Porijeklo porodica i prezimena

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Zla polusestra

#351 Re: Prezimena

Post by Zla polusestra »

A šta je sa prezimenima, koja se završavaju na slovo E? Ne znam ni jedno prezime, osim mog, koje se tako završava. :?:
bez_ideje

#352 Re: Prezimena

Post by bez_ideje »

Cula sam se Lale i Dule,od ovih tih na E
Zla polusestra

#353 Re: Prezimena

Post by Zla polusestra »

Ja nisam za Lale i Dule, mislila sam da je moje jedino :D . U svakom slučaju su neobična.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#354 Re: Prezimena

Post by Pera Trta »

Zla polusestra wrote:Ja nisam za Lale i Dule, mislila sam da je moje jedino :D . U svakom slučaju su neobična.
Ima i Vele...'ercegovačko. Mislim iz Stoca.
CAUS-VISOKO

#355 Re: Prezimena

Post by CAUS-VISOKO »

Zla polusestra wrote:Ja nisam za Lale i Dule, mislila sam da je moje jedino :D . U svakom slučaju su neobična.
Hrle (pretpostavljam tvoje prezime), Trle...
Zla polusestra

#356 Re: Prezimena

Post by Zla polusestra »

Ne, nije ni Hrle ni Trle :)
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#357 Re: Prezimena

Post by Pera Trta »

Ima i Šoše :)
Zla polusestra

#358 Re: Prezimena

Post by Zla polusestra »

Zna li neko, otkud na ovim prostorima prezimena, koja se završavaju na E? Nije uobičajeno.
Pera Trta

#359 Re: Prezimena

Post by Pera Trta »

Zla polusestra wrote:Zna li neko, otkud na ovim prostorima prezimena, koja se završavaju na E? Nije uobičajeno.
Pa pitaj nekog starijeg odakle ste.
Nije uobičajeno, zašto bi bilo. Na Balkanu se svega izmiješalo tokom stoljeća, naročito u vrijeme osmanske vlasti, tako da ništa nije čudno. Ali se može lako pretpostaviti da je većina tih prezimena domaćeg porijekla.
Ridjobrki

#360 Re: Prezimena

Post by Ridjobrki »

Zla polusestra wrote:Zna li neko, otkud na ovim prostorima prezimena, koja se završavaju na E? Nije uobičajeno.
Neki od njih su došli iz Sjedinjenih Država igrati košarku pa primili državljanstvo i tako...

Npr Castle...
Jazz_Junkie

#361 Re: Prezimena

Post by Jazz_Junkie »

Valjda misli na prezimena kao sto su recimo Kutle. Ja bi rekao da je i to hercegovacko maslo kao i u slucaju prezimena koja zavrsavaju na -o.
Last edited by Jazz_Junkie on 22/08/2010 13:40, edited 1 time in total.
nellington

#362 Re: Prezimena

Post by nellington »

Jazz_Junkie wrote:Valjda misli na prezimena kao sto su recimo Kutle. Ja bi rekao da je i to hercegovacko maslo kao i u slucaju prezimena koja zavrsavao na -o.
Većinom jeste taj princip - Prce, Šunje, Hrle.
SaMaster

#363 Re: Prezimena

Post by SaMaster »

Mehmedović???
michio

#364 Re: Prezimena

Post by michio »

Neke Hoze je policija istukla na moru danas :D

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme ... liste.html
eduscho

#365 Re: Prezimena

Post by eduscho »

Poštovani,

prezivam se Beširević i dolazim iz Bosanske Krupe u Krajini, gdje nas ima oko 20ak do 30ak porodica. Nešto Beširevića ima u Cazinskoj opštini tačnije Ostrožac i Begove kafane, te nešto u Sanskom Mostu, tačnije Modra i Kamengrad, mada se s njima ne "rođakamo" iako znamo jedni za druge. Moji su preci bili begovi i imali posjede na krupskoj opštini, tačnije u selima Vranjskoj i Jasenici, sve dok im nije oduzeto Agrarnom reformom 1921. te od komunista 1946. godine.
Interesuje me porijeklo prezimena. Čitao sam da krajiška prezimena, kao i narod dosta vuku porijeklo iz dijelova Hrvatske koje su Austrijanci preoteli od Turske, uglavnom Lika, Dalmacija, Banija i Slavonija, a takodjer sam čuo i onu klasičnu o tri brata, sva tri domišljata, bla bla bla...
Molim da neko ko ima info o ovom napiše koji red, biću jako zahvalan!

Pozdrav
Justina

#366 Re: Prezimena

Post by Justina »

Koliko ja znam nema to obavezne veze sa nekom ujdurmom ( uf koja lepa rec ) ekplicitno
iz Hercegovine. Ta malo "cudna" prezimena nastala su u doba Marije Terezije ili ti K+K
monrahije kada je konacno registrovano stanovnistvo, svi su dobili formulare da se upisu,
neke "shege" nisu,ili su to smatrali zezanjem pa unosili kojekakva imena ne bi li zeznuli
austrijske cinovnike. Onda su im posle pola godine stigla na adresu i neka licna dokumenta,
oni poceli halabuku u smislu da to tako nisu ozbiljno mislili, ali je tako ostalo.

Otuda ta prezimena,Prca,Trta,Nogo,Djogo,Volina i statijagznam sta sve vec.

Zanimljivo je da su onima (za vas neki Vlasi ) u Vojvodini oduzimana ta vic i ic na kraju
iz meni (ne)poznatih razloga. Tako da Vlasi u Vojvodini (starosedeoci) imaju prezimena
bez vic ,ic.

Da li na forumu namerno Srbe zovete Vlasima misleci da Srbima oduzimate identitet nazivajuci
ih tako, ili su to neke vase sitne carke sa vasim Vlasima(Srbima)?

Napisacu kasnije nesto jako zanimljivo o jevrejskim prezimenima a i ona imaju veze sa K+K
i ovim dobrovoljnim,ali i nametnutim prezimenima.

Topik je genijalna ideja i odlicno je sto je stavljen na istoriju, a ne na lingvistiku.
_juliet_

#367 Re: Prezimena

Post by _juliet_ »

Prezime KAMARIĆ?
osa

#368 Re: Prezimena

Post by osa »

_juliet_ wrote:Prezime KAMARIĆ?
vjerojatno oblik prezimena kramarić, samo jednom netko zaboravio r, i eto....
Ridjobrki

#369 Re: Prezimena

Post by Ridjobrki »

Ma nema tu nikakve veze Kramarić/Kamarić, to su potpuno dva korijena:
kramar - nešto kao preteča špeditera, lik koji je organizirao karavane i odgovarao za robu
kamara - gomila a u jednom značenju i soba, prostorija
osa

#370 Re: Prezimena

Post by osa »

Ridjobrki wrote:Ma nema tu nikakve veze Kramarić/Kamarić, to su potpuno dva korijena:
kramar - nešto kao preteča špeditera, lik koji je organizirao karavane i odgovarao za robu
naravno da nema, nego kramar je onaj koji trži na tržnicama, raznim narodnim proštenjima i sl..., nema on ništa s organizacijom karavana, ne mogu vjerovati da je netko moj post ozbiljno shvatio i išao pisati ispravak, a možda su ti kamarići bili kramarići, pa netko stvarno nekad ispustio r....
milojicabrzi

#371 Re: Prezimena

Post by milojicabrzi »

Uglavnom hercegovacka prezimena, Bule, Cukle, Kutle, vezu se za dolinu Neretve i Zapadnu Hercegovinu...Uglavnom ih nosi hrvatski puk, nema ih kod druga dva konstitutivna naroda, na sto su vrlo ponosni....

Takodjer, i moje prezime je cisto hrvatsko, nema ga u ostalim etnosima, tako da nas iz prve prepoznaju...

Zanimljivo mi je bilo kada sam medju kolegama Srbima, nailazio na prezimena Delic ili Pasic sto su mi uvijek bila rezervirana za Bosnjake...

Takdjer, postoje i "trilateralna" prezimena sto ih ima u svim narodima (Kao sto je Kovacevic)...ili u dva, kao sto su npr.Petrovici, a i cisto Srpska kao sto su Maunaga, Hrsum...

Kod Bosnjaka sam primjetio dosta kratkih prezimena, koja zavrsavaju na "O", kao sto su Kulo, Lelo i sl.
Justina

#372 Re: Prezimena

Post by Justina »

Ridjobrki wrote:Ma nema tu nikakve veze Kramarić/Kamarić, to su potpuno dva korijena:

Kramar je nemacka rec,znaci u nasem jeziku je tudjica ,u originalu je Krämer ( cesto i nemacko prezime
Krämer ili Kremer) i nije to nikakav spediter nego jednostavno sitan trgovac koji prodaje sve i svasta.
Pre WWII takve radnje/ducani zvali su se ducani sa "kolonijalnom" robom. :)

Ovo "kolonijalna" nema veze sa kolonijama, nego bi znacilo "sve i svasta", od igle,al bez
lokomotive :)

Kamara je turska (opet tudjica) i znaci ovo sto i ti rece. Gomilu (kojecega,moze ljudi,moze seno,
a i ljudi u senu :-D

Sitna dusha je na nemackom bas dusa tog sitnog kramera,ali se i sitnicavost naziva kleinkrämerei.
Facasplaca

#373 Re: Prezimena

Post by Facasplaca »

prezime Salkić ? :dance: :dance:
dmr

#374 Re: Prezimena

Post by dmr »

Husamovic?
BiH-x

#375 Re: Prezimena

Post by BiH-x »

Cesko?