pa i tvoja ftoka je sa fb , napisi izvor fotkeBlueBlood wrote:
svako ima svog heroja
Moderators: _BataZiv_0809, anex
pa i tvoja ftoka je sa fb , napisi izvor fotkeBlueBlood wrote:
nista se nije puno promjenilo , promjenis datum na 2014,sve je istoBlack swan wrote:evo jednog teksta na 10 obljetnicu sarajevskog atentata
dakle 1924
Sarajevo: Vidovdanski „heroji“.
Na želju kraljevske vlade u Beogradu obdržavaju se na dan 28. lipnja (Vidovdan) u našim župskim, crkvama zadušnice za one, koji su u prošla vremena žrtvovali svoj život u borbi za svetu vjeru i slobodu naše domovine. Tako je bilo i ove godine, pa su se i u sarajevskoj katedrali služile svečane zadušnice. No ovdašnja štampa iznijela je tendencioznu vijest, da se ove zadušnice služe za »vidovdanske heroje«, koji su pred 10 godina počinili »junačko djelo«, ubivši iz zasjede pokojnoga nadvojvodu Franju Ferdinanda i njegovu suprugu vojvotkinju Sofiju. Mnogi su se čestiti katolici zbog toga smućivali, pa smo stoga dužni da ove neispravne vijesti ovdašnjih novina ispravimo. Ustanovljujemo, da mi katolici ne smatramo atentatora Principa i njegove drugove, koji su imali udjela u umorstvu od 28. lipnja 1914., nikakvim »herojima« i zaslužnim narodnim »mučenicima«. Oni su počinili jedno umorstvo iz zasjede, jedan ordinaran zločin, koji je u svojim posljedicama izazvao strahovitu nesreću na sav nas narod i na čitavo čovječanstvo. Milijoni života nastradali su uslijed ovoga zločina; upropaštene su neprocjenive moralne i materijalne vrednote čitavih naroda i država i to sve povodom ovoga podmukloga zločina. I zato se mi unatoč našega takozvanoga oslobođenja i ujedinjenja ne možemo radovati, povodu svjetskoga rata. Pa da nam je umorstvo od 28. lipnja 1914. donijelo pravi raj zemaljski - mi kao ljudi i kršćani i katolici nikada ne bismo mogli odobravati počinjenog umorstva. Prema tome je sasvim jasno, da zadušnice na Vidovdan, što se obdržavaju u našim katoličkim crkvama, nijesu namijenjene ubojicama Principu i njegovoj družini. Mi se na taj dan u našim crkvama molimo za katoličke vojnike, koji su pali u svjetskomu ratu na srpskim, talijanskim, ruskim i drugim bojištima; molimo se za katolike, koji su u dalekoj prošlosti položili svoje živote u borbi za vjeru i za našu hrvatsku otadžbinu. Eto to su naše zadušnice na Vidovdan. A za inovjerce, pogotovo za ubojice, u katoličkim crkvama ne može biti javne službe Božje. Ako liberalna štampa na Vidovdan slavi ubojice i zločince, to je njezina stvar. Katolici i katolička Crkva nemaju s njima ništa zajedničko.
naravno i na ovo bi se imalo replicirati sa raznim detaljima iz novije povijesti od misa za vojskovođe do dočekivanja ratnih zločinaca međutim jasan je stav u vezi sa 1914. barem što se hrvata ticalo
danas je sve pojebano tako da ne znam ništaznam da ništa ne znam
Svakako-LIBERO- wrote:Moram i ja...Edin H. wrote:Svaka cast za ovaj postObjektivni navijac wrote:Cini se kao da sam otisao u off-topic ali nisam. Politika izjednacavnja velikosrpstva i cetnistva sa jugoslovenstvom i Jugoslavijom je jedna te ista matrica koja se sprovodi i u dogadjajima 90-ih,kao i u slucaju Mlade Bosne i Gavrila Principa. Politika nacionalne i vjerske mrznje koja se planski i organizovano sprovodi od HDZ/mladomuslimanske bagre u cilju produbljivanja mrznje ,podjele torova i crpljenja resursa i bogatstava iz svoga tora. Jedna u sustini antibosanska politika. Slicnu politiku imaju i velikosrbi,potenciranje Jugoslavije kao zemlje ,za koju su se kao Srbi borili a ona je iskoristavala i ubijala Srbe![]()
Izmedzu ustasstva,velikosrpstva i mladomuslimanskoga kleronacionalizma nema sustinskih razlika,samo tehnicke razlike. Sve te politike su duboko antijugoslovenske i antibosanske.
clanovi mlade bosni su bili u kontaktu sa organizacijom crna rukaCybernetic wrote:Sa sudjenja atentatorima:
Tužilac (…) Uvedite Vasu Čubrilovića. (Ovaj ulazi) Vi ste Vasa Čubrilović?
Optuženi: Da.
T.: Koliko vam je godina?
O.: 17 godina.
T. : Da li se osjećate krivim?
O.: Da.
T.: Kako mladić od 17 godina može doći na pomisao da počini jedan takav atentat? Ispričajte mi to?
O.: Zašto hoćete da vam to ispričam? Pa ono što sam kazao, znate iz istrage.
T.: Da, ali i drugi moraju znati, jer je suđenje javno. Da li je u vašoj gimnaziji postojala revolucionarna ćelija?
O.: Postojala je, ali nije djelovala. Više je to bio književni kružok. …Stvorili smo organizaciju da bismo propagirali naše ideje.
T.: Kakve ideje?
O.: Mislim na političku zajednicu Srba i Hrvata.
T. : Ako bar malo držite do religije, znate da se ne smije počiniti ubojstvo, jer vi poznajete božju zapovjed: »Ne ubij!«
O.: Pa zašto onda sada hiljade ljudi umiru na bojnim poljima diljem Evrope?
T.: Vi ste za to odgovorni.
O.: Ne, nismo mi za to odgovorni, već ljudi kakav je bio prestolonasljednik. Mogao sam osjećati samilost prema njemu kao čovjeku, ali ne kao nasljedniku austrijskog prijestolja. Ja više žalim milione seljaka.
Advokat Zistler: Vi ste jednom rekli da ste Srbo-Hrvat, a drugi put da ste Jugoslaven. Šta je to »Srbo-Hrvat«, a šta je to »Jugoslaven?« Šta pod tim mislite? Vi razvijate izvjesne teorije, ali da li vi uopće razumijete ono što govorite? Šta ste po narodnosti?
O.: Srbo-Hrvat. Mi smo jedan te isti narod, jer govorimo istim jezikom.
Advokat Zistler: Vi ste govorili o duhovnoj i političkoj zajednici? Što ste pod tim mislili?
O.: Politička zajednica može značiti samo ujedinjenje svih Jugoslavena.
Čabrinović: Mi nismo mrzili Austriju, ali Austrija nije ni poslije 33 godine okupacije Bosne poboljšala njeno stanje niti riješila agrarno pitanje. Evo to je bio motiv, koji nas je potakao na atentat. Prije no što se rastanemo kazaću, da nas vi shvatate i posmatrate kao kriminalce. Mi to nismo. Mi smo voljeli svoj narod. Devet desetina našeg naroda su seljaci, koji stenju i jauču i žive u bijedi. Za njih nema ni škola ni nikakve kulturne institucije. Oni su lišeni bilo kakve kulture. Mi smo shvatili njihov očaj. Mi smo shvatili njihovu patnju, zato smo to uradili, a ne zbog mržnje prema habsburškoj vladajućoj kući. (…)
Gdje je ovdje to silno velikosrpstvo?
klavirdžija wrote:Gavrilo i ekipa su jednostavno popušili foru. Ciljevi njihovih nalogodavaca su bili puno drugačiji od ciljeva njih samih. Zaluđeni hipsteri s početka 20. vijeka, drugim riječima.

A, je li baš tako simpatična djevojčice?Googlerica wrote:
clanovi mlade bosni su bili u kontaktu sa organizacijom crna ruka
velikosrpstvo je koristilo termin jugoslavenstva jer nije moglo napraviti svoju veliku srbiju
jugoslavija je undercover termin doticnog perioda![]()
( mislim da doticni termin prvi put spomenut 1839 godine)
ja ne znam odakle ti ovoGooglerica wrote:
velikosrpstvo je koristilo termin jugoslavenstva jer nije moglo napraviti svoju veliku srbiju
Kako nije imala? Ustaše sa svojom monumentalnom mržnjom prema Srbima su onako slučajno nastale? Zašto onda potreba za Cvetković-Maček sporazumom ako su Hrvati mogli odlučivati sami o sebi?Bodkin wrote:ja ne znam odakle ti ovoGooglerica wrote:
( mislim da doticni termin prvi put spomenut 1839 godine)velikosrpstvo kakvo je danas u zargonu tada nije ni postojalo. jugoslavija je nastala kao rezultat teznje naroda za samostalnoscu. slovenija i hrvatska drugacije nisu mogli. srbija je htjela da prosiri uticaj. svi govore istim jezikom i prakticno su isti narod. logika. plus vrijeme oslobadjanja od kolonijalizma.
cinjenica je da srbija nikakvog uticaja imala nije u hrvatskoj ni u prvoj ni u drugoj jugoslaviji. za sloveniju da ne govorim. u bosni je imala jer bosna nije imala jaku drzavotvornu svijest i srba je bilo (tada) oko 45%.
Šta znači u samoj Hrvatskoj? Zbog cjelokupnog njihovog ponašanja, da... pretjerana reakcija na n-tu.Bodkin wrote:a cek, hoces da kazes da su ustase nastale zbog ponasnja srba za vrijeme prve jugoslavije u samoj hrvatskoj?
pa moja teza je bila da u hrvatskoj srbija nije imala nikakvog uticaja, pogotovo u prvoj jugoslaviji. ti kazes odakle ustase onda pa sam zato pitao.ultima_palabra wrote:Šta znači u samoj Hrvatskoj? Zbog cjelokupnog njihovog ponašanja, da... pretjerana reakcija na n-tu.Bodkin wrote:a cek, hoces da kazes da su ustase nastale zbog ponasnja srba za vrijeme prve jugoslavije u samoj hrvatskoj?
Šta znači nemati uticaja? Ima li Engleska uticaja u Škotskoj ili Sjevernoj Irskoj? Sigurno nema na cijene komunalija ili na biranje predsjednika mjesne zajednice... na nešto krupnije ima.Bodkin wrote:pa moja teza je bila da u hrvatskoj srbija nije imala nikakvog uticaja, pogotovo u prvoj jugoslaviji. ti kazes odakle ustase onda pa sam zato pitao.ultima_palabra wrote:Šta znači u samoj Hrvatskoj? Zbog cjelokupnog njihovog ponašanja, da... pretjerana reakcija na n-tu.Bodkin wrote:a cek, hoces da kazes da su ustase nastale zbog ponasnja srba za vrijeme prve jugoslavije u samoj hrvatskoj?
iskreno, nikad nisam shvatio zlocine u WW2. ove shvatam. mitomanija, prenosenja sa koljena na koljeno, osvete i ostale kari**...
pa na sta je srbija imala uticaja u hrvatskoj? ako je srbija prihvatila jugoslaviju u zamjenu za veliku srbiju (sto je bila teza forumasice @guglerica), onda je morala imala koristi od toga. srbija direktno nije imala nikakvog uticaja na desavanja u hrvatskoj.ultima_palabra wrote: Šta znači nemati uticaja? Ima li Engleska uticaja u Škotskoj ili Sjevernoj Irskoj? Sigurno nema na cijene komunalija ili na biranje predsjednika mjesne zajednice... na nešto krupnije ima.
Daj @Bodkine, nemoj me zezati... pa jesu li im iz Beograda krojili oblasti i banovine kako im se taj dan nadigne? Pa suspenzija nacionalnih i građanskih prava od 1929... to su osnovne stvari.Bodkin wrote:pa na sta je srbija imala uticaja u hrvatskoj? ako je srbija prihvatila jugoslaviju u zamjenu za veliku srbiju (sto je bila teza forumasice @guglerica), onda je morala imala koristi od toga. srbija direktno nije imala nikakvog uticaja na desavanja u hrvatskoj.ultima_palabra wrote: Šta znači nemati uticaja? Ima li Engleska uticaja u Škotskoj ili Sjevernoj Irskoj? Sigurno nema na cijene komunalija ili na biranje predsjednika mjesne zajednice... na nešto krupnije ima.
romantizam i politika,ufurali da su revolucionariWoody wrote:A, je li baš tako simpatična djevojčice?Googlerica wrote:
NIKADA nije dokazana ideološka niti bilo kakav povezanost Mlade Bosne i Crne Ruke do dan-danile! Ciljevi Crne Ruke su bili ograničeni ISKLJUČIVO dinastičkom borbom u samoj Srbiji, nadzoru nad vlasti Karađorđevića, pa čak i svrgavanju monarhije u pogodnom trenutku, zbog čega im je i suđeno na Solunskom procesu.
Velikosrpstvo se klelo/kune u granicu Karlovac-Karlobag-Virovitica, a granica na Karavankama i Trstu je bila prevelik zalogaj čak i za njih. I toga su bili svjesni, vjeruj mi. Srbi se NIKADA nisu pomirili sa Jugoslavijom, NIKADA se nisu osjećali Jugoslovenima (za razliku od Hrvata i Slovenaca), i NIKADA nisu halalili avanturu Kralja Aleksandra koja ga je potakla na takav čin. Srpska vojska NIJE prešla granicu Drine 1918-e, jedini put su to uradili (tada su i zasrali) nakon pobjede na Ceru 1914-e, kada su došli do Romanije. Jednostavno - Zbog opšte nesigurnosti, do kojih je u tim prevratnim danima došlo u mnogim dijelovima zemlje, sastali su se 4. novembra 1918. kod Višegrada predstavnici Glavnog odbora SHS za BiH (Gligorije Jeftanović, dr. Jozo Sunarić i dr. Halid-beg Hrasnica) sa vojvodom Stepom Stepanovićem, komandantom druge srpske armije. Tu je postignut sporazum da druga srpska armija uđe u BiH i preuzme brigu o javnoj sigurnosti i održavanju reda i mira. A i tada Srbija šalje samo par oficira/činovnika bez masovnog prelaska trupa preko Drine.
A, ovo da je Jugoslavija undercover termin dotičnog perioda... WTF? Ne kontam da me jebeš.
Nejse, čin Mlade Bosne je sasvim sigurno bilo političko ubistvo, inspirisano tada vladajućim osjećanjima. To je bio jedan romantično-revolucionarni čin koji je donio nesagledive posljedice upravo srpskom narodu, s obzirom na žrtve koje je Srbija podnijela u WW1. A, sa današnje distance, to je bio jedan nepromišljen čin izazvan nacionalnim romantizmom koji je posljedično, a ne uzročno doveo do milionskih stradanja, a u konačnici se nije ni približio onom čime su se Princip and Co. zanosili.
Pozdrav domovini
Bodkin,ideja panslavizma jeste rodjena u momentu kad su srbi i hrvati skontali da ne mogu imati svoje velike drzaveBodkin wrote:ja ne znam odakle ti ovoGooglerica wrote:
( mislim da doticni termin prvi put spomenut 1839 godine)velikosrpstvo kakvo je danas u zargonu tada nije ni postojalo. jugoslavija je nastala kao rezultat teznje naroda za samostalnoscu. slovenija i hrvatska drugacije nisu mogli. srbija je htjela da prosiri uticaj. svi govore istim jezikom i prakticno su isti narod. logika. plus vrijeme oslobadjanja od kolonijalizma.
cinjenica je da srbija nikakvog uticaja imala nije u hrvatskoj ni u prvoj ni u drugoj jugoslaviji. za sloveniju da ne govorim. u bosni je imala jer bosna nije imala jaku drzavotvornu svijest i srba je bilo (tada) oko 45%.
sto je bio njihov cilj ?klavirdžija wrote:Gavrilo i ekipa su jednostavno popušili foru. Ciljevi njihovih nalogodavaca su bili puno drugačiji od ciljeva njih samih. Zaluđeni hipsteri s početka 20. vijeka, drugim riječima.
zaboravio si dodati,zasto se pojavila ideja jugoslavenstva medju srbima i hrvatimatitinho wrote:1914 godinu se mora gledati iskljucivo kao pocetak 20 stoljeca kada se javljaju ideje srpsko-hrvatskog ujedinjenja (muslimani su tu smatrani kao jedan od ta dva naorda jer nisu razvili svoju nacionalnu svijest). Od Ljudevita Gaja, Fra Markusica, Krleze,Strosmayr-a i drugih hrvata preko mnogih muslimana do srpskih intelektualaca (vidimo iz izjava Gavrila Principa da je i on tu zajedno sa Vasom Cubrilovicem pa donekle cak i pansrpskim nacionalistom Gacinovicem).
pocetak 19 stoljeca je javljanje ideje nacionalne drzavve, pocetak 20 stoljeca je ideja Jugoslovenstva (naravno da je ostala i ideja velike srbije al ona se mora gledati odvojeno od ideje slavenske drzave)
Nema potrebe da sumnjamo u Principa da je jugoslovenski nacionalista i borac za Jugoslaviju, kada je propagirao tu ideju kroz svoje sudjenje.
A sto se tice veza crne ruke sa mladom Bosnom, pa gotovo svaki atentat moze se povezati sa podrzvanjem od strane neke drzave, pogledajte atentat na Hejdriha u Pragu (direktno org u Engleskoj) pa ne znaci da su ti ceski patrioti zastupali ideje komonveltha.