne Hercegovine.
http://img831.imageshack.us/img831/42/k ... hzupa1.jpg
-
majstorina
#448 Re: Prezimena
Poimenični popis iz 1475-77 daje obilje prvorazredne istorijske građe.Izdat je 1985 kada su istraživanja srednjevjekovnih nekropola bila uglavnom završenai objavljena što je nekim mladim istoričarima ostavilo obilje materijala za stručne radove.Fratris wrote:Ove informacije dolaze iz knjige Hercegovina Jevte Dedijera. Dio koji kaže da su Lizde porijeklom od pravoslavnih Dubravčića iz Žitomislića. Za porijeklo od Lizdeka Dedijer ne kaže ništa. S obzirom da je lizdek česta riječ u Hercegovini(označavu pregaču koju nose neudane djevojke), sličnost prezimena ne mora značiti i isto porijeklo. Risto Milićević u knjizi Hercegovačka prezimena navodi da Dubravčića muslimana ima u Dračevici kod Blagaja, ali ne daje nikakve druge informacije o njima. Koliko sam mogao vidjeti, pravoslavnih Dubravčića u Hercegovini danas nema. Samo prezime je očito nastalo od toponima, u ovom slučaju konkretno stare župe Dubrava koja je u širem smislu obuhvaćala današnje područje Stoca i dijela općine Čapljina istočno od Neretve, a u užem samo istočni dio stolačke općine. Zanimljivo je da se između Splita i Sinja 1430.-ih spominje grupa Vlaha koja je došla iz Hercegovine, a jedan od njihovih vođa je i Viganj Dubravčić. On možda nema nikakve veze s Lizdama, ali je očito da je i on prezime dobio po porijeklu iz župe Dubrava.Marilyn wrote:Kad smo kod hercegovačkih prezimena, zna li neko porijeklo prezimena "Lizde"? Čula sam da su poturčeni Srbi koji su se nekada prezivali Dubravčić. A opet neko kaže da vode porijeklo od "Lizdek", koji su takođe Srbi.Ovo za Dubravčiće zvuči vjerovatnije, jer su i oni kao i Lizde iz okoline Čapljine, dok su Lizdeci su iz istočne Hercegovine.
http://img831.imageshack.us/img831/42/k ... hzupa1.jpg
Pomoću njega neke natpise sa stećaka možemo staviti u istorijski kontekst.Dokazuje da su u to doba prezimena imala patronimični karakter što znači da se prezime izvodilo od imena oca.Tako da Vukovići ni u kom slučaju ne potiču od Vlatka Vukovića koji uzgred nije imo ni djece.Imena vlaha u 80% slučajeva su slovenskog porijekla i to sa korijenom u riječima-rad,vuk,milo,bran...Uz natpise i imena slovenskog karaktera potpuno možemo odbaciti pojam vlah kao etničku karakterizaciju.Zanimljivo je da imamo popisana lična imena,doduše samo sporadično,Srbin,Bošnjak,Hrvatin.
Za neke lokalitete baš u Dubravama popisivač je zapisao da su to"Srpske zemlje od davnina" a za neka sela u okolini gacka spomenuto je da se radi o "Srpskim selima"
Moje skromno mišljenje je da se i u ovom slučaju može odbaciti etnički ekarakter naziva te mu se dati statusni oblik.
Kao što je fratris rekao uživaoci timara potiču uglavnom iz Rumelije,odnosno Skoplja,Sofije,Jedrena...a ima pokoji porijekolom iz Anadolije i uglavnom je riječ o posadnicima tvrđava.Zanimljivo je da pokoji vlaški stariješina takođe uživa timarske prihode.
Neosporno je da je i kasnije bilo doseljavanja po službenoj dužnosti sa drugih prostora ali mislim da je učešće muslimanskih doseljenika iz drugih krajeva,mislim prvenstveno na azijski dio Osmanskog carstva u etnogenezi Bošnjaka Hercegovine vrlo ograničeno.
Ne tvrdim da nema takvih slučajeva jer znam da kod Srba u Hercegovini ima asimilovani Grka kao što su porodice(Galanos,Paranos,Anđelopolj) pa čak i jedna porodica koja ima francuskog pretka-dezertera iz Napoleonove vojske ali šta je to spram desetina hiljada slovenskih stanovnika Huma.
- bokakotorska
#449 Re: Prezimena
Porodica Arslanagic iz Trebinja koliko sam poznavao jeste dalekim korenima ne slovenskog porekla, mada su ljudi bili Jugosloveni skroz.
Ako se ne varam veoma su vezani bili za sada dislocirani most ?
- nellington
#450 Re: Prezimena
Koji se u naletu inspiracije prozva Perovića mostom...bokakotorska wrote:Porodica Arslanagic iz Trebinja koliko sam poznavao jeste dalekim korenima ne slovenskog porekla, mada su ljudi bili Jugosloveni skroz.